فهرست مطالب

فصلنامه خانواده پژوهی
پیاپی 18 (تابستان 1388)

  • ویژه نامه 2/1
  • تاریخ انتشار: 1388/06/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علمی - پژوهشی
  • محمد روشن* صفحه 285
    از سال 1304 رسیدگی های افتراقی در دادرسی تعارض کودکان در ایران تقنین شد. لیکن در ادوار مختلف دچار تغییرات و فراز و فرودهایی در رسیدگی ها به وجود آمد تا آن که در سال 1383 با هدف ارتقاء رسیدگی ها و کاهش اثرات نامطلوب، لایحه ای تدوین و به مجلس شورای اسلامی ارسال شد. این لایحه ضمن تحول در نظام حقوق کیفری کودکان و نوجوانان تاسیس های مناسب از قبیل نهاد میانجی گری، مشاوره تخصصی، دادسرای ویژه، الزامی شدن وکیل، امکان دخالت اولیاء در جریان دادرسی، امکان صدور قرارهای تعلیقی در جرائم سبک، عفو در جرائم تعزیری یا بازدارنده، تعویق صدور رای، مددکاری، پلیس ویژه و غیره را دارد. لیکن در برخی مواد اشکالاتی از قبیل عدم توجه کامل به قضازدایی، تعارض با میثاق های بین المللی ملاحظه می شود و از سوی دیگر ابهام در زمینه بلوغ داشته که نیاز به بازنگری دارد. به نظر می رسد لایحه باید برای بازسازی کودک معارض با قانون، پیش بینی الزام وی برای مشارکت در فعالیت های اجتماعی، انسان دوستانه، زیست محیطی و عام المنفعه را نماید تا آن که وصول به اهداف عالیه تدوین لایحه میسر باشد.
    کلیدواژگان: دادرسی، کودک، جرم، مجازات
  • علی نجفی توانا* صفحه 293
    نظام دادرسی نوین، با گذار از آموزه های کلاسیک به کلی متحول گردیده و تحت تاثیر جریان های فکری روشنگرانه، سعی در احیای نوعی سیستم دادرسی کاربردی مدرن دارد که مرتکب جرم را محور مطالعات نظری و میدانی قرار داده و با ابداع روش های علمی، مبادرت به ارزیابی و آزمایش شخصیت بزهکاران به ویژه اطفال بنماید. این تحول فکری را باید مولود تلاش های مکاتب بشری در توسعه سیاست جنایی کاربردی و رویکرد عدالت خواهانه و انسان محور دانست.از این رو، لزوم تشکیل پرونده شخصیت برای وصول به هدف فردی کردن واکنش های اجتماعی و تعیین ضمانت اجرای مناسب با اوصاف شخصیتی بزهکاران، ذهن اندیشمندان و مصلحان چرخه عدالت کیفری را به خود معطوف داشته و موجب گشته است که قانون گذاران با درک واقعیات موجود، آزمایش علمی شخصیت بزهکاران را به عنوان یک الزام حقوقی در قوانین دادرسی، پیش بینی و نتایج آن را در سرنوشت کیفری مجرمین تصریح نمایند. مقاله حاضر، با درک اهمیت این موضوع و در شرایطی که نظام دادرسی اطفال ایران، در آستانه آزمونی دیگر قرار گرفته، به بررسی وضعیت حقوقی و قانونی جایگاه پرونده شخصیت در نظام قضایی اطفال ایران پرداخته و جهات مثبت و منفی آن را با لحاظ لایحه پیشنهادی جدید رسیدگی به جرائم اطفال و نوجوانان، به محک نقد و بررسی درآورده است. نتایج حاصل از این تحقیق، حاکی است که: شناسایی شخصیت اطفال بزهکار با هدف فردی کردن واکنش اجتماعی، امری ضروری و اجتناب ناپذیر است؛ تشکیل پرونده شخصیت باید به یک الزام حقوقی با ضمانت اجرایی قوی مبدل گردد؛ سیاست جنایی کاربردی باید جایگزین سیاست جنایی ذهنی و غیرعملی گردد؛ نظام دادرسی ایران، با تشکیل پرونده شخصیت به مفهوم علمی آن بیگانه و با وضعیت ایده آل فاصله زیادی دارد؛ لایحه پیشنهادی جدید با وصف اشاره غیرمستقیم به ضرورت تشکیل پرونده شخصیت، فاقد انسجام و صراحت لازم و کافی در این زمینه است.
    کلیدواژگان: اطفال، پرونده شخصیت، دادرسی، بزهکار، بزه، سیاست جنایی
  • علیرضا میلانی* صفحه 321
    در لایحه رسیدگی به جرائم اطفال و نوجوانان و در راستای اعمال اصل تفسیر کودک مدارانه، مقنن از پیش بینی برخی کیفیات مشدده که در نظام کیفری بزرگسالان وجود دارد، اجتناب ورزیده است. هم چنین انعطاف هایی در لایحه مذکور برای پرهیز از فرآیند برچسب زنی نسبت به اطفال و نوجوانان بزهکار دیده می شود، لکن کاستی هایی وجود دارد که رسیدن به اهداف از پیش تعیین شده در سیاست جنایی افتراقی را دشوار می کند. از طرف دیگر کیفیات مخففه در راستای رعایت منافع اطفال و نوجوانان وجود دارد اما همانند کیفیات مشدده نیز در این جا نقاط ضعفی در خصوص تبدیل مجازات ها و معاذیر قانونی مخففه وجود دارد، که این موارد بازبینی این لایحه را الزامی می نماید.
    کلیدواژگان: لایحه رسیدگی به جرائم اطفال و نوجوانان، کیفیات مخففه، کیفیات مشدده، تفسیر کودک مدارانه، اصل برائت
  • امیرحسن نیازپور* صفحه 345
    بازپروری بزهکاران امروزه از بارزترین هدف های نظام عدالت کیفری کودکان به شمار می رود. از این رو، سیاست گذاران جنایی برای دستیابی به این هدف از ابزارهای متعدد اصلاحی درمانی به ویژه پرونده شخصیت کودکان بزهکار در مراحل مختلف فرآیند کیفری استفاده می کنند. این پرونده تحت تاثیر آموزه های جرم شناسی بالینی وارد گستره آیین دادرسی کیفری کودکان شده و نمونه ای از اسباب تعامل این دو شاخه به شمار می رود. در این تحقیق تلاش شده است تا در دو قسمت، تشکیل پرونده شخصیت کودکان بزهکار در مراحل قضایی و اجرایی، فرآیند کیفری در گستره سیاست جنایی بین المللی و ایران با تاکید بر لایحه رسیدگی به جرائم اطفال و نوجوانان مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آیین دادرسی کیفری کودکان، جرم شناسی بالینی، کودکان بزهکار، بازپروری بزهکاران، پرونده شخصیت
  • امیر ایروانیان* صفحه 377
    محور اصلی سیاست گذاری صورت گرفته در لایحه رسیدگی به جرائم اطفال و نوجوانان را می توان در تمرکز بر دیدگاه های اصلاحی و درمانی و تلاش در جهت حذف هر چه بیشتر واکنش های کیفری مشاهده نمود. بر مبنای چنین دیدگاهی، سامانه پاسخ دهی پیشنهادی نیز مبتنی بر سه محور رویکردهای رهاکننده اطفال و نوجوانان بزهکار از فرایند عدالت کیفری، استفاده وسیع از اقدامات اصلاحی و درمانی و واکنش های حداقلی و تحدید یافته کیفری تنظیم یافته است. در سطح هر یک از محورهای یاد شده می توان علاوه بر کارکردها و نتایج برنامه ریزی شده و مورد انتظار، زمینه بروز مشکلات ناخواسته ای را نیز در حوزه بزهکاری اطفال و نوجوانان مشاهده نمود. مشکلاتی که هیچ گونه طرحی برای حذف و یا کنترل آن ها ارائه نشده است. با ملاحظه مجموعه آسیب ها و مشکلات احتمالی ناشی از اجرای سامانه پاسخ دهی پیشنهادی، لازم است تا با ایجاد تغییرات حداکثری در سیستم تنظیمی، شرایط ظهور و یا تشدید آسیب های یاد شده تا سر حد امکان کاهش یابد. در این راستا، تغییر راهبرد مبنایی لایحه، از رویکردهای درمانی و اصلاحی به اقدامات نظارتی و کنترلی ضروری است.
    کلیدواژگان: سامانه پاسخ دهی، اقدامات اصلاحی و درمانی، واکنش های سزاگرایانه، رویکرد رهاسازی، آسیب ها
  • علی دهقانی* صفحه 379
    برخورداری کودکان و نوجوانان از شرایط حساس دوران رشد و ضرورت برخوردی متفاوت با آن ها در صورت ارتکاب رفتارهای مخالف اوامر و یا نواهی قانون گذار، از یک طرف و آثار مخرب و جبران ناپذیر ورود این اشخاص به دادرسی کیفری بزرگسالان، موجب شده است تا مسئولان و دست اندرکاران عدالت کیفری در این خصوص چاره اندیشی کنند و با اتخاذ شیوه هایی متفاوت در مقام اصلاح و پیشگیری از فرو غلطیدن آنان در ورطه بزهکاری برآمده و با پیش بینی نظام دادرسی کیفری افتراقی در راستای باز اجتماعی کردن کودکان و نوجوانان گام بردارند. اسناد بین المللی حقوق بشر و رهنمودهای سازمان ملل متحد در اتخاذ این رویه از سوی دولت ها تاثیری غیرقابل انکار داشته است. لایحه رسیدگی به جرائم اطفال و نوجوانان که در اجرای بند دوم از اصل یک صد و پنجاه و هشتم قانون اساسی از سوی قوه قضاییه تهیه و پس از تصویب دولت، اکنون در کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شورای اسلامی در دست بررسی است، می تواند به عنوان نمونه ای از تلاش جمهوری اسلامی ایران در جهت انطباق با تعهدات بین المللی ناشی از تصویب و الحاق به کنوانسیون جهانی حقوق کودک در سال 1372 محسوب گردد. این تحقیق در ابتدا مبانی، اهداف و الزامات دادرسی ویژه کودکان و نوجوانان را مورد بررسی قرار داده و سپس لایحه رسیدگی به جرائم اطفال و نوجوانان را در پرتو اسناد بین المللی حقوق کودک، مورد نقد و بررسی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: کودک، نوجوان، دادرسی ویژه، اسناد بین المللی حقوق کودک، الزامات بین المللی
|
  • M. Roshan* Page 285
    Since 1915 differential trial in proceeding for children who are facing juristic system was legislated, however went through a number of changes and fluctuation in proceedings, till 5 years ago that a legislation submitted to the parliament in order to promote proceedings and minimize inappropriate consequences. The recent legislation while pushes for modifications in children criminal law, attempts to establish required legal structure, such as mediator, professional consultation, public prosecutor’s court compulsory lawes, the possibility for guardians and parents to get involved, lawes, faciliting more suspension writ for onion offenees, exempt from minor changes and taking more presentational strategy, posponding sentene declaration, social working, special police force etc. Howevery in some aspects there are problems which has tobe taken in considesation including lack of attention to decriminalization, conflicts with international conventions, and ambiguity in the definition of puberty. It seems that the legislation needs to include necessary actions to bring the child into social humanistic, ecological, and public beneft-based activites in order to achieve the goals of the legislation.
    Keywords: Punishment, Crime, Minor, Procedure
  • A. Najafi Tavana* Page 293
    The modern trial system has utterly changed through passing classic learnings. In effect of explicatory intellectuals, the new system is trying to revive a kind of modern practical trial system in which both the committer of a crime is the pivot subject of theoretical and practical studies and the personality of the delinquentespecially juveniles- is tested by scientific methods. This intellectual transformation must be regarded as the result of humanist schools efforts to develop practical criminal policy based on fairness and human oriented approach. Thus, the necessity of making personality file in order to individualizing social reactions and determining a sanction appropriate to character of specified delinquents both have become the focus of research in criminal justice system and have made the legislators to incorporate the scientific test of delinquent’s character as a legal obligation in trial rules, and to explain it’s results in delinquents criminal life. While Iran’s juvenile trial system is under another test, this research studies legal situation of personality file in Iran’s juvenile judicial system by focusing on the new suggested bill of proceeding juvenile delinquency and its positive and negative points. Some highlights of this research are as follows:1. It is essential and inevitable to recognize the character of juvenile delinquents with the aim of individualizing social reactions. 2. Forming personality file must be conversed into a legal obligation with a strong sanction. 3. Practical criminal policy should be the substitution of Theoretical and subjective criminal policy. 4. Iran’s trial system does not recognize the forming personality file in its scientific concept and is far away from the ideal situation. 5. The new proposal bill lacks cohesion and clearness in this way; although it has done an indirect reference to the necessity of forming personality file.
    Keywords: juveniles, personality file, trial, delinquent, delinquency, criminal policy
  • A. Millani* Page 321
    In draft of juvenile criminal justice and in ordered to apply child-centered interpretation, legislative avoids to foresee some aggravated circumstances which are usual in adult criminal justice and we can also see many flexibilities in aforesaid draft to avoid labeling procedure on children and young adolescents but for some inadequacies this may not reach to all its aimed goals. At the other side there are some mitigating circumstances in favor of children and young adolescents. but like aggravated circumstances we can see some weak points in it as lack of authority to change penalties and less attention to legal mitigating circumstances which make compulsory to review the draft.
    Keywords: draft of juvenile criminal justice-mitigating circumstances- aggravated circumstances- child-centered interpretation- principle of innocence
  • A. H. Niazpour* Page 345
    Rehabilitation offenders is the basis purposes of Juvenile criminal justice system, todays. However, Policymakers use of different rehabilitatory tools especially juvenile delinquency personality case in stages of criminal process for available this purpose. This case to entered in Juvenile criminal prosecution jurisdiction as the clinical criminology and however to be made available causes interaction between this two stream? This article is to study juvenile deliquency personality case in executive and judicial Stages of criminal process and international and national criminal policy by emphasizing judicial bill of to investigate juvenile delinquency.
    Keywords: Juvenile delinquency prosecution, clinical criminology, Juvenile delinquency, Rehabilitation offenders, personality case
  • A. Iravanian* Page 377
    It is obvious that the bill is centered around elimination of juricidical responses and rehabilitative and heeling measures .Based on this mentality the responsive reactions are formed as follow: measures for freeing the children from juridary process, rehabilitative and heeling approaches, limited responses. In each of these measures there are some potentialities for occurring undesired problems in addition to the desired results. There has been proposed no cautionary measure to control these problems. Given this situation, it is necessary to bring about some changes and in this way reduce the probability of committing crimes. In this regard changing the essential mentality is of great importance.
    Keywords: responsive measures, rehabilitating, heeling actions, hard actions against criminals, freeing approach, problems of the bill
  • A. Dehghani* Page 379
    "Juveniles with having sensitive qualifications of the physical and emotional growth and necessity of differential treatment to them, in case of committing crime or dilquency in one side and destructive effects and dameges of enterance in adult criminal procedure on the other side, has been caused that criminal justice authorities make important dicision and with taking different metheds try to rehabilitate juveniles and prevent them to recommitt crimes and with providing differential criminal procedure take step to socialize juvenile. International human rights documents and the united nation's guidances has undeniable role in accepting this approach. Juvenile procedure draft which has been provided by judiciary power under section 2 of article 158 of constitution, and after ratifying by government is unedr review in legal and judicial commission of Islamic Consultative now, could be assumed as an effoert of islamic republic of Iran in coincidence with international undertakings which arises of acception and ratification of universal convention on the Rights of the Child (1994). in this article, at first, the priciple, Goals and obligations of special juvanile procedure will survey and then the juvenile procedure draft will survey in viewpoint of international documents on the right of the child."
    Keywords: juvenile, juvenile procedure, international documents on the right of the child, international obligations