فهرست مطالب

خون - سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 51، بهار 1395)

فصلنامه خون
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 51، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/01/12
  • تعداد عناوین: 9
|
  • لیلا اصغری کیا، داود بشاش، سید حمیدالله غفاری *، محسن حمیدپور، اردشیر قوام زاده صفحات 1-10
    سابقه و هدف
    به دلیل فعالیت بالای آنزیم تلومراز در تکثیر اغلب سرطان ها از جمله لوسمی پرومیلوسیتیکی حاد(APL)، مهار تلومراز روش مناسبی جهت درمان می باشد. در این مطالعه به بررسی اثر الیگونوکلئوتید ضد تلومراز بر روی القای مرگ سلولی و آپوپتوز سلول های NB4 پرداختیم.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، به منظور بررسی اثر الیگونوکلئوتید آنتاگونیست تلومراز، سلول ها تحت دوزهای مختلف الیگونوکلئوتید قرار گرفتند. جهت بررسی اثر این دارو بر زند ه ما نی سلول ها، آزمایش MTT انجام شد و جهت بررسی مولکولی القای آپوپتوز، بیان ژن های دخیل در این روند به روش Real-Time PCR ارزیابی گردید.
    یافته ها
    الیگونوکلئوتید قادر به کاهش درصد زنده مانی و القای مرگ سلولی می باشد. تیمار سلول ها با الیگونوکلئوتید در غلظت های 5، 10، 20، 30 و 40 پیکومولار، به صورت وابسته به دوز پس از طی 48 ساعت باعث کاهش درصد زنده مانی سلول ها و مرگ سلولی گردید. شایان ذکر است میانگین درصد زنده مانی در غلظت 40 پیکومولار، 64% بود، در حالی که این درصد در تیمار سلول ها با الیگونوکلئوتید کنترل 94% می باشد. علاوه بر این، نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که مرگ سلولی القا شده با این الیگونوکلئوتید با افزایش بیان ژن Bax و کاهش بیان 2Bcl- همراه می باشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به طول تلومر کوتاه و فعالیت بالای آنزیم تلومراز در بیماران APL و همچنین اثربخشی الیگونوکلئوتید در القای مرگ سلولی در سلول های پرومیلوسیتیک NB4، می توان درمان های مبتنی بر استراتژی مهار آنزیم تلومراز را به عنوان راه کار مناسب در این بیماران مدنظر قرار داد.
    کلیدواژگان: لوسمی پرومیلوسیتیک حاد، آپوپتوز، مرگ سلولی
  • سعید برزگر، فاطمه نادعلی *، علی اکبر پورفتح الله ، علیرضا عباسپور، سمیه فرخی نیا، یاور شیرآوند صفحات 11-18
    سابقه و هدف
    اهدای خون و جداسازی فرآورده های آن سالانه زندگی بسیاری از افراد را نجات می دهد. یکی از عوارض ذخیره سازی کیسه های اهدایی، افزایش تدریجی استرس اکسیداتیو است که سبب تخریب گلبول های قرمز در طی نگهداری می شود. در این راستا، بررسی وضعیت استرس اکسیداتیو در کیسه های خون دارای اهمیت می باشد. بنابراین بر آن شدیم تا میزان بالانس اکسیدان - آنتی اکسیدان(PAB) و آنزیم های آنتی اکسیدانی سوپر اکسید دیسموتاز(SOD) و گلوتاتیون پراکسیداز(GPX) را در هفته های متوالی بعد از اهدای خون بررسی نماییم.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه توصیفی، تعداد 100 کیسه خون از افراد 18 تا 57 سال با میانگین سنی 5/35 سال مراجعه کننده به پایگاه انتقال خون شهر بجنورد دریافت گردید. کیسه ها برای مدت 6 هفته در شرایط استاندارد بانک خون قرار گرفتند. طی هفته های متوالی از کیسه ها نمونه گیری به عمل آمد. آزمایش های PAB ، SOD و GPX بر روی نمونه های هر هفته انجام و توسط آزمون های آماری Repeated major و 16 SPSS اندازه های تکراری بررسی شد.
    یافته ها
    میزان بالانس اکسیدان- آنتی اکسیدان طی هفته های متوالی افرایش معناداری را نشان داد در حالی که میزان فعالیت آنزیم سوپر اکسید دیسموتاز و گلوتاتیون پراکسیداز طی هفته های متوالی به تدریج کاهش معناداری را نشان داد(001/0< p).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که بیشترین کاهش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان و افزایش استرس اکسیداتیو در دو هفته اول بعد از اهدا بوده است. بنابراین به نظر می رسد در بیماران مرتبط با استرس اکسیداتیو نظیر بیماران قلبی - عروقی، تجویز خون هایی با زمان نگهداری کمتر از دو هفته اثر بخشی بیشتری داشته باشد.
    کلیدواژگان: سوپر اکسید دیسموتاز، گلوتاتیون پراکسیداز، اهدای خون
  • محمدحسین احمدی، ناصر امیری زاده، صدیقه حنطوش زاده، محمد علی اخوت، محمد صیادی، امیر ولی خانی، آزیتا آذرکیوان * صفحات 19-28
    سابقه و هدف
    آنتی ژن RhD ، نقش مهمی را در ایجاد بیماری همولیتیک جنین و نوزاد ایفا می کند. هدف از انجام این مطالعه، تعیین ژنوتیپ RhD جنین در پلاسمای مادران RhD منفی و هم چنین تعیین جنسیت جنین در هفته های نخست بارداری با استفاده از روش Real Time PCR بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی، 21 نمونه DNA ، از پلاسمای مادران باردارRhD منفی که در سنین بارداری بین 8 تا 39 هفته قرار داشتند استخراج و در مورد هر یک از آن ها، ژن های بتا گلوبین، SRY و اگزون های 5، 7 و 10 از ژن RHD با استفاده از روش RT-PCR مورد بررسی قرار گرفت و نتایج حاصل از آن با نتایج فنوتیپی نوزاد مقایسه گردید. یافته ها توسط آزمون های کای دو و کوهن و نرم افزار 22 SPSS تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    11 مورد(4/52%) از نوزادان جنس مذکر داشتند که در10 مورد(91%) از آن ها فنوتیپ RhD مثبت و در یک مورد(9%) منفی گزارش شد. هم چنین 10 مورد(6/47%) از نوزادان جنس مونث داشتند که 9 مورد(90%) فنوتیپ RhD مثبت و یک مورد(10%) RhD منفی گزارش گردید. این نتایج با نتایج ژنوتیپی به دست آمده از اگزون هایRHD و SRY مطابقت کامل داشت.[Okhovat1]
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که بررسی ژنوتیپ RHD جنین را می توان با استفاده از پلاسمای مادر و به کارگیری روش RT-PCR با حساسیت و اختصاصیت بالا انجام داد. این روش کمک شایانی به مادران باردار RhD منفی در مورد به کارگیری صحیح از ایمونوگلوبولین D و هم چنین در مورد مدیریت و جلوگیری از بروز بیماری همولیتیک جنین و نوزاد می کند.
    کلیدواژگان: غربالگری قبل از تولد، سیستم گروه خونی Rh، بررسی تعیین جنسیت، روش های تعیین ژنوتیپ Real، Time PCR
  • محمد صیادی، مژگان شایگان *، مهین نیکوگفتار، محمد واعظی، اشرف ملک محمدی، محمدحسین احمدی، سعید محمدی، مریم زادسر صفحات 29-37
    سابقه و هدف
    مقاومت پلاکتی ایمیون از جمله عوارض تزریق مکرر پلاکت می باشد. هدف از این مطالعه، انجام کراس مچ پلاکتی با استفاده از روش فلوسیتومتری برای ارزیابی نتایج تزریق پلاکت بود.
    مواد و روش ها
    تعداد 15 بیمار AML بستری با سابقه تزریق پلاکت(حداقل دو بار) و تعداد 15 فرد ظاهرا سالم بدون سابقه تزریق خون و فرآورده های آن(کنترل)، در این مطالعه توصیفی بررسی شدند. برای انجام کراس مچ پلاکتی، از روش Gates برای کراس مچ پلاکتی با استفاده از فلوسیتومتری، استفاده شد. از افراد سالم mL 5 خون کامل جمع آوری و PRP تهیه شد. سرم بیماران با سوسپانسیون پلاکتی مجاور شده و سپس FITC-anti human IgG اضافه و به روش فلوسیتومتری بررسی گردید.
    نتایج حاصل از کراس مچ با CCI بیماران به کمک آزمون های من ویتنی و ضریب همبستگی پیرسون مقایسه شدند. یافته ها بین کراس مچ پلاکتی به روش فلوسیتومتری و نتایج CCI یک ساعته بیماران(با 731/0- = r و 002/0=p) و CCI 24 ساعته بیماران (با 744/0- = r و 002/0=p)، رابطه منفی معناداری وجود داشت. در بیماران مشکوک به مقاومت پلاکتی ایمیون که میانگین CCI یک ساعته کمتر از 7500 بود، میانگین درصد کراس مچ پلاکتی نسبت به افراد بیمار غیر مبتلا به مقاومت پلاکتی ایمیون و افراد کنترل تفاوت معناداری وجود داشت(001/0=p).
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق حاضر نشان داد آزمایش کراس مچ پلاکتی به روش فلوسیتومتری، ارتباط نسبتا قوی با CCI یک ساعته دارد و در ارزیابی مقاومت پلاکتی ایمیون کارآیی مناسبی دارد.
    کلیدواژگان: فلوسیتومتری، کراس مچ خون، پلاسمای غنی از پلاکت
  • خیزران میری، مهناز بهرامی *، علی اکبر رخشا، محمد امین پورابراهیمی صفحات 38-44
    سابقه و هدف
    پرسنل درمانی، نقش مهمی در کاربرد ایمن خون و فرآورده های آن دارند. اثربخشی انتقال خون، بستگی به سطح دانش و مهارت پرسنل درمانی دارد که مسئولیت آن را به عهده گرفته اند. هدف این پژوهش، ارزیابی آگاهی و خودارزیابی عملکرد پرسنل درمانی در مورد روش های صحیح انتقال خون بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی مقطعی با مشارکت 165 نفر از پرسنل درمانی شاغل در بیمارستان های شهرستان گناباد در سال 1392 به روش سرشماری انجام شد. داده ها از طریق پرسشنامه پژوهشگر ساخته جمع آوری گردید. روایی ابزار از طریق روایی محتوا و پایایی آن با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ (7/0=r) محاسبه گردید. یافته ها بر اساس آمار توصیفی و تحلیلی(اسپیرمن، کراسکال والیس) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نزدیک به نیمی از پرسنل(1/49%) آگاهی متوسط داشتند. نمره کل آگاهی پرسنل 2/2 ± 9/8 بود که نشان دهنده 60% نمره کل است. در حالی که خود ارزیابی عملکرد پرسنل میانگین 5/3 ± 4/37 را داشت که بیانگر 90% نمره کل بود. بنابراین اختلاف حدود 30% بین نمره آگاهی و خودارزیابی عملکرد پرسنل وجود داشت.
    نتیجه گیری
    آگاهی اکثریت افراد مطلوب نبوده و بنا بر نیاز داشتن آگاهی بیشتر در مورد عوارض انتقال خون و بهبود مراقبت از بیماران، اجرای برنامه های بازآموزی و تغییر شیوه های نظارتی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: انتقال خون، آگاهی، پرستاران
  • لیلی منتظری تختی، حسین اسلامی *، علی محمد مزیدی صفحات 45-53
    سابقه و هدف
    خون برای ادامه زندگی انسان حیاتی است. با پیشرفت علم و فناوری، نیاز به خون سالم هم چنان اولویت خود را حفظ کرده و هنوز هیچ جایگزین مناسبی برای خون انسانی کشف یا ساخته نشده است. مشارکت افراد در فعالیت های اجتماعی از جمله اهدای خون داوطلبانه، تحت تاثیر عقاید، باورها، انگیزه و آگاهی آن ها است. بنابراین هدف این پژوهش، ارزیابی دیدگاه اهداکنندگان خون نسبت به تبلیغات سازمان انتقال خون شهر بندرعباس بود که با پرسش از اهداکنندگان، دیدگاه آن ها نسبت به تبلیغات این سازمان بررسی شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی مقطعی به صورت تصادفی بر روی 500 اهداکننده خون در شهر بندرعباس به کمک پرسشنامه صورت گرفت. آنالیز داده ها در نرم افزار 19 SPSS و با آزمون پیرسون و روش رگرسیون انجام شد.
    یافته ها
    اهداکنندگان در رده سنی بین 18 تا 60 سال قرار داشتند. سن اهداکنندگان رابطه معناداری با نگرش به تبلیغات سازمان انتقال خون نداشت. بین نگرش به اهدای خون و توجه به تبلیغات، رابطه معناداری وجود داشت (148/0 r= ، 001/0 p=). بین مشارکت اجتماعی اهداکنندگان و نگرش به تبلیغات، رابطه معناداری وجود داشت(191/0 r= ، 001/0 p=). بین اعتماد اجتماعی اهداکنندگان و نگرش به تبلیغات رابطه معناداری وجود داشت(090/0 r= ، 04/0 p=).
    نتیجه گیری
    1/81% اهداکنندگان از طریق تبلیغات سازمان اقدام به اهدای خون کرده اند که نشان می دهد، سهم تبلیغات این سازمان در جذب اهداکننده بسیار زیاد است. در راستای تبلیغات سازمان انتقال خون، تاثیر رسانه های فراگیر نظیر تلویزیون بیشتر از سایر رسانه ها بوده است.
    کلیدواژگان: اهداکنندگان خون، تبلیغات، مشارکت اجتماعی
  • آزیتا چگینی *، مونا خورشیدفر، محبوبه رسولی صفحات 54-60
    سابقه و هدف
    یکی ازروش های تزریق خون خودی یا اتولوگ، روش رقیق سازی حاد خون با فشار طبیعی یا ANH است که در آن خون کمی قبل از عمل جراحی همراه با رقیق سازی جمع آوری می شود. هدف از این مطالعه، بررسی عوارض خون اتولوگ به روش ANH بود.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه گذشته نگر در سال 1393، پس از برگزاری یک دوره بازآموزی سه روزه برای کارکنان بخش جراحی قلب بیمارستان های مختلف تهران، عوارض بیماران تحت جراحی قلب شامل آریتمی، ضربان نابه جای بطنی و همودینامیک ناپایدار پس از بیهوشی، حین خونگیری و نیم ساعت بعد از آن ثبت گردید. اطلاعات این بیماران به بخش اتولوگ انتقال خون تهران ارسال و به کمک جداول فراوانی، شاخص های مرکزی، شاخص های پراکندگی و 18 SPSS تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    308 بیمار جراحی قلب بررسی شدند. بیماران شامل 266 (4/86%) بیمار پیوند شریان کرونری، 20 (6/6%) بیمار تعویض یک دریچه قلب شامل آئورت یا میترال، 3 بیمار(9/0%) تعویض 2 دریچه هم زمان و 10 (2/3%) بیمار پیوند شریان کرونری همراه با تعویض دریچه میترال و آئورت بودند. هم چنین ناهنجاری های مادرزادی قلب در 7 (3/2%) بیمار و عمل جراحی بنتال در آنوریسم آئورت صعودی در 2 (6/0%) بیمار بود. در هیچ کدام از این بیماران عارضه آریتمی قلبی و یا ناپایداری همودینامیک حین خونگیری و تا نیم ساعت بعد از آن گزارش نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به عدم وجود عوارض در این مطالعه، تزریق خون اتولوگ با روش ANH برای بیماران جراحی قلب (پیوند عروق کرونر و تعویض دریچه) روش ایمنی بود.
    کلیدواژگان: تزریق خون اتولوگ، انتقال خون، جراحی قلب
  • صالحه تجلی، محمود امیری *، مینو فلاحی صفحات 61-71
    سابقه و هدف
    تزریق خون و فرآورده های خونی یکی از مهم ترین درمان های مورد استفاده در اطفال بوده و نیازمند مراقبت های پرستاری استاندارد قبل، حین و بعد از تزریق است. لذا، بررسی نحوه اجرای فرآیند هموویژلانس توسط پرستاران و دیگر مراقبان بهداشتی، می تواند جنبه های مختلف نقصان و خطاهای هموویژلانس را مشخص کند. مقایسه نحوه ارایه مراقبت های فعلی با استاندارد های موجود، می تواند برنامه ریزی برای ارتقای کیفیت کار پرستاری، افزایش ایمنی بیمار و هم چنین کاهش هزینه های درمانی را به دنبال داشته باشد. لذا هدف از انجام این پژوهش، حسابرسی مراقبت های پرستاری مرتبط با هموویژلانس بود.
    مواد و روش ها
    در پژوهش توصیفی حاضر، تعداد 132 مورد مراقبت پرستاری در رابطه با هموویژلانس مورد مشاهده و بررسی قرار گرفت. از روش نمونه گیری از رویداد و چک لیست سه بخشی جهت جمع آوری اطلاعات استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها توسط آزمون کای دو و نرم افزار 21 SPSS انجام شد.
    یافته ها
    میزان مطابقت با استاندارد های هموویژلانس در کل حیطه های مورد پژوهش در بخش های بیمارستان مفید، مرتبط با بخش درخواست چک لیست در حد 68% ، در رابطه با بخش تزریق چک لیست در حد 7/63% و در رابطه با بخش مستند سازی چک لیست در حد 6/76% بود. نمره کل مراقبت ها در کل حیطه های مورد پژوهش در حد 8/65% بود.
    نتیجه گیری
    مراقبت های پرستاری مرتبط با هموویژلانس اطفال در حد 8/65% ارزیابی گردید که نشان می دهد میزان مراقبت ها با استاندارد ها فاصله دارند. این امر را می توان به عدم توجه مراقبت کنندگان در این خصوص و نارسایی در آموزش مربوط دانست.
    کلیدواژگان: حسابرسی بالینی، مراقبت های پرستاری، تزریق خون، اطفال
  • سعید پورمنصوری، مهرناز احمدی *، عبدالعلی شریعتی، بیژن کیخایی صفحات 72-82
    سابقه و هدف
    بیماران تالاسمی ماژور در برخورد با عوارض جدی آن دچار مشکلات جسمی و روانی متعددی می شوند که بر کیفیت زندگی آن ها تاثیرگذار است. هدف این مطالعه، تعیین کیفیت زندگی، افسردگی، اضطراب و استرس در بیماران بالای 18 سال مبتلا به تالاسمی ماژور بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی، 142 بیمار (77 زن، 65 مرد) بالای 18 سال تالاسمی ماژور مراجعه کننده به درمانگاه تالاسمی بیمارستان شفا اهواز در سال 1393 به روش سرشماری بررسی شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و کیفیت زندگی 36 SF و 21DASS بود. داده ها با استفاده از آمار توصیفی، آزمون های t مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه و ضریب همبستگی پیرسون در نرم افزار آماری 19SPSS تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین نمره کیفیت زندگی 12/18 ± 53/63 ، افسردگی 07/5 ± 64/6 ، اضطراب 95/3 ± 03/5 و استرس 98/4 ± 68/7 بود. بین کیفیت زندگی با افسردگی(001/0 p< ، 58/0 – r =)، اضطراب(001/0 p< ، 52/0 – r=) و استرس(001/0 p< ، 45/0 – r = ) ارتباط معنا دار و معکوس وجود داشت. افسردگی، اضطراب و استرس به طور معنا داری در افراد با سطح تحصیلات دیپلم و پایین تر، مبتلا به عوارض بیماری و نامنظم در دریافت داروی آهن زدا شیوع بیشتری داشت.
    نتیجه گیری
    مطالعه نشان داد بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور کیفیت زندگی پایینی دارند و درصد بالایی از بیماران از افسردگی، اضطراب و استرس متوسط تا شدیدی رنج می برند. بدیهی است با بهبود وضعیت درمانی، اجتماعی و اقتصادی و حمایت های روانی از بیماران، کیفیت زندگی آن ها به حد مطلوبی ارتقا خواهد یافت.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، افسردگی، اضطراب، استرس، بتا تالاسمی
|
  • L. Asghari Kia, Dr. D. Bashash, Dr. S.H. Ghaffari *, Dr. M. Hamid Poor, Dr. A. Ghavamzadeh Pages 1-10
    Background And Objectives
    Acute promyelocytic leukemia (APL) is characterized by a specific t(15;17), distinct morphologic picture, and a clinical coagulopathy that contributes to the morbidity and mortality of the disease. Telomerase is consistently activated in nearly all APL patients and telomerase-mediated telomere stabilization is responsible for unlimited replicative potential of the disease. This study aimed to investigate the effects of designed oligonucleotide as a telomerase inhibitor on NB4 cells.
    Materials And Methods
    NB4 leukemic cells were treated with various concentrations of oligonucleotide by transfection method using lipofectamin 2000. The inhibitory effect of oligonucleotide on cell metabolic activity and cell viability was assessed by MTT assay. Quantitative real-time PCR were applied to investigate alteration of Bax and Bcl-2 mRNA levels.
    Results
    Oligonucleotide decreased cell viability index and exerted cytotoxic effect against NB4 leukemic cells; we found that exposing cells with Oligonucleotide at 40 pMol for 48 h induced cell death and apoptotic effects on NB4 cells. Furthermore, transcriptional suppression of Bcl-2 and upregulation of Bax were found upon NB4 treatment by oligonucleotide.
    Conclusions
    Based on the short telomere length and high terlomerase activity in APL as well as inhibitory effect of oligonucleotide against NB4 cells, anti-telomerase-based therapy might be regarded as a successful strategy in APL therapy.
    Keywords: Acute Promyelocytic Leukemia, Apoptosis, Cell Death
  • S. Barzegar, Dr. F. Nadali *, Dr. A.A. Pourfatollah, Dr. A.R. Abbaspour, S. Farokhinia, Y. Shiravand Pages 11-18
    Background And Objectives
    The oxidative stress destroys the red blood cells during preservation. The awareness about the stress oxidative process is important for the safety of blood bags and patients. The aim of the study was to evaluate the pro-oxidant-antioxidant balance (PAB) and superoxide dismutase (SOD) and glutathione peroxidase (GPX) enzymes in blood bags in the weeks after donation.
    Materials And Methods
    In a descriptive study, a number of 100 blood bags were used for the blood donors between 18 to 57 years of age (the mean age of 35.5) in Bojnourd Blood Center. The blood bags were kept in standard conditions for 6 weeks and the adequate samples were taken for test. The test included PAB, SOD, and GPX and the repeated measures analysis was performed.
    Results
    The pro-oxidant-antioxidant balance had a significant increase (p
    Conclusions
    Results showed that pro-oxidant-antioxidant balance and antioxidant enzyme activities changed particularly in the first two weeks. Therefore, it is suggested that for the diseases related with oxidative stress such as cardiovascular diseases, diabetes, and cancers, patients receive blood stored less than two weeks.
    Keywords: Superoxide Dismutase, Glutathione Peroxidase, Blood Donation
  • M.H. Ahmadi, Dr. N. Amirizadeh, Dr. S. Hantushzadeh, M.A. Okhovat, M. Sayyadi, A. Valikhani, Dr. A. Azarkeivan* Pages 19-28
    Background And Objectives
    The RhD antigens play a significant role in Hemolytic Disease of the Fetus and Newborn (HDFN). The intention of this study is to determine the RHD fetal genotype in the maternal plasma of RhD negative pregnant women and sex determination of the fetus in the initial weeks of pregnancy by Real-time PCR technique.
    Materials And Methods
    In this descriptive study, we used 21 plasma samples from RhD negative pregnant women. DNA was extracted from samples by Cinnapure DNA Kit. Real time PCR reactions were done with specific primers for RHD gene exons 5, 7 and 10, and beta-globin and SRY genes. The sex and Rh phenotype of children were obtained after delivery.
    Results
    Among the pregnant women, 11 (52.4%) were carrying male and 10 (47.6%) were carrying female fetuses. Out of 11 male fetuses, 10 (91%) were RhD-positive and one (9%) was RhD-negative. Out of 10 female fetuses, 9 (90%) were RhD-positive and one (10%) was RhD-negative. All prenatal genotype testing results were in concordance with postnatal RhD status and fetal sex without any false- positive or -negative results.[Okhovat1]
    Conclusions
    Performing Real-time PCR on CffDNA showed accurate, efficient and reliable results, allowing rapid and high throughput noninvasive prenatal diagnosis and determination of fetal sex and RhD status in clinical samples. This method helps RhD negative pregnant women with the proper use of immunoglobulin D and on the management and prevention of Hemolytic Disease of the Fetus and Newborn (HDFN).
    Keywords: Prenatal Screening, Rh, Hr Blood, Group System, Sex Determination Analysis, Genotyping Techniques, Real, Time PCR
  • M. Sayyadi, Dr. M. Shaiegan *, Dr. M. Nikouguftar, Dr. M. Vaezi, A. Malek, Mohammadi, M.H. Ahmadi, Dr. S. Mohammadi, Dr. M. Zadsar Pages 29-37
    Background And Objectives
    One of the complications of repeated platelet transfusion is immune platelet refractoriness. In this study, a flow cytometic platelet cross-matching was performed to evaluate platelet transfusion outcome.
    Materials And Methods
    In this descriptive study, fifteen patients with a history of multiple platelet transfusions and fifteen healthy participants as the control group were enrolled in this study. Platelet cross-match was done and analyzed by the gate method. EDTA-anticoagulated blood samples from healthy donors were collected and PRP sampls were obtained. The serum of each patient was added to platelet suspension and incubated with FITC-anti human IgG and was analyzed using a flow cytometer. Platelet cross-match results of the patients were compared with those of CCI.
    Results
    Platelet cross match results were negatively correlated with 1-hour (r = -0.731, p = 0.002) and 24-hour (r = -0.794, p = 0.001) CCIs. There was a significant difference in the mean percentage of platelet crossmatch between the patients with immune platelet refractoriness (showing 1-hour CCIs less than 7500) and that of the control group and the patients without platelet refractoriness.
    Conclusions
    The results showed that there was a significant correlation between platelet cross match by flowcytometry and 1-hour CCI results and this method could be applicable in the evaluation of platelet transfusion outcome.
  • Kh. Miri, M. Bahrami *, A.A. Rakhsha, M.A. Pour Ebrahimi Pages 38-44
    Background And Objectives
    Medical personnel play an important role in the safe use of blood and blood products. The efficacy and safety of blood transfusion is dependent on the knowledge and skills of medical personnel that have assumed responsibility. The purpose of this study was to assess the knowledge and performance of medical personnel on proper procedures for blood transfusion in hospitals of Gonabad.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was done on 165 personnel of Gonabad hospitals in 1392. The data were collected through a questionnaire. The questionnaire was confirmed by content validity and its reliability using Cronbach's alpha coefficient 0.7 was measured. The findings were analyzed by descriptive and analytic statistics.
    Results
    Knowledge scores of medical personnel associated with blood transfusion showed that the majority of personnel (49.1%) had moderate knowledge. The medical personnel knowledge of 8.9 ± 2/2 represents 60% of the total score. While they reported an average 37.4 ± 3.5 for the performance that represents 90% of the total score. The difference between knowledge and performance of personnel was approximately 30%.
    Conclusions
    The knowledge level of the majority of the personnel was not desirable; thus, they need to have more knowledge about the complications of blood transfusion and to improve the performance for patient care. Likewise, educational programs and monitoring seem to be necessary.
    Keywords: Blood Transfusion, Knowledge, Nurses
  • L. Montazeri Takhti, Dr. H. Eslami *, Dr. A.M. Mazidi Pages 45-53
    Background And Objectives
    Despite the advances in science and technology, the need for safe blood still remains as the priority and no suitable substitute for human blood has been discovered yet. This study aimed to investigate the attitude of blood donors towards Iranian Blood Transfusion Organization in Bandar Abbas, Iran. To do this, we have used a questionnaire to ask donors about the publicity and dissemination efforts of IBTO.
    Materials And Methods
    A descriptive survey research method was used and the collected data was analyzed using SPSS-19 software and Pearson and Regression tests.
    Results
    The blood donors’ age range was between 18 and 60 years. Donor’s age had no significant correlation with attitudes towards the publicity and dissemination efforts of IBTO (r = 0.048, p = 0.283). There was a significant correlation between the attitude towards the publicity and dissemination efforts of IBTO and “paying attention to the publicity stuff” (r = 0.148, p = 0.001). There was a significant correlation between the attitude towards the publicity and dissemination efforts of IBTO and “Social participation” (r = 0.191, p = 0.001). There was a significant correlation between the attitude towards the publicity and dissemination efforts of IBTO and “social trust” (r = 0.090, p = 0.04).
    Conclusions
    Out of the participants, 81.1% were found to be prompted to become blood donors via the publicity and dissemination efforts of IBTO which has had a great role in attracting people attention. The media with extensive publicity, such as television, has had more effectiveness.
    Keywords: Blood Donors, Propaganda, Social Participation
  • Dr. A. Chegini *, M. Khorshidfar, Dr. M. Rasouli Pages 54-60
    Background And Objectives
    One method of autologous transfusion is acute normovolemic hemodilution (ANH) that involves withdrawal of whole blood shortly before surgery with infusion of fluids to maintain normovolemia.
    Materials And Methods
    A retrospective study was carried out during 2013-2014 at Tehran Blood Centre. The data regarded different cardiac surgery hospitals which performed acute normovolemic hemodilution in their operating room. We analyzed adverse events included arrhythmia (atrial fibrillation, premature ventricular contraction) and unstable hemodynamic from collecting blood to 30 minutes.
    Results
    308 patients scheduled for acute normovolemic hemodilution during cardiac surgery and were evaluated adverse events. We assessed 266 (86.4%) Cardiopulmonary bypass graft patient, 20 (6.6%) patients mitral valve replacement and aorta valve replacement, two valves replacement concurrent in 3 (0.9%) patients (MVRŔ) (MVR TVR), 10 mitral valve replacement with CABG and, congenital heart disease in 7 (2.3%) patients and 2 (0.6%) Bental repair. No significant hemodynamic changes and arrhythmia were recorded.
    Conclusions
    In this survey, No patients didnt show any adverse events (arrhythmia and unstable hemodynamic) during and 30 minutes after phlebotomy. Acute normovolemic hemodilution safely could perform in cardiac surgery patients with CABG, valvular replacement.
    Keywords: Autologous Blood Transfusion, Blood Transfusion, Cardiac Surgery
  • S. Tajalli, M. Amiri *, Dr. M. Fallahi Pages 61-71
    Background And Objectives
    Blood transfusions and blood products are used in infants for treatment and it needs to meet the high standards of nursing care before, during and after the procedure. Therefore, investigating how nurses and other health care providers implement Haemovigilance can shed light on the various aspects of the program failures or faults. The aim of this study was to audit nursing care regarding Haemovigilance in different wards of Mofid Hospital in 2014.
    Materials And Methods
    A descriptive study of 132 cases in which nursing care for infants in relation to Haemovigilance were observed and evaluated. Event sampling method was applied and the 3-phase checklist was used in which “blood order”, "transfusion procedure" and "documentation" were addressed. To analyze the data, the descriptive statistics using SPSS was used.
    Results
    Compliance with Haemovigilance in all areas of research in infant and neonatal intensive care units in connection with “Request” phase is 68% in relation to “transfusion” phase is 63.7%, and for “documentation” phase 76.6%. The total score in all areas of the present study was 59.6%.
    Conclusions
    Nursing care associated with Haemovigilance was assessed to be 65.8% indicating the gap between the practice and the standards. It could be attributed to the training inadequacy and the audit insufficiency.
    Keywords: Clinical Audit, nursing care, Transfusion, Pediatrics
  • S. Poormansouri, M. Ahmadi *, A.A. Shariati, Dr. B. Keikhaei Pages 72-82
    Background And Objectives
    Patients with beta-Thalassemia major (β-TM) in dealing with the serious complications of the disease experience many physical and psychological problems that affect their quality of life (QOL). The aim of this study was to determine QOL, depression, anxiety and stress in β-TM patients over 18 years of age.
    Materials And Methods
    The participants of this cross-sectional study were 142 β-TM patients (77 female, 65 male) having referred to the Thalassemia Clinic of Shafa Hospital in 2014; they were entered into the study by the census method. Data collection instrument consisted of three parts including demographic questions, the SF-36 questionnaire and the DAS-21 scale. The data were analyzed using descriptive statistics, independent sample t- test, one way ANOVA and correlation in SPSS software v.19.
    Results
    The participants obtained a mean score of 63.53 ± 18.12 for QOL, 6.64 ± 5.07 for depression, 5.03 ± 3.95 for anxiety and 7.68 ± 4.98 for stress. The significant inverse correlations were found between QOL and that of depression (p
    Conclusions
    The study showed that β-TM patients experienced a considerable decrease in their QoL. A majority of the patients also suffered from mild to severe depression, anxiety and stress. Obviously, the health improvement, and social and economic as well as psychological support may raise their QOL.
    Keywords: Quality of Life, Depression, Anxiety, beta Thalassemia