فهرست مطالب

خانواده پژوهی - پیاپی 55 (پاییز 1397)

فصلنامه خانواده پژوهی
پیاپی 55 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علمی - پژوهشی
  • مهدی کرمانی *، احمدرضا اصغرپور ماسوله، زهرا برادران کاشانی صفحات 303-326
    تغییر در مطلوبیت‎های فرهنگی و اجتماعی در ترکیب با تحول در تعریف نقش زنان در جامعه، شرایطی متفاوت و بعضا پیچیده برای فرایند همسرگزینی دختران جوان را رقم زده‎است. درک این پیچیدگی به عنوان هدف اصلی در این مطالعه مستلزم بهره گیری از روشی ژرفانگر بوده‎است. بدین منظور پانزده مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته با زنان جوان انجام و یافته‎ها با روش نظریه زمینه‎ای تحلیل شد. بر اساس نتایج حاصل شاهد افزایش عاملیت دختران در گزینش همسر علی‎رغم حضور قدرتمند ارزش‎ها و باورهای سنتی هستیم. این واقعیت در قالب مقوله "همسرگزینی: کشاکش فردیت در برابر ارزش‎های سنتی" به عنوان پدیده مرکزی صورت‎بندی شد. همچنین دختران جوان با توجه به شرایط علی از قبیل استقلال مالی و باورداشت‎های فرهنگی، شرایط زمینه‎ای از جمله تحولات ناظر بر گذار نسل‎ها و تحول در الگوهای ارتباطی و نیز شرایط مداخله‎گری همچون تجارب تحصیلی خود و خانواده شان، راهبرد‎های مختلفی در گزینش همسر شامل سه سبک گزینش همسر به شیوه سنتی، دوستانه و ترکیبی را اتخاذ می‎کنند که چهار دسته پیامد شامل دریافت یا عدم دریافت پشتیبانی‎های خانوادگی، خوشبینی یا عدم خوشبینی نسبت به پایداری زندگی زناشویی، مسئولیت‎پذیری یا مسئولیت‎گریزی در انتخاب همسر و نهایتا تفاهم یا عدم تفاهم با همسر ‎را در پی دارد.
    کلیدواژگان: همسرگزینی، نظریه زمینه ای، دختران جوان، فردیت، ارزش‎های سنتی
  • امید عیسی نژاد *، شهین هوشمند صفحات 327-344
    یکی از مهمترین تصمیم های افراد در طول زندگی، تصمیم گیری در مورد انتخاب همسر است. . هدف از این پژوهش بررسی روایی و پایایی و ساختارعاملی پرسشنامه ی معیارهای انتخاب همسر شوارتز و هاسیبروک (2012) ، در نمونه ایرانی است. این پژوهش از نوع زمینه یابی برای سنجش ساختار عاملی ابزار است. نمونه ی پژوهش شامل 486 نفر بوده که به شیوه نمونه گیری نسبی از میان دانشجویان انتخاب شدند و پرسشنامه های ملاک های انتخاب همسر (MSCI) و پرسشنامه اولویت بخشی ملاکهای همسرگزینی را تکمیل نمودند. نتایج برازش مدل عاملی تاییدی نشان داد مدل 9 عاملی پرسشنامه ملاک های انتخاب همسر (MSCI) در نمونه ایرانی از برازش مناسب برخوردار است. میزان آلفای کرونباخ عامل ها بین 51/0 تا 91/0 و به روش بازآزمایی با فاصله 1 ماه بین 53/0 تا 72/0 به دست آمد. همبستگی عامل های پرسشنامه MSCI با عامل های پرسشنامه اولویت بخشی ملاکهای همسرگزینی، مثبت و معنی دار به دست آمد. یافته ها نشان می دهد که مهترین عامل ها برای انتخاب همسر در نمونه ایرانی به ترتیب عامل های قابل اعتمادبودن، خوش خلقی، مهربانی و درک همسر است.
    کلیدواژگان: ملاک های انتخاب همسر، روایی، پایایی، ساختار عاملی
  • نسیم نوری، نسا رمضان * صفحات 345-361
    هدف مطالعه همبستگی حاضر، بررسی نقش سبک های دفاعی و خودپنداره بر قصه عشق زنان و مردان متاهل بود. 350 نفر از دانشجویان متاهل واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی تهران در سال 1395 که بین سنین 20-45 سال بودند بر اساس نمونه گیری غیرتصادفی در دسترس انتخاب شدند و به ابزارهای پژوهش که عبارت بودند از پرسشنامه سبک های دفاعی اندروز و همکاران (1993) ، پرسشنامه قصه عشق استرنبرگ (1998) و پرسشنامه 6 عاملی خودپنداره استک (1994) پاسخ دادند. یافته های پژوهش نشان داد که بین خرده مقیاس های خودپنداره و قصه های عشق افراد، ارتباط مثبت معنادار وجود دارد. همچنین بین سبک های دفاعی با قصه های عشق افراد، رابطه وجود داشت. نتایج تحلیل رگرسیون نیز بیان داشت که قصه های عشق افراد از طریق سبک های دفاعی و خودپنداره آنان قابل پیش بینی است. از این نتایج می توان در حوزه مشاوره زوجین استفاده نمود.
    کلیدواژگان: قصه عشق، خودپنداره، سبک های دفاعی
  • فاطمه مدیری* صفحات 363-382
    هدف این مقاله بررسی وضعیت کیفیت زندگی زناشویی و بررسی ویژگی های اقتصادی اجتماعی اثرگذار بر آن می باشد. جامعه آماری پیمایش، متاهلین شهر تهران بوده و نمونه ها به شیوه خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شده است. ابزار مورد استفاده پرسشنامه بوده و از آزمون های آماری همبستگی پیرسون، تحلیل واریانس، تفاوت میانگین و رگرسیون چندگانه استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد: بعد مثبت کیفیت زندگی زناشویی در 5/67 درصد از پاسخگویان در سطح بالا و در 5/32 درصد از ایشان در سطح متوسط و پایین تر گزارش شده است. بعد منفی کیفیت زندگی زناشویی در 3/85 درصد از پاسخگویان در سطح پایین و در 7/14 درصد از ایشان در سطح متوسط و بالا تر گزارش شده است. در تاثیر عوامل اقتصادی اجتماعی بر ابعاد مثبت و منفی کیفیت زندگی زناشویی تفاوت هایی وجود دارد و تحلیل چند متغیره نشان داده، نسل و درآمد نسبت به دیگر متغیرهای اقتصادی اجتماعی از قدرت تبیین بالاتری برخوردار بوده است. از آنجا که بخش زیادی از واریانس کیفیت زندگی زناشویی تبیین نشده باقی مانده، بررسی دیگر عوامل ساختاری، ارتباطی و فردی ضرورت دارد. بر اساس نتایج تحقیق پیشنهادات اجرایی و مطالعاتی ارائه شد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی زناشویی، بعد مثبت کیفیت زندگی زناشویی، بعد منفی کیفیت زندگی زناشویی، ویژگی های اقتصادی اجتماعی
  • مونا چراغی *، مریم ابراهیمی صفحات 383-410
    با توجه به این که ضرب المثل ها در هر جامعه نمایانگر عقاید و آداب و رسوم و هنجارهای رایج می باشند، بررسی دقیق آنها می تواند درک بهتری از کیفیت روابط خانوادگی ایجاد نماید. هدف این پژوهش تحلیل کیفی ضرب المثل های ایرانی مرتبط با رابطه والد-فرزندی است. ضرب المثل های حاوی کلمه مادر، پدر، فرزند و مترادف های آنها مورد تحلیل کیفی قرار گرفتند. یازده مقوله اصلی بر اساس تحلیل ها استخراج گردید که عبارتند از: جایگاه ویژه و منحصر به فرد والدین برای فرزند، همجوشی والد-فرزند، تفاوت کیفی نقش مادر و پدر، سبک فرزندپروی، رقابت کننده های رابطه والد-فرزندی، امتیازات والدگری، هزینه های والدگری، فرزند سرمایه تحت تملک والدین، بی ملاحظگی فرزند نسبت به والدین، فرزند صاحب مال والدین، و تفاوت کیفی فرزند پسر و دختر هریک از مقوله های مذکور شامل مقوله های فرعی می باشند. بر اساس نتایج، رابطه والد-فرزندی رابطه ای مهم و بی رقیب داراست. والدگری علاوه بر منافعی که به همراه دارد دشواری های زیادی را نیز شامل می گردد که باعث می شود فرزندان همیشه نسبت به والدین احساس دین و حتی گناه داشته باشند. در ضرب المثل ها رابطه والد-فرزندی چنان درهم تنیده و نزدیک به تصویر کشیده شده است که تصور وجود مفاهیمی چون مرز و تمایزیافتگی در این رابطه را دشوار می سازد. همچنین جایگاه مادر برای فرزند برتر از جایگاه پدر توصیف شده است که در خانواده سنتی این امر کمک زیادی به ارتقاء جایگاه زنان در هرم قدرت خانواده می کرده است. بر اساس نتایج میل جنسی، منافع مالی و تهدید جانی مهمترین عوامل تهدید کننده رابطه والد-فرزندی هستند. بدین ترتیب رابطه والد-فرزندی که در جامعه سنتی ایران محوری ترین رابطه برای افراد محسوب می شده است نیز رابطه ای کاملا مورد اعتماد نیست و تحت تاثیر منفی فردگرایی و منفع طلبی طرفین قرار می گرفته است.
    کلیدواژگان: خانواده ایرانی، رابطه والد-فرزندی، فرزندپروری، ضرب المثل
  • مهدی رحیمی *، یاسمن ماوندادی، مریم زارع صفحات 411-424
    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه ی میان ابعاد دلبستگی و الگوهای ارتباطی والدین کودکان پیش دبستانی با رفتارهای هنگام بازی این کودکان بود. این پژوهش از نوع توصیفی (همبستگی) بود که 360 کودک (198 پسر و 162 دختر) 6-4 سال مشغول در مراکز پیش دبستانی شهر یزد در سال تحصیلی 96-1395 در آن شرکت داشتند و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. برای اندازه گیری متغیرهای پژوهش از مقیاس رفتار بازی کودکان پیش دبستانی (PPBS) ، پرسشنامه ی روابط میانی دلبستگی (KCAQ) و پرسشنامه ی الگوهای ارتباطی زوجین - فرم کوتاه شده (CPQ-SF) استفاده شد. نتایج بیانگر آن بود که بیشترین میزان بازی در کودکان را بازی اجتماعی و کمترین میزان را رفتارهای کم گویی تشکیل می دهند. نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نیز نشان داد، ابعاد دلبستگی و الگوهای ارتباطی زوجین در مواردی قادر به پیش بینی رفتارهای بازی کودکان هستند. رفتارهای تکاملی انطباقی مثبت، بازی اجتماعی را به طور مثبت و رفتارهای کم گویی را به طور منفی پیش بینی می کنند. رفتارهای منفی نیز قادر به پیش بینی بازی خشن و رفتارهای گوشه گیری منفعل در جهت مثبت در کودکان بودند. همچنین بعد دوری گزینی از حمایت نگاره ی دلبستگی/ فرد مراقب، رفتارهای کم گویی را در جهت مثبت پیش بینی می کند. الگوی ارتباطی مرد متوقع/ زن کناره گیر به صورت مثبت رفتار گوشه گیری منفعل را پیش بینی نمود. برای رفتارهای گوشه گیری فعال ارتباط معناداری با سایر متغیرها یافت نشد.
    کلیدواژگان: رفتارهای هنگام بازی، ابعاد دلبستگی، الگوهای ارتباطی زوجین، کودک پیش دبستانی
  • احمد شریفی اردانی، احمد یارمحمدیان *، امیر قمرانی صفحات 425-442
    ناتوانی هوشی یک اختلال عصبی رشدی محسوب می شود که تاثیر بسیار زیادی بر خانواده به خصوص مادران می گذارد. لذا هدف از این پژوهش تدوین برنامه فرزندپروری مبتنی برتجارب زیسته مادران کودکان ناتوان هوشی بود. برای تدوین برنامه به شیوه کیفی به کاوش تجارب زیسته مادران با استفاده از مصاحبه ژرف نگر با 12مادر، که دارای کودک ناتوانی هوشی بودند پرداخته شد و مضامین اصلی تجربه ها از طریق روش Colaizzi کشف شد. سپس بر اساس مضامین اصلی کشف شده به مطالعه مروری کلیه روش های فرزندپروری و برنامه های مربوطه (که در کتابها و مقالات مختلف مطرح شده بودند) پرداخته شد تا جلسات فرزندپروری طراحی شود. و در نهایت برنامه فرزندپروری طراحی شده با استفاده از روش گروه های کانونی بین مشاوران تخصصی مدارس استثنایی استان یزد مورد بررسی قرار گرفت و ضریب CVR مربوط به هرجلسه محاسبه و در مورد برنامه به اجماع رسیده شد و روایی محتوایی و صوری آن مورد تایید قرار گرفت. یافته های حاصل از تجربیات مادران در زندگی با کودک مبتلا به ناتوانی هوشی در 7 مضمون اصلی (تجربه سرزنش، نگرانی از آینده، مشکلات رفتاری کودک ، اختلال در تعامل، داغ و انزوای اجتماعی، افکار و احساسات منفی و دستاوردهای مثبت) و 16 مضمون فرعی که به صورت زیرگروه های مضامین اصلی کدبندی شده اند، خلاصه گردید. سپس برنامه فرزندپروری مبتنی بر تجارب زیسته مادران دارای کودک ناتوان هوشی با استفاده از مولفه های اساسی درمان مبتنی بر شفقت و روش فرزندپروری مثبت در 9جلسه آموزشی تدوین شد. از آنجایی که برای طراحی این برنامه از تجارب مادران به عنوان مخاطبان اصلی و همچنین مطالعه ی مروری گسترده منبع علمی برای پاسخگویی به نیازهای آنان استفاده شده است و کلیه جلسات آموزشی مورد بررسی و تایید متخصصان مربوطه قرار گرفته است، به این نتیجه می رسیم که برنامه طراحی شده از روایی محتوایی و صوری قابل قبولی برخوردار می باشد و می تواند در جهت پیشرفت کودکان ناتوان هوشی و خانواده های آنها موثر و مفید باشد.
    کلیدواژگان: مادران، ناتوانی هوشی، تجارب زیسته، برنامه فرزندپروری
  • شیرین عظیمی فر، رضوان سادات جزایری*، مریم سادات فاتحی زاده، احمد عابدی صفحات 443-457
    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش فرزندپروی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر خودکارآمدی والدینی در مادران کودکان با مشکلات رفتاری برونی شده بود. این پژوهش از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل مادران کودکان با مشکلات رفتاری برونی شده در سنین پیش از دبستان در اصفهان بود. نمونه گیری به شیوه دردسترس انجام شد. بدین ترتیب 30 نفر از مادران داوطلب پس از بررسی ملاک های ورود به پژوهش انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 15 نفر) گمارش شدند. آموزش فرزندپروری متنی بر پذیرش و تعهد طی 10 جلسه 90 دقیقه ای برای گروه آزمایش اجرا شد در حالی که برای گروه کنترل مداخله ای صورت نگرفت. ابزار پژوهش پرسشنامه خودکارآمدی والدینی دومکا بود که در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری توسط هر دو گروه تکمیل شد. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (تحلیل واریانس اندازه گیری های مکرر) استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که آموزش فرزندپروری مبتنی بر پذیرش و تعهد میزان خودکارآمدی والدینی مادران در گروه آزمایش را نسبت به گروه کنترل به طور معنی داری افزایش داده است. بر این اساس می توان نتیجه گرفت که مداخلات مبتنی بر پذیرش و تعهد بر بهبود احساس کفایت و رضایت والدین از عملکرد خود در رابطه با کودک موثر است.
    کلیدواژگان: فرزندپروری مبتنی بر پذیرش و تعهد، خودکارآمدی والدینی، مشکلات رفتاری برونی شده
|
  • M. Kermani *, A. R. Asgharpourmasouleh, Z. Baradarankashani Pages 303-326
    The change in cultural and social ideals in combination with the evolution of women’s social roles definitions have brought an emergent or even a complex situation in the process of marriage for young women. To understand this complexity as the main goal of this research, the deep qualitative approach was used. Therefore, deep semistructured interviews were held with 15 young women in Mashhad city. The interview scripts were analyzed using grounded theory method. Findings showed that despite the powerful presence of traditional values and beliefs, there was an increase in women’s agency. This fact was formulated as a central phenomenon in terms of a category named:“a conflict between individuality and traditional values in the process of choosing mate”. Moreover, regarding to causal factors such as “economic and cultural independency”, contextual factors such as “intergenerational transmission” and “the revolution in communication patterns”, and mediating factors like “education experience of women and their families”, young women adopted different mate selecting strategies including the traditional, friendship based or mixed ones which have four different groups of consequences. These consequences have been discussed extensively in this article.
    Keywords: Grounded Theory, Individuality, Mate Choosing, Traditional Values, Young Females
  • O. Isanejad*, Sh. Hooshmand Pages 327-344
    Mate selection is one of the most important decisions made by individuals during their lives. The purpose of this study was to examine the validity, reliability and factor structure of Schwarz and Hassebrauck Mate Selection Criteria Inventory (2012) in Iranian culture. The study sample was consisted of 486 individuals who were selected among university students through a partial sampling. The participants completed the Mate Selection Criteria Inventory (MSCI) and the Mate Selection Criteria Priority Questionnaire. The results of the confirmatory factor model showed that the 9-factor model of Mate Selection Criteria Inventory (MSCI) had an appropriate fit in Iranian sample. The value of Cronbach’s Alpha of the factors ranged between 0.51 and 0.91, and it was between 0.53 and 0.72 using retest method with an interval of 1 month. The correlation among the factors of MSCI and the factors of Mate Selection Priority Questionnaire was positive and significant. The results of the study show that the most important factors of mate selection in Iranian culture are trustfulness, kindness, and understanding respectively.
    Keywords: Mate Selection Criteria, Validity, Reliability, Factor Structure
  • N. Ramezan *, N. Nouri Pages 345-361
    The aim of this correlational research was to study the role of defense styles and selfconcept in the love stories of married men and women. 350 married students (age range of 20-45 years) were selected by a non-random sampling method from Islamic Azad Universities of Tehran. They asked to answer the research instrument including the Defense Style Questionnaire (Andrews, 1993), Sternberg's Love Story scale (2007), and six-factor Self-concept scale (Stack, 1994). Data were analyzed by Pearson correlation and multiplevariable regression. The research findings revealed that there was a significant positive correlation between the sub-scales of self-concept and participants’ love stories. There was also a relationship between defense styles and participants’ love stories. Findings from regression analysis showed that people’s love stories could be predicted by their defense styles and selfconcept. These findings may be useful for premarital counselors.
    Keywords: Love Story, Self-Concept, Defenses Style
  • F. Modiri * Pages 363-382
    The aim of this article is to study the marital quality and the socioeconomic characteristics affecting it. Statistical population of this survey was married people in Tehran. Multi-stage cluster sampling method was applied to collect the sample. The author made questionnaire was used as a research instrument and data analysis was done through Pearson correlation, variance analysis, mean differences and multivariate regression. The results show that positive dimension of marital quality has been reported in 67.5% of respondents from high SES level and in 32.5% from mid and lower SES levels.
    Negative dimension of marital quality has been reported in 85.3% and 14.7% of respondents from low and high SES level respectively. There are differences in the impact of social and economic factors on positive and negative dimensions of marital quality. Multivariate analysis indicated that among socioeconomic variables, generation and income have had a higher explanation power for marital quality. Since the majority of variation in marital quality remains unexplained, study the other structural, communicational and individual factors seems necessary.
    Keywords: Marital Quality, Relationships Between Spouses, Marital Satisfaction, Marital Problems
  • M. Cheraghi *, M. Ebrahimi Pages 383-410
    Giving the fact that proverbs in each society represent common beliefs, customs and norms, their accurate examination can provide a better understanding of peoples’ attitude toward family relationships. The purpose of this study is the qualitative analysis of Iranian proverbs related to parent-child relationship. Referring to the book "The Great Dictionary of Persian Proverbs" as one of the most comprehensive available sources, proverbs containing the words of mother, father, child and their synonyms were extracted and those which are descriptions of or relating to the Parent-child role were analyzed by Thematic Analysis method. 11 main themes were extracted based on the analyzes as follows: the special and unique place of the parents for the child, the fusion of parent and child, the qualitative difference between the role of the mother and the father, parenting style, the competitors o parentchild relationship, the privileges of parenting, parenting costs, the child as parents’ property, child’s flippancy against parents, child as the owner of parents' property, and the qualitative difference between son and daughter. Each of these themes also includes sub-themes. According to the results, parent-child relationship is an important and incomparable relationship. In addition to its benefits, parenting also have a lot of difficulties which make children always feel excessive responsibility and even guilt toward their parents. In proverbs, the parent-child relationship is too enmeshed in such a degree in which it is so difficult to imagine the existence of concepts such as boundaries and differenttiations in this relationship. moreover, the mother's place is defined superior than the father for children, which contributes greatly to promoting the status of women in the family power hierarchy in traditional family. Based on the results, sexual desire, financial interests and life threats are the most important factors threatening parentchild relationship. It can be concluded that the parent-child relationship, which is considered to be the most important relationship in Iranian traditional society, is not a completely trustworthy relationship and is negatively influenced by the individualism and the benefit seeking of both parties. According to the results, among criteria defined for the traditional family, the Iranian family only meet the gender and generation hierarchies. The whole process of parenting and the stages of the Iranian family development have the tendency to keep this family power hierarchy.
    Keywords: Iranian Family, Parent-Child Relationship, Parenting, Iranian Proverbs
  • M. Rahimi *, Y. Mavandadi, M. Zare Pages 411-424
    The aim of this study was to investigate the relationship between attachment dimensions and communication patterns of couples with their preschool children’s play behaviors. This study was correlational and 360 children (198 boys and 162 girls) studying in Yazd preschool centers in 1395-96 academic year were participated. They were randomly selected using multistage cluster sampling method. To measure the research variables, the Preschool Play Behavior Scale (PPBS), Kinship Center Attachment Questionnaire (KCAQ) and Communication Patterns Questionnaire -Short Form (CPQ-SF) were used. The results of stepwise regression analysis showed that attachment dimensions and communication patterns of couples in some cases could predict children’s play behaviors. Positive adaptive evolutionary behaviors predicted the social play positively and predicted reticent behaviors negatively. Negative behaviors also predicted the rough play and passive solitary behaviors in a positive direction. The dimension of distancing from attachment figure support also predicted reticent behaviors positively. The patterns of man demand/ woman withdraw predicted passive solitary behaviors positively. For active solitary behaviors, no significant relationship with other variables was found.
    Keywords: Play Behaviors, AttachmentDimensions, Communication Patterns ofCouples, Preschool Child
  • A. Sharifi Ardani, A. Yarmohamadiyan *, A. Gamarani Pages 425-442
    Intellectual disability is considered as a developmental disorder that has a great impact on the family, especially on mothers. The aim of the present study was to develop a parenting program based on the study of mothers of children with intellectual disability. Participants were mothers of children with intellectual disability (ID) in Yazd Province who were selected via the purposive sampling method. They had at least one child with intellectual disability and intended to talk about their experiences. Sampling and interviewing continued until saturation (12 mothers.) To develop the program in a qualitative method, the mothers’ lived-experiences were explored through in-depth interviews with 12 mothers of children with intellectual disability. The main themes of the experiment were discovered through the Colaizzi method. Then, based on the main discovered themes, a review of all parenting methods and related programs (presented in various books and articles) was devoted to the development of parenting sessions. Finally, the parenting program was designed using the focal group methodology between the specialist counselors of Yazd Schools of Special Needs and the CVR coefficient for each session was calculated and approved. Hence its content and formal validity were confirmed. Findings from the lived-experiences of mothers of children with intellectual disability were summarized in 7 main themes (experience of blame, future worries, child behavior problems, interruptions in interaction, hot and social isolation, negative thoughts and feelings, and positive achievements (and 16 themes encoded as subgroups of the main themes. After that, the parenting program based on the experiences of mothers of children with intellectual disability was developed using the main components of compassion therapy and positive parenting method in 9 sessions. Since the design of this program has used the experiences of mothers as main audiences as well as a comprehensive review of the scientific resource to meet their needs, and all training sessions have been reviewed and approved by relevant professionals, the designed program has acceptable content and formal validity and can probably be effective on the development of children with intellectual disability and their families.
    Keywords: Mothers, Intellectual Disability, Lived Experiences, Parenting Program
  • Sh. Azimifar, R. Jazayeri *, M. Fatehizade, A. Abedi Pages 443-457
    The aim of this research was to evaluate the effectiveness of ACT based parenting training on parental self-efficacy of mothers who have children with externalizing behavior problems. The research method was semi-experimental with pretest, postest, follow-up design with a control group. The research population was consisted of mothers of preschoolers with externalizing behavior problems in Najafabad city of Isfahan in 1396.
    Convenient sampling method was applied and 30 volunteer mothers were selected according to research criteria and randomly assigned to experimental and control groups. ACT based parenting was thought to experimental group in 10 90 minute sessions, meanwhile the control group was on the waiting list. The research instrument was parental self-agency measure (PSAM). Both descriptive and inferential statistics were used to analyze the data. The results of the repeated measures variance analysis showed that ACT parenting training significantly increased the parental self-efficacy of mothers in the experimental group compared to the control group. So, it can be concluded that acceptance and commitment based interventions were effective on enhancing the parents’ sense of cempetency and satisfaction about their performance towards their children.
    Keywords: Parenting, Acceptance, Commitment Therapy, Self-Efficacy, Externalizing Behavior Problems