فهرست مطالب

فصلنامه خون
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 46، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/29
  • تعداد عناوین: 11
|
  • فخرالدین صبا، الهام روشندل، مسعود سلیمانی، امیر اتشی، احمد قره باغیان، سعید آبرون، سعید کاویانی صفحات 271-280
    سابقه و هدف
    امروزه از سلول های خونساز خون محیطی جهت درمان بسیاری از سرطان های خونی استفاده می شود. با این وجود، هنوز مکانیسم G-CSF به طور کامل مشخص نشده و اعتقاد بر این است که G-CSF بیشتر دارای عملکرد غیر مستقیم است. سرکوب سیستم عصبی، خروج سلول های خونساز به خون محیطی را حتی در حضور تزریق G-CSF متاثر می کند. ژن اصلی تنظیم کننده حرکت سلول های خونساز، CXCR4 است که به لیگاند SDF-1 متصل می شود. این مطالعه با هدف اثر کاتکول آمین اصلی سیستم عصبی- اپی نفرین- بر بیان ژن CXCR4 طراحی گردید.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه تجربی، بعد از جداسازی سلول های CD34+ خون بند ناف 20 نوزاد سالم درانتهای هفته 36 بارداری با روش (Magnetic Cell Sorting of human cells) MACs، سلول های با دوز 10 میکرومولار اپی نفرین و 1 میکرومولار پروپرانولول تیمار شدند و در بازهای زمانی 1، 3 و 5 ساعت، ارزیابی ژن CXCR4 با استفاده از qRT-PCR انجام شد. بیان کیفی گیرنده های β آدرنرژیک سلول های CD34+ با روش RT-PCR مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    گیرنده های β آدرنرژیک بر روی سلول های CD34+ بیان شدند. اپی نفرین منجر به افزایش معنا دار CXCR4 در ساعت اول(5/0 ± 2/3)، سوم(4/0 ± 4/2) و پنجم(4/0 ± 4/2) شد. هم چنین مواجهه با پروپرانولول منجر به خنثی شدن اثر اپی نفرین در القای بیان CXCR4 گردید.
    نتیجه گیری
    G-CSF با افزایش ترشح اپی نفرین در مغز استخوان، به طور غیر مستقیم بر بیان ژن CXCR4 اثر دارد که چنین افزایشی به واسطه گیرنده های β آدرنرژیک صورت می گیرد و در نهایت به سمت SDF-1 های ترشحی در خون محیطی حرکت می کنند.
    کلیدواژگان: سلول های بنیادی خون ساز، اپی نفرین، فاکتور محرک کلنی گرانولوسیت، گیرنده CXCR4
  • آزاده امیدخدا، فاطمه نادعلی، پگاه بابادی وند، مریم سهل البیع، صدیقه امینی کافی آباد صفحات 281-285
    سابقه و هدف
    پلاسما فرآورده ای مهم در جهت تولید فاکتورهای انعقادی کنسانتره به شمار می آید. فاکتور VIII یکی از مهم ترین فاکتورهای ناپایدار موجود در پلاسما می باشد که فعالیت آن به عنوان شاخص کیفی این فرآورده مطرح می شود. از این رو مطلوب سازی کلیه مراحل تهیه پلاسما به منظور اجتناب از کاهش فاکتور VIII، امری ضروری به نظر می رسد. در این مطالعه، تاثیر زمان تاخیری از جداسازی پلاسما تا انجماد بر روی فعالیت فاکتور VIII در پلاسمای تازه منجمد بررسی شد.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه مقطعی 30 واحد خون کامل در کیسه های اطفال جمع آوری و پلاسمای آن جدا گردید. پلاسمای جدا شده به سه قسمت مساوی تقسیم و یکی از 3 کیسه پلاسما، پس از 1 ساعت(گروه اول)، دیگری پس از 2 ساعت(گروه دوم) و سومی بعد از 6 ساعت(گروه سوم) منجمد شدند. سپس فعالیت فاکتور VIII به روش لخته بررسی شد. یافته ها توسط آزمون t زوج تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین فعالیت فاکتور VIII در گروه اول، دوم و سوم به ترتیب IU/mL 4/0 ± 78/1، IU/mL 4/0 ± 72/1 و IU/mL 3/0 ± 50/1 بود.
    نتیجه گیری
    برای تهیه پلاسمای تازه منجمد، بایستی پلاسمای جدا شده از خون کامل حداکثر در عرض 2 ساعت منجمد گردد. اگر چه افزایش این زمان تا 6 ساعت، فعالیت فاکتور VIII را کاهش داده و تفاوت معناداری در میزان این فاکتور نسبت به مواردی که زمان جداسازی به 1 یا 2 ساعت کاهش می یابد، دیده می شود اما فعالیت فاکتور VIII در فرآورده نهایی در حد قابل قبول می باشد.
    کلیدواژگان: پلاسمای تازه منجمد، زمان، فاکتور VIII، انجماد
  • پریسا محمدی، سعیده سلیمانی، زهره شریفی، آذین نوروزی، محمد نجفی صفحات 286-294
    سابقه و هدف
    میلوپراکسیداز(MPO)، آنزیمی است که از لوکوسیت های چند هسته ای آزاد شده و یک عامل شناخته شده در بروز اختلالات التهابی از طریق تولید گونه های فعال اکسیژنی است. در این مطالعه ارتباط بین پلی مورفیسم (G-436 A) rs 2333227 در پروموتر MPO و خطر ابتلا به تنگی عروق کرونر مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه مقطعی، در مجموع 160 نفر از جمعیت ایرانی(بیماران 86 نفر و گروه شاهد 74 نفر) بر اساس معیارهای مطالعه مورد بررسی قرار گرفتند. DNA از سلول های سفید خون استخراج شد و توزیع ژنوتیپ با استفاده از روش RFLP-PCR مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها توسط آزمون های t و کای دو و نرم افزار 16 SPSS تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    فراوانی ژنوتیپ ها در جمعیت مورد مطالعه به صورت 7/53% = GG، 4/39% = AG و 90/6% = AA بود. در فراوانی ژنوتیپی بین دو گروه و نیز بین افراد بیمار با یک، دو و سه رگ کرونری گرفته شده تفاوت معناداری مشاهده نشد. فراوانی آلل A در جمعیت بیمار 6/25% و در گروه کنترل 4/27% به دست آمد.
    نتیجه گیری
    به طور کلی نتایج ما نشان دادند که در جمعیت مورد مطالعه ایرانی، توزیع ژنوتیپی و توزیع آللی در ایجاد تنگی عروق کرونر و هم چنین شدت آن نقشی ندارد.
    کلیدواژگان: بیماری عروق کرونر، گونه های فعال اکسیژنی، تنگی عروق کرونر، فاکتورهای خطر
  • سعید حیدری کشل، مصطفی رضایی طاویرانی، جعفر آی، مسعود سلیمانی، زینت قنبری، علیرضا برادران رفیعی صفحات 295-305
    سابقه و هدف
    سلول های بنیادی انسانی در بالغین، فاقد خصوصیات اختصاصی بافت هستند و در سلول درمانی و مهندسی بافت از جایگاه ویژه ای برخوردار می باشند. در تحقیق حاضر، سلول های بنیادی از بافت اندومتر تخلیص و به منظور تعیین ماهیت با سلول های بنیادی مزانشیمی مغز استخوان مورد مقایسه قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه تجربی 5 نمونه بافت اندومتر و آسپیره خون مغز استخوان از اهداکنندگان سالم، با کسب رضایت آگاهانه توسط متخصصین مربوطه گرفته شد. پس از جداسازی و گذشت سه پاساژ، برای مارکرهای سطحی ویژه سلول بنیادی، CD45، CD34، CD146، CD105، CD73، CD133 و CD90 با استفاده از روش فلوسیتومتری مورد مقایسه قرار گرفتند. آنالیز کاریوتایپ نیز برای سلول های بنیادی اندومتر انجام پذیرفت.
    یافته ها
    در آنالیز فلوسیتومتری سلول های چسبنده، میزان بیان مثبت مارکرهای بنیادی سطحی: 9/0%: CD34، 8/95% CD90:، 3/98% CD105:، 4/1% CD133، 84% CD44:، 96% CD73:، 1/1% CD45: و 3/59% CD146: را شامل می شدند و این در حالی بود که در سلول های بنیادی مزانشیمال خون مغز استخوان، میزان بیان مارکرهای 3/0% CD45:، 13% CD146:، 3/89% CD44:، 9/97% CD73:، 5/0% CD34:، 4/98% CD90:، 6/98% CD105: و 6/0% CD133: بود. مورفولوژی سلول های اندومتریال، شبیه سلول های مزانشیمی و به حالت دوکی فرم بوده و دارای کاریوتایپ 46XX طبیعی بودند.
    نتیجه گیری
    سلول های بنیادی جداسازی شده از بافت اندومتریال، دارای جمعیت ناهمگونی از سلول ها بوده و سلول های بنیادی جداسازی شده دارای سطوح بالایی از بیان مارکر سطحی ویژه سلول های بنیادی، خصوصا منشاء مزودرم می باشند.
    کلیدواژگان: اندومتر، سلول های بنیادی بالغ، فلوسیتومتری
  • داریوش حیدری، سید حمید غفاری، بهرام چهاردولی، احمد قره باغیان، کامران علی مقدم، اردشیر قوام زاده صفحات 306-317
    سابقه و هدف
    تکثیر لکوس های STR (توالی های تکرار شونده کوتاه، (Short Tandem Repeats به عنوان یک روش مفید در تعیین هویت انسان به کار می رود. در حال حاضر آنالیز پلی مورفیسم های STR نه تنها در پزشکی قانونی و تعیین ابوت بلکه در زمینه های مختلف تشخیص پزشکی شامل ارزیابی وضعیت کایمریسم و بررسی بیماران پس از پیوند آلوژنیک مغز استخوان (BMT) نیز معرفی می گردد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی، نمونه های خون از 100 نفر از جمعیت ایرانی به صورت تصادفی به دست آمد. به منظور گسترش سیستم های مولتی پلکس STR، ارزیابی فراوانی از نظر نحوه ترکیب و تکثیر لکوس ها انجام گرفت و 3 سیستم تریپلکس STR بدون هم پوشانی به دست آمد. تریپلکس DDT شامل لکوس های TH01، D4S2366، D16S539؛ تریپلکس VFF حاوی لکوس های F13A01، FES/FPS و VWA و تریپلکس DTC حاوی لکوس های CSF1PO، Tpox و D13S317 می باشند.
    یافته ها
    از اطلاعات آماری رایج، در تعیین ابوت و پزشکی قانونی از قبیل هتروزیگوسیتی(H)، احتمال تشابه دو فرد در یک نمونه جمعیتی(PM)، قدرت تمایز بین افراد یک جمعیت(PD)، قدرت حذف(PE) و اندیکس ابوت(PI) و نیز فراوانی آللی برای جمعیت ایرانی با استفاده از هر 3 سیستم مولتی پلکس و لکوس های نماینده شان تعیین شد. برای تمام لکوس ها هیچ انحرافی از معادله هاردی وین برگ دیده نشد.
    نتیجه گیری
    گسترش این سیستم های مولتی پلکس STR، باعث ایجاد درجه بالایی از قدرت تمایز (9999999997/0 (PD= و احتمال تشابه دو فرد در یک نمونه جمعیتی(= PM 1 در 109 * 6/3) می گردد که بر کاربردی بودن این سیستم ها در پزشکی قانونی و تعیین هویت انسان تاکید می نماید.
    کلیدواژگان: جمعیت، توالی های تکرار شونده کوتاه، پزشکی قانونی
  • سمیرا گودرزی، علی اکبر پورفتح الله، مصطفی مقدم، مجید زیدی، مریم مساعی صفحات 318-324
    سابقه و هدف
    اتوآنتی بادی های طبیعی، دسته ای از آنتی بادی ها هستند که بدون تحریک قبلی علیه ساختارهای خودی تشکیل می شوند. امروزه نقش مهمی در هموستاز ایمنی برای این دسته از آنتی بادی ها مطرح شده است، به طوری که با بررسی آن ها به عنوان نشانگرهای بیولوژیک، می توان بروز بیماری ها را پیشگویی نمود. در این مطالعه، برای اولین بار، میزان شیوع اتوآنتی بادی های طبیعی علیه آنتی ژن های سطحی گلبول های قرمز و هم چنین میزان شیوع آنتی بادی های سرد در اهداکنندگان خون مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه کاربردی، 300 نفر از افراد سالم مراجعه کننده به انتقال خون استان تهران به صورت اتفاقی انتخاب شدند که 289 نفر(3/96%) مرد و 11 نفر(7/3%) زن در محدوده سنی 64-17 سال بودند. نمونه پلاسمای آن ها جهت یافتن اتوآنتی بادی های طبیعی که در سرما واکنش می دهند مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج با استفاده از آزمون های t، ANOVA و نرم افزار 16 SPSS، بررسی شدند.
    یافته ها
    از 300 فرد مراجعه کننده به انتقال خون، 28 نفر(34/9%) با سوسپانسیون سلولی خودشان واکنش مثبت نشان دادند. علاوه براین 55 نفر(34/18%) دارای آنتی بادی سرد بودند.
    نتیجه گیری
    در اهداکنندگان سالم، اتوآنتی بادی های طبیعی علیه گلبول های قرمز با شیوع نسبتا بالا وجود دارد و با تعیین هویت و ارزیابی آن ها در مبتلایان و افراد مستعد بیماری های خونی به خصوص بیماری های مرتبط با گلبول های قرمز، می توان از آن ها به عنوان ابزاری برای پیشگویی بیماری ها استفاده نمود.
    کلیدواژگان: گلبول های قرمز، اهداکنندگان خون، اتوآنتی بادی ها
  • حسن ابراهیمی پور، یاسمین مولوی طالقانی، علی وفایی نجار، سید حسام سیدین، مرجان وجدانی صفحات 325-336
    سابقه و هدف
    اورژانس اطفال، منطقه ای پر خطر در مراقبت های بهداشتی و انتقال خون محسوب می شود، مطالعه حاضر با هدف ارزیابی خطر آینده نگرانه فرآیند انتقال خون در اورژانس اطفال مرکز آموزشی- درمانی قائم مشهد با روش تحلیل حالات و اثرات خطا در مراقبت سلامت (HFMEA) انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش توصیفی در سال های 1392-1391، به صورت ترکیبی(کیفی- کمی)، حالات و اثرات خطا با روش HFMEA شناسایی و تحلیل شدند. اطلاعات کاربرگ HFMEA با اجماع نظرات تیمی به روش مصاحبه و جلسات بحث گروهی گردآوری گردید.
    یافته ها
    برای 24 فعالیت فهرست شده در 8 گام فرآیند انتقال خون، 77 حالت خطا شناسایی شد. در مجموع، 13 حالت خطا به عنوان خطاهای با خطر بالا (امتیاز خطر بالاتر از 8) شناسایی و به درخت تصمیم گیری منتقل شدند. از عوامل تاثیرگذار مطرح شده در جلسات علت و معلولی، بیشترین علل خطا مربوط به عوامل آموزشی(2/27%)و کمترین علل خطا مربوط به عوامل بیمار و همراهان(2%) بود. استراتژی های مقابله پیشنهادی در قالب پذیرش(6/11%)، کنترل(2/74%) و حذف(2/14%) طبقه بندی شدند.
    نتیجه گیری
    انجام فرآیند مهندسی مجدد، استانداردسازی و به روزرسانی روش اجرای انتقال خون، تحلیل ریشه ای وقایع رویدادهای فاجعه آمیز انتقال خون، استفاده از دستبند شناسایی بیمار، ارایه کلاس ها و پمفلت های آموزشی جهت ارتقاء آگاهی پرسنل و تشکیل جلسات ماهانه کمیته طب انتقال خون به عنوان راه کارهای اجرایی در سطح بیمارستان قائم قرار گرفت.
    کلیدواژگان: ارزیابی خطر، انتقال خون، اورژانس ها، اطفال
  • فاطمه سبزه کار، مریم یعقوبی، رضا پاکزاد، انعام الحق چرخت گرگیچ، کیانوش شیرزایی، حمید صالحی نیا صفحات 337-342
    سابقه و هدف
    فرآیند انتقال خون از مهم ترین اقدامات درمانی است و زمانی موثر است که پرسنل درمانی آگاهی لازم را در این ارتباط کسب کنند، لذا این مطالعه با هدف تاثیر آموزش بر آگاهی پرسنل درمانی از فرآورده های خونی، نحوه مصرف و عوارض ناشی از انتقال آن صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مداخله ای(به صورت قبل و بعد) در سال 1391، به طور تصادفی 133 نفر از پرسنل بیمارستان انتخاب شدند و یک برنامه آموزشی بر روی آن ها اجرا گردید. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه ای که روایی و پایایی آن مورد بررسی قرار گرفته بود، جمع آوری و در برنامه 18 SPSS وارد و با استفاده از آمار توصیفی و آزمون تی زوجی تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    در شروع مطالعه سطح آگاهی پرسنل درمانی در زمینه انتقال خون نامناسب بود، به طوری که سطح آگاهی 1/36% از افراد ضعیف و 9/63% متوسط گزارش گردید. نتایج مطالعه نشان داد آموزش تاثیر معناداری بر نمره آگاهی پرسنل دارد، به طوری که متوسط نمره آگاهی قبل و بعد از مداخله به ترتیب برابر 57/2 ± 65/10 و 23/2 ± 59/13 بود که این اختلاف معنادار بود(0001/0 p <).
    نتیجه گیری
    نتایج حاکی از تاثیر آموزش بر سطح آگاهی پرسنل درمانی در زمینه انتقال خون است. لذا تدوین برنامه های آموزشی به صورت ادواری و انتشار جزوه های آموزشی در این زمینه پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: آگاهی، آموزش، فرآورده های خونی، پرسنل درمانی
  • زهرا آموزشی، سیدمصطفی محسنی زاده، داود شرافتی فر، احمد نصیری فورگ، امیر پارسا نصری صفحات 343-351
    سابقه و هدف
    مهم ترین هدف از انتقال خون، فراهم نمودن محصولات خونی کافی و کم خطر به منظور رسیدن به بهترین پیامد بالینی است. به همین منظور داشتن دانش و اطلاعات کافی در ارتباط با نگه داری، آماده سازی و مصرف فرآورده های خونی ضروری می باشد. لذا این مطالعه با هدف تعیین میزان آگاهی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند در مورد جنبه های مختلف انتقال خون در سال 1392 انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، 170 نفر از دانشجویان علوم پزشکی انتخاب شدند و پس از جلب همکاری و رضایت آنان، پرسشنامه ی پژوهشگر ساخته تکمیل گردید. این پرسشنامه، مشتمل بر 13 سوال دموگرافیک و 39 سوال آگاهی در مورد اقدامات قبل، حین و بعد از انتقال خون و عوارض، خطرات انتقال خون و آزمایش ها بود. داده ها پس از جمع آوری، با استفاده از نرم افزار 16 SPSS و آمار توصیفی و تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین نمره آگاهی کل دانشجویان در زمینه انتقال خون 74/5 ± 9/13 (از 39 نمره) بود که نشان می دهد آگاهی اکثر آن ها در زمینه انتقال خون پایین می باشد. ارتباط آماری معنا داری بین متغیرهای دموگرافیک و آگاهی دانشجویان از انتقال خون مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    در کل، این بررسی نشان دهنده بسیار پایین بودن سطح آگاهی دانشجویان گروه های مختلف تحصیلی در مورد ابعاد مختلف انتقال خون بود. بنابراین جهت بهبود این روند پیشنهاد می گردد، مبحث انتقال خون به عنوان واحدی جداگانه برای دانشجویان با توجه به استانداردهای لازم و به روز ارایه گردد.
    کلیدواژگان: انتقال خون، آگاهی، دانشجویان
  • داود رباط سرپوشی، هاجر صادقی، سید حمید حسینی، حمید رباط سرپوشی، رضوان رجب زاده، سمیه کریمی مقدم صفحات 352-361
    سابقه و هدف
    روش های آموزشی موثر می تواند نقش مهمی در افزایش سطح آگاهی جوانان قبل از ازدواج و در نتیجه پیشگیری از بیماری تالاسمی ایفا کند. این مطالعه با هدف تاثیر نمایش فیلم و جزوه آموزشی بر آگاهی و نگرش دانش آموزان دختر دبیرستانی شهرهای گرمه و جاجرم انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه نیمه تجربی بر روی 489 نفر از دانش آموزان دختر گرمه و جاجرم در سال 1389 انجام شد. نمونه ها به سه گروه شاهد، جزوه آموزشی و نمایش فیلم با روش نمونه گیری چند مرحله ای دسته بندی شدند. میزان آگاهی و نگرش آن ها قبل و بعد از مداخله سنجش شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه ای که پایایی و روایی آن مورد تایید قرار گرفته بود جمع آوری و به وسیله نرم افزار 16 SPSS و آزمون های تی زوج و آنالیز واریانس تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که قبل از مداخله، سه گروه از نظر آگاهی تفاوتی نداشته اند و پس از مداخله سه گروه از نظر آگاهی متفاوت بوده اند(05/0 p<)، که مربوط به تفاوت بین گروه های مداخله و کنترل بوده است. قبل و بعد از مداخله، تفاوت معنا داری بین نگرش سه گروه وجود داشت(به ترتیب 01/0 p=، 03/0 = p). در هر سه گروه، آگاهی بعد از مداخله نسبت به قبل از مداخله افزایش داشت(برای هر سه گروه 01/0 p=).
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر روش هایی هم چون نمایش فیلم و جزوه آموزشی بر آگاهی دانش آموزان، پیشنهاد می گردد آموزش دهندگان از روش های آموزشی دیداری جهت آموزش موثرتر استفاده نمایند و مسوولین مربوطه نیز با برنامه ریزی این امکان را فراهم کنند.
    کلیدواژگان: آموزش، تالاسمی، پمفلت، نمایش فیلم
  • منصوره عزیززاده فروزی، طاهره رمضانی، محمدحسین صفری زاده، رضوان علی میرزایی، صحرا رهبری فر، مطهره سادات فاطمی صفحات 362-372
    سابقه و هدف
    بیماران مبتلا به تالاسمی با مشکلات جسمی و روانی زیادی روبرو می گردند که می تواند کیفیت زندگی آن ها را تحت تاثیر خود قرار دهد. این مطالعه به منظور بررسی ارتباط بین واکنش های روانشناختی و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به تالاسمی صورت گرفته است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش مقطعی با هدف مذکور در شهر کرمان انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه های ویژگی های فردی، واکنش های روانشناختی(42 DASS) و کیفیت زندگی SF36 بود. تجزیه تحلیل داده ها با استفاده از شاخص های مرکزی، پراکندگی و آزمون های کای دو، آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون t صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که 236 نفر(16/49%) از شرکت کنندگان مرد و 244(84/50) نفر زن بودند. میانگین و انحراف معیار سن 5/4 ± 6/22 سال بود؛ میانگین نمره بعد جسمی کیفیت زندگی نسبت به بعد روانی بیشتر بود(0001/0 p=). نتایج مربوط به واکنش های روانشناختی نشان داد که درجاتی از افسردگی، اضطراب و استرس در این بیماران وجود داشت(به ترتیب 7/50%، 6/53% و 9/44%). نتایج هم چنین ارتباط معناداری را بین کیفیت زندگی و واکنش های روانشناختی نشان داد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مراقبین بهداشتی باید به تمامی ابعاد کیفیت زندگی بیماران توجه داشته و مشکلات روانشناختی این بیماران را نیز مد نظر قرار دهند و در مجموع، مراقبت و درمان کل نگر از این بیماران بعمل آورند.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، واکنش های روانشناختی، تالاسمی
|
  • F. Saba, E. Roshandel, Dr. M. Soleimani *, Dr. A. Atashi, Dr. A. Gharehbaghian, Dr. S. Abroun, Dr. S. Kaviani Pages 271-280
    Background And Objectives
    Recently, circulating hematopoietic stem cells (HSC) have been used for the treatment of most types of leukemia. However, the G-CSF mechanism has not been known yet but it is believed that G-CSF is mostly effective by its indirect functions. The suppression of the nervous system affects G-CSF induced mobilization of HSC. The main gene involved in mobilization is CXCR4 that ligand to SDF-1. So, this study investigates the effect of the main catecholamine of nervous system-Epinephrin- on CXCR4 expression.
    Materials And Methods
    In this experimental study, isolated cord blood CD34+ cell of 20 healthy newborn with MACs columns treated with 10 μM Epinephrine and 1 μM Proporanolol. Expression of CXCR4 has been investigated at 1, 3 and 5 hours with qRT-PCR. Receptors of beta adrenergic expression have been studied with RT-PCR.
    Results
    Beta adrenergic receptors are expressed on CD34+ cells. Epinephrine led to significantly increased CXCR4 in hours 1 (3.2 ± 0.5), 3 (2.4 ± 0.4) and 5 (2.2 ± 0.4). Cells treated with propranolol, return increased CXCR4 induced by epinephrine.
    Conclusions
    It can be concluded that G-CSF affects the expression of CXCR4 through increasing secretion of epinephrine in bone marrow with on beta adrenergic receptors. Cells with increased CXCR4 mobilized to release SDF-1 in peripheral blood.
    Keywords: Hematopoietic Stem Cells, Epinephrine, Granulocyte Colony, Stimulating Factor
  • Dr. A. Omidkhoda, Dr. F. Nadali, P. Babadivadn, M. Sahlolbeii, Dr. S. Amini Kafiabad Pages 281-285
    Background And Objectives
    Plasma is an important product for the preparation of coagulation factor concentrates. FVIII is one of the labile coagulation factors in plasma and its activity is used as a quality marker of plasma; therefore, it is important to optimize plasma production in order to avoid a reduction of FVIII activity. In this study, the effect of the delayed interval from plasma production to freezing on factor VIII activity in FFP in Iran was evaluated.
    Materials And Methods
    Thirty whole blood units in pediatric bags were collected and their plasma aliquotes were separated. The plasma was then divided into three parts equally. The first, second, and third parts were frozen within 1 hour, 2 hours and 6 hours of separation, respectively. FVIII activity was then measured by the one-stage clotting assays.
    Results
    The average rates of factor VIII activity in the first, second, and third groups were 1.78 ± 0.4 IU/mL, 1.72 ± 0.4 IU/mL, and 1.5 ± 0.3 IU/mL, respectively
    Conclusions
    To provide fresh frozen plasma, it is necessary to freeze plasma within 2 hours after whole blood separation. Although any increase in this time to 6 hours is associated with the significant decline in factor VIII activity compared to 1 and 2 hours, it remains within the acceptable level.
    Keywords: Fresh Frozen Plasma, Time, Factor VIII, Freezing
  • P. Mohammadi, S. Soleimani, Dr. Z. Sharifi, Dr. A. Nouruzi, Dr. M. Najafi Pages 286-294
    Background And Objectives
    Polymorphonuclear cell-derived myeloperoxidase (MPO) is a known agent in the progression of inflammatory disorders via the production of reactive oxygen species. In this study, we investigated the association between rs2333227 polymorphism (G-436 A) within the MPO gene promoter and coronary artery stenosis.
    Materials And Methods
    A total of 160 Iranian subjects (patients = 86 and controls = 74) were introduced on the basis of the study criteria. DNA was extracted from white blood cells and the genotype distribution was evaluated by PCR-RFLP technique.
    Results
    The AA, AG and GG genotype frequencies in study population were calculated to be 6.90%, 39.4% and 53.7%, respectively (p > 0.21). There was no significant difference between the genotype distribution and the extent of coronary stenosis in patients with 1VD, 2VD and 3VD (p = 0.71). The A allele frequencies were 25.6% and 27.4% in patients and controls, respectively.
    Conclusions
    In general, our results indicate that the Iranian population genotype and allele distribution do not play a role in the development and severity of coronary artery disease.
    Keywords: Coronary Artery Disease, Reactive Oxygen Species, Coronary Stenosis, Risk Factors
  • S. Heydari, Keshel, Dr. M. Rezaei Taviranii, Dr. J. Ai, Dr. M. Soleimani, Dr. Z. Ghanbari, Dr. A.R. Baradaran, Rafii Pages 295-305
    Background And Objectives
    Stem cells are undifferentiated cells able to self-renew as well as to produce more differentiated daughter cells. In this study, stem cells were isolated from the endometrium and were then compared with the mesenchymal stem cells for their nature to be determined.
    Materials And Methods
    Endometrial samples from healthy donors with informed consent after laparoscopy were collected by a gynecologist. The bone marrow samples were aspirated from femur by a hematologist. At least 5 mL of blood was removed and the tissue is at least one square centimeter. After three successive passages, the stem cell surface markers of CD90, CD105, CD146, CD34, CD73, CD44, CD133, and CD45 were analyzed using flowcytometry. The karyotype analysis was also performed for the adherent cells.
    Results
    Endometrial stem cells were successfully isolated from the five samples. Adherent cells in flowcytometric analysis showed the positive expression of surface markers to be CD146: 59.3%, CD105: 98.3%, CD90: 95.8%, CD34: 0.9%, CD 45: 1.1%, CD73: 96%, CD44: 84%, and CD133: 1.4% while in bone marrow mesenchymal stem cells the expression of markers were CD105: 98.6%, CD90: 98.4%, CD34: 0.5%, CD73: 97.9%, CD44: 89.3%, CD146:13%, CD45: 0.3%, and CD133: 0.6%. The morphology of endometrial cells, spindle-like mesenchymal cells, the mode of application, and 44XX karyotype were normal.
    Conclusions
    Stem cells isolated from the endometrial tissue had a heterogeneous population of the cells and high levels of expression of specific surface markers of stem cells especially the mesoderm lineage.
    Keywords: Endometrium, Adult Stem Cells, Flow Cytometry
  • D. Heydari, Dr. S.H. Ghaffari, Dr. B. Chahardouli, Dr. A. Gh., Dr. K. Alimoghaddam, Dr. A. Ghavamzadeh Pages 306-317
    Background And Objectives
    Amplification of STR (Short Tandem Repeat) loci has become a useful tool for human identification applications. The STR polymorphisms analyses are not only useful for paternity and forensic identity testing but also for the evaluation of chimerism and engraftment after allogeneic BMT.
    Materials And Methods
    In this descriptive study, blood samples were obtained from 100 individuals among Iranian population. In order to develop STR-PCR multiplex systems, numerous STR locus combinations and amplification conditions were evaluated; as a result, three non-overlapping triplex STR systems were developed. The first triplex (DDT) includes the co-amplification of the D4S2366, D16S539 TH01 loci; the second triplex (VFF) contains the VWA, FES/FPS, F13A01 loci; and the third triplex (DTC) contains the D13S317, TPOX, CSF1PO loci.
    Results
    The common statistical information used in paternity and forensic sciences such as heterozygosity (H), matching probability (MP), power of discrimination (PD), paternity index (PI), and power of exclusion (PE) as well as the allele frequency distribution were determined for the Iranian population using all three multiplex systems and their representative loci. For all loci, no deviations from Hardy-Weinberg expectations (HWE) were detected.
    Conclusions
    In conclusion, the STR multiplex systems developed have a high power of discrimination (PD = 0.9999999997), and the matching probability (PM) across all nine loci was estimated as 1 in 3.6 billion, which underlines the usefulness of these systems in the forensic medicine as well as for human identity.
    Keywords: Population, Short Tandem Repeats, Forensic Sciences
  • S. Goudarzi, Dr. A.A. Pourfathollah, M. Moghaddam, Dr. M. Zeidi, M. Masaee Pages 318-324
    Background And Objectives
    Natural autoantibodies (N-Auto-Abs) are a class of antibodies that are formed without any previous provocation against their own. Currently an important role has been proposed for these antibodies in immune homeostasis; as we can study them as biological markers to predict the onset of the disease. For the first time, we studied the prevalence of N-Auto-Abs against RBC antigens as well as the prevalence of cold antibodies in blood donors.
    Materials And Methods
    hree hundred healthy individuals who donated at Tehran Blood Transfusion Center were selected randomly; their blood samples were collected including 289 (96.3%) males and 11 (3.7%) female. Their age range is within 17-64 years. EDTA plasma was evaluated for the study of N-Auto-Abs that reacted at 4C.
    Results
    28 individuals (9.34%) showed positive reaction with their own cell suspension. In addition, 55 individuals (18.34%) were positive for cold antibodies.
    Conclusions
    Twenty eight individuals (9.34%) showed positive reaction with their own cell suspension. In addition, 55 individuals (18.34%) were positive for cold antibodies.
    Keywords: Red Blood Cells, Blood Donors, Autoantibodies
  • Dr. H. Ebrhimipour, Y. Molavi Taleghani *, Dr. A. Vafaee Najar, Dr. S.H. Sayedin, M. Vejdani Pages 325-336
    Background And Objectives
    Pediatric emergency departments are high-risk areas in the healthcare setting and blood transfusion is known as the unique clinical measure. This study aims to investigate the prospective risk assessment of blood transfusion in the Pediatric Emergency Department of Ghaem Hospital by the Health Failure Mode and Effects Analysis (HFMEA) methodology.
    Materials And Methods
    A mixed method) quantitative and qualitative analysis (was used to analyze failure modes and their effects with HFMEA. For identify and analysis, the potential errors of the transfusion process were used by the “Health Failure Mode and Effects Analysis (HFMEA)” methodology. The study was undertaken using a consensus development panel to which the HFMEATM process was applied.
    Results
    The HFMEA team identified 8 processes, 24 sub-processes, and 77 possible failures. Thirteen failure modes (hazard score >= 8) were identified and entitled as "failures with non-acceptable risk” and were moved into the decision tree. Among the influencing factors, the most common reasons for error were related to educational factors (27.2%), and the less common reasons for error to patient factors (2%). Action types were classified as acceptance (11.6%), control (74.2%), and elimination (14.2%).
    Conclusions
    Applying the re-engineering process for the required changes, standardizing and updating the blood transfusion procedures, detecting the root causes of blood transfusion adverse events, using patient identification bracelets, providing training classes and educational pamphlets to raise awareness of the personnel, and holding the monthly transfusion medicine committee have been considered as practical strategies in the work flow of Ghaem Hospital.
    Keywords: Risk Assessment, Blood Transfusion, Emergencies, Pediatrics
  • F. Sabzehka, M. Yaghoobi, R. Pakzad, E.A. Charkhat, Gorgich, K. Shirzaie, H. Salehiniya Pages 337-342
    Background And Objectives
    Blood transfusion is an important treatment procedure. Transfusion processes and procedures could be effective only if those involved have the adequate level of awareness about transfusion medicine. Therefore, the present study aimed to evaluate the effect of education on the knowledge of health care workers about blood products, blood administration, and complications of transfusion.
    Materials And Methods
    This quasi-experimental study was conducted on 133 hospital staff. The data were collected by the valid and reliable questionnaire. Two training workshops on the blood collection, storage, and possible side effects of blood transfusion acted as the intervention. The data were analyzed by SPSS18 software, paired t-test, and descriptive statistics.
    Results
    The knowledge of health care workers in the field of blood transfusion was inappropriate; 36.1% of the participants were poor and 63.9% average. The results showed the intervention has a significant effect on the staff knowledge (the knowledge scores before and after the intervention were 10.65 and 13.59, respectively) which was statistically significant (p=0.0001).
    Conclusions
    The results show that the improvement of education in the area of transfusion ​​medicine would improve the awareness of hospital staff. Therefore, periodical educational programs and publication of educational pamphlets are highly recommended for the hospital staff involved in blood transfusion.
    Keywords: Knowledge, education, blood products, medical staff
  • Z. Amouzeshi, S.M. Mohsenizadeh *, D. Sherafatifar, Dr. A. Nasiri Forg, A. Parsanasri Pages 343-351
    Background And Objectives
    The main purpose of blood transfusion is to provide adequate and safe blood products to achieve the best clinical outcome. Therefore, having enough knowledge about storage, preparation, and administration of blood products is essential. Therefore, this study aimed to determine student's knowledge about different aspects of blood transfusion in Birjand University of Medical Sciences in 2013.
    Materials And Methods
    In this descriptive and cross-sectional study, medical and nursing students were selected by the census method. The questionnaire including demographic questions (13 items) and knowledge questions (39 items) about the procedures before, during, and after blood transfusion and the relevant complications and risks was prepared for the participants to fill out. The obtained data were analyzed by SPSS software 16 at the significant level p< 0.05.
    Results
    The mean score of the student's knowledge of blood transfusion was 13.9 ± 5.74 (of the total 39 points); that is, the majority of them had low knowledge of blood transfusion. No statistically significant relationship was found between demographic variables and the student's knowledge about blood transfusion.
    Conclusions
    The knowledge level of the students about blood transfusion is much lower than expected. So, it is a necessity for students to receive education about blood transfusion in blood transfusion centers.ords:
    Keywords: Blood Transfusion, Knowledge, Students
  • D. Robatsarpooshi, Hajar Sadeghi, S.H. Hosseini, H. Robat Sarpoushi, R. Rajabzadeh, S. Karimi Moghaddam Pages 352-361
    Background And Objectives
    Thalassemia disease is a public health problem with a large part of the annual country budget allocated. However, effective training methods can play an important role in increasing awareness and preventing thalassemia new births. This study focuses on two educational films and pamphlets and their impact on the knowledge and attitude of female students in Garmeh and Jajarm cities.
    Materials And Methods
    In this experimental study conducted in 2011, 489 people participated. The participants were classified to three groups by multistage sampling method; one group was exposed to the pamphlet; the second group to the film, and the third was considered the control. Then, their knowledge and attitude prior and after the interventions were evaluated and compared thorugh validated and reliable questionnaires. Finally, SPSS 16, paired t-test, and variance analysis were used for data analysis.
    Results
    Before the interventions, the three groups had no significant differences in the level of awareness but they were different after exposure (p < 0.05). The exposed groups showed a higher level of awareness and attitude after the exposure.
    Conclusions
    Given the effectiveness of such films and pamphlets, their application to increase the awareness of students is recommended to teachers and the decision makers.
    Keywords: Education, Thalassemia, pamphlet, Video show
  • M. Azzizadeh Forouzi, T. Ramazani, M.H. Safarizadeh, R. Alimirzaei, S. Rahbarifar Fatemi Pages 362-372
    Background And Objectives
    Patients with thalassemia experience complex symptoms and encounter many physical and mental problems. This problems can affect their quality of life. This study is carried out to find the relationship between psychological characteristics and the quality of life of patients with thalassemia.
    Materials And Methods
    A cross-sectional descriptive study was conducted to determine the psychological reactions and quality of life of patients with thalassemia in Kerman. The instruments for data gathering were DASS (42) and Quality of life (SF 36). Data analyses were done by central indexes, chi2, ANOVA, and t-test.
    Results
    The results showed that 49.3% were male and 50.7 % female. The age range varied from 15 to 22.6 years. The results of 8 domains of the quality of life indicates that the score of physical domain was higher than the mental domain (p < 0.0001). The results regarding the psychological reactions showed that the patients had levels of “depression, anxiety, and stress” with 44.9%, 53.6%, and 50.7%, respectively. The results also showed there were significant differences between the quality of life and psychological reactions of patients.
    Conclusions
    The results showed the patients were at risk of psychological problems and the poor quality of life in mental domains; thus, all domains of quality of life and mental problems of patients must be considered by caregivers, and holistic care of patients also should be one of the priorities of caring and curing.
    Keywords: Quality of Life, Psychological Side Effects, Thalassemia