فهرست مطالب

جغرافیا و توسعه ناحیه ای - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 12، بهار و تابستان 1388)

نشریه جغرافیا و توسعه ناحیه ای
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 12، بهار و تابستان 1388)

  • 236 صفحه، بهای روی جلد: 5,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/05/13
  • تعداد عناوین: 10
|
  • بهلول علیجانی، زهرا نجفی نیک * صفحات 1-11

    در این پژوهش، با هدف شناسایی تیپ های هوایی موثر بر وارونگی های دمایی شهرستان مشهد، ابتدا آمار روز های دارای وارونگی از ایستگاه جو بالای این شهر تهیه شد. سپس آمار فشار سطح دریا ساعت 00گرینویچ در تلاقی 5/2 درجه در محدوده ی 20 تا 5/47 درجه ی شمالی و 35 تا 5/67 درجه ی شرقی، از مرکز NCEP دانشگاه آنجلیای شرقی انگلستان، واقع در شهر نورویچ، تهیه شد. پس از آن برای طبقه بندی داده های فشار از روش تحلیل عاملی یا تحلیل مولفه های اصلی استفاده شد. امتیاز این روش در این است که ضمن کاهش تعداد متغیرها، مقدار اولیه ی واریانس موجود در داده ها را نیز حفظ می کند؛ سپس خوشه بندی با استفاده ازآرایه ی Ward صورت گرفت که در آن همه عوامل به هفت عامل اصلی تبدیل شدند و در نهایت نقشه ی مرکب هر گروه تهیه شد. در نتایج به دست آمده در مجموع دو تیپ نشان دهنده الگوی تابستانه، سه تیپ نشان دهنده الگوی زمستانه و دو تیپ نشان دهنده الگوی پاییزی هستند. اینورژن های فصول سرد قوی تر بوده، دارای پایداری و تداوم بیشتری هستند که در نتیجه لایه ای از مواد آلاینده در سطح شهرمی ماند ودوام بیشتری دارد. با توجه به بررسی نقشه ها، الگوی پر فشار از سایر الگوها بیشتر دیده می شود و در بین هفت تیپ موجود، تیپ پنج که دارای الگوی زمستانه است به جهت تداوم بیشتر وارونگی ها، قوی ترین تیپ است.

    کلیدواژگان: تیپ های هوا، وارونگی، تحلیل مولفه های اصلی، خوشه بندی، طبقه بندی الگوهای فشار
  • سیدعلی بدری، سید حسن مطیعی لنگرودی، محمد سلمانی، ناصر علیقلی زاده فیروزجانی صفحات 13-35
    رشد بی رویه و خودجوش گردشگری با اثرگذاری بر بنیان های اقتصاد روستایی، اثرات و پیامدهای اقتصادی گوناگونی را در پی داشته است. نوشتار حاضر؛ به دنبال شناخت و تحلیل اثرات گردشگری در نواحی روستایی بخش مرکزی نوشهر، مبتنی بر اصول گردشگری پایدار و مبانی نظریه ای مربوط است. بر این اساس، روش تحقیق به کار گرفته شده توصیفی- تحلیلی است که با استفاده از داده های عینی و ذهنی منتج از پرسشنامه ی تکمیل شده از سرپرستان خانوار و شوراهای اسلامی روستا انجام شده است. متغیرهای تحقیق، ماهیت کمی و کیفی دارند و در جمع آوری داده های ذهنی از مقیاس طیف لیکرت و برای تحلیل داده ها از آزمون های آماری پارامتری نظیر آزمون هم بستگی (پیرسون) و آزمون های ناپارامتری (نظیر آزمون هم بستگی اسپیرمن و کای اسکوئر) بهره گرفته شد. نتایج پژوهش نشان می دهد گرچه گردشگری منجر به اثرات و پیامدهای مثبت همچون اشتغال زایی، به ویژه ایجاد اشتغال برای جوانان و افزایش درآمد ساکنان و ضریب تکاثری در نواحی روستایی حوزه ی مذکور شده، اما اثرات و پیامدهای منفی اقتصادی از قبیل افرایش قیمت کالا و خدمات در فصل گردشگری، بالا رفتن قیمت زمین و به طور کلی افزایش هزینه ی زندگی ساکنان و وابستگی بیش از حد اقتصاد روستا به گردشگری را نیز به دنبال داشته است. از این رو تک بعدی شدن اقتصاد روستا به واسطه غلبه ی کارکرد گردشگری و ناتوانی در برقراری هم پیوندی مؤثر با سایر فعالیت های اقتصادی در تضاد با اصول گردشگری پایدار روستایی است، به گونه ای که ادامه ی این روند، بنیان های توسعه ی اقتصادی نواحی روستایی مورد مطالعه را در بلندمدت با چالش هایی روبرو خواهد ساخت.
    کلیدواژگان: گردشگری، پیامدهای اقتصادی، گردشگری پایدار، روستاهای بخش مرکزی، شهرستان نوشهر
  • نجما اسمعیل پور، ملکه عزیزپور صفحات 37-54
    به نظر می رسد در ایران شهرهایی که با مساله ی گسترش سریع سکونتگاه های خود روبرو بوده اند، این توسعه با تخریب و نابودی اراضی کشاورزی آنها همراه است. به عبارت دیگر، بخش زیادی از زمین مورد نیاز توسعه ی فیزیکی این دسته از شهرها، از طریق تغییر کاربری اراضی کشاورزی آنها فراهم شده و بر اثر آن دمای هوای این گونه شهرها نیز افزایش می یابد. بررسی این مساله در شهر یزد نشان داد در فاصله ی سال های 1362 تاکنون با گسترش سریع همراه بوده که به موجب آن 3/875 هکتار یا 7/7 درصد از اراضی زراعی و باغات شهر نابود شده و به دنبال آن از مساحت مناطق دارای کلاس های بسیار خنک و خنک در این شهر کاسته شده و مساحت مناطق تحت کلاس گرم و خیلی گرم افزوده شده است. روش تحقیق مورد استفاده در این پژوهش توصیفی– تحلیلی است و برای استخراج داده های مورد نیاز از تکنیک مطالعات کتابخانه ای و اسنادی بهره گرفته شده، ضمن آن که، نقشه های ارائه شده و اطلاعات مربوط به آنها نیز در سیستم سنجش از دور و در محیط نرم افزاری ILWIS تهیه شد.
    کلیدواژگان: گسترش سریع سکونتگاه های شهری، اراضی کشاورزی، تغییر کاربری اراضی، پوشش گیاهی و دما
  • براتعلی خاکپور، عزت الله مافی، علیرضا باوان پوری صفحات 55-81
    گسست در ساختار فضایی- اجتماعی شهرها در روند برنامه های توسعه ای حاضر، موجب ناکارآمدی طرح های توسعه شده و نگاه کلان و شهر مقیاس را متوجه سلول های بنیادین یا محلات شهری نموده است، تا از این سطح در جهت هدف اصلی برنامه ریزی یا بهبود کیفیت زندگی ساکنان تلاش نماید. در این مقاله، نگاه دارایی- مبنا، که راه حل گراست، به جای نگاه نیاز- مبنا، که تلقی گرا و استحقاق نگر است، مبنای کار قرارگرفته است. هم افزایی سرمایه های اجتماعی و توسعه ی محله ای، مؤلفه های قاعده این تحقیق بوده که در کوی سجادیه و در عرصه ی دو گود شهید احمدی و فخار واقع در منطقه پنج شهرداری مشهد سنجش شده است. روش کار ترکیبی از مطالعات اسنادی و پیمایشی است، که با توجه به نیاز مورد استفاده قرارگرفته است. روش به کار رفته توصیفی- تحلیلی هم بستگی و تکنیک پرسشنامه، ابزار نیل به اهداف پیمایشی تحقیق بوده است. اما نتایج تحقیق نشان می دهد که پس از آزمون فرضیه ی تحقیق بر اساس یافته های کسب شده از پیمایش برای محدوده ی مطالعاتی (کوی سجادیه و عرصه ی دو گود فخارو شهید احمدی) و با توجه به مشاهدات پژوهشگران می توان عنوان کرد (هرچند به علت رد فرضیه تحقیق،نمی توان به صورت قاطع بیان داشت) که می توان با تقویت سرمایه ی اجتماعی به پایداری محله ای دست یافت، اما به سبب معناداری یا نزدیک به معنادار بودن برخی از مؤلفه های سرمایه ی اجتماعی می توان بیان داشت توجه به مفهوم ذهنی سرمایه ی اجتماعی شرط انکار ناپذیر تحقق مفهوم عینی پایداری است، یعنی دست یابی به پایداری در توسعه ی محله ای، بدون توجه به پتانسیل های نهادی و انسانی و بهره گیری از تمامی ظرفیت های فردی و گروهی امری غیر قابل اجراست.
    کلیدواژگان: محلات شهری، برنامه ریزی نیاز، مبنا، برنامه ریزی دارایی، مبنا، سرمایه اجتماعی، توسعه محله ای پایدار، کوی سجادیه و عرصه ی دو گود شهید احمدی و فخار
  • لیلی خزانه داری، فاطمه زابل عباسی، شهرزاد قندهاری، منصوره کوهی، شراره ملبوسی صفحات 83-98
    پیامدهای ناشی از تغییر اقلیم، به ویژه در اثر افزایش گازهای گلخانه ای، طی سال های اخیر مشکلات زیادی را همراه داشته که به صورت مستقیم یا غیرمستقیم بخش های مختلف جامعه را تحت تاثیر قرار داده است. یکی از مهمترین این پیامدها افزایش وقوع بلایای جوی-اقلیمی نظیر سیل، خشکسالی، چرخندهای حاره ای، بالا آمدن سطح آب دریا، توفان گرد و غبار و... است، که شایع ترین آنها در ایران وقوع سیل و خشکسالی است. با توجه به موقعیت جغرافیایی ایران و سیستم های سینوپتیکی که این منطقه را تحت تاثیر قرار می دهند، آشکار است که خشکی از جمله ویژگی های این منطقه به حساب می آید و خشکسالی یکی از مهمترین و شایع ترین بلایای جوی-اقلیمی است که این کشور را متاثر می سازد. از آن جا که خشکسالی، بخش های مختلف جامعه مانند منابع آب، کشاورزی، صنعت، اقتصاد، بهداشت و... را تحت تاثیر قرار می دهد، لذا پایش و ارزشیابی این بلیه در آینده به منظور ارایه ی برنامه ریزی صحیح در بخش های مختلف جامعه، امری لازم و ضروری است. برای دست یابی به این هدف، ابتدا باید داده های اقلیمی برای دوره های آتی شبیه سازی شوند. برای این منظور یکی از مناسب ترین روش ها، استفاده از خروجی الگوهای جفت شده جو–اقیانوس گردش عمومی جو ((AOGCM است. لذا، در این نوشتار ابتدا با استفاده از خروجی های الگوی GCM و ریزگردانی آنها به کمک الگوی LARS–WG، داده های بارش طی دوره 39-2010 شبیه سازی شده است. سپس با استفاده از این داده ها وضعیت خشکسالی کشور به کمک دو شاخص دهک (DI) و استاندارد بارش (SPI) طی این دوره مورد بررسی و ارزشیابی قرار گرفته است. نتایج حاصل از این تحقیق ضمن تایید هم خوانی این دو شاخص جهت بررسی وضعیت خشکسالی در کشور، نشان داده است که طی سی سال آینده شرایط خشکسالی در کشور رو به افزایش خواهد بود که این مساله وقوع تغییر اقلیم در منطقه را تایید می کند، به گونه ای که طی دوره مورد مطالعه، در سال های 2011، 2025، 2032، 2034، 2035 و 2039 بیشتر نقاط کشور با خشکسالی شدید و بسیار شدید روبرو خواهد بود که در این میان، وضعیت خشکسالی در سال 2039 به مراتب بحرانی تر خواهد بود.
    کلیدواژگان: الگوهای گردش عمومی جو، ریزگردانی، LARS، WG، خشکسالی، شاخص دهک، شاخص SPI
  • دکترمهران مقصودی، سجاد باقری، مسعود مینایی صفحات 99-124
    تاقدیس قلاجه در جنوب استان کرمانشاه با روند شمال غربی- جنوب شرقی کشیده شده است. با توجه به استمرار فعالیت های تکتونیکی در دوران کواترنر و عصر حاضر در منطقه ی مورد مطالعه، مخروط افکنه های منطقه شواهد خوبی برای بررسی این گونه حرکات اند. با توجه به این که ویژگی های مورفولوژی مخروط افکنه ها در کنار سایر عوامل تاثیرگذار بر آنها، به شدت تحت تاثیر فعالیت های تکتونیکی قرار دارند، هدف از این پژوهش بررسی نقش عوامل تکتونیکی در شکل گیری و تحول مورفولوژی مخروط افکنه های منطقه است. در این پژوهش نقشه های توپوگرافی، زمین شناسی، عکس های هوایی و تصاویر سنجنده IRS منطقه، به عنوان داده های اصلی تحقیق مورد استفاده قرار گرفتند. همچنین مورفولوژی مخروط افکنه های منطقه از نزدیک و به صورت میدانی مورد بررسی قرار گرفت. سپس با استفاده از شاخص های ژئومورفیک (Sl1، Vf2، Smf3، Lat4) میزان فعالیت های تکتونیکی در منطقه بررسی شد و سپس فرمول β وAf5 مخروط افکنه های منطقه محاسبه گردید. نتایج تحقیق حاکی از آن است که تکتونیک منطقه (گسل ها) نقش اصلی را در شکل گیری و تحول مورفولوژی مخروط افکنه های منطقه دارند. به گونه ای که با حذف سازند آسماری و رخنمون شدن سازندهای سست گورپی پابده، توسط راندگی گیلان غرب، بیشتر مخروط افکنه های منطقه در امتداد این گسل شکل گرفته اند. نحوه ی قرار گرفتن مخروط افکنه ها با فعالیت های تکتونیکی دوران پلیو- کواترنر منطقه هم خوانی کامل دارد. در سطح مخروط افکنه های منطقه سه فاز نهشته گذاری قابل تشخیص است که نشان دهنده ی سه فاز بالا آمدگی در دوران کواترنر در منطقه می باشد. ویژگی های مورفومتری و مورفولوژی مخروط افکنه های منطقه توسط تکتونیک کنترل می شود.
    کلیدواژگان: تکتونیک، مخروط افکنه، تاقدیس، قلاجه، مورفوتکتونیک
  • علی موحد، ماندانا مسعودی راد صفحات 125-145
    در برنامه ریزی منطقه ای، هدف، استفاده ی بهینه از منابع برای توسعه ی مناطق است. یکی از مهم ترین موضوعات در توسعه ی منطقه ای، شناخت ساختار فضایی و اقتصادی منطقه است. در بررسی ساختار اقتصادی مناطق، شهرهای میانی پس از شهرهای درجه اول، از نقش قابل توجهی برخورداراند. توجه به نقش و کارکرد شهرهای میانی، می تواند به توسعه ی منطقه شتاب بخشد. تجربیات جهانی نشان داده که بی توجهی به نقش شهرهای میانی (به ویژه نقش اقتصادی) هم زمان با روند فزاینده ی شهرنشینی، به قطبی شدن کشور و پدیده ی بزرگ سری و بروز عدم تعادل های شدید در نظام اسکان، به دور ماندن بخش هایی از سرزمین از روند توسعه و ایجاد شکاف بین مناطق شهری و نیز روستایی می شود. نظریه های شهر های میانی (درجه دو) بیش تر بر توسعه ی درون زا، در مقابل جذب فعالیت های اقتصادی برونی تاکید دارد. در این پژوهش برای کسب نتایج مورد نظر از میان روش ها و الگوهای آماری و اقتصاد سنجی و تحلیل اقتصادی منطقه از سه روش ضریب مکانی، تحلیل ساخت و اقتصاد منطقه الگوی تغییر سهم و تحلیل موقعیت اقتصادی، مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که شهر بروجرد به عنوان دومین شهر منطقه با ارایه ی کارکردهای صنعتی، خدماتی و کشاورزی در بهبود شرایط اقتصادی کل منطقه تاثیرگذار است و به عنوان یک شهر میانی در منطقه به واسطه ی تعاملات و جریان متقابل باحوزه های کوچکتر پیرامون خود می تواند در استمرار و پویایی اقتصادی(تاثیر خرد نقشی) آنها مؤثر باشد.
    کلیدواژگان: شهر میانی، توسعه ی منطقه ای، اقتصاد منطقه ای، بروجرد
  • مهندس سعید گیوه چی، مهدی قرخلو، حسین حاتمی نژاد، مهرداد نظریها صفحات 147-170
    آگاهی نهادهای امداد و نجات از مشخصه های مکانی و زمانی هر سانحه، یکی از پیش نیازهای اصلی در عملیات امداد و نجات به شمار می رود. این مساله به همراه وجود شبکه های ارتباطی قابل دسترس، که بتوانند عملکرد خود را در شرایط اضطراری حفظ نمایند، از مهمترین پارامترهای کارایی عملیات امداد و نجات به حساب می آید. موقعیت ایستگاه های آتش نشانی و محدوده ی پوشش آنها، نقش مؤثری در بهبود راندمان عملیات در شرایط اضطراری دارند. در این پروژه به بررسی گزینه های افزایش دسترسی ایستگاه 40 آتش نشانی شهر تهران با استفاده از تکنیک های تصمیم گیری چند معیاره می پردازیم. شیوه های مورد استفاده جهت بررسی گزینه ها مشتمل بر روش هایCSM، Maximin و DSM است. نتایج این پژوهش بیانگر آن است که الگوی A3 جایگاه بهتری را نسبت به سایر الگوها دارد، لذا به عنوان یک الگوی ارتقاء دسترسی در ایستگاه آتش نشانی 40 تهران، به نظر می رسد با تغییر مسیر خیابان ادوارد براون یا خیابان نصرت، دسترسی به بخش جنوبی محدوده تحت پوشش به نحو مؤثرتری فراهم آید. همچنین بر مبنای الگوی A6که در جایگاه بعدی قرار می گیرد، استقرار خودروهای آتش نشانی در ساعات خاص در محل هایی خارج از ایستگاه پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: ارتقاء دسترسی، سوانح، آتش نشانی، تهران، Maximin، CSM، DSM
  • محمدجعفر زمردیان، مهندس رامین رحیمی صفحات 171-200
    بشرهمواره در طول زندگی اش به محیط زیست خود توجه داشته و برای شناخت بییشتر آن تلاش نموده است. او برای دست یابی به این منظور، به جمع آوری اطلاعات و داده های محیطی، از جمله مشاهده غیر مستقیمی عوارض زمینی و از طریق تولید و تفسیر اسناد سنجش از دور (نقشه، عکس هوایی و تصاویر ماهواره ای) به شیوه های گوناگون متوسل گردیده است. امروزه گروه های تخصصی مختلف، با توجه به هدف و نیاز خود، از اسناد سنجش از دور بهره می برند، و این مساله باعث شده تا برخی از آن ها به این باور برسند که جایگاه خاستگاه اولیه R.S در قلمرو حوزه ی تخصصصی آن ها می گنجد از این رو برای رفع هر گونه شبهه در این گونه باورها پژوهش حاضر انجام گرفت تا جایگاه واقعی سنجش از دور مشخص شود. در این تحقیق با توجه به ماهیت، قلمرو و علوم و فنون دور سنجی نیز با استناد به بررسی های تاریخی و تهیه و ارسال پرسشنامه به گروه های تخصصی ذی ربط دردانشگاه ها، برخی ابهامات برطرف و نتیجه این شد که اولا سنجش از دور یک علم و فن است که با هنر در آمیخته است و با حس سر و کار داد، ثانیا سنجش از دور تفسیری و تحلیل که مهمترین رکن علوم و فنون سنجش از دور را تشکیل می دهد، اساسا جزو علوم جغرافیا و زمین بوده و وجود آن در پهنه ی علوم جغرافیایی شکل گرفته است.
    کلیدواژگان: بررسی تحلیلی، خاستگاه، سنجش از دور، جغرافیا، علوم زمین، ایران
  • مجید یاسوری صفحات 201-223
    شناخت نابرابری ها و بی تعادلی ها در چارچوب محدوده های جغرافیایی مختلف (کشور، استان، شهرستان و بخش) و در نتیجه پی بردن به اختلافات وتفاوت های موجود و سیاست گذاری در جهت رفع وکاهش نابرابری ها از وظایف اساسی متولیان توسعه ی مناطق به شمار می آید. بررسی شاخص های اقتصادی و اجتماعی و تعیین وضعیت برخورداری مناطق در راستای تدوین راهبرد های توسعه ی مناطق، امری ضروری است. نوشتار حاضر، با هدف شناخت وضعیت توسعه یافتگی مناطق استان خراسان رضوی به دنبال تاثیر سیاست های دولت(سرمایه گذاری ها) دروضعیت این مناطق است. در این تحقیق معیار های برخورداری در زمینه های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و زیربنایی مورد توجه قرار گرفته است. یافته های تحقیق حکایت از عدم تعادل شدید بین نواحی استان به ویژه شهرستان های مشهد، نیشابور، سبزوار و سایر مناطق، توسعه ی نامتوازن و بخشی نگری در برنامه های گذشته، نبود ارتباط بین سرمایه گذاری و شاخص های توسعه است. این موضوع گرایش های سرمایه گذاری دولت در برنامه های گذشته و نبود توجه کافی به زیرساخت های تولیدی در مناطق به ویژه در مناطق مرزی، را نشان می دهد. سیاستی که نتوانسته است به کاهش نابرابری منطقه ای منجر شود.
    کلیدواژگان: خراسان رضوی، شاخص های توسعه، توزیع فضایی، سرمایه گذاری دولتی، توسعه
|
  • Bohloul Alijani, Zahra Najafi Nik Pages 1-11

    In order to identify different types of effective weather on patterns of inversion in Mashhad, the researchers first prepared the inversion statistics, then, the sea level pressure and finally they prepared access to the zero meeting GMT cumulative 2.5 degrees in the range 20 to 47.5 degrees to 67.5 degrees North and 35 East Center, University NCEP Angelia East of England Norwich City. Then for the classification of pressure data, factor analysis has been used. The significance of this method is that while the number of variables reduces, the amount of variance in the original data is preserved. Then the classified clusters array WARD is done and turned to the 7 main agents, and then the map of each group was composed. The results show two types of summer, three types of winter and two types of autumn pattern. The inversion of the cold seasons has strong stability and the continuity is more. Checking the other map patterns, high-pressure patterns are seen more active and in the seven existing types, type five is the strongest.

  • Seyyed Ali Badri, Seyyed Hassan Motiei Langerodi, Mohammaed Salmani Pages 13-35
    The rapid and uncontrolled growth of tourism, that has influenced the economic foundations of rural economy, has caused different economic impacts and consequences in the rural areas of the central district of the city of Nowshahr. The purpose of this study is to recognize and analyze the impacts of tourism in this area based on the principles of sustainable tourism and relevant theoretical bases. The research method used in this study is descriptive-analytic, utilizing objective and subjective data based on questionnaires administered to household heads and the rural settlers. In analyzing the data, parametric statistical tests such as Pierson’s correlation test and nonparametric tests such as Spearman’s correlation test and Chi-squire were used. The results of this study indicate that tourism has brought positive consequences such as job creation for the youths, has increased income for the inhabitants, it has also brought negative economic consequences such as increased prices of goods and services in the tourism season, an increase in land price and the increase of living cost for the inhabitants and the excessive reliance of the rural economy upon tourism. So, the monopolization of rural economy through the dominance of the tourism and the inability of the tourism sector to establish an effective links with other economic activities and its inability to play a complimentary role, is in conflict with the principles of rural tourism. Therefore, it seems that the continuation of such a process will pose some problems and challenges to the foundations of economic development of the rural areas under investigation in the long term.
  • Malake Azizpour, Najma Esmaeelpour Pages 37-54
    With rapid settlement in agricultural lands in the cities of Iran, the lands are seemingly ruined. In other words, most of the lands needed for physical expansion is prepared through change of agricultural land use. Of course, the temperature of these cities will also increase too. Researches show that Yazd has had a quick expansion since 1983; therefore, 875/3 hectares i.e. 7/7 percent of the agricultural land or city gardens are destroyed completely. Furthermore, the regions with cool weather decreased, while regions with warm and hot weather increased in the city. The method for this survey is descriptive-analytic and the necessary data are gathered from libraries and documental techniques. In addition, analyzing the map and the related information are prepared by GIS system in ILWIS soft ware environment.
  • Baratali Khakpor, Ezatolah Mafi, Alireza Bavan Pouri Pages 55-81
    Fracture in the socio-spatial structure of cites has caused many developments plans to turn useless and impractical. A new approach sees the cities as organs that have many sectors, and the ways that can improve the quality of life in these sectors. This article has studied the role of money in solving the problem of the different areas of Mashhad rather than the role of need in satisfying the problem in these areas. The writers of this article study Sajjad sector and the areas of Shahid Ahmadi and Fakher in the fifth region of the city of Mashhad. The methodology has been descriptive- analytical and the questionnaires have also been used. The results of the research show that, money can not really help in reaching and has a crucial function along with improving the social capital of the area.
  • Leyla Khazanedari, Fateme Zabol Abasi, Shahrzad Ghandhari, Mansoure Kouhi, Sharareh Malbousi Pages 83-98
    The effects of climate change, especially due to the increase of greenhouse gasses, have caused lots of problems that have affected different sections of society. One of the most important effects is the increase of natural disasters such as flood, drought, tropical cyclones, raising sea level, dust storm, etc. Drought and flood are the most prevalent of these disasters in Iran. Because of the geographical location of Iran and the synoptic systems that affect this region, it is clear that dryness is one of the characteristics of this region, and drought is one of the most important of natural disaster that affect the country. Drought can affect the different sectors of society such as water resources, agriculture, industry, economy, health, etc therefore drought monitoring is necessary for future planning. For this purpose, the climate data should be simulated for future periods by using outputs of Atmospheric-Ocean General Circulation Model. In this paper precipitation data during 2010 to 2039 is simulated by downscaling via LARS-WG model. Then, drought situation is estimated according to DI and SPI. The results of the study show that during the next 30 years, drought conditions will be increasing in Iran, and it confirms climate changes in the region. In addition, many parts of Iran will experience severe and extreme drought in 2011, 2025, 2032, 2034, 2035, 2039, and among these years, 2039 will bring more critical drought situation.
  • Mehran Maghsoudi, Sajjad Bagheri, Masoud Minaee Pages 99-124
    Ghalajeh synclinal is extended on the south of Kermanshah province from northwest to southeast. Considering the permanent tectonic movements in Quaternary and current age in studied region, the alluvial fans of the region is a good reason for evaluation of such movements. The morphology and morphometry properties of alluvial fans are severely under the effect of the tectonic activities. The aim of this paper is to investigate the role of tectonic parameters in the appearance and change of region's Alluvial fans. In this study, the topography, geology maps and aerial photographs have been used as the main research data. The morphology of the region's alluvial fans was also studied. Then, using the geomorphic index (Vf, Sl, Smf), the intensity of tectonics of the region were evaluated, and with the calculation of the related formulas and coefficients, the necessary diagrams and maps were designed by ArcGIS 9.3 software. The results indicate that the region's tectonic (faults) have the main role on appearing and change of the region's alluvial fans, so that by omitting of Asmari Formation and exposed of Gurpi-Pabdeh loose Formation, appeared by GilaneGharb trust leads to more alluvial fans on the direction of this fault. The alluvial fans are arranged harmoniously with tectonic of Plio-Quaternery in the region.
  • Ali Movahed, Mandana Masoudi Rad Pages 125-145
    The object of the regional planning is optimum use of resource for the development of regions. One of the most important items in regional development is the recognition of spatial and economical structure of the region. Middle sized cities, have the secondary role in the study of economical structure of the regions. Global experiments demonstrate that lack of attention to the role of secondary cities, synchronized with the accelerated trend of the phenomenon of urbanization will lead to the country's polarization and the emergence of great un-equilibrium in the organization of the country. The results of this research indicate that the city of Boroujerd with industrial, agricultural and service roles has had many effects in the betterment of the regional economic condition. Boroujerd as a middle sized city in the region could effect in the economic growth of the region.
  • Saeed Givehchi, Mehdi Gharakhlou, Hossein Hataminejad, Mehrdad Nazariha Pages 147-170
    The awareness of administrative organization of rescue and relief operation from spatial and temporal dimensions is pre requirement of rescue and relief. This subject and existence of accessible transportation networks that can save their performance after emergency situations are the most important parameters in efficiency of rescue and relief operation. The position of firefighting stations and the area they are located, have effective roles in increasing efficiency of actions they take in emergency conditions. In this research, firefighting station number 40 in Tehran in sector 6 of municipality of the city has been studied. The methods of this research are the study of alternatives containing Maximin, CSM and DSM models. The results of the research show that pattern A3 in all models has the better place in relation to other patterns which in the Maximin model with score 0.66 is the first alternative with A6 pattern and in Hurwitz model for all quantities of α the A3 pattern is first place. Therefore for the betterment of accessibility, the results say that changing the direction of Edward Brown or Nosrat Street, the accessibility to the southern parts will be easier. Also based on A6 pattern that locates in second place, the stopping places for firefighting cars is suggested out of the station in specific hours.
  • Mohamadjafar Zomorodian, Ramin Rahimi Pages 171-200
    Man has always been curious about his natural environmental, and has always been trying to know it more. To do this, he has employed many different ways and has used different information. In the meantime, he has examined nature phenomena indirectly and using remote sensing. Today, expert and groups of experts are using remote sensing documents and this has caused them to believe that remote sensing actually is a key issue in their field. The writers of this article have decided to determine the true place of remote sensing in the field. Considering the nature of remote sensing and related sciences, and also the study of historical documents, and study of questionnaires, all show that, remote sensing is a science and technique which has been mixed with art and at the same time, uses human sciences. Secondly, descriptive and analytic remote sensing is essentially a part of geography and earth sciences
  • Majid Yasouri Pages 201-223
    The reduction in regional differences to stop the movement and displacement of human forces and capital in the direction of preparing the ground for development is very effective. Development means boosting human potentials for the improved utilization of his environment. Rational utilization depends on economical, social and cultural particulars. Therefore any kind of condition that is effective in the improvement of region’s capabilities will lead to the preparation of the ground for regional development. Immigration, poverty, low production and efficiency, joblessness and … in areas of the region is the result of inefficient performance of economical, social and cultural foundations, agricultural depression, disorganized growth of population and discriminatory policies and the low level of enjoying fundamental facilities and productions. Therefore, the study of economical and social indicators and the determination of the areas benefit are very urgent in the direction of finalizing development guidelines. The present study has been performed with the aim of recognizing development condition of areas in the province and recognizing the challenges and direction of areas development. The results of the study indicate that there is an inharmonious development in areas and deprivation of regions bordering the northern part of the province and the border lines.