فهرست مطالب

پژوهش نامه علوم حدیث تطبیقی - پیاپی 2 (بهار و تابستان 1394)

پژوهش نامه علوم حدیث تطبیقی
پیاپی 2 (بهار و تابستان 1394)

  • بهای روی جلد: 80,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/07/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد فاکر میبدی صفحه 9
    بی تردید یکی از مهم ترین منابع معرفتی و معارفی اسلام احادیث نبوی و ولوی است که به عنوان تراث معصومان به دست ما رسیده است و بدیهی است که همه اخبار وارده از درجه اعتبار یکسانی برخوردار نیستند؛ چراکه برخی ذاتا یا به کمک قرائن علم آور است، بعضی موجب ظن است و پاره ای از روایات از هیچ ارزشی برخوردار نیست. در خصوص نوع اول و سوم فعلا سخنی نیست، اما در خصوص قسم دوم سه دیدگاه حداقلی، میانی و حداکثری مطرح است. این تحقیق با بررسی و تحلیل دیدگاه ها به نظریه میانی یا همان تفصیل بین نفی مطلق و پذیرش مطلق رسیده است و بر این باور است که خبر واحد عاری از قرینه افزون بر دانش فقه، در دانش تفسیر، علوم قرآن، تاریخ، اخلاق، تربیت، و نیز فروع معارف کلامی، حجت است.
    کلیدواژگان: خبر واحد، حجیت، قلمرو حجیت
  • مهدی مهریزی، محمد عارف حیدر قزلباش صفحه 33
    بخشی از روایات معصومان به روایات طبی اختصاص دارد. از موضوعات مطرح در ارتباط با این دسته از روایات، مبانی اعتبارسنجی این دسته از روایات است. در این تحقیق با بررسی دیدگاه حدیث پژوهان شیعه و سنی، مبانی سندی و متنی اعتبار روایات طبی بررسی شده و وضعیت تعارض این روایات با یافته های دانش بشری مورد بررسی قرار گرفته است. در اعتبار سنجی سندی روایات طبی، علمای اسلامی ضمن اتفاق نظر بر پذیرش روایات طبی متواتر و محفوف به قرائن صحت، در حجیت روایات طبی غیر محفوف به قرائن که توسط ثقه نقل شده باشد همانند سایر روایات، دو دسته اند و اختلاف نظر دارند. با توجه به ماهیت تجربی موضوع طب و پیشرفت های بشری در توسعه این علم، معیار عدم مخالفت با تجربه و یافته های علمی در میان معیارهای عمومی نقد متن از جایگاه ویژه ای برخوردار است. در تعارض بین اخبار و یافته های علمی، خبر قطعی بر نظریات اثبات نشده علمی و یافته های قطعی علمی بر اخبار ظنی مقدم می شوند. در صورت ظنی بودن هر دو طرف نمی توان نتیجه را به صورت قطعی به دین نسبت داد. امکان تعارض اخبار قطعی با نتایج قطعی علمی نیز ثبوتا وجود ندارد و در صورت مشاهده باید به آسیب شناسی دقیق و مجدد اخبار و یافته های علمی پرداخت.
    کلیدواژگان: روایات پزشکی، مبانی اعتبار، احادیث طبی، علامه شعرانی
  • محمد عشایری منفرد صفحه 55
    علم امام از مسائل دیرین دانش کلام است. شریف رضی احادیثی درباره علم غیب امام علی و امامان شیعه را در کتاب «نهج البلاغه» گرد آورده است. در میان برخی فرقه های اسلامی از جمله معتزلیان، دیدگاه هایی وجود دارد که فقط برای شخص امام علی مقام عصمت و علم غیب را پذیرفته است. ابن ابی الحدید به عنوان یکی از شارحان بسیار مهم، از معتزلیانی است که فقط درباره شخص امام علی علم غیب و مقام عصمت را پذیرفته اند. با این حال شارحان شیعی نهج البلاغه معتقدند در «نهج البلاغه» اشارات و تصریحاتی درباره نوعی بودن علم غیب وجود دارد. ابن ابی الحدید دست کم درباره مسائل سیاسی پس از پیامبر در میان شیعیان به انصاف شناخته شده است. وی با این انصاف و آن دیدگاه کلامی به شرح کتابی پرداخته که در آن، سخن از نوعی بودن علم غیب امامان شیعه نیز به میان آمده است. همین امر موجب شده است وی در شرح بخش هایی از «نهج البلاغه» که درباره علم امامان است، در کشمکش احساس انصاف ورزی و اقتضائات این باور کلامی گرفتار شود و گاه به سوی این انصاف کشیده شود و گاه به سوی اقتضائات آن باور کلامی متمایل شود. شارحان شیعی نهج البلاغه نیز سعی کرده اند این رفتار دوسویه او را به چالش بکشند. مقاله حاضر دیدگاه های شارحان شیعی و ابن ابی الحدید را درباره نوعی یا شخصی بودن علم امام مقایسه کرده است.
    کلیدواژگان: علم غیب، امام علی، نهج البلاغه، ابن ابی الحدید، امامیه، معتزله، شارحان نهج البلاغه
  • فرهاد عباسی صفحه 77
    ارزش مندی و آوازه کتاب شریف نهج البلاغه از سویی به سبب سخنان پرمغز و زیبا و حیات آفرین امیرالمومنین علی و از سوی دیگر مرهون گزینش و چینش هنرمندانه سید رضی مولف حکیم آن است. مقدمه مولف بر کتاب به خوبی سبک هنری، انگیزه و نوع نگاه او را بازگو می نماید. از آنجا که رویکرد غالب او در کتاب، نمود بخشی هنرمندانه به زیبایی های سخنان علی است، لذا تقسیم آگاهانه به سه نوع از سخن، در کنار بهره گیری از انواع دیگر سخن نیز جهت دار است. گزیده نگاری، به میان نکشیدن سخن از سند و تکرارپذیری سخنان بخشی از سبک هنری اوست که هدف مندانه انجام شده و در ماندگاری کتاب نقشی بسزا داشته و نه تنها نقاط ضعف کتاب نیست، بلکه از امتیازات آن می باشد. در این پژوهش، سعی شده بین آنچه در ساختار کتاب یافت شده با مقدمه آن، مطابقت داده شود و به برخی از نگره های انتقادی که در فریقین نسبت به آن مطرح شده، پاسخ گفته شود.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، سید رضی، تقطیع، بلاغت
  • محسن قاسم پور، رقیه بیرامی صفحه 103
    به منظور شناخت بخشی از آرای خاورشناسان درباره نقش سنت در تفسیر قرآن و نیز اهمیت این بحث، نوشتار حاضر به معرفی و بررسی مقاله «سنت و نقش آن در تفسیر» به قلم پروفسور «الیور لیمن» سرویراستار کتاب «قرآن: یک دایره المعارف» می پردازد. نویسنده مقاله برای سنت در تفسیر قرآن کاربردهایی ذکر کرده و ذیل هر مورد آیات و روایاتی را در تفسیر آنها آورده است. به رغم وجود نکات مثبت جالب توجه در این مقاله، عدم ذکر موارد کارکردهای حدیث در نقش منبع تفسیر به صورت منسجم و دسته بندی شده، بیان نادرست برخی از این کارکردها در تفسیر آیات منتخب و استناد صرف به اقوال مشهور اهل سنت و احادیث متفرد و جعلی آنان، از نقاط ضعف این مقاله است که در این نوشتار بررسی شده اند.
    کلیدواژگان: قرآن، خاورشناسان، سنت، تفسیر، دایره المعارف قرآن، الیور لیمن
  • محمدحسین بهرامی، سید لقمان حکیمی صفحه 125
    حدیث ایمان از روایات مشهور علی بن موسی الرضا است که آن را هنگام ورود به نیشابور به نقل از پدران بزرگوار خود و جدش رسول الله  بیان فرمودند و به حدیث «سلسله الذهب» نیز نام بردار است؛ چرا که سلسله اصلی راویان این حدیث تا امام رضا همگی از فرزندان رسول خدا می باشند. گزارش این حدیث از امام رضا ، در منابع روایی اهل سنت طرق فراوانی دارد که مجموعا 57 طریق را تشکیل می دهد. بدون در نظر گرفتن شخص اباصلت، راویان حداقل هفت طریق آن از اباصلت کاملا صحیح است. متاسفانه به رغم کثرت طرق و صحت سندی برخی از موارد یاد شده و ثبت آن به عنوان یک سند تاریخی، باز مورد کم توجهی برخی از محدثان بزرگ قرار گرفته است که تنها دلیلش تضعیف اباصلت توسط برخی از رجالیان اهل سنت است. البته چنین قضاوتی راجع به اباصلت نیز به دور از معیارها و مبانی علمی است که بخشی از مقاله آن را اثبات کرده است. ضمن آنکه این روایت در منابع حدیثی شیعه نیز دارای سند صحیح است که بر تقویت و اعتبار حدیث می افزاید. سایر طرق شیعه و اهل سنت نیز که ضعیف هستند می تواند از باب متابعات مورد توجه قرار گیرند.
    کلیدواژگان: علی بن موسی الرضا، حدیث ایمان، سلسله الذهب، اباصلت هروی
|
  • Muhammad Fakir Maibudi Page 9
    Undoubtedly¡ Prophetic Traditions and those of the Imāms (peace be upon them all)¡ which have reached us under the rubric of ‘Heritage of the Infallibles’¡ are considered one of the most important sources of Islamic teachings. Obviously¡ all the traditions that have reached us cannot be said to be of the same level of authenticity¡ since some essentially or through external corroboration¡ lead to certain knowledge whereas others give rise to conjecture and some are even devoid of any value whatsoever. At present¡ we will not concern ourselves with the first and third types of traditions. Rather¡ we will examine the three perspectives related to the second type of traditions i.e. the ‘minimum’¡ ‘medial’ and ‘maximum’ perspectives. In this paper¡ we will show through analysis and study that the medial perspective or what lies somewhere between complete rejection and complete acceptance¡ is correct¡ and that the solitary report has probative value not only in the domain of jurisprudence¡ but also in exegesis¡ Qur’anic sciences¡ history¡ ethics¡ and also in other theologically related fields.
    Keywords: solitary reports, probative value, scope of authority
  • Mehdi Mehrizi, Muhammad Arif Haider Qizilbash Page 33
    A section of the traditions of the Infallibles (peace be upon them) are dedicated to medical matters. One of the issues pertaining to this type of traditions is related to the principles of verification applicable to them. In this paper¡ by examining the views of both Shi’i and Sunni hadith scholars¡ we study the various principles related to the chains of transmission and the content of medicinal traditions¡ and examine the inconsistency of some traditions with recent scientific findings. In appraising the chains of transmission of medicinal traditions¡ Muslim scholars are in agreement about the validity of traditions are successively narrated (mutawātir) or supported by external corroborative evidence¡ but they differ regarding the solitary reports that are narrated by reliable individuals. Due to the practical nature of the subject¡ and the advancements in the field of medicine¡ consonance and lack of contradiction with what has been established by scientific means is one of the more important yardsticks for scrutiny of these traditions. In cases of incongruity¡ certified reports hold sway over unsubstantiated scientific theories while established scientific findings trump uncertified reports. In cases where both sides are conjectural¡ it is not possible to verify any position and attribute it to religious teachings. As for confirmed traditions contradicting established scientific findings¡ this is a priori impossible and if one ever comes across this¡ he should embark upon a meticulous scrutiny of the traditions and scientific findings [to see which of the two is flawed].
    Keywords: medicinal traditions, principles of verification, medicine, Allāmah Shaʿrānī
  • Muhammad Ashayiri Munfarid Page 55
    The knowledge of the Imām is one of the perennial issues of theology. Sharīf Raḍī has collected¡ in the Nahj al-Balāgha¡ some traditions about the knowledge of the unseen that Imām ʿAlī (‘a) and other Imāms after him possessed. Among some schools of thought¡ such as the Mu‘tazilis¡ it is believed that only Imām ʿAlī (‘a) had knowledge of the unseen and was an infallible. One of the most important commentators [of Nahj al-Balāgha] is Ibn Abī alḤadīd who was a Mu‘tazili and was of the opinion that Imām ʿAlī was infallible and possessed knowledge of the unseen. Despite this¡ other Shi‘i commentators of Nahj al-Balāgha believe that the Nahj al-Balāgha contains allusions and explicit statements about the generic nature of knowledge of the unseen. Ibn Abī al-Ḥadīd is considered by the Shi’is to be¡ at the very least¡ fair and unbiased in his views about the political events that transpired after the Prophet. It is with this objectivity and theological background that he embarked upon the commentary of a book wherein the knowledge of the unseen is portrayed as generic to the Imāms. This very issue was the cause of a kind of internal struggle between his objectivity and theological persuasion related to some of the passages of Nahj al-Balāgha that he experienced. As a result¡ he would at times lean towards his fair and unbiased approach and at other times he was pulled towards his dogmatic beliefs. The Shi‘i commentators of Nahj al-Balāgha have also tried to challenge his dual approach. The present paper examines the views of Shi‘i commentators as well as Ibn Abī al-Ḥadīd regarding the generic or personal nature of the Imām’s knowledge.
    Keywords: Imām ʿAlī's knowledge of the unseen, Nahj alBalāgha, Ibn Abī al Ḥadīd, Imāmiyya, Mutazila, commentators of the Nahj al Balāgha
  • Farhad Abbasi Page 77
    The value and renown of the Nahj al-Balāgha is¡ on the one hand¡ due to the beautiful and profound enlivening words of Amīr al-Mu’minīn ʿAlī (‘a) and on the other hand¡ due to the skillful selection of Sayyid Raḍī¡ its compiler. The compiler’s introduction clearly elucidates his artistic structure¡ his motive and his outlook. Since his primary objective in this work was to compile what represents the most beautiful discourses of ʿAlī (‘a)¡ he consciously divided the work based on three different forms of discourse¡ which is beneficial when examining one type of discourse in relation to another. Being selective¡ not expounding upon the chains of transmission and avoiding repetition are some of the other creative choices of the compiler that he purposefully applied¡ and which played an important role in the persistency of this work. Not only is this not a point of weakness¡ it is one of the laudable achievements of his work. In this paper¡ we aim to compare the structure of the book to see how it conforms to what is mentioned in the introduction and then answer the various criticisms about it from both Shi‘i and Sunni scholars.
    Keywords: Nahj al Balāgha, Sayyid Raḍī, taqtīʿ, eloquence
  • Mohsin Qasimpur, Ruqayya Beirami Page 103
    In order to understand some of the views of Orientalists about the role of the sunnah in Qur’anic exegesis¡ and the importance of this topic¡ the present paper aims to introduce and analyse the article entitled ‘Sunnah and its Role in Interpretation’ that has been authored by Professor Oliver Leaman¡ the editor of ‘The Qur’an: An Encyclopedia’. The author of said article mentions certain applications for the sunnah in Qur’anic exegesis¡ and for each instance¡ he mentions the related verses and traditions. Despite some noteworthy positive points that exist in this article¡ it fails to mention the primary function of hadith in a coherent manner with its classifications. This¡ along with the incorrect utilization of some of these functions in interpreting selected verses as well as reference to only wellknown Sunni traditions¡ some of which are solitary and fabricated¡ exemplify the weaknesses of this article that this paper aims to examine.
    Keywords: Quran, Orientalists, sunnah, exegesis, The Quran: an Encyclopedia, Oliver Leaman
  • Muhammad Husayn Bahrami, Sayyed Lugman Hakimi Page 125
    The ‘Tradition of Faith (īmān)’ is one of the famous narrations from ʿAlī ibn Mūsā al-Riḍā (‘a) which he articulated upon entry into the city of Neyshābūr¡ quoting from his illustrious forefathers up to his great-grandfather the Prophet of Allāh (ṣ). It is also known as the Golden Chain (silsilah al-dhahab)Tradition¡ since all the narrators in its chain¡ right up to Imām al-Riḍā (‘a)¡ are from the [infallible] progeny of the Holy Prophet (ṣ). The secondary narrators who transmitted this tradition from Imām al-Riḍā (‘a) did so with numerous chains of transmission that have been recorded in Sunni sources and altogether come up to 57 chains. If we ignore Abū Ṣalt¡ the narrators in at least seven chains make up sound chains of transmission. Unfortunately¡ despite the numerous chains and the soundness of some of them¡ as well as the fact that it has been recorded as one of the established historical events¡ this narration was still overlooked by some of the great traditionists. The only reason for this is that some Sunni biographers considered Abū Ṣalt to be a weak narrator. Of course¡ this kind of judgment against Abū Ṣalt is not based on any logical or rational principles¡ which part of this paper proves. Furthermore¡ at least one chain of this narration found in Shi‘i sources is considered sound¡ which itself increases the strength and authority of this tradition. The other chains¡ in both Shi‘i and Sunni sources¡ which are considered weak¡ can still be considered as corroborating evidence.
    Keywords: Alī ibn Mūsā al Riḍā (a), Tradition of Faith, Golden Chain, Abū Ṣalt Harawī