فهرست مطالب

فصلنامه جغرافیا
پیاپی 58 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/15
  • تعداد عناوین: 14
|
  • عباس سعیدی صفحات 5-20

    رویکرد پویش ساختاری- کارکردی به مثابه چارچوبی نو در مطالعات نظامهای فضایی، بویژه نظام اسکان و تحولات آن، توسط نویسنده در سال 1390 ارائه شد. از آن زمان، این رویکرد هم در محافل علمی- تحقیقاتی و هم در نهادهای اجرایی کم و بیش مورد استقبال قرار گرفته است. هرچند نقدهایی هم درباره آن صورت گرفته است. انگیزه نوشتن این مقاله در واقع پرداختن به محتوای یکی از همین نقدها و توضیح درباره برخی اصول نقد بوده است؛ گرچه مخاطب آن نه الزاما شخص ناقد، بلکه جامعه علمی کشور، بویژه دانشجویان و پژوهشگرانی است که علاقه مند به نقد بیشتر و احتمالا کاربرد این رویکرد در پیشبرد تحقیقات خویش هستند.

    کلیدواژگان: نقد علمی، جغرافیا، نظام فضایی، پوبش ساختاری- کارکردی
  • فردین قدمی، زهرا حجازی زاده، بهلول علیجانی صفحات 21-32

    بارش یکی از متغیرهای محیطی بسیار مهمی است که تغییرات مکانی و زمانی زیادی از خود نشان می دهد و این پدیده تحت تاثیر سیستم های گردش جوی سطح بالا قرار دارد. از این رو شناسایی الگوهای جوی غالب در ارتباط با بارش های سنگین جهت مدیریت و کاهش ریسک سیلاب امری ضروری می باشد. در این پژوهش جهت شناسایی الگوهای بارش سنگین در حوضه آبریز کرخه طی دوره آماری 45 ساله (1967 تا 2012) ، با اعمال صدک 95 درصد بر روی داده های روزانه 33 ایستگاه سینوپتیکی و بارانسنجی از طریق رویکرد محیطی به گردشی تعداد 310 روز بارش سنگین شناسایی گردید. سپس جهت تبیین رفتار الگوهای به وجود آورنده این بارش ها با اعمال تحلیل مولفه های اصلی از نوع آرایه Tو از طریق چرخش به روش پروماکس بر روی داده های ارتفاع ژئوپتانسیل جو بالا مستخرج از مرکز ملی پیش بینی های محیطی/ مرکز ملی پژوهش های جوی (NCEP/NCAR) تعداد4 تیپ آب و هوایی شناسایی شد. نتایجی که از این پژوهش حاصل گردید نشان داد که بیشتر بارش های سنگین حوضه آبریز کرخه متاثر از قرارگیری الگوهای ناوه ای عمیق به همراه سردچال های بریده بر روی منطقه و همچنین متاثر از بندال هایی از نوع دوقطبی، امگا و رکس می باشد و منطقه مورد مطالعه در قسمت شرقی ناوه هایی که توسط این الگوها شکل گرفته اند قرار دارد.

    کلیدواژگان: کرخه، بارش سنگین، الگوهای گردشی، تحلیل مولفه های اصلی با آرایه T، چرخش پرماکس
  • فرزاد حقی زاده، وحید ریاحی، فرهاد عزیزپور، پرویز ضیاییان فیروز آبادی صفحات 33-48

    توسعه پایدار سرزمین در گرو پایداری نظام روستایی است. الگوی بوم روستا به عنوان رویکردی نوین می تواند نقش موثری در توسعه پایدار منطقه ای و ملی داشته باشد. لذا، آگاهی از تغییرات توسعه پایدار و شناخت ساختار، ابعاد و گستردگی فضایی آن در مناطق روستایی از عرصه های مهم تصمیم سازی و برنامه ریزی به شمار می رود. پژوهش حاضر، در جهت سنجش سطوح فضایی پایداری سکونتگاه های روستایی واقع در حاشیه رودخانه کشکان شهرستان پلدختر است. این پژوهش بر اساس هدف، کاربردی و روش پژوهش توصیفی – تحلیلی است. محدوده مورد مطالعه روستاهای واقع در پیرامون رودخانه کشکان واقع شهرستان پلدختر هستند. وزن دهی به شاخص های پژوهش با استفاده از مدل F’ANP و تحلیل داده ها با استفاده از روش تصمیم گیری چند معیاره VIKOR انجام شد. برای طبقه -بندی روستاهای مورد مطالعه از جنبه سطوح پایداری از روش تحلیل خوشه ایو نرم افزار GIS و برای تحلیل عوامل موثر بر پایداری از رگرسیون خطی استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان داد که از 23روستای مورد مطالعه3روستا در وضعیت پایداری خیلی قوی، 8 روستا پایداری قوی، 5 روستا پایداری متوسط و 7 روستا در وضعیت ناپایدار قرار دارند. روستاهای پایدار دارای جمعیت بیشتر و در مناطق مرکزی شهرستان که زمین های آبرفتی ناشی از رودخانه عریض تر و از لحاظ ارتباطی به مرکز شهرستان نزدیک تر هستند، استقرار یافته اند. اما، این پایداری بطور یکسان در همه شاخص های پایداری روستاها اتفاق نیفتاده است. که، نشانگر پویش ناقص نظام سکونتگاهی شهرستان (از جنبه ساختاری - کارکردی) است. از نظر کاربرد مدل ها و تکنیک های کمی، این پژوهش از مدلF’ANP در تعیین سطوح پایداری روستایی استفاده کرده و نتایج تحقیق کارایی این مدل را در مطالعات جغرافیایی اثبات نموده است.

    کلیدواژگان: سکونتگاه های روستایی، پایداری روستایی، بوم روستا، اکوسیستم های حساس، شهرستان پلدختر
  • مینا میریان، مصطفی کرمپور، محمد مرادی، هوشنگ قائمی، بهروز نصیری صفحات 49-63

    این پژوهش به منظور شناخت رفتار بلندمدت سری های میانگین دمای کمینه و میانگین دمای بیشینه و همچنین شناسایی دوره های سرد و گرم 35 ایستگاه همدیدی ایران در بازه زمانی 2010-1960 صورت گرفته است. در ابتدا جهت شناخت تغییرات دماهای کمینه و بیشینه، نقشه های میانگین دماهای کمینه و بیشینه و شاخص ضریب تغییرات آن ها با استفاده از روش کریجینگ ترسیم گردید. سپس با استفاده از آزمون آماری من – کندال معناداری روند بر روی هر کدام از ایستگاه ها در سطح اطمینان 95 درصد مورد آزمون قرار گرفت. در نهایت با استفاده از احتمال های 20 درصد بالا و پایین میانگین دماهای کمینه و بیشینه در طول دوره مطالعاتی 50 ساله، دوره های سرد و گرم شناسایی شد. نتایج نشان می دهد که پراکنش و توزیع دمایی بر روی ایران در مقیاس فصلی از الگوی مشابهی پیروی می کند، که نشانگر رژیم منظم دمایی در منطقه است. دامنه ی تغییرات شبانه روزی در اکثر ایستگاه های همدیدی مورد مطالعه، به غیر از فصل زمستان که در اغلب نقاط روند کاهشی داشته است، تغییر قابل ملاحظه ای را نشان نمی دهد. روند افزایشی میانگین دماهای کمینه در فصول مختلف به ویژه در فصل زمستان نسبت به میانگین دماهای بیشینه بالاتر می باشد، در نتیجه می-توان گفت که اثر میانگین دماهای کمینه در مقیاس فصلی بر روی متوسط دمای مناطق مختلف ایران در زی دوره مورد بررسی، بیشتر می باشد. بیشترین فراوانی وقوع دوره های سرد نیز در نیمه اول دوره مطالعاتی و بیشترین فراوانی وقوع دوره های گرم در نیمه آخر دوره مطالعاتی به ویژه در دهه ی 2000 می باشد.

    کلیدواژگان: روند، دما، من-کندال، ایران
  • گیتی صلاحی اصفهانی صفحات 64-81

    مقاله حاضر نتیجه تحقیقی میدانی است که با هدف آسیب شناسی تعاونی های تولید در راستای توسعه پایدار روستایی شهرستان ساوه با ابعاد اقتصادی و اجتماعی صورت گرفته است زیرا رسیدن به توسعه مستلزم توسعه اقتصادی است که خود منوط به توسعه درسه بخش صنعت،خدمات وکشاورزی است. دربخش کشاورزی شرکتهای تعاونی تولید روستایی اهرم مناسبی برای توسعه اقتصادی واجتماعی هستند که می توانند در بهره وری بهینه از شرایط زندگی ،کار و تولید وارتقای سطح درآمد ووضعیت اجتماعی جامعه موثر باشند. البته پویایی وتحولات لازم در این شرکت ها زمانی کارآمد واثربخش است که به صورت هدفمند ،نظام یافته ،برنامه ریزی شده ومبتنی برملاحظات پایداری در کلیه ابعاد اقتصادی ،اجتماعی و زیست محیطی باشد. دراین راستا تعاونی های تولید روستایی به عنوان یکی از نظام های بهره برداری با موانع و مشکلاتی روبرو هستند. این مقاله با استفاده ازروش توصیفی –پیمایشی و با برگزاری کارگاه های مشارکتی (PRA) ، پرسشنامه (منطبق برمدل نظری و پیشینه تحقیق) و مصاحبه حضوری انجام شده است. جمع آوری داده ها با استفاده از نرم افزارSPSSاستخراج شد. جامعه آماری تحقیق اعضاء شرکت تعاونی های مستقر در روستاهای شهرستان ساوه با نمونه آماری براساس فرمول کوکران (110نفر) است. نمونه گیری تصادفی و چندمرحله ای است. باتوجه به فرض اصلی تحقیق ،نتایج نشان می دهد که آسیب های جدی ،تعاونی های تولید ساوه را تهدید می کنند. درابعاداقتصادی واجتماعی شاخص های شامل درآمد کشاورزان ،ارتقاء تولید ،آگاهی واعتماد اجتماعی بود. بیشترین میانگین مربوط به ابعاد اقتصادی (4409/3) و کمترین میانگین مربوط به بعد اجتماعی (0967/2) می باشد. پیشنهاد می شود: کمکهای بلاعوض ،دادن امکانات وتجهیزات ،القاءتفکر مشارکتی ،آگاهی دادن به اعضاء تعاونی وتوانمندسازی اعضاء تعاونی های تولید در دستور کار قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی تعاونی تولیدی روستایی توسعه پایدارروستایی شهرستان ساوه
  • مریم شفیعی، جواد بذرافشان، پرویز ایران نژاد صفحات 82-99

    در سال های اخیر تعیین عدم قطعیت مدل های هیدرولوژیکی در تحقیقات هیدرولوژی بسیار موردتوجه قرار گرفته است. هرچند پارامترهای مدل هیدرولوژیکی معمولا به وسیله واسنجی تعیین می شوند ولی عدم قطعیت قابل توجه در پارامترهای مدل وجود دارد. در این مطالعه با هدف واسنجی و تحلیل عدم قطعیت مدل جفت شده ALSIS-HBV در حوضه کرخه از روش GLUE استفاده شده است. تعیین منابع اصلی عدم قطعیت و شناسایی پارامترها، همچنین برآورد میزان عدم قطعیت در نتایج شبیه سازی جریان رودخانه از اهداف دیگر این پژوهش است. یافته ها نشان می دهد پارامترهای K2، Fcap، MaxBas، lp، B، degw و ttlim منابع اصلی عدم قطعیت جریان رودخانه و پارامترهای K2، Fcap،B ، lp و perc قابل شناسایی ترین پارامترها هستند. به طور کلی ارزیابی عملکرد مدل برای شبیه سازی جریان رودخانه در حوضه کرخه به ویژه در دوره واسنجی خوب و قابل قبول است و بیشتر داده های مشاهداتی جریان رودخانه در محدوده 95 درصدی فاصله اطمینان قرار دارند، بنابراین توزیع احتمال محاسبه شده از جریان رودخانه می تواند برای پیش بینی جریان رودخانه به کار رود.

    کلیدواژگان: تحلیل عدم قطعیت، روش GLUE، مدل جفت شده، جریان رودخانه، حوضه کرخه
  • افشین متقی دستنایی، مصیب قره بیگی صفحات 100-114

    اهمیت حقوق شهروندی، امروزه تا بدان حد است که وجود آنرا به مثابه ی یکی از مهمترین الزامات و عناصر دموکراسی به شمار می آورند. گذار از حکومت های نظامی، خودکامه و تمامیت خواه با مشی سرکوب گری، یکه سالاری و عدم رواداری به سوی شیوه هایی از حاکمیت دموکراتیک، ضرورت پرداخت عمیق به حقوق شهروندی را آشکار ساخته است. از این روی، بررسی حقوق شهروندی در حاکمیت شهری می تواند زوایای پراهمیتی از کیفیت پراکنش دموکراسی را در فضای شهری آشکار سازد. پژوهش حاضر با بررسی چهار شاخص «مسئولیت پذیری» ، «شفاف سازی» ، «شایسته سالاری» و «قانون گرایی» در مدیریت سیاسی کلانشهر تهران، کوشیده است تا ابعاد حقوق شهروندی در مجموعه ی شهرداری تهران را به عنوان مهمترین نهاد مدیریتی و حاکمیتی این شهر مورد کندوکاو قرار دهد. تحقیق حاضر، از لحاظ ماهیت، بنیادی-کاربردی و از لحاظ روش، توصیفی ژرفانگر (پیمایشی) است. تعداد نمونه ی شهروندان با توجه به تعداد جامعه ی آماری، بر اساس فرمول کوکران انجام شده و تعداد 113 نفر از شهروندان منطقه ی 6 شهرداری تهران بر اساس روش نمونه گیری خوشه ایبه عنوان نمونه با پرسش نامه مورد پرسشگری قرار گرفته اند. نتایج این پژوهش، نشانگر آن است که میزان رضایت شهروندان از حقوق شهروندی بر اساس شاخص های پژوهش، افت محسوسی داشته است و در مجموع، شاخص «قانون-گرایی» نسبت به سه شاخص دیگر در وضعیت خوشایندتری قرار دارد.

    کلیدواژگان: شهروندی، قانون گرایی، مسئولیت پذیری، شفاف سازی، شهرداری تهران، شایسته سالاری
  • محمود واثق، سید عباس احمدی، عباس طباطبایی صفحات 115-140

    مرزهای ایران در دو قرن اخیر عرصه کشمکش ها و فراز و فرودها و جزر و مدهای ارضی بسیاری بوده اند که حاصل آن در دوره ثبات پهلوی اول و تجدد مفاهیم عینی سیاست نظیر مرز، سرزمین کنونی ایران را حاصل آمده است. ایران و افغانستان در حدود 945 کیلومتر مرز مشترک دارند که از دهانه ذولفقار تا ملک سیاه کوه امتداد یافته است. عوامل خارجی و داخلی بسیاری در آمایش نواحی مرزی دو کشور تاثیرگذار است. مساله ای که در این پژوهش بررسی می شود، بررسی این عوامل و تاثیراتی است که در آمایش نواحی مرزی این دو کشور باید به آن توجه کرد. در این پژوهش با روش کتابخانه ای و تحلیلی در تلاشیم تا به این پرسش پاسخ دهیم که چه عوامل خارجی و داخلی در آمایش نواحی مرزی ایران و افغانستان تاثیرگذار است؟ با توجه به یافته های پژوهش عوامل بسیاری نظیر مهاجرت غیرقانونی، مواد مخدر، تروریسم و حضور قدرتهای غربی در این مهم تاثیر گذار است.

    کلیدواژگان: آمایش سیاسی فضا نواحی مرزی تروریسم مواد مخدر مهاجرت
  • محمدرضا رضایی، زهرا آسیابانی صفحات 141-156

    امروزه کیفیت زندگی به عنوان عالی ترین مرتبه اهداف اجتماعی – اقتصادی کشورها و به عنوان کلید طلایی مشارکت شهروندان، جهت برنامه ریزی صحیح و کارآمد برای بهبود و افزایش رفاه شهروندان، در دو بعد عینی و ذهنی مورد سنجش و ارزیابی قرار می گیرد. پژوهش حاضر می کوشد ازنظر هدف با رویکرد کاربردی با روش توصیفی از نوع پیمایشی به ارزیابی کیفیت زندگی و تاثیر آن بر مشارکت شهروندان به بررسی این موضوع در شهر نی ریز بپردازد. جامعه آماری کلیه سرپرستان خانوار شهر "نی ریز" در استان فارس می باشد که با بهره گیری از فرمول کوکران تعداد 321 نفر به عنوان نمونه انتخاب و به صورت خوشه ایبین سیزده محله در شهر توزیع شده است. روایی پرسشنامه با استفاده از نظرات متخصصان و پایایی آن با استفاده از محاسبه آلفای کرونباخ (کیفیت 80/. و مشارکت 84/.) تعیین شده است. جهت تحلیل داده ها از آزمون های آماری در نرم افرازهای SPSS و AMOS استفاده شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که در میان شاخص های موردسنجش، شاخص رضایتمندی زندگی خانوادگی با میانگین (75/3) و سلامت با میانگین (16/3) بالاترین میزان رضایتمندی و شاخص اقتصادی با میانگین (56/2) پایین ترین میزان رضایتمندی از کیفیت زندگی را به خود اختصاص داده است. همچنین درزمینه ی مشارکت هم بیشترین مشارکت شهروندان مربوط به شاخص سیاسی با میانگین (06/3) و کمترین میزان مشارکت مربوط به شاخص ذهنی- معنوی با میانگین (34/2) است. نتایج آزمون تحلیل همبستگی نیز نشان داد که افزایش کیفیت زندگی می تواند به افزایش مشارکت شهروندان در امور شهری منجر شود و بین این دو رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد. همچنین نتایج رگرسیون مبین این مطلب است که شاخص زندگی خانوادگی با (بتای 20/0) و شاخص اقتصادی با (بتای 13/0) بیشترین تاثیر را بر مشارکت دارند و درمجموع ابعاد کیفیت زندگی 07% از واریانس مشارکت را پیش بینی می کنند.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، شاخص ذهنی، شاخص عینی، مشارکت، شهر نی ریز
  • مصطفی هرایینی، محمدرضا رضوانی صفحات 157-174

    مدیریت محلی یکی از نهادهایی است که می تواند نقشی بسیار موثر در ارتباط با مدیریت انتظامی جامعه به خصوص در نواحی روستایی داشته باشد. هدف از این پژوهش ارزیابی میزان توانمندی مدیریت محلی در مدیریت انتظامی مناطق روستایی و بررسی عوامل موثر بر مدیریت انتظامی مناطق روستایی پیرامون کلان شهر تهران (بخش آفتاب تهران) می باشد. روش تحقیق در این بررسی مبتنی بر روش توصیفی- تحلیلی است. در گردآوری داده ها و اطلاعات، از مطالعات کتابخانه ای- اسنادی و میدانی استفاده شده است. پایایی داده ها بر اساس ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شده که نشان دهنده عدد 841/0 است و روایی داده ها نیز بر اساس شیوه روایی محتوا (مطابق نظر اساتید) انجام گرفته است. در تحلیل داده ها از آزمون های آماری توصیفی و استنباطی شامل آزمون t تک نمونه ای و روش تجزیه وتحلیل SWOT بهره گیری شده است. جامعه آماری پژوهش شامل مدیران محلی مناطق روستایی بخش آفتاب تهران است. ارزیابی میزان توانایی مدیران محلی در مدیریت انتظامی مناطق روستایی بخش آفتاب تهران نشان داد در شاخص های ساختار، تشکیلات، قوانین و مقررات با میانگین 34/3، دانش و آگاهی لازم در جهت مدیریت انتظامی با میانگین 25/3 بالاتر از حد متوسط قرار دارد و نشان دهنده وضعیت مناسب توانایی مدیران است. شاخص های منابع مالی با میانگین 35/2، امکانات و تجهیزات موردنیاز با میانگین 73/2 در سطح پایین تر از سطح متوسط قرارگرفته و وضعیت مطلوبی ندارند. در آخر جهت ارائه راهبردهای مدیریت انتظامی مناطق روستایی بخش آفتاب از تکنیک swot استفاده شد. بر اساس یافته های این بخش، موقعیت بخش آفتاب در حوزه مدیریت انتظامی مدیران محلی در وضعیت متوسط ارزیابی شد.

    کلیدواژگان: مدیریت محلی، توانمندی، مدیریت انتظامی، SWOT، بخش آفتاب، تهران
  • حامد قادرمرزی، عاطفه احمدی، فرهاد جوان، حسین احمدی صفحات 175-190

    حکمروایی خوب در واقع رهیافتی تطبیقی در برنامه ریزی و مدیریت منابع در قلمرو سرزمین برای دستیابی به توسعه پایدار به شمار می آید که از طریق رفتار قاعده مند و نهادینه شدن پاسخگویی، مشارکت مردمی، شفافیت، قانونمندی، مسئولیت پذیری، اجماع و… دست یافتنی است. در این راستا، مقاله حاضر بر آن است به بررسی تاثیر حکمروایی خوب بر بهبود کیفیت زندگی روستایی در 15 روستای شهرستان دهگلان بپردازد. روش تحقیق توصیفی - تحلیلی و مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای، اسنادی و میدانی است. همچنین برای تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده سعی شده با استفاده از تکنیک توسعه یافتگی موریس و نرم افزار SPSS، تاثیر حکمروایی بر بهبود کیفیت زندگی روستاییان و رابطه بین این دو متغیر (حکمروایی خوب، کیفیت زندگی روستاییان) مشخص شود. نتایج بررسی ضریب توسعه یافتگی روستا های مورد مطالعه در شاخص های کیفیت زندگی بر اساس حکمروایی خوب، نشان داد که، از میان روستاهای مورد بررسی، روستای بلدستی در وضعیت مطلوب و روستای عباسجوب در وضعیت نامطلوب قرار دارد. و روستاهای (تیلکو، سعید آباد، سراب، نیاز، گدمیران، ده رشید، مبارک آباد، قشلاق خداکرم، قادرمز، آرزند، آبباریک، کاکه چوب، تروال، سرواله) ، در وضعیت نسبتا مطلوب جای گرفته-اند. همچنین نتایج تجزیه و تحلیل آزمون همبستگی در رابطه با بررسی رابطه بین حکمروایی خوب و کیفیت زندگی روستاییان، دلالت بر معناداری بین شاخص های حکمروایی خوب (مشارکت جویی، مسئولیت پذیری، توافق جمعی، عدالت و برابری، قانونمندی، شفافیت و باز بودن، کارایی و اثربخشی) با مولفه کیفیت زندگی با سطح معناداری 000/0 است. و نتایج حاصل از آزمون رگرسیون نشان داد که، هشت متغیر مستقل (حکمروایی) با متغیر وابسته (کیفیت زندگی) دارای رابطه معناداری در سطح 05/0=P است. و در نهایت نتایج تحلیل مسیر نشان داد که تمامی متغیر های حکمروایی اثرات مستقیم بر متغیر وابسته (کیفیت زندگی) دارد.

    کلیدواژگان: حکمروایی خوب، کیفیت زندگی، سکونتگاه های روستایی، شهرستان دهگلان
  • حسین رحمانی تیرکلایی، ناصر صادقیان صفحات 191-200

    تمدن اسلامی، تمدنی دینی است که همه مولفه های آن بر محور دین اسلام میگردد. چنانکه مدینه النبی، شهر نوبنیاد پیامبر اکرم (صلی الله علیه وآله) بر اساس همین ارکان استوار شد و تمدنی را ایجاد کرد که مبانی آن قرآنی و سنت بود. فتوحات اسلامی به رویارویی جهادگران مسلمان با مردمان سایر نواحی چون ایران، شام، شمال آفریقا، مصر و اندلس انجامید. در نتیجه گسترش ارضی و توسعه مناطق تحت نفوذ خلافت اسلامی، بیشتر مولفه های تمدن تغییر کرد و اسلام با اصولی تغییرناپذیر و فروعی منعطف، در سرزمین های فتح شده پرورش یافت. حاصل این برخورد و آمیختگی اسلام با سایر فرهنگ های ملل مختلف، تمدنی با ارزش بود که سرآغاز آن در مدینه النبی بود، اما در سرزمین هایی چون ایران، بین النهرین، شام، مصر و اسپانیا بالید. هدف اساسی در این پژوهش بازنمایی تمدن اسلامی در محدوده جغرافیایی خاص آن و شناسایی همگونی ها و ناهمگونی های قومی، مذهبی و زبانی در چارچوب آن است.

    کلیدواژگان: تمدن اسلامی، جغرافیای جهان اسلام، همگونی و ناهمگونی قومی، مذهبی و زبانی
  • تهمینه دانیالی صفحات 201-213

    در پارادایم ها و رویکردهای نوین توسعه ی روستایی، بهره گیری از دانش و اطلاعات و به دنبال آن، ابزارها و تکنولوژی های انتقال و تبادل آن، حایز اهمیت و جایگاه ویژه ای بوده و تکنولوژی اطلاعات و ارتباطات از عوامل مهم توسعه ی پایدار شمرده می شود . پیمایش حاضر به منظور سنجش ابعاد این تیوری ها در عمل، با استفاده از روش توصیفی و تحلیلی به بررسی فناوری های اطلاعات و ارتباطات و نقش آن در توسعه جوامع روستایی در روستاهای یل آباد و قردین شهرستان ساوه و همچنین نقش این فناوری در توسعه این روستاها پرداخته است. روستاهای یل آباد و قردین از روستاهای دهستان نورعلی بیک از توابع شهرستان ساوه هستند که علی رغم اینکه توسعه فناوری های اطلاعات و ارتباطات می تواند نقش بسیار پرنگ و موثری در توسعه این روستاها داشته باشد ولی به نظر می رسد ساختار اقتصادی، اجتماعی و فیزیکی روستاهای یل آباد و قردین دهستان نورعلی بیک جهت توسعه ICT در وضعیت مطلوبی قرار ندارد. نتایج حاکی از آن است که روستاهای یل آباد و قردین با وجود پتانسیل های بالا در زمینه توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات، از پتانسیل های این فناوری بهره چندانی نبرده و ساختارهای ناپایدار روستایی آنها مجال این توسعه این فناوری را به آن نمی دهد.

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، ICT روستایی، توسعه روستایی، شهرسان ساوه
  • کامران زنگیشه، علیرضا استعلاجی، نصرالله فلاح تبار صفحات 214-239

    مسائل مربوط به زیست پذیری روستاهای پیراکلانشهری با مفهوم زیست پذیری روستایی قابل تبیین نبوده و تحت یک شبکه ارتباطی و همپیوندی های روستا-شهری از شهرهای تحت نفوذ خود متاثر می گردد. پژوهش حاضر تبیین زیست پذیری روستاهای منطقه کلانشهری تهران (شهرستان ورامین) می باشد. روش این پژوهش اکتشافی-تبیینی بوده و سعی در تبیین نقش عوامل و نیروهای موثر در زیست پذیری روستاهای پیرامون کلانشهری در قالب عوامل درون روستایی و برون/فرا روستایی است. در این راستا،نخست بررسی نظریه ها و مدل مفهومی تحلیل ارائه گردید. بر این مبنا، ابعاد اجتماعی، اقتصادی، زیست محیطی و کالبدی و گویه های آن تحت عنوان عوامل درون و برون روستایی از طریق فرا ترکیب گویه و دلفی شناسایی اولیه شدند. 19 گویه در قالب ابعاد چهارگانه برای مجموعه عوامل برون/فرا روستایی موثر در آشکارسازی وضعیت زیست پذیری روستاها و 116 گویه و 17 مولفه برای عوامل درونی زیست پذیری روستاهای پیرامون کلانشهر تهران شناسایی شد. در تدقیق و اکتشاف عوامل یاد شده از تحلیل عاملی اکتشافی بهره گیری شد و نتایج تایید 19 عوامل فرا روستایی و 81 گویه عوامل درون روستایی بود. جامعه آماری پژوهش راساکنین روستاهای پیرامون شهرورامین وشهرجوادآباد (دو نقطه شهری شهرستان ورامین) به تعداد 53،255 نفر وشهرهای مذکور و همچنین خبرگان، متخصصین،کارشناسان و مدیران محلی به تعداد 140 نفر تشکیل دادند. در نمونه گیری از ساکنین از نمونه گیری خوشه ایتصادفی استفاده شده و حجم نمونه از طریق فرمول کوکران با پذیرش خطای 0. 05 درصد به تعداد 682 نفر تعیین شده و به صورت سهمیه ای- طبقه ای بین مراکز توزیع گردید. از آزمون تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی و معادلات ساختاری جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. همچنین از نرم افزارهای lisrel وSPSS در تحلیل داده های آماری و نمایش فضایی داده ها استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که عوامل برون/فرا روستایی و عوامل درون روستایی در زیست پذیری روستاهای پیرامون کلانشهر تاثیر گذاشته و آن را تبیین می کنند لکن میزان تاثیر عوامل برون روستایی بیشتر از عوامل درون روستایی بود.

    کلیدواژگان: زیست پذیری، زیست پذیری روستا، منطقه کلانشهری، تهران، ورامین
|
  • Abaas Saidi Pages 5-20

    The Structural-Functional Scheduling Approach was proposed by the author in 2011 as a new framework in the study of space systems, in particular its settlement system. Since then, this approach has been more or less welcomed both in scientific-research circles and in executive agencies. However, criticisms have been made about it. The motivation for writing this essay is actually to address the content of one of these critiques and an explanation of some of the principles of critique, although its audience is not necessarily an individual, but the scientific community of the country, especially students and scholars who are interested in more critique and possibly the use of this The approach is to advance their research.

    Keywords: Scientific critique, Geography, Space system, Structural-functional nibs
  • fardin ghadami, zahra hedjazizadeh, Buhlool Alijani Pages 21-32

    Rain is one of the most important environmental variables that shows a lot of time and space changes And this phenomenon is affected by high-level circulation systems. Therefore, identification of dominant atmospheric patterns in relation to heavy rainfall is necessary to manage and reduce the risk of flood. in this research To identify heavy rainfall patterns In the Karkheh basin During the statistical period of 45 years(1967 to 2012) By applying 95 percent percentile On daily data 33 synoptic and Rain Sensing Through the approach environmental to Circulation Number of 310 days of heavy rainfall were detected then To explain the behavior of the patterns generating these rainfall By applying principal component analysis Of type T array And through promax rotation on Geopotential elevation dataof Exchanged from the National Center for Environmental Forecasting National Center of atmosphericResearch(NCEP/NCAR) Number 4 Weather brigade is identified. The results of this study were obtained showsWhich is the most heavy rainfallof Karkheh basin Affected by Deep Trough patterns Along with cut of low On the area and also Affected by have been from blockings of type Bipolar, omega, and Rex and And the study area in the eastern part of the Troughs that Formed by these patterns, is located.

    Keywords: Karkheh, heavy rainfall, Circulation patterns, principal component analysis Of type T array, promax rotation
  • farzad haghizadeh, farhad azizpour Pages 33-48

    Sustainable development land depends on the sustainability of the rural system and Eco- village pattern can be a new approach an effective role in the sustainable development of the region and, national therefore. Having knowledge of changes in sustainable development and knowing its structure, dimensions and spatial expansion in rural areas are considered as critical parameters for appropriate decision making and planning. The present study is, to analyze and measure the spatial levels of rural sustainability settlements located in around Kashkan River Poldokhtar County. This research is based on purpose, applied and descriptive - analytic research. The required data are obtained in the first stage of qualitative methods grounded theory the interview ways and the second stage of quantitative methods, from the questionnaire. Studying field Poldokhtar County and statistical society research, villages set around on the kashkan. River. For weighing the indicators of the research the F'ANP model has been utilized; data analysis by using the multiple criteria decision- making method VIKOR was done. For classification Rurales study of the levels sustainability was conducted by cluster analysis method using ARC GIS software; for the analysis of the factors affecting the stability linear regression was utilized to measure the effective factors in the final indicator of development. findings of the study showed that of studying 23 villages, 3 village very strong sustainability, 8 village strong sustainability, 5 villages are medium sustainability and the unsustainable villages, there are 7 villages. Most of the rural sustainable situation in central areas of the county that fertile land Caused by river Alluvium has more width and are arranged closer to the center of the county. However, this stability has not happened equally in all indices of sustainability. This situation reflects the imperfect dynamics of the county settlement system in the county (Functional structural aspects). In terms of the application of quantitative models and techniques, this study using F 'ANP model in determining levels of sustainable rural demonstrates the effectiveness of the F'ANP model in geographical studies.

    Keywords: Rural Settlements, Rural sustainability, Eco-village, Sensitive ecosystems, Poldokhtar County
  • mostafa karampoor, mohammad moradi, hooshang ghaemi, behrouz nasiri Pages 49-63

    This study was conducted to determine the long-term behavior of the series of the minimum average temperature and maximum average temperature as well as to identify the hot and cold periods of 35 Iranian stations during the period of 1960-2010.Initially, in order to understand the changes in the minimum and maximum temperatures, the average maps of minimum and maximum temperatures and their coefficient of variation were drawn using the Kriging method. Then, by using of the Mann-Kendall statistical test, the significance of the trend on each station was tested at 95% confidence level. Finally, with the use of the 20% high and low probabilities of the minimum and maximum averages temperature during the 50-year study period, cold and hot courses were identified. The results show that the dispersion and temperature distribution on Iran in the seasonal and annual scale follows a similar pattern, which indicates a regular temperature regime in the region. The range of day-to-day variations in most of the study synoptic stations, except for the winter season which has been decreasing in most of the points, does not show a significant change. The average effect of minimum temperatures on seasonal scale during the studied period is higher on the average temperature of different regions of Iran. The most frequent occurrence of cold periods is in the first half of the study period and the most frequent occurrence of warm periods is in the second half of the study period, especially in the 2000s.

    Keywords: Trend, Temperature, Man-Kendall, Iran
  • G. Salahi Pages 64-81

    This article is the result of field research done with the aim of pathology rural cooperatives in the process of rural development sustainable Saveh city. As well as economic and social aspect since to achieve development requires economic development which depends on the development in industry services and agriculture the agric cultural prod unction cooperatives in rural are lever for economic and social development production cooperative can be optimum effective in living conditions, work ,and production and promote effective income and social status. Of course the dynamics and the changes are necessary in the production cooperative when it is efficient and effective for targeted , systematic, planned which is based on sustainability considerations in all aspects of economic social and environmental in this context rural production cooperatives faced obstacles as one of the problems for pertain. This article attempts to calibrate methods and Workshops (PRA) Questionnaires (based on theoretical models and literature) Inter View Was Conducted. Interviews Was Done After Collection Data Through The Software SPSS . Out Put and the Data. statistical research Members Of The Cooperative Based In The SAVEH City Of Rural With A Sample Of 110People .And Was Mad Multi-Stage Random Sampling .According To The Study .The Results Indicate Serious Damages threading Production Cooperatives In Saveh City .In Viewpoint Of Economic And Social Indicators ,In Clueing Farmers’ Income Improver Production Knowledge And Social Trust Maximum Average (3’44.9) And The Minimum Average (2’0967 ) Rerates To The Economic Aspect And Social Dimension. It Is Suggested That Grants Facilities And Equipment Participation Awareness And Empowerment Production Be On The Agenda.

    Keywords: Pathology, Rural production cooperatives, Rural sustainable development, Saveh city
  • Maryam Shafiei, Javad Bazafshan, Parviz Irannejad Pages 82-99

    In recent years, the determination of the uncertainty of hydrological models in the hydrological research has been very much taken into consideration. Although the parameters of the hydrological model are usually determined by calibration, but there is considerable uncertainty in the model parameters. In this study, with the aim of calibration and uncertainty analysis of coupled model ALSIS-HBV, GLUE method has been used in the Karkheh basin. Determining the main source of uncertainty and identification of parameters, as well as estimating uncertainty in the results of river flow simulation are other goals of this research. The findings show that K2, Fcap, MaxBas, lp, B, degw and ttlim parameters are main sources of river flow uncertainty, and the parameters K2, Fcap, B, lp and perc are the most identifiable parameters. In general, the model's performance evaluation for river flow simulation in karkheh basin, especially in calibration period is good and acceptable, and most river flow observations are in 95% confidence intervals, Therefore, the probability distribution calculated from the river flow can be used to predict the flow of the river.

    Keywords: Uncertainty analysis, GLUE method, Coupled model, River flow, Karkheh basin
  • Afshin Mottaghi, Mosayeb GharehBeygi Pages 100-114

    Today, citizenship rights is one of the main requirements of democracy. The transition from military-authoritarian regimes towards a democratic governance has shown the necessity of paying profound to civil rights. Hence, investigation of civil rights in urban governance can demonstrate important aspects of the quality of democracy dispersion in urban areas. The present study examined four indicators of "accountability", "transparency", "meritocracy" and "legalism" in the political management of metropolitan of Tehran and has tried to analyze the rights of citizens in the municipality of Tehran as the governing body and the city government. The study is an applied and descriptive survey. The sample of citizens selected according to the number of statistically based sampling formula Cochran, a total of 513 residents of the 6th district of Tehran. The number of regions in 2015 selected on the basis of cluster sampling method. The results show that on the basis of indicators of the research, satisfaction of citizens' civil rights has fallen and indicator of "legalism" is better than the three other indices, generally.

    Keywords: Legalism, Responsibility, Transparency, Meritocracy, Tehran Municipality, Citizenship
  • Mahmood Vasegh, Abbas Ahmadi, Abbas Tabatabai Pages 115-140

    The borders of Iran in the recent two centuries have been the arena of conflict and territorial tide that its result in the period of first Pahlavi and modernize of politics conce pts waz the current land of Iran. Iran and Afganistan have about 945 KM common border that stretched from the Zulficar crater to the Malek siah mountain. There is a lot of external and internal factors that are effective in the frontier zones of this areas. The issue that is analyzing in this article is the impacts of this factors that must be seen in the land use planning of this areas. The research method in this article is library and analytical to answer this question: Wich external and internal factors are effective in the spatial planning in border regions. According to the findings of this article, many factors such as immigration illegal, drugs, terrorism and the presence of western powers are effective on this issue.

    Keywords: political space, border regions, terrorism, immigration, drugs
  • mohammad reza rezaei, zahra Asiyabani Pages 141-156

    Evaluation of the life quality and its effect on the citizens’ participation case study: Neyriz city Nowadays, quality of life is the most supreme level in the objectives of social-economic planning and it is the golden key of citizens’ participation for appropriate and applicable planning in order to improve and increase the quality of life of citizens and it can be evaluated based on two dimensions, subjective and objective. The present study was carried out based on applied research and the descriptive survey research method; the aim of this research was to measure the quality of life and its effect on citizens’ participation in Neyriz. Statistical society of this research is all wardens of families in Neyriz town, which by implementing Cochran formula and simple random sampling, 321 samples were selected and questionnaires were distributed randomly among thirteen neighborhoods. The validity of the questionnaire was confirmed from the perspective of scholars, and its reliability was evaluated through the use of coronbach's Alpha ( 0.80 and 0.84). The SPSS and AMOS software were used to carry out the statistical analysis. Results of the study revealed that family life satisfaction indicator with mean (M= 3.75) and health with mean (M= 3.16), had the highest mean and economic indicator with the mean (M= 2.56), had the lowest level of satisfaction in quality of life. Also, in the field of citizens participation, political dimensions with (M= 3.06) had the highest mean and subjective-spiritual index (M= 2.34) had the lowest mean. The results of the correlation analysis indicated that that enhancement of the quality of life can lead to increase of citizens’ participation in urban affairs, and there is a significant and direct relation between these issues. The Regression analysis also showed that the family life index (Beta =0.20) and the economic index (Beta =0.13) had the greatest impact on participation and totally the dimensions of quality of life can estimate 07% of participation variance.

    Keywords: Quality of life, Subjective index, objective index, Neyriz city
  • M. HARAEENIM, MohammadReza Rezvani Pages 157-174

    Local management is one of the institutions that can play a very effective role in relation to community policing, especially in rural areas. The purpose of this research is to assess the level of local management's ability in rural districts and investigate the factors affecting the policymaking of rural areas around the Tehran metropolis. The research method is based on descriptive-analytic method. Data and information gathering has been used in library, documentary and field studies. Data reliability was calculated based on Cronbach's alpha coefficient, which indicates the number of 0/841 and the validity of the data is based on the content validity method (according to the professors). In data analysis, descriptive and inferential statistical tests including single sample t-test and SWOT analysis method were used. The statistical population of the study consists of local managers in rural areas of Aphrodite district of Tehran. The assessment of the ability of local managers in the law enforcement of rural areas of Atabad district of Tehran showed that in the structure, organization, rules and regulations with an average of 3/34, knowledge and knowledge required for law enforcement management with an average of 3/25 higher than the average And indicates the suitability of the managers. Financial resources indices with an average of 2/35, equipment and equipment with an average of 2/73 are below the average and are not favorable. Finally, Swot technique was used to present the strategies of law enforcement in the rural areas of the Aftab area. Based on the findings of this section, the position of the sector in the area of law enforcement management of local managers was evaluated in a moderate situation.

    Keywords: Local management, Capability, Disciplinary Managment, SWOT, Aftab District, Tehran
  • H. Ghadermarzi, A. Ahmadi, F. Javan, H. Ahmadi Pages 175-190

    Good governance is a comparative approach in planning and resource management to achieve sustainable development that through obtain lawfulness behavior and institutionalization of accountability, participation, transparency, legitimacy, accountability, consensus,... In this regard, this paper try to survey influence of good governance to sustainable rural quality of life in 16 villages of Dehgolan. Analytical methodology is based on studies libraries, documentary and field. As well as to analyze the data obtained try to use with technique of Mauritius and software SPSS, the impact of governance on sustainability quality of rural life and the relationship between these two variables (good governance, quality of rural life) to be determined. Result indicated that the Village Abasjob is undesirable. And villages of including (Tylkv, Saeed Abad, Sarab, Nyaz, Gedmiran, DehRashid, Mobarakabad, Gheshlagh Khodakarami, Qadrmz, Azarand, Abbarik, Kakajoob, Tarval, Srvalh) in a relatively good situation. In the end located Baladasti village in good condition. The results of correlation analysis with regard to the relationship between good governance and quality of rural life, implying significant between indicators of good governance (participation, accountability, Collective agreement, equality, Legality, transparency and openness, efficiency and effectiveness), with component the quality of life with a significance level of 0.000. And results of Regression test showed that, eight independent variable (governance) with the dependent variable (quality of life) has a significant relationship between the level of 05/0 = P. The results of Path analysis showed that all governance variables has direct effects on dependent variable (quality of life).

    Keywords: Good Governance, Quality Of Life, Rural Settlements, Dehgolan County
  • hossein rahmanitirkalai, naser sadeghiean Pages 191-200

    Islamic civilization is a religious civilization, all elements of which are centered on Islam. As Madina al-Nabi, the new city of the Holy Prophet (peace and blessing be upon him), was founded on this basis and created a civilization based on the Quran and Sunnah. The Islamic conquest led to the confrontation of Muslim jihadis with the peoples of other regions such as Iran, Damascus, North Africa, Egypt and Andalusia. As a result of territorial expansion and the development of areas under the influence of Islamic caliphate, most of the elements of civilization were changed, and Islam was developed with immutable and flexible principles in the conquered territories. The result of this encounter and the combination of Islam with other cultures of various nations was a valuable civilization that was initiated in Medina al-Nabi, but in lands such as Iran, Mesopotamia , the Levant, Egypt and Spain.

    Keywords: Islamic civilization, geography of the Islamic world, ethnic, religious heterogeneity, language
  • T. Daniali Pages 201-213

    In the new paradigm of rural development, utilizing knowledge and information and accordingly instruments and technologies for transferring and interchanging knowledge is of utmost importance, and ICT is considered as a very important factor in sustainable development from many aspects. In this study, we investigated the role of ICT in developing rural communities of Yal-Abad and Ghardin villages. These two villages are located in Saveh district and despite the prospective role everyone considered for ICT in rural development, the economic, social and physical structures of these villages is not appropriate. Results show that despite having high potential in ICT development, the society has not experienced the benefits of ICT. Unsustainable rural structures have limited the growth of ICT.

    Keywords: ICT, Rural ICT, Rural development, Saveh District
  • K. Zangisheh, A. Estelaji, N. Fallah Tabar Pages 214-239

    Explaining the rural livability in Metropolitan area of Tehran K. Zangisheh, A. Estelaji, N. Fallah Tabar The issues related to the viability of perimetric metropolitan villages are not explained by the concept of rural viability and are affected by the communication network and the rural-urban associations of the cities under their control. The current topic of research is to make the viability of the villages of the metropolitan areas of Tehran (study item: Varamin city) clear. The research method is exploring-explaining, and attempts to explain the role of effective factors and forces in the viability of the perimetric metropolitan villages in the form of interior and exterior/further rural factors. In this regard, at first a review of theories, models, theoretical approaches, earlier studies, and comprehensible-analytical model has been presented. The support theory in the concept of rural viability, was the sustainable development theory, and due to that, the social, economic, viable, somatic, and its variant dimensions were primarily identified as rural interior and exterior factors via extension and Delphi identification. Nineteen variants were identified in the form of quadratic dimensions for the effective exterior/further rural effective factors in rural viability situation, as well as sixteen variants and seventeen components for the interior factors of viability of perimetric metropolitan villages of Tehran. The scrutinizing and exploration of the mentioned factors from analysis, exploited an exploratory factor, and the result was the confirmation of nineteen further rural factors and eighty one interior rural variant factors. The statistical population of the study was inhabited by villagers around the city of Varamin and Javadabad (two urban locations of Varamin) which was 53,255 people, and the cities mentioned as well as 140 people, who were professionals, experts, and local managers. In sampling of the residents, random cluster sampling was used, and the sample population of 689 individuals was determined by the Cochran formula, with 0. 05% error correction; and was distributed as share-layer among the centers. The statistical techniques used in this study were t viability of perimetric metropolitan villages T-Test (for assessing the viability) and checking the numeral values obtained by Mercer classification; Kolmogorov Smirnov Test (K. S) to determine the distribution type of the statistical population, Pearson Test to determine the viability relation of the surrounding villages and cities, were structural equations. In statistical data analysis and data spatial representation, SPSS, Lisrel, and Arc GIS softwares were used. The results of the research showed that in the metropolitan area of Tehran .

    Keywords: Livability, Rural livability, Metropolitan area, Tehran