فهرست مطالب

فصلنامه خانواده پژوهی
پیاپی 32 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمیده حاجی سیدرضی *، منوچهر ازخوش، کارینه طهماسیان، مریم بیات، اکبر بیگلریان صفحه 373

    به منظور بهبود روش های فرزندپروری مادران و کاهش مشکلات رفتاری کودکان بر اساس برنامه «فرزندپروری کودک نافرمان» (لانگ و فورهند، 2002) مطالعه ای شبه آزمایشی از نوع گروه های نامعادل انجام شد.گروه نمونه شامل 25 مادر (میانگین سنی 30 سال) مراجعه کننده به خانه های سلامت و اسباب بازی منطقه 10 شهرداری تهران، دارای کودک 4-6 سال و داوطلب شرکت در پژوهش بود که به دو گروه (آزمایش 13 و گواه 12 نفر) تقسیم شدند. در مرحله پیش آزمون، دو گروه سیاهه رفتاری والدین و نیز سیاهه رفتاری کودک آیبرگ را تکمیل کردند. 6 جلسه برنامه آموزش والدین در طول 2 ساعت برای گروه آزمایش اجرا شد. نتایج حاصل از مقایسه میانگین پس آزمون گروه ها با تحلیل کوواریانس، نشان داد برنامه آموزش والدین، بهبود روش های فرزندپروری و بعد کنترل قاطعانه مادران گروه آزمایش را به دنبال داشت. تفاوت معناداری در دیگر ابعاد روش های فرزندپروری و مشکلات رفتاری کودکان بین گروه های آزمایشی و گواه مشاهده نشد. یافته های پژوهش بر پایه مفهوم روش ها و ابعاد فرزندپروری، نقش تفاوت های فرهنگی، شیوه و مولفه برنامه های آموزش والدین و نیز عامل زمان و ابزار مورد بحث قرار گرفته است.

  • صدیقه خانی مجد، تقی پورابراهیم، جلیل فتح، آبادی صفحه 391
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه و مقایسه باورهای جنسیتی و عملکرد خانواده در دانشجویان کرد و فارس بود. روش تحقیق حاضر همبستگی بود و برای انجام آن از بین جامعه آماری پژوهش (دانشجویان کرد دانشگاه کرمانشاه و فارس دانشگاه شهید بهشتی) تعداد 200 نفر از هر قومیت (100 دختر و 100 پسر) و در کل 400 نمونه به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب گردید. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه عملکرد خانواده (ساخته شده توسط اپستین، بالدوین، و بی شاب، 1983) و پرسشنامه باورهای جنسیتی (برگرفته از پرسشنامه باورهای جنسیتی بم، 1974) استفاده شد.جهت تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و آزمون t برای مقایسه گروه های مستقل استفاده گردید. نتایج نشان داد که در دانشجویان فارس بین مولفه های پرسشنامه باورهای جنسیتی با هیچ یک از مولفه های پرسشنامه عملکرد خانواده رابطه معناداری وجود ندارد. در دانشجویان کرد بین باور دوجنسیتی با مولفه حل مسئله و هم چنین بین مولفه کاملا زنانه با مولفه های حل مسئله، آمیختگی عاطفی، پاسخگویی عاطفی، کنترل و هم چنین با عملکرد کلی رابطه معنادار وجود دارد (05/0p<). مقایسه عملکرد خانواده دانشجویان کرد و فارس نشان داد که بین این دو گروه در خرده مقیاس آمیختگی عاطفی تفاوت معنادار وجود دارد (0001/0p<). با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت که مسائل قومی و فرهنگی از عوامل تاثیرگذار بر رابطه باورهای جنسیتی و عملکرد خانواده هستند. همین طور تصور می شود که خانواده های کرد و فارس در میزان آمیزش بین اعضاء و نشان دادن علائق و عواطف خود به دیگر اعضای خانواده با هم تفاوت دارند.
    کلیدواژگان: باورهای جنسیتی، عملکرد خانواده، قومیت
  • لادن هاشمی، مرتضی لطیفیان صفحه 405
    هدف تحقیق حاضر بررسی نقش کمال گرایی مادران و الگوهای ارتباطات خانواده در پیش بینی کمال گرایی بهنجار و نوروتیک فرزندان است. 200 دانش آموز دختر مقطع پیش دانشگاهی و مادرانشان شرکت کنندگان در پژوهش بودند و مقیاس چندبعدی کمال گرایی (فراست و همکاران،1990) و ابزار تجدیدنظر شده الگوی ارتباطات خانواده (فیتزپاتریک و ریچی،1990) را تکمیل کردند، ابزارها روایی و پایایی مطلوبی نشان دادند.یافته ها حاکی از آن بود که کمال گرایی نوروتیک و بهنجار مادران به ترتیب قادر به پیش بینی کمال گرایی نوروتیک و بهنجار دختران می باشد. از ابعاد الگوهای ارتباطی خانواده نیز بعد جهت گیری همنوایی، پیش بینی-کننده مثبت و معنادار کمال گرایی نوروتیک است. در مجموع، یافته ها موید انتقال بین نسلی کمال گرایی می باشد که نشان می دهد ویژگی های شخصیتی والدین و نحوه تعاملات اعضای خانواده به ویژه والدین زمینه ساز شکل گیری ویژگی شخصیتی کمال گرایی و تعیین نوع بهنجار یا نوروتیک آن می-باشد.
    کلیدواژگان: ریشه های رشدی، کمال گرایی بهنجار، کمال گرایی نوروتیک، الگوهای ارتباطی خانواده
  • رویا رسولی، سمیه سلطانی گردفرامرز صفحه 427
    مذهب و ایمان جنبه های مهم تجربه بشری هستند. بنابراین اهمیت دارد که به نقش باورهای مذهبی در زندگی زناشویی پرداخته شود. هدف این مطالعه مقایسه و بررسی رابطه جهت گیری مذهبی و عمل به باورهای دینی با سازگاری زناشویی طلاب و دانشجویان بوده است. طرح این پژوهش علی مقایسه ای بوده و آزمودنی ها شامل 200 نفر (50 زوج دانشجو و 50 زوج طلبه) بودند که با نمونه گیری در دسترس از دانشجویان دانشگاه یزد و مدارس علمیه یزد انتخاب شدند.
    ابزارهای پژوهش، مقیاس جهت-گیری مذهبی بهرامی، پرسشنامه معبد و سازگاری زناشویی (DAS) است.
    داده ها با استفاده از روش های آماری همبستگی و t مستقل تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان دادند بین جهت گیری مذهبی و سازگاری زناشویی رابطه وجود دارد. سازگاری زناشویی با مذهب گرایی، همبستگی مثبت و با سازمان نایافتگی مذهبی، همبستگی منفی دارد. بین عمل به باورهای دینی و سازگاری زناشویی در هر دو گروه رابطه وجود دارد. همبستگی عمل به باورهای مذهبی با سازگاری زناشویی، بیشتر از همبستگی جهت گیری مذهبی با سازگاری زناشویی است. طلاب نسبت به دانشجویان از جهت گیری مذهبی، عمل به باورهای دینی و سازگاری زناشویی بالاتری برخوردارند و این سازگاری به دلیل داشتن توافق و ابراز محبت بالاتر از گروه دانشجویان نیست بلکه به دلیل رضایتمندی زناشویی بیشتر است. در نتیجه افراد مذهبی به دلیل باورهای مذهبی از رضایتمندی زناشویی و سازگاری بالاتری برخوردار هستند. هم چنین اعمال و باورهای مذهبی در افزایش رضایتمندی و سازگاری زناشویی، فرایند حل تعارض و گذشت و بخشندگی تاثیر دارند. همبستگی مثبت عمل به باورهای مذهبی، از طریق باورهای ضد طلاق و باور به این که خدا حامی زناشویی است توجیه می شود.
  • علی تیموری آسفیچی، مسعود غلامعلی لواسانی، علیرضا بخشایش صفحه 441
    هدف از این پژوهش بررسی رابطه بین سبک های دلبستگی بزرگسال و تمایزیافتگی با رضایت زناشویی بود. 209 دانشجوی متاهل تحصیلات تکمیلی دانشگاه تهران به-صورت نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شدند.
    ابزار جمع آوری داده ها شامل سه پرسشنامه بود: پرسشنامه سبک های دلبستگی بزرگسال کولینز و رید (1990)، پرسشنامه خودمتمایزسازی (اسکورون و اسمیت، 2003) و پرسشنامه رضایت زناشویی اینریچ.
    نتایج نشان داد افرادی که سبک دلبستگی ایمن داشتند دارای رضایت زناشویی بالاتری نسبت به افرادی با سبک دلبستگی اجتنابی و اضطرابی بودند. هم چنین افرادی که میزان تمایزیافتگی آن ها بالا بود، رضایت زناشویی بیشتری احساس می کردند بین زنان و مردان از لحاظ تمایزیافتگی تفاوتی وجود نداشت اما میزان رضایت زناشویی در مردان بیشتر از زنان بود. افرادی که سبک دلبستگی ایمن داشتند از میزان تمایزیافتگی بیشتری برخوردار بودند و در نهایت مشخص شد که پنج متغیر موقعیت من، گسلش عاطفی، امتزاج با دیگران، وابستگی و جنسیت، توانایی پیش بینی 7/52 درصد واریانس رضایت زناشویی را دارند. نتایج این پژوهش بر تجارب افراد در خانواده اصلی و اهمیتی که این تجارب در شکل دهی روابط صمیمی بعدی و رضایت زناشویی دارند، تاکید می-کند.
  • هاجر فلاح زاده، باقر ثنایی، ولی الله فرزاد صفحه 465
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی زوج درمانی هیجان-مدار و زوج درمانی سیستمی-تلفیقی بر کاهش اضطراب صمیمیت زوج ها صورت گرفته است. نمونه شامل 30 زوج داوطلب شرکت در مطالعه بود، که به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل جای گرفتند.
    هر سه گروه به مقیاس سازگاری زناشویی (DAS) به-عنوان پیش آزمون جهت غربال-گری، و مقیاس ترس از صمیمیت (FIS) به عنوان پیش آزمون،پس آزمون و آزمون پیگیری پاسخ دادند و نتایج آن با استفاده از تحلیل واریانس کرت های تقسیم شده1 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. هم چنین برای تعیین تفاوت بین میانگین ها از آزمون تعقیبی بوون فرونی استفاده شد. نتایج نشان دهنده تفاوت معنادار بین تاثیر هر دو روش زوج درمانی هیجان مدار و زوج درمانی سیستمی تلفیقی بر کاهش اضطراب صمیمیت در مقایسه با گروه کنترل بود؛ اما بین این دو روش درمانی تفاوت معناداری یافت نشد. هم چنین نتایج نشان دهنده پایدار بودن اثر درمان بعد از گذشت 3 ماه بود.
    کلیدواژگان: زوج درمانی هیجان مدار، زوج درمانی سیستمی تلفیقی، اضطراب صمیمیت
  • محمد اسماعیل ریاحی صفحه 485
    هدف پژوهش حاضر توصیف میزان و دلایل موافقت یا مخالفت با ازدواج موقت، و نیز کشف همبستگی بین میزان این موافقت یا مخالفت با برخی عوامل اجتماعی جمعیتی آن است. این پژوهش در قالب یک تحقیق توصیفی و اکتشافی با روش پیمایش انجام شده و جامعه آماری آن، جمعیت 49-18 ساله شهرهای بابل و بابلسر بوده است که تعداد 336 نفر از آنان، از طریق شیوه نمونه گیری در دسترس، به عنوان نمونه انتخاب گردیدند.
    برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که سهم موافقان و مخالفان ترویج ازدواج موقت به عنوان راه حل مشکل ازدواج جوانان در جامعه، به ترتیب 4/9 و 4/57 درصد بوده است.
    هم چنین، 5/26 درصد از پاسخگویان در صورت فراهم بودن شرایط، تمایل به انجام ازدواج موقت داشته، در حالی که 3/58 درصد متمایل به این امر نبوده اند. مهم ترین دلایل این مسئله عبارتند از: جلوگیری از انحراف جنسی، کمک به کاهش فشارهای مالی بر جوانان و کسب شناخت بیشتر برای ازدواج دائم؛ در حالی که سوءاستفاده مردان، سست شدن پایه های خانواده، و ترویج فساد جنسی به عنوان مهم ترین دلایل مخالفت ذکر شده است. در مجموع، یافته-های تحقیق حاکی از آن است که ازدواج موقت عمدتا توسط مردان شاغل دارای درآمد بالا مورد استقبال قرار گرفته است؛ ضمن این که تفاوتی از این لحاظ بین جوانان با میانسالان و سالمندان، و مجردین با متاهلین مشاهده نمی شود. می توان چنین نتیجه گرفت که بین هدف دینی از طرح ازدواج موقت در جامعه، با کاربرد اجتماعی آن و میزان اقبال عمومی نسبت به آن شکافی وجود دارد که شاید به آسانی ترمیم پذیر نباشد.
    کلیدواژگان: ازدواج، خانواده، ازدواج موقت، صیغه، متعه
|
  • H. Haji Seyedrazi M. Azkhosh, K. Tahmasian, M. Bayat, A. Biglarian Page 373

    The efficacy of a parent-training program based on “Strong Willed Chi-ldren” for promoting mother’s paren-ting practices and decreasing children-n’s behavioural problems was exami-ned among families with 4-6 years old children.A sample of 25 volunteer mothers (mean age=30) and their children from play houses were collected and assign-ed into intervention (n=13) and comp-arison (n=12) groups. Parents comp-leted measures of Children’s Reports of Parental Behavior Inventory (CRP-BI; Margolies & Weintraub, 1977;) in-cluding three dimensions of acceptan-ce/rejection, psychological autonomy/ psychological control, firm control/ permissive control; and Eyberg Child Behavior Inventory (ECBI; Eyberg & Ross, 1978). Intervention group parti-cipated in a 6 -session of Parent train-ing program weekly. The results sho-wed that Parent training program significantly improved the parenting practices and firm control of mothers in experimental group. No significant differences was found in other dime-nsions of parenting practices and chi-ldren’s behavioural problems among two groups. Explanations for obtai-ning different outcomes for behavio-ural problems and some dimensions of parenting based on cultural differe-nces, measurements and length of the programme were discussed.

    Keywords: parenting the strong, will, ed child” program, parenting practi, ces, children's behavioral problems
  • S. Khani Majd, T. Pourebrahim, J. Fathabadi Page 391
    The main purpose of this research was to study comparatively the relation-ship between gender beliefs and the family function of Kurdish and Fars students. Correlational research method was employed in order to examine the relationship between variables. 200 stu-dents from each ethnicity (100 male 100 female) and in total 400 students were selected from university of Kermanshah and Shahid beheshti University based on convenience sampling.Mean of scores for family function subscales and gender roles were com-puted and compared for independent samples. Also Pearson Correlation Coe-fficient between family function com-ponents and gender beliefs were mea-sured. Findings revealed that there was not any signifycant relationship between gender roles’ beliefs and family function in Fars students. In Kourd students, significant relationship between andro-gynous belief and problem solving factor was found. Also we obtained sig-nificant relationship between the abso-lutely feminine belief and problem sol-ving, affective involvement, affective responsiveness, behavior control, and family general function. Comparison of the family function of Kurdish with Fars indicated significant differences betw-een groups in affective involvement fa-ctor. Based on the obtained findings, it can be concluded that national and cul-tural elements are effective elements that can impact the relationship between gender believes and family function. It also can be imagined that Kourds and Fars families are different in affective involvement criterion between their members and showing their interests and sentiments to the other members of the family.
    Keywords: Gender believes, Family function, ethnicity
  • L. Hashemi, Latifian Page 405
    This study examined the developme-ntal origins of perfectionism. As such, the role of mothers’ perfectionism and family communication patterns in nor-mal and neurotic perfectionism of daughters was investigated in a group of 200 year 12 high school girls. Participants completed multidimensio-nal perfectionism scale (Frost, Marten, Lahart & Rosenblate, 1990) and fam-ily communication patterns (Fitzpatr-ick & Ritchie, 1994). Instruments showed good reliability and validity. Findings indicated that normal and neurotic perfectionism of mothers’ predicated normal and neurotic perfectionism of daughters. Also, conformity orientation as one dimension of communication patterns positively and significantly predicted neurotic perfectionism in daughters. In general, findings approve transgener-ational of perfectionism and indicate that parents’ personality characristics and interactions of family members provide the context for the deve-lopment of perfectionism that might be neurotic or normal. Other findings have been discussed in research.
    Keywords: Developmental Origins, Normal, Neurotic Perfectionism, Family Communication Patterns
  • R. Rasouli, S. Soltane Gerd Page 427
    Spirituality and faith are powerful aspects of human experience. So, it is important to consider the relation betw-een faith, beliefs, and marriage. The pu-rpose of this study was to compare the relationship between religious orienta-tion and practical commitment to relig-ious beliefs with marital adjustment among seminary scholars and Yazd uni-versity students. Research sample consi-sts 200 subjects including 50 student couples and 50 couples of seminary scholars collected via available samp-ling method from Yazd University and seminary scholars. Research instruments included: 1) Religious Orientation Sca-le 2) Test of Practical Commitment to Religious Beliefs, and 3) Dyadic Adj-ustment Scale. Correlation analyses sho-wed that a relationship between religi-ous orientation and marital adjustment. Marital adjustment has positive correl-ation with religiosity and negatively ass-ociated with unconstructed religiosity. Also there was a relationship between practical commitments to religious beli-efs with marital adjustment in the gro-ups. Relationship between practical co-mmitments to religious beliefs with ma-rital adjustment was higher than relatio-nship between religious orientation and marital adjustment. the results of indep-endent T-test analysis, showed signify-cant differences between university stu-dents and seminary scholars in terms of religious orientation, practical commit-ent to religious beliefs and marital adju-stment. Also, practical commitment to religious beliefs, marital adjustment and religious orientation in seminary school-ars were higher than students. Marital adjustment in seminary scholars was higher than students due to marital satisfaction because religious persons have faith beliefs. We conclude that fai-th beliefs impact marital satisfaction, marital adjustment conflict solving, and forgiveness. Negative beliefs about div-orce and the believe that god supports marriage, may explain the relationship between commitment to religious beliefs and marital adjustment.
    Keywords: Religious orientation, Pract, ical Commitment to Religious, Marital adjustment, seminary scholars, universi, ty students
  • A. Teimoori Asfichi, M. Qolamali Lavasani, A. R. Bakhshayesh Page 441
    The purpose of this research was to study the association between adult attachment styles and self differentia-tion with marital satisfaction. Using cluster sampling, 209 married students (110 male & 99 female) of Tehran Un-iversity were randomly selected. The data were collected using three Que-stionnaires: The adult attachment style scale (Colins & Read 1990), differe-ntiation of self inventory (Skowron & Smith, 2003), and Enrich marital satis-faction scale. Pearson correlation coefficient, t-test, analysis of variance and hierarchical regression analysis (stepwise) were applied to analyze the data. Results indicated that students who had secure attachment style, were significantly higher on marital satisfaction than tho-se with avoidant and anxious styles. It was found that there is a positive sig-nificant correlation between self diff-erentiation and marital satisfaction and there was no difference between men and women on self differentiation but men had a higher marital satisfaction than women. It was also observed that more secure attachment is associated with higher self differentiation. In ad-dition, results showed that I- position, emotional cutoff, emotional reaction, dependency and gender variables are the best predictors of marital satisfa-ction accounting for 52.7% of va-riance. The research emphasizes on the importance of experiences at origi-nal family in shaping the subsequent intimate relationships and marital sat-isfaction.
    Keywords: self differentiation, attach, ment style, marital satisfaction
  • H. Falahzade, B. Sanai Zaker, V. Farzad Page 465
    This study examined the effect-tiveness of emotionally focused co-uple therapy (EFT) and integrated sys-temic couple therapy (IST) on resol-ving intimacy anxiety. For this purp-ose, 30 couples were randomly selec-ted and based on their pretests were assigned into two experimental and one control groups. Research instru-ments were Fear of Intimacy Scale (FIS) (Descutner & Thelen), and The Dyadic Adjustment Scale (DAS) (Spa-nier, 1976).A Nine-session of EFT was conducted for one experiment group and eight sessions of IST for the other. The control group did not receive any treatment. These three groups compl-eted post test at the end of the experiment, and follow-up test 3 mon-ths later. Results indicated that EFT and IST significantly decreased intim-acy anxiety in couples, and the treatm-ent effect was consistent after 3 mon-ths follow-up.
    Keywords: Emotionally Focused Co, uple Therapy, Integrated Systemic Co, uple Therapy, intimacy anxiety
  • M. E. Riahi Page 485
    The present study seeks to describe the degree and reasons of agreement or disagreement with advancement and doing Temporary Marriage (TM), as well as to explore the association between socio-demographic variables and agreement or disagreement with TM. The universe of study was all of 18-49 years old men and women who were residents of Babol and Babolsar cities in the Mazandaran Province.The subjects of the study were 336 respondents who have been selected on the basis of availability sampling method.This descriptive study is conducted via survey method and data has been collected through self-administered questionnaire. Descriptive findings of the study show that only 9.4 percent of respondents were agree with advancement of TM as a solution for marriage problem of youth in Iran. Furthermore, 26.5 percent of them were inclining to doing TM personally, as opposed to 58.3 percent who were not inclined. The most important reasons for ag-reement with advancement of TM were helping to; prevention of sexual deviance, decreasing financial pressu-res on youth and achieving more kno-wledge about future mate by them for doing permanent marriage. But, abuse of women by men, weakening the fou-ndations of family, and advancement of sexual deviance were the most important disagreement reasons. Mor-ever, analytical findings show that men, employees, and high income individuals had more inclination for doing TM. It seems that there is a gap between religious purposes of TM with social acceptance of it by social agents
    Keywords: Marriage, Family, Tempo, rary Marriage, Sigheh, Mutah