فهرست مطالب

خانواده پژوهی - پیاپی 22 (تابستان 1389)

فصلنامه خانواده پژوهی
پیاپی 22 (تابستان 1389)

  • 140 صفحه، بهای روی جلد: 12,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/06/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پریسا سادات سیدموسوی، محمدعلی مظاهری، سعید قنبری صفحه 137
    در سال های اخیر مطالعات گسترده ای در زمینه تفاوت های فرهنگی در خصوص پدیده دلبستگی در حال انجام است، هدف این پژوهش بررسی ادراک مادران ایرانی از ویژگی های خوشایند و ناخوشایند فرزندان شان، در کودکی و بزرگسالی آن ها، به عنوان یکی از مؤلفه های مربوط به دلبستگی بود. این مطالعه تکرار مطالعه روثبام و همکارانش (2007) و تلاش برای مقایسه نتایج ایرانی با نتایج مربوط به فرهنگ ژاپنی و آمریکایی می باشد.این پژوهش از نوع مطالعات کیفی بوده است. 30 مادر ایرانی، که کودکان آن ها بین 3 تا 5 سال داشته و در شهر تهران به مهدکودک می رفتند در این پژوهش شرکت نمودند. از مادران طی یک مصاحبه نیمه ساختار یافته درباره ویژگی هایی که دوست دارند یا دوست ندارند و نمی خواهند فرزندشان در کودکی و بزرگسالی آن ها را دارا باشند، سؤالاتی پرسیده شد. نتایج با روش کیفی تحلیل شد و نشان داد که خلق مثبت و شیطنت در کودکی، و رفتارهای خوشایند اجتماعی، پیشرفت تحصیلی و استقلال در بزرگسالی بیشترین ویژگی های خوشایند موردنظر بودند. عدم سازگاری، بدخلقی و انزوا در کودکی و پرخاشگری، بدخلقی و رفتار نامطلوب اجتماعی در بزرگسالی بیشترین رفتارهای ناخوشایند مورد توجه بودند. نتایج این مطالعه با نتایج پژوهش روثبام و همکارانش (2007) نیز مقایسه شده، و شباهت ها و تفاوت های فرهنگی در این زمینه را آشکار نمود. ایمان، حیا و صبوری به عنوان ویژگی های خوشایند، و ناتوانی در بیان خواسته ها، تحصیلات کم و لجبازی به عنوان ویژگی های ناخوشایند به عنوان مقوله های جدید در این مطالعه یافت شدند که در فرهنگ ژاپنی و آمریکایی مورد توجه قرار نگرفته بودند. نتایج در بستر فرهنگ ایرانی مورد بحث و بررسی قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: فرهنگ، دلبستگی، ویژگی های خوشایند و ناخوشایند
  • سیامک سامانی، محمد خیر، زینب صداقت صفحه 161
    هدف از این مطالعه تصریح سبک های والدگری در گونه های مختلف خانواده در مدل فرایند و محتوای خانواده بود. گروه نمونه مورد مطالعه در این پژوهش شامل 770 دانش آموز راهنمایی و دبیرستانی از مدارس شهر شیراز بودند. ابزار مورد استفاده در پژوهش شامل پرسشنامه والدگری آلاباما (فرم کودکان)، مقیاس خود گزارشی فرایند خانواده و مقیاس خود گزارشی محتوای خانواده بود. از دو مقیاس فرایند و محتوای خانواده برای گونه شناسی خانواده بر اساس مدل فرایند و محتوای خانواده استفاده شد. به منظور مقایسه گونه های مختلف خانواده (سالم، مشکل دار محتوایی، مشکل دار فرایند و غیرسالم) در ابعاد مختلف پرسشنامه والدگری آلاباما، از آزمون تحلیل واریانس چند متغیره (MANOVA) استفاده گردید. یافته های این پژوهش نشان داد که خانواده های سالم در مقایسه با دیگر گونه های خانواده، از سبک والدگری مثبت، مشارکت بالای پدر، تنبیه بدنی کمتر استفاده می کنند. در مقابل، خانواده های غیرسالم، استفاده از تنبیه بدنی و نظارت ضعیف بیش از دیگر گونه های خانواده قابل مشاهده بود. در مجموع نتایج این مطالعه نشان داد که گونه های مختلف خانواده در مدل فرایند و محتوای خانواده دارای سبک های والدگری متفاوتی می باشند.
    کلیدواژگان: سبک والدگری، گونه های خانواده، خانواده سالم
  • مژده کیانی، علی ربانی خوراسگانی، بهجت یزدخواستی صفحه 175
    مطالعه چگونگی توزیع قدرت در خانواده با استفاده از ره یافت کیفی نظریه مبنایی و بررسی آن از طریق اجرای کارگاه های گروه متمرکز و مصاحبه های نیمه ساختارمند با مردان متاهل، از مهم ترین اهداف این پژوهش به شمار می آید. در راستای رسیدن به این هدف، در سال 1388- 1387، کارگاه های گروه متمرکز با مشارکت مردان متاهل در چند گروه برگزار شد. ضرورت استفاده از روش تحقیق کیفی در این تحقیق، شناخت عوامل زمینه ای می باشد. تحلیل داده های تحقیق و مدل نظری حاصل بیانگر این است که شرایط علی، هنجارهای فرهنگی و انحصار منابع مالی، منجر به ایجاد پدیده نابرابری قدرت شده است. پدیده اصلی نابرابری قدرت، تحت شرایط مداخله گر آگاهی، نگرش، خواست زنان، نوع ارتباطات عادت، نوع شغل و دیگران، منجر به توسعه دو استراتژی اصلی: الف) شیوه اعمال قدرت و ب) چگونگی تقسیم کار خانگی شد. شیوه اعمال قدرت و چگونگی تقسیم کار خانگی، استراتژی هایی بوده است که شرکت کنندگان، قدرت در خانواده را کنترل می کردند و پیامدهای این استراتژی ها، عرصه های متفاوت قدرت زنان و مردان، مشارکت زنان و تبعیت برای زنان بوده است. در این مقاله مدل پارادایمی توزیع قدرت در خانواده ارائه می شود.
    کلیدواژگان: انحصار منابع مالی، قدرت خانواده، هنجارهای فرهنگی، تقسیم کار خانگی، نظریه مبنایی GTM))
  • اعظم مرادی، احمد عابدی صفحه 193
    هدف از انجام این پژوهش فراتحلیل تحقیقات انجام شده پیرامون میزان سازگاری خانوادگی خانواده های شاهد و ایثارگر بود. برای دستیابی به این هدف، 1 سؤال اصلی در مورد سازگاری خانوادگی خانواده های شاهد و ایثارگر و 1 سؤال فرعی در مورد تاثیر متغیر جنسیت بر سازگاری خانوادگی این خانواده ها طرح شد. به منظور پاسخگویی به سؤالات فراتحلیل از مجموعه پژوهش های انجام شده درباره سازگاری خانوادگی خانواده های شاهد و ایثارگران در سطح کشور، 5 پژوهش که از لحاظ روش شناختی مورد قبول بود و ملاک های درون گنجی را داشت برای انجام فراتحلیل انتخاب شد. براساس نتایج این فراتحلیل، اندازه اثر مربوط به میزان سازگاری خانوادگی خانواده های شاهد و ایثارگر متوسط بود (231/0)؛ هم چنین اندازه اثر مربوط به تاثیر جنسیت بر سازگاری خانوادگی (078/0)، در سطح پایین تر از متوسط با سازگاری خانوادگی خانواده های شاهد و ایثارگر رابطه داشت. هم چنین بر اساس نتایج این فراتحلیل شهادت یا جانبازی پدر بر سازگاری خانوادگی خانواده های شاهد و ایثارگر تاثیر متوسط و جنسیت فرزندان این خانواده ها بر میزان سازگاری خانوادگی آن ها تاثیر کمی داشته است. بر اساس یافته های موجود در پیشینه تحقیق و نیز نتایج حاصل از این فراتحلیل، الگویی برای افزایش سازگاری خانوادگی خانواده های شاهد و ایثارگر ارائه شد که شامل مداخلاتی در مورد عوامل عمومی، عوامل مربوط به زندگی زناشویی و عوامل مربوط به فرزندپروری می باشد.
    کلیدواژگان: خانواده های شاهد و ایثارگر، سازگاری خانوادگی، فراتحلیل، الگوی کاربردی
  • فریبرز درتاج، اکبر محمدی صفحه 211
    هدف پژوهش حاضر، مقایسه عملکرد خانواده کودکان مبتلا به اختلال کمبود توجه/ بیش فعال 15-7 ساله مراجعه کننده به مراکز روان پزشکی تبریز با عملکرد خانواده کودکان بدون اختلال بیش فعالی در سال 1387 می باشد. این مطالعه از نوع علی مقایسه ای و بر روی 150 خانواده انجام گرفته است. 75 خانواده کودکان مبتلا به ADHD 15-7 ساله، از بین مراجعین کلینیک های روان پزشکی شهر تبریز و 75 خانواده کودکان بدون ADHD از بین دانش آموزان سنین 15-7 ساله تبریز، به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایبه عنوان نمونه انتخاب شدند.پرسشنامه ابزار سنجش خانواده (FAD) در مورد آن ها اجرا و داده های بدست آمده با روش آماری t-test دو گروه مستقل تجزیه و تحلیل شد. یافته ها تفاوت بین عملکرد خانواده کودکان دارای ADHD با عملکرد خانواده های کودکان بدون ADHD در همه بعدها (یعنی حل مسئله، ارتباط، نقش ها، همراهی عاطفی، کنترل رفتار، آمیزش عاطفی و عملکرد کلی) را معنادار نشان داد. در میانگین نمرات عملکرد خانواده های کودکان دارای اختلال ADHD در ابعاد یاد شده بزرگتر از میانگین نمرات خانواده های کودکان بدون ADHD بود. بنابراین می توان نتیجه گرفت عملکرد خانواده گروه ADHD نسبت به گروه کنترل ناسالم تر می باشد.
    کلیدواژگان: اختلال بیش فعالی، نقص توجه، عملکرد خانواده
  • فاطمه غفاری، حسن رفیعی، باقر ثنایی صفحه 227
    پژوهش حاضر به منظور بررسی اثربخشی خانواده درمانی سیستمی بوئن بر افزایش تمایزیافتگی و بهبود کارکرد خانواده های دارای فرزند معتاد انجام شده است. بر اساس مطالعات انجام شده افراد معتاد و خانواده های آن ها تمایزیافتگی پایینی دارند که این امر موجب بدکارکردی خانواده می شود. این مطالعه از نوع طرح های آزمایشی با پیش آزمون- پس آزمون همراه با گروه کنترل است. گروه نمونه این پژوهش که به طور داوطلبانه از میان مراجعین مجرد معتاد و اعضای خانواده های آن ها از 4 مرکز درمانی اعتیاد انتخاب شدند، به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (5 خانواده 4 نفره) و کنترل (5 خانواده 4 نفره) جایگزین شدند.
    گروه آزمایش 8 جلسه 2 ساعته تحت خانواده درمانی بر اساس تئوری سیستمی بوئن قرار گرفتند و در این مدت گروه کنترل فقط درمان متعارف بهزیستی/ وزارت بهداشت را دریافت می کردند. داده ها که بر اساس پرسشنامه تمایزیافتگی و ابزار سنجش خانواده بدست آمده بود، با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس مورد بررسی قرار گرفت و نشان داد که خانواده درمانی سیستمی بوئن موجب افزایش تمایزیافتگی و بهبود کارکرد افراد معتاد و اعضای خانواده های آن ها می شود.
    کلیدواژگان: خانواده درمانی سیستمی بوئن، اعتیاد، تمایزیافتگی، کارکرد خانواده
  • لیلی پناغی، سیدکاظم ملکوتی، نرگس چیمه، زهره احمدآبادی، اشرف نوری کربلایی صفحه 241
    این مطالعه به بررسی اثربخشی مداخله مبتنی بر جامعه و مقایسه دو نوع مداخله مدیریت مورد (کارشناسان بهداشت و اعضای خانواده بیماران) بر کیفیت زندگی بیماران اسکیزوفرنی پرداخته است. این مطالعه از نوع شبه تجربی بود که در آن 176 بیمار مبتلا به اسکیزوفرنیا تحت دو نوع مداخله مدیریت مورد شرکت کردند که با آزمون کیفیت زندگی ویسکانسین قبل و بعد از مداخله مورد بررسی قرار گرفتند. یافته ها نشان دادند که نه تنها در تمامی خرده مقیاس های کیفیت زندگی تفاوتی معنا دار بین خدمات گروه کارشناسان و اعضای خانواده وجود نداشت، بلکه در بعضی از خرده مقیاس ها مانند وضعیت اقتصادی، رضایت و علائم بیماری، گروه اعضای خانواده میانگین بالاتری کسب کردند.
    هم چنین مداخله مبتنی بر جامعه و مدیریت مورد، صرف نظر از گروه ارائه دهنده خدمات در منزل، به بهبود معنا دار کیفیت زندگی انجامید. در نتیجه برای انجام مداخله مدیریت مورد می توان به اعضای خانواده بیماران با سطح تحصیل دیپلم نیز اعتماد کرد و ارائه این گونه خدمات را با هزینه کمتر انجام داد.
    کلیدواژگان: خانواده، کیفیت زندگی، اسکیزوفرنیا، مدیریت مورد، مداخله مبتنی بر جامعه
  • پریسا نیلفروشان، سیداحمد احمدی، مریم فاتحی زاده، محمدرضا عابدی، وحید قاسمی صفحه 257
    نظریه های دلبستگی و پنج عامل بزرگ شخصیت در تبیین تفاوت های فردی، ویژگی های مشترکی دارند. تحقیقات مختلفی رابطه ابعاد دلبستگی و عوامل شخصیتی را بررسی کرده اند. هدف از این پژوهش بررسی همبستگی ساده ابعاد دلبستگی و عوامل شخصیتی، و نیز بررسی رابطه ابعاد دلبستگی و عوامل پنجگانه شخصیت در سطح فردی و در سطح زوجی بود. جامعه پژوهش شامل همسران ساکن در شهر اصفهان بود که از این جامعه 180 نفر (90 زوج) به صورت در دسترس انتخاب شدند. آزمودنی ها به پرسشنامه تجدید نظر شده تجارب در روابط نزدیک (ECR-R) و پرسشنامه پنج عاملی نئو (NEO-FFI) پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها علاوه بر روش های توصیفی از ضریب همبستگی ساده و تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی به روش گام به گام استفاده شد.
    نتایج نشان داد که اضطراب دلبستگی با روان رنجوری خود، روان رنجوری همسر، و ابعاد دلبستگی همسر، رابطه مثبت معنادار و با برون گرایی همسر رابطه منفی معنادار دارد. اجتناب دلبستگی با برون گرایی، توافق پذیری، وجدان گرایی خود، و برون گرایی همسر رابطه منفی، و با ابعاد دلبستگی همسر رابطه مثبت معنادار دارد. در سطح فردی اضطراب دلبستگی عمدتا توسط روان رنجوری خود، و اجتناب دلبستگی توسط برون گرایی و توافق پذیری تبیین می شود. در سطح زوجی اضطراب دلبستگی به ترتیب توسط روان رنجوری خود و اجتناب دلبستگی همسر پیش بینی می شود. هم چنین اجتناب دلبستگی به ترتیب توسط برون گرایی خود، اضطراب دلبستگی همسر، و برون گرایی همسر تبیین می گردد. به طور کلی ابعاد دلبستگی هم جزء ویژگی افراد و هم جزء ویژگی رابطه است.
    کلیدواژگان: دلبستگی بزرگسالان، اضطراب دلبستگی، اجتناب دلبستگی، شخصیت، پنج عامل بزرگ شخصیت
|
  • P. S. Seyed Mousavi, M. A. Mazaheri, S. Ghanbari Page 137
    There has been extensive research on cultural differences in attachment phenomena in recent years. The present study aims to explore the per-ception of Iranian mothers of desirable and undesirable characteristics in their childhood and adulthood، as one of the related components of attachment. This research replicates that of Ro-thbaum et al. (2007) and intends to compare and contrast the results in theIranian context with those displayed in the Japanese and American cultures. This research is a qualitative study. 30 Iranian mothers of 3-5 year-old chi-ldren attending nursery schools in Tehran participated in this study. Mothers were asked individually thro-ugh a semi-structured interview about characteristics which they like and dislike for their children to have in their childhood and adulthood. Results were analyzed by a qualitative method and show that positive mood and naughtiness in childhood، and socially desirable behaviors، good academic achievement and independency in adulthood were the most frequently mentioned desirable characteristics. Maladjustment، negative mood (bad temper) and isolation in childhood، and aggression، negative mood and socially undesirable behaviors in adulthood were the most frequently mentioned undesirable characteristics. The Iranian results were also com-pared with the results of the Rothbaum et al. (2007) report، and revealed cu-ltural similarities as well as diff-erences in this field. Faith، modesty and patience as desirable character-istics، and disability in expressing demands، low academic achievement and pertinacity as the undesirable characteristics were found as new categories in this study، which were not reported by American and Japa-nese mothers. These results are dis-cussed in the context of the Iranian culture.
  • S. Samani, M. Kayyer, Z. Sedaghat Page 161
    The purpose of this study was to clarify the parenting style in different types of family in the family process and content (FPC) model. The sample consisted of 770 secondary and high school students in Shiraz city. The Parenting Style Questionnaire (childr-en form)، Family Process Scale and Family Content Scale were used in this research. The last two scales were applied for the differentiation of family types in FPC Model (healthy family، unhealthy family، and two types of problematic families). To compare the different dimensions of parenting style in these types of family، the MANOVA test was used. The findings of the research showed that healthy families have a high positive parenting، high father involvement، and a low impleme-ntation of physical punishment on their children. In contrast، unhealthy families showed a high rate of physical punishment، and weakness in monitoring. In sum، the results of this study revealed that different types of family in the FPC Model used different parenting styles.
  • M. Kiani, A. Rabbani Khorasgani, B. Yazdkhasti Page 175
    The most important objective of this study is recognizing power distri-bution in the family by using quali-tative research of Grounded Theory and analyzing it by conducting focus group workshops and semi-structured interviews with married men. In order to achieve this objective، focus group workshops were held with the partici-pation of some groups of married men. Necessity of using a qualitative resea-rch in this article is the recognition of context factors. Research data analysis and the theor-etical model used show that causal conditions، including (1) cultural nor-ms and (2) exclusion of financial res-ources led to the phenomenon of pow-er inequality. The main phenomenon of power inequality under the interve-ning conditions of awareness، attitude، marriage age، types of communic-ation، habits and types of a man''s relations with his sister and mother led to the development of two main strategies: (1) power enforcement mechanism and (2) hous-ehold chore division. The participants were shown to use these factors to control and enforce their power. The consequences of the-se strategies were different domains of men and women''s power، women''s participation in the decision-making process and women''s obedience. In this article we present a paradigm model of power distribution in the family.
  • A. Moradi, A. Abedi Page 193
    Objective
    This research intends to provide a meta–analysis of previous research on familial maladjustment of families of Iranian martyrs and veterans and present an applied model to increase their familial adjustment. Therefore، one main question about familial maladjustment of families of martyrs and veterans and one secondary question about the effect of gender on the familial maladjustment were posed.
    Method
    To answer these questi-ons from among all research on familial maladjustment of families of martyrs and veterans previously carried out throughout Iran، 5 rese-arch studies which were acceptable in terms of methodology and ex-hibited inclusive criteria، were sele-cted for the meta – analysis.
    Results
    Based on the results of this meta–analysis، the effect size of the rate of familial maladjustment (0/231) was moderate; Moreover the effect size of children''s gender (0/078) rated to familial maladjustment of the families was weak. Based on the findings reported in research''s literature and results of the meta- analysis، an applied model for the increase of familial adjustment of families of martyrs and veterans was proposed، which consists of inter-ventions for general factors and factors rated to marital life and parenting.
  • F. Dortaj, A. Mohammadi Page 211
    Objective
    The objective of this study was to assess family functioning of 7-15 year-old children with and without attention deficit/hyperactivity disorder (ADHD) in Tabriz in 2008.
    Method
    We used causal-compara-tive method with 150 families. 75 of them were families of children with ADHD referred to the clinics of Tabriz and the rest of them were the families of ordinary students of Ta-briz. We used Random Cluster samp-ling and used the Family Assessment Device questionnaire with them، and analyzed the data using t-test.
    Results
    The results showed that there was a significant difference between the 2 groups in problem solving، com-munication، roles، affective response-veness، behavioral control، affective involvement and general functioning. The average score of families with ADHD children was higher than the control group. It was found out that ADHD group displayed less healthier functioning compared with the control group.
  • F. Ghaffari, H. Rafiey, B. Sanai Page 227
    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of Bowen Family System therapy in increasing self-differentiation and improving family function in families with addicted children. Based on previous studies، addicted persons and theirfamilies exhibit low self-differenti-ation، which makes them dysfuncti-onal. The design of this research was an experimental one with a pre-test، post-test and randomized control group. The samples (10 addicted families) were selected voluntarily of single addicted persons and their families in 4 addiction clinics in Tehran. The samples were randomly assigned to two experimental and control groups. The experimental group received a therapy based on Bowen Family System theory in 8 sessions along with the standard treatment and addiction based on national protocols of Ministry and Health and Social Welfare Organi-zation، while the control group was not exposed to such a therapy. Pre- and post- test data were investigated using a covariance analysis test. The results showed that Bowen Family System therapy increases self-differe-ntiation and improves the functioning of addicted persons and their families.
  • L. Panaghi, S. K. Malakoti, N. Chimeh, Z. Ahmadabadi, A. Nori Karbalaii Page 241
    Objective
    The present research aims to examine the effectiveness of two kinds of case management inter-vention (a health worker and a family member of a Schizophrenic patient).
    Method
    The design of this study was quasi-experimental. 176 schizophrenic patients received case management interventions in two groups: family members and health workers. Before and after the interventions، the Wis-consin Quality of Questionnaire was completed by the participants.
    Results
    No difference in the sub-scale of quality of life questionnaire was observed between the two groups. However، in some subscales، like symptoms of disease، economic status and satisfaction، the family member intervention showed a higher score. Community- based intervention and case management improves the quality of life in both groups.
    Conclusion
    Case management could be achieved successfully by family members of Schizophrenic patients who have a high-school diploma، which consequently may result in saving money and resources.
  • P. Nilforooshan, S. A. Ahmadi, M. Fatehizadeh, M. R. Abedi, V. Ghasemi Page 257
    Attachment Theory and the Big-Five Factors of Personality exhibit commona-lities in explaining individual differ-ences. There is a sizeable amount of research which studied the relationship between attachment dimensions and per-sonality factors. The purpose of this research was to study the simple correla- tion between attachment dimensions and personality factors، the relationship between attachment dimensions and personality factors at the individual level، and also the relationship between attachment dimensions and self-perso-nality، spouse’s personality، and spous-e’s attachment dimensions at the couple level. The population of this research included Isfahani couples. The sampling method was available selection. From this population 180 available married persons (90 couples) were selected. The ECR-R and the NEO-FFI were used to collect the required data. To analyze the data، descriptive analysis، simple correl-ation، and hierarchical regression analy-sis (stepwise) were used. The results sh-owed that there is a significant positive relationship between attachment anxiety and self neuroticism، spouse’s neurotici-sm، and spouse’s attachment dimension-ns. Also there is a significant negative relationship between attachment anxiety and spouse’s extraversion. Attachment avoidance has a negative relationship with self extraversion، agreeableness، and conscienti-ousness and spouse’s extraversion. The relationship between attachment avoidance and spouse’s attachment dimensions is positive and significant. At the individual level، attachment anxiety is explained mainly by neuroticism. And attachment avoi-dance is explained by extraversion and agreeableness. At the couple level، attachment anxiety is predicted by self neuroticism and spouse’s attachment av-oidance respectively. Attachment avoid-ance is predicted by self extraversion، spouse’s attachment anxiety، and spo-use’s extraversion. In general، it can be concluded that attachment dimensions are individual and relational charac-teristics.