فهرست مطالب

اندیشه دینی - پیاپی 36 (پاییز 1389)

فصلنامه اندیشه دینی
پیاپی 36 (پاییز 1389)

  • 148 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/10/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • منوچهر صانعی دره بیدی، محمد سعیدی مهر صفحات 1-24
    نظریه ی بارکلی یکی از مهم ترین نظریاتی است که در عصر جدید، برای حل مشکل ارتباط علی بین نفس و بدن، و هم چنین رابطه ی علی بین اجسام ارائه شده است. از آن جا که بارکلی جوهر مادی و تمایز بین کیفیات اولیه و ثانویه را انکار و جهان مادی را به عنوان مجموعه ای از تصورات معرفی می کند، در فلسفه ی وی، علیت طبیعی به معنای تاثیر و تاثر علی انکار می شود. وی در نظریه ی ایجابی اش راجع به علیت، علت را امری فعال می داند و از سوی دیگر، در نظر او، فقط آن چه دارای اراده باشد، فعال است. از این رو، علت در فلسفه ی وی، به اذهان و نفوس محدود می شود، خواه این نفس، ذات نامتناهی خداوند باشد و یا نفس متناهی انسانی. وی فعال بودن ذات خداوند را از طریق تصورات حسی، به اثبات می رساند و فعال بودن نفس خود را از طریق تصورات خیالی. در این جا، اعمال فیزیکی (مثل برداشتن قلم یا حرکت دادن پا) همان اشیای واقعی یا تصورات حسی اند و مشکل این نوع اعمال در فلسفه ی بارکلی این است که از سوی خداوند ایجاد می شوند و فعالیت او به شمار می آیند؛ بنابراین، دیگر نمی-توانند به عنوان فعالیت من باشند. البته وقتی که بارکلی می خواهد نفوس انسانی دیگر را به اثبات برساند، آن ها را از طریق افعال فیزیکی شان، که همان تصورات حسی اند، به اثبات می رساند ولی مشخص نمی کند که چگونه هم خداوند و هم نفوس متناهی دیگر می توانند علت تصورات حسی باشند. به نظر می رسد که بارکلی برای حل این مشکل، در نظریه ی علل موقعی گرفتار شده است و این اشکال بر او وارد است که خداوند بدون نفوس انسانی دیگر هم می تواند تصورات حسی را ایجاد کند و در این کار، نیازی به آن ها ندارد.
    کلیدواژگان: جورج بارکلی، علیت، نفس، خداوند
  • مجید صادقی حسن آبادی، مجید یاریان کوپایی صفحات 25-52
    در باب مساله ی «وحی»، می توان چنین ادعا نمود که تبیین ماهیت و شناخت حقیقت آن برای انسان چندان امکان پذیر نبوده، تعاریف ارائه شده برای آن عمدتا تعاریفی شرح اللفظی است. در مجموع، تاکنون چند دیدگاه عمده در توصیف و تشریح «وحی نبوی» مطرح شده است. دیدگاهی که بیشتر مورد بحث ماست، دیدگاه «تجربه ی دینی» است که بر مواجهه ی پیامبر با خدا تاکید می کند. در این دیدگاه، هیچ کلام یا گزاره ای القا نمی شود، بلکه «وحی» تفسیر و گزارش پیامبر از تجربه ی شخصی خویش است.
    کلیدواژگان: تجربه ی دینی، وحی نبوی، فعل گفتاری
  • علی ارشد ریاحی، خدیجه قاسمی مقدم صفحات 53-62
    ابن سینا ملاک نیازمندی معلول به علت را امکان ماهوی آن می داند، ولی ملاصدرا با نقد امکان ماهوی، امکان فقری را بر جای آن نشانده، عین ربط بودن موجودات به باری تعالی را نتیجه می گیرد. اما آیا سهروردی نیز همانند ابن سینا، ملاک نیازمندی معلول به علت را امکان ماهوی ماهیات می انگارد یا قبل از ملاصدرا و همانند او، فقر فی نفسه انوار را ملاک نیازشان به علت می داند. در این مقاله، ثابت شده است که سهروردی در مواضع بسیاری از آثار خود، ملاک نیازمندی انوار به علتشان را فقر فی نفسه آن ها می داند. در نظر او، ذات انوار چیزی به جز نور بودن آن ها نیست که همانند اشعات و اشراقاتی از نورالانوار ظهور یافته اند. این عقیده ی او، دو نتیجه ی زیر را به دنبال دارد: 1. عین ربط بودن موجودات به باری تعالی، 2. توحید افعالی، زیرا وقتی که موجودات در ذاتشان مستقل از علت هستی بخششان نباشند، در فعل خود نیز از او مستقل نخواهند بود، بنابراین فاعل حقیقی عالم خود نورالانوار است.
    کلیدواژگان: امکان ماهوی، امکان فقری، سهروردی، علت، معلول
  • سعید نظری توکلی صفحات 63-84
    چیستی حرکت و چگونگی وجود آن در جهان خارج از جمله مهم ترین مباحث فلسفی است که از یونان باستان تا دوره ی اسلامی، فکر حکیمان را به خود مشغول کرده است. در پاسخ به این پرسش که حرکت با حفظ وحدت، در جهان خارج، امری گسسته است یا متصل، چهار نظریه میان فیلسوفان مطرح شده است. میرداماد، برخلاف فیلسوفان پیش از خود، نخستین فیلسوف مسلمان است که آشکارا از تحقق خارجی حرکت، به هر دو شکل آن، سخن گفته است و صدرالمتالهین نیز، نه به صراحت استاد خود، با نقد دلایل منکران حرکت قطعی، از این نظریه دفاع کرده است.
    کلیدواژگان: چیستی حرکت، وجود حرکت، ملاصدرا، میرداماد
  • کیوان بلندهمتان صفحات 85-100
    علم کلام در صدد ارائه ی تبیینی معقول از دین و دفاع خردمندانه از آن است. این علم در دوران مختلف، به گونه های مختلف مورد نقد قرار گرفته است، هم از جانب مخالفان دین و هم از جانب موافقان دین. در جهان اسلام، غزالی هم به رشد آن دانش کمک بسیار کرده است و هم در نقد آن کوتاهی نکرده است. در دیگاه وی، منزلت علم کلام در کلیت یک دین، درمان و نگه بانی عقاید عامه ی مردم است گرچه دانستن آن بدعت، خطرناک یا دست کم، بیهوده است. هدف از این نوشتار، بررسی این دوگانگی است که به باور برخی برخاسته از تحول روحی اوست. اما این نوشتار بر آن است که بررسی متقاطع و هم زمان آثار او در این باره، نشان می دهد که تحول خاصی در اندیشه ی غزالی رخ نداده است. افزون بر این، صدور حکم تحلیلی- تفکیکی از جانب غزالی به نسبت مخاطب و متکلم علم کلام، هم-راه با دیدگاه او درباره ی مدارج حقیقت، دلیل خوبی بر رد روایتی است که آثار غزالی را متناقض می داند. به هر روی، دیدگاه کلی او درباره ی کلام دلالتی مستقیم بر تربیت دینی دارد. در نگاه غزالی، نباید در تربیت دینی از کلام استفاده کرد مگر به ضرورت. بدیل روی کرد کلامی برای عامه ی مردم، نخست اسلام شناسی درون دینی است. دوم، توجه به احساسات دینی فرد، که با توجه به پیشینه ی تربیت عرفانی در فرهنگ ایرانی- اسلامی مطلوب می نماید. و در نهایت، بدیل سوم، آموزش انفرادی علم کلام است که غزالی با شرایط خاصی و در صورت ضرورت، تجویز می کند.
    کلیدواژگان: علم کلام، غزالی، تربیت دینی
  • محمدحسین دهقانی محمودآبادی صفحات 101-124
    اصول دین تعبد را برنمی تابد؛ از این رو پیوسته اندیشمندان کلامی و فلسفی در پی ارائه ی تبیینی عقلانی از آموزه های دینی بوده اند. صدرالمتالهین شیرازی تلاش نموده است با تکیه بر حکمت متعالیه ی خویش و با بیان یازده اصل، تحلیلی عقلانی و کاملا ابتکاری از معاد، به ویژه معاد جسمانی، ارائه دهد و هماهنگی میان عقل و شرع را در این زمینه به اثبات برساند. وی بر این باور است، معاد آدمی روحانی و جسمانی است و بدن اخروی عین بدن دنیوی است نه مثل آن. این مقاله به توضیح اصول صدرایی معاد پرداخته و دیدگاه عینیت بدن اخروی و دنیوی را در حکمت متعالیه، بر اساس اصول یازده گانه، به ویژه اصل حرکت جوهری، که ام الاصول است، تبیین و مورد نقد و بررسی قرار داده است. اصول صدرایی و کاربرد آنها در بحث معاد جسمانی از ابتکارات ملاصدرا می باشد.
    کلیدواژگان: ملاصدرا، معاد جسمانی، بدن دنیوی، بدن اخروی، حرکت جوهری
  • بخش انگلیسی
|
  • Dr. M. Saneidarebidy Dr. M. Saeedimehr, Moahammadali Mohammadi Pages 1-24
    One of the most important theories suggested in the modern period for the solution of the problem of causal relations between mind and body, and also between bodies, was Berkeley’s solution. Berkeley denies the material substance and also the distinction between primary and secondary qualities, and therefore introduces the material world as a collection of ideas. Consequently in his philosophy he denies the natural causation as the relation of cause and effect. In his positive theory of causation he interprets causes as agents, and considers free agents as the only agents. In his philosophy, therefore, causes are limited to minds or spirits, including infinite mind of God and finite mind of humans. He deduces activity of God’s mind from sensible ideas and activity of self from imaginary ideas. Here physical actions are the very ideas of sense or the real things. But the problem is that these actions are God's actions not mine. Moreover when Berkeley wants to prove the existence of the other human minds he proves them by their physical actions that are the very ideas of sense and this, makes the other problem that how both God’s mind and finite minds can cause ideas of sense. It seems that Berkeley for solving of this problem has involved in the occasionalism.
  • Dr. Majid Sadeghi Hasanabadi, Majid Yarian Pages 25-52
    Defining the nature of prophetical revelation and recognizing of its reality are not so easy. There are several interpretations concerning its nature, the one we will discuss in this paper is considering it as a “religious experience”. Can we consider the “Qur’an” as a product of religious experience of the prophet Muhammad (p.b.u)? Can we call the Qur’an as the word of God himself? Is this experience affected by spiritual character of the prophet? Based on this approach to the prophetical revelation, how we can say that the Qur’an is a miracle or is free from arrogation or failure? These are the questions discussed in this paper.
  • Dr. Ali Arshad Riahi, Khadijah Qasimi Muqaddam Pages 53-62
    Ibn Sina considers the possibility of the quiddity as the criterion of the need of an effect to a cause, but Mulla Sadra criticizing this kind of possibility, insists on another kind of possibility- called poorly possibility – as a criterion. We will discuss in this paper first the Suhravardi’s view in this relation. We will show that Suhravardi frequently in his works considers essential poverty as the criterion of the need of the lights to their causes. From his point of view, the essences or the lights are nothing but the radiance or the Light of the lights. This has two consequences: 1- All the existent beings are nothing but relations to God; 2- All the acts in the world are nothing but God’s acts.
  • Dr. Saeid Nazari Tavakkoli Pages 63-84
    The problems of the nature of motion and how it exists in the external world are among the most important philosophical discourses that have preoccupied the philosophers from the ancient Greece up to the Islamic era. The philosophers have brought up four theories in response to the question whether motion, while maintaining its unity, is a discontinuous or a continuous matter in the external world. Contrary to the philosophers before him, Mirdamad is the first Muslim philosopher who has openly talked about the external realization of motion in its both famous forms: mediating and intersect. Mulla Sadra although not as openly as his master, has defended this theory with a criticism of the proofs of those who deny intersect motion. In this paper we will compare the viewpoints of these two philosophers on this subject.
  • Dr. Keivan Boland Hemmatan Pages 85-100
    Theology (Kalam).is a rational attempt to illustrate and defend religious belief. This branch of science has been criticized by both some faithful people and some disbelievers.Ghazali in some of his works has helped this science to improve and in other places has strong opposition to it. How we can reconcile these two opposite approaches?Is there any change or contradiction in his thought? In this paper we will discuss these questions and conclude that he suggests different approaches to religion for different people and his teachings in this relation have important implications in religious education.
  • Mohammad Hosien Dehghani Mahmoodabadi Pages 101-124
    Theologians attempt to find rational arguments for illustrating the roots of religion. One of the most difficult problems of Islamic theology is to demonstrate rationally the resurrection of bodies mentioned in the Qur’an. No philosopher has been successful in this course as much as Mulla Sadra. In this paper we will discuss his view concerning this problem. Based on eleven principles of his philosophy, he shows that human resurrection is both spiritually and bodily.
  • Dr. Soroush Dabbagh Pages 1-14
    In this paper, firstly, it is shown that the standard account of the concept ‘practice’ in the Wittgenstein’s philosophy is a therapeutic one. According to this account, the normative standard of the rightness and wrongness of the use of words cannot be put into words. This account can be seen as the negative aspect of the whole idea of normativity. Secondly, I argue that therapy alone is not adequate. In order to give a plausible account of the whole idea of normativity, the positive aspect of the concept ‘practice’ has to be presented. Thirdly, I suggest that distinguishing between the first order and the second order account of the concept ‘practice’ might be a way of explaining the positive aspect. According to the first order account, the constituents of the concept ‘practice’ have to be given. The second order account sketches out the idea that practice goes all the way down. Our confrontation with things in the world is based upon doing rather than theorising at the very basic level. Overt activities ultimately depend on mental activities.