فهرست مطالب

فصلنامه خانواده پژوهی
پیاپی 52 (زمستان 1396)

  • بهای روی جلد: 120,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/12/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضا رزاقی *، آلا قپانچی صفحات 485-496
    علاقه مندی فراوانی در زمینه مطالعه و شناخت خانواده های فرزندپذیر ایرانی در حال شکل گیری است، با این حال هنوز ناشناخته های این حوزه در ایران فراوان است. با توجه به نیازهای متعدد برنامه ریزی و مداخلاتی به ویژه در حوزه مشاوره فرزندپذیری، این مطالعه به بررسی مشخصه های متقاضیان فرزندپذیری پرداخته است. در این بررسی از روش زمینه یابی توصیفی بهره گرفته شده است. این پژوهش کلیه مراجعینی را دربر می گرفت که طی سال های 1393 و 1394 جهت دریافت خدمات مشاوره فرزندپذیری مراجعه کرده بودند.
    با 411 متقاضی پذیرش فرزندخواندگی مصاحبه نیمه ساختار یافته انجام شد. از بین مراجعین، 78 درصد فرزندپذیری را به شیوه موسسه ای و 22 درصد این فرایند را به صورت غیرقانونی پیگیری کرده اند. زوج های متقاضی نابارور تقریبا نیمی از زندگی مشترک خود را صرف دریافت خدمات ناباروری کرده بودند. یافته ها نشان داد که فقط نزدیک 27 درصد متقاضیان از آمادگی لازم برای پذیرش فرزند برخوردارند و بیشتر آن ها نیازمند آمادگی بیشتر یا انصراف از ادامه روند فرزندپذیری هستند. غربالگری متقاضیان فرزندپذیری فرایندی مهم و حساس است که ارائه خدمات مشاوره ای این فرایند را تسهیل می کند، اما آن چه اهمیت می یابد زمینه بهره گیری از ابزار و چک لیست های استاندارد با توجه به شرایط بومی و فرهنگی موجود است.
    کلیدواژگان: فرزندپذیری، خانواده های فرزندپذیر، مشاوره فرزندپذیری، فرزندخوانده
  • محمد روشن، مریم غنی زاده بافقی * صفحات 497-514
    فرزندخواندگی، از بسترهای توجه به مصالح عالیه کودک، بر موضوع یافتن خانواده ای مناسب برای کودک و نه صرف الحاق او به یک خانواده تمرکز دارد. در این میان فرزندخواندگی باز به عنوان یکی از انواع فرزندخواندگی در جهت حمایت از کودک، مدعی است که با در اختیار قرار دادن اطلاعات مربوط به والدین اولیه و همچنین سایر اطلاعات هویتی، حق بر هویت کودک را در راستای مصالح وی، تامین می کند. از سوی دیگر الگوی اسلام برای حمایت از کودکان، علی رغم عدم پذیرش فرزندخواندگی، به دلیل توجه ویژه به حفظ هویت و نسب کودک، ارائه اطلاعات والدین اولیه را ضروری می داند. تجلی این نگاه در قانون حمایت از کودکان و نوجوانان بی سرپرست و بدسرپرست مصوب 1392 قابل مشاهده است. مقاله حاضر به دنبال یافتن نقاط مشترک و متفاوت این دو الگوی حمایتی از کودکان است.
    کلیدواژگان: فرزندخواندگی باز، حق بر هویت کودک، کنوانسیون حقوق کودک، لقیط، قانون حمایت از کودکان و نوجوانان بی سرپرست و بدسرپرست
  • فائزه عطاریان *، لیلی پناغی، داوود تقوایی صفحات 515-530
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش مدیریت خشم و استرس بر کاهش خشم و استرس مادران کودکان مبتلا به اختلال های طیف اتیسم انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش را کلیه مادران کودکان مبتلا به طیف اتیسم مراجع کننده به مرکز به آرا در سال 94 تشکیل می دادند. به روش نمونه گیری در دسترس تعداد 30 نفر از مادران به عنوان نمونه پژوهش انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه (15 نفره) آزمایش و گواه تقسیم شدند. ابزارهای این پژوهش پرسشنامه های پاسخ به استرس کوه و همکاران (2001) و پرخاشگری گلادو (1991) بود. آموزش مدیریت خشم و استرس روی مادران گروه آزمایش به مدت 8 جلسه هفتگی 90 دقیقه ای اجرا شد. در این تحقیق از طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها نیز از طریق آزمون تحلیل کواریانس صورت گرفت. نتایج نشان داد که آموزش مدیریت خشم و استرس والدگری موجب کنترل خشم و ابعاد آن (کلامی، فیزیکی و تکانش گری) و هم چنین کاهش استرس و ابعاد آن (تنش، پرخاشگری، خشم، خستگی و ناکامی) در مادران کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم می شود.
    کلیدواژگان: مدیریت خشم، مدیریت استرس، مادران، اختلال طیف اتیسم
  • پریسا سادات سیدموسوی، مریم فلاحت پیشه بابلی، بهاره انجم شعاع صفحات 531-549
    با توجه به اهمیت رفتار کاربر در شبکه های اجتماعی به ویژه در گروه سنی نوجوانان، هدف این پژوهش بررسی رابطه میزان استفاده، انگیزه ها و ادراک پیامدهای استفاده از شبکه های اجتماعی با کیفیت دلبستگی به والدین و ادراک طرد و کنترل والدینی بود. جامعه آماری این پژوهش تمام نوجوانان 15 تا 18 سال شهر تهران بودند که با روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای 146 پرسشنامه های دلبستگی به والدین و همسالان، پرسشنامه پذیرش، طرد و کنترل والدینی و پرسشنامه کاربری شبکه های اجتماعی پاسخ دادند نتایج نشان داد که کیفیت رابطه با والدین نقش مهمی در پیش بینی میزان استفاده و نوع کاربری شبکه های اجتماعی داشته و همچنین می تواند بر پیامدهای استفاده از این شبکه ها نیز تاثیر بگذارد. هم چنین، بر خلاف انتظار، افزایش کنترل والدینی نمی تواند موجب کاهش استفاده از این شبکه ها گردد. بر مبنای یافته ها به نظر می رسد که هر چند بیشتر نوجوانان از شبکه های اجتماعی استفاده می کنند ولی رابطه با والدین نقش مهمی در پیش بینی انگیزه استفاده از شبکه های اجتماعی دارد.
    کلیدواژگان: شبکه اجتماعی، دلبستگی، طرد، کنترل، نوجوانان
  • ریحانه شجاعی جشوقانی، سیداحمد احمدی علون آبادی*، رضوان سادات جزایری، عذرا اعتمادی صفحات 551-568

    پژوهش حاضر به منظور شناسایی و مقایسه آسیب های برآمده از فضای مجازی در روابط بین زوجین در شهر اصفهان انجام گرفت. روش پژوهش حاضر از نوع ترکیبی رویکرد اکتشافی متوالی (تدوین ابزار) بوده است. در مرحله کیفی پژوهش با استفاده از تکنیک زاویه بندی و شیوه نمونه گیری کیفی هدفمند (از طریق مصاحبه با زوجین آسیب دیده از فضای مجازی، متخصصین مشاور خانواده و مطالعه اسناد) مفاهیم و مقوله های آسیب های برآمده از فضای مجازی شناسایی گردید. این مفاهیم و مقوله ها شامل مشکلات بین فردی (مشکلات جنسی، روابط فرازناشویی، کاهش صمیمت) و مشکلات درون فردی (اعتیاد اینترنتی، تغییر در سبک زندگی، تزلزل در ارزش ها) می باشد. سپس مفاهیم و مقوله های شناسایی شده در بخش کیفی پژوهش برای تدوین ابزار پژوهش مورد استفاده قرار گرفتند. بعد از اعتباریابی، پرسشنامه در بین 240 زوج که با استفاده از شیوه نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند توزیع گردید. نتایج نهایی پژوهش بیانگر این است که آسیب های برآمده از فضای مجازی در روابط زوجین و ابعاد آن (مشکلات درون فردی و مشکلات بین فردی) در بین مردان به طور معناداری بالاتر از زنان برآورد شده است.

    کلیدواژگان: روابط زوجین، فضای مجازی، آسیب در روابط زوجین
  • سپیده حق شناس، نرگس باباخانی * صفحات 569-584
    هدف پژوهش حاضر، پیش بینی رضایت زناشویی بر اساس مهارت های مقابله با استرس و چشم انداز زمان بود. روش پژوهش همبستگی و جامعه آماری شامل زوجین ساکن در منطقه 2 شهر تهران بود که از میان آن ها نمونه ای به تعداد 250 نفر به صورت در دسترس انتخاب شده و به پرسشنامه های رضایتمندی زناشویی انریچ، سبک های مقابله ای لازاروس و فولکمن، چشم انداز زمان زیمباردو پاسخ دادند. نتایج پژوهش نشان داد، 5/12 درصد واریانس رضایت زناشویی بر اساس چشم انداز زمان و به کارگیری راهبردهای مقابله با استرس در زوجین پیش بینی می شود. نتایج همچنین نشان داد در به کارگیری راهبردهای هیجانی با رضایت زناشویی رابطه معکوس و معنادار وجود دارد، اما در به کارگیری راهبردهای مقابله ای متمرکز بر حل مسئله با رضایت زناشویی رابطه معناداری نشان داده نشد. در بررسی روابط دیدگاه های زمان با رضایت زناشویی نتایج حاکی از رابطه معکوس معنادار رضایت زناشویی با دیدگاه زمان گذشته منفی، حال لذت گرا و حال معتقد به سرنوشت بود. همچنین با توجه به نتایج آزمون t، زنان و مردان در رضایت زناشویی، به کارگیری راهبردهای مقابله با استرس و دیدگاه های زمان با هم تفاوت معناداری ندارند.
    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، چشم انداز زمان، راهبردهای هیجان مدار، راهبردهای مسئله مدار
  • علی محمد رضایی *، فرشته میرزاده کوهشاهی، الهام یعقوبی ترکی صفحات 585-604
    عوامل عدیده ای از جمله عوامل اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، خانوادگی و... در طلاق عاطفی و اقدام عملی به طلاق موثر هستند. مطالعه کیفی حاضر به تعاملات عاطفی زوجین و نقش آن در طلاق عاطفی و اقدام به طلاق پرداخته است. 30 زن متاهل مراجعه کننده به یکی از مراکز مشاوره شهر تهران که حداقل یک سال از زمان ازدواج آن ها می گذشت با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. داده ها با مصاحبه نیمه ساختار یافته جمع آوری و با روش تحلیل محتوا کدگذاری و تجزیه و تحلیل شدند. نتایج حاصل از پژوهش، هفت گروه مشکلات شامل تغییر وضعیت پذیرش بدون قید و شرط اولیه به پذیرش توام با قید و شرط فراوان، ازدواج اجباری و بدون عشق و علاقه، فقدان دوره نامزدی و آشنایی اولیه، عدم اختصاص زمان کافی برای ابراز علاقه و محبت به خانواده، تعاملات اجتماعی ضعیف، لج و لجبازی و مشکلات عاطفی حل نشده قبلی را شناسایی کرد که در طلاق عاطفی و اقدام به طلاق زوجین موثر بودند. تعاملات عاطفی منفی زوجین نقش کلیدی در ایجاد و گسترش طلاق عاطفی و اقدام به طلاق دارند و لازم است قبل از ازدواج، آگاهی کافی به زوجین در خصوص این گونه تعاملات و نقش آن ها در تخریب زندگی داده شود.
    کلیدواژگان: طلاق عاطفی، اقدام به طلاق، تعاملات عاطفی، مطالعه کیفی
  • نمایه مولفان مقالات منتشر شده در شماره های 1 تا 52 فصلنامه خانواده
    صفحات 605-616
|
  • R. Razaghi *, A. Ghapanchie Pages 485-496
    Recently an increasing interest in studying and exploring the Iranian adoptive families has been evolved. Nevertheless, there are still frequent unknown factors about adoption in Iran. This study proceed to survey on characteristics of adoptive applicants due to programming and interventional needs in adoption counselling area. In this study, the descriptive survey method has been used and it involved all clients who referred to adoption counseling from March 2014 to March 2016. The clients were 411 adoptive applicants who atended in semi-structured interview. Among the clients, 78% of them aimed at the adoption institutionally and 22% have followed the process illegally. Nearly half of the marriage life of infertile couples were spent to seek for infertility services. The findings indicated that nearly 27 percent of applicants are ready for adoption and other applicants require more preparation or canceling adoption process. Adoptive applicant screening process is critical and sensitive and consulting services facilitate this process; but the important point is the use of standard instrument and check lists according to local and cultural conditions.
    Keywords: Adoption, Adoptive Families, Adoption Counselling, Adoptee
  • M. Roshan, M. Ghanizade Bafghi * Pages 497-514
    Adoption as a ground for the best interests of the child, focuses on finding a proper family for a child rather than a child for the family. Open adoption as a sort of adoption for protecting children claims that child’s access to the information of original parents and other identity features will provide child’s right to identity and include child’s best interest. On the other hand, despite rejecting adoption, Islam po-stulates child access to biological parents’ information due to protecting child’s The trace of this point of view is observable in the “Protection of children and Teenagers without Guardian or with Improper Guardian” Act (2013). This article is planning to find similarities and differences between the two supportive approaches. According to the findings, it is to say that both of the approaches, despite the fundamental differences, are convergent in presenting information about the child’s identity. In other sorts of adoption, the main plot is the child’s right to have access to the biological inform-ation as well, but in the open adoption approach, child can also contact to the primary parents beyond the mere inform-ation access.
    Keywords: Open Adoption, Child's Rig-ht to Identity, Convention on the Rights of the Child, Laqit, Protection of Children, Teenagers Without Guardian or With Improper Guardian Act (2013)
  • F. Attarian *, L. Panaghi, D. Taghvaee Pages 515-530
    This research was undertaken with the goal of investigating the impact of stress and anger management training on reduc-ing anger and stress of mothers whose children had autism spectrum disorders. The statistical population of this research included all mothers of children with auti-sm spectrum disorders who refer to Beh-ara center in 2015. Through convenience sampling method, 30 mothers were selec-ted as research sample and were randomly divided into two experimental and control groups (15 subjects/group). Research tools included Stress Response Inventory and Aggression Inventory. Stre-ss and anger management training was conducted on mothers of experimental group during eight 90-minutes weekly se-ssions. Pretest- posttest design within con-trol group was used in this study. Data was analyzed by Covariance. The results showed that anger and stress management training in parents reduces anger and its aspects (verbal aggression, physical aggr-ession, and impulsivity) also reduce stress and fiasco) in mothers of children with autism spectrum disorders.
    Keywords: Anger Management, Stress Management, Mothers, Autism Spectrum Disorders
  • P. Seyed Mousavi, M. Falahatpishe, B. Anjom Shoae Pages 531-549
    Due to the importance of user behavior in social networks especially in adolescents, the purpose of this study was investigating the amount, motivations and perception of consequences of using the social networks based on the quality of the relationship between attachment styles with perception of parental rejection and control in adole-scents. The population of the research included all of the 15-18 years old adoles cents of Tehran from which 146 students (77 girls and 69 boys) were chosen by clu-ster sampling and completed the Inventory of Parent & Peer Attachment, Parental Acceptance-Rejection and Control, and Social Network Using Checklist. The re-sults showed that the quality of the relati-onship with parents has a key role in prediction of the amount and the way of using the social networks and in addition could affect the consequences of using these networks. In addition, increasing of the parental control unexpectedly could not decrease the using of social networks. According to the results, it seems that although most of the adolescents are using the social networks, the relationship with parents can be critical in predicting the motives of using these networks.
    Keywords: Social Network, Attachment, Rejection, Control, Adolescents
  • R. Shojaei Jeshvaghani, S. A. Ahmadi, R. S. Jazayeri, O. Etemadi Pages 551-568

    The present study aimed to identify and compare cyberspace-induced damages in marital relationship in the city of Isfahan. The study was conducted through a com-bined method of exploratory-sequential approach (tool initiation). In qualitative phase of study the concepts and categories of cyberspace-induced damages were iden-tified by applying angulation technique and qualitative-purposive sampling meth-od (through interviews with spouses affect-ed by cyberspace, family counseling spe-cialists and studying documents). The concepts and categories included interpersonal problems (sexual problems, extramarital relationships, diminished inti-macy) and intrapersonal problems (inter-net addiction, change in lifestyle, threats in values). Then, the identified concepts and categories in the qualitative phase were applied to design the tool. After nor-malizing, the questionnaire was completed by 240 couples selected through the multi-stage cluster sampling method. The final results of the study indicated that the cyberspace-induced damages on marital relationship and its dimensions (intrape-rsonal problems and interpersonal proble-ms) were significantly higher in men than in women.

    Keywords: Marital Relationship, Cybers-pace, Damage in Marital Relationship
  • S. Haqshenas, N. Babakhani * Pages 569-584
    The purpose of this study was to predict marital satisfaction based on coping skills and time perspective. The research method was correlation and the statistical popu-lation composed of couples living in the 2nd district of Tehran. By convenience sampling method, 250 individuals were selected and were asked to complete the ENRICH Marital Satisfaction Scale, the Lazarus & Folkman’s Coping Styles Questionnaire and the Zimbardo’s Time Perspective Inventory. The results showed that 12.5% of variance of marital satisfa-ction can be explained by the time persp-ective and the use of coping strategies in couples. The findings also indicated that there was a negative association between emotional coping strategies and marital satisfaction; while, there was no signi-ficant relationship between problemorien-ted strategies and marital satisfaction. In examining the relationship between views of time and marital satisfaction, the results indicated that there was a negative signif-icant relationship between marital satisfa-ction with past negative view of time, present hedonistic and believing in present fatalistic. According to the results of t-test for gender differences, there was no signi-ficant difference between men and women in marital satisfaction, using coping strategies and time views.
    Keywords: Marital Satisfaction, Time Pe-rspective, Emotion-Oriented Strategies, Problem-Oriented Strategies
  • A. M. Rezaei, F. Mirzadeh Kouhshahi, E. Yaghoubi Taraki Pages 585-604
    Many factors, such as economic, cultural, social and family factors, are effective in divorce and initiating for divorce. The present study addresses the emotional interactions of couples and its role in emotional divorce and initiating for divorce. 30 married women who referred to one of the counseling centers of Tehran and who were at least in the second year of their marriage were selected through purposeful sampling. Data were collected by semi-structured interviews and coded and analyzed by content analysis method. The results included seven groups of problems, including the changing of the unconditional acceptance to conditional acceptance, obligatory marriage without love and interest, lack of initial engage-ment, lack of sufficient time to express interest and affection for family, poor social interactions, sluggishness, and uns-olved emotional problems that were effecting the couple's emotional divorce and initiating for divorce. Negative emotional interaction of couples plays a key role in the creation and expansion of emotional divorce and initiating for divo-rce, and before marriage it is necessary to provide couples sufficient knowledge about such interactions and their role in harming marital life.
    Keywords: Emotional Divorce, Initiating for Divorce, emotional interactions, quail-tative study