فهرست مطالب

فصلنامه خون
سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 61، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • الهام خلف عادلی، سید مصطفی علوی، خانم فاطمه اسلامی، علی اکبر پورفتح الله* صفحات 165-172
    سابقه و هدف
    کم خونی قبل از عمل به عنوان یک فاکتور خطر برای پیامدهای بالینی ضعیف در انواع مختلف جراحی ها گزارش شده است. در این مطالعه فراوانی کم خونی قبل از عمل و ارتباط آن با انتقال خون پیرامون عمل [EK1] را در بیماران تحت جراحی قلب، در بیمارستان قلب شهید رجایی مورد بررسی قرار دادیم.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه توصیفی، نمونه آماری شامل 181 بیمار بزرگسال بودند که جهت انجام جراحی های قلب تحت گردش خون خارج پیکری در بیمارستان قلب شهید رجایی بستری شده بودند. جمع آوری اطلاعات بیماران در بازه زمانی آذر ماه 1394تا مرداد 1395 انجام گرفت. فراوانی بیماران کم خون قبل از جراحی محاسبه شد. هم چینن فراوانی انتقال خون در بیماران کم خون با بیماران غیر کم خون مقایسه گردید. جهت تحلیل داده ها از آزمون های آماری پیرسون، کای دو و t-test و نرم افزارل 22 SPSS استفاده شد.
    یافته ها
    از مجموع 181 بیمار، 8/29% (54 بیمار) کم خون بودند. از مجموع بیماران کم خون، 33 بیمار (61%) کم خونی خفیف، 14 بیمار (26%) کم خونی متوسط و 7 بیمار (13%) کم خونی شدید داشتند [EK2]. فراوانی انتقال خون در بیماران کم خون به طور معناداری در مقایسه با بیماران غیر کم خون بالاتر بود (8/77% در مقابل 39%) (001/0 >p).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که در بیمارستان قلب شهید رجایی، کم خونی قبل از عمل فراوانی قابل توجهی در بیماران تحت جراحی قلب داشته و با افزایش نیاز به انتقال خون همراه است. با تصحیح کم خونی بیماران قبل از انجام اعمال جراحی می توان میزان انتقال خون را کاهش داد.
    [EK1] داور 2
    [EK2] اصلاحیه. داور2.
  • خانم افسانه جهانگیریان، مریم زادسر، آزیتا چگینی، مستانه علایی* صفحات 173-181
    سابقه و هدف
    تزریق خون رایج ترین اقدام درمانی انجام شده در بخش های جراحی است. جراحی قلب از پرمصرف ترین جراحی ها در مصرف خون می باشد. آستانه تزریق بالا نشانگر مصرف نابه جای فرآورده PRBC بوده و منجر به ایجاد خطر برای بیمار می شود. لذا بر آن شدیم تا وضعیت مصرف و آستانه تزریق در جراحی قلب را در یک بیمارستان استان کردستان بررسی کنیم.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه توصیفی، پرونده بیماران جراحی قلب بیمارستان توحید سنندج در سال 1394 بررسی شد. Hb قبل از عمل، آستانه تزریق خون، تعداد واحدهای PRBC و بخش محل تزریق، استخراج شدند. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمون های شیکاگو 16 SPSS ، اختلاف میانگینt-student و آنوا و برای مقایسه نسبت ها از آزمون 2χ استفاده شد. 05/0 p ≤ معنادار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    از 105 بیمار، 37 زن (2/35%) و 68 مرد (8/64%) با میانگین سنی 7/10 ± 8/62 سال، 77 بیمار (3/77%) در یکی از مراحل بستری PRBC دریافت کردند. میانگین آستانه تزریق هموگلوبین gr/dL 9/1 ± 7/11 (در زنان 4/11 و در مردان 1/12) به دست آمد. میزان Hb پیش از عمل زنان کلا پایین تر بود (025/0 p=) ولی در تزریق PRBC تفاوت معناداری ایجاد نکرد. میانگین مصرف در اتاق عمل 22/1 ± 00/1 ، در ICU 70/1 ± 26/1 و در بخش 52/0 ± 17/0 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که میانگین کلی تزریق خون و آستانه تزریق در مرکز مورد مطالعه بیش از مطالعه های مشابه و توصیه های دستورالعمل های مربوطه می باشد و تدوین دستورالعمل های تجویز فرآورده ها و استقرار برنامه مدیریت خون بیمار ضروری است.
    کلیدواژگان: ترانسفوزیون، جراحی قلب، ایران
  • محمد مهدی سیفی طرقی* ، مهتاب مقصودلو، حسین حاتمی صفحات 182-188
    سابقه و هدف
    سازمان انتقال خون ایران بر پایه الزامات بین المللی به جهت حفظ سلامت اهداکننده و گیرنده خون، برای پذیرش اهداکنندگان، شرایط و معیارهایی تدوین نموده که ناگزیر تعدادی از داوطلبان اهدای خون از اهدا معاف می شوند. گرچه این فرآیند منجر به ارتقای سلامت خون می گردد اما از سوی دیگر باعث از دست دادن تعدادی از اهداکنندگان و کاهش احتمال بازگشت اهداکننده می شود. هدف از این مطالعه تعیین میزان بازگشت مجدد اهداکنندگانی که به طور موقت از اهدای خون معاف می شوند و مقایسه آن با میزان بازگشت اهداکنندگان بدون سابقه معافیت بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی مقطعی بوده و جمع آوری داده ها بر اساس همه شماری اطلاعات داوطلبان اهدای خون ثبت شده در برنامه نرم افزاری اطلاعات اهداکنندگان سازمان صورت گرفت. یافته ها در برنامه Excel و توسط آزمون کای دو تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    مواجه شدن اهداکنندگان با حداقل یک بار معافیت موقت طی بازه زمانی ابتدای سال1391 تا پایان سال1393، باعث شده تا بازگشت مجدد آن ها نسبت به کسانی که سابقه معافیت نداشتند، از 9/61% به 6/43% کاهش یابد. بازگشت مجدد برای اهداکنندگانی که به علت انجام رفتارهای پرخطر، معاف شده بودند (421428 اهدا) ، 4/27% (115550 اهداکننده) بود.
    نتیجه گیری
    نتیجه مطالعه حاضر نشان داد میزان بازگشت مجدد اهداکنندگان معاف شده 5/1 برابر کمتر از میزان بازگشت اهداکنندگان پذیرفته شده بود و این تفاوت برای اهداکنندگان معاف شده به علت رفتارهای پرخطر 8/1 برابر کمتر بود.
    کلیدواژگان: اهداکنندگان خون، انتخاب اهداکننده، سلامت خون
  • سروه باباحاجیان، کویستان خالدیان، وریا باباحاجیان، حسین بیگله، محمد سعید کریمیان، صادق عباسیان* ، شیرین فردوسی صفحات 189-194
    سابقه و هدف
    شایع ترین عارضه اهدای خون، واکنش های وازووگال است. بروز این واکنش ها می تواند اثرات منفی بر بازگشت اهداکنندگان داشته باشد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی فراوانی واکنش های وازووگال و تاثیر آن بر میزان بازگشت جهت اهدای خون مجدد در استان کردستان بود.
    مواد و روش ها
    مطالعه از نوع توصیفی-مقطعی و جامعه مورد مطالعه، اهداکنندگان مراجعه کننده به پایگاه انتقال خون استان کردستان در سال 1394 بودند. هم چنین میزان بازگشت اهداکنندگان دارای واکنش وازوواگال در فاصله زمانی یک سال (از 94 تا 95) بررسی شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از 16 SPSS و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.
    یافته ها
    از مجموع 25891 اهداکننده، 170 (65/0%) نفر شامل 157 مرد و 13 زن دچار واکنش وازوواگال شدند که در 164 (9/95%) مورد عوارض خفیف، در 3 (8/1%) مورد عوارض متوسط و در 4 (4/2%) مورد عوارض شدید مشاهده شد. میانگین سنی اهداکنندگان زن و مرد که دچار واکنش های ناخواسته شدند به ترتیب 4/31 و 73/30 سال بود. بیشترین تعداد عوارض مربوط به اهداکنندگان بار اول بود (2/1%). هموگلوبین کمتر از 15 gr/dL با افزایش بروز واکنش و افزایش وزن با کاهش واکنش های وازوواگال مرتبط بود (به ترتیب 004/0 p= و 008/0 p=). میزان بازگشت اهداکنندگانی که دچار واکنش شدند در مدت زمان یک سال 18% (170/32) بود.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد فراوانی واکنش های وازوواگال در مردانی که کاهش وزن بیشتری نسبت به حداقل تعیین شده برای اهدای خون دارند، بیشتر است.
    کلیدواژگان: اهدای خون، واکنش وازوواگال، بازگشت
  • مهدی حسینی* ، ابراهیم حدادی، محمدحسین رخشانی صفحات 195-202
    سابقه و هدف
    فرهنگ سازمانی، مجموعه ای از باورها و ارزش های مشترک حاکم بر سازمان است که اعضای سازمان بر اساس آن ها رفتار می نمایند. هدف از این پژوهش، شناخت فرهنگ سازمانی بود تا مدیران را قادر سازیم با شناسایی ادراک و انتظار کارکنان، اولویت بندی مسائل و مقایسه گروه های کاری، بتوانند به بهره وری بیشتری دست یابند.
    مواد و روش ها
    این پژوهش توصیفی مقطعی در سال 1394 در اداره کل انتقال خون خراسان در بین 78 زن و 146 مرد با استفاده از پرسشنامه 60 سؤالی و نمونه گیری به روش سرشماری انجام شد. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی (توزیع فراوانی، میانگین، انحراف استاندارد) و استنباطی (t مستقل، آنووا، توکی و ضریب پیرسون) بر حسب متغیرهای دموگرافیک و از نرم افزار SPSS و اکسل 2013 استفاده شد.
    یافته ها
    پس از جمع آوری اطلاعات، مشخص شد انتقال خون خراسان دارای فرهنگ سازمانی قوی با نمره 93/198 می باشد و بیشترین تاثیر را بعد رسالت با نمره 31/50 از بین ابعاد فرهنگ سازمانی دارد. هم چنین در شاخص های «مشتری مداری و توسعه قابلیت ها» نیازمند بهبود می باشد.
    نتیجه گیری
    پژوهش ها نشان می دهد کارکنان به خوبی با چشم انداز و نیات استراتژیک آشنا هستند و ماموریت سازمان را درک کرده اند، لذا باید برای کار گروهی ارزش بیشتری قائل شده و به گروه ها اعتماد کرد. با توجه به نمره شاخص مشتری مداری بایستی با استفاده از دوره های بازآموزی، توانایی های کارکنان افزایش یابد. تصمیم گیرندگان باید با انگیزش پرسنل و تکریم ارباب رجوع، توسعه قابلیت ها را ایجاد نمایند.
    کلیدواژگان: انتقال خون، فرهنگ، درک
  • برهان مرادویسی، محسن شهیدی، سیامک واحدی، پارین یزدانی فرد* ، محسن سهرابی، نیما نعلینی صفحات 203-209
    سابقه و هدف
    تالاسمی یک اختلال ارثی در تولید آلفا یا بتاگلوبین است. به کارگیری روش های درمانی مناسب در این بیماران در سال های گذشته سبب افزایش طول عمر بیماران و به تبع پدیدار شدن عوارض جدیدی هم چون هیپرتانسیون شریان پولمونری در این بیماران شده است که تا قبل از این امکان بررسی آن نبوده است. این مطالعه به بررسی فراوانی هیپرتانسیون شریان ریوی و عوامل همراه آن در این بیماران می پردازد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی، 50 بیمار بتاتالاسمی ماژور مراجعه کننده به بیمارستان دانشگاهی بعثت شهر سنندج در طی سال های 1393 تا 1394، تحت اکوکاردیوگرافی و بررسی فشار شریان پولمونری قرار گرفتند. عواملی مثل سن، وضعیت اسپلنکتومی، سطح فریتین، پلاکت و آنزیم های کبدی نیز مورد ارزیابی قرار گرفت. داده ها بر معیارهای تمایل به مرکز از قبیل میانگین و انحراف معیار و 16 SPSS تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در میان بیماران فراوانی هیپرتانسیون ریوی به صورت زیر بود: 2 مورد از 13 کودک (4/15%) ، 2 مورد از 37 بزرگسال (4/5%) ، 1 از 19 نفر با AST غیر طبیعی (3/5%) ، 1 از 18 نفر با ALT غیر طبیعی (6/5%) ، 4 از 49 نفر با فریتین بیش از 200 (2/8%) ، 3 از 26 نفر با ترومبوسیتوز (5/11%) ، 4 از 49 نفر با برون ده قلبی طبیعی (2/8%) ، 2 از 23 بیمار اسپلنکتومی شده (7/8%) و 2 از 27 بیمار اسپلنکتومی نشده (4/7%).
    نتیجه گیری
    هیپرتانسیون شریان پولمونری در بیماران بتا تالاسمی این مطالعه از فراوانی 8 درصدی برخوردار بود. هم چنین در این مطالعه نشان داده شد که اسپلنکتومی و ترومبوسیتوز از فاکتورهای همراهی کننده در هیپرتانسیون ریوی در این افراد بودند.
    کلیدواژگان: بتا تالاسمی، هیپرتانسیون شریان پولونر، ترمبوسیتوز، اسپلنکتومی
  • داود نجفی، عزتاللهفتحی* ، راحله فرحزادی صفحات 210-225
    سابقه و هدف
    مقاومت دارویی در لوسمی میلوئیدی مزمن، یکی از چالش ها در درمان این بیماری می باشد. در این مطالعه با هدف القای آپوپتوز در سلول های رده سلولی K562 (لوسمی میلوئیدی مزمن) و سلول های بنیادی مزانشیمی مشتق از مغز استخوان رت (rBMSCs) جهت بررسی مارکر های سطح سلولی CD33 و CD34 و هم چنین درصد آپوپتوز صورت گرفته، هم کشتی این دو رده سلولی انجام شد.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه تجربی، پس از جداسازی rBMSCs ، این سلول ها به لحاظ تمایز به استخوان، چربی و غضروف شناسایی و هم چنین از نظر بیان مارکر های سطحی CD90 ، CD105 ، CD45 و CD56تعیین ماهیت شدند. سپس سلول های K562 جهت بررسی مارکر های سطح سلولی CD33 و CD34 و آپوپتوز با استفاده از روش فلوسیتومتری جمع آوری گردیدند.
    یافته ها
    نتایج حاصل از ایمنوفنوتایپینگ سلول ها حاکی از بیان مثبت CD90 و CD105 و بیان منفی CD45 و CD56 بوده و بیان مارکر های سطح سلولی CD33 و CD34 در رده سلولی K562 در حضور rBMSCs به ترتیب به میزان 2/45% و 5/76% افزایش یافت. القای آپوپتوز در رده سلولی K562 به طور معنادار و به میزان 6/56% در مقایسه با گروه کنترل افزایش نشان داد (05/0 p<).
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد، هم کشتی رده سلولی K562 با rBMSCs سبب افزایش معنادار در میزان بیان مارکر های سطح سلولی CD33 و CD34 و القای آپوپتوز در رده سلولی K562 می شود. این تاثیر می تواند از طریق فاکتور ها و سیتوکاین های مترشحه از سلول های بنیادی مزانشیمی باشد. هر چند که ارزیابی بهتر این سیتوکاین ها از نظر نوع آن ها در مطالعه های آینده توصیه می شود.
    کلیدواژگان: لوسمی میلوئیدی مزمن، سلول های بنیادی مزانشیمی مغز استخوان، آپوپتوز، هم کشتی
  • خانم مینا برازنده رخ، نیکو نصوحی، مجتبی ملایی، پرویز فلاح* صفحات 226-234
    سابقه و هدف
    لوسمی میلوئیدی مزمن، یک اختلال کلونال سلول های بنیادی می باشد که علت آن اختلال درگیرنده تیروزین کینازی BCR-ABL است. ژن سرکوبگر تومور P16 ، کنترل کننده چرخه سلولی است. غیرفعال شدن این ژن با تومورزایی، پاتوژنز و پیشروی لوسمی در ارتباط می باشد. هدف از این مطالعه، بررسی بیان ژن P16 در بیماران مبتلا به لوسمی میلوییدی مزمن بود تا با شناسایی تغییرات بیان این ژن بتوان نقش آن را در پاتوفیزیولوژی بیشتر این بیماری مشخص نمود.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه توصیفی، میزان بیان ژن P16 در 40 بیمار CML در فاز مزمن و 8 فرد سالم به عنوان کنترل که به آزمایشگاه تشخیص طبی پیوند مراجعه کرده بودند، با روش Real Time PCR و نرم افزار آماری REST2009 بررسی شد.
    یافته ها
    ژن P16 در بیماران CML در 32 بیمار به طور معناداری نسبت به گروه کنترل کاهش بیان داشت و در 8 بیمار به طور معناداری نسبت به گروه کنترل افزایش بیان داشت (05/0 p≤).
    نتیجه گیری
    با توجه به مطالعه های انجام شده، کاهش یا بیان بیش از حد این تومور سرکوبگر می تواند در مکانیسم مولکولی این بیماری نقش داشته باشد و در CML با پیشرفت این بیماری در ارتباط باشد، از این رو به مطالعه های بیشتری نیاز است تا عملکرد دقیق این مهارکننده تومور در سرطان مشخص شود.
    کلیدواژگان: لوسمی میلوییدی مزمن، PCR، سلول های بنیادی خونساز
|
  • Elham Khalaf Adeli Dr., Seyed Mostfa Alavi Dr., Fatemeh Eslami Ms, Aliakbar Pourfathollah Dr. * Pages 165-172
     
    Background and Objectives
    Preoperative anemia has been reported as a risk factor for poor clinical outcomes in various types of surgery. We surveyed the frequency of preoperative anemia as well as its relationship with transfusion requirements in patients undergoing elective cardiac surgeries in Rajaie Cardiovascular Hospital.

    Materials and Methods
    In this descriptive study, 181 adult patients scheduled for elective cardiac surgery at Rajaei cardiovascular medical center were included in a descriptive study between November 2015 and July 2016. Frequency of anemic patients was determined. The frequency of transfusion attempts was compared between anemic and non-anemic patients. The data were analyzed by SPSS 22, t-test, Perason test & c2 test.

    Results
    Out of the total number of 181 enrolled patients, 54 (29.8%) of patients were anemic before surgery. Anemia was mild in 33 (61%), moderate in 14 (26%), and severe in 7 (13%) of anemic patients. Transfusion frequency was 77.8% in anemic patients and significantly higher than 39% in non-anemic patients (p < 0.001).

    Conclusions
    Our data showed that preoperative anemia has considerable frequency in patients undergoing elective cardiac surgery. It is associated with higher perioperative transfusion attempts. To prevent inappropriate transfusion, the anemic patients should be identified for anemia correction before surgery.
    Keywords: Anemia, Blood Transfusion, Cardiac Surgical Procedures
  • A. Jahangiryan Ms, M. Zadsar Dr., A. Chegini Dr., Mastaneh Alaei Dr. * Pages 173-181
    Background and Objectives
    Transfusion is the most prevalent approach in surgery. Cardiac surgery is one of the most blood consuming operations. High transfusion trigger is indicative of inappropriate PRBC usage. Therefore, we decided to evaluate PRBC usage and transfusion triggers in cardiac surgery in a hospital in Kurdistan province.

    Materials and Methods
    In this descriptive study, files of all patients having undergone cardiac surgery during 1394 were studied. Information regarding preoperative Hb, transfusion trigger, units of transfused PRBC and related wards in which transfusion had been taken place was extracted. SPSS 16 Chicago, T-student and one way ANOVA, and χ2 exams were respectively used for data analysis, the mean difference, and ratio comparison.

    Results
    Among 105 patients, 37 (35.2%) women and 68 (64.8%) men, with the mean age of 62 ± 10.7, 77 received at least one blood product. Meanwhile, 70 (66.6%) patients received PRBC in at least one stage of their postoperative hospitalization. Mean transfusion trigger was obtained to be 11.7 ± 1.9 (11.4 and 12.1 in women and men, respectively). Women generally showed lower Hb levels (p = 0.025) , although this did not prove to be statistically significant in peri- operative PRBC transfusion rate. Mean PRBC usage in operating room, ICU and postoperative wards were 1.00 ± 1.22 , 1.26 ± 1.70, and 0.17 ± 0.52, respectively.

    Conclusions
    The results revealed that the mean transfusion rates and triggers in our study are higher compared with similar studies. Serious revision in adopting appropriate transfusion triggers and managing transfusion cases is absolutely essential.
    Keywords: Transfusion, Cardiac Surgery, Iran
  • Mohammad Mehdi Seyfi Targhi Dr.*, Mahtab Maghsudlu Dr., Hosseyn Hatami Dr. Pages 182-188
     
    Background and Objectives
    The blood transfusion organization of Iran, based on international requirements, for the protection of blood donors and recipients, has established some criteria for the selection of donors. This manner inevitably rejects a number of donors from blood donations. This process leads to the promotion of blood safety, but at the same time it loses some donors and reduces the likelihood of a donor's return. This study intends to determine the rate of return of blood donors who have temporarily rejected from blood donation and to compare it with the rate of return of donors without any previous blood donation.

    Materials and Methods
    This study is a cross-sectional descriptive and data collection is performed based on the entire blood donation data registered in the donor information program of the IBTO. The data were analyzed by Excel & c2 test.

    Results
    A temporary rejection for blood donation in donors during the period from 2012 to the end of 2014 has reduced their return compared with those who did not have any rejection from 61.9% to 43.6%. For those who have been rejected from blood donations due to high-risk behaviors (421428 donated), the return rate was slightly down to 27.4% (115550 donors).

    Conclusions
    The result of this study showed that the rate of return of rejected donors was 1.5 times less than the return rate of accepted donors, and this difference was much lower for donors who were rejected due to high-risk behaviors: 1.8 times less.
    Keywords: Blood Donors, Donor Selection, Blood Safety
  • Serveh Babahajian , Kuhestan Khaledian , Woria Babahajian , Hosein Bigleh , Mohammad Saied Karimian , Sadegh Abbasian*, Shirin Ferdowsi Pages 189-194
    Background and Objectives
    The most common type of reaction in blood donors is vasovagal reactions (VVRs). VVRs can negatively affect donor retention. The aim of this study was to assess the frequency of VVRs in Kurdistan Blood Center and impact of VVRs on donor return rates.

    Materials and Methods
    A descriptive cross-sectional study was conducted on the donors referring to Blood Center of Kurdistan province in 2015. In addition, donors who had VVRs were evaluated for return donation within 12 months. Results were analyzed by SPSS 16 software and Pearson's correlation was applied for analysis.

    Results
    A total of 25891 blood donors were enrolled. Of the total number of donors, 170 (0.65%) experienced VVRs (157 male and 13 female); of these, 164 (95.9%) developed mild reaction, 3 (1.8%) had moderate, and 4 (2.4%) developed severe reaction. The mean age of female and male donors who experienced VVRs was 31.4 and 30.73 years, respectively. First-time donors (1.2%) had greater possibility to have a reaction. Donors with hemoglobin less than 15 gr/dl were significantly associated with VVR (p=0.004). The correlation of the body weight with VVR was significant (p=0.008). The return rate within 1 year was 18% (32/170) among donors with VVRs.

    Conclusions
    The results showed that the frequency of vasovagal reactions is higher in men with a greater weight loss than the minimum defined for blood donation
    Keywords: Blood Donation, Retention, Prevalence
  • Mahdi Hoseyni*, E. Haddadi Dr., M.H. Rakhshani Dr. Pages 195-202
     
    Background and Objectives
    Iranian Blood Transfusion Organization as a leading and thriving organization with a scientific look at the organization's culture should enable managers to decrease the gap between the status quo and the desirable situation through identifying the employees' perceptions and expectations, prioritizing the issues, and comparing the working groups.

    Materials and Methods
    This descriptive cross-sectional study was carried out in blood centers of three provinces of Khorasan in 2015; to gather information, a 60-question questionnaire and a census sampling method were used. Further, to analyze the data, descriptive (frequency distribution, mean, standard deviation) and inferential (independent T-test, Anova, Tukey, Pearson coefficient) statistics were used based on demographic variables using SPSS and Excel softwares.

    Results
    After gathering the information of community including 78 women and 146 men, it was found that the blood centers of the three provinces of Khorasan had a moderate and strong organizational culture with a score of 198.93. In addition, the mission had the highest impact among different dimensions of organizational culture with the score of 50.31. However, it needs to be improved in “customer orientation” and “capacity development” indices.

    Conclusions
    Studies show that the staff are well acquainted with the vision and strategic intentions. Hence, more trust and value should be given to the group and teamwork. In addition, with regard to the customer orientation index score, the ability of employees should be increased through holding retraining courses. And the decision makers should create an atmosphere for staff motivation, customer appreciation, and capacity development.
    Keywords: Blood Transfusion, Culture, Perception
  • Borhan Moradveisi Dr., Mohsen Shahidi Dr., Siamak Vahedi Dr., Parin Yazdanifard Dr.*, Mohsen Sohrabi , Nima Naleini Pages 203-209
     
    Background and Objectives
    Thalassemia syndromes are hereditary disorders of alpha and beta globin band. Nowadays with appropriate treatment for this group of patients, their survival rate has significantly increased. But it has led to new complications like pulmonary hypertension that were not possible events to experience before. This study investigates the frequency of pulmonary arterial hypertension among patients with beta thalassemia.

    Materials and Methods
    In this descriptive study, pulmonary hypertension was evaluated by echocardiography among 50 patients with beta thalassemia who referred to our Sanandaj University Hospital, Besat during 1393-1394. Demographic and Echocardiographic findings besides lab tests were evaluated and compared between subgroups.

    Results
    Among 50 participants, 8% had pulmonary hypertension. In subgroups, pulmonary hypertension was found in 15.4% of children, 5.4% of adults, 8.2% of patients with high ferritin, 11.5% of patients with thrombocytosis, and 8.2% of patients who had splenectomy.

    Conclusions
    Frequency of pulmonary hypertension among our patients is less than previously published studies with higher rate among children. Also the present study showed thrombocytosis and splenectomy as associating factors among thalassemia patients with pulmonary hypertension
    Keywords: beta-Thalassemia, Pulmonary Hypertension, Thrombocytosis, Splenectomy
  • Davood Najafi Dr., Ezzatollah Fathi Dr.*, Raheleh Farahzadi Dr. Pages 210-225
    Background and Objectives
    Drug resistance is one of the main challenges in the treatment of chronic myeloid leukemia (CML). In this study, with the aim of inducing apoptosis in K562 cell line (CML), this cell line was co-cultured with rat bone marrow mesenchymal stem cells (rBMSCs). Then, the rate of apoptosis as well as cell surface markers expression of CD33 and CD34 in the K562 cells line was evaluated.

    Materials and Methods
    In this experimental study, after isolating rBMSCs, the multilineag differentiation capacity of rBMSCs as well as the mesenchymal stemness of these cells was identified by evaluation of CD90, CD105, CD45, and CD56 cell surface. Then, the K562 cells were subjected for evaluation of CD33 and CD34 cell surface markers and apoptosis using a flow cytometry technique.

    Results
    Immunophenotyping of the cells indicated positive expression of CD90 and CD105 and negative expression of CD45 and CD56. The expression of CD33 and CD34 cell markers in the K562 cell line was increased 45.2% and 76.5%, respectively. Also, induction of apoptosis in the K562 cell line significantly increased (56.6%) compared to the control (p < 0.05).

    Conclusions
    Briefly, this study showed that the co-culturing of the K562 cells line with rBMSCs causes significant increase in the expression of CD33 and CD34 cell surface markers as well as induction of apoptosis in the K562 cells (p < 0.05). This effect can be through the secreted factors and cytokines of rBMSCs; however, better evaluation in terms of type of cytokines is recommended in the future studies
    Keywords: Myeloid Leukemia‘Chronic, Bone Marrow Stromal Cells, Apoptosis, Co-culture
  • Mina Barazandeh, Rokh , Nikoo Nasoohi Dr., Mojtaba Molaei , Parviz Fallah Dr. * Pages 226-234
    Background and Objectives
    Chronic Myeloid Leukemia (CML) is a clonal disorder of the hematopoietic stem cell caused by the BCR-ABL receptor tyrosinkinase. The tumour suppressor gene of P16 plays the key role in the cell cycle control. The inactivation of this gene is associated with tumorgenesis, pathogenesis and progression of leukemia. The aim of this study was to evaluate the expression of P16 gene in patients with chronic myeloid leukemia for the identification of the gene expression changes so that the role of the gene in diagnosis and treatment of the disease could be determined.
    Materials and Methods
    In this descriptive study, the expression of P16 gene in 40 CML patients in chronic phase and 8 healthy subjects as the control all in Payvand Medical Laboratory was examined by Real Time PCR technique. Results were analyzed using the Relative Expression Software Tool (REST2009).

    Results
    P16 gene expression was significantly down-regulated in 32 patients (p ≤ 0.05), and up-regulated in 8 patients (p ≤ 0.05) compared to the control group.

    Conclusions
    In conclusion, downregulation or upregulation of P16 may be of importance in the biology of CML.Other studies are also required to elucidate the exact function of this tumor suppressor in cancer
    Keywords: Myeloid Leukemia, Chronic, PCR, Hematopoietic Stem Cells