فهرست مطالب

خون - سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 52، تابستان 1395)

فصلنامه خون
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 52، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/31
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فاطمه ترکمان اسدی، افشین محمدی، زهره ثمن، محسن عالمی* صفحات 83-88
    سابقه و هدف
    بهترین روش دسترسی به سازگارترین خون جهت تزریق به بیمار، خون اتولوگ می باشد. این مطالعه به بررسی آگاهی و نگرش پزشکان به اهدای خون اتولوگ به روش قبل از عمل جراحی و نقش آموزش برآن پرداخته است.
    مواد و روش ها
    مطالعه توصیفی از نوع مداخله ای روی 212 پزشک عمومی و متخصص همدان طی سال های 1388 تا 1390 انجام شد. ابتدا پرسشنامه سنجش آگاهی و نگرش، توسط گروه هدف پاسخ داده شد. سپس آموزش چهره به چهره و کتابچه آموزشی ارایه گردید و یک ماه بعد دوباره پرسشنامه پاسخ داده شد که در این مرحله 191 پرسشنامه جمع آوری شدند. یافته ها توسط آزمون های کای دو، فیشر و t-test و نرم افزار 15 SPSS تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    اشتیاق متخصصین در مطالعه کتابچه از پزشکان عمومی بیشتر بود(8/80%در مقایسه با 65%). میانگین نمره دانش پزشکان عمومی از 63/1 ± 74/4 قبل از مداخله به 1/2 ± 07/9 پس از مداخله و پزشکان متخصص از97/1 ± 3/5 به 64/1 ± 65/9 افزایش داشت که این افزایش در هر دو گروه از لحاظ آماری معنادار بود(001/0 p<)؛ در هر دو مرحله نمره متخصصین به طور معناداری از پزشکان عمومی بالاتر بود و نمره سوالات نگرشی قبل و بعد از مداخله تفاوت معناداری نداشت .
    نتیجه گیری
    آگاهی و نگرش جامعه مورد بررسی به اهدای خون اتولوگ در مرحله اول بسیار پایین بود و آموزش ، به وضوح در بالابردن دانش گروه هدف موثر واقع شد؛ اما تغییر نگرش صرفا در افرادی که علاوه بر آموزش حضوری، بسته آموزشی را نیز مطالعه کرده بودند، به دست آمد.
    کلیدواژگان: پزشکان، آگاهی، نگرش، تزریق لنگرخون اتولوگ
  • زهرا احمدی اردکانی *، مینا سلطانی، مهشاد ایمانی مقدم صفحات 89-97
    سابقه و هدف
    ترویج فرهنگ حیاتی اهدای خون در جامعه امروزی،بسیار ضروری به نظر می رسد. به همین دلیل آگاهی از فاکتورهایی که می تواند در اهدای خون به وسیله داوطلبان نقش داشته باشد و از خروج آن ها از چرخه اهدا جلوگیری کند، لازم است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی نقش عواملی چون سبک زندگی، سبک هویت و نظام باورهای افراد در گرایش به اهدای خون و مقایسه این سه عامل در دو جمعیت اهداکننده و غیر اهداکننده بود.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه توصیفی به منظورجمع آوری اطلاعات، پرسشنامه های سبک زندگی، LSQ ، پرسشنامه سبک هویت IsI-G6 و نظام باورها SBI-15-R با روش نمونه گیری در دسترس به وسیله 90 داوطلب اهدای خون و 90 غیر داوطلب تکمیل شد و توسط آزمون t و نرم افزار 21 SPSS تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد، میانگین سبک زندگی در دو گروه داوطلبان و غیر داوطلبان اهدای خون به ترتیب 71/345 و 36/322 با انحراف معیار 343/37 و 958/33 بود(05/0 p<). هم چنین میانگین سبک هویت اطلاعاتی در دو گروه به ترتیب 38/41 و 46/37 با انحراف معیار 400/7 و 110/6 و میانگین سبک هویت سردرگم- اجتنابی دو گروه 13/34 و 14/29 با انحراف معیار 595/6 و 090/6 به دست آمد(05/0 p<). میانگین نمرات دو گروه در نظام باورها به ترتیب 20/38 و 87/35 با انحراف معیار 054/6 و 0773/5 به دست آمد(05/0 p<).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های پژوهش حاضر، آگاهی از فاکتورهای مهم در داوطلب شدن افراد به منظور اهدای خون می تواند از خروج آن ها از چرخه اهدا جلوگیری کند.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، باورها، اهداکنندگان خون
  • شایسته عنایت اللهی، محمدرضا سهرابی* صفحات 98-105
    سابقه و هدف
    با توجه به نیاز روز افزون به خون و فرآورده های آن، نیازمند منابع خون لازم و کافی و اهداکنندگان سالم و مستمر بیشتری هستیم. هدف از انجام این پژوهش، بررسی انگیزه ها و اثرات جسمی- روانی اهداکنندگان خون و هم چنین مقایسه آن بین تهران و مهاباد با شرایط فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی متفاوت بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی در زمستان 1392 بر روی 258 نفر از اهداکنندگان خون در مراکز انتقال خون تهران (123 نفر) و مهاباد(135 نفر) صورت گرفت. نمونه گیری به صورت افراد در دسترس در روزهایی که به صورت تصادفی انتخاب شدند، انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها فرمی شامل 44 سوال بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی، آزمون های مقایسه میانگین ها، کای دو و نرم افزار SPSS ویرایش18 استفاده شد.
    یافته ها
    در این مطالعه 242 مرد(8/93%) و 16 زن(2/6%) شرکت داشتند. بیشترین انگیزه های اهدای خون نوع دوستی (مهاباد80% و تهران 93%)، اثرات مثبت اهدای خون روی سلامتی(مهاباد 80% و تهران 66%) و اهدای خون جهت بررسی سلامتی(مهاباد 69% و تهران 52%) بود. در بین اثرات کوتاه مدت، احساس مفید بودن، هوشیاری، شادابی و آرامش روانی، در بین اثرات بلند مدت، افزایش قدرت کاری، بهبود وضعیت جسمانی و کاهش فشار عصبی از فراوانی بیشتری برخوردار بودند.
    نتیجه گیری
    مهم ترین انگیزه اهدای خون نوع دوستی، اثرات مثبت اهدای خون و اهدای خون جهت بررسی سلامتی بود که دو انگیزه اخیر در مهاباد بیشتر از تهران بود. بیشترین اثرات ذکر شده نیز آرامش روانی، هوشیاری و شادابی و احساس مفید بودن با فراوانی بیشتر در مهاباد بود.
    کلیدواژگان: اهدای خون، عوارض روانی، انگیزه، انتقال خون
  • صفورا مرادیان آذین، نسرین روزبهانی *، محبوبه خورسندی صفحات 106-113
    سابقه و هدف
    یکی از نیازهای مهم بخش بالینی، خون سالم می باشد. علاوه بر این، اهدای خون فواید بسیاری برای اهداکنندگان به همراه دارد. این پژوهش با هدف، بررسی سازه های تئوری رفتار برنامه ریزی شده در رفتار اهدای خون کارمندان انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی، 280 نفر از کارمندان اداری شهرستان اراک به روش نمونه گیری تصادفی در سال 1393 انتخاب شدند. اطلاعات مورد نیاز پیرامون مشخصات دموگرافیک و سازه های تئوری رفتار برنامه ریزی شده به وسیله پرسشنامه جمع آوری گردید. سپس این اطلاعات بین دو گروه اهدا کنندگان و غیر اهدا کنندگان خون مقایسه شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار 20 SPSS و آزمون های آماری تی مستقل و مربع کای استفاده شد.
    یافته ها
    حدود 56% از شرکت کنندگان در این مطالعه سابقه اهدای خون داشتند. گروه اهداکننده خون به طور معناداری دارای سن، سابقه خدمت و نمایه توده بدنی بیشتری نسبت به گروه غیر اهداکننده بودند. هم چنین مردان بیشتر از زنان خون اهدا کرده بودند(001/0 p<). اما از نظر تحصیلات و وضعیت تاهل، دو گروه با هم تفاوت معناداری نداشتند. میانگین آگاهی، نگرش، کنترل رفتاری درک شده و قصد در گروه اهداکننده خون به طور معنا داری بیشتر از گروه دیگر بود(001/0 p<).
    نتیجه گیری
    این تحقیق نشان داد که سطح آگاهی، نگرش و کنترل رفتاری درک شده در گروه اهدا کنندگان خون به طور معنا داری بیش از سایر افراد است، لذا طراحی برنامه آموزشی با تاکید بر این سازه ها به خصوص در افراد جوان و زنان کارمند ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: اهدای خون، قصد، رفتار، آگاهی
  • علیرضا کلانتری، محمدرضا امیر اسماعیلی، مطهره قاضی زاده، جاسم زارعی، سعید حسینی* صفحات 114-121
    سابقه و هدف
    رضایت شغلی در هر سازمان، باعث موفقیت و اعتلای سازمان می شود. مراکز انتقال خون به علت داشتن اهداکنندگان داوطلب جهت اهدای خون، نیازمند داشتن کارکنانی با روحیه قوی جهت حفظ این اهداکنندگان و تامین خون سالم برای تامین خواسته های بیماران می باشند. به همین دلیل این مطالعه با هدف بررسی رضایت کارکنان این مراکز انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی تحلیلی و مقطعی بود که در سال 1393 بر روی 120 نفر از کارکنان مراکز انتقال خون استان کرمان و به صورت سرشماری انجام شد. تعداد 97 پرسشنامه تکمیل شده و به محققین برگردانده شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استاندارد رضایت شغلی استفاده شد. داده ها با روش های آماری توصیفی و تحلیلی شامل آزمون تی مستقل و تحلیل واریانس یک طرفه به کمک نرم افزار 18SPSS تحلیل گردیدند.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که رضایت کلی کارکنان در حد متوسط است(66/0 ± 17/3) که برای مردان و زنان به ترتیب 08/ ± 08/3 و 09/ ± 23/3 بود. بیشترین رضایت از همکاران(05/1 ± 70/3) و کمترین رضایت از پرداخت(94/0 ± 35/2) و بعد از آن ارتقای شغلی(1/0 ± 56/2) بود. هم چنین رضایت از ماهیت کار (79/0 ± 17/3) و سرپرست(98/0 ± 50/3) نیز وضعیتی مانند رضایت کلی داشتند.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که می توان با پرداخت عادلانه تر به کارکنان و ارتقای شغلی آن ها بر اساس نظام شایسته سالاری، میزان رضایت را در آن ها تا حد زیادی افزایش داد.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، انتقال خون، ایران
  • میلاد اعظمی *، ساسان نیک پی، قباد آبانگاه، کوروش سایه میری صفحات 122-131
    سابقه و هدف
    طحال برداری در بیماران تالاسمی ماژور، سبب عوارضی هم چون سپسیس، ترومبوز، افزایش فشار خون ریوی و تغییر وضعیت ایمنی بدن می شود و درمان آهن زدایی غیر اصولی، سبب عوارض هموکروماتوز در این بیماران می گردد. این مطالعه با هدف بررسی بروز طحال برداری و فراوانی استفاده از درمان آهن زدایی منظم در بیماران تالاسمی ماژور ایران به روش متاآنالیز انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک مرور سیستماتیک بود که بر اساس مستندات به دست آمده از بانک های اطلاعاتی Magiran ، Iran medex ،IranDoc ، SID ، Medlib ، Embase ، Scopus ، Web of Science ، Pubmed ، Science Direct و هم چنین موتور جستجوی GoogleScholar از سال 1372 تا 1394 با استفاده از کلید واژه های استاندارد و توسط دو نفر از پژوهشگران به صورت مستقل انجام شد. داده ها با استفاده از مدل اثرات تصادفی به روش متاآنالیز توسط نرم افزار 1/11 Stata Ver. تحلیل شدند.
    یافته ها
    در 21 مطالعه، تعداد 4017 نمونه مورد بررسی قرار گرفت. بروز طحال برداری در بیماران تالاسمی ماژور ایران (2/46-4/31 : 95% CI) 8/38% برآورد گردید. کمترین و بیشترین این میزان به ترتیب مربوط به غرب(25%) و شرق کشور(44%) بود. میانگین سن شروع تزریق خون و فراوانی درمان آهن زدایی منظم به ترتیب(05/16-68/7 : 95% CI) 86/11 ماه و (2/81-28 : 95% CI) 6/54% تخمین زده شد.
    نتیجه گیری
    درصد زیادی از بیماران تالاسمی ماژور ایران درمان آهن زدایی را به صورت نامنظم انجام می دهند. توصیه می شود اقدامات لازم مانند آموزش و آگاهی بخشی در این زمینه به این بیماران صورت گیرد.
    کلیدواژگان: طحال برداری، درمان آهن زدایی، تزریق خون، بتا تالاسمی، ایران، متاآنالیز
  • مجید متولی باشی *، زهرا سجادپور، طیبه قاسمی صفحات 132-139
    سابقه و هدف
    تالاسمی بتا، یک بیماری اتوزومی مغلوب است. طی مطالعه های صورت گرفته، گزارش شده است که آلل A پلی مورفیسم HindIIIG با بیماری تالاسمی اینترمدیا پیوستگی دارد. هدف این پژوهش، بررسی پلی مورفیسم HindIIIG در اینترون دوم ژن γG و ارتباط آن با میزان HbF در بیماران تالاسمی بتا و اینترمدیا بود.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه مورد شاهدی، تعداد 150 بیمار بتا تالاسمی ماژور، 34 بیمار بتا تالاسمی اینترمدیا و 50 فرد سالم مورد مطالعه قرار گرفتند. پلی مورفیسم HindIIIG در اینترون دوم ژن γG به روش RFLP-PCR تعیین گردید. میزان HbF به روش الکتروفورز با استفاده از پرونده های بیماران مشخص شد. سپس پیوستگی این پلی مورفیسم، با پلی مورفیسم XmnI در ناحیه ''5 ژن γG با اندازه گیری مقدار D'' توسط نرم افزار Power Marker بررسی شد.
    یافته ها
    آنالیز داده ها نشان داد که بین آلل A و بیماری تالاسمی اینترمدیا، ارتباط وجود دارد به طوری که اگر آلل A غالب در نظر گرفته شود، ژنوتیپ های AA+AC با تالاسمی اینترمدیا ارتباط دارند (014/0 p=) اما ارتباطی با تالاسمی ماژور مشاهده نشد. میانگین HbF در بیماران بتا تالاسمی ماژور و اینترمدیا به ترتیب برابر g/dL 3/94 و g/dL4/84 بود. پیوستگی نامتعادل بالایی بین دو پلی مورفیسم HindIIIG وXmnI دیده شد.
    نتیجه گیری
    حضور آلل A پلی مورفیسم HindIIIG به عنوان یک آلل غالب، اثر مثبتی بر میزان HbF و کاهش شدت علایم بالینی بیماران بتا تالاسمی اینترمدیا دارد. پیوستگی بالای آلل A پلی مورفیسم HindIIIG با آلل T پلی مورفیسم XmnI در بیماران تالاسمی اینترمدیا و آلل C پلی مورفیسم HindIIIG با آلل C پلی مورفیسم XmnI در بیماران تالاسمی ماژور مشاهده شد.
    کلیدواژگان: تالاسمی بتا، پلی مورفیسم ژنتیک، HBF، تالاسمی اینترمدیا
  • سید رسول رضوی بابا حیدری، کامران موسوی حسینی *، امیر آتشی، شادی اسمعیلی صفحات 140-147
    سابقه و هدف
    تری گلیسرید سرم، نقش مهمی در سرطان زایی بازی می کند و آنزیم کلیدی LPL که مسبب هیدرولیز تری گلیسرید پلاسما است نیز، در این روند درگیر است. تنظیم نادرست LPL در بسیاری از بیماری های انسانی مثل آترواسکلروزیس نقش دارد. سطوح تری گلیسیرید سرم با افزایش خطر شیلومیکرونمیا، چاقی و دیابت نوع 2 در ارتباط است. در این مطالعه بیان کمی و کیفی این ژن، قبل و بعد از تمایز سلول های بنیادی مزانشیمی مغز استخوان انسانی به سلول چربی در محیط آزمایشگاه بررسی گردید.
    مواد و روش ها
    در یک کارآزمایی بالینی، سلول های بنیادی مزانشیمی جداسازی گردید و در محیط کشت حاوی القاگرهای مناسب به مدت 14 روز به آدیپوسیت تمایز داده شد. سپس RNA استخراج شد و ساخت cDNA انجام گرفت و در نهایت آنالیز RT-PCR برای ژن LPL صورت گرفت.
    یافته ها
    مشاهده زیر میکروسکوپ معکوس بعد از 14 روز نشان داد که قابلیت تمایز سلول های مزانشیمی مغز استخوان به چربی وجود دارد. ژن LPL قبل از تمایز فاقد بیان بود در حالی که بعد از تمایز دارای بیان قابل توجهی بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های حاصل از این مطالعه، سلول های بنیادی مزانشیمی مغز استخوان قادر به تمایز به رده استخوان و چربی می باشند که در تصمیم گیری برای تعهد به هر کدام از این رده ها، یک سری ژن های چربی ساز از جمله LPL ، نقش دارند. ممکن است بتوان با مهار و یا تحریک بیان آن ها در درمان بیماری های مختلف از جمله سرطان پروستات، آنمی آپلاستیک، دیابت و پوکی استخوان از آن بهره برد.
    کلیدواژگان: سلول های بنیادی مزانشیمی، آدیپوسیت ها، لیپوپروتئین لیپاز، تمایز سلولی
  • پریسا مزیری، گلناز اسعدی تهرانی، سینا میرزا احمدی * صفحات 148-155
    سابقه و هدف
    سقط مکرر خود به خودی، به ختم بارداری قبل از هفته 20 حاملگی اطلاق می شود. در برخی از زنان با سابقه سقط مکرر، جهش های ژن ترومبوفیلیک منجر به ایجاد لخته های خونی در عروق جفت، کاهش اکسیژن رسانی و مرگ جنین می شود. هدف از این مطالعه، بررسی ارتباط پلی مورفیسم های 807C/T (ژن GPIa) و pLA1/pLA2 (ژن GPIIIa) با سقط مکرر خود به خودی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مورد - شاهدی، 50 خانم با سابقه حداقل دو سقط مکرر با علت نا مشخص و 50 خانم بدون سابقه سقط مکرر و دارای حداقل دو بارداری موفق در استان تهران انتخاب شدند و در مرکز تحقیقات بیولوژی دانشگاه آزاد اسلامی زنجان در سال 1393 مورد بررسی قرار گرفتند. پلی مورفیسم های 807C/T وpLA1/pLA2 به ترتیب از طریق روش های Tetra-Primer ARMS-PCR وPCR-RFLP ارزیابی شدند. نتایج به دست آمده از تعیین ژنوتیپ این پلی مورفیسم ها توسط نرم افزار 16SPSS و آزمون کای دو تجزیه و تحلیل گردیدند.
    یافته ها
    افراد واجد ژنوتیپ 807TT در جمعیت بیمار بیشتر از افراد شاهد بود(045/0p=). در مقابل شیوع ژنوتیپ pLA2/pLA2 در جمعیت بیمار و شاهد بسیار کم بود. در این تحقیق فراوانی ژنوتیپ های 807TT و pLA2/pLA2 به ترتیب در گروه بیمار و شاهد(34/0 ، 16/0) و (06/0 ، 02/0) گزارش شد.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که پلی مورفیسم 807C/T با سقط مکرر خود به خودی، رابطه معناداری دارد. در مقابل اختلاف معناداری بین افراد بیمار و شاهد در پلی مورفیسم pLA1/pLA2 وجود ندارد.
    کلیدواژگان: سقط خودبه خودی، GPIa، GPIIIa
  • بهروز قزلباش *، مصطفی مقدم، علی نقی صفحات 156-162
    سابقه و هدف
    آلوآنتی بادی های غیره منتظره، در سرم بیمارانی که سابقه تزریق خون یا بارداری داشته اند یافت می شوند و موجب ایجاد عوارض در بیمار به دنبال تزریق خون می گردند. این گزارش نشان داد که تجسس آنتی بادی در زنان باردار ضروری است.
    مورد: در یک گزارش مورد، خانم 30 ساله ای که پنج مورد سقط در ماه های 9-7 بارداری داشت و در یکی از زایمان ها 4 واحد خون دریافت کرده بود بررسی شد. در زمان مراجعه برای آزمایش های غربالگری، در هفته 19 بارداری بود. در بررسی غربالگری آنتی بادی و تعیین نوع آنتی بادی، به ترتیب 2 سلول از 3 سلول پانل سه تایی و 8 سلول از 11 سلول پانل سه تایی در فازهای مختلف دمایی واکنش مثبت مشاهد شد. جهت تایید نهایی نوع آنتی بادی از Selected Cells و Enzyme treatment استفاده شد.
    نتیجه گیری
    مطالعه ها نشان داد که شیوع این آلوآنتی بادی ها در سرم بیمارانی که سابقه تزریق خون و بارداری مکرر داشته اند بیشتر است. با توجه به نتایج حاصله، بیمار دارای آنتی D و آنتی E بود، لذا توصیه می شود در صورت نیاز به تزریق خون، از خون فاقد آنتی ژن D و E جهت تزریق به بیمار تجویز شود.
    کلیدواژگان: آلوآنتی بادی، سقط قبلی، غربالگری
|
  • Dr. F. Torkaman Asadi, Dr. A. Mohammadi, Dr. Z. Saman, Dr. M. Alemi* Pages 83-88
    Background And Objectives
    Autologous blood is the best choice for transfusion. This study was designed to evaluate knowledge and attitude of physicians about preoperative autologous donation (PAD) method and the role of training in its promotion.
    Materials And Methods
    Interventional Field study was conducted on 212 general practitioners and specialists in Hamedan city during Nov. 2009 to Oct. 2011. In the first step, the questionnaires of knowledge and attitude evaluation was filled out by the target group. Then, "face to face training" with the booklet was offered.
    Results
    Specialists more than general physicians tended to read the booklet (80.8% compared with 65%). The average score of general practitioner's knowledge increased from 4.74 ± 1.63 (before intervention) to 9.07 ± 2.1 (after intervention) and specialist's knowledge from 5.30 ± 1.97 to 9.65 ± 1.64 that was statistically significant in both groups (p
    Conclusions
    In the first step of this study, the knowledge and attitude of physicians about PAD method were very low and negative but the training intervention significantly increased the target group's knowledge; but the attitude change was obtained only in the group who had read the booklet beside being exposed to the face to face training.
    Keywords: Physicians, Knowledge, Attitude, Autologous Blood Transfusion
  • Z. Ahmadi Ardakani *, M. Soltani, M. Imani Moghaddam Pages 89-97
    Background And Objectives
    Regarding to the high rate of accidents, events and different diseases which double the demand of blood donation, spreading the culture of blood donation is very important. For this reason, having knowledge of factors that play roles in blood donation is very important.
    Materials And Methods
    For this descriptive study, three questionnaires including life style (LSQ, Mohsen Lali et al, 2009), identity style (IsI-G6, Berzonsky, 1989), and belief system questionnaires (SBI-15-R, Holand et al,1998) have been used at random sampling of 90 blood donation volunteers and 90 non-volunteer ones. A T-test for independent groups has been used for data analysis.
    Results
    The results of the study showed a mean of 345.71 and 322.36 and a standard deviation of 37.343 and 33.958 (p
    Conclusions
    Based on the findings of the present study, it is important to know about the effective factors encouraging voluntary blood donation.
    Keywords: Life Style, Beliefs, Blood Donors
  • Sh. Enayattollahi, Dr. M.R. Sohrabi* Pages 98-105
    ackground and
    Objectives
    This study was designed to compare motives and psycho-somatic effects of blood donation between Tehran and Mahabad as two different cities on culture and socio-economic status.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was done in Winter of 2014 on 258 blood donors: 123 in Tehran and 135 in Mahabad. Some days were selected randomly for the donors to be asssessed on those days. The questionnaire contained 44 questions. We used descriptive statistics, mean comparison tests and chi-square using SPSS version 18 to analyze the data.
    Results
    In this study, 242 men (93.8%) and 16 females (6.2%) participated. The motives for blood donation were altruism (Tehran and Mahabad 93% and 80%, respectively), positive effects on health (Tehran and Mahabad 66% and 80%, respectively), and the health evaluation of blood donors (Tehran and Mahabad 52% and 69%, respectively). Among the short term effects, being useful, alertness, mental peace, and happiness and among the long term effects, the work efficiency, health improvement, and stress reduction had a higher frequency; 6.4% of donors reported negative effects such as loss of work efficiency as an impediment to blood donation.
    Conclusions
    The main motivation of blood donation was altruism and positive effects of blood donation with the recent impetus asssessed to be higher in Mahabad than Tehran. Most reported effects were mind relaxation, consciousness, happiness, and good feelings with greater frequency in Mahabad than in Tehran.
    Keywords: Blood Donation, Psychological Side Effects, Motivation, Blood Transfusion
  • S. Moradian Azin, Dr. N. Roozbahani *, Dr. M. Khorsandi Pages 106-113
    Background And Objectives
    Safe blood is one of the important necessities of clinical settings. Furthermore, blood donation has many benefits for donors. The purpose of this study was to assess the theory of planned behavior on blood donation behaviors of the staff.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, 278 administrative staff in Arak city were selected by random sampling in 2014. The required data about the demographic characteristics and theory of planned behavior were collected by questionnaire. The two groups of blood donors and non-donors were then compared. The data were analyzed with t-test and Chi-square.
    Results
    About 56 percent of the participants in this study were blood donors with only 14.3 percent being regular blood donors. The blood donor group was significantly higher than non-donor in age, years of service and body mass index. Moreover, blood donation rate in men was more than women (p
    Conclusions
    The study showed that the level of knowledge, attitudes and perceived behavioral control in the blood donor group was significantly higher than the other. Therefore, it seems necessary to design training programs with emphasis on these constructs especially in young people and female staff.
    Keywords: Blood Donation, Intention, Behavior, Knowledge
  • A.R. Kalantari, Dr. M.R. Amiresmaili, Dr. M. Ghazizadeh, J. Zareei, S. Hosseini* Pages 114-121
    Background And Objectives
    Job satisfaction in any organization can lead to success and achievement. Blood centers require the staff with strong spirit to manage best the voluntary blood donors and do their best to ensure safe and adequate blood. Consequently, the aim of the present study was to assess job satisfaction of the staff of blood centers in Kerman.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was conducted on 120 staff members of blood centers in Kerman province, southeast of Iran, in 1393. By census sampling method, 97 completed questionnaires were returned to the researchers. To collect the data, Job Descriptive Index (JDI) questionnaire was used. To analyze the data, the independent t-test and analysis of variance using SPSS v.18 software were used.
    Results
    The study results showed the overall satisfaction of the staff was moderate (3.17 ± 0.66), with men and women being assessed 3.08 ± 0.08 and 3.23 ± 0.09, respectively. The greatest satisfaction pertained to co-workers (3.7 ± 1.05) and the lowest satisfaction to payments (2.35 ± 0.94) and job promotion (2.56 ± 0.1). The satisfaction levels of the staff about the work nature (3.17 ± 0.79) and the supervisor (3.5 ± 0.98) were similar to that of the overall satisfaction.
    Conclusions
    The results demonstrated that by paying more equitable salaries to the staff and promoting their job situation based on the meritocracy system, the degree of satisfaction can greatly increase.
    Keywords: Job Satisfaction, Blood Transfusion, Iran
  • M. Azami *, S. Nikpay, Dr. Gh. Abangah, Dr. K. Sayehmiri Pages 122-131
    Background And Objectives
    Splenectomy creates complications such as sepsis, thrombosis, pulmonary hypertension, altered immune status in patients with thalassemia major. These patients undergo hemochromatosis complications with non-normative treatment. This study aims at determining the incidence of splenectomy, the average age of onset of blood transfusions and frequency of regular iron chelation therapy in patients with thalassemia Major in Iran conducted through Meta-Analysis method.
    Materials And Methods
    This study is based on documentations obtained from the databases including Magiran, Iran medex, IranDoc, SID, Medlib, Embase, Scopus, Web of Science, Pubmed, ScienceDirect and Google Scholar from 1993 to 2015 and the standard keywords. Searches were independently carried out by two researchers. The data were combined using Random Effects Model through Meta-Analysis Method by Stata Ver.11.1 software.
    Results
    In 21 studies, 4017 samples were analyzed. The incidence of splenectomy in patients with thalassemia major was estimated to be 38.8% (CI 95%:31.4-46.2). The minimum and maximum of this range were related to the West (25%) and the East (44%) of the country. The average age of onset of blood transfusions and frequency of iron chelation therapy were estimated to be 11.86 months (CI 95%:7.86-16.05) and 54.6 % (CI 95%:28-81.2), respectively.
    Conclusions
    Given that a large percentage of patients with thalassemia major are treated with irregular iron chelation therapy, it is recommended measures such as training and awareness-raising activities to be taken for thalassemia patients.
    Keywords: Splenectomy, Chelation Therapy, Blood Transfusion, beta, Thalassemia, Iran, Meta, Analysis
  • Dr. M. Motovali, Bashi *, Z. Sajadpour, T. Ghasemi Pages 132-139
    Background And Objectives
    Beta thalassemia is an autosomal recessive disease. The synthesis of HbF in patients with β-thalassemia seems to ameliorate the severity of symptoms.
    Materials And Methods
    In this study, 150 β-thalassemia major patients, 34 thalassemia intermedia patients, and 50 healthy individuals as the control were studied. HindIIIG polymorphism in IVSII-I Gγ gene was determined using RFLP-PCR method. HbF levels with electrophoresis method were taken from clinical files. Then, the linkage disequilibrium of this polymorphism with XmnI polymorphism in 5' Gγ gene was determined by D' Power Marker software.
    Results
    After data analysis, an association was observed between the A allele and thalassemia intermedia. In the dominant effect of the A allele (comparison between AA vs. CC), AA genotypes associates with intermedia thalassemia (p = 0.014, OR = 9.30, CI(95%) = 1.14-75.9) but there is no association with major thalassemia (p = 0.1, OR = 1, CI(95%) = 0.41-1.19). The means of HbF levels in β-thalassemia major and thalassemia intermedia patients were 94.3 g/dl and 84.4 g/dl, respectively. High linkage disequilibrium was seen between the two polymorphisms.
    Conclusions
    It is concluded that A allele may act as a dominant allele and increase disease amelioration. It showed that A allele of HindIIIG polymorphism has a positive effect on HbF level. Furthermore, the A allele of HindIIIG polymorphism is strongly correlated with T allele of XmII polymorphism in thalassemia intermedia patients and C allele of HindIIIG polymorphism is strongly correlated with C allele of XmnI polymorphism in β-thalassemia major.
    Keywords: beta, Thalassemia, Genetic Polymorphism, HBF, Thalassemia Intermedia
  • S.R. Razavi Babaheydari, Dr. K. Mousavi Hosseini *, Dr. A. Atashi, Sh. Esmaeeili Pages 140-147
    Background And Objectives
    Serum TG plays an important role in carcinogenesis and the LPL as a key enzyme that hydrolyses plasma TG involves in this process. Abnormal regulation and/or expression of LPL play roles in many human diseases such as atherosclerosis. Serum TG levels increase the risk of chylomicronaemia, obesity and type 2 diabetes; thus, in this study we reported LPL expression before and after BM-MSCs differentiation into adipocyte under controlled conditions.
    Materials And Methods
    MSCs from human bone marrow were isolated from 3 healthy people and then differentiated into adipocytes by chemical materials for 14 days. Then, total RNA was extracted and cDNA was synthesized and finally RT-PCR and Real Time PCR analysis were performed for LPL gene.
    Results
    After 14 days, the analysis of morphology with invert microscopy indicated that BM-MSCs have the capacity of differentiation into adipocytes. BM-MSCs serving as the negative control do not have any expression of LPL while in BM-MSCs derived-adipocytes there has been the significant expression of LPL.
    Conclusions
    BM-MSCs can differentiate into either adipocytes or osteoblastic cells; LPL has the important role in the differentiation decision for either one. The inhibition or stimulation of LPL expression can be used for the treatment of various diseases including prostate cancer, aplastic anemia, and osteoporosis.
    Keywords: Mesenchymal Stromal Cells, Adipocytes, Lipoprotein Lipase, Cell Differentiation
  • P. Maziri, Dr. G. Asaadi Tehrani, S. Mirzaahmadi* Pages 148-155
    Background And Objectives
    Recurrent spontaneous abortion is defined as pregnancy loss before the 20th week of gestation. In some women with history of consecutive miscarriage, thrombophilic gene mutations lead to blood clots in vessels in placenta, decrease oxygen delivery, and end to fetal loss. This study aimed to determine the association of 807C/T (GPIa gene) and PLA1/PLA2 (GPIIIa gene) polymorphisms in RSA.
    Materials And Methods
    In this case-control study, 50 women with the background of two or more consecutive unexplained abortions and 50 women with at least two live births without a miscarriage were selected in Tehran province and they were examined in Biology Research Center of Islamic Azad University¡ Zanjan (Iran) in 2014. The 807C/T and PLA1/PLA2 polymorphisms were analyzed by Tetra-Primer ARMS-PCR and PCR-RFLP methods, respectively. The results achieved from estimating the genotype of these polymorphisms were analyzed by the SPSS16 and Chi Square.
    Results
    Compared to the control population, there was an increase in the prevalence of the homozygous 807TT genotype in the case group (p = 0.045), but the prevalence of homozygous PLA2/PLA2 genotype decreased in two groups (p = 0.467). We reported the prevalence of 807T/T and PLA2/PLA2 genotypes as (0.34 , 0.16) and (0.06 , 0.02) for patients and controls, respectively.
    Conclusions
    The results of the present study showed that 807C/T polymorphism has a correlation with RPA but there is no significant difference between patient and normal groups in PLA1/PLA2.
    Keywords: Spontaneous Abortion, GPIa, GPIIIa
  • B. Ghezelbash *, M. Moghaddam, Dr. A. Naghi Pages 156-162
    Background And Objectives
    Unexpected alloantibodies in the sera of patients who have a history of blood transfusion or pregnancy were found; they caused complications in a patient following blood transfusion.
    Case: A 30-year-old woman with a history of five abortions at months 7 and 9 and with a history of 4 units of blood transfusion in one of her pregnancies referred for screening tests at the week 19th of her pregnancy. In antibody screening and genotyping, 2 cells of the 3 cells of the triple panel and 8 cells of the 11 cells of the triple panel showed positive reactions at different temperature degrees, respectively. Selected Cells and Enzyme treatment were used for the final confirmation of antibody typing.
    Conclusions :The studies show that the incidence of these alloantibodies is higher in the sera of patients who have a history of blood transfusion and recurrent pregnancies. Based on the results, it is recommended for the patients with anti-D and –E to receive blood components free of these two antigens.
    Keywords: Alloantibodies, Previous Abortion, screening