فهرست مطالب

جغرافیا - پیاپی 56 (بهار 1397)

فصلنامه جغرافیا
پیاپی 56 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/18
  • تعداد عناوین: 13
|
  • عباس سعیدی، عبدالرضا رحمانی فضلی، جواد اطاعت، کاوه معصومی صفحه 5

    آب و شیوه های کهن مدیریت و بهره برداری از آن در سرزمین ایران، که بخش وسیعی از قلمرو آن در اقلیم خشک و نیمه خشک قراردارد، همواره نقش بسیار مهمی در تحولات اجتماعی- اقتصادی و برپایی چشم اندازهای فرهنگی برعهده داشته است. آغاز دوره نوگرایی در ایران و روی آوری به تدوین برنامه های میان مدت عمرانی (از 1327 به بعد)، همراه با اجرای اصلاحات ارضی (1341 به بعد) و شاید از همه مهمتر، تغییر پایه درآمدی دولت از مالیات و دیون ارضی (بهره مالکانه) به فروش نفت، در کنار رشد شتابان شهرگرایی و گسترش فعالیتهای صنعتی، زمینه ساز تحولات بیسابقه ای در عرصه حکمروایی آب در چارچوبی نوین، اما با محوریت دولت و در قالبی کاملا تمرکزگرا گردید. پس از پیروزی انقلاب اسلامی (1357)، روند گسترش بهره برداری از منابع آب در ابعادی بیسابقه مطرح شد که طی آن برنامه های پیشین عمران و توسعه منطقه ای، با محوریت اب، در مناطق نوآباد و حائز مزیت نسبی، جای خود را به اجرای طرحهای توسعه در سرتاسر مناطق کشور داد. بدینسان، نگرش به مدیریت منابع آب و حکمروایی آن خصوصیات نسبتا تازه ای یافت. این مقاله می کوشد- بصورت موردی- به بررسی حکمروایی آب و نقش آن در توسعه متوازن و پایدار و همچنین ارزیابی پیامدهای فضایی آن در منطقه آبیاری کرخه (خوزستان) بپردازد. این بررسی با تکیه بر روش ترکیبی (کمی- کیفی) و با استفاده از ابزار پرسشنامه های ساختارمند و مصاحبه، جلسات بحث متمرکز گروهی و مشاهده غیرمشارکتی و گفتگو به انجام رسیده است. بر این اساس، کوشش شده است تا از نقطه نظرات همه بازیگران در سطوح مختلف ملی، منطقه ای و محلی (شامل مدیران و کارشناسان حوزه های مختلف، از جمله استادان دانشگاه و خبرگان بخش آب و کشاورزی، محیط زیست، برنامه ریزان توسعه، نمایندگان جوامع محلی و بهره برداران مستقیم از طرح، در قالب مصاحبه های فردی و گروهی بهره گیری شود.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، توسعه منطقه ای، حکمروایی خوب، حکمروایی آب، توسعه نامتوازن، ایران
  • عاطفه بساک، حوریه اعرابی مقدم، زهرا حجازی زاده، میثم طولابی نژاد صفحه 21
    این تحقیق با هدف بررسی اثرات پروژه های انتقال آب سرشاخه های کارون در ایجاد یا تشدید کانون های گرد و غبارخوزستان با بهره گیری از فناوری های GIS & RS به رشته تحریر درآمد. بدین منظور ابتدا پارامترهای روزانه ی اقلیمی شامل(دما، بارش، دید افقی، رطوبت نسبی و باد) و دبی برای 9 ایستگاه سینوپتیک و 9 ایستگاه هیدرومتری در یک دوره ی 30 ساله جمع آوری گردید. همچنین از داده ها و تصاویر ماهواره ای جهت بررسی وضعیت پوشش گیاهی، رطوبت خاک، ذرات گردو غبار در منطقه مورد مطالعه بهره گرفته شد. با توجه به روند گاز دی اکسیدکربن طی سال های 1985 تا 2015 ، دوره های مورد مطالعه به دو دوره ی قبل از گرمایش جهانی(1985-1995) و بعد از گرمایش جهانی(1996-2015) تقسیم بندی گردید. سپس با استفاده از روش های آماری و سنجش از دور اقدام به بررسی دوره های مذکور پرداخته شد. نتایج حاصل از بررسی دبی رودخانه کارون نشان داد که آورد کارون در دوره ی آماری دوم نسبت به دوره ی اول 171 مترمکعب در ثانیه کاهش یافته است. گرد و غبار محلی طی دوره ی دوم نسبت به دوره اول افزایش یافته اما شاخص پوشش گیاهی(NDVI) با کاهش 13/0 مواجه بوده است. وسعت و میزان رطوبت خاک در شرق حوضه روندی صعودی داشته است که نقش سدسازی در این تغییرات موثر بوده است؛ اما در غرب حوضه کارون (اطراف تالاب شادگان) این روند با کاهش مواجه بوده است، درنتیجه با عبور جریان باد از غرب حوضه، بدلیل کاهش رطوبت خاک و چسبندگی خاک، ذرات ریز از سطح زمین جدا شده و موجب بروز حداکثر گرد و غبار در خوزستان و حوضه کارون شده است. بنابراین می توان نتیجه گرفت که عدم مدیریت درست منابع آب، سدسازی و اجرای طرح های انتقال آب در سرشاخه های کارون موجب کاهش دبی و رطوبت خاک در غرب حوضه و در نتیجه گسترش کانون ریزگردها در استان خوزستان شده که این امر می تواند اثرات زیست محیطی و مخاطرات انسانی از جمله ابتلا به انواع امراض تنفسی و ریوی و همچنین کاهش سطح زیر کشت محصولات کشاورزی و در نتیجه کاهش امنیت غذایی را در پی داشته باشد.
    کلیدواژگان: انتقال آب، کارون، گرد و غبار، تالاب شادگان، خوزستان، سنجش از دور، تصاویر ماهواره ای
  • عطاءالله عبدی، حسن کامران دستجردی، کیومرث یزدان پناه درو، فرزاد جوکار صفحه 36
    جنوب غربی آسیا طی سالهای اخیر شاهد تحولات گسترده ای در میان کشورهای واقع در آن بوده است. این تحولات که در طیفی از رویدادهای سیاسی، امنیتی، ژئوپلیتیکی، اجتماعی وجود دارد. این میان یکی از مهم ترین وقایع این منطقه پدیده گرد و غبار است که طی چند سال اخیر زندگی مردم در کشورهایی مانند عراق، ایران، عربستان و کویت را تحت تاثیر خود قرار داده است. از جمله ویژگی های این پدیده طبیعی ماهیت فرامرزی آن است و این ویژگی به آن ماهیتی ژئوپلیتیک بخشیده است. بنابراین هر گونه اقدامی در این رابطه منوط به همکاری چند جانبه میان کشورهای درگیر این مسئله شده است. همچنین اتکاء برخی کشورها ( دست بالا را در منابع آب و سرچشمه های آن دارند ) به نظریات دارای اشکال و گاها عرفی شده مرتبط با نحوه دسترسی به منابع ( آب ) و مدیریت آن بر ابهام قضیه افزوده است. ولی مشکل دیگر آن است که کشورهای درگیر در این مسئله از نظر سیاسی که خود تحت تاثیر تعارضات ایدئولوژیک، مذهبی، سیاسی و اجتماعی هستند، دارای روابط بعضا متشنجی هستند، از این رو مقاله حاضر در پی بررسی این مسئله است که پدیده طبیعی گرد و غبار به عنوان مسئله ای ژئوپلیتیک چه پیامدهایی برای روابط میان کشورهای منطقه برجای خواهد گذاشت. این مقاله از نوع توصیفی- تحلیلی بوده و ابزار گردآوری اطلاعات از نوع مطالعات کتابخانه ای است. نتایج حاصل از بررسی ها نشانگر آن است که با وجود مشکلات داخلی و مسائلی که در خصوص روابط میان کشورهای منطقه وجود دارد، فشار افکار عمومی و به خطر افتادن کیفیت زندگی در میان مردمان متاثر از این مسئله آنها را به سوی همکاری دو یا چند جانبه دستکم در این موضوع مشخص سوق خواهد داد.
    کلیدواژگان: گرد و غبار، ژئوپلیتیک، همکاری، جنوب غرب آسیا
  • یعقوب زارعی، علیرضا استعلاجی صفحه 52
    گسترش زندگی ماشینی و افزایش روزافزون ترافیک در شهرها و جاده ها در نیم قرن اخیر،در مقابل میزان تصادفات و حوادث جاده ای موجب گردیده تا امروزه مبحث ایمنی در حوزه ترافیک به یکی از اساسی ترین موضوعات و چالش های بخش حمل ونقل جاده ایی مبدل گردد. اهمیت نقش ایمنی ترافیکی در مباحث برنامه ریزی حمل و نقل جاده ای و جایگاه ایران در میان کشورهای دارای بیشترین مرگ و میر ناشی از تصادفات، موجب گردید تا پژوهش حاضر جهت دستیابی به یک برنامه ریزی اصولی، دقیق و مدون با تاکید بر منابع اسنادی و داده های آمارنامه سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای طی مقاطع 1392و 1391، 1390 به سنجش میزان توسعه استان های کشور در حوزه ایمنی و ترافیک جاده ایی بپردازد. این بررسی که با هدف تبیین جایگاه هر یک از استان های کشور در بخش ایمنی و ترافیک جاده ایی انجام پذیرفته است، یک پژوهش کاربردی است که با روش توصیفی- تحلیلی و بهره گیری از نرم افزارهای SPSS ، Excel و تکنیک های تاپسیس فازی و تحلیل خوشه ایسلسله مراتبی، سعی دارد داده های موجود را مورد ارزیابی و تحلیل قرار دهد. یافته های پ‍ژوهش حاکی از آن است که به لحاظ توسعه یافتگی در حوزه ایمنی و ترافیک جاده ایی، شکاف عمیقی بین استان های کشور وجود دارد. بطوری که یافته ها گویای این مطلب است از میان استان های کشور تنها استان تهران به لحاظ ایمنی در شرایط بسیار توسعه یافته قرار گرفته است و 16 استان در ردیف مناطق محروم و 4 استان خوزستان، کهکیلویه و بویراحمد، خراسان جنوبی و کرمان در زمره مناطق بسیار محروم قرار گرفته اند. تحلیل ها همچنین نشان می دهد استان های قم، البرز، مازندران، لرستان و زنجان در جرگه استان های توسعه یافته و استان های گلستان، مرکزی، سمنان، همدان و قزوین در رده مناطق دارای توسعه متوسط جای گرفته اند.این بررسی معتقد است مخارج صرف شده برای ایمنی راه، نه تنها هزینه نبوده بلکه یک سرمایه گذاری پایدار محسوب می شود و لذا جهت دستیابی به توسعه مطلوب و رفع خیل عظیم محرومیت در حوزه ایمنی و ترافیک جاده ایی، می بایست ضمن توجه به شرایط خاص طبیعی مناطق، وضعیت موجود بازنگری و با توجه به طول راه های تحت پوشش هر استان، برنامه ریزی فضایی جهت افزایش کمی و کیفی منابع و استانداردسازی شاخص ها صورت گیرد.
    کلیدواژگان: توسعه، ایمنی، ترافیک، حمل و نقل جاده ایی، استان های کشور
  • علی شماعی، حسن آهار، اسحاق جلالیان صفحه 75
    متریک های فضایی الگوی شناسایی و سنجش رشد فضایی- زمانی شهری است. معیارهای سنجش الگوی فضایی در این پژوهش وسعت لکه های شهری، محیط لکه ها یا قطعات، مجاورت و نزدیکی آنها، فاصله لکه ها با بزرگترین لکه یا لکه اصلی شهری، تعداد لکه ها و قطعات، فضاهای خالی موجود در داخل لکه ها و اندازه قطعه اصلی شهر است. این پژوهش به بررسی و تحلیل چگونگی رشد شهر مراغه با روش های توصیفی–تحلیلی و با استفاده ازتصاویر ماهواره ای و نرم افزارهای ENVI، ArcGIS و افزونه Patch Analyst انجام گرفته است. یافته ها و نتایج پژوهش نشان می دهد شاخص پیچیدگی قطعات نسبت به دوره های قبل بیشتر شده است، بطوریکه شاخص AMWS از 1.56 به 1.84 و شاخص AWMPFD از 1.25 یه 1.35 رسیده است. شاخص مرکزیت نیز در سال 1365 عدد به دست آمده 2.14 بوده و در سال 1395 به 1.12 کاهش یافته است و با به وجود آمدن قطعات جدید در اطراف شهر موجب کاهش مرکزیت شده است. از نظر شاخص فشردگی هم میزان آن کاهش یافته و تعداد قطعات ساخته شده شهری افزایش و پیچیدگی افزایش یافته است. از نظر تراکم شهری هم میزان تراکم در سال 1365، 333.9 نفر در هکتار بوده که در دوره آخر به 55.8 کاهش یافته است. نتایج گویای آن است که شکل رشد شهری بصورت افقی ناموزون با تخریب زمین های حاصلخیز کشاورزی و جایگزین کردن آنها با محله های پراکنده شهری روبرو گردیده است.
    کلیدواژگان: الگوی رشد فضایی شهر، متریک های فضایی، رشد فضایی - زمانی شهر، شهر مراغه
  • رسول قربانی، حسن محمودزاده، مازیار حسین پور، مهدی هریسچیان صفحه 90
    در شهرهای امروزی، مسکن بخش بزرگی از کاربری های شهری را به خود اختصاص داده است، همچنین مصرف کننده بخش زیادی از انرژی و منابع وارد شده به شهرها نیز می باشد. بر این اساس پایداری مسکن گامی مهم در دست یابی به توسعه پایدار شهری قلمداد می شود. در پژوهش حاضر با رویکرد توصیفی تحلیلی با هدف ارزیابی شاخص های پایداری کالبدی مسکن در دو منطقه 2و4 شهر تبریز با استفاده از مدل AHPفازی در نرم افزار GIS،اقدام به ارزیابی هرکدام از معیارهای پایداری کالبدی به صورت انفرادی گردید. با تشکیل ماتریس مقایسه زوجی، وزن هرکدام از معیارها به دست آمد و سپس با تلفیق نهایی معیارها براساس وزن های اختصاص داده شده به آن ها، در محیط GIS نقشه پایداری کالبدی مساکن دو منطقه مذکور به دست آمد. در منطقه دو طبقه با پایداری زیاد بیشترین وسعت منطقه، 315 هکتار (یعنی 71٪از مساحت مساکن منطقه) و پایداری بسیار زیاد نیز تنها 1٪ از مساحت منطقه را به خود اختصاص داده است. در حالی که طبقه با پایداری زیاد و بسیار زیاد در منطقه 4 تبریز تنها 3.48% و طبقه با پایداری نسبتا متوسط با وسعت 437هکتار68٪ از مساحت کل منطقه 4 را به خود اختصاص داده است. طبقه با پایداری کالبدی متوسط در منطقه2حدود 8٪(27 هکتار)و در منطقه 4این طبقه حدود 27 درصد از مساحت منطقه را در برگرفته است. بنابراین مساکن منطقه 2 شهر تبریز از سطوح پایداری کالبدی بالاتری نسبت به منطقه 4 برخوردار است.
    کلیدواژگان: مسکن، شاخص های کالبدی، توسعه پایدار، تبریز، GIS
  • افشین متقی دستنایی، رضا فیروزی صفحه 108
    جهانی شدن برجسته ترین ویژگی زمانه ما است که الزاماتی را برای همکاری گسترده تر در سطح منطقه ای بوجود می آورد. منطقه گرایی مکمل جهانی شدن است و توجه به آن می‏تواند کشورها را در حد قابل قبولی از تبعات منفی‏ جهانی شدن مصون دارد. جمهوری اسلامی ایران نیز نمی تواند از این قاعده مستثنی باشد.ایران می تواند با حضور موثر در روند های منطقه ای، ضمن بهره گیری از این مزیت، جایگاه خود را در معادلات جهانی ارتقا دهد. اما تاکید بر کدام بعد منطقه گرایی، موفقیت بلند مدت ایران را تضمین خواهد کرد؟ در این راستا اگر «سیاست و امنیت» در اولویت قرارگیرد، بر اساس نظریه نو واقع گرایی که عرصه بین الملل را فرو رفته در هرج و مرج می بیند، می توان گفت که منافع آن نصیب بازیگران قدرتمند خواهد شد. اما با محور قرار دادن بنیادهای ژئواکونومیک، با توجه به اینکه منطق موجود در نظام بین الملل بعد از جنگ سرد، اقتصادی است و متعاقب آن حجم عمدهای از مولفه های قدرت در سطح ملی و بین المللی، در چارچوب منافع اقتصادی ظاهر می گردد، دیپلماسی اقتصادی می تواند با استفاده از فرصت ها و امکانات بین المللی به اهداف خود دست یابد. برای این منظور سازمان همکاری های اقتصادی اکو که با هدف گسترش تجارت و همکاری های اقتصادی میان کشورهای عضو آن ایجاد شده و همچنین با توجه به مزیت هایش برای کشورمان همانند همبستگی های اجتماعی شامل اشتراکات زبانی، دینی و فرهنگی، نزدیکی جغرافیایی و همچنین مرکزیت ایران نسبت به آن، ظرفیت های بالقوه فراوانی دارد تا با برنامه ریزی بهتر در بهره گیری از ظرفیت های بالای آن بتوان در تامین هر چه بهتر منافع کشورمان تاثیر گذاشت.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، منطقه گرایی، ایران، اقتصاد، اکو، بخش خصوصی
  • محمدتقی لطفی نیا، تیمور آمار صفحه 122
    گردشگری خانه های دوم یکی از الگوهای گسترش گردشگری در نواحی روستایی است که برای مقاصد تفریحی و فراغتی خریداری و یا ساخته شده و سبب تاثیرات مختلف از جمله تاثیرات کالبدی-فضایی در روستاها می شود . هدف این پژوهش بررسی نقش گردشگری خانه های دوم در تحولات کالبدی-فضایی روستاهای هدف گردشگری شرق استان گیلان در دهه اخیر(1395-1385) است. روش تحقیق در این مطالعه توصیفی- تحلیلی است که بخش عمده ای از داده های آن بر اساس مطالعات میدانی صورت گرفته است. نتایج نشان می دهد که دهه اخیرگردشگری خانه های دوم در زمینه کالبدی فضایی اگرچه سبب اثرات و پیامدهای مثبت همچون نوسازی ساختمان ها و بهبود کالبد روستا،استفاده از مصالح پردوام در ساخت و سازها،کاهش اراضی متروک و بی استفاده جهت احداث خانه های دوم،بهبود تاسیسات و تجهیزات روستا در این روستاها شده اما اثرات و پیامدهای منفی از قبیل تغییر و تخریب اراضی کشاورزی،تغییر کاربری اراضی،برهم زدن و تخریب چشم انداز روستا و تغییر الگوی مسکن و... را به همراه داشته است.براساس یافته های تحقیق در سال 95 تعداد 169 خانه دوم در ناحیه مطالعاتی احداث شده که از رشد 6/110 درصدی نسبت به سال 85برخوردار بوده که این راستا روستاهای انبارسر و بالارود به ترتیب با دارا بودن 55 و 42 خانه دوم بیشترین تعداد خانه های دوم را در بین روستاهای مورد مطالعه داشته و همچنین بیشترین تغییرات کاربری اراضی در دهه اخیر به ترتیب در روستاهای حسن سرا(6/56هکتار) و انبارسر(3/22هکتار) رخ داده است.
    کلیدواژگان: گردشگری خانه های دوم، تحولات کالبدی، فضایی، روستاهای هدف گردشگری، شرق گیلان
  • حامد قادرمرزی، عاطفه احمدی دهرشید صفحه 138
    توجه به بافت های کهن و فرسوده شهری بعنوان بافت های مسئله دار، سابقه دیرینه نه فقط در ایران بلکه در جهان دارد. ساماندهی و بهبود این بافت ها که اغلب در مرکز و هسته تاریخی شهر قراردارند، بهترین روش برای بیان تاریخ و هویت ملی هر کشور و یکی از بستر های تحقق آرمان های توسعه درونزا است. GIS با توجه به توابع، الگوریتم های کاربردی و توانائی هایی که دارد، قادر است بعنوان ابزاری کارامد، مدیریت بافت های فرسوده را در راستای فائق آمدن به دغدغه های مذکور یاری رساند.تحقیق حاضر بر اساس روش توصیفی - تحلیلی و با تاکید بر جنبه کاربردی آن و با استفاده از داده های فراهم آمده در پایگاه سیستم های اطلاعات جغرافیایی انجام گرفته است. منطقه مورد مطالعه درتحقیق حاضر محله سرتپوله سنندج می باشد، این منطقه به جهت دارا بودن فاکتور های شاخص فرسودگی انتخاب شده است. در راستای دستیابی به هر یک از الگوی های بهینه مدیریت بافت های فرسوده منطقه مورد مطالعه اعم از بهسازی، نوسازی، بازسازی و... براساس شاخص های اساسی شناسایی نوع فرسودگی بافت های فرسوده شهری لایه های متعدد اطلاعاتی نظیر نقشه قیمت، نقشه قدمت ابنیه، نقشه دسترسی ها، نقشه تعداد طبقات، نقشه شیب معابر محله، نقشه کاربری ها، نقشه مساحت قطعات بافت محله، نقشه پوشش معابر، نقشه نوع مصالح بافت،و... تولید گردیدند. در نهایت با تجزیه و تحلیل های فضایی و بکارگیری الگوریتم های فضایی موجود در محیط GIS و استفاده از منطق Fuzzy Logic مناطق اولویت دار برای توسعه بافت فرسوده براساس راهکارهای پیشنهادی بهسازی، نوسازی، مرمت شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: بافت های فرسوده، راهکارهای مدیریتی، منطق فازی، سرتپوله سنندج
  • هادی نیری، ممند سالاری، حمید گنجاییان، میلاد عبدالملکی، خبات امانی صفحه 153
    رشد سریع نواحی سکونتگاهی سبب شده است تا تعیین نقاط مناسب جهت اهداف توسعه شهری به عنوان یکی از دغدغه های مدیران شهری محسوب شود. بر این اساس در تحقیق حاضر سعی بر آن است تا فضای طبیعی شهر هرسین جهت توسعه نواحی سکونتگاهی با نگاه توسعه آتی و بینش پیراشهری مورد واکاوی قرار گیرد. پژوهش حاضر مبتنی بر روش-های کتابخانه ای، میدانی و نرمافزاری است. در این تحقیق به منظور بررسی و پهنه بندی مناطق مساعد برای توسعه شهری از 8 معیار ارتفاع، شیب، جهت شیب، فاصله از رودخانه، فاصله از گسل، لیتولوژی، راه ارتباطی و کاربری اراضی استفاده شده است. برایند روش کار ترکیبی از تهیه لایه های اطلاعاتی در محیط ARC GIS، استاندارد سازی به روش منطق فازی، وزن دهی در قالب مدل AHP و پهنه بندی با استفاده از دو مدل OWA و WLC بوده است. نتایج نشان داد که محدوده و پهنه شهری فعلی هرسین به لحاظ پارامترهای محیطی و ژئومورفولوژیکی موجود در پژوهش در شرایط نسبی مناسبی قرارداشته و بر مبنای مدل های به کارگیری شده OWA و WLC به ترتیب داری 8/8 و 6/9 کیلومترمربع وسعت است. با این وجود مناطق نامناسب و نیز بسیار نامناسب در مسیر توسعه و مکانیابی شهری هرسین وجود دارند که غالبا شامل واحد کوهستان و مناطق پرشیب و مرتفع، حریم رودخانه و گسل ها هستند. نتیجه نهایی پژوهش بیانگر نقش قابل توجه واحدهای ژئومورفیک در شکل گیری سیستم های شهری بوده و بر این اساس می توان گفت که پژوهش حاضر با نگرش سیستمی- مقایسه ای موجود الگویی کارا در مسیر مدیریت توسعه های پیراشهری در آینده می باشد.
    کلیدواژگان: توسعه فیزیکی، پارمترهای ژئومورفولوژیک، مدل های وزنی، هرسین
  • علیرضا کربلایی، علی حنفی، سید اسعد حسینی، عباس علی پور صفحه 164
    آب وهوا همواره بستر مناسبی برای ایجاد تنش های سیاسی و نظامی و به مخاطره افتادن امنیت ملی کشورها فراهم آورده است. تجارب جنگ تحمیلی و سایر جنگ های دنیا نشان داده است علم آب و هواشناسی می تواند سرنوشت یک قدرت بزرگ در جنگ را به دست گیرد. لذا در این پژوهش به ارزیابی وضعیت اقلیم دفاعی کشور در مناطق کویری، بیابانی و سواحل مکران با استفاده از مدل تحلیل سلسله مراتبی و شاخص اقلیم نظامی پرداخته شد. بدین منظور از آمار پارامترهای مختلف هواشناسی 32 ایستگاه همدید در سطح منطقه در طول دوره آماری 30 ساله (2016 -1987) بهره گرفته شد. نتایج حاصل نشان داد در فصل بهار اکثر نواحی شمالی منطقه مورد مطالعه در شرایط اقلیم نظامی خوب و نواحی جنوبی منطقه در شرایط اقلیم نظامی قابل قبول قرار دارند. وضعیت اقلیم نظامی در فصل تابستان در بخش های شمالی منطقه نسبتا مطلوب بوده و در بخشهای جنوبی به ویژه اواخر فصل تابستان شرایط نامناسب و بی نهایت ناخوشایند میگردد، در اوایل فصل پاییز اکثر بخش های شمالی و مرکزی منطقه دارای شرایط عالی و نواحی جنوبی استان های سیستان و استان هرمزگان دارای شرایط نامناسب هستند و در اواخر این فصل، شرایط نامطلوب اقلیم نظامی به ویژه در نواحی شمالی منطقه مشاهده می شود و با شروع فصل زمستان شرایط نامطلوب اقلیمی در بخش های شمالی منطقه به شدت افزایش می یابد و در اواخر زمستان، استان هرمزگان و نواحی شمال شرقی دارای شرایط قابل قبول و سایر نواحی منطقه مورد مطالعه اکثرا دارای وضعیت خیلی خوب و خوب از نظر اقلیم نظامی هستند.
    کلیدواژگان: اقلیم نظامی، امنیت، بیابان، سواحل مکران
  • احمد رضا نخعی نژاد فرد، مرضیه موغلی صفحه 178
    استان خوزستان در هم جواری با بیابان های بزرگی قرار دارد که ریز گردهای این بیابان ها به طور مستمر وارد این استان می شود. شناخت الگوی فضایی این ریز گردها درزمینه برنامه ریزی برای کاهش اثرات آن کمک شایانی به ما می کند. لذا هدف از پژوهش حاضر تعیین بهترین روش درون یابی ریز گرد و سپس تحلیل آمار فضایی ریز گردها در استان خوزستان در دوره زمانی (1995-2016) می باشد. نتایج نشان داد که روش که روش وزن دهی معکوس با ضریب تعیین 75/0 بهترین مدل جهت پهنه بندی ریز گرد می باشد. تحلیل آمار فضایی پدیده ریز گرد در استان خوزستان نشان می دهد که در تمامی سال ها شاهد خوشه بندی روزهای همراه با ریز گرد در این استان بوده ایم. نقشه های خوشه بندی خودهمبستگی فضایی ریز گردها با استفاده از آماره موران نشان می دهد که به طور کلی مناطق شمال غربی و غربی این استان در دوره زمانی مورد مطالعه دارای خوشه های بالای ریز گردها در این استان بوده اند و مناطق جنوبی، شرقی، جنوب شرقی، و جنوب غربی دارای خوشه های پایین ریز گردها بوده اند. در سال 1995، بیشترین ضریب موران(Moran،s Index= 1/008797) و در سال 2008، کمترین ضریب موران (Moran،s Index= 0/996831) روی داده است و نشان می دهد که به ترتیب بیشترین و کمترین خوشه ایبودن تعداد روزهای ریز گرد در سال های 1995 و 2008 اتفاق افتاده است. نتایج نقشه های لکه های داغ و سرد استان خوزستان در دوره آماری مورد مطالعه نشان می دهد که عمدتا مناطق شمال و شمال غربی استان لکه های داغ را نشان داده اند که به معنی وقوع بیشتر روزهای توام با ریز گرد در این مناطق از استان در دوره زمانی مورد مطالعه بوده است.
    کلیدواژگان: ریزگردها، استان خوزستان، لکه های داغ و سرد، آماره موران، خودهمبستگی فضایی
  • حسن کامران دستجردی، مرجان بدیعی ازنداهی، یاشار ذکی، عباس احمدی، نرجس سادات حسینی نصرابادی صفحه 192
    «شهرها» نه تنها بستر شکل گیری نهادهای سیاسی و مدنی، و بخش جدایی ناپذیر فرآیند نوسازی و توسعه اجتماعی-اقتصادی هستند، بلکه کانون اصلی رویدادها، کنش و واکنش ها، و انواع مناسبات و روابط اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و کالبدی نیز می باشند. شهر به عنوان یک پدیده مدرن، معرف جایگاه و نقش ملت ها در روند توسعه تعاملات و مناسبات مذکور است. امروزه با طرح الگوهای جدید و راهبردهای کارساز برای سازماندهی فضای شهری و افزایش نقش سیاسی و استراتژیک شهرها، شهرها به کانون مطالعات در جغرافیای سیاسی و ژئوپلیتیک تبدیل شده اند. دراین راستا، جغرافیدانان سیاسی، بیش از هر چیز بر بعد سیاسی فضای-شهری، شهروندان، حکومت محلی، اقتصادشهری، وکلانشهرها/جهان شهرها تمرکز یافته اند. اما اینکه چگونه پدیده شهر از نگاه جغرافی دانان سیاسی و ژئوپلیتیسین ها مورد مطالعه قرار می گیرد، پرسشی است که مقاله حاضر همراه با تحلیل نظریه ها و دیدگاه های دو تن از برجسته ترین جغرافی دانان سیاسی به آن می پردازد. نتایج این تحقیق با روش توصیفی_تحلیلی نشان می دهد، پدیده شهر بصورت چندبعدی در قالب مباحث نظری و کاربردی از سوی جغرافی دانان سیاسی و ژئوپلیتیسین ها با تاکید بر عناصر محوری سه گانه فضا، سیاست و قدرت مورد مطالعه و بررسی قرار می گیرد. بعنوان نمونه، ژان گاتمن با ارائه نظریه مگالوپلیس ها، براین باور است که رشد مگالوپولیس ها منجر به ایجاد یک نظم سیاسی جدید بر اساس جامعه شهرهای جهانی خواهد شد. همچنین، کوین کاکس به بررسی رابطه «جغرافیا و سیاست شهری»؛ می پردازد. و ضمن تمرکز بر مناقشات موقعیتی و سیستم های سیاسی براین باور است که تحلیل گران مدرن مناقشات، نسبت به روابط فضایی– فاصله طبیعی، مجاورت، توزیع و پرسش های نظری و تجربی مربوط به مقیاس جغرافیایی– بی توجه بوده اند.
    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، جغرافیای سیاسی، شهر، کاکس، گاتمن
|
  • Water Governance and Regional Development / The Case of Karkheh Irrigation Area (Khuzestan, Iran)
    A. Saidi, K. Masoumi, A.R. Rahmani Fazli, J. Etaat Page 5

    Water and its ancient exploitation methods in Iran, which a large part of its territory is characterized as arid and semi-arid, has continuously played a determinant role in establishment of cultural landscapes and as a whole, in its socio-economic developments.
    With the beginning of modernization and turning to new planning methods, with introducing interim development plans (from 1948 onwards), along with the implementation of Land Reform Act (1962), and perhaps most importantly, the change in the state's basic incomes from taxes and duties (shareholdings) to oil, with growth of urbanization and expansion of industrial activities, the country witnessed unprecedented changes in large scale water management, with focusing a completely centralized framework and dominant role of state. . After the Islamic Revolution (1979), the process of increasing the country's capacity to exploit the water resources was expanding unprecedentedly. During the period, regional development programs, with emphasis on water resources, in new land areas, with comparative advantage, gave way to implementation of development plans throughout the country. Thus, the attitude toward water resource management and its governance has received somewhat new features. This article tries to study these processes and approaches to water governance and their role in balanced and sustainable development, and, as well as, their spatial
    implications as a case, in the Karkheh irrigation zone(Khuzestan). The study was conducted on the basis of a mixed (quantitative and qualitative) method, using structured questionnaires and interviews, group focused discussion sessions and non-cooperative observation and discussion. Efforts have been made to review the Karkheh Irrigation Development Plan, based on the points of views of all stakeholders at various national, regional and local levels (including managers and experts from different fields, such as university professors, experts in water, agriculture, environment, development planning, local community representatives and common beneficiaries of the project), by using the methods of individual and group interviews.

    Keywords: Water governance, Sustainable Development, Regional Development, Governance, Iran
  • Atefeh Bosak, Houriye Arabi Moghadam, Zahra Hejazizadeh, Meysam Toulabinejad Page 21
    This study was carried out to investigate the impacts of Karoun water branches transference projects on creation or intensification of Khuzestan dust points. For this purpose, daily climatic parameters (temperature, precipitation, horizontal view, moist and wind) and required water debit for 9 synoptic and hydrometric stations within a 30-year statistical period were collected. Missing data were recovered and sorted by using Matlab,Minitab and Excel software. Also satellite data and images were used to study vegetation, soil moist and dust particles conditions in the specific area. According to the greenhouse gas procedures during 1985 to 2015, the studied period was broken into two periods, one before global warming (1985-1995) and the other after intensification of global warming (1996-2015). Then by using statistical methods and remote sensing the mentioned periods were investigated. The results from investigating long term debit of Karoun river showed that there is 171 m3/s decrease in second statistical period than the first one. During the second period, local dust has increased in comparison with the first period but vegetation index (NVDI) has 13% decrease. Also the vastness and value of soil moist in east of basin have increasing trend and the role of dam construction is evidently influential. This trend has been decreasing around Shadegan wetland in west of basin, as the result, with passing flows over this area, because of adherence reduction, soil particles disserve from the ground and cause most of the dust in Khuzestan and Karoun riverbasin.
    Keywords: Water transfer, Karoun, dust, Shadegan Wetland, Khouzestan, Remote sensing, Satellite images
  • K. Yazdanpanah Drew, A. Abdi, H. Kamran, F. Jokar Page 36
    South West Asia in recent years has seen extensive development in various fields. These developments in a range of political, security, geopolitics, the social problems of the region in different aspects of world's attention. In the meantime one of the most important events in the region of anomalous environmental phenomena are dust Over the past few years, people living in countries such as Iraq, Iran, Saudi Arabia and Kuwait have been affected. Among the features of this natural phenomenon and it is the nature of the crossborder nature of geopolitics has this feature. Therefore any action in this regard is subject .to multilateral cooperation between the countries have been involved But another problem is that the countries involved in this issue politically, which is influenced by the ideological conflicts, Sometimes tense relations are. This paper seeks
    to examine this issue, which is a natural phenomenon of dust as the geopolitical implications for relations between countries in the region will leave And the problems caused by this leads to the formation of some form of cooperation among the countries
    of the region will not like Or that it is cold in the shadow of political relations between the countries were discussed and the problems of people And their quality of life will
    continue to be.
    Keywords: Dust, geopolitical cooperation, South-West Asia
  • Yaghoub Zarei, Alireza Estelaji Page 52
    Extending the life and increasing car traffic in cities and roads in the last half century, In front of the rate of road accidents and incidents have led to today's safety issue in the field of traffic become one of the most basic topics and challenges of road transport sector. The importance of traffic safety in road transport planning issues and Iran's position among the countries with the highest mortality from accidents, was led to study a plan to achieve consistent, accurate and compiled with an emphasis on documentary sources and statistical auto route and road transport organizations during 2011, 2012 and 2013, to Measure provinces of the country's development in the field of road traffic safety. The study was designed to determine the position of each of the provinces of the country in road safety and traffic, applied research is a descriptive-analytic method and utilizing the software’s SPSS, Excel and Fuzzy TOPSIS technique and hierarchical cluster analysis, trying to make the data available for evaluation and analysis. The findings indicate that in terms of development in the field of road safety and traffic, there is a huge gap between provinces of the country,The way that suggests of the provinces country, that only of Tehran with a coefficient of 0/73, has been found to be satisfactory in terms of highly developed and16 provinc in row deprived areas and 4 provinc Khuzestan, Kohgiluyeh and BoyerAhmad, Khorasan jonobi and Kerman have been placed in rows deprived areas. The analysis also shows that the provinces of Qom with a coefficient of 0/67, Alborz with a coefficient of 0/64, Mazandaran with a coefficient of 0/61, Lorestan with a coefficient of 0/60 and Zanjan with a coefficient of 0/59 the row developed provinces and provinces of Golestan with a coefficient of 0/53, Markazi with a coefficient of 0/52, Semnan with a coefficient of 0/51, Hamedan with a coefficient of 0/51 and Qazvin with a coefficient of 0/47 have taken place in the category of medium developed areas. It believes that the expenses spent for road safety is not only a cost but an investment in sustainable And so to achieve the desired development and elimination of enormous deprivation in the field of road safety and traffic, Should consider the specific circumstances of natural areas, the situation with regard to the revision and along the way covered by each province, Spatial planning should be to increase the quality and quantity of resources and standardization of indicators.
    Keywords: Development, Safety, Traffic, Road Transport, Provinces of the Country
  • A. Shamaiali, H. Ahar, E. Jalaiyan Page 75
    Spatial metrics are patterns for identifying and measuring spatial-temporal growth in urban planning. In this research, spatial pattern measurement criteria include the magnitude of urban spots, the environment of spots or parts, their proximity and proximity, the distance of spots with the largest spots or major urban spots, the number of spots, the vacancies within spots and the size The main part of the city has been investigated Exploratory-analytical research method. Data and information from satellite imagery has been obtained and the ENVI, ArcGIS and Patch Analyst plug-ins have been used for analysis Findings and results of the research showed that the complexity index of the components is increasing compared to the previous periods The AMWS index ranged from 1. 56 to 1. 84 and the AWMPFD index rose from 1.25 to 1.35. The centrality index was also found to be 2.14 in 1365 and dropped to 1.12 in 1395, with the creation of new parts around the city, the centralization was reduced. In terms of compression index, it has decreased and the number of built-in urban areas has increased and complexity has increased In terms of urban density, the density in 1365 was 333.9 per hectare, which decreased to 55.8 in the last period Therefore, it can be concluded that the pattern of urban growth has been horizontally uneven with the degradation of fertile
    agricultural lands and natural resources, and their replacement with the tissue of dispersed
    and incomplete urban neighborhoods.
    Keywords: Pattern of urban growth, the sprawl of the city, remote sensing, spatial metrics, Maragheh
  • R. Ghorbani, H. Mahmoudzadeh, M. Hossein Pour, M. Herischian Page 90
    In today's cities, housing has a large part of urban utilities, as well as housing, which
    consumes a lot of energy and resources imported to cities. Hence, housing sustainability
    is an important step in achieving sustainable urban development. At the present study
    with a descriptive-analytic approach with the aim of evaluating the indicators of physical
    sustainability of housing in two regions 2 and 4 of Tabriz city, Using the Fuzzy AHP
    model in the GIS software, we evaluated each of the individual physical sustainability
    criteria. With the formation of the paired matrix, the weight of each criterion was obtained
    and then, by integrating the criteria based on the weights assigned to them, in the GIS
    map of the overall sustainability of the buildings in the two regions was achieved. In
    region 2, the high sustainability floor has the largest area of the region, which is 315
    hectares (ie, %71 of the area of the region's housing). And the very sustainable floor has
    only %1 of the area in the region. While the floor with a high and very high sustainability,
    in Tabriz region4,was only %3.48, and the floor with moderate sustainability with an area
    of 437 hectares accounts for%68 of the total area of the 4th region. The class with
    moderate physical sustainability in region 2 has about %8(27 hectares) and in region 4,
    covers about %27 of the area. Therefore, the residential region of Tabriz 2nd region has
    higher levels of physical sustainability than region4.
    Keywords: Housing, Physical Indices, Sustainable Development, Tabriz, GIS
  • A. Mottaghi, R. Firuzi Page 108
    Globalization is the most prominent feature of our time, which creates the requirements for wider regional cooperation. Regionalism is a complement to globalization, and it can protect countries to the extent that they negatively affected by globalization. The Islamic
    Republic of Iran cannot be exempted from this rule. Iran can promote its position in global equations with effective presence in regional trends, taking advantage of this advantage. Nevertheless, the emphasis on which regionalization dimension will guarantee Iran's long-term success? In this regard, if "politics and security" prioritized, based on the theory of new realism, which sees the international arena in chaos, it can be the powerful actors will gain its interests. But with the focus of geo-economic foundations, given that the logic of the international system after the Cold War is economic, and subsequently the substantial volume of the components of power at the national and international levels appears within the framework of economic benefits, economic diplomacy can be exploited Achieve international goals and opportunities. ECO aimed at expanding trade and economic cooperation between its member countries, and also taking into account its advantages for our country, such as social solidarity, including linguistic, religious and cultural affiliations, geographic proximity, as well as Iran's centrality towards it, There are many potential capacities to better utilize its high capacity in order to better benefit of Iran.
    Keywords: Globalization, regionalism, Iran, economy, ECO, private sector
  • M. T. Lotfinia, T. Amar Page 122
    Tourism is the second homes of one of the patterns of tourism development in rural areas that has been purchased or built for recreational purposes and has various impacts, including physical-spatial effects in the villages. The purpose of this research is to investigate the role of tourism in second homes in the physical-spatial changes of villages of the tourism destination villages of East of Guilan province in the last decade (2006 -
    2016). The methodology of this study is descriptive-analytic. Most of the data has been conducted based on field studies. The results show that the recent development of second homes in the physical space, although leads to positive effects and impacts such as renovation of buildings and improvement of the village structure, the use of long-term
    materials in construction, the reduction of abandoned and unused land for the construction of second homes, improvement of plants and equipment of the village in these villages, but have had the negative effects and impacts such as alteration and degradation of agricultural lands, land use change, disturbing and destroying the village landscape, and changing the pattern of housing. .. . Based on the findings of the research, in 2016, the number of 169 second homes has been constructed in the villages of the study area, which had a growth of 110. 6% in comparison with the 2006, and in this regard, the villages of Anbarsar and Balarood with 55 and 42 second homes, respectively, have the maximum second homes among villages as well as the maximum land use changes in the last decade has occurred in Hassan Sara (56. 6 hectares) and Anbarsar (22. 3 hectares), respectively.
    Keywords: Tourism of Second homes, Physical-spatial changes, Tourism destination villages, East of Gilan
  • G. Marzi, A. Ahmadi Page 138
    Attention to urban old and effete fabrics as fabrics that have problem, not just in Iran but in the world has a long history. Organizing and improving this fabrics that more located in center and core of historical city, the best way to describe history and national identity and is one of bases for realization ideals innate development. The GIS based on functions, applied algorithms and their ability can as efficient tool helped management of effete fabrics in order to overcome said concerns. Present research has be done based analyticaldescriptive method and with emphasis on practical aspects and with use of data collected at database of geographic information systems relevant to Sanandaj municipal. Case study is Sartapole quarter in Sanandaj city, this region selected because including effete indicator factors. In order to obtain to each of optimal patterns of management effete fabrics in case study including improvements, renovations, reformation,… based key
    indicators in identify exhaustion type of urban effete fabrics created multiple data layers such as: prices maps of blocks, maps of old buildings, Access Map, map of the number of classes, slope map of streets, landuse map, area map of blocks in case study, covering maps of roads, map of type materials and ... Finally, with spatial analysis and using practical algorithm in GIS and and usage of Fuzzy Logic were identified priority areas for the development of effete fabric based proposed solutions improvements, renovations,
    reformation.
    Keywords: Effete fabrics, management solutions, Fuzzy Logic, Quarter of Sartapole
  • H. Nayyeri, M. Salari, H. Ganjaeain, M. Abdolemalki, K. Amani Page 153
    The development of settlements has led to the identification of suitable locations for urban development goals as one of the priorities of urban planners. Accordingly, the present study tries to explore the natural environment of the city of Harsin for the development of residential areas with a view to future development. The present research is based on library, field and software methods. In this research, eight criteria included Elevation, Slope, Aspect, Distance from the River, Distance from Fault, Lithology, Road and Land use has been used. The research methodology is a combination of the preparation of information layers in the ARC GIS environment, Standardization by Fuzzy Logic and Weighing in the form of AHP model and zoning using two models of OWA and WLC. The results showed that the present and current urban area in terms of environmental and geomorphological parameters in the research is in good relative condition and based on the models used by OWA and WLC, it is 8.8 and 9.6 square kilometers, respectively. Nevertheless, there are inappropriate areas in the direction of urban development and urbanization of Harsin which often include mountain units and high Slope region, Rivers and Faults. The final result of the research also indicates the significant role of geomorphic units in the formation of urban systems And on this basis, we can say The present study, with the existing system-based comparative approach, is an effective model for managing the development of around- cities areas in the future.
    Keywords: Physical development, geomorphological parameters, weight models, Harsin
  • A. Karbalaee, A. Hanafi, S.A. Hossini, A. Alipour Page 164
    Climate has always provided a suitable platform for creating political and military tensions and endangering the national security of nations. Imposed war experiences and other world wars have shown Climate science can take the fate of a great power in the war. So in this research, study of defense climatic conditions in Kavir & desert region and Makran coasts using by the Hierarchy Analysis Model)AHP( and Military Climate Index (MCI). For this purpose, were used the statistics of different meteorological parameters of 32 stations in the region during the statistical period of 30 years (1987 -2016). The results showed that most of the northern regions of the study area are in good military conditions in the spring and the southern regions in acceptable military climate. In the summer, the military situation in the northern parts of the region is relatively favorable, and conditions in the southern parts, especially in the late summer, are extremely unfavorable and extremely unpleasant. In the early of autumn, most of the northern and central parts of the region are in excellent condition, the southern of Sistan and Hormozgan provinces have inappropriate conditions, and at the end of this season, the military climate is particularly visible in the northern regions and with the onset of winter, climatic disadvantages in the northern parts of the region are rising sharply and in the late of winter, the Hormozgan province and the northeastern regions have acceptable conditions and other areas of the study area are generally very well-positioned in terms of military climate.
    Keywords: Military Climate, Security, Desert, Makran Coast
  • M. Moghali, A. R. Nakhaei Nezhad Fard Page 178
    Khuzestan Province is adjacent with some great deserts that the dust of these deserts are continually entering this province. Understanding the spatial pattern of these dust is of great help when planning to mitigate its effects. Therefore, the aim of this study was to determine the best inter-discipline of the dust and then to analyze the spatial statistics of the dust in Khuzestan province during the period 1995-2016. The results showed that the method of reverse weighing with a coefficient of 0.75 is the best model for the microscope zonation. Analysis of the spatial statistics of the dust phenomenon in Khuzestan province shows that we have witnessed clustering of days with dust in the province over the years. The clustering maps of spatial autocorrelation of the dust using the Moran statistics show that in general, the northwest and western regions of province during the studied period have high clusters and the southern, eastern, southeastern and the southwest have low clusters in the province. In 1995, the highest Moran coefficient was (Moran Index = 1/008797) and in 2008 the lowest Moran coefficient was (Moran Index = 0/996831), indicating the highest and lowest number of cluster dust days in 1995 and 2008. The results of hot and cold spots in Khuzestan province during the statistical period show that mainly the north and northwest regions contain hot spots, which means more frequent days of dust in these areas of the province during the studied time period.
    Keywords: Dust, Khuzestan Province, Hot, Cold Spots, Moran Structure, Spatial Autocorrelation
  • H. Kamran, M. Badiee, Y. Zaki, A. Ahmadi, N. Hoseini Nasrabadi Page 192
    "City" is not only a political-spatial phenomenon, but also a geopolitical phenomenon which is the basis for the achievement of national power. Due to its specific characteristics, the city is the main place to meet the mental, intellectual and physical needs of human beings in every country. Therefore, it can be said that cities and towns are responsible for maintaining the financial and material resources of the country. Cities on a global scale are powerful political spaces that enter the process of competition and interaction by controlling local events at the regional and global levels. Hence, the dramatic growth of large cities suggests that the state has provided a model for the development of the future of political geography. In other words, As the population increases The transformation of many non-urban spaces into urban space As well as by designing new patterns and working strategies for organizing urban space And the increasing political and strategic role of cities can be acknowledged Which has become the focal point of studies in geopolitical and geopolitical geography But how this phenomenon is studied from the perspective of geo-political geopolitics and geopolitics, The question that the present paper deals with The results of this research by analyticaldescriptive method show that The phenomenon of the city has been studied not only in one dimension, but also in multidimensional forms, both theoretical and applied by geographers and geopolitics.
    Keywords: City, political geographers, geopolitics, Cox, Gottmann