فهرست مطالب

نشریه جغرافیا و توسعه ناحیه ای
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 13، پاییز و زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مریم عرفانیان، امین علیزاده صفحه 1
    خشکسالی دارای سه مشخصه ی شدت، مدت و وسعت است و برای بررسی این پدیده ی طبیعی لازم است سه مشخصه ی مذکور مورد ارزشیابی قرار گیرد. بیشتر شاخص های معتبر جهانی مانند شاخص استاندارد بارندگی، دهک ها و پالمر به منظور آشکارسازی شدت و مدت خشکسالی طراحی شده اند و برای تعیین وسعت خشکسالی-ها، استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی و پهنه بندی مناطق هم شدت، بسیار مفید و ضروری است. در این تحقیق، شاخص درصد از بارش میانگین، جهت پهنه بندی شدت و خطر خشکسالی استفاده شده است. هم چنین به منظور بررسی و محاسبه ی وضعیت و اثر خشکسالی بر منابع آب زیرزمینی، سری های زمانی طولانی مدت یک ساله (1385) و دو ساله (85-1384) برای تعیین شاخص SPI مورد استفاده قرار گرفت. همچنین میزان بارندگی هر ایستگاه در دوره های برگشت خشکسالی مختلف، جهت بررسی اثر خشکسالی بر بیلان آب استان تعیین شد. به طور کلی، بر اساس نقشه های پهنه بندی مجموع درصد خشکسالی بر اساس شاخص درصد از نرمال، نتیجه گرفته شده است که بیش از نیمی از مساحت استان در 32 تا 40 درصد دوره ی آماری دچار خشکسالی بوده-اند. همچنین، نقشه های پهنه بندی میانگین بارش سالانه در دوره های بازگشت مختلف نشان می دهد که قسمت هایی از شهرستان های تربت حیدریه، گناباد، خواف و کاشمر بدترین وضعیت را خواهند داشت. بر اساس مطالعه ی سری های زمانی یک ساله و دو ساله مشخص شده است که بارندگی های مناسب در شش ماهه ی پایانی سال 1385، نتوانسته است تاثیر مهمی بر وضعیت آب در استان خراسان رضوی داشته باشد و خشکسالی های آن را در دوره های طولانی تر از یک سال برطرف نماید. همچنین، اثرات وقوع یک دوره ی خشکسالی با بارندگی های بعدی جبران نشده و برای جبران خسارات، به مدیریت ویژه ای نیاز است.
    کلیدواژگان: شاخص های خشکسالی، سری زمانی، پهنه بندی، شدت خشکسالی
  • حمید شایان، جعفر جوان، علی اصغر کدیور صفحه 19
    به دلیل افزایش اهمیت آب، در ابعاد مختلف زندگی انسان ها به ویژه در پنجاه سال گذشته بیشتر کشورها از جمله ایران برنامه ها و سرمایه گذاری های گسترده ای را به منظور کنترل و تنظیم آب از طریق ساخت سازه های مهندسی، به ویژه سدها، انجام داده اند. بهره برداری از سد کارده (مشهد) در سال 1367 و بیدواز (اسفراین) در سال 1382 در راستای همین هدف می باشد. مساله ی عمده ای که کمتر مورد توجه قرار گرفته است، پی آمدهای حاصل از اجرای این طرح ها و ارزشیابی آثار اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی آن ها است، که تحقیق حاضر پاسخ به آن را دلیل تلاش خود قرار داده است. این پژوهش به روش توصیفی – تحلیلی و به کمک مطالعات پیمایشی و مقایسه ی داده های جدید با اسناد قبل از احداث سدها و همچنین سنجش نگرش بهره برداران به ارزشیابی اثرات اقتصادی، اجتماعی و محیطی سدهای کارده و بیدواز پرداخته است. نتایج حاصل حاکی از کاهش سطح زیر کشت و ایجاد اثرات منفی در پایاب سد کارده از نظر اقتصادی، اجتماعی و محیطی است. در پایاب سد بیدواز به دلیل تخصیص تمام آب به بخش کشاورزی، شرایط اقتصادی و زیست محیطی به صورت محدود بهبود یافته است. از نتایج مهم دیگر این تحقیق عدم رضایت بیش از هشتاد درصد بهره برداران پایاب سدها از مدیریت دولتی حاکم بر منابع آب و نحوه ی توزیع آن است که بهره برداری و مدیریت منابع آب در حوضه ی رودخانه های کارده و بیدواز را با رویکرد مشارکتی اجتناب ناپذیر می نماید.
    کلیدواژگان: سد کارده، سد بیدواز، اثرات اجتماعی و اقتصادی، اثرات زیست محیطی، سدسازی
  • سعید ملکی، کریم حسین زاده دلیر صفحه 45
    بررسی شناخت وضعیت و تنگناهای توسعه ی نواحی، به لحاظ پایداری و توسعه ی پایدار در شهرها، از مسایلی است که اخیرا در فرهنگ برنامه ریزی شهری مطرح شده است. اما در کشور ما جایگاه آن به خوبی طرح نشده است. هدف این مقاله شناسایی پایداری و ناپایداری توسعه ی نواحی شهر ایلام،همچنین شناسایی نقاط قوت و ضعف این نواحی شهری با استفاده از شاخص های توسعه ی پایدار است. روش تحقیق ترکیبی از روش های تحلیلی و موردی- زمینه ای است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل عاملی و روش تاکسونومی استفاده شده است. نوع تحقیق کاربردی- توسعه ای است.جامعه ی آماری نواحی چهارده گانه ی شهر ایلام است. براساس نتایج به دست آمده از چهارده ناحیه ی شهری دو ناحیه نیمه پایدار و دوازده ناحیه دیگر ناپایدار بوده وهیچ کدام از نواحی شهری پایدار نبوده اند.در نواحی ناپایدار عدم انطباق رشدجمعیت با نیازهای خدماتی،کمبود فضاهای سبز و تفریحی، نبود خدمات مناسب بهداشتی درمانی، تجاری، ورزشی، افزایش نرخ رشد جمعیت، کمبود امکانات آموزشی،فرهنگی،اشتغال پایین، سکونت اقشار کم درآمدو مهاجرین،ساخت وسازهای بدون مجوز و گسترش بی رویه در این نواحی برمیزان ناپایداری شدت بخشیده است. بنابراین جهت دست یابی به توسعه ی پایدار در بیشتر نواحی شهری، تنها با شناخت ابعاد توسعه ی پایدار و نقاط قوت و ضعف نواحی شهری و توجه به عوامل(شاخص ها)پایدار و تقویت عوامل ناپایدار امکان پذیر است.درغیر این صورت، نه تنها نواحی شهری پایدار ارتقاء نمی یابند، بلکه روز به روز وضعیت پایداری آن ها کاهش یافته و نواحی ناپایدار همچنان به وضعیت خود ادامه می دهند.
    کلیدواژگان: رتبه بندی، شاخص های توسعه ی پایدار، تحلیل عاملی، تاکسونومی، نواحی شهری، ایلام
  • رضا مستوفی الممالکی، ابراهیم رستم گورانی * صفحه 81

    مساله ی مسکن در ایران مانند بیشتر جوامع دنیا، خصوصا در جوامعی که رشد شهر نشینی آنها در دو دهه ی اخیر زیاد بوده، از اهمیت خاصی برخوردار است. مشکل مسکن را در ایران می توان با بالا رفتن سریع قیمت واحدهای مسکونی و اجاره بهای آنها، به ویژه در سطح شهرها احساس کرد. ولی از آن جا که عوامل مختلف اقتصادی و سیاسی موجب افزایش قیمت واحدهای مسکونی می شود، بالا رفتن قیمت یا اجاره بهای واحدهای مسکونی به تنهایی نشان دهنده ی مشکل مسکن در ایران نیست. شهر قشم نیز بنا به موقعیت بسیار مناسب تجاری و توریستی، از افزایش نرخ مسکن و زمین برخوردار است. با توجه به افزایش نرخ 4/1 رشد اقتصادی بازار مسکن در شهر قشم، این تحقیق درصدد بر آمده است که با استفاده از تکنیک های آماری AHP و TOPSIS به بررسی عوامل موثر بر کاربری اراضی مسکونی در شهر قشم بپردازد. نتایج به دست آمده، بیانگر این نکته است که از بین مولفه های(اقتصادی، اجتماعی، محیطی و فرهنگی)، مولفه ی اقتصادی بیشترین تاثیر را بر کاربری اراضی مسکونی در شهر قشم داشته است. در این میان عوامل مولفه ی شغل و درآمد ساکنان، بیشترین تاثیر را داشته اند.

    کلیدواژگان: کاربری اراضی، اراضی مسکونی، الگوی AHP، الگوی TOPSIS، شهر قشم
  • مسعود تقوایی، مجید گودرزی صفحه 109
    اهمیت شبکه ی شهری در جغرافیای سیاسی و اقتصادی و به طور کلی پویش شهرنشینی یک منطقه به اندازه ای است که نیاز به تاکید خاصی در این زمینه نیست. از آن جا که شبکه ی شهری هم به مفهوم فضایی آن، یعنی نحوه ی استقرار و توزیع شهرهای مختلف (اندازه، جمعیت و...) و هم به مفهوم اقتصادی آن، یعنی نظام مبادله و داد و ستد بین شهرها بر اساس عملکردهای پایه ای آنها، هم حاصل و هم علت بسیاری از مسائل و پدیده های شهرنشینی معاصر است، لذا شناخت چگونگی این شبکه و تغییرات آن در یک منطقه می تواند روشنگر حداقل بخشی از این مسائل گردد. برنامه ریزی بر پایه ی نظام شهری و کارکردی و سلسله مراتب آن در ارایه ی خدمات و ارتباطات دادوستدی برون و درون منطقه ای، تمرکز زدایی،کاهش نابرابری های موجود و توسعه ی موزون ساختار فضایی کل سرزمین، نقش پراهمیتی دارد. بنابراین هدف از این پژوهش بررسی وتحلیل وضعیت شبکه ی شهری در استان بوشهر با استفاده از الگوهای تمرکز شهری، مرتبه- اندازه و مرتبه– اندازه تعدیل شده، منحنی لورنز، ضریب جینی، ضریب آنتروپی و ضریب کشش پذیری است. نوع تحقیق کاربردی- توسعه ای و روش تحقیق، اسنادی و تحلیلی- علی می باشد. همچنین برای تحلیل کمی و کیفی داده های آماری از نرم افزارهای Excel و GISاستفاده شده است. نتایج پژوهش نشان دهنده ی نیمه متعادل بودن توزیع فضایی تعداد شهرهای استان بوشهر طی سال های 1335 تا 1385 بوده، ولی در سال 1385 به متعادلترین سطح خود طی این شش دهه می رسد، همچنین سال 1365 بهترین حالت تعادل توزیع فضایی جمعیت شهرهای استان بوشهر و سال 1335 بدترین حالت آن بوده و این روند در سال85 نسبت به سال 75، 2٪ کاهش پیدا کرده که بیانگر توزیع نامناسب امکانات و خدمات در سطح استان بوده است. در مجموع توزیع فضایی جمعیت شهرهای استان بوشهر نیمه متعادل بوده است.
    کلیدواژگان: شهر، شبکه ی شهری، قانون مرتبه - اندازه و مرتبه - اندازه تعدیل یافته، منحنی لورنز، ضریب جینی، بوشهر
  • فرزانه شیرانی، احمد مزیدی، مرتضی خداقلی صفحه 139
    به منظور پهنه بندی اقلیمی استان یزد، چهل و دو متغیراقلیمی از بین داده های هواشناسی ایستگاه های سینوپتیک وکلیماتولوژی استان و مناطق مجاورانتخاب شد و متناسب با فواصل ایستگاه ها و تغییرات مکانی متغیرهای انتخابی شبکه ای به ابعاد 15×15کیلومتر روی استان گسترانده شد و با روش کریجینگ مقادیر چهل و دو متغیر برآورد شد. از روش تحلیل عاملی با دوران واریماکس به منظور کاهش ابعاد ماتریس داده ها و از روش تحلیل خوشه ایپایگانی به طریق وارد جهت پهنه بندی اقلیم استان استفاده شد. یافته های این بررسی نشان می دهد پنج عامل اول، 83/92 درصد پراش متغیرهای اولیه را بیان می کند. این عوامل عبارت اند از: بارش، دمای گرمایشی، گرد و غبار، بادو رطوبت که به ترتیب70/34، 74/32، 92/11،08 /7، 39/6درصد ازتغییرات را نشان می دهند. نتایج تحلیل خوشه ایبا روش سلسه مراتبی وارد، نشان می دهد که استان یزد با مساحت131575کیلومترمربع دارای ششپهنه ی اقلیم متفاوت است.این مناطق عبارت اند از:نسبتا خشک و سرد،خشک و غباری،نیمه خشک و سرد،خشک وبسیارگرم،فراخشک و گرم،فراخشک وبادی.
    کلیدواژگان: پهنه بندی اقلیمی، تحلیل عاملی، تحلیل خوشه ای، سیستم اطلاعات جغرافیایی، یزد
  • محمد رحیم رهنما صفحه 159
    حفظ ارزش های شهری و چگونگی تبدیل آنها به هویت شهر، دغدغه ی بسیاری از متخصصان شهرشناسی در عصر اطلاعات، ارتباطات و جهانی شدن است. زیرا هنوز اندیشه ی نفی گذشته، در مضامین بسیاری از طرح های توسعه ی شهری وجود دارد و ارزش را در ساخت های کالبدی دارای استحکام سازه ای، نه در چیز دیگری، جستجو می کنند. هدف این پژوهش در مرحله ی اول بیان مفهوم، سلسله مراتب و اهمیت ارزش ها در هویت سازی شهری با ارایه ی شواهدی از عناصر کالبدی شهری جهان است. در مرحله ی دوم با توجه به اهمیت ارزش ها و هویت های شهری در تقویت فرهنگ محلی و ملی در عصر جهانی شدن، ارزش های شهری در مشهد، که شدیدا در معرض نابودی در نتیجه ی اقدامات گسترده نوسازی است، با تکمیل 412 پرسشنامه از سه گروه زایران(104 تن)، کسبه (199 تن)و شهروندان (109 تن) در 12 منطقه ی شهرداری مشهد، اطلاعات مربوط به ارزش های شهری جمع آوری و نتایج با استفاده از الگوهای آماری از جمله تکنیک تحلیل اوریانس، تحلیل گردید. نتایج نشان از شناسایی 53 نقطه ی با ارزش شهری در سه نوع الگوی پراکنش محوری(12محور)، محوطه ای(19 مجموعه) و بنا (22 بنا)می باشد. همچنین در این مطالعه نقاط باارزش به لحاظ ماهیت موضوع به هشت موضوع تقسیم بندی شدند، که نقاط با ارزش به لحاظ مذهبی، گردشگری، تجاری-بازرگانی و تاریخی در اولویت اول تا چهارم این نقاط قرار گرفتند. شامل عناصر با ارزشی مانند حرم مطهر حضرت رضا(ع) در مرحله ی اول، به لحاظ مذهبی، طرقبه به لحاظ گردشگری، بازار امام رضا(ع) به لحاظ تجاری و توس به لحاظ تاریخی شد. تفاوت معنی داری بین کسبه، شهروندان و زایران در خصوص موضوع های با ارزش (هشت موضوع) مشاهده شده است. ارزش های گردشگری و مذهبی بین گروه های پاسخ گو تفاوت معنی داری نداشته و دارای اعتبار یکسانی بودند. بنابراین می توانند در اولویت قرار گیرند. نقاط باارزش شهری دیگری مانند حمام و مسجد شاه، سرای عزیزالله اف، مصلی پایین خیابان و غیره وجود دارد، که از چشم پاسخ گویان پنهان مانده است و نیازمند توجه می باشد.
    کلیدواژگان: شهر مشهد، شناسایی، نقاط با ارزش هویت
  • مجتبی یمانی، مهران مقصودی، ابراهیم مقیمی، احمد نوحه گر، هیوا علمی زاده صفحه 191
    بخش عمده ی جمعیت جهان در جلگه های ساحلی و در مجاور آبراهه ها استقرار یافته اند. از این رو مطالعه ی تغییرات الگوی رودخانه ها در سطوح دلتاها برای تعیین درجه ی پایداری آنها دارای اهمیت است. این پژوهش با مطالعه ی دلتاهای بخش ساحلی شمال تنگه ی هرمز، سعی دارد تغییرات زمانی و مکانی رودخانه های سطح آن را مورد بررسی قرار دهد. برای این منظور، پس از بررسی مورفولوژی رودخانه ها به تجزیه و تحلیل تغییرات الگوی آنها پرداخته شده است. در این راستا، ابتدا عرصه های تغییر مسیر از نظر شکل و الگو تقسیم بندی و سپس تغییرات الگو در طول زمان با روش های تغییرات زمانی و مکانی، روش گرافیکی و کنترل های میدانی مورد بررسی قرار گرفته است و سپس سعی شده تا با استفاده از این روش ها و در قالب نرم افزارهای GIS، تغییرات الگو و اشکال مختلف تغییر شکل و جابه جایی مسیر بستر رودخانه ها در یک دوره معین (حدود پنجاه سال) شناسایی شوند. از داده های ‎ماهواره ای، پیمایش های صحرایی و نقشه های موجود، برای مقایسه ی، تغییرات مقطعی به صورت زمانی و مکانی استفاده شده است. داده های هیدرولیک جریان و پارامترهای هندسی کانال نیز برای تحلیل علل و روند تغییرات مورد اشاره به کار گرفته شده است. نتایج نشان می دهد که تغییرات الگو و بستر رود به دنبال تکامل حرکات پیچان رودی رودخانه هاست. این تغییرات از بالادست دلتا به سوی قاعده آن افزایش می یابد. این افزایش به طور مستقیم، تابع تغییرات بافت رسوب، کاهش شیب سطح دلتا به سوی پایین دست و سپس حالت های سیلابی رودخانه هاست. مدیریت و تعیین حریم، کنترل و مرمت آبراهه ها، به ویژه در زمان وقوع سیلاب ها، مؤثرترین راهکار پایدارسازی کانال های رودخانه ای است.
    کلیدواژگان: ژئومورفولوژی، دلتا، تغییرات بستر، مورفومتری، جلگه ی ساحلی هرمز
  • کرامت الله زیاری، سید مجدالدین زندوی، محمد آقاجانی، محمد مقدم صفحه 211
    موضوع مشارکت شهروندان در امور، از یک دهه قبل تاکنون به عنوان عامل اساسی در بررسی های توسعه مورد توجه است. بیشترین تعداد شهرهای ایران در دسته ی شهرهای کوچک قرار دارند. در این پژوهش سه شهر کوچک «گله دار» در استان فارس، «ورزنه» در استان اصفهان و«هیدج» در استان زنجان، به عنوان شهر کوچک انتخاب شده اند. ابتدا با بررسی اسنادی و کتابخانه ای و استفاده از منابع معتبر فارسی و لاتین، چارچوب نظری تنظیم شده و با توجه به این چارچوب، پرسشنامه برای سنجش بستر مشارکت در شهرهای کوچک تهیه گردید. حجم نمونه ی پژوهش، 255 تن از ساکنان شانزده سال به بالای این شهرهاست. این پرسشنامه در محیط نرم افزارSPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و با توابع آماری از متغیرهای پژوهش، هم بستگی گرفته شد. با توجه به نتایج پرسشنامه، مشخص شد که در بعد ذهنی، تمایل به مشارکت بسیار بالاست و نگرش بسیار مناسبی به مشارکت در این شهرها وجود دارد؛ در بعد عینی مشارکت که از طریق عوامل مشارکت مردم در سازمان ها و نهادهای شهری، شرکت در انتخابات اخیر و تعامل با آشنایان سنجیده شده است، مشارکت مردم در سطح ضعیفی قرار دارد. براساس نتایجی که از آزمون هم بستگی بین بعد ذهنی مشارکت به عنوان متغیر مستقل و مشارکت مردمی حاصل شد، مشخص شد که ارتباط معناداری از بعد ذهنی مشارکت در این شهرها وجود دارد و بستر مشارکت در شهرهای مورد مطالعه برای مشارکت در مدیریت شهری بسیار بالاست.
    کلیدواژگان: مشارکت شهروندی، مدیریت شهری، شهرهای کوچک، گله دار، هیدج، ورزنه
  • عیسی ابراهیم زاده، الهام ایزدفر صفحه 237
    افزایش مسافرت های هوایی و تحول سریع ترابری هوایی، مسایلی را در مکان یابی فرودگاه ها پدید آورده که حل آن مستلزم برنامه ریزی و به کارگیری دانش و فنون فرودگاهی و هوانوردی است. به هر حال ایجاد و احداث فرودگاه ها با ملاحظات مربوط به آن که فضای قابل توجهی را در مجاورت یک شهر نیازدارد، مستلزم سرمایه گذاری و برنامه ریزی ویژه با لحاظ نمودن کارکردهای اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و زیست محیطی از یکسو و موقعیت طبیعی، زمین شناسی و هواشناسی منطقه و تناسب آن با سایر نیازها و کارکردها از سوی دیگر می باشد. بدین منظور در این پژوهش ضمن پی جویی و ارایه ی شاخص های استاندارد در مکان یابی فرودگاه ها، به طور خاص به بررسی فرودگاه اصفهان با بهره گیری از الگوی راهبردی SWOT اقدام شد. یافته های حاصل از تحلیل کارکردی آن، بیانگر وجود چهارده نقطه ی قوت درونی در برابر هشت نقطه ضعف و همچنین یازده فرصت بیرونی در برابر ده تهدید در مکان یابی آن بوده و به این ترتیب در مجموع تعداد بیست و پنج عامل قوت و فرصت، به عنوان امتیاز و هجده ضعف و تهدید، به عنوان محدودیت ها و تنگناها، در این ارتباط شناسایی و تحلیل شد و نهایتا برخی از رهیافت ها به منظور تعدیل این نارسایی ها پی جویی و ارایه گردید. نتایج تحلیل ها بیانگر آن است که شاخص های استاندارد (ایکائو) برای فرودگاه شهید بهشتی اصفهان در بیشتر موارد رعایت شده و مزیت های آن بر محدودیت هایش، پیشی گرفته است.
    کلیدواژگان: حمل و نقل هوایی، مکان یابی فرودگاه، شاخص های استاندارد، SWOT
  • علی اکبر عنابستانی صفحه 261
    با تغییر الگوی زندگی روستاییان، بحث آلودگی های زیست محیطی شکل جدی تری به خود گرفته است، به گونه ای که ضرورت دارد میزان آلاینده های سکونتگاه های روستایی مورد بررسی قرارگیرد. نوشتار حاضر، با استفاده از داده های کلان و نیز داده های سری زمانی، این مهم را در محدوده ی پیرامون شهر سبزوار مورد بررسی قرار داده است. نتایج نشان داد که میزان کل بار آلودگی از 3/212 تن در سال 1385 به 7/321 تن در سال 1405 افزایش خواهد یافت. پیش بینی ها بیانگر این است که میزان تولید زباله ی روستایی با نرخ رشد 15/1 درصد به 5/2945 تن در سال 1405 خواهد رسید. هم چنین نتایج نشان داد کل بار آلودگی حاصل از فعالیت های دامداری برابر 7/2397 تن در سال است و با نرخ رشد یک درصد به 6/2925 تن در سال 1405 خواهد رسید. با توجه به یافته ها، الگویی در قالب برنامه های طرح کاهش آلودگی آب شهر سبزوار برای نواحی روستایی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: بار آلودگی، محیط زیست، آب، فاضلاب روستایی، سبزوار
  • محمدرضا افشاری آزاد، آیدا پورصبا صفحه 283
    زمان کوتاهی است که دوره کواترنری در دانش زمین شناسی و جغرافیای طبیعی جای پراهمیتی را اشغال کرده است. در این دوره زمین متحمل یخبندان های متوالی ناشی از تغییرات آب و هوایی شده است که با پیشروی و پسروی دریا و تناوب فرسایش و رسوب گذاری همراه بوده است. توالی های رسوبی شواهد ارزنده ای از این تغییرات را با جزئیات بسیار دقیق در خود ثبت نموده است. مطالعه ی این رسوبات رهیافت اصلی بازسازی وقایع گذشته زمین نظیر تعیین ارتفاع برف مرز، حدود گسترش و نیز مطالعه ی تغییرات اقلیمی آن دوره می باشد. اخیرا مطالعاتی در منطقه ی البرز غربی صورت گرفته و گزارش هایی نیز تهیه شده است. اما در مقیاس تفصیلی در مورد حدود گسترش یخبندان ها، دمای هوای حاکم در دوره ی کواترنر و ارتفاع برف مرز سخنی به میان نیامده است. لذا برای دست یابی به این هدف با روش شاخص قراردادن ارتفاع کف سیرک، ارتفاع برف مرز دوره وورم تعیین شده است. پایه و روش تحقیق توصیفی تحلیلی و مبتنی بر انجام مطالعات میدانی بوده است. نتایج تحقیق ثابت می کند حد گسترش زبانه ی یخچالی سیالان در آخرین دوره یخچالی تا ارتفاع 1200 متر و دقیقا تا محل کنونی روستای عسل محله بوده است. ارتفاع برف مرز قدیمی 2100 متر و متوسط دمای هوا در بلندترین سیرک یخچالی منطقه در حال حاضر4- درجه ی سانتی گراد می باشد و اشکالی نظیر سیرک های یخچالی، یخ رفت ها و... همگی از مهمترین پدیده های تحولات اقلیمی وورم در این منطقه به شمار می آیند.
    کلیدواژگان: کواترنر، یخچال های کوهستانی، برف مرز، کوه سیالان
  • عزت الله مافی، غلامحسین محمد یوسفی بهلولی احمدی صفحه 301
    سالک و سل، از مهمترین مشکلات بهداشتی- درمانی کشورهای در حال توسعه، از جمله ایران، محسوب می شود. میزان پراکندگی این دو بیماری در ایران یکسان نیست، به گونه ای که بیشترین پراکندگی بیماری سالک مربوط به شمال شرق کشور است. در این میان، استان خراسان رضوی در سال 1387 با تعداد مبتلایان 5447 تن رتبه ی ششم را در بین تمامی استان های کشور به خود اختصاص داده است و از کل مبتلایان به بیماری سالک در استان خراسان رضوی حدود 22/55 درصد فقط در شهر مشهد مشاهده شده است. این گویای آن است که این شهر یکی از مناطق پر خطر از نظر بیماری سالک در استان خراسان رضوی محسوب می شود. همچنین میزان پراکندگی این بیماری در سطح شهر مشهد متفاوت است، به گونه ای که در مناطق آب و برق، شهرک ابوذر، خواجه ربیع و حجت، 35/43 درصد از کل بیماران به سالک را به خود اختصاص داده اند. پراکندگی سل نیز در ایران متفاوت است و استان خراسان رضوی یکی از مناطق پر خطر از نظر این بیماری شناخته می شود. از عوامل اصلی افزایش بیماری سل در خراسان رضوی می توان به هم جواری با کشور افغانستان، تعداد زیاد مهاجران افغانی مقیم شهر مشهد و رفت و آمدهای آنها بین دو کشور اشاره کرد. شایان ذکر است که کشور افغانستان یکی از کانون های عمده بیماری سل در جهان به حساب می آید. کل مبتلایان به بیماری سل در استان خراسان رضوی در سال1387، 1207 تن هستند که از این تعداد حدود 29/64 درصد در شهر مشهد مشاهده شده است. همچنین میزان پراکندگی این بیماری در سطح شهر مشهد متفاوت است، به طوری که مناطق گلشهر، امام رضا(ع)، مطهری و امام حسن مجتبی(ع)،06/31 درصد از کل بیماران به سل را به خود اختصاص داده اند.
    کلیدواژگان: پراکندگی فضایی، آسیب شناسی، بیماری، مشهد، سالک، سل
|
  • Maryam Erfanian, Amin Alizadeh Page 1
    There are three important aspects of drought, which have to be assessed: intensity, duration and extent. Most of authentic world indexes, such as Standard Precipitation Index (SPI), Percent of Normal (PN), deciles and Palmer Drought Severity Index (PDSI) were designed to clarify intensity and duration of drought. Geographical Information System (GIS) is a very useful tool to determine drought's extent and zoning the iso-intensity regions. In this investigation, PN index was used for zoning drought's intensity in Khorasan Razavi Province. Also long-term time series were used to assess and calculate drought's effects on water resources. Based on PN zoning maps, it can be concluded that more than half of case study's area was faced drought in 32-40% of investigation periods. Also yearly precipitation in different return period's maps shows hardest situation in Torbat-heidarieh, Gonabad, Khaf and Kashmar. Results of time series showed that considerable rainfall of autumn and winter of 1385 did not have any important influence on water resources in Khorasan Razavi Province and therefore could not compensate this region's drought for more than one year period and special management is needed to remove damages.
  • Hamid Shayan, Jafar Javan, Ali Asghar Kadivar Page 19
    Because of the increasing importance of water in several dimensions of human life specially in the last 50 years, most of the countries including Iran have allocated considerable investment and programming to regulate and control water by the use of engineering structures specially dams. Initiation of Kardeh Dam (Mashhad) in 1367 and Beedvaz Dam (Esferayen) in 1382 in line with this very policy. A major issue which have rarely received attention from researchers is the consequence of the implementation of such projects and evaluating their social, economical, and environmental effects. This paper aims to fill this gap. Taking a descriptive-analytic approach and using survey and comparative studies on new data and evidence related to the time before the construction of these dams and the attitude of people who use the water of these dams, research evaluates the effects of the construction and use of the dams. The results show negative effects regarding the size of cultivated agricultural lands and economical, social and environmental effects in the vicinity of Kardeh Dam. In the case of Beedvaz dam, a limited improvement in the economical and environmental conditions was observed because all the water coming from this dam was allocated to agricultural purposes. Another important finding was that more than 80% of the users are not satisfied with the state management of these dams and the way their water is distributed in the vicinity. This shows that taking a participatory approach to the use and management of these dams seems unavoidable.
  • Saeed Maleki, Karim Hosseinzadeh Dalir Page 45
    Investigating the current conditions and problems associated with the expansions of areas and sustainable development in cities have recently received more attention in the urban planning culture; however, it has not received enough attention yet in Iran. The aim of this paper is to identify sustainable and unsustainable areas in Ilam and to identify the weak and strong points in urban areas based on sustainable development indices. To have a good command and comprehensive knowledge of existing theories, different methods such as historical, descriptive, analytical and case study were used. For data analysis; HDI, Factor analysis and coefficient of Variation were utilized. In sum, from 14 urban areas, non was sustainable; two of them were semi-sustainable and the other 12 areas were unsustainable. In unsustainable areas, one will see the lack of facilities and the existing facilities don’t match the increasing population of this area; these problems increase the unsustainablity of the area. Therefore to achieve sustainable development in all these urban areas, we should have enough knowledge and information about dimension of sustainable areas and weak and strong points of these areas so that we will be able to enhance the strong points and remove the weak ones; otherwise not only the sustainable areas will not be enhanced but also their sustainability will decrease gradually and the unsustainable areas will remain unsustainable.
  • Reza Mostofi Almamaleki, Ebrahim Rostam Gourani Page 81

    Like most of the societies specially the ones in which the growth of urbanism has been considerable in the past two decades, the issue of dwelling is very important in Iran. Problems of dwelling in Iran can be observed by looking at the rapid increase in the cost dwelling units and rent fees. But because economical and political different factors affect the cost of the dwelling units, the increase cannot be taken as the mere cause for dwelling issues. Because Qeshm has suitable economical and touristic conditions, cost of dwelling and field there is very high. Given the growth rate of 1.4 for economical development in dwelling business in this city, this was menat to investigate factors affecting the use of land use in residential areas using statistical techniqus of AHP and TOPSIS. The result show that among these factors (economical, social, environmental and cultural) economical factor have the maximum influence on land use in the residential that among these factors in Qeshm; occupation and income had the highest influence.

  • Masoud Taghvaei, Majid Goudarzi Page 109
    One cannot emphasize the importance of the city net in political and economical geography, and generally in civil dynamicity. Insofar as the city net is the outcome and the cause of many contemporary citizenship phenomena, both from the spatial point of view i.e. the location and the distribution of different cities (size, population etc.) and from the economic point of view i.e. the trade system of the cities on the basis of their basic functions, the familiarity with this net and its changes in an area can shed light on many key issues. Programming according to the civil and functional system and its hierarchy plays a significant role in providing services and exchanges both inter- and intra- zonal, decentralization, removing present inequalities, and the overall systematic development of the spatial structures of the zone. Therefore, the purpose of this study is to investigate and analyze the city net in Bushehr Province, using models such as city concentration, rank-size, adjusted rank-size, Lorenz curve, Gini coefficient, Entropy coefficient and Elasticiablity coefficient. This research is a functional-developmental one and its methodology is descriptive, and analytical-causal. Excel and GIS softwares were used for qualitative and quantitative analyses. The findings show that the spatial distribution of the quantity of the cities in Bushehr Province has been half-balanced from 1956 to 2006. In 2006, it has reached the most balanced situation during the past six decades. Furthermore, the most balanced spatial distribution of the population in cities of Bushehr Province dates back to 1987, while the worst is in 1956. This process has decreased to about 0.2 in 2006 in comparison with 1996 which means the distribution of the facilities and equipments in this province is not appropriate. To sum up, the overall spatial distribution of the population in the cities of Bushehr Province has been half-balanced.
  • Farzaneh Shirani, Ahmad Mazidi, Morteza Khodagholi Page 139
    To determine regionalization of climate in Yazd province, 42 climate parameters were selected from climatology and synoptic stations of the study area and a 15×15 kilometers geographical network was considered to investigate the selected elements in the study area. The elements were studied in each cells knot using krigging method. Reduction of data matrix using factor analysis, varimax rotation, and climate zoning by cluster analysis and ward method were the next steps of the research. The results indicated that 5 factors accounted for 92.83 percent of the variation. These factors included precipitation, thermal temperature, dusty, wind and humidity, which explained 34.70, 32.74, 11.92, 7.08, and 6.39 percent of variation respectively. The results of hierarchical method of cluster showed that Yazd province with 131575 has 6 different zonations including arid and cold, arid and dusty, semi arid and cold, very arid and warm, very arid and windy climes.
  • Mohammad Rahim Rahnama Page 159
    Many urban specialists in the information and globalization era are concerned with conservation of urban values and transforming them into urban identities. Still denying the past is implied in many proposed urban development plans. They seek urban values merely in the physical fabric of the city not in other things. Urban values and identities play a crucially important role in enforcement and promotion of local and national cultural heritage in the globalization period. Many of these urban values in Mashhad face destruction as a result of renovation activities. This research has two purposes. The first purpose is to explain the meaning, hierarchy and significance of values in forming urban identity by showing some examples from other countries (photos); and the second purpose is to identify valuable urban areas in Mashhad. To achieve this purpose a stratified sampling survey was conducted including 412 filled questionnaires from three groups (tourists: 104; peoples, business: 199 peoples and other civilian: 109). The results show that there are 53 valuable urban areas in three dispersed patterns including: axle or linear pattern (12), complex pattern (19) and point pattern (22). Also valuable areas are divided into eight sub-groups and were ranked according to religious, touristic, business and historical indices. Locations such as the Holy Shrine from religious aspect, Torqabe from touristic aspect, Reza Bazaar from business aspect Ferdowsi tomb from historical aspect were identified as the most valuable areas in the city. Finally the relationship between attitudes of different sub-groups about priority of valuable areas was investigated using ANOVA. The results show that there is a significant deference between attitudes of three sub-groups on eight valuable areas. However, these sub-groups do have some common valuable features including touristic and religious values. The priority of these features must be taken into consideration in the future activities. Also there are other valuable areas in Mashhad which are ignored and need to be investigated using others methods in further research projects.
  • Mojtaba Yamaani, Mehran Maghsoodi, Ebrahim Moghimi, Ahmad Nohegar, Hiva Elmizadeh Page 191
    Much of the world’s population has been settled on the coastal plains and in areas adjacent to rivers. Thus studying changes in river patterns for determining their degree of stability is important. In this project the deltas on coastal plain in northern parts of the Hormoz Strait are studied to identify changes (in time and place) in the river beds. To this aim, after analyzing the rivers’ morphology, the changes in river patterns have been analyzed. First the morphometry of delta environment was investigated while considering the shape and the other main factors which control the morphometry of the river. At the second stage the data were imported to GIS software to identify the change patterns in different places and times in a period of 50 years. Satellite data, field survey, map for comparison, and the existing cross-sectional changes of time and place were used. Data-hydraulic flow and channel geometry parameters have been used for analyzing the causes and the changes. The results show that changes in pattern and river bed evolution followed the meandering of rivers and increased towards the lower parts of the coastal plain. This is directly affected by changes in sediment texture, reduction of the level of delta slope toward downstream and flooding state of rivers. Management and setting privacy control and restoration of waterways especially at the time of flood are among the most effective solutions for stabilization of river channels.
  • Keramat Allah Ziari, Sieed Majdadin Zandav, Mohammad Aghajani, Mohammad Moghdam Page 211
    Citizen participation in social affaires has been considered as the major element in studies on development during the last decade. Most of the population in Iran live in small cities. In this paper 3 small cities Galeh Daran, in Fars Province, Varzaneh in Esfehan province with and Hidege in Zanjan province have been selected as the sample. In this paper first a theoretical framework is drawn up through documental and librarian survey and using valid Persian and Latin sources; then the results of a relevant questionnaire are discussed. The sample included 255 citizens aged 16. With regard to results of this questionnaire it’s been clarified that on mental aspect, desire for partnership is very strong, there is also a very good vision toward participation in these cities. In explicit aspect of participation through people’s participation elements in organizations and urban institutes, attending in last elections and contribute with relations have been measured and found to be at a low level. Based on the results of correlation analysis applied on mental participation as the independent variable and people’s participation, it can be argued that there is meaningful relationship between these two variables; the necessary conditions for participation in city management in the three cities was also found to be very high.
  • Issa Ebrahimzadeh, Elham Izadfar Page 237
    The daily increase in the number of passengers and air travels and the rapid changes happening in air commuting have created a series of issues for locating the airports; such issues need to be addressed by appropriate programming and applying the available knowledge about airports and aviation techniques. Given the special conditions required for the location of airports and the considerable space they need adjacent to the cities, for building them, high investment and accurate programming is necessary. Issues such as economical, social, political, environmental conditions, natural position, geological and meteorological features of the area, and its relevance to other needs and functions have to be taken into account. In this paper, beside discussing and pursuing specific indices for locating airports, the case of Esfahan airport using SWOT strategic model is investigated. The results indicated 25 strong point (including 14 sources of internal power and 11 opportunities) and weak points (including 8 sources of internal weakness and 10 threats) for this airport. The results also indicate that standard indices for Esfahan Beheshti airport are regarded in most cases and on the whole the advantages of this airport overshadow its limitations.
  • Aliakbar Anabestani Page 261
    Given the recent changes in rural life patterns, the issue of environmental pollution has taken a more serious form, and rural settlement pollution needs to be surveyed. In the present study, this issue has been studied in the vicinity of Sabzevar using macro data and the data obtained from time series. The results showed that pollution index () will increase from 212.3 ton in 2006 to 321.7 ton in 2026. The results also showed that amount of rural garbage will increase with growth the rate of 1.15% into 2945.5 ton in 2026. It was also found that total pollution index () of livestock activity is equal to1969 ton per year and with the growth rate of 1% will have been into 2925.6 ton in 2026. With regards to the results, a model ensuring the reduction of Sabzevar water pollution is proposed for rural regions.
  • Mohammad Reza Afshari Azad, Aida Poursaba Page 283
    It is a very short time that the Quaternaries period in Geology and physical Geography's knowledge has occupied a very important place. During this period, the earth has suffered consecutive freezing that has been accompanied by tides and alternate erosion and sedimentation. Sedimentary successions have recorded valuable evidence of changes with very accurate details. The study of these sediments has been the main way of the past event of earth's new technology such as fixing the snowline depression, the boundary of extension and also, the study of region changes of that period. Recently, a series of studies have been done and reported in western Alborz. In a detailed scale, however, there is no word of boundaries of glacial extension, the existence of temperature in the period of Quaternaries and snowline depression. To fill this gap, the cirque-floor altitude is the best method for reconstruction of the Wurm snowline. This research is a descriptive survey. The research results prove that siyalan glacier tongue has a maximum height of 1200 m and exactly up to the present location of Assal Mahaleh village. The altitude of old snowline was 2100 m and the average of temperature in the highest cirque at present in this region is -4oC and the forms such as glacier cirques, drifts and wurm region changes in this zone are among the most important phenomena related to the Wurm climate changes.
  • Ezatollah Mafi, Ghlamhasan Mohammad Yousefi Bohlouli Ahmadi Page 301
    Oriental sore and tuberculosis are considered the main therapeutic and hygienic problems in developing countries such as Iran. Dispersion rate of these diseases are not equal in Iran. The greatest rate of dispersion of oriental sore in Iran is related to northeast of the country and Khorasan Razavi has been at the sixth level in 2008 with 5447 affected among all provinces. Of all the people affected by oriental sore in Khorasan Razavi, 55.22 percent were found in Mashhad indicating it is considered as a very risky region regarding oriental sore in Khorasan Razavi. Dispersion rate of the disease is not the same across different areas in Mashhad; regions of Abobargh, Shahrak Abozar, Khaje Rabi and Hojat account for 43/35 of all affected by oriental sore. Dispersion of tuberculosis across provinces of Iran is not the same either; Khorasan Razavi is recognized as a risky region regarding this disease as well. The main factors increasing tuberculosis in this province are believed to be proximity with Afghanistan and plenty of Afghan immigrants and their traffic in the province especially in Mashhad, given that Afghanistan is one of the main focuses of tuberculosis in the world. Out of all people who are affected by tuberculosis in Khorasan Razavi in 2008, 1207 of them (i.e. 64.29 percent) were reported in Mashhad. Dispersion rate in Mashad is different such that regions of Golshahr, Emam Reza, Motahari and Emam Hassan Mojtaba account for 31.06 of all patients affected by tuberculosis.