فهرست مطالب

فصلنامه خانواده پژوهی
پیاپی 34 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • هاشم جبراییلی، علی زاده محمدی، محمود حیدری صفحه 155
    پژوهش حاضر با هدف بررسی ترجیحهای انتخاب همسر دختران و پسران، مقایسه ملاک های دو جنس و بررسی تغییرات ایجاد شده در مهم ترین ملاک های این نمونه، در مقایسه با نمونه پژوهشی انجام گرفت که در اوایل دهه شصت در کشور انجام شده بود. تعداد 375 دانشجو (168 پسر و 207 دختر) به شیوه نمونه گیری در دسترس از بین دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی انتخاب شدند و با استفاده از پرسش نامه ملاک های انتخاب همسر بررسی شدند. داده های پژوهش با استفاده آزمون های فریدمن و t مستقل تحلیل شد. یافته ها حاکی از آن بود که بین پسران و دختران در بیشتر ملاک های انتخاب همسر تفاوت معناداری وجود دارد. به طور کلی، پسران، ملاک های مرتبط با زیبایی و دختران، ملاک های مرتبط با توانایی مالی مرد و قابل اتکا بودن او را بیشتر ترجیح می دهند.همچنین مقایسه نتایج پژوهش حاضر با پژوهش انجام شده در اوایل دهه شصت نشان دهنده تغییراتی در زمینه ملاک های انتخاب همسر، از جمله افزایش اهمیت آینده مالی خوب برای دختران و اهمیت زیبایی برای پسران نمونه حاضر بود. یافته های مربوط به تفاوت های جنسیتی از دیدگاه تکاملی انتخاب همسر حمایت کرد. مقایسه نتایج پژوهش حاضر با پژوهش انجام شده در اوایل دهه شصت نیز حاکی از تغییراتی در فرهنگ کشور از ارزشهای سنتی و دینی در انتخاب همسر به سوی ارزش های غیرسنتی و مدرن بود.
    کلیدواژگان: ازدواج، فرهنگ، ملاکهای انتخاب همسر، نظریه تکاملی
  • منصوره سادات صادقی، محمدعلی مظاهری، فرشته موتابی صفحه 173
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش تعامل زوجین در کاربرد مهارت های ارتباطی براساس مشاهده تعامل های زوجین طراحی شد. بدین منظور، 31 زوج سازگار و ناسازگار (16 زوج ناسازگار)، از بین زوجین 18 تا50 سال ساکن تهران از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. سپس با طراحی سناریویی هدفمند، در چند مرحله از تعاملات زوج ها فیلم برداری شد. این سناریو شامل حل مسئله و تصمیم گیری و صحبت درباره خاطره خوب قبلی بود. ابزار گردآوری اطلاعات نیز پرسش نامه سازگاری زناشویی (MAT) و نظام کدگذاری تعامل زوجین ایرانی (ICICS) بود. نتایج تحلیل داده ها نشان داد در حالی که با افزایش تعامل مثبت بین زوج ها مهارت حل مسئله و مذاکره بیشتر رخ میدهد، هرچه تعامل منفی زوج ها افزایش می یابد، مهارت حل مسئله یا مذاکره کمتر اتفاق می افتد. همچنین در حالی که تعامل منفی زوج ها پیش بینیکننده منفی برای استفاده از مهارت تصمیم گیری است، زوجینی که میزان تعاملات مثبت آن ها بیشتر بود، بیشتر توانستند درباره خاطرات خوب خود صحبت کنند. از سویی نیز نتایج تحلیل داده ها نشان داد زوجینی که از توانمندی مهارت های حل مسئله/مذاکره و تصمیمگیری و مرور خاطرات خوب برخوردار بودند، میزان سازگاری زناشویی بیشتری نیز داشتند. در تفسیر یافته های فوق، پژوهشگران به نقش مخرب تعاملات منفی بر فضای روانی زوج ها و تشدید احساسات منفی رد و بدل شده بین آن ها اشاره کرده و اعتقاد دارند در این مواقع، زوجین به کمک به یکدیگر برای حل تعارض تمایلی ندارند. همچنین هرچه تعامل منفی بیشتر باشد، حافظه نیز با ایجاد فیلتر منفی نمی تواند خاطرات خوب را یادآوری کند.
    کلیدواژگان: نظام کدگذاری تعامل زوجین ایرانی، تعاملات مثبت و منفی، حل مسئله، مهارت های ارتباطی، مرور خاطره خوب
  • کارینه طهماسیان، آسیه اناری، محبوبه فتح، آبادی صفحه 189
    خوداثرمندی والدینی به معنای سطح اطمینان ادراک شده والد از چگونگی ایفای نقش خود است و می تواند با سازگاری روان شناختی و اجتماعی کودک و والد هم بسته باشد. هدف پژوهش حاضر، بررسی عوامل موثر در خوداثرمندی والدینی مادران کودکان زیر دو سال بود. این مطالعه در زمره مطالعات توصیفی پسرویدادی قرار دارد. بدین منظور، با روش نمونه گیری هدفمند و در دسترس، از 220 تن از مادران کودکان زیر دو سال شهر تهران خواسته شد تا به سوالات پژوهش پاسخ دهند. از شاخص استرس والدینی (آبیدین، 1995)، مقیاس منابع حمایت اجتماعی (کوسک و کوسک، 2002)، پرسش نامه اثرمندی مادرانه (تتی و گلفند، 1991)، پرسش نامه افسردگی بک (بک، 1976)، پرسش نامه خلق و خوی کودک (بیتس، 1986) و مقیاس اضطراب جدایی مادرانه (هوک و مک برید و گنزدا، (1989) برای جمعآوری داده ها استفاده شد. نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد خلق و خوی کودک و افسردگی مادر و استرس والدینی، در سه گام، حدود 33 درصد واریانس خوداثرمندی والدینی مادران کودکان زیر دو سال را تبیین میکنند؛ بنابراین برنامه های آموزشی و پیشگیرانه با در نظر گرفتن این متغیرها میتوانند سطح خوداثرمندی در مادران را افزایش داده و از ناسازگاری های بعدی پیشگیری کنند.
    کلیدواژگان: استرس والدینی، افسردگی و مادران، حمایت اجتماعی، خوداثرمندی والدینی، خلق و خوی کودک
  • زینب طولابی، خلیل کمربیگی صفحه 205
    تفاوت در ارزشها از جمله پدیده های اجتماعی است که خود را در وضعیت گذار جوامع بیشتر نمایان می سازد. فناوری ها و مسائل جدید اجتماعی، نسلی نو را در درون خود پرورش داده و در فرایند جامعه پذیری نسل جدید که خواهان برقراری ارتباط موثر با دیگران و بهرهگیری از میراث گذشتگان است، خلل ایجاد میکند. محققان از نظریات آلپورت و اینگلهارت در بررسی این مسئله استفاده کردهاند. اهدافی که این تحقیق در پی بررسی آنها بوده، عبارت اند از: 1. بررسی تفاوت بین سلسلهمراتبارزشی پدران با سلسلهمراتب ارزشی پسران؛ 2. بررسی تفاوت بین ارزشهای مادی پدران با ارزش های مادی پسران؛ 3. بررسی تفاوت بین ارزش های فرامادی پدران با ارزشهای فرامادی پسران.جامعه آماری این پژوهش را تمام دانشآموزان پسر سال سوم دبیرستانهای شهر ایلام تشکیل دادهاند. برای هر یک از دو نسل (پدران و پسران)، 144 پرسش نامه در نظر گرفته شده، اطلاعات نیز ازطریق پرسش نامه و مصاحبه جمع آوری شده است. براساس نتایج این پژوهش، اولویتهای ارزشی پدران و پسران آن ها به ترتیب عبارت اند از: اقتصادی، اجتماعی، مذهبی، نظری، سیاسی و زیباییشناسی. درباره نظام ارزشی اینگلهارت، اولویت های ارزشی پدران عبارت اند از: ثروت و زندگی مرفه و امنیت ملی و اولویت های ارزشی پسران عبارت اند از: زندگی مرفه و ثروت و امنیت ملی. ارزش های فرامادی و مادی به ترتیب اولویتهای ارزشی پدران و پسران را تشکیل میداد. نتایج پژوهش نشان میدهد که در زمینه ارزش های اقتصادی و سیاسی و اجتماعی بین پدران و فرزندان آنها تفاوت عمیق و در ارزش های علمی و مذهبی تفاوت سطحی وجود داشته و در ارزش های زیبایی شناختی تفاوتی وجود ندارد. در نتیجه، میتوان تفاوت را در اغلب ارزش های فرزندان با والدین آنها مشاهده کرد.
    کلیدواژگان: تعارض ارزشی، تغییرات نسلی، تفاوت ارزشی، نسل
  • مرضیه عطاردی، اصغر دادخواه، بهروز دولتشاهی صفحه 221
    مطالعه حاضر به منظور اثربخشی تباردرمانی بر کاهش استرس مادران دارای فرزندان پسر 6 و7 ساله با نشانه های اختلال های برونسو، با روش آزمایشی تک آزمودنی انجام شد. بدین منظور، شش مادر که فرزندان آن ها براساس سیاهه رفتاری کودک (CBCL)، علائم و نشانه های اختلال های برونسو را نشان می دادند، به روش نمونه گیری قضاوتی انتخاب شدند.آزمودنی ها پیش از شروع جلسات درمان، سه مرتبه به فواصل یک هفته ای، با پرسش نامه استرس والدینی فرم کوتاه ارزیابی شدند (خط پایه) و پس از آن، در نه جلسه گروهی هفتگی یک ساعت و نیمی شرکت کردند. در جلسات سوم و ششم و نهم نیز آزمودنی ها به وسیله پرسش نامه مذکور ارزیابی شدند. پس از اتمام جلسات نیز دو مرتبه، با فواصل دو هفته ای، نتایج به دست آمده پیگیری شد. بررسی نتایج با تحلیل چشمی نمودار نشان داد که بیشتر آزمودنی ها (به جز دو آزمودنی) تغییرات چشمگیری در شاخص استرس والدینی نشان دادند. همچنین درصد بهبودی 04/0 درصد تا 23 درصد و اندازه اثر متوسط تا بالایی مشاهده شد؛ اما در دو آزمودنی که جلسات درمان را تکمیل نکردند، نتایج، معنادار نبود. در اندازه گیری های مکرر با استفاده از آزمون هینه فلت نیز مشخص شد که تباردرمانی بر کاهش استرس مادران موثر بوده است (012/0p<).
    کلیدواژگان: بازی درمانی، تباردرمانی، استرس والدینی
  • حمید خانی پور، جمال شمس، هادی زارع، محمود گلزاری، سمیرا کرملو صفحه 241
    هدف از مطالعه حاضر شناسایی مولفه های نگرش های شرم درباره اختلال روانی در اعضای خانواده افراد با اختلال دوقطبی و اسکیزوفرنی و نقش آن ها در پیش بینی هیجان ابرازشده بود. در این مطالعه، از 85 نفر از اعضای خانواده مراجعه کنندگان بیمارستان امام حسین نمونه گیری انجام شد. از همه شرکت کنندگان خواسته شد ابزارهای کارکرد خانواده و نگرش های شرم مرتبط با اختلال های روانی را تکمیل کنند. یافته ها نشان داد 47 درصد از شرکت کنندگان نگرش های جامعه به اختلال های روانی را مثبت و 35 درصد نیز نگرش های جامعه را به اختلال های روانی، منفی می دانند. اعضای خانوده بیماران دو قطبی شرم بیرونی بیشتری را از سوی جامعه گزارش کردند و شرکت کنندگان مونث نمره بیشتری در شرم بیرونی از جانب خانواده دریافت کردند. بین هیجان ابراز شده با همه نگرشهای شرم رابطه وجود داشت. نگرش های انعکاس شرم بر خانواده و شرم درونی به صورت معنی داری هیجان ابراز شده را پیش بینی کردند. شرم در ایجاد نگرشهای منفی به اختلال های روانی نقش دارد و هیجان ابراز شده را پیش بینی می کند.
    کلیدواژگان: هیجان ابراز شده، شرم، دوقطبی، اسکیزوفرنی
  • امیرحسین نیازپور صفحه 255
    خانواده همواره شاخص ترین محیط در جامعه پذیر کردن انسان هاست. در این بستر است که کودکان با معیارهای اخلاقی و ارزش های اجتماعی آشنا شده و به تدریج، به سوی احترام گذاردن به بایدها و نبایدهای کیفری هدایت می شوند. با وجود این، گاه محیط خانواده به عرصه ای برای متمایل کردن کودکان به ارتکاب بزهکاری تبدیل می شود؛ از همین رو تربیت کودکان در این محیط و نیز چگونه تربیت شدن آنان اهمیت بسیاری پیدا می کند. در گستره تقنینی ایران، به الزام خانواده ها به تربیت کودکان و ایجاد بستر مناسب برای درست تربیت شدن این دسته و نیز حمایت مالی اقتصادی از آنان توجه شده است. طبیعتا، این الزام که در قالب حق تکلیف حضانت تبلور یافته، علاوه بر اینکه دارای جنبه حقوقی مدنی است، کارکردی جرم شناسانه نیز دارد. در این نوشتار، از جنبه های جرم شناسانه حق تکلیف پدر و مادر (1) و دور ساختن کودکان از پدر و مادر در پرتو قانون مدنی ایران (2) سخن به میان می آید.
    کلیدواژگان: پیشگیری از بزهکاری، حق بر تربیت شدن، پیشگیری رشدمدار، جرم شناسی، بزهکاری به عادت
|
  • H. Jebraeili, A. Zadehmohammadi, M. Heidari Page 155
    The purpose of the present study was to investigate the males and females mate preferences, comparing the crite-ria between two sexes, and the chan-ges in most important criteria in the sample of this study with a previous sample of a study that was carried out in Iran in early 80s. Subjects were 375 (168 mal and 207 female) students selected through available sampling from Shahid Beheshti university and were assessed using questionnaire of mate selection criteria. The data of this research was analyzed using friedman and independent t test.Result showed that there were signi-ficant differences between males and females in most of the mate selection criteria. Overall, males preferred criteria relat-ed with beautifulness and females preferred the criteria related to males financial capability and reliability. Furthermore, the resultes of the present study indicate a serial of changes that have been occurred since early 80's in mate selection criteria. For example, an increse in the importance of good finance pros-pect for females and the important of the beautifulness for males of this sample. The results related to sex differences support the evalutionlry theory of mate selection. Comparing the results of the present study and the results of study that has been done in early 80's shows cultural chages in our country from traditio-nal and religious values towards non-traditional and modern values in mate selection
    Keywords: culture, evolutionary the, ory, mate selection criteria, marriage
  • M. S. Sadeghi, M. A. Mazaheri, F. Mootabi Page 173
    The aim of this research was to predict the role of couples’ interactions in application of communication skills based on observing their positive and negative interactions. A sample of 31 couples [adapted (15) and maladapted (16)]who were living in Tehran, were selected via accessible sampling. The couples’ interactions were videotaped through a designed scenario including problem solving, decision making, and reviewing conversation about a shared pleasure event. Participants also completed the Marital Adjustment Test (MAT).The couple’s interactions were coded using the Iranian Couples Interaction Coding System (ICICS). Results revealed that the more increase in positive interactions between coupl-es, the more use of “problem solving” and “negotiation” skills observed, whereas increase in the couples’ negative interactions was associated with less application of this skills. It was also revealed that while the couples’ negative interactions were significantly predictive of using the “decision making” skill, couples with more positive interactions were located in the group who was able to have a review conversation about a shared positive event. In addition, results indicated that couples who were more able to apply problem solving, nego-tiation, decision making and review conversation about a shared event skills, had also higher scores on marital adjustment. Destructive role of the couples’ negative interactions and intensifying the negative emotions between them has been discussed, as if it seems that couples are not willing to help each other for resolving conflicts. As intera-ctions getting more negative, by crea-ting a negative filtering, memory beco-mes biased towards negative events at the expense of shared positive events.
    Keywords: Iranian Couples Interaction Coding System (ICICS), positive, negative interaction, communication skills, problem solving, pleasant event
  • K. Tahmassian, A. Anari, M. Fathabadi Page 189
    Parental self-efficacy refers to the par-ent's perceived level of confidence of how to play their role, and also might be correlated with the social and psych-ological adjustment of children and parents. The aim of the present resear-ch is to examine factors influencing parental self-efficacy in mother with children under 2 years old. The study is descriptive- post hoc. A sample of 220 mothers were selected from Tehran by purposeful and accessible sampling method. They completed Parenting Stress Index, Sources of Social Support Scale, Maternal efficacy Questionnaire, Beck Depression Inventory, Maternal separ-ation anxiety scale and Child tempera-ment questionnaire. Stepwise regress-ion analysis showed that child temper-ament, mother depression and paren-ting stress, in three steps, could exp-lain 33% of variance in maternal self-efficacy. Therefore, educational prog-rams relevant to the mentioned factors can enhance maternal self-efficacy and prevent children’s psych-ological problems.
    Keywords: parental stress, Child temperament, social support, parenting self, efficacy, depression, mothers
  • Z.Toulabi, Kh.Kamarbeigi Page 205
    Transition is a social phenomenon that usually reveals itself in all societies and their values. Technology and the new social affairs have brought up a new generation. Meanwhile has caus-ed a problem for this generation that has impaired the process of new generation’s socialization who wants to communicate effectively with other members of society and wants to use the ancestors’ legacy. The researchers used Allport and En-gelhat’s theories to examine this issue. Objectives of this paper include: a) differences between father’s value hierarchy with his boy’s value hierar-chy.b) differences between father’s materi-al values and their boy’s material va-lue’s. c) differences between father’s super material values and their boy’s super material values.All Ilam’s third grade high school male students form the statistical pop-ulation of this research. Fathers and sons completed the questionnaires and participated in interviews. According to the results, the priority of fathers and their boy’s value are economical, social, religious, theoretical, political, and aesthetic respectively. Regarding the Engelhat’s value system, the priority of father’s value are welfare, wealth, and national security. The super material and material value comprise the priority of fathers and boy’s values respectively. The result of the research also indicates that in regard to the economical, political, and socials values, there is a deep difference between fathers and their boys; there is a trivial difference regarding the scientific and religious values; and there is not any difference regarding the aesthetic values. As a result, we often see different values in the children with their parents.
    Keywords: Different value, value co, nflict, generation, generational change
  • M. Atarodi, A. Dadkhah, B. Dolatshahi Page 221
    The present study is planned to investigate the efficacy of filial thera-py on reducing mother stress with six and seven years old sons with externa-lizing disorders in Iran. In this single subject study, six mothers whose chil-dren according to their scores on the Child Behavior Checklist are above the normal range were selected in jud-gmental sampling method. Before intervention initiation, parents were evaluated by “Parenting Stress Inventory-Short Form” to establish a baseline three times with a 3-week interval between each session. Then participant attended nine weekly one-hour and half group session. At third, sixth, and ninth sessions, partici-pant was evaluated once more. At the end of the treatment intervention they were tested again, twice with two weeks interval. Repeated measures were used in order to determine the effectiveness of treatment on the entire descent group member too. Examinati-on of diagrams indicates that all participants expect two subjects, show significant changes in mother’s stress. So, an observed percentage recovery between 0.04% to 23% was found with an average to high effect size. However, results did not reach to significant level for two participants who did not complete the process of intervention. In repeated measure test with Huynh-Felt test, results indicate that filial therapy is effective for redu-cing mother’s stress with six and seven years old sons with externalizi-ng disorder (p<0.012).
    Keywords: play therapy, filial therap, y, parenting stress
  • H. Khanipour, J. Shams, H. Zare, M. Golzari, S. Karamlou Page 241
    This study was sought to investigate the components of shame attitudes towards mental disorders and their role in predicting expressed emotions in family members of people with bipolar and schizophrenia disorders. Samples consisted of 85 family mem-bers of outpatients with bipolar and schizophrenia disorders from Imam-Hossain psychiatry ward. All particip-ants were asked to complete Family questionnaire and Attitudes towards mental disorder scale. Results showed that 47% of participants evaluated social attitudes towards mental disor-ders as negative, while 35% evaluated family attitudes as negative.Bipolar patient's relatives reported more external shame from society, and female participants scored higher in external shame from family. There were significant associations between expressed emotion and shame attitude-es towards mental disorders. Reflected shame about family and internal shame significantly predicted express-ed emotion. Shame have a role in negative attitude toward mental illness and can predict thee expressed emo-tion.
    Keywords: Expressed emotion, Sha, me, Bipolar, Schizophrenia
  • A. Niazpour Page 255
    Family has been the most important atmosphere for socialization process of children. In this context children learn social and ethical values and gradually are guided towards what they have to respect. However, some time family is becomes an inapprop-riate context for children and may lead them towards delinquency.In Iranian criminal policy, it is a duty for family to provide training and edu-cation for as a civil code. Custody of children and maintenance are of importance initiative from criminological aspect.Thus, in this paper, the criminal aspect of parents rights and duties in Iranian civil code are discussed.
    Keywords: Crime Prevention, Right to Training, Developmental, Based Pr, evention, Criminology, Habitual Cri, minality