فهرست مطالب

فصلنامه اندیشه دینی
پیاپی 16 (پاییز 1384)

  • تاریخ انتشار: 1384/08/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقالات فارسی
  • سیدمحمدعلی دیباجی صفحه 1
    رویکردهای فلاسفه و متکلمان (مسیحی و مسلمان) به خداشناسی در طول زمان و با رشد معارف بشر تغییرات زیادی داشته است. الهیات مسیحی و اسلامی سرشار از برهان ها و دلیل های اثبات وجود خداست. بحث درباره امکان اقامه برهان بر وجود خدا، سخن از برترین دلیل وجود خدا، پاسخ به نقدهای منتقدان و بازسازی برهان ها و دلیل های پیشینیان در دوره های متاخر، بخش زیادی از آثار و افکار متالهان دو دیانت را به خود اختصاص داده است. دلیل هایی که در میراث این دو سنت دینی و فلسفی می توان یافت برخی برگرفته از تعالیم دینی و بعضی حاصل اندیشه متفکران دین مدار است.
    بدون تردید مرور و بررسی تطبیقی این دلیل ها می تواند ما را با کمالات، ظرفیت ها و نگرش های بایسته در الهیات اسلامی بیشتر آشنا کند. از جمله مسایلی که در خلال این مقایسه به دست می آید بایستگی نگرش روانشناختی به اثبات وجود خدا در الهیات اسلامی است؛ موضوعی که در این مقاله، با الهام از آیه ای از قرآن کریم، در مساله امید به زندگی دنبال شده است. این مساله عبارت است از استدلال به وجود خدا از راه کارکرد ذهن و نفس انسان در موضوع امید و امیدواری به زندگی. منظور از امید در این جا همه انواع آینده نگری ها و ویژگی های حاکم بر رفتارهای امیدوارانه انسان است.
    کلیدواژگان: الهیات اسلامی، الهیات مسیحی، برهان های اثبات وجود خدا، رویکرد روانشناختی به خداشناسی، امید
  • انسان شناسی در صحیفه
    عبدالحمید فرزانه صفحه 4
  • مقاله انگلیسی
  • خسرو باقری، زهره خسروی صفحه 7
    مفهوم اسلامی تربیت، توسط برخی از محققان، برحسب تقابل میان اسلام و سنت لیبرال مورد تحلیل قرار گرفته است. بنابراین، با نظر به وجود گرایش های عقلانی در سنت لیبرال، ماهیتی تلقینی برای مفهوم اسلامی تربیت فرض شده است. اما در مقاله حاضر، بر این نکته استدلال شده است که عقلانیت با عناصر مفهوم اسلامی تربیت ملازمت دارد. ادعای مقاله حاضر این است که می توان مفهومی از تربیت اسلامی پیشنهاد کرد که مشتمل بر سه عنصر اساسی دانش، انتخاب و عمل باشد. آن گاه نشان داده شده است که بر اساس متون اسلامی، هر سه عنصر یاد شده در تربیت، زمینه ای عقلانی دارند.
  • مقالات فارسی
  • عبدالرسول کشفی صفحه 29
    بر مبنای تعریف (یا تحلیل) سه جزیی معرفت، باور به یک گزاره آن گاه معرفت است که آن باور، صادق و موجه(مدلل) باشد. در باب توجیه نظریه های گوناگونی ارائه شده است که”تلائم گروی“یکی از آن هاست. بر اساس این نظریه، توجیه هر باور مبتنی بر نوعی ارتباط دو سویه با باورهای دیگر است. شبکه تارهای عنکبوت مدلی مناسب برای این نظریه است: ارتباط دو سویه باورهای موجه آدمی با یکدیگر، مانند ارتباط دو سویه ی نقاط تقاطع تارها با یکدیگر، در شبکه تارهای یک عنکبوت است.
    تلائم گروان در باب چیستی ارتباط یادشده، تاکنون، چهار نظریه ارائه کرده اند:”استلزام ضروری“،”سازگاری“،”تبیین“و”مغلوب یا خنثی سازی“.
    در نوشته حاضر ضمن بررسی نظریه های چهارگانه ناکافی بودن آن ها را برای توجیه نشان می دهیم.
    کلیدواژگان: توجیه، تلائم گروی، استلزام ضروری، سازگاری، تبیین، مغلوب یا خنثی سازی
  • نوری سادات شاهنگیان صفحه 47
    هدف ما در این مقاله بررسی اندیشه ها و تعالیم گنوسی در محور نجات شناسی است. برای این منظور از کهن ترین و معتبرترین آثار گنوسی- کتابخانه نجع حمادی- بهره برده ایم. باور به ثنویت ماده و روح که منشا نگاه بدبینانه گنوسی به جهان بوده به آموزه نجات انجامیده است. روح گوهری الهی از عالم برین است که به سبب جهل یا خطا از موطن اصلی خود جدا شده و در جهان پست مادی فرو افتاده و به اسارت آن در آمده است. در این حال از خود بیگانه شده است و در جهل به سر می برد. نجات و آزادی روح از طریق معرفت امکان پذیر است: معرفت درباره خداوند و درباره خود. معرفتی که سبب صعود روح می شود نه از سنخ علوم ظاهری بلکه حکمتی اشراقی است که به واسطه منجی ای الهی، یعنی پیامبری از جهان روشنی، کسب می شود. روح به این ترتیب عروج می کند و به خدای متعال در ورای جهان می رسد و با اصل خود بار دیگر به وحدت دست می یابد.
    کلیدواژگان: آیین گنوسی، ماده، روح، گناه، نجات
  • محسن قمی صفحه 61
    گذار از شرایط مدرنیسم به وضعیت پسامدرنیسم موضوعی است که امروزه توجه زیادی را به خود جلب نموده است. این نوشتار می کوشد تا ضمن ارایه تعریفی از پسامدرنیسم این نکته را روشن سازد که این مکتب نگرش جدیدی در تقابل با مدرنیسم نیست بلکه نتیجه طبیعی و ارایه عریان آن است. پسامدرنیسم تلاش می کند تا بحران های مدرنیسم را به تصویر کشد اما هیچ طرح بدیلی را مطرح نمی کند.
    کلیدواژگان: ویتگنشتاین، لیوتار، پسامدرنیسم، مدرنیسم، فراروایت ها
  • نجف جوکار صفحه 93
    سعدی پس از سفرهای دور و دراز و دیدار با مردم و فرزانگان هر شهر و دیار و نیز برخورداری از معارف اصیل اسلامی و فرهنگ ایرانی، رفتار اجتماعی روزگار خود را با نگاهی ژرف کاویده و پیوند حکومت و مردم را در سخن خود جلوه گر ساخته است. در نظر وی رعیت پشتوانه مادی و معنوی حکومت است. مردم با پرداخت باج و خراج و گونه های دیگر مالیات نیاز مالی دولت را برآورده می سازند. جوانان را در اختیار حکومت می نهند و لشکر سلطان را توان می بخشند و از نظر معنوی، همت پیران روشن ضمیر و دعای سوخته دلان و پیر زنان، پادشاهان را در عزم خود استوار و پشت گرم می سازد. هم چنین، در نگاه سعدی، اهل قلم، سرمایه فکر و اندیشه و احساس خود را در خدمت سلطان قرار می دهند و هم چون مشعلی فروزان، حکومت و دولت را از سقوط در گرداب کج اندیشی می رهانند. با توجه به برخورداری اندیشه و نوشته های سعدی از بن مایه های قرآنی و روایی، دیدگاه های او را می توان با معیار آموزه های دینی و به ویژه جنبه های اجتماعی و حکومتی نهج البلاغه سنجید. زیرا این کتاب گرانمایه، ره آورد اندیشه ای تابناک است که از زلال قرآن سیراب گشته و از پشتوانه عملی در بستر حق جویی، دادخواهی و مردم نوازی استواری یافته است.
    کلیدواژگان: حکومت، سعدی، پشتوانه مادی، پشتوانه معنوی
  • عزیزالله سالاری صفحه 113
    حضرت حق تنها وجود حقیقی است و پدیده ها همه ظهور و تجلی و پرتو اویند. آن ها هیچ استقلالی از خود ندارند و عین تعلق به خداوندند. تجلی حضرت حق به دلیل توسع الهی تکرار پذیر نیست. از این رو تجلی او مدام است و با نفس رحمانی اش (بسط وجود بر اعیان)، دم به دم آفرینش نو می شود.
    بر این بنیاد، خلق جدید (آفرینش مدام) همان تجلی مستقر و تکرار ناپذیر حق است.
    با تجلی جمالی حق، پدیده ها بقا می یابند و با تجلی جلالی، فانی می شوند. این بقا و فنا و خلع و لبس دائمی است (= خلق مدام).
    حرکت جوهری و خلق مدام هردو گویای تحول و تجددند؛ اما این دگرگونی در اولی، ناشی از تحول نهادی و سیلان جوهری ماده و در دومی، فراتر از این، ناشی از تجلی مداوم حضرت حق تعالی است. در اولی لبس بعد از لبس و در دومی خلع و لبس است.
    قلمرو خلق مدام، کل آفرینش است، حال آن که حوزه حرکت جوهری، عالم جسمانیات است. اولی بر مبادی کشفی و شهودی و دومی بر مبادی عقلی استوار است. موضوع اولی نفس وجود و موضوع دومی هیولی (ماده) است.
    کلیدواژگان: خلق مدام، حرکت جوهری، ابن عربی، ملاصدرا
|
  • Dr. Sayyed Mohammad Ali Dibaji Page 1
    By increasing human knowledge during the history of thought, philosophical and theological approaches to the knowledge of God have been changed largely. We can find a lot of arguments for existence of God in both Christian and Islamic theologies. In recent ages there have been a lot of discussions among the theologians of these two traditions on subjects such as: the possibility of argument for God's existence, the best argument for the existence of God, the critiques of the arguments and their replies, the new formulations of the traditional arguments and etc. In this article some of these subjects are compared in Islamic and Christian traditions. Then inspired from a Quranic verse, a new argument for God's existence is suggested. This is an argument for the existence of God from the function of our soul in the field of hopefulness. By hopefulness we mean all wishes, desires, hopes and other attributes of the soul in hoping the good future.
  • Dr. Abdorrasool Kashfi Page 29
    Prepositional knowledge has three necessary and sufficient components: justification, truth and belief. On this view, prepositional knowledge is, by definition (analysis) of knowledge. There are different kinds of theories of justification. One of them is coherence, according to which, a belief is justified if, and only if, it hast reciprocal relations to a system of beliefs. The theory employs the metaphor of a spider web: each intersection in the web has reciprocal relations to the others.There are four kinds of theories of coherence: necessary implication, consistency, explanation and beating or neutralizing.This article discuss critically the different kinds of theories of coherence and shows none of them is sufficient in explaining justification.
  • Dr. Noori Sadat Shahangian Page 47
    In this article the Gnostic thoughts and teachings on Soteriology have been surveyed based on Nag Hammadi library, the oldest and the most authentic Gnostic work. It has been shown that this doctrine of salvation is the result of belief in the duality of matter and spirit. The spirit is a divine substance which has become separated from its origin in the material world. And because of this separation it has become ignorant. Its salvation will be possible through its knowledge of itself and of God. This is an intuitive knowledge which can be acquired through a divine saviour, who is a prophet from the world or the light.
  • Dr. Mohsen Qumi Page 61
    Passing from the modernism conditions to the postmodernism situations has become a subject of discussions and debates. The aim of this paper is firstly to give a definition of postmodernism, and secondly to show that postmodernism is not a new view compared to modernism, but it is the natural result of modernism and represents the same idea in a more clear way. Postmodernism tries to show shortcomings of modernism but it does not represent an alternative idea.
  • Dr. Najaf Jowkar Page 93
    After many journeys and having visited people of different cities, Sadi looked at social manners of his time with a deep understanding and discussed the relationship of government and the people. He believes that the subjects are the moral and material background of the government. People satisfy the economic needs of the government by paying taxes and tributes; they put their youth at the service of the government to strengthen the army of the sultan. According to Sadi the intelligentsia present their thoughts and feelings to the government to save it from falling into disrepute. Sadi's writings are based on Quranic themes, one can compare his views with the religious as well as social and political teachings of Nahj al- Balagha.
  • Dr. Azizolah Salari Page 113
    The only real being is God; and the other things are his manifestation and self disclosure. They are not independent beings and their beings are nothing but relationships. Because of God's infinity, his self disclosure is not repeated in two different moments. So this is a basis for the Ibn Arabai's theory of the Perpetual Creating and Sadra's Substantial Motion theory. In this paper these two theories are compares to each other in their methods, domains, subjects and the results. Their similarities and differences in the mentioned fields are shown.