فهرست مطالب

اندیشه دینی - پیاپی 46 (بهار1392)

فصلنامه اندیشه دینی
پیاپی 46 (بهار1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محسن جوادی، امیر قربانی صفحات 1-20
    در جهان اسلام اشاعره ی متقدم و به ویژه امام الحرمین جوینی در شمار حامیان تقریر علی از نظریه ی امر الاهی یا نظریه ی حسن و قبح شرعی محسوب می شوند. از منظر جوینی، خوبی و بدی امور براساس امر و نهی الاهی قابل تبیین هستند و در واقع، خوبی و بدی امور چیزی جز امر و نهی الاهی نیست. گرچه نظریه ی امر الاهی به طور عام، و تقریر علی آن به طور خاص، حاوی بصیرت های قابل توجهی است؛ اما کاستی های فراوان آن، پذیرش این نظریه را به عنوان دیدگاه اخلاقی جامع دشوار می سازد.
    کلیدواژگان: نظریه ی امر الاهی، حسن و قبح شرعی و الاهی، امام الحرمین جوینی
  • زهرا خزاعی، فاطمه تمدن صفحات 21-46
    بدون شک عنصری که می تواند مجوز تحسین و نکوهش اعمال پسندیده و زشت و ناروای انسان باشد اختیار است. اما این که اختیار چیست و چگونه انسان می تواند در جهانی که بر آن جبر علی حاکم است از آن برخوردار باشد، مساله ای است که بیش تر فیلسوفان اخلاق غرب از آن غافل نبوده اند. در این میان، برخی جمع این دو را محال دانسته و یکی را به نفع دیگری انکار و دیدگاهی به نام ناسازگارگرایی را پایه ریزی کرده اند و در مقابل، از عصر مدرن به بعد، اکثر فیلسوفان به منظور احیای مسوولیت اخلاقی، با پذیرش اختیار از سویی و رد جبرگرایی و اعتقاد به صدفه و اتفاقی بودن امور از سوی دیگر، سعی در جمع این دو نموده، به طور بسیار گسترده، دیدگاهی به نام سازگارگرایی را بنا نهادند. در این مقاله، دیدگاه سازگارگرایی از عصر مدرن به بعد بررسی می شود. در نهایت، مشخص می شود به رغم صحت سازگارگرایی، سازگارگرایان در ارائه ی تبیین دقیقی از آن ناکام مانده و نتوانسته اند اختیار و مسوولیت انسان یا سزاواری او برای تحسین و تقبیح در قبال اعمالش را برای همگان، به ویژه ناسازگارگرایان، معقول و موجه نشان دهند.
    کلیدواژگان: سازگارگرایی، اختیار، اراده ی آزاد، مسوولیت اخلاقی
  • محمد فنایی اشکوری صفحات 47-68
    ایران در طول تاریخ، همواره از مراکز معنویت و عرفان بوده است. پس از ورود اسلام به ایران، این سرزمین مهد رویش تصوف و عرفان اسلامی گردید. بسیاری از بزرگان صوفیه، هم چون حلاج و بایزید و خرقانی و غزالی و عطار و شمس تبریزی و مولوی، به این فرهنگ تعلق داشته اند. بیش از هزار سال است که زنجیره ی متصل عارفان و صوفیان در این سرزمین استمرار دارد و این میراث از نسلی به نسلی منتقل می شود. از پدیده های مهم دیگر در عرفان ایرانی، پیوند تشیع و تصوف است، که پیشینه ای کهن دارد. در بعد علمی و نظری، این پیوند در آثار اندیشمندان عرفانی بسیاری هم چون سید حیدر آملی و ابن ابی جمهور احسائی و ملاصدرای شیرازی نمودار شده است. امروزه تصوف و عرفان با شکل های مختلف در ایران ظهور دارد و طیف های گوناگونی را در بر دارد، چنان که تعلیم و تربیت عرفانی و شیوه های آن نیز به تبع تکثر مشرب ها و علایق یادشده متنوع است. اما به رغم این پیشینه و غنای عرفانی، هنوز پژوهش توصیفی و تحلیلی جامع درباره ی آن انجام نگرفته است. هدف این نوشتار ارائه ی تصویری جامع، گویا و تحلیلی، و در عین حال اجمالی، در حد یک مقاله از پدیده ی عرفان در ایران است. معرفی تنوع گرایش ها و فعالیت های عرفانی در ایران، هم عرفان پژوهان را از ابعاد و زوایای مختلف این پدیده آگاه می کند تا حوزه ی پژوهشی مورد علاقه ی خود را با آگاهی انتخاب کنند و هم می تواند برای شیفتگان سلوک این طریق، اگر نه چراغی، دست کم شمعی روشنگر باشد.
    کلیدواژگان: عرفان، تصوف، معنویت، فلسفه، ایران
  • محمد بنیانی صفحات 69-84
    در باب جنبه های منطقی اصل امتناع تناقض بحث های فراوانی مطرح شده است. به نظر می رسد حصر توجه به زوایای منطقی و عدم تبیین وجودی از اصل امتناع تناقض سبب تبدیل شدن آن به مساله ای صرفا منطقی گردیده که نقش آن در گزاره های فلسفی بیشتر به صورت غیر مستقیم و بالقوه نمایان می شود، در حالی که با تبیین وجودی نحوه ی شکل گیری این اصل بنیادین، علاوه بر تامین جنبه ی هستی شناختی اصل امتناع تناقض، در پی توجیه ریشه و مبنای منطقی این اصل، می توان جایگاه فلسفی آن را نیز تغییر داد. تبیین وجودی اصل امتناع تناقض ناظر به تبیین دو طرف آن، یعنی وجود و عدم و هم چنین «من» به منزله ی فاعل شناسا است که در نهایت، منجر به شکل گیری اصل امتناع تناقض در ساحت وجودی فاعل شناسا می گردد و بر این اساس، فاعل شناسا همه چیز را از دروازه ی امتناع تناقض فلسفی می نگرد.
    کلیدواژگان: اصل امتناع تناقض، تناقض وجودی، تناقض منطقی
  • علیرضا شجاعی زند صفحات 85-118
    «دین و دنیا» از مباحث مورد علاقه ی متالهان و فلاسفه ی دین است و به همین رو با بی اعتنایی جامعه شناسان دین مواجه بوده است. این مقاله در گام نخست و در راستای مقابله با روی کردهای تحویلی1 در مطالعات دین، در صدد رفع برخی از این بی اعتنایی های آسیب رسان است و تلاش دارد نیاز مبرم جامعه شناسی دین به این مباحث را آشکار سازد و جایی را برای آن در فصول مقدماتی مطالعات جامعه شناختی دین باز نماید. این تلاش هم چنین برای نیل به درک صائب و روشن تری از مفهوم عرفی شدن، که انطباق بیش تری با بنیان های آموزه ای اسلام و شرایط اجتماعی ایران داشته باشد، انجام شده است.
    مقاله در صدد است در این بازبینی، بر چند حقیقت بدیهی و در عین حال، اذعان نشده درباره ی دین تصریح نماید که تاثیراتی دگرگون کننده بر نظریات عرفی شدن دارند.
    گام سوم پس از تاکید بر اهمیت دنیا برای ادیان، با مقایسه ای میان تلقی ادیان از دنیا برداشته شده است و با این فرض که عقاید و تعالیم دینی، تاثیرات تعین بخشی بر زیست اجتماعی پیروان خواهند داشت، آن را در برخی از فرازهای اساسی تر، همانند «رستگاری»، «الاهیات اقناعی» و «تنش های با دنیا» با تفصیل بیش تری دنبال نموده است و در خاتمه، تاثیرات آن را در اصلاح برخی روی کردهای غالب بر نگرش جامعه شناختی دین نشان می دهد.
    کلیدواژگان: دین، دنیا، رستگاری، تئودیسی، اسلام، مسیحیت
  • احمد بهشتی، محسن ایزدی، محمودرضا میرزاجانی صفحات 119-142
    در دسته بندی مسایل فلسفی از حیث اهمیت و قدمت، مبحث «علیت» (علت و معلول) در رتبه ی نخست جای دارد. هر چند آثار مکتوب فلسفی نشان می دهد که این مساله محصول تلاش فکری فیلسوفان یونان و به خصوص «ارسطو» است، لیکن طرح این پرسش اهمیت دارد که فیلسوف بزرگی مانند «ابن سینا» در تبیین و توسعه ی مباحث این مساله چه نقشی دارد؟
    با وجود این که ابن سینا بارها مقام علمی ارسطو را ستوده است، مع الوصف به هیچ وجه نمی توان او را فقط مفسر فلسفه ی ارسطو دانست و ابتکارات فلسفی او را انکار نمود.
    ابن سینا که در بسیاری مسایل فلسفی هم از لحاظ محتوا و هم صورت بندی خلاقیت شگرفی داشته است، به خصوص در مبحث «علیت» نبوغ خویش را متجلی ساخته و در اموری نظیر «تعریف علیت»، «انقسامات» و «حیثیات مختلف علت» و«احکام علت و معلول»، از جهت محتوا و تبیین و تقریر و صورت بندی مطالب، نوآوری های مهمی از خود به جای گذاشته است.
    کلیدواژگان: ارسطو، ابن سینا، علت و معلول
  • رضا نیرومند، الهام محمدزاده صفحات 143-164
  • بخش انگلیسی
  • عباس یزدانی صفحات 1-18
    هدف اصلی این مقاله استدلال بر امکان ادراک بی واسطه ی خداوند از طریق علم حضوری از دیدگاه فلسفه ی ملاصدرا است. این نوع ادراک مستقیم و بی واسطه می تواند توجیه معرفت شناختی باور به خدا را فراهم نماید. در این نوشتار چگونگی کارکرد علم حضوری در رابطه با توجیه معرفت شناختی باور به خدا و هم چنین اهمیت نقش علم حضوری در معرفت شناسی دینی نشان داده خواهد شد. صدرا به عنوان یک فیلسوف شیعی در مکتب جدید فلسفی اش، حکمت متعالیه، براساس الاهیات شیعی تلاش کرده است برای توجیه ادراک بی واسطه ی خدا از طریق علم حضوری استدلال نماید. در این مقاله هم چنین به تعدادی از نقدهای مهمی که بر ادراک بی واسطه ی خداوند که از نظر معرفت شناختی توسط ملاصدرا ادعا شده است؛ پرداخته خواهد شد.
    کلیدواژگان: توجیه معرفت شناختی، علم حضوری، باور به خدا، ادراک بی واسطه، فلسفه اسلامی، ملاصدرا
|
  • Dr.Mohsen Javadi, Amir Qorbani Pages 1-20
    Among the Muslim scholars the early Asharites especially Imam-Al-Haramain Joveini may be regarded as the exponents of the causal interpretation of the theory of divine command concerning ethics. According to Joveini, the rightness or wrongness of any action can be accounted for by the divine commands or prohibitions; and in fact, a given action is good if God commands it, and bad if God prohibits it. Although the divine command theory in general and its causal interpretation in particular include useful insights, it is subject to sever criticisms which will be discussed in this paper.
    Keywords: Divine command theory, Religious good, evil, Imam Al Haramain Joveini, Asharites, Ithics
  • Dr. Zahra Khazaei, Fatemeh Tamadon Pages 21-46
    With no doubt, the element by which we are permitted to admire or blame one for his good or bad actions is freedom. But what the essence of freedom is and how human being can get it, in a world governed by causal determinism, are two questions which most moral philosophers in west have discussed. In this regard some of them believe that compatibility between freedom and causal determinism is impossible, so they have denied one of them in the favor of the other and have established incompatibilism. In contrary, some others, from modern era up now, have tried to make them compatible, in order to revival moral responsibility and prevent from falling in randomness. This view has been called compatibilism. This article studies compatibilism from the viewpoints of philosophers’ such as Hobbes, Hume, Ayer, Frankfurt, Watson, Wolf and Fischer. Finally this paper it cleared that despite the rightness of compatibilism, because of their unsuccessfulness in proposing a true explanation of human freedom and moral responsibility, compatibilists have failed to show that this view is reasonable and justified.
    Keywords: Compatibilism, Freedom, Free Will, Moral Responsibility, Determinism
  • Dr. Mohammad Fanaei Eshkevari Pages 47-68
    Throughout history, Iran has been one of the influential centers of mysticism and spirituality. After the arrival of Islam, Iran became a center for Islamic spirituality, also known as Sufism or 'irfan. Many great figures such as Hallaj, BaYazid, Kharaqani, Gazaly, 'Attar, Shams Tabrizi, and Moulavi (Rumi), are all examples of prominent Sufi figures. For over a millennium and through the generations, these spiritual teachings have been transmitted from great Sufi masters to their students. One important phenomena related to mysticism is the relationship between Sufism and Shiism and the development of Shia 'irfan by individuals such as Haydar Amuly, Ibn Turke and Mulla Sadra.'Irfan or Sufism is present in various forms and plays a significant role in contemporary Iran, as there are various forms of mystical education and its methods following the various interests and tendencies. However, despite its rich history, a comprehensive description and analysis of this phenomenon is not yet available. This paper seeks to present a brief but comprehensive and analytic vision of 'irfan in contemporary Iran. This helps students of 'irfan to see different dimensions of the field, as can provide all wayfarers of the path of 'irfan with a candle.
    Keywords: Irfan, Sufism, Spirituality, Philosophy, Heretical mysticism, Practical mysticism, Persian literature
  • Dr. Mohammad Bonyani Pages 69-84
    There has been too much discussion about the law of non-contradiction from logical point of view. It seems that if we do not explain this rule from ontological outlook, it will become merely a logical rule that displays its role and effects indirectly and potentially in philosophical problems. By existential explanation of the law of non- contradiction, we can justify the ontological root of logical aspect of this rule and change its position in philosophical problems. In this relation, we should explain and clarify existence and nonexistence as two components of this rule and its relation to knowing subject. Finally, it will become obvious that this rule actualizes itself in existential domain of the knowing subject and gives a base for viewing and knowing the world.
    Keywords: Contradiction, The law of non, contradiction, Logical contradiction, Existential contradiction
  • Dr. Alireza Shojaeezand Pages 85-118
    The relation between religion and mundane affairs is one of the favourite problems of theologians and philosophers of religion. But sociologists have not paid sufficient attention to this problem. In this paper we aim to show that despite the reductionistic approaches in study of religion, sociology of religion needs too much attention to the above mentioned problem. We are going to open a primary chapter in sociological study of religion. In addition we aim to reach a more clear understanding of secularization in such a way to be compatible with Islamic teachings and social conditions of Iran. Therefore we first emphasise the importance of mundane affairs from the viewpoints of different religions. Secondly we will compare these viewpoints to each other. Thirdly, preassuming that religious teachings have important role in determing the mode of social life of religious people, we will discuss in more details the role of some teachings such as salvation, theodicy and tensions with mundane affairs. Finally we will show the effect of these teachings in changing some prevailing approaches in sociological view of religion. In this relation we will emphasize a few facts concerning religion which have been ignored and which have important role in changing the theories of secularization.
    Keywords: Religion, Munane affairs, Salvation, Theodicy, Islam, Christianity
  • Dr. Ahmad Beheshti, Dr.Mohsen Izadi, Mahmoodreza Mirzajani Pages 119-142
    Causality is one of the most important problems and one of the oldest one among philosophical problems. Greek philosophers, especially Aristotle had a great role in developing this issue. In this paper we will discuss the role of Ibn Sina in this relation. Ibn Sina is not merely a commentator of Aristotle. He made great innovations in this relation. He gave a new formulation both in content and in the form of this problem. We can discuss his views in issues such as: definition of causality, its divisions, different aspects of the cause and cause- effect rules. We will show his innovations and his philosophical initiatives in these issues.
    Keywords: Ibn Sina, Causality, Cause, effect, Aristotle
  • Dr. Abbas Yazdani Pages 1-18
    The chief purpose of this paper is to argue for the possibility of immediate knowledge of God through knowledge by presence from Sadra’s philosophical perspective. This sort of immediate and direct knowledge can provide justification for belief in God. I shall show how knowledge by presence works in this regard, and how important the role of knowledge by presence is in a religious epistemology. Sadra as a famous Shi‘ite philosopher in his new philosophical school, al-Hikmat al-muta‘åliyah, on the basis of Shi’ite theology, has attempted to employ knowledge by presence to argue for the justification of immediate knowledge of God. I also shall deal with the criticisms of the immediate knowledge of God, that Sadra contended epistemically.
    Keywords: Epistemic justification, Knowledge by presence, Belief in God, Immediate knowledge, Islamic philosophy, Sadra