فهرست مطالب

فصلنامه خانواده پژوهی
پیاپی 37 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی تازیکی نژاد*، جعفر شفیعی سردشت، اسماعیل شمسیان صفحه 7
    حقوق ازدواج به عنوان بخش جدایی ناپذیر نهاد مقدس خانواده، ابزار سیاستی است که با وضع ضمانت های اجرایی خاص خود، سعی می کند استانداردهای مطلوب رفتاری زوجین فعلی و آتی را مشخص نماید. به عبارت دیگر سعی دارد وضعیت نهاد خانواده و بازیگران آن را به سمتی سوق دهد که حتی الامکان منطبق بر الگوی مورد قبول عقل جمعی و شرع حاکم بر آن جامعه باشد. وضع این استانداردها، بدون توجه به پیامدهای آن، نهاد خانواده و متعاقب آن جامعه را با تشویش مواجه ساخته و انگیزه های رفتاری تدافعی را در افراد تقویت می نماید و در هر صورت هزینه های نظام قانونگذاری و قضایی را افزایش می دهد.رویکرد اقتصادی به حقوق ازدواج، با مطالعه پیامدها و نتایج قوانین بر رفتار زوجین، به دنبال حداقل سازی هزینه های ازدواج شامل هزینه های زوجین، جامعه و نظام قانونگذاری و قضایی و افزایش هزینه های نقض ناکارآمد آن است. نقش انگیزشی قوانین خانواده و قوانین مکمل آن قوانین کار، امور استخدامی، مالیاتی و غیره در نرخ ازدواج و طلاق، میزان مهریه و سایر تصمیمات زوجین، موضوعی است که در اقتصاد حقوق خانواده مورد توجه جدی قرار دارد. نوشتار حاضر، در قالب دو عنصر «عقد» و «بازار» و با استفاده از مفاهیم هزینه، منفعت، کارآمدی، رقابت و همکاری، اطلاعات نامتقارن و غیره، به بررسی اقتصادی ازدواج و مفاهیم حقوقی وابسته به آن می پردازد و بدین گونه رویکردی نوین را به قانونگذاران و قضات امور خانواده ایران معرفی می نماید.
    کلیدواژگان: ازدواج، اقتصاد حقوق، عقد، بازار
  • شیدا خالدی*، فرشته موتابی، تقی پورابراهیم، فاطمه باقریان صفحه 31
    پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل حفاظت کننده ازدواج در افراد متاهل دارای عوامل خطر انجام شده است. روش پژوهش کیفی است. در این پژوهش از چک لیست محقق ساخته عوامل خطر و پرسش نامه 115 سوالی رضایت زناشویی انریچ استفاده شده است. جهت انتخاب گروه نمونه چک لیست عوامل خطر و پرسش نامه رضایت زناشویی انریچ در بین 100 مرد و 100 زن متاهل که حداقل 3 سال از زندگی مشترک آن ها گذشته بود توزیع شد.
    از بین این 200 نفر 22 نفر که عوامل خطر و رضایت زناشویی بالا داشتند انتخاب شدند. ضمن مصاحبه با 18 نفر داده ها به اشباع رسید. عوامل عمده حفاظت کننده بر اساس فراوانی شامل ارتباط، ویژگی های شخصیتی، مهارت ها، سازگاری، عوامل بیرونی، مذهب و باورها می باشند. هر یک از این عوامل حفاظت کننده شامل چند مولفه اولیه هستند. تعدادی از مولفه ها مانند احترام، رابطه جنسی مطلوب و تعهد نقش مهمی در حفظ و نگهداری زندگی مشترک داشتند. علاوه بر این به عوامل حفاظت کننده ای مانند قناعت، عدم چشم و هم چشمی و پذیرش زندگی اشاره شد که به نظر می رسد خاص فرهنگ ایرانی است. بین زنان و مردان در انتخاب عوامل عمده حفاظت کننده تفاوت معناداری مشاهده نشد اما در برخی از مولفه های بیان شده مانند امیدواری، همدلی، همکاری با هم در کارهای خانه، اعتماد به توانایی خود برای حل مشکل و تماس جسمانی در بین زنان و مردان تفاوت معناداری مشاهده شد.
    کلیدواژگان: عوامل حفاظت کننده، ازدواج، عوامل خطر، رضایت زناشویی
  • سید محمد آذین*، سیدعلی آذین صفحه 47
    با تصویب قانون نحوه اهدای جنین به زوجین نابارور به تاریخ 24 آذرماه 1382، اصطلاح «اهدای جنین» رسما وارد ادبیات حقوقی کشورمان شده و قانون، یکی از روش های مرسوم تلقیح مصنوعی یعنی انتقال رویان (Embryo) را مشروعیت بخشیده است. این مقاله بر آن است تا با بررسی شرایط قابلیت انتقال اموال از منظر فقهی و قانونی، مشروعیت انتقال حقوقی رویان، که در لسان قانونگذار جنین نامیده شده را مورد تحقیق قرار دهد. در توجیه ضرورت این مطالعه همین بس که اگر ماهیت آن چه در لسان عرف و حتی نزد حقوق دانان و قانون گذار، «اهدای جنین» نامیده می شود.
    حقیقتا هبه باشد، باید شرایط عمومی انتقال مورد معامله در خصوص رویان نیز صدق کند.
    چه آن که هبه به صراحت قانون مدنی و نظر بسیاری از فقی هان یک عقد است و جز مقرراتی که بنا به صراحت شریعت مختص هبه قرار داده شده، این عقد در سایر احکام، تابع قواعد عمومی قرار داده است. یکی از این قواعد عمومی مورد اجماع، ضرورت مالیت داشتن و قابلیت انتقال مورد معامله است. شیئی را می توان به موجب یکی از عقود منتقل نمود که اولا مالیت داشته باشد و ثانیا دارای اوصافی باشد که مانع از امکان انتقال حقوقی آن نشود. باور به مال بودن و قابلیت انتقال رویان آثاری فراتر از تصحیح عمل اهدای جنین به همراه دارد و می تواند مشکل تجاری سازی تلقیح مصنوعی را نیز مرتفع سازد. اما باید دید آیا واقعا می توان موجودی که قابلیت تبدیل به نوع انسانی را دارد، به استناد وضعیت فعلی اش مال دانست و اساسا پیامدهای چنین تحلیلی تا چه حد می تواند اخلاقی و در نتیجه مورد تایید قانون باشد؟ آیا نمی توان با قول به «حاکمیت قانون» در مشروعیت بخشی به انتقال رویان، از چالش های غیرقابل حل عقد دانستن این عمل گریخت و در عین حال از مزایای مشروعیت انتقال رایگان رویان بهره مند ماند؟ این مقاله تلاش می کند به پاسخی درخور به این پرسش ها دست یابد.
    کلیدواژگان: اهدای جنین، هبه، رویان، مالیت، شخصیت
  • محمدعلی بشارت*، سعیده بزازیان، نیما قربانی، مهساسادات اصغری صفحه 65
    در این پژوهش، رابطه ویژگی های فرزندپروری والدین با خودشناسی انسجامی فرزندان مورد بررسی قرار گرفت. هدف، آزمودن قدرت پیش بینی خودشناسی انسجامی فرزندان بر اساس ویژگی های مشارکت، حمایت از خودپیروی و مهرورزی والدین در یک نمونه دانشجویی بود. تعداد 352 دانشجو (142 پسر، 210 دختر) از مقطع کارشناسی دانشگاه تهران در این پژوهش شرکت کردند.از آزمودنی ها خواسته شد مقیاس ادراک از والدین (PPS) و مقیاس خودشناسی انسجامی (ISKS) را تکمیل کنند. نتایج نشان داد که ویژگی های حمایت والدین از خودپیروی و مهرورزی والدین با خودشناسی انسجامی رابطه مثبت معنادار دارند. تحلیل رگرسیون نشان داد که به ترتیب ویژگی مهرورزی مادر و حمایت پدر از خودپیروی می توانند تغییرات مربوط به خودشناسی انسجامی را پیش بینی کنند. بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که ویژگی های فرزندپروری والدین به شکل های گوناگون و احتمالا بر حسب مکانیسم های متفاوت، خودشناسی انسجامی فرزندان را تحت تاثیر قرار می دهند. این ویژگی ها هم چنین تحت تاثیر متغیرهای فرهنگی هستند.
    کلیدواژگان: خانواده، مشارکت، خودپیروی، مهرورزی، خودشناسی
  • میرمحمدباقر آزادموسوی*، محمدرضا جلالی صفحه 79
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی رابطه بین شیوه های مختلف فرزندپروری (مقتدر، سهل گیر، استبدادی و بی توجه)، سبک های مختلف دلبستگی (ایمن، اجتنابی و دوسوگرا) و جو خانوادگی (گرم و سرد) دو نسل (والدین و فرزندان) صورت پذیرفته است. گروه نمونه پژوهش حاضر 220 آزمودنی (110 دانش آموز پسر کلاس سوم راهنمایی مدارس نواحی دوگانه شهر قزوین همراه با 110 نفر از والدین شان) بودند که به صورت نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای تصادفی انتخاب شدند.در این پژوهش، از پرسش نامه های شیوه های فرزندپروری شیفر (نقاشیان، 1358) و سبک های دلبستگی کولینز و رید (کولینز و رید، 1990)، به عنوان ابزارهای جمع آوری اطلاعات استفاده شد. برای تحلیل داده ها، از روش مجذور خی 2، روش همبستگی پیرسون و روش تحلیل رگرسیون خطی ساده گام به گام استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که رابطه معناداری بین شیوه فرزندپرروی، سبک های دلبستگی و جو خانوادگی دو نسل وجود دارد.
    کلیدواژگان: شیوه فرزندپروری، سبک دلبستگی، جو خانوادگی و انتقال بین نسلی
  • عباس رحیمی نژاد*، محسن پاک نژاد صفحه 99
    خانواده و عملکرد آن اولین نهاد اجتماعی است که نقش مهمی در تحول روان شناختی فرزندان دارد. هدف مطالعه حاضر بررسی رابطه عملکرد خانواده و سطح ارضای نیازهای روانی با بهداشت روانی فرزندان نوجوان خانواده می باشد. روش پژوهشی نیز مطالعه از نوع توصیفی همبستگی است که در جامعه آماری خانواده های ساکن شهرک های مسکونی سازمان صنایع دفاع در شهر تهران و با انتخاب تصادفی 200 خانواده دارای نوجوان و جوان (14 تا 22 ساله) انجام شد. داده های پژوهشی با استفاده از سه پرسش نامه ابزار سنجش خانواده1، پرسش نامه نیازهای روان شناختی2 و پرسش نامه سلامت روانی عمومی3 گردآوری شد.
    یافته ها نشان داد که بین عملکرد کلی خانواده ها و سلامت روان فرزندان نوجوان آن ها رابطه معنادار وجود دارد. یافته دیگر نشان دهنده رابطه منفی بین عملکرد پایین خانواده ها و ارضای نیازهای اساسی فرزندان آن هاست. در پایان ضمن بررسی این یافته ها پیشنهادهایی برای بهبود عملکرد خانواده مطرح شده است.
    کلیدواژگان: عملکرد خانواده، سلامت روانی، نیاز های روان شناختی، نوجوان
  • لیدا ملک زاده*، محمود حیدری، شهلا پاکدامن، کارینه طهماسیان صفحه 113
    هدف اصلی این پژوهش تعیین رابطه تعاملی ابعاد فرزندپروری ادراک شده و خودکارآمدی با بهزیستی روان شناختی نوجوانان است. جامعه آماری این پژوهش شامل دانش آموزان دختر پایه اول دبیرستان شهر تهران بودند. در این مطالعه 450 دانش آموز از پنج منطقه تحصیلی شمال، جنوب، مرکز، شرق و غرب تهران با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند.
|
  • A. Tazikinejad*, J. Shafihi Sardasht, E. Shamsyan Page 7
    Marriage law, as part of general pa-ttern of family- is a policy instrument that defines optimal behavioral stan-dards for matrimonial relationship thr-ough ordaining sanctions. Imposing such standards regardless of their consequences may result in anxiety in the family institution and subsequently in the society itself and may raise the motivation of defensive behaviors among people and as a result will increase the cost of legis-lative and judicial system.Economic approach to the marriage law with analyzing aftermath of laws on couple's behavior is looking for minimizing marriage costs including couple, society and judiciary system costs, and maximizing the cost of its inefficient breach. Incentive role of family law and its supplements, such as labor laws, tax and employment affairs etc., on the rate of marriage and divorce, the amount of dowry and other couple's decisions is a topic that economics of family law is recently very focused on. This article, in the form of “contract” and “market” and by using of concepts including costs, benefits, efficiency, competition and monopolywill present the economic analysis of marriage and other related legal concepts and is to introduce a new approach to Iranian family legislators and judges.
    Keywords: Marriage, Economics of Law, Contract, Market
  • Sh. Khaledi*, F. Mootabi, T. Pourebrahim, F. Bagheryan Page 31
    This study was conducted to inve-stigate the marriage protective factors in married people with risk factors. The method of this study is quality-ative. In this study the researcher-made risk factor check list and Enrich Marital Satisfaction Questionnaire (115-item test) were used. to select the sample group, Risk Factor Check List and Enrich marital satisfaction ques-tionnaire were distributed among 100 men and 100 women who had been married for at least 3 years.Among these 200 individuals, 22 people with high risk factors and marital satis-faction were screened. Data reached saturation through Interviewing 18 pe-ople. Protective factors based on their frequencies include: relationship, pers-onality traits, skills, adjustment, out-side factors, religion, and beliefs. Each of these protective factors includes several primary components. Some of the components such as respect, desir-ablesexual relation and commitment have important role in protecting ma-rriage. In addition, some other factors, such as contentment, not being jealous of otherpeople’s lives, accepting the current life situation, were mentioned that seem to be specific to Iranian culture. There was no significant diff-erence between men and women choo-sing protective factors. There was ho-wever a significant difference between men and women in some of the menti-oned components.
    Keywords: Protective Factors, Marri, age, Risk Factors, Marital Satisfaction
  • S. M. Azin*, S. A. Azin Page 47
    Approval of “Embryo Donation Act 2003” inducted the expression of “Embryo Donation” in our legal liter-ature and formally legitimized this kind of Assisted Reproductive Trea-tment. This article aims at studying legal and ethical legitimacy of embryo donation through legal and juridical evaluation of properties’ transferabil-ity.What justifies the necessity of this study is that if we consider “embryo donation” as a real donation, it shall comply with general conditions of pr-operties’ transferability, since “donati-on” is a legal act which is basically. governed by general legal rules and one of these rules is the necessity of being as property and the transferabil-ity of transaction’s subject Furtherm-ore, considering embryo as property could solve the matter of commercia-lization of artificial insemination. However, first, we have to ask whe-ther it is ethical to count a potential human being as a property. Why do not we legitimize “embryo transfer” instead of “embryo donation” in order to get rid of dissoluble challenges of its recognition as a “legal act”? Is not it the best way to identify “embryo transfer” as a “legal rule” authorized by the parliament? This article suggests the basis of “leg-al rule” as the headstone of embryo transfer’s legitimacy.
    Keywords: Embryo donation, Dona, tion, Embryo, Property, Personhood
  • M. A. Besharat*, S. Bazzazian, N. Ghorbani Asghari Page 65
    The relationship between parenting characteristics of parents and child-ren's integrative self-knowledge was investigated in the present study. The aim was to examine the predictive po-wer of children's integrative self-knowledge in terms of parenting ch-aracteristics of involvement, autono-my support, and warmth in a sample of students. A total of 352 undergraduate students (142 males, 210 females) from Univ-ersity of Tehran were included in this study. Participants were asked to complete the Perception of Parents Scale (PPS) and the Integrative Self-Knowledge Scale (ISKS). Perceived autonomy support and perceived war-mth showed a significant positive ass-ociation with integrative self-knowl-edge. Regression analysis revealed th-at perceived autonomy support and perceived warmth can predict changes of integrative self-knowledge, respec-tively. It can be concluded that paren-ting characteristics of parents can in-fluence children's integrative self-kn-owledge in different ways and possib-ly through different mechanisms. Th-ese characteristic are also influenced by cultural variables.
    Keywords: Family, Involvement, Autonomy, Warmth, Self, Knowledge
  • M. M. B. Azad Moosavi*, M. M. B. Azad Moosavi Page 79
    This research aimed to examine the relationship between parental styles (authoritative, permissive, authoritar-ian and neglectful), attachment styles (secure, avoidant and ambivalent) & family climate (hot and cold) of two generations. Subjects were 220 (110 boy students of third class of secondary schools of two districts of Qazvin, and 110 parents) who were selected via cluster sampling.In this study, Schaffer,s parenting qu-estionnaires styles (Naqashian, 1358) and Collins and Read,s attachment (Collins & Read, 1990) were used as measures for collecting required data. Analyzes were carried out using sim-ple linear regression, pearson corre-lation and chi-square. Results revealed that parenting styles, attachment styles and family climate of parents, predict same variables in children as second generation.
    Keywords: Parenting Styles, Attach, ment Styles, Family Climate, Interg, enerational Transmission
  • A. Rahiminezhad*, A. Rahiminezhad Page 99
    The family and its function as a social institution has an important role in children’s psychological development. The Aim of this study is to investigate the relations of family functioning and the level of psychological basic needs of adolescents with their mental health. Research design is descriptive -correlational and the sample has been recruited from four military areas in Tehran city via simple random sam-pling method.A total number of 200 families with their youth (14 to 22 year old) com-pleted three questionnaires: Family Assessment Device (FAD), Psycholo-gical Needs Questionnaire (PNQ), and General Health Questionnaire (GHQ). The resultsindicate that there are sign-ificant correlations between family functionig subscales and mental hea-lth of their adolescences. Other fin-ding show that low family functioning has negative correlation with psych-ological basic needs (including three subscales: competence, autonomy, and relatedness)of adolescents. We discuss the results in the light of previous findings and provide suggestions to improve family function.
    Keywords: Family Function, Adole, scence's Mental Health, Basic Psycho, logical Needs
  • L. Malekzade*, M. Heidari, Sh. Pakdaman, K. Tahmassian Page 113
    The main purpose of the present study is to investigate the moderator relati-onship of dimensions of parenting styles and self-efficacy with psycholo-gical wellbeing in teenagers. The sta-tical population of this study is all fem-ale students in first grade of high sch-ool in Tehran.