فهرست مطالب

نشریه جغرافیا و توسعه ناحیه ای
سال ششم شماره 2 (پیاپی 11، پاییز و زمستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/07/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • امین علیزاده، حسین انصاری، سارا ارشادی، شادی آشگر طوسی صفحه 1
    خشکسالی کشاورزی در ایران به عنوان یک فاجعه ی طبیعی برای تمام مردم، به ویژه کشاورزان، شناخته شده است. هرچند از وقوع خشکسالی نمی توان جلوگیری کرد، اما اگر ماهیت و خصوصیات آن مورد مطالعه و بررسی قرارگیرد، می توان نسبت به پیش بینی آن امیدوار بود و با آمادگی از اثرات زیان آور آن کاست. در این نوشتار استان سیستان و بلوچستان با توجه به داشتن شرایط خاص اقلیمی، از نظر پدیده ی خشکسالی، مورد بررسی قرارگرفته است. دراین پژوهش، پایش و پیشبینی خشکسالی استان سیستان و بلوچستان، با استفاده ازالگویی که بر اساس شاخص SPI و درصد از نرمال و زنجیره ی مارکف تهیه شده، انجام گرفته است. نتایج حاصل از تحقیق نشان میدهد که منطقه ی مورد مطالعه نسبت به خشکسالی های میان مدت و کوتاه مدت حساس است و بیشتر خشکسالی هایی که در این منطقه اتفاق افتاده است، خشکسالی ملایم و متوسط است و احتمال وقوع پدیده ی خشکسالی در مناطق مرکزی استان بیشتر است.
    کلیدواژگان: خشکسالی، SPI، شاخص درصد از نرمال، زنجیره مارکف، سیستان و بلوچستان
  • بررسی وضعیت اقتصادی زنان سرپرست خانوار روستایی / مطالعه ی موردی: منظومه ی روستایی مشهدقلی
    جعفر جوان، مجید یاسوری، محمد رحیم رهنما، نسرین احمدیان شالچی صفحه 19
    زنان سرپرست خانوار جزو اقشار آسیب پذیر جامعه اند. شرایط اقتصادی این گروه از زنان، از مهم ترین عوامل آسیب پذیری آنان به شمار می رود. مقاله ی حاضر با هدف شناخت و ارزشیابی وضعیت اقتصادی زنان سرپرست خانوار روستایی تهیه شده است. روش تحقیق توصیفی و تحلیلی است و جامعه ی آماری این تحقیق را 179 زن سرپرست خانوار ساکن درآبادی های منظومه ی روستایی مشهد قلی در شمال غرب مشهد تشکیل می دهند. نتایج تحقیق نشان می دهد که درآمد زنان سرپرست خانوار به دلیل اشتغال آنان در مشاغل بی ثبات و کم درآمد و هم چنین تعداد اندک شاغلان خانوار کم است.
    کلیدواژگان: زنان سرپرست خانوار، آسیب پذیری، منظومه ی روستایی مشهدقلی، مشهد
  • دکترمسعود تقوایی، حمیدرضا وارثی، حجت شیخی صفحه 37
    میزان برخورداری از عوامل مختلف طبیعی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی، نابرابری های منطقه ای را ایجاد نموده و یا آن را تشدید می سازد. از بیست و شش نقطه ی شهری استان همدان در سال 1385، شهر همدان حدود 49 درصد و روستا - شهرها یعنی شهرهای کمتر از 25 هزار تن(بیست نقطه ی شهری)، 15 درصدجمعیت شهری را دربرگرفته اند. از طرف دیگر استان همدان دارای دو کلان ناحیه شمالی و جنوبی است که براساس وضعیت نظام شهری در نیمه ی شمالی استان، از چهارده شهر موجود در این حوزه، شهر همدان به تنهایی بیش از 77 درصد از کل جمعیت شهری را دراختیار داشته و در سیزده شهر دیگرفقط 22 درصد از کل جامعه ی شهری ساکن بوده اند. در این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی، نقش شهر میانی بزرگ همدان در توسعه ی منطقه ای با استفاده از روش ها و الگوهای کمی به لحاظ متغیرهای جمعیتی، امکانات آموزشی، بهداشتی و فرهنگی و تاثیر آن بر منطقه، مورد ارزشیابی و تحلیل قرار گرفته است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که این شهر نقش مؤثری در توسعه ی فضایی داشته است. چنان که عمده ی توان های اقتصادی و خدماتی استان در این شهر متمرکز شده است. مهمترین دلایل آن، تعداد کم شهرهای میانی و نیز موقعیت نامناسب آنها در فضای زیر منطقه ای است. بنابراین توسعه و تقویت شهرهای میانی می تواند با عملکرد مطلوب به انسجام توسعه ی فضایی شهرهای منطقه کمک کند.
    کلیدواژگان: تعادل فضایی، توسعه، شبکه شهری، شهر میانی بزرگ، کلان ناحیه، همدان
  • دکترحمید شایان صفحه 65
    مشارکت اجتماعی، با وجود جذابیت، در بخش اعظم توسعه ی روستایی به دلیل نبود روش های عملی مؤثر، هنوز در سطح ایدئولوژیکی، ایده آلیستی و شعاری تبلیغاتی مانده است.این در حالی است که یکی از ضرورت های توسعه ی روستایی، اجرای طرح هایی است که از بالاترین سطح پذیرش اجتماعی برخوردار باشد. ازجمله ی این طرح ها، مکان یابی و تجهیز سکونتگاه های خدماتی برتر در سطوح منظومه، مجموعه و حوزه هاست. روشن است که به دلیل تعدد و پراکندگی شدید روستاها، تا کنون توجه کافی به الگوسازی مشارکت جامعه ی روستایی در ارتباط با موضوع مطالعه نشده است.در این تحقیق با کاربرد فرایندی عملی مرکب از الگوهای محیطی و اجتماعی،نخست سکونتگاه های مناسب از نظر شرایط محیطی شناسایی شد. سپس در قالب روش ارزشیابی مشارکتی از میان 339 روستای دارای بیش از بیست خانوار جمعیت و پنج نقطه ی شهری درشهرستان مشهد،54 سکونتگاه برتر برگزیده شده اند. سطح مرکزیت آن ها منطبق بر قوانین مصوب به ترتیب شامل دو منظومه ی قوی(مشهد و مشهدقلی)، چهار منظومه ی ضعیف(شاندیز،رضویه،طوس سفلی و طرقبه)،پنج مجموعه ی قوی(دوست آباد،نوده،گرجی سفلی،آبروان و تپه سلام)، هفده مجموعه ی متوسط و ضعیف،دوازده حوزه ی قوی وچهارده حوزه ی ضعیف تعیین شده اند.
    کلیدواژگان: مشارکت، سکونتگاه های خدماتی برتر، سطح پذیرش اجتماعی، شهرستان مشهد
  • محمد رحیم رهنما، معصومه توانگر صفحه 83
    تحقیق حاضر، شناسایی محلات و مناطق حاشیه نشین را در چهار شهر استان خراسان رضوی (گناباد، تربت حیدریه، نیشابور و سبزوار) مورد بررسی قرار داده است. در همین راستا تاریخچه ی حاشیه نشینی در جهان، تئوری ها و الگوهای مقابله با آن، اقدامات مجامع بین المللی و تجربیات سایر کشورهای درگیر با پدیده ی حاشیه نشینی بررسی شده است. همچنین تحولات جمعیتی ایران واستان خراسان رضوی طی چند دهه ی اخیر به دلیل نقش تحرکات جمعیتی در شکل دهی پدیده ی مهاجرت مورد توجه قرار گرفته است. پس از این مرحله ابتدا از طریق به کارگیری شاخص های وزارت مسکن و شهرسازی و طراحی پرسشنامه و مصاحبه با مسؤولان محلی (شهرداری، فرمانداری و...)، 23 محله ی حاشیه نشین در شهرهای مورد مطالعه شناسایی شدند، سپس با استفاده از پرسشنامه (1000 پرسشنامه، به تفکیک 250 پرسشنامه برای محلات حاشیه نشین هریک از شهرها) تکمیل شد و اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از الگوهای آماری تحلیل شد. بر اساس مطالعات انجام شده در شهرهای نمونه، رشد جمعیت شهری در این شهرها طی دوره 85-1375 برابر 2.28 درصد در سال است. نسبت جمعیت حاشیه نشین به کل جمعیت برابر با 15درصد می باشد که در شهر سبزوار این شاخص معادل 10.7 درصد، در نیشابور 11.9 درصد، در تربت حیدریه 16.5 درصد و درگناباد 21 درصد به دست آمده است. در مقایسه ای که با توجه به بیش از 20 شاخص اجتماعی، اقتصادی و کالبدی، شناسایی محلات حاشیه نشین صورت گرفته، مناطق مذکور با توجه به اولویت نیاز به توسعه، با استفاده از الگوی کلاستر و گزینه ی درختی اولویت بندی شدند. بر این اساس دو محله از شهر نیشابور (رحمت آباد و سراب کوشک) و کلیه ی مناطق حاشیه نشین شهر سبزوار در اولویت توسعه و ساماندهی قرار دارند و محلات حاشیه نشین شهر گناباد در مقایسه باتربت حیدریه، نیشابور و سبزوار در اولویت توسعه قرار ندارند.(1)
    کلیدواژگان: استان خراسان رضوی، اسکان غیر رسمی، حاشیه نشینی، ساماندهی
  • علی آذر، کریم حسین زاده دلیر صفحه 117
    بافت های قدیم شهری، آثار گران بهایی هستند که نوع فرهنگ، معماری و ایدئولوژی حاکم بر سازمان فضایی شهری در دوران های مختلف را به نمایش می گذارند. انقلاب صنعتی، رشد تدریجی و ارگانیکی شهرها را تسریع بخشید و موجب بسط شهر به زمین های اطراف شد. هم زمان با انقلاب صنعتی، در حالی که شهر از درون تهی می شد، توسعه ی نامنظم شهری باعث کشیدگی شهر به طرف اراضی پیرامون شده بود. محلات سنتی، مخصوصا در کلان شهرهای کشورهای در حال توسعه، با عدم تعادل بین ظرف(بافت قدیم) و مظروف(ساکنین) روبرو هستند. معرفی و تحلیل الگوهای شهرسازی جدید در ساماندهی و بهسازی محله ی سنتی«سرخاب» و کمترین میزان مداخله ی کالبدی، از جمله اهداف این تحقیق است. نوشتار حاضر می کوشد تا فرضیه ی «در ساماندهی و بهسازی محله ی سنتی سرخاب، براساس الگوی شهرسازی جدید» را مورد ارزشیابی و تحلیل قرار دهد. از نظر هدف پژوهشی، مقاله ی حاضر جزو تحقیقات کاربردی محسوب می شود. در جمع آوری اطلاعات، از روش های کتابخانه ای، اسنادی و میدانی استفاده شده است. از نتایج تحقیق می توان به کارایی الگوهای شهرسازی جدید در ساماندهی محله ی سرخاب، رشد درون زای شهری، ارتقای ویژگی های فیزیکی و کارکردی از طریق تزریق عناصر جدید شهری، افزایش هویت محله ای، افزایش سرانه ی خدمات شهری و جلب مشارکت ساکنان محله ی مورد مطالعه اشاره نمود.
    کلیدواژگان: بافت قدیم، بهسازی شهری، شهرسازی جدید، محله ی سنتی سرخاب
  • نقش شهرهای میانی در تعادل ناحیه ای / مورد مطالعه: شهر میانی شهرضا(استان اصفه ان)
    مهدی قرخلو، حسن حسینی امینی، سید عباس رجایی صفحه 147
    در بحث تمرکز زدایی یکی از پایه ای ترین مباحث مطرح شده لزوم نگرش به بخش های میانی سلسله مراتب سکونتگاه-هاست که در این میان شهرهای میانی توجه ویژه ای را به خود می طلبند. از این رو هدف این مقاله بررسی تاثیر شهر میانی شهرضا در ساختار اقتصادی سکونتگاه های پیرامون، شناخت حوزه ی نفوذ شهرضا و ارزشیابی عملکرد این شهر در حوزه ی نفوذ خود به عنوان یک شهر میانی است. روش تحقیق از نوع «توصیفی – تحلیلی» و روش گردآوری اطلاعات مبتنی بر دو روش کتابخانه ای و میدانی است. نتایج تحقیق نشان می دهد که تمرکز جمعیت و نخست شهری در استان رو به کاهش بوده و از این رو شهر شهرضا از توان کشش پذیری جمعیت برخوردار است، به صورتی که بدون در نظر گرفتن این شهر در شبکه ی شهری استان عدم تعادل بیشتر می شود. الگوهای اقتصادی بیانگر نقش قوی صنعتی و خدماتی این شهر طی دوره های مختلف است. نتایج حاصل از بررسی های حوزه ی نفوذ شهرضا نیز نشان می دهد که این شهر با قدرت خدماتی خود در امور تجاری، بهداشتی و درمانی و آموزش، توانسته است نقشی فرا ناحیه ای ایفا کرده و حوزه ی نفوذ خود را تا استان های هم جوار بگستراند. از طرفی با توجه به انتخاب این شهر به عنوان یکی از چهار قطب توسعه ی استان در صورت تقویت زیرساخت ها این شهر می تواند به عنوان مرکز خدماتی و صنعتی برای سکونتگاه های جنوبی استان مطرح شود.
    کلیدواژگان: شهرمیانی، شبکه ی شهری، حوزه ی نفوذ، تعادل ناحیه ای، استان اصفهان، شهرضا
  • سعدالله ولایتی، مریم کامکار یزد نژاد صفحه 167
    پس از احداث سد طرق (در سال 1363) در بالا دست مخروط افکنه ی رودخانه ی طرق، افت سطح آب زیرزمینی شدت یافته است. تشدید افت در هیدروگراف واحد چاه های پیزومتریک خواجه اباصلت، قلعه ساختمان و مزرعه ی نمونه، به خوبی قابل مشاهده است. در این چاه ها سطح آب به ترتیب حدود 45، 22 و 21 متر در مدت بیست سال افت داشته است. مخروط افکنه ی طرق به دلیل داشتن رسوبات دانه درشت، دارای نفوذپذیری بالایی است و مانند هر مخروط افکنه ی دیگر قطر رسوبات آن از راس به قاعده کاهش یافته و به دنبال آن نفوذپذیری نیز کم می شود، این تغییرات در منحنی های تجمعی رسوبات و محاسبه ی نفوذ پذیری مشهود است. نفوذ پذیری رسوبات از 2- 10 * 2/7 در محدوده ی راس مخروط، تا 2- 10* 2 متر ثانیه در محدوده ی قاعده ی آن متغیر است. افت سطح آب زیرزمینی، میزان املاح آب را نیز تغییر داده است، به گونه ای که به ازای هر متر افت سطح آب، میزان هدایت الکتریکی در سه حلقه چاه خواجه اباصلت، قلعه ساختمان و مزرعه ی نمونه به ترتیب 7/424، 8/99 و 4/166 میکرومهوس بر سانتی متر افزایش داشته است.
    کلیدواژگان: مخروط افکنه، آبخانه، سد، هیدروگراف، نفوذپذیری، گرانولومتری، زمین شناسی، ژئومورفولوژی، هدایت الکتریکی
  • محمدخانه باد، رضا موسوی حرمی، اسدالله محبوبی صفحه 187
    مهمترین سیمای هوازدگی در توده های گرانیتی، هوازدگی حفره ای است که به آن تافونی می گویند. تافونی ها حفرات عمیق و توخالی اند که توسط سازوکارهای متفاوت هوازدگی به وجود می آیند. در این نوشتار، چگونگی پیدایش تافونی ها و عوامل کنترل کننده آنها در گرانیت های جنوب مشهد و ماسه سنگ های سازند شمشک در یک آب و هوای نیمه خشک بررسی شده است. براساس مطالعات پتروگرافی، این سنگ ها متشکل از کوارتز، فلدسپات پتاسیم، پلاژیوکلاز و میکا هستند. در ناحیه ی مورد مطالعه، تافونی ها بیشتر به وسیله فرایند های فیزیکی و شیمیایی تشکیل شده اند. در این سنگ ها، تافونی ها به وسیله عوامل کانی شناسی و ساختاری سنگ، تغییرات آب و هوای محلی اطراف تافونی ها و میکروکلیمای درون خود حفرات کنترل می شوند. به دلیل فابریک (بافت) دانه ای در گرانیت ها، یکی از مهمترین فرایند های ایجاد کننده هوازدگی حفره ای، فروپاشی دانه ای کانی های ناپایدار مانند فلدسپات ها و میکاهاست. آنالیز خاک های تولید شده در زیر گل سنگ های روی صخره های گرانیتی توسط XRD وجود کوارتز، اورتوکلاز، آلبیت، کلسیت و کانی های رسی (به ترتیب فراوانی شامل کائولینیت، ایلیت و مونتموریونیت) را به اثبات رسانده است. سیستم های درزه، رگه های پگماتیتی، تورق سطحی، سست شدن و سخت شدن رویه ی رخنمون های سنگی از عوامل مهم کنترل کننده شروع تشکیل تافونی ها و رشد آنها محسوب می شود. بنابراین پیشنهاد می شود که لیتولوژی و ساخت سنگ و نیز تغییرات محیطی از عوامل مهم کنترل کننده هوازدگی حفره ای در این سنگ ها باشد. در سازند شمشک نیز انحلال سیمان آهکی و هوازدگی نمکی نقش بسیار مهمی در تشکیل تافونی ها ایفا می نماید.
    کلیدواژگان: تافونی، هوازدگی حفره ای، مشهد، فروپاشی دانه ای، گرانیت، هوازدگی نمکی
  • دکترکریم حسین زاده دلیر، محمدرضا پورمحمدی، علیرضا سلطانی صفحه 209
    با ورود به نیمه ی دوم دهه ی هشتاد، بیش از چهل سال از زمان تهیه واجرای طرح های جامع شهری در ایران می گذرد. بر اساس بررسی های انجام شده این طرح ها با وجود همه ی تمهیدات، رویکردها وابزارهای قانونی خود از دست یابی به اهداف تعیین شده، به دلایل مختلف، بازمانده اند. در نوشتار حاضر با فرض این که ناهماهنگی سازمان های مؤثر در امور خدمات شهری، نحوه ی تهیه واجرای طرح ها و نبود منابع مالی به همراه عدم وجود نیروی تخصصی در ناکارآمدی این طرح ها مؤثر بوده است، با تکیه بر مطالعات میدانی، اسنادی وکتابخانه ای پیرامون موضوع بحث نموده است. نتایج حاصل از این تحقیق، بیانگر آن است که نبود مدیریت واحد شهری، کیفیت مطالعات وبرآورد مهندسین مشاور و ناتوانی شهرداری ها از بعد مالی وانسانی، در ناکارآمدی طرح ها مؤثر بوده است.
    کلیدواژگان: طرح های شهری، طرح جامع، تهیه واجرا، منابع مالی، ناکارآمدی
|
  • Amin Dr.Alizaadeh, Hosein Dr. Ansaari, Sara Ershaadi, Shaadi Aashgar Tousi Page 1
    Agricultural drought in Iran is considered as a natural disaster especially for the farmers. Although nobody can stop drought, but if its nature and its characteristics are studied, it can be predicted and the results can be reduced. This article studies drought in the province of Sistaan and Balouchestaan and the drought predictability in the province has been done base on a model that is made according to SPI indicator, percent indicator of normal and Markov chain. The results of the study show that this region is sensitive to average and short term drought and most of the drought that have happened in the area have not been harsh ones; and this phenomenon can mostly happen in the central areas of the province.
  • Jafar Dr. Javaan, Majid Dr.Yaasouri, Mohmmad Rahim Dr. Rahnama, Nasrin Ahmadiyaan Shaalchi Page 19
    Women who are in charge of their families are one of those vulnerable classes of the society. Economical and financial situation of these women is one of the most important factors of their vulnerability. This article studies the economical and financial situation of these women. The method of this research is descriptive-analytical and the sample size includes 179 rural women who are in charge of their families in Mashhad Gholi rural system in North-West Mashhad. The results of the research show that the income of these women is very low, due to few people who are working in each family and low wages they receive.
  • Masoud Dr.Taghvaaee, Hamid Reza Dr.Vaaresi, Hojat Sheikhi Page 37
    The degree of existing different and various natural, economic, social and political factors either have caused regional inequalities or have increased such inequalities. In 2006, out of 26 cities of province of Hamadan, the city of Hamadan covered 49 percent of urban population and smaller cities and towns (those with population below 25 thousands people) covered 15 percent of urban population. The province of Hamadan also has two major areas in north and south of the province that covers more than 77 percent of urban population and the other 22 percent are in only 13 cities of the province. The method of this research is descriptive-analytical and studies the role of middle city of Hamadan in regional development. The research uses quantitative methods and models, considering population variables, sanitation, cultural and educational facilities. The results of the study show that this city has an important role in spatial development; and most of the service and economical potential of the province are concentrated in this city. The most important reason for this, is the less number of middle cities and their improper situation.
  • Hamid Dr.Shaayaan Page 65
    Despite all attractions of social participation in most parts of the rural development, due to the lack of practical approaches, it has just remained an advertising slogan. One of the necessities of rural development is the execution of plans which enjoy maximum social acceptance. One of these plans is locating and equipping high-order service settlements. Using an operative process including environmental and social analysis, the writer has first identified the suitable settlements in terms of environmental statuses. Then, by means of cooperative evaluation technique, fifty four high-order settlements were selected from among five cities and three hundred thirty nine villages with a population more than twenty families. In the end, based on both law and social acceptance, the writer, has determined the centrality level of those fifty four settlements as follows: two strong systems including: Mshhad and Mashhad Gholi. Five weak systems, including: Torghabeh, Shandiz, Razaviye and Toos. Five strong collections, including: seventeen medium and weak collection, twelve strong areas and fourteen weak areas.
  • Mohammad Rahim Dr. Rahnama, Masoumeh Tavaangar Page 83
    This article presents a comparative study of marginalization in the cities of Sabzevar, Neishabour, Torbat Heidariye and Gonaabaad. It also presents the history of marginalization and marginal settlement in the world, related theories and models. The article also talks about the international experiences about marginalization and marginal settlement. The writers of the article have first identified 23 marginal areas in the above mentioned cities, and then they have completed the information through interviews and questionnaire; they were then analyzed using the statistical models. Based on this research, the growth of urban population for a decade (from 1996 to 2006) has been 2.28 percent per year. The ratio of marginal settlers to total population is 15 percent. In the city of Sabzevaar it is 10.7 percent, for neishabour 11.9 percent, for Torbat Heidariye 16.5 percent and Gonaabaad 21 percent. In their comparative study of these areas, the writers then use Cluster Model and Dendogram, and rank these areas.
  • Ali Ali Azar, Karim Dr. Hoseinzadeh Dalir Page 117
    Since old structures of cities display culture, ideology and architecture of these cities, they are really precious for us. Industrial revolution made the growth of the cities faster and the border of the cities extended to the neighboring lands. Traditional areas in big cities of Iran and developing countries are facing an imbalanced situation. Presenting and analysis of new urbanism to improve traditional region of Sorkhaab in Tabriz and the least intervention in its structure is the goal of the article. The writers of this article have tried to evaluate the theory of “using new urbanism to improve traditional region of Sorkhaab.”
  • Mehdi Dr. Gharakhlou, Seyyed Hasan Hoseini Amini, Seyyed Abbas Rajaee Page 147
    Paying attention to centralization in development is very essential nowadays. Considering the middle-cities, this centralization becomes very important. The writers of this article have studied the middle-city of Shahreza. The research method used in this research is “descriptive-analytical.” The results of the research show that centralization of population and paying attention to the prime city in the province has reduced. Economic models show that Shahreza has an important role in industries and providing services. Therefore, the city of Shahreza can have an important role and impact in the settlement of the southern part of Isfahan province.
  • Sadollah Dr.Velaayati, Maryam Kamkar Yazd Nejad Page 167
    After the construction of Torogh Dam in 1984, there was a slump and a high reduction in underground water level in the upper area of Torogh River’s detrital fan. This case is very well observable in the hydrograph of wells in the areas of Khaaje Abaasalt, Ghal’e Sakhtemaan and Mazra’eye Nemooneh. The level of water in these wells has reduced 45, 22 and 21meters respectively in a period of twenty years. Since Torogh’s detrital fan has coarse fragments deposits, it has a high permeability and like other detrital fans, the size of its deposits has reduced from top to the bottom, as a result, its permeability has reduced as well. The permeability of the fragments is ranging from 7.2*10-2 in the top part to 2*10-2 meter second in the base. The reduction of water level has also changed the amount of salts in the water.
  • Mohammad Khaanebaad, Reza Dr. Mousavi Harami, Asad-O-Llah Dr. Mahboobi Page 187
    The most common weathering features on granite landforms are cavernous weathering that are known as tafone. Tafoni are deep cavities which are produced by a variety of different weathering mechanisms. This study investigates the formation of tafoni in the granitic rocks of South Mashhad and Shemshak formation in semi-arid climatic conditions. Based on petrographical studies, this granite consists of crystal quartz, k-spar, plagioclase and mica. In the study area, tafoni formed by both physical and chemical weathering processes and are mainly controlled by mineralogical and structural characteristics of the rocks and variations in the local climate and microclimate within the caves. Due to granular fabric of these rocks, one of the most important processes in the formation of these features is granular disintegration of unstable minerals such as feldspar and mica. The in situ weathering soil (under lichens) from granite rocks of Southern Mashhad was studied by X-Ray diffraction (XRD) and consists of quartz, orthoclase, albite, calcite and clay minerals (kaolinite, illite, montmorillonite). Joints, pegmatite veins, xenoliths, exfoliation, core softening and case hardening of rocks outcrops are other important factors that control the tafoni initiation and growth. Therefore, the writers suggest the lithology, structure of the rock and environmental effects are the most important control factors of tafoni occurrence in this region. In Shemshak formation, dissolution of calcareous cement and salt weathering are the most roles of tafoni formation in this area.
  • Karim Dr.Hoseinzadeh Dalir, Mohammad Reza Dr.Pourmohammadi, Alireza Soltani Page 209
    It is now more than four decades from providing and execution of Iran’s first comprehensive urban plan. Evaluation of this plan shows that the process of execution has not been successful. Considering the literature review, field study as well as comparing the plan’s documents, it is thought that lack of coordination between the urban planning organizations, the manner of providing and execution, lack of financial sources and necessary experts, have led to the ineffectiveness of the plan. The results of the research show that the studies of the consultant engineers, lack of financial resources and inability of the municipality have led to the lack of success of the plan.