فهرست مطالب

خانواده پژوهی - پیاپی 23 (پاییز 1389)

فصلنامه خانواده پژوهی
پیاپی 23 (پاییز 1389)

  • 130 صفحه، بهای روی جلد: 12,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/09/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • تقی آزاد ارمکی، مصطفی ظهیری نیا صفحه 279
    ارزش ها نقشی اساسی در تبیین، کنترل، هدایت و پیش بینی کنش های افراد ایفا می کنند و شیوه جهت گیری، کنش و تعامل آن ها را نسبت به سایر افراد تعیین و هدایت می کنند. بنابراین با توجه به اهمیت ارزش ها در تعیین و هدایت رفتار و تعاملات اجتماعی در جامعه، بررسی موضوع این مقاله به ویژه در جوامع چندفرهنگی مانند شهر بندرعباس، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. این مقاله در صدد است با بهره گیری از نظریه های مربوط به تغییرات فرهنگی، ضمن شناخت وضعیت سنخ های ارزشی در بین اعضای خانواده ایرانی (والدین و فرزندان)، به بررسی تغییرات فرهنگی در خانواده بپردازد.
    داده های این تحقیق با تکمیل 393 پرسشنامه (200 نفر والدین و 193 نفر فرزندان) به روش مصاحبه حضوری، از خانوارهای ساکن در شهر بندرعباس، گردآوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج حاصل از بررسی وضعیت سنخ های ارزشی، نشان می دهند که هم والدین و هم فرزندان، ارزش های مادی را نسبت به ارزش های فرامادی، در اولویت بالاتری قرار می دهند. هم چنین نتایج نشان داد، میزان رضایت از زندگی، تعامل اجتماعی و احساس خوشبختی فرزندان، بیشتر از والدین است و در مقابل والدین بیشتر به ارزش های مذهبی و خانوادگی توجه دارند. این مسئله احتمالا به دلیل تاکید بیشتر والدین بر ارزش های سنتی، مذهبی و خانوادگی باشد که خود نیز، تحت تاثیر شرایط اجتماعی شدن افراد در دوران اولیه زندگی اشان است. در یک جمع بندی کلی می توان گفت، به دلیل برآورده نشدن نیازهای اولیه افراد در هر دو گروه از پاسخگویان (والدین و فرزندان)، اولویت های ارزشی بیشتر به سمت ارزش های مادی گرایش دارد. در واقع علی رغم ظهور و نمود بعد سخت توسعه در جامعه آماری، بعد نرم توسعه (تغییرات فرهنگی و ارزشی متناسب) هنوز تحقق نیافته است.
    کلیدواژگان: سنخ های ارزشی، تغییرات فرهنگی، خانواده
  • زهرا کاظمی صفحه 299
    این مقاله بر آن است ضمن شناخت نگرش دختران و مادران نسبت به ازدواج، خانواده و شکاف بین آن ها، تاثیر آرمان گرایی توسعه ای را بر این شکاف بررسی کند. این پژوهش به شیوه پیمایشی و با کمک پرسشنامه خود ایفا بر روی400 نفر (200 نفر دختر و 200 نفر مادران آن ها) از دانشجویان دختر دانشگاه تبریز انجام گرفته است. برای گزینش نمونه ها از روش نمونه گیری طبقه ای چند مرحله ای استفاده شده است. بر اساس یافته های این پژوهش، بین نگرش مادران و دختران آن ها شکاف قابل توجهی وجود دارد.
    نگرش مادران نسبت به سن مطلوب ازدواج، نحوه انتخاب همسر، جدایی و طلاق، مطلوبیت ازدواج، قدرت تصمیم گیری در خانواده، ارتباطات خانوادگی و مطلوبیت فرزند آوری، سنتی است و دختران نسبت به این شاخص ها نگرش مدرن دارند. هم چنین آرمان گرایی توسعه ای بر این شکاف نگرشی بین مادران و دختران تاثیر مستقیم و مثبت دارد و با افزایش آرمان گرایی توسعه ای، نگرش نسبت به ازدواج و تشکیل خانواده در بین افراد، مدرن تر می شود.
    کلیدواژگان: آرمان گرایی توسعه ای، شکاف نگرش بین مادران و دختران، خانواده و ازدواج
  • اعظم امینیان، سید محمد سید میرزایی صفحه 313
    رفتارهای نابهنجار نوجوانان، امروزه مسئله عمده ای در حوزه آسیب شناسی به شمار می رود. خانواده جایگاه مهمی را در چارچوب نهادهای جامعه دارد که از طریق پایه ریزی الگوهای تربیتی و رفتاری خود، همنوایی با هنجارهای اجتماعی مورد پذیرش جامعه را در کودکان و نوجوانان درونی می سازد. هم چنین نقش مدرسه در انتقال هنجارها و ارزش های مورد قبول در جامعه، بر همگان آشکار است.
    تعلقات خاطر نوجوانان نسبت به مدرسه و مشارکتآنان در فعالیت های مدرسه، از عوامل مؤثر بر کژرفتاری نوجوانان است. بر این اساس و با توجه به نقش حائز اهمیت دو نهاد مذکور، هدف اصلی این تحقیق، شناخت میزان اثر نهادهای خانواده و مدرسه بر گرایش به کژرفتاری جنسی و اعتیاد به مواد مخدر در میان دختران نوجوان می باشد.
    پژوهش حاضر سعی نموده است ضمن مرور و توجه به رویکردهای مختلف این حوزه، با رویکردی جامعه شناختی و با روش پیمایش (انتخاب 426 نفر از دانش آموزان نوجوان دختر 14 تا 18 سال در تهران بزرگ)، نمونه ای از جامعه ایران را مورد مطالعه قرار دهد. برای تحلیل داده ها از روش رگرسیون چند متغیره استفاده شده است. یافته ها حاکی از آن است که فاکتورها و متغیرهای خانواده و مدرسه هر کدام به طور مجزا بر متغیرهای وابسته تحقیق، اثرات قابل توجهی دارند. در مجموع، میان اکثر متغیرهای مستقل تحقیق با متغیرهای وابسته مورد نظر، رابطه معناداری مشاهده شد و بنابراین، نتایج حاصل از آزمون های رگرسیونی، مدل نظری تحقیق را تایید نمود.
    کلیدواژگان: خانواده، مدرسه، دختران نوجوان، گرایش به کژرفتاری
  • علی زینالی، رقیه وحدت، خاور قره دینگه صفحه 335
    هدف از مطالعه حاضر تعیین تاثیر نوع سبک والدینی در پیش بینی میزان استعداد اعتیاد فرزندان است. به این منظور پژوهش حاضر قصد دارد بررسی کند، آیا سبک های والدینی مختلف به شکل دهی استعداد متفاوت برای اعتیاد در فرزندان می انجامد؟ شرکت کنندگان در پژوهش 304 نفر از دانشجویان دختر و پسر مجرد دانشگاه آزاد اسلامی خوی بودند که دامنه سنی بین 19 تا 26 سال داشتند و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند.
    ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه استعداد اعتیاد- ویراست دانشجویان ASQ-SV و پرسشنامه سبک های والدینی PSQ بود. داده های حاصل از شرکت کنندگان در پژوهش به وسیله رگرسیون چندمتغیری و ضریب همبستگی تفکیکی تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان دادند، سبک والدینی مقتدر پدر و مادر رابطه منفی و معنا داری با استعداد اعتیاد فرزندان دارد و پیش بینی کننده معکوس و معنا دار آن است. سبک والدینی مستبد پدر و مادر رابطه مثبت و معنا داری با استعداد اعتیاد فرزندان دارد و پیش بینی کننده مستقیم و معنا دار آن است. سبک والدینی بی اعتنای پدر و مادر رابطه مثبت و معنا داری با استعداد اعتیاد فرزندان دارد. سبک والدینی بی اعتنای مادر پیش بینی کننده مستقیم و معنا دار آن است اما سبک والدینی بی اعتنای پدر پیش بینی کننده معنا دار آن نیست. سبک والدینی آزادگذار پدر و مادر رابطه معنا داری با استعداد اعتیاد فرزندان ندارد. پژوهش حاضر سبک والدینی مقتدر را به عنوان کارآمدترین سبک از نظر کاهش استعداد اعتیاد و سبک های والدینی بی اعتنا و مستبد را به عنوان سبک های ناکارآمد از نظر افزایش استعداد اعتیاد در فرزندان معرفی می نماید و آموزش به والدین را در این زمینه جزء اهداف اصلی برنامه های کاهش تقاضای مصرف مواد می داند.
    کلیدواژگان: استعداد اعتیاد، سبک های والدینی، فرزندان
  • منصوره سادات صادقی، محمدعلی مظاهری، فرشته موتابی صفحه 353
    هدف از این پژوهش معرفی نظام کدگذاری مشاهده ای از تعاملات دوجانبه زوجین ایرانی است که به بررسی کیفیت و کمیت تعامل در زوجین می پردازد. در این مطالعه نظام کدگذاری مشاهده ای بر اساس چندین نظام کدگذاری از جمله نظام کدگذاری مخصوص عاطفه (SPAFF) انجام شده است و نوارهای ویدئویی از 31 زوج سازگار و ناسازگار (16 ناسازگار)، که از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب شده بودند، در چند مرحله از تعامل زوجین که شامل حل مسئله، تصمیم گیری و صحبت در مورد خاطره خوب قبلی می باشد، گرفته شد. هم چنین زوجین پرسشنامه سازگاری زناشویی (MAT) را نیز تکمیل نمودند. نتایج بررسی داده ها با تحلیل نتایح پایایی ملاک، پایایی بین مشاهده گران، بررسی رابطه نمرات MAT و نمره تعاملات مثبت و منفی در زوجین سازگار و ناسازگار و نیز تحلیل تشخیصی نشان داد که نظام ایرانی کدگذاری مشاهده ای تعاملات زوجین ICICS ابزاری معتبر و رواست. نتایج نشان دادند که نظام کدگذاری تعامل زوجین ایرانی شامل 23 کد تعاملی است: 15 کد تعاملی منفی، 1 کد تعاملی خنثی و 7 کد تعاملی مثبت. 11 کد از 15 کد تعاملی منفی شبیه سایر نظام های کدگذاری در مطالعات متعدد است. این کدها شامل تنفر، اهانت، کج خلقی، سلطه گری، انتقاد، عصبانیت، تنش، شوخی عصبی، دفاعی رفتار کردن و غمگینی و دیوار سنگی است. کدهای تعاملی منفی که در این مطالعه معرفی شدند شامل 4 زمینه اصلی از قبیل «خانواده»، «اهانت به خود»، «تخطئه کردن رابطه» و «قواعد جنسیتی»می باشند. البته در این زمینه ها 11 زیرکد نیز شناسایی شدند. در تعاملات مثبت رد و بدل شده بین زوجین نیز کاربرد کلمه «ما» جزء زمینه معرفی شده در این مطالعه است که کد مربوط به آن گفتن کلمه ما زوجین در مورد روابط شان می باشد. سایر کدها که مشابه کدهای مطالعات دیگر است، شامل علاقه برای رابطه، تصدیق و تایید کردن، عاطفه، شوخی، شگفت زده کردن و خودافشایی است. در تفسیر یافته های فوق به نقش بااهمیت خانواده اصلی و تاثیر آن بر زندگی زوجین ایرانی و نیز برجسته کردن تفاوت های فرهنگی در گویه های ایرانی اشاره شده است.
    کلیدواژگان: نظام کدگذاری مشاهده ای تعاملات زوجین ایرانی، خانواده اصلی، فرهنگ
  • عصمت دانش صفحه 373
    هدف این پژوهش تعیین اثربخشی روش تحلیل ارتباط محاوره ای در افزایش سازگاری زناشویی زوج های ناسازگار است. روش پژوهش شبه آزمایشی، با طرح پیش آزمون و پس آزمون و نمونه گیری به شیوه در دسترس با جایگزینی تصادفی می باشد. بدین منظور از میان 54 زوجی که از طریق اطلاعیه ای داوطلب شرکت در این پژوهش بودند، 16 زوج (32 زن و شوهر) به روش تصادفی انتخاب و پس از ردیف کردن نمراتشان، همتا شدند و به طور تصادفی به دو گروه- آزمایش و گواه- تقسیم شدند. زوج های گروه آزمایش در 10 جلسه 2 ساعته هفتگی شرکت کردند. ابزار پژوهش مقیاس 32 سؤالی سازگاری دو عضوی اسپانیر (DAS) بود که در مرحله قبل و بعد از درمانگری و دو ماه بعد از درمان در مرحله پیگیری به طور انفرادی در شرایط کنترل شده در مورد هر دو گروه اجرا شد. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس اندازه گیری های مکرر، آزمون t مستقل و رسم نمودار تحلیل شد. یافته ها نشان دادند روش تحلیل ارتباط محاوره ای، سازگاری زناشویی، رضایت دونفری، همبستگی دو نفری، توافق دو نفری و ابراز محبت زن و شوهرهای گروه آزمایش را نسبت به قبل از درمانگری و نسبت به گروه گواه افزایش داده است. نتیجه گیری تحلیل ارتباط محاوره ای با تاکید بر خودشناسی و با فعال کردن رفتارهای منبعث از «حالت من بالغ» روش مداخله ای مؤثری برای حل اختلاف های زناشویی و افزایش سازگاری در زوجین ناسازگار است.
    کلیدواژگان: تحلیل ارتباط محاوره ای، زناشویی، سازگاری، ناسازگاری
  • محبوبه ابویی مهریزی، کارینه طهماسیان، ابوالقاسم خوش کنش صفحه 393
    در راستای لزوم آموزش مهارت های «مدیریت هیجانی»، این پژوهش با عنوان «تاثیر آموزش مدیریت خشم بر مهارت های خودنظم دهی خشم و تعارضات والد نوجوان دوره راهنمایی شهر تهران» انجام شده است. هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر اجرای برنامه آموزش مدیریت خشم برای گروه معینی از دانش آموزان دختر دوره راهنمایی و ارزشیابی اثربخشی آن بر افزایش مهارت های خودنظم دهی خشم و کاهش تعارضات دختران نوجوان در ارتباط با والدینشان است.در این موقعیت پژوهشی، از طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. جامعه آماری پژوهش حاضر را دانش آموزان دختر پایه های اول و دوم دوره راهنمایی شهر تهران تشکیل می دهند.
    ابتدا 30 دانش آموز از طریق نمونه گیری در دسترس از دو مدرسه غیرانتفاعی دوره راهنمایی دخترانه شهر تهران انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. پس از مشخص شدن گروه های آزمایش و کنترل، برنامه آموزش مدیریت خشم به عنوان عامل آزمایشی، در 10 جلسه 90 دقیقه ای و به صورت هفتگی بر گروه آزمایش اعمال گردید. در اواسط دوره یکی از دانش آموزان گروه آزمایش به دلیل غیبت حذف گردید و با حذف یکی از اعضای گروه کنترل، نمونه پژوهش به 28 دانش آموز رسید. در پایان از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد. ابزار این پژوهش شامل دو پرسشنامه بیان صفت و حالت خشم و راهبردهای تعارض است و هر دو از روایی و پایایی خوبی برخوردارند. یافته های این تحقیق با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد که تفاوت بین گروه های آزمایش و کنترل در مهارت های خودنظم دهی خشم و تعارضات والد نوجوان در سطح 05/0 معنادار بود. نتیجه گیری نهایی این است که آموزش مدیریت خشم، مهارت های خودنظم دهی خشم را افزایش داده و موجب کاهش تعارضات والد نوجوان می شود.
    کلیدواژگان: آموزش مدیریت خشم، مهارت های خودنظم دهی خشم، تعارضات والد، نوجوان
|
  • T. Azad Armaki, M. Zahiri Page 279
    Values are considered the most powerful determinant factor in the cultural and social system of societies and play a crucial role in explaining، controlling، directing and predicting individuals'' acts. They also determine and direct the way people orient، act and interact with each other. There-fore، based on Ronald Ingleheart''s theory of value transformation and oth-er theories، the present paper intends to examine the conditions of people’s value orientation in the population investigated in order to investigate cultural changes in Bandarabbasian citizens. The data for this study were obtained from 393 questionnaires completed by parents and children in the city of Bandarabbas through direct interview method. The analysis of the data re-vealed that respondents (both parents and children) had material value orientation. Thus، it may be concluded that people give higher priority to material values. Furthermore، the res-ults show that younger individuals، compared to older ones، give more priority to Meta material values. Hence، according to the findings of this study، it seems that people prefer material values and their value priority is more inclined toward this kind of values. Moreover، it appears that the province of Hormozgan is still experi-encing the hard dimension of develop-pment and it is still far away from soft dimension of development.
  • Z. Kazemi, M.A Page 299
    The aim of this article is to study the effect of developmental idealism on the gap between the attitudes of mothers and their daughters towards marriage and family. This research is a survey carried out via a self-adm-inistered questionnaire completed by 400 female students and their mothers in Tabriz University. A statistical sa-mple was selected using”Proport-ional Stratified Sampling” method. Findings reveal that there is a noti-ceable gap between mothers and their daughters attitudes towards marriage and family. Mothers are more traditional in their attitudes toward the preferred age for marriage، husband selection، separa-tion and divorce، favourable marriage conditions، decision-making ability in the family، family relations and fav-ourable conditions of child-bearing. However، their daughters show more modern attitudes. Developmental ide-alism is found to have a direct and positive effect on the gap between mo-thers، and their daughters، attitudes towards marriage and family: an increase in the developmental idea-lism results in a more modern pers-onal attitude.
  • A. Aminian, M. A., S. M. Seyed Mirzayi Page 313
    Nowadays، teenagers’ abnormal beh-avior is an important problem in the field of pathology. Family plays an important role in the society’s instit-utions. It internalizes conformity with social norms، acceptable in the soci-ety، in children and teenagers thoro-ugh the establishment of educational and behavioral models. If families can’t transfer to and institutionalize in their children these social norms، their children’s behaviors will not be in con-formity with established social nor-ms، and will hence be considered abnormal. The role of schools is evident in transferring acceptable social norms and values. Teenagers’ affiliation with schools، and their participation in school activities are important factors in their deviant behavior. This research is an attempt to review and study different approaches، but mainly the sociological approach، in this field. It uses the survey method، randomly choosing 426 teenage girl students between 14 and 18 years of age in the city of Tehran to study a sample of Iranian society. Applying the multivariable regression method، the research shows that each one of these variables would separately have a noticeable effect on research dependent variables. As a whole، most of the independent variables had significant relations with the depen-dent variables. Therefore، the research model was confirmed by the results of the study.
  • A. Zeinali, R. Vahdat, K. Garadingeh Page 335
    The aim of this study is to determine the effect of parenting style on the prediction of Addiction Susceptibility (AS) in children. The present study pl-ans to investigate whether different parenting styles lead to shaping vari-ous addiction susceptibility in child-ren. Participants were 304 single male and female students of Islamic Azad University at Khoy Branch. Particip-ants were between 19 and 26 years of age and were chosen using Stratified Random Sampling method. Data were gathered using the add-iction susceptibility questionnaire-student version (ASQ-SV) and the parenting style questionnaire (PSQ). Data were analyzed using multiple regression and partial correlation. The results show that paternal and mate-rnal authoritative parenting style (PS) has a negative and significant relation-ship with children’s AS. Authoritative PS is a reverse and significant predict-tor of children’s AS. Father’s and mo-ther’s authoritarian PS has a positive and significant relationship with their children’s AS. Authoritarian PS is a direct and significant predictor of children’s AS. Parents’ neglectful PS has also a positive and significant relationship with children’s AS. Mother’s neglectful PS is a direct and significant predictor of children’s AS. Father’s neglectful PS، however، is not a significant predictor of children’s AS. Permissive PS does not show a significant relationship with children’s AS. The present study introduces authoritative PS as the most efficient style in terms of reducing AS and authoritarian and neglectful PS as the most inefficient styles in terms of increasing AS. Thus، Parents training should be the main goal of drug demand reduction program (DDRP).
  • M. S. Sadeghi, M. A. Mazaheri, F. Motabi Page 353
    This article introduces the Iranian Couples Interaction Coding System (ICICS)، which is an observational method for evaluating the quality of couple''s interactions. The coding syst-em was based on the Specific Affect Coding System. Problem-solving، dec-ision making and reviewing conversa-tion about a shared pleasure event in the past interactions of 31 distressed and non-distressed couples were vide-otaped. Findings showed that the ICICS is a reliable and valid measure of Iranian couples'' interactions. Results from this study reveal an association to exist between ICICS and marital satisfaction; i. e. the higher the positive interaction of couples in the ICICS، the more the marital satisfa-ction is. Results of the discriminant analysis also show that ICICS can pr-edict marital satisfaction and dissatis-faction with high degree of accuracy using the positive and negative inter-acttions. The ICICS has 23 codes: 15 negative codes، 1 code for neutral affect، and 7 positive codes for each person to ass-ess the verbal and nonverbal behaviors of both speakers and listeners. 11 co-des out of 15 negative codes are sim-ilar to other coding systems («Disg-ust»، «Contempt»، «Belligerence» -، «Do-mineering»، Criticism «،» Anger «،» Te-nsion «،» Tense Humor «،» Defensive-ness «،» Sadness «، and» Stone-wall-ing«). However، several catego-ries were introduced into the ICICS which either have not been reported in previous (Western) studies، or have not been considered of importance to be in a different code or category. For instance، quality of communication about»Family-of-Origin «plays a very important role in distinguishing bet-ween distressed and non-distressed Iranian couples. Other codes that were added to this system include “Family Contempt”; such as “Contempt، Critic-ize، Disagreement and Disputing tow-ard each other families”، “Contempt toward her/him self”، “Condemning the Relationship”، and “Gender Rul-es”. Positive codes include positive codes in other coding systems as well as using» We«to talk about couples as a unit in their relationship. This study highlights the importance of cultural components، especially the importance of family ties، in Iran.
  • E. Danesh Page 373
    The aim of this research is to determine the effect of the Transact-ional Analysis (T. A.) Method in inc-reasing marital compatibility of in-compatible couples. The method de-sign applied is one of quasi exper-imental. 16 married couples (32 wives and husbands) were chosen randomly amongst 54 couples who volunteered to participate in a pre-test/ post-test design purposefully. Then they were matched on their scores and were assigned randomly to experimental and control groups. The couples in the experimental group participated in 10 weekly sessions، each lasting for 2 hours. The measurement instrument used in this research was Spanier''s 32-item dyadic adjustment scale (DAS، 1976)، which was performed individually in an accurate controlled condition in the pre-treatment، post-treatment and foll-ow up stages. The data were analyzed using analysis of variance with rep-eated measurement design، the indep-endent t-test، and drawing graphs. Results indicated that the TA method increased marital compatibility، dy-adic satisfaction، dyadic cohesion، dy-adic consensus and affectional expre-ssion of the experimental group coup-les compared to the pre- treatment condition and to the control group. It is then concluded that T. A.، emphas-izing self-knowledge and activating behaviors derived from “adult ego”، is an effective intervening method for removing marital disagreements and improving adjustment between inco-mpatible couples.
  • M. Aboui Mehrizi, K. Tahmassian, A. Khosh Konesh Page 393
    The aim of this study is to examine the impact of anger management training on anger self-regulation skills and parent- adolescent conflicts in girl adolescents of Tehran. In this study، a pretest-posttest design with a control group was used. The population of the study was all 6th and 7th grade girls at schools in the city of Tehran. A sample of 30 students was selected from two schools in Tehran and was assigned to two control and experim-ental groups. Two questionnaires measuring trait and state anger and parent- adolescent conflicts were administered. then، the anger management program including ten 90-minute sessions on a weekly basis was delivered to the experime-ntal group. During the course of the sessions، one student in the experime-ntal group dropped out and was excluded from the study. A matched member in the control group also was excluded and the sample size was reduced to 28 students. Both groups completed the questionnaires again. The results of the research revealed that there was a significant difference between the two groups (α= 0. 05)، in terms of anger self-regulation skills and parent-adolescent conflicts. In other words، anger management traini-ng increased anger self-regulation ski-lls and decreased conflicts between parents and adolescents.