فهرست مطالب

اندیشه دینی - پیاپی 42 (بهار 1391)

فصلنامه اندیشه دینی
پیاپی 42 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عبدالرسول کشفی صفحات 1-14
    برهان تجربه ی دینی از براهین مهم اثبات وجود خداوند است. ریچارد سوینبرن، فیلسوف و متاله معاصر، و به تبع او برخی فیلسوفان دیگر، حجیت معرفت شناختی تجربه ی دینی را مبتنی بر دو اصل می دانند: اصل گواهی و اصل ساده باوری. از این دو، اصل ساده باوری محل مناقشه ی برخی معرفت شناسان از جمله «ویلیام رو» است. ویلیام رو معتقد است که در ادراک حسی، به دلیل وجود روش های بازرسی، تجارب مطابق با واقع از غیر آن (وهمی و خطایی)، تشخیص پذیر است. از این رو، اصل ساده باوری را می توان در این نوع ادراک به کار گرفت، در صورتی که در تجربه ی دینی، به دلیل فقدان روش های بازرسی، امکان تشخیص تجارب واقعی از غیر آن نیست، بنابراین نمی توان از این اصل در تجربه ی دینی بهره برد. ناتوانی در به کارگیری این اصل در تجربه ی دینی، به منزله ی مخدوش بودن برهان تجربه ی دینی از منظر ویلیام رو است. در این مقاله، ضمن ارائه ی صورت بندی ای از اصل ساده باوری، برهان تجربه ی دینی و نقد ویلیام رو، نشان می دهیم که در تجربه ی دینی نیز مانند ادراک حسی، روش های بازرسی وجود دارد و از این رو می توان اصل ساده باوری را در تجربه ی دینی نیز به کار گرفت و بدین ترتیب، برهان تجربه ی دینی، برهانی دفاع کردنی برای اثبات وجود خداوند است.
    کلیدواژگان: تجربه ی دینی، اصل ساده باوری، اصل گواهی، روش های بازرسی، ریچارد سوینبرن، ویلیام رو
  • احمد بهشتی، حمیدرضا خادمی صفحات 15-36
    بنیادین بودن تبیین ابن سینا به منزله ی مبنایی ترین رهیافت فلسفی به فرایند وحی، که بیش ترین بازخوردها و تاثیرات را در سایر متفکران بعد از خود تا به امروز داشته است، ضرورت نگارش مقاله ی حاضر به حساب می آید. ابن سینا بیان می دارد که نفس ناطقه وجه امتیاز انسان از سایر موجودات است. نفس ناطقه وی را بر درک کلیات و حقایق عقلی توانا می سازد، بنابراین هنگامی که مساله ی وحی را به مثابه ی نوعی معرفت مد نظر قرار می دهد به ناچار می بایست تبیین کند که نفس چگونه از طریق قوای خویش به معرفت وحیانی نائل می گردد. وی مدعی است وحی صرف نزول فرشته یا مکالمه ی الاهی با پیامبر نیست، بلکه حاصل تکامل و تعالی نفس نبوی به عالم قدسی است، بدین سان که نخست قوه ی نظری تکامل یافته ی نفس نبوی است که قادر به اتصال با عقل فعال (روح القدس) و ادراک معانی کلی می شود و سپس قوه ی خیال وی از چنین قدرتی برخوردار است که می تواند اصول کلی را با حفظ اصل وجود و سنخیت و تناسب آن، به صورت خیالی و حسی تنزل داده و در نتیجه کلام خدا را بشنود و فرشتگان الاهی را ببیند. مساله ی دیگری که ابن سینا در این زمینه به تحلیل آن می پردازد معجزه است. معجزه از نظر ابن سینا محدود به افعال خارق عادت انبیا نیست. از نظر او، اصل وحی نیز خود نوعی معجزه است، بنابراین معجزه یکی از اجزا و عناصر مبحث نبوت است که قابلیت تحلیل فلسفی دارد.
    واژه های کلیدی: 1-
    کلیدواژگان: معرفت وحیانی، تکامل نفس نبی، نگارگری خیال، عقل فعال، معجزه
  • سروش دباغ، ابوالفضل صبرآمیز صفحات 37-56
    مقاله پیش رو در صدد است با بیان جایگاه مبحث واقع گرایی و ضد واقع گرایی در فرااخلاق، تقریرهای مختلف واقع گرایی اخلاقی را بیان نموده، با بررسی آموزه های اخلاقی کانت، موضع وی را در ذیل این تقسیم بندی تبیین کند. مبحث واقع گرایی و ضد واقع گرایی اخلاقی ارتباط وثیق با مبحث شناخت گرایی و ناشناخت گرایی در فرا اخلاق دارد، به طوری که بحث درباب یکی بدون پرداختن به دیگری عقیم خواهد بود. این مقاله نیز پس از توضیح کوتاهی درباره ی شناخت گرایی و ناشناخت گرایی اخلاقی، به شرح اقسام واقع گرایی و ضد واقع گرایی اخلاقی پرداخته، مهم ترین مکاتب و محورهای افتراق آن ها را بررسی کرده است. در ادامه، با شرحی کوتاه از مهم ترین آموزه های اخلاقی کانت، نشان داده شده که بسته به معنایی که از واقع گرایی مراد می شود، می توان کانت را واقع گرا و یا ضدواقع گرای اخلاقی دانست.
    کلیدواژگان: فرااخلاق، واقع گرایی اخلاقی، شناخت گرایی اخلاقی، کانت
  • منیره پلنگی صفحات 57-74
    در این مقاله، قاعده ی معروف الواحد در نظام های وحدت وجودی ارزیابی می شود و با توجه به قاعده ی دیگری که عموما برای چنین نظام هایی بنیادی است، یعنی «قاعده ی بسیط الحقیقه کل الاشیاء»، نتیجه خواهیم گرفت که نظر به بساطت محض «مصدر» که به معنای جامعیت و کل الوجود بودن است، دیگر به تبیین و تحکیم قاعده ی الواحد برطبق روال مرسوم نیازی نیست.
    در طراحی استدلال های مرسوم، برای اثبات قاعده ی الواحد یک تقابل رفع نشدنی میان وحدت و کثرت فرض شده است. به نظر می رسد تلقی تقابل و اجتماع ناپذیر بودن وحدت و کثرت، ریشه در نادیده گرفتن قاعده ی بسیط الحقیقه دارد. به این قاعده در نظام هایی که نوعا وحدت وجودی نیستند توجه نشده است و لذا می توان ادعا کرد که بهادادن به قاعده ی الواحد، با همان سبک و سیاق مرسوم، غفلت از وحدت صرفه ی وجود حق بوده است. وحدت صرفه، چون تقابل میان وحدت و کثرت را می زداید، اعتبار قاعده ی الواحد را، بدان گونه که مبتنی بر چنین تقابلی است، مخدوش می سازد، زیرا این جا دیگر «وحدت»، چه در «مصدر» وچه در«صادر» هیچ کدام مقابل «کثرت» نیست، بلکه در اولی به نحو کثرت است در وحدت و در دومی به نحو وحدت است در کثرت. از همین روست که در اندیشه ی ابن عربی و نیز ملاصدرا، نفس رحمانی یا حق مخلوق به (که همان وجود ساری در ماسواست) تنها صادر و صادر اول و آخر است. در همین چارچوب، معنای «صدور» به ناچار نیازمند تحولی اساسی بوده، مبدل به معنای«ظهور» خواهد شد. هم چنین در این زمینه، تامل و ارزیابی «مجعول حقیقی» و «سنخیت» میان علت و معلول از نو باید صورت گیرد.
    کلیدواژگان: قاعده ی الواحد، قاعده ی بسیط الحقیقه، بساطت، وحدت صرفه، وحدت عددی، کثرت، صدور، ظهور، سنخیت، جعل
  • مهدی ابرا هیمی، علیرضا فاضل صفحات 75-96
    در آیات قرآنی، مبحث خلقت انسان به منظور آشنایی بشر با شگفتی های خلقت و شناخت خداوند پیش کشیده شده است. پیش رفت علم پزشکی زمینه ی شناخت بهتر نکاتی را که قرآن در زمینه ی خلقت انسان آورده فراهم کرده است. در قرآن، برای خلقت انسان، شش مرحله نام برده شده است:اول، شناخت منشا خلقت، که با تعبیر خاک و گل چسبنده و گل خشک آمده است؛ دوم، پیدایش انسان از نطفه، که به نظر می رسد منظور از نطفه همان زیگوت یا سلول لقاح یافته باشد؛ سوم، تبدیل نطفه به علقه است، که مهم ترین بخش شروع شکل گیری خلقت است، چهارم، شروع رشد اجزای ابتدایی جنین است به شکل مضغه یا گوشت جویده شده است. این مرحله در اجزای مختلف بدن انسان، متفاوت است. پنجم، آغاز حرکت جنین است که تقریبا ظاهر جنین کامل شده است. قرآن شکل گیری این دو مرحله را با تعبیر تبدیل مضغه به استخوان و رویاندن گوشت بر استخوان بیان می کند.
    یافته های علمی جنین شناسی تغییرات مختلف مراحل رشد جنین را بیان کرده است که می تواند تفسیر آیات قرآن در این زمینه باشد، هرچند قرآن به زبان علمی به تبیین مساله ی جنین شناسی نپرداخته است.
    مرحله ی ششم، دمیدن روح الاهی در جنین انسان است که با پایان یافتن خلقت ظاهری انجام می گیرد و هویت واقعی و معنوی انسان در این مرحله به کمال می رسد و قابلیت پیدا می کند که ملائکه بر او سجده کنند و شاهکار خلقت خداوند در این مرحله تحقق می یابد. لذا جنین انسان، که تا این مرحله با سایر موجودات از نظر رشد، شباهت داشت، به مرحله ای غیر مادی و الاهی قدم می گذارد و علاوه بر بعد مادی، دارای بعد معنوی هم می گردد.
    کلیدواژگان: خلقت، جنین، روح الاهی، قرآن، تفسیر علمی
  • حسین رستمی جلیلیان صفحات 97-118
    در حال حاضر، برخی تفسیرهای تطبیقی در خصوص مقایسه ی تفسیر زمان در اندیشه ی برگسون و ملاصدرا انجام شده است. در این تفسیرها، عمدتا به منظور بررسی نقاط اشتراک و افتراق فلسفه های آن ها درباره ی مساله ی زمان، مقایسه هایی بین بحث شهود در فلسفه ی برگسون با نظریه های حرکت جوهری و اصالت وجود ملاصدرا انجام شده است. در این مقاله، کوشش شده تا با طرح نتایج حاصل از معنای شهود و حرکت جوهری و تامل در مفاهیمی مانند حافظه و ماده، تطور خلاق، ماده، اختیار، مکان، حیات، اخلاق و دین، زمینه های اختلاف عمیق تفسیر برگسون با تفسیر ملاصدرا از زمان و به طور کلی، تفاوت میان فلسفه های آن ها را دریابیم.
    کلیدواژگان: زمان، شهود، ملاصدرا، برگسون، وجود، حرکت جوهری
  • سعید گراوند صفحات 119-138
    دهرمه بنیادی ترین مفهوم در تفکر دینی آسیای شرقی است که ریشه در تاریخ هندوئیسم دارد. این مفهوم در وداها، بیشتر به معنای قانون و شریعت و در متون و ادبیات دوره های بعد به معنای فضیلت، عدالت، معیار، وظیفه و تکلیف شرعی است. اما در تفکر بودایی، دهرمه حقیقتی است در باب وضعیت و کارکرد جهان که می تواند به علت و ماهیت رنج انسان پاسخ گوید و تمایلات شرارت آمیز موجود در همین جهان را به پایان برساند. از این رو در بودیسم، جهان متشکل از دهرمه هایی است که بنیاد حقیقت را تشکیل می دهند.
    نگارنده در این نوشتار، ابتدا به سابقه و آثار و عناصر مفهوم دهرمه در سنت دینی هند پرداخته، سپس تاریخ، معانی مختلف، تنوع و طبقه بندی دهرمه ها و در نهایت مفهوم دهرمه را در سنت مهایانه و هینه یانه مطرح کرده، تفاسیر مختلف این دو جریان را در باب دهرمه بررسی نموده است.
    کلیدواژگان: دهرمه، بودیسم، مهایانه، هینه، پرجنا
|
  • Dr. Abdolrasol Kashfi Pages 1-14
    Argument from religious experience is one of the most important arguments for the existence of God. Contemporary philosopher and theologian, Richard Swinburne, and some of his followers, believe that justification of religious experience is based on two principles, the principle of testimony and the principle of credulity, one of which, the principle of credulity, is criticized by some epistemologists as William L. Rowe. Rowe believes that since in perception, we can distinguish true beliefs from illusory ones by checking procedures, we can use the principle of credulity for perceptual beliefs, whereas in religious experience, since there are no such procedures, we cannot use the principle of credulity. The impossibility of using this principle in religious experience, as Rowe thinks, means that the argument from religious experience is not documented. This article, after formulating the principle of credulity, argument from religious experience, and Rowe’s criticism, tries to defend the principle of credulity against Rowe’s criticism.
    Keywords: Religious experience, The principle of credulity, The principle of testimony, Checking procedures, William L. Rowe, Richard Swinburne
  • Dr. Ahmad Beheshti, Hamid Reza Khademi Pages 15-36
    Ibn Sina's analysis of the process of revelation is a fundamental one which had a strong influence on the later thinkers. He sees the rational soul as the criterion which distinguishes human being from others. He also sees the revelation as a kind of knowledge. So he must show how the soul can reach this kind of knowledge by its faculties. He says that revelation is not simply the descent of the angel or a dialogue between God and the prophet. It is the product of the ascent of the prophet's soul to the sacred realm. In this process, first the completed reasoning faculty of the prophet becomes attached to the Active Intellect and receives the general meanings. Then his imagination faculty becomes able to descend and make these general meanings as sensory and imaginary forms, keeping their original existence and their similarities. In this way the prophet can hear the divine words and see the angles. Another important issue in this relation is miracle. According to Ibn Sina, miracle is not restricted to the extraordinary acts of the prophets. Revelation itself is a kind of miracle. So miracle is one of the elements of the prophethood which can be analysed philosophically.
    Keywords: Revelation knowledge, Development of the prophet's soul, Imagination, active Intellect, Miracle
  • Dr. Soroush Dabbagh Abolfazl Sabramiz Pages 37-56
    In this paper, discussing the position of realism and antirealism in meta-ethics, first we will explain different versions of moral realism. Then we will discuss Kant's moral teachings to determine his attitude concerning these versions. Moral realism and anti-realism has a strong relation to cognitivism and noncognitivism in meta- ethics. So we will discuss shortly moral cognitivism and non-cognitivism and different schools of moral realism and anti- realism and their differences. Finally by reviewing Kant's most important moral teachings, we will show that based on different meanings of realism we can put Kant in realist or anti-realist thinkers.
    Keywords: Meta, ethics, Moral realism, Moral cognitivism, Kant
  • Dr. Monireh Palangi Pages 57-74
    The present article is an attempt to explore the popular rule of al-Wahid in the systems that believe in the oneness of being in the light of the other rule which is the basis of those systems, namely, the rule of basit al-haqiqah kul al-ashya (reality in its simplicity contains all things). The conclusion is that with reference to the pure simplicity of the "Origin", which means comprehensiveness and representing all beings, there is no need to explain and consolidate the rule of al-Wahid in the traditional fashion. In the usual argument for the rule of al- Wahid, an opposition is assumed between 'unity' and 'multiplicity'. It seems that the idea of opposition between unity and multiplicity is rooted in overlooking the rule of basit al-haqiqah kul al-ashya. It seems that the latter is ignored by the systems other than those based on the oneness of being or reality. Accordingly, it can be asserted that giving importance to the rule of al-wahid in the same manner was equated with ignoring the pure oneness of being of the Truth. Now, since pure oneness removes the artificial opposition between unity and multiplicity, it undermines the validity of the rule of al-wahid based on such opposition. For, here the 'unity' in both the 'Origin' and the 'originated' is not opposed to 'multiplicity'. Rather, in the former, 'multiplicity' is in 'unity' and in the latter, 'unity' is in 'muliplicity'. It is due to this reason that for Ibn Arabi and Mulla Sadra, Breath of Merciful, which is the same permeating being in everything, is the only emanation, or rather, the first and at the same time the last emanated. In this context, the meaning of 'emanation' needs a fundamental change to appear as 'manifestation'. Moreover, in this regard, the meaning of real created and the congruence between cause and effect should be revised.
    Keywords: The rule of al wahid, The rule of basit alhaqiqah kul al ashya, Pure unity, Emanation, Manifestation, Congruence, Created
  • Dr. Mehdi Ebrahimi, Dr. Alireza Fazel Pages 75-96
    The act of creation has been mentioned in the holey Quran to remind the reader some secrets of the cosmos and God's power. The progress of medical science has prepared a better understanding of the verses of the Quran concerning the creation of man. In the Quran we can recognize six stages for creating of man: 1- The origin of man's creation from the soil (mud). 2- The genesis of man from the gametes (nutfa) which seems to be the same as fertilized Ovum (female egg). 3- The evolution of gametes into zygote (alaqa) which is the most important part of the beginning of human formation. 4- The start of the development of the basic components of the embryo to shape chewed meat (mudqa) which differs from part to part of the body. 5- The beginning of the movement of the embryo whose appearance has been completed. Quran refers to these two recent stages as the revolution of the chewed meat (mudqa) into bones and covering the bones by meat. The scientific discoveries of embryology concerning different stages of the development of the embryo can help interpreting the verses of the Quran in this relation, even though the language of the Quran is not a scientific one. 6- The breathing of the divine spirit into the embryo of the man which is done after its external creation has been completed and which makes and completes man's identity and spirituality in order to get such a status that the angels prostrate before his status. It is in this stage that masterpiece of God's creation is realized and the man gets a new creation which distinguishes him from all other creatures.
    Keywords: Creation 2, Embryo, Divine Spirit, Interpretation of Quran, Scientific Interpretation
  • Hossein Rostami Jalilian Pages 97-118
    Recently, some comparative studies have been done regarding the interpretation of time from the viewpoints of Bergson and Mulla Sadra. In these interpretations, the issue of "intuition" in the philosophy of Bergson has been compared with the theories of "Substantial motion" and "Principality of Existence" in Mulla Sadra's philosophy to examine similarities and differences between them concerning the concept of time. Reviewing the meaning of "intuition" and "Substantial motion", along with analysing some concepts such as memory and matter, creative evolution, matter, power, will, space, life, morality and religion, we can realize that there is a deep difference between Mulla Sadra's and Bregson's interpretations of the concept of time and that their philosopies in general, are basically different.
    Keywords: Time, Intuition, Duration, Matter, Memory, Existence, Nature, Substantial motio
  • Dr. Saeed Geravand Pages 119-138
    Dharma is the most fundamental concept in East Asian religious thought that has its roots in Hinduism history. This concept mostly stands for law and Sharia in the Vedas and for virtue, justice, criterion, duty and legitimate action in the forthcoming literary epochs and texts. However, in Buddhist thought Dharma is a kind of truth in the functions and situations for the real world that could reply on the cause and the nature of human being's suffering and can operate as a cession and termination to suffering inclinationes in this world. Hence, the world in Buddhism is comprised of Dharmas that constitute the foundation of truth. In this paper, I have first devoted myself to the records, marks and elements of Dharma in Hindus religious tradition. Then, I have introduced the history, the different meanings, the variety, and classification of Dharma. Next, I have put forward the concept of Dharma in Mahayaneh and Hinayaneh traditions, and eventually I have examined and investigated different interpretations of these two traditions.
    Keywords: Dharma, Sangha, Dukkha, Skandha, Prajna