فهرست مطالب

فصلنامه خانواده پژوهی
پیاپی 33 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فریده فراهانی خلج آبادی، شهلا کاظمی پور، علی رحیمی صفحه 7
    طی چهار دهه گذشته، سن اولین ازدواج در بین جوانان ایرانی به خصوص دختران به طور قابل ملاحظه ای افزایش یافته است. هم چنین شواهد اخیر بر افزایش معاشرت با جنس مخالف قبل از ازدواج در بین جوانان دلالت می کند. این مقاله براساس نتایج فاز اول پیمایش یک مطالعه مقطعی و توصیفی- تحلیلی است که با هدف بررسی تاثیر معاشرت با جنس مخالف قبل از ازدواج بر ازدواج در بین جوانان با تحصیلات دانشگاهی در تهران در سال 1390 انجام شده بود. هدف این مقاله بررسی تاثیر معاشرت با جنس مخالف قبل از ازدواج بر سن ازدواج و تمایل به ازدواج است. در فاز اول پیمایش، 2031 دانشجوی 18 تا 40 ساله از 7 دانشگاه دولتی و آزاد در تهران به روش نمونه گیری خوشه ایسهمیه ای دو مرحله ای مورد مطالعه واقع شدند. جمع آوری داده ها از بهمن ماه 1389 تا خرداد ماه 1390 با استفاده از پرسشنامه بی نام که روایی و پایایی آن سنجیده شد، انجام شده است. میانگین سنی دانشجویان 5/22 سال بوده و 12% دانشجویان متاهل و با میانگین سنی ازدواج 27 سال بوده اند (32/6SD=). تاثیر معاشرت بر سن ازدواج در بین دانشجویان متاهل و تاثیر معاشرت ها بر تمایل به ازدواج در بین دانشجویان مجرد بررسی شد. نتایج نشان داد که پس از کنترل جنس، وضعیت اقتصادی و فرهنگی خانواده، تجربه معاشرت پیشرفته قبل از ازدواج، یکی از عوامل تعیین کننده افزایش سن ازدواج در بین دانشجویان است. به طوری که تجربه معاشرت پیشرفته با جنس مخالف قبل از ازدواج، حدود 2 سال ازدواج را با تاخیر همراه می سازد (05/0،p<7/1b-coefficient=). هم چنین تفاوت جنسیتی واضحی در ارتباط با معاشرت های دوستی و پیشرفته قبل از ازدواج، با تمایل به ازدواج نشان داده شد؛ به طوری که معاشرت دوستی و پیشرفته در دختران با تمایل بیشتر به ازدواج رابطه معنا دار داشته، در حالی که در پسران معاشرت پیشرفته با تمایل کمتر به ازدواج رابطه معنا دار داشت و رابطه دوستی هیچ ارتباطی با تمایل به ازدواج در پسران نداشت. تغییرات در روند معاشرت با جنس مخالف قبل از ازدواج در بین جوانان و انواع جدید شریک گزینی، باید بیش از پیش در بررسی تغییرات سن ازدواج و تحولات خانواده در نظر گرفته شده و کارکردهای متفاوت این معاشرت ها در ازدواج بررسی شوند.
    کلیدواژگان: سن ازدواج، معاشرت با جنس مخالف قبل از ازدواج، تهران
  • خلیل اسماعیل، پور، وجیهه خواجه، نفیسه مهدوی صفحه 29
    این پژوهش با رویکرد شناختی رفتاری، و با هدف بررسی نقش باورهای ارتباطی و مهارت های ارتباطی در پیش بینی رضایت زناشویی زوجین انجام شده است. بدین منظور، 80 زوج از ساکنین شهر تبریز انتخاب شدند. پس از ایجاد انگیزه برای مشارکت در تحقیق و کسب رضایت آگاهانه، از شرکت-کننده ها خواسته شد پرسشنامه های باورهای ارتباطی (RBQ)، مهارت های ارتباطی زناشویی و رضایت زناشویی (ENRICH) را تکمیل کنند. نتایج نشان داد که مردان رضایت زناشویی بالاتری نسبت به زنان دارند.تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که مهارت های ارتباطی و مدت ازدواج پیش بینی کننده-های معنا دار رضایت زناشویی مردان هستند. هم چنین، مهارت-های ارتباطی و برخی از باورهای ارتباطی از جمله باور به «کامل بودن همه چیز در روابط زناشویی»، «انجام همه کارها با کمک یکدیگر» و «رمانتیک گرایی»، به ترتیب، نقش معنا داری در پیش بینی رضایت زناشویی زنان داشتند. سهم سایر باورهای ارتباطی در پیش-بینی رضایت زناشویی افراد معنا دار نبود. نتایج این تحقیق با روشن کردن نقش مهارت-ها و باورهای ارتباطی در رضایت زناشویی، موید این است که رویکردهای رفتاری شناختی با تمرکز بر آموزش مهارت های ارتباطی برای هر یک از زوجین و اقدامات درمانی در جهت تغییر باورهای غیرمنطقی زنان، در درمان مشکلات زناشویی موثر خواهند بود.
    کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی، باورهای ارتباطی زناشویی، رضایت زناشویی
  • عطا طهرانچی، محسن دهقانی، کارینه طهماسیان صفحه 45
    هدف مطالعه حاضر مقایسه راهبردهای مقابله ای ارتباطی در مادران مبتلا به LBP، RA، MS و مادران غیربیمار است. جامعه آماری از مادران مبتلا به RA، LBP و MS که به بیمارستان های آتیه، امام خمینی و انجمن ام اس مراجعه کرده بودند تشکیل شده است. حجم نمونه در پژوهش حاضر شامل 67 بیمار مبتلا به LBP، 50 بیمار مبتلا به RA، 32 بیمار مبتلا به MS و 32 مادر غیربیمار است. بیماران و گروه کنترل در مصاحبه نیمه ساختاری راهبردهای مقابله ای ارتباطی شرکت کردند. نتایج این پژوهش نشان می دهد که بیماران مبتلا به RA، LBP و MS از راهبردهای خودتیمارداری، کاهش وظایف فرزندپروری و انحراف توجه نسبت به مادران گروه کنترل به شکل معناداری بیشتر استفاده می کنند. مادران گروه کنترل از مادران مبتلا به RA، MS و LBP از راهبرد سرگرم کردن فرزند بیشتر استفاده می-کردند. نتایج مطالعه حاضر هم راستا با مطالعات پیشین نشان می-دهد که مادران مبتلا به درد مزمن از راهبردهایی استفاده می کنند که متمرکز بر مدیریت درد هستند و وظایف فرزندپروری خود را کاهش می-دهند.
    کلیدواژگان: آرتریت روماتوئید، ام اس، کمر درد مزمن، راهبردهای مقابله ای ارتباطی، رابطه مادر، فرزند
  • علی زینالی صفحه 63
    هدف از مطالعه حاضر تعیین تاثیر سبک های والدینی در پیش-بینی نوع دلبستگی فرزندان است. بدین منظور پژوهش حاضر قصد دارد این موضوع را بررسی کند که آیا سبک های والدینی مختلف (مقتدر، مستبد، آزادگذار و بی اعتنا) به شکل-دهی دلبستگی های متفاوت (ایمن، اشتغال خاطر، هراسان و دوری-گزین) در فرزندان می انجامد یا خیر. شرکت کنندگان در پژوهش 508 نفر از دانش آموزان دختر و پسر نوجوان (پایه های اول، دوم و سوم) دبیرستانی بودند که دامنه سنی بین 14 تا 19 سال داشتند و به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه شیوه های تربیتی والدین (زینالی، شریفی، عنایتی، عسگری و پاشا، 1390) و پرسشنامه سبک های دلبستگی (ون آدنوون، هافسترا و بکر، 2003) بود. داده های حاصل از شرگت کنندگان در پژوهش به وسیله رگرسیون چند متغیری تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد، شیوه تربیتی مقتدر، بی اعتنا، مستبد و آزادگذار والدین به ترتیب رابطه مثبت و معنا دار با دلبستگی ایمن، هراسان، اشتغال خاطر و دوری گزین فرزندان دارند و پیش بینی کننده های مستقیم و معنا دار آن ها در فرزندان اند. پژوهش حاضر با تاکید بر نقش بنیادین و اساسی شیوه های تربیتی والدینی، فراگیری شیوه تربیتی اقتداری و اصلاح روش های تربیتی مستبدانه، آزادگذار و بی اعتنا را در خانواده ها به والدین توصیه می کند.
    کلیدواژگان: شیوه های تربیتی والدینی، سبک های دلبستگی، فرزندان
  • الهه حجازی، جواد اژه، ای، غفار رنجبر صفحه 83
    هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه و پیش بینی ارتباط با مدرسه از طریق دلبستگی به والدین و همسالان در نوجوانان بود. بر همین اساس 378 دانش آموز پسر پایه دوم دبیرستان از طریق نمونه-گیری خوشه ایاز میان دبیرستان های شهر تهران انتخاب شدند و به پرسشنامه ای متشکل از سیاهه دلبستگی به والدین و همسالان (IPPA) و مقیاس ارتباط با مدرسه (SCS) پاسخ دادند. نتایج حاصل از رگرسیون گام به گام نشان داد که دلبستگی به والدین و همسالان توان پیش بینی ارتباط با مدرسه را دارد. از میان مولفه های دلبستگی؛ مولفه ارتباط با همسالان و ارتباط با والدین به ترتیب بیشترین قدرت پیش بینی کنندگی ارتباط با مدرسه را دارند. مولفه بیگانگی باهمسالان و والدین به طور منفی با ارتباط با مدرسه رابطه دارند. براساس نتایج می توان گفت که دلبستگی ایمن به والدین و همسالان می تواند به عنوان عاملی برای پیوند با مدرسه در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: دلبستگی به والدین، دلبستگی به همسالان و ارتباط با، مدرسه
  • مریم مختاری، سیروس احمدی، معصومه کردی، پور صفحه 99
    تحقیق حاضر با هدف تعیین نقش انرژی عاطفی و وضعیت اقتصادی زنان در ساختار قدرت در خانواده و گرایش های سرکوبگرانه برآمده از آن در شهر آبدانان صورت گرفته است. موضوع قدرت در خانواده یکی از مسائل مورد توجه در حوزه جامعه شناسی است. در این رابطه نقش و جایگاه دو عامل متمایز از یکدیگر، یعنی انرژی عاطفی و وضعیت اقتصادی، قابل تامل است. روش تحقیق روش پیمایشی است و جامعه آماری، کلیه زنان متاهل در شهر آبدانان بوده که 400 نفر از آن ها به عنوان نمونه انتخاب شده اند. داده ها، با استفاده از ابزار پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری شده و در این تحقیق ساختار قدرت در خانواده به عنوان متغیر واسطه ای در نظر گرفته شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که بین انرژی عاطفی و ساختار قدرت در خانواده رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد؛ اما رابطه معناداری بین وضعیت اقتصادی و ساختار قدرت در خانواده نیست. رابطه متغیرها با گرایش های سرکوب گرانه به عنوان متغیر وابسته نیز حاکی از آن است که بین انرژی عاطفی و گرایش های سرکوب گرانه رابطه مستقیم و معنادار وجود دارد. هم چنین رابطه معنادار و معکوس بین وضعیت اقتصادی و گرایش های سرکوب گرانه و رابطه مستقیم و معنادار بین ساختار قدرت و گرایش های سرکوب گرانه وجود دارد.
    کلیدواژگان: خانواده، زنان، ساختار قدرت، انرژی عاطفی، گرایش های سرکوب گرانه
  • محمد روشن، حسن محمدی صفحه 125
    با عقد ازدواج برای زوجین حقوقی ایجاد می شود، که به حقوق مالی و غیرمالی تقسیم می-گردد. به استثنای ارث، تمامی حقوق مالی مختص زوجه است که جمله آن بر عهده زوج قرار می گیرد. مهریه، نفقه، اجرت-المثل، نحله و شرط تنصیف دارایی از مطالبات مختص زوجه در روابط زوجین در حقوق ایران است. بعد از ازدواج ممکن است شرایط مختلفی مانند ورشکستگی، اعسار زوج و... حادث شود که مطالبات زوجه را تحت تاثیر قرار دهد. با این که اصل بر عدم تاثیر آن هاست، در برخی موارد شرایط پیش گفته تاثیرگذار می شود، که با توجه به نوع مطالبه، تاثیر آن متفاوت خواهد بود. این شرایط بر نحوه وصول مطالبات نیز موثر است و در هر مورد تشریفات خاص مقتضی خود را دارد. در این مقاله تاثیر ورشکستگی و اعسار زوج بر استحقاق و هم چنین وصول مطالبات زوجه مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: مهریه، نفقه، اجرت المثل، اعسار، ورشکستگی
|
  • F. Farahani Khalajabadi, Sh. Kazemipour, A. Rahimi Page 7
    Over the past four decades, age at first marriage has been increased considerably in Iran, particularly among females. In addition, recent evidence indicates an increase in premarital heterosexual liaisons among young people. This paper is based on the finding of first phase of the survey of a cross-sectional mix-method study which aimed to assess the influence of experience of premarital heterosexual liaisons on marriage among university students in Tehran in 2011. This paper specifically aims to examine the influence of premarital heterosexual liaisons on marriage age and desire In the first phase of the survey, 2031 university students aged 18-40 from among 7 universities (both public and private) in Tehran were selected using two stage stratified cluster sampling method. Data collection was completed between January 2010 and May 2011 using an anonymous self-administer valid and reliable questionnaire. The mean age of respondents was 22.5, 12% were married with a mean age at marriage of 27(SD=6.32). The influence of premarital heterosexual relationships on marriage age was assessed among married and on desire to marry among single students. The results show that after control of gender, economic and cultural situation of the family, the experience of progressive (sexual) relationship between opposite sex is one of the determinant factors of marriage age among university students. Reporting experience of progressive premarital heterosexual relationships and intimacy are associated with about two years delay in marriage (b-coefficient=1.7, P<0/05) Moreover, There is a gender difference in the relations between premarital heterosexual relationships and desire for marriage. So as, both heterosexual friendships and intimacy was significantly linked with greater desire for marriage among females, while among men, only progressive intimacy was inversely linked with desire for marriage. Men with greater experiences showed lower desire for marriage, while premarital heterosexual friendship was not associated with marital desire and propensity. The changes in trends of premarital heterosexual relationships among young people and recent types of partnerships needs to be considered more than before in evolution of marriage and the family in Iran and also differing implications of such relationships between men and women needs greater consideration.
    Keywords: Marriage Age, Premarital Heterosexual Relationships, Tehran
  • Kh. Esmaeilpour, V.Khajeh, N. Mahdavi Page 29
    This Study, according to cognitive-behavior approach, tries to investigate the role of relationship beliefs and relationship skills in couple's marital satisfaction. To do so, 160 persons (80 couples) from Tabriz were selected. After establishing the motivation for participation in the research and getting their informed consent, they were asked to fill out Relationship Beliefs Questionnaire (RBQ), Mor-adi's marital relationship skills questi-onnaire and marital satisfaction questi-onnaire (ENRICH). The results showed that there was significant difference between husban-ds’ and their wive's marital satis-faction. Stepwise regression analyses revealed that relational skills and marriage duration were, respectively, significant predictors of husbands’ marital satisfaction. Also, relational skills and some of relational beliefs- such as "things should always be perfect between us", "we should do everything together" and "romantic-cism", had significant contribution in prediction of wives’ martial satisfa-ction, respectively. Contributions of other relational beliefs were not significant. These results clarified the role of relational shills and relational beliefs in marital satisfaction, and confirmed that cognitive-behavior approaches, through training relational skills for couples, and therapeutic interventions to change wive's irrat-ional beliefs would be effective in treating marital problems.
    Keywords: Relationship Skills, Marital Relationship Beliefs, Marital Satisfaction
  • A. Tehranchi, M. Dehghani, K. Tahmasian Page 45
    Chronic pain makes parenting more difficult as mothers with chronic illnesses such as LBP, RA or MS have to manage pain and disability of chronic illness and parenting simultaneously. Therefore coping has an important role to reduce the tension of chronic illness and to improve parenting in mothers with chronic pain and main goal of present study is comparing relational coping strategies in mothers with LBP, MS, RA, and control group. Sample size is consisted of 67 patients with LBP, 50 patients with RA, 32 patients with MS, and 32 non-patients. All mothers participated in semi-structured interview of relational coping strategies Results demonstrated that there is a significant difference between four groups in relational coping strategies of self-care, engaging the child, requesting assistance from others (social support), self-preservation parenting and distraction. Results indicated that mothers with RA, MS and LBP utilized self-care, requesting social support, self-preservation parenting and distraction more than control group. Non-patient mothers engaged their children in activities more than patient groups. Results are consistent with previous research that mothers in chronic pain use pain management copings more frequently and reduce their parenting activities.
    Keywords: Low Back Pain, Mother, child relationship, Multiple sclerosis, Relational coping strategies, Rheum, atoid Arthritis
  • A. Zeinali Page 63
    The purpose of this study is to determine the effects of parenting style on prediction of children's attach-ment style. To achieve this aim, the study investigates whether different parenting styles (authoritative, autho-ritarian, permissive and neglectful) Leads to shaping various attachment styles (secure, fearful, preoccupied and dismissing) in children? 508 high school adolescent boys and girls with the age range of 14-19 participated in this study and were selected through Stratified Random Sampling method. Data were gathered through Parenting Style Questionnaire (PSQ) and Atta-chment Style Questionnaire (ASQ). In order to analyze the data, the researcher used Multiple Regression statistics. The results showed, Autho-ritative, authoritarian, neglectful and permissive parenting styles have positive and significant relationships with secure, preoccupied, fearful and dismissing attachment in children respectively and are considered as direct and significant predictor of them in children. The present study, with emphasize on fundamental role of parenting styles, recommend learning of authoritative parenting style and correction of authoritarian, neglectful and permissive parenting styles to parents in family setting.
    Keywords: Parenting Style, Attach, ment Style, Children
  • E. Hejazi, J. Ejei, G. Ranjbar Page 83
    The purpose of present study was investigated the relationship and pred-ictability of school connectedness through parent and peers attachment in adolescence. For this reason, 387 male students of second grade of high sc-hool were chosen through cluster sampling method and completed a survey consisted of Parent Peers Attachment Inventory (IPPA) and School connection Scale (SCS). The results of stepwise regression show predicting of school connect-edness based on parent and peers atta-chment. Among attachment subscales, communication whit peers and parent have the most power to predict school connectedness. The relationship betwe-en Peers alienation and parent alien-ation with school connectedness is significantly negative.In general, sec-ure attachment to parent and peers co-uld be considered as a factor for sc-hool connectedness.
    Keywords: Parent Attachment, Peers Attachment, School Connectedn, ess
  • M. Mokhtari, S. Ahmadi, M.Kordipour Page 99
    This research carried out with the purpose of determining role of women’s emotional energy and economic situation in power structure in family and coercive trends consequence of it in Abdanan. Subject of power in family is one of the considered problems in Sociology. In this way role of two differential factors (emotional energy and economic situation) is thinkful. Research method was survey and population were all of married women in Abdanan that were selected 400women as a sample size with performance of multy stage cluster sampling. A researcher-made questionnaire was used for data collection. In this research power structure considered as a mediator variable. Research finging showed that there is significant and direct relation between emotional energy and power structure in family but there isn’t significant relation between economic situation and power structure in family. Relation between variables and coercive trends as a dependent variable is expressive of significant and direct relation between emotional energy and coercive trends. There is significant and reverse relation between economic situation and coercive trends and also significant and direct relation between power structure in family and coercive trends.
    Keywords: Family, Women, Po, wer Structure, Emotional Energy, Coercive Trends
  • M. Roshan, H. Mohammadi Page 125
    After the marriage, the spouses have some rights against each other, which are divided to financial or personal rights. Although personal rights belong to both the man and the woman, the financial rights, except the heritage, belong only to the wife which is imposed on the man. The dowry, the maintenance, donation, half the property of the man, remuneration belong only to the wife.After the marriage, different factors may affect the merit of the wife for these claims such as incapacity, bankruptcy or the insolvency of one of the man. Regarding the impact of these factors on the merit of the wife for these rights it should be said that in principle they do not affect this title, but in some cases it is possible. Depending on the kind of claim the effect differs. These factors may also affect the way to recover these claims, which, in any case, has got its own procedure. Therefore, the main purpose of this article is to consider the effect of the bankruptcy and insolvency of the man on the merit of the wife and the way to recover these claims.
    Keywords: Dowry, Maintenance, rem, une, ration, Insolvency, Bankruptcy