فهرست مطالب

فصلنامه سرامیک ایران
سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 51، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/30
  • تعداد عناوین: 12
|
  • تازه ها
  • صفحه 28
  • صفحه 38
  • مقالات مروری
  • عل محمد رشیدی، رستم مرادیان، پیمان رحیمی مقدم صفحه 45
    نیترید آلومینیوم ضمن اینکه ازمقاومت به شوک حرارتی عالی برخوردار است، از نظر خواصی چون ثابت دی الکتریک (6/8) و استحکام دی الکتریک (kV/mm25-20) مشابه دیگر مواد سرامیکی است که در صنعت الکترونیک مورد استفاده قرار گرفته اند. نیترید آلومینیوم نانوساختار در بین نیمه هادی های سرامیکی بالاترین گاف انرژی(eV 2/6) را دارد. نیترید آلومینیم به دلیل برخورداری از ویژگی های ذکر شده ، قابلیت فراوانی برای به کارگیری درصنایع نظامی و هوانوردی به خصوص در اجزائی مانند سنسورهای پالسی– موجی انعطاف پذیر، تشدید کننده های نانومکانیکی و دیود های ساطع کننده نور دارد. نیترید آلومینیوم به عنوان بستر هایی برای بسته های الکترونیکی، سینک های حرارتی ، بسته هایIC، بسته های تجهیزات ماکرو ویو، پایه های ترانزیستوری قوی ، دیواره های چیدمان اطراف کوره های ساخت و تولید مواد، تولید وسایل عایق و نیمه هادی ها و اجزای حمل و نقل برای مواد مذاب به کار می رود.این ویژگی ها و کاربرد های نیترید آلومینیوم موجب سنتز و تولید انواعی از نانوساختارهای این ماده به روش های مختلف شده است؛ در این مقاله مروری بر انواع نانوساختارهای نیترید آلومینیوم و روش های اصلی سنتز نانوساختارهای آن صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: نیترید آلومینیوم، سرامیک، نانوساختار، سنتز
  • اعظم موسوی کاشی * صفحه 63
    اغلب کامپوزیت های مقاوم به حرارت از مواد سرامیکی تهیه می شوند. پلیمرهای معدنی با نام ژئوپلیمر با ترکیب شیمیایی آلومینوسیلیکات قلیایی و دمای گیرش کم، نقشی قابل مقایسه با اتصال دهنده های سیمانی باز می کنند و از طرفی دارای مزیت کاهش گازهای گلخانه ای CO2 می باشند. بسته به انتخاب مواد اولیه و شرایط فرایند، ژئوپلیمرها دارای خصوصیات و مشخصات متنوعی از جمله استحکام فشاری زیاد، انقباض کم، سرعت های گیرش سریع یا آهسته، مقاومت به اسید، مقاومت به آتش و هدایت حرارتی کم می باشند. کامپوزیت های زمینه ژئوپلیمری با تقویت کننده های الیافی و ذره ای به روش آسان و در دماهای کم تهیه و با افزایش استحکام مکانیکی و چقرمگی برای کاربردهای خاص با تحمل دمایی زیاد استفاده می شوند. همچنین ژئوپلیمرها به خوبی به فلزات متصل شده و می توانند به عنوان پوشش های دیرگداز و چسبنده کارایی فلزات را افزایش دهند. از دیگر قابلیت های این مواد می توان به تهیه مواد ساختمانی مانند بتون، کپسوله کردن ضایعات سمی، عایق های حرارتی و صوتی و... اشاره نمود.
    کلیدواژگان: پلیمرهای معدنی، ژئوپلیمر، آلومینوسیلیکات قلیایی، مقاوم به حرارت
  • پیمان نوروزی* صفحه 71
    تولید ظروف شیشه ای (بطری ، جار ) به طور حتم یکی از روش های تولیدی به صرفه در چرخه تولید ظروف در دنیا می باشد . که طی بیش از 40 سال گذشته به روش های Blow & Blow ، Narrow Neck press & Blow و برای جار ها به روش Press & Blow قابل تولید می باشند .
    ولی در دنیای امروز به دلیل وجود رقابت سنگین در تولید بطری با قیمت و کیفیت مناسب ، نیازمند تکنولوژی بالاتر در تمامی قسمت های تولید یک کارخانه از جمله مذاب و کوره ، تولید ، آنیلینگ ، کنترل کیفیت و بسته بندی می باشد. یکی از مهمترین عوامل موفقیت در بازار فروش بطری ، کاهش وزن آن است که با حفظ کیفیت و ابعاد آن و همینطور وجود استحکام کافی ، تولید کننده را به سمت کاهش قیمت سوق می دهد . در این مقاله در خصوص آشنایی با تقسیم بندی انواع وزن های تولیدی به روش های سبک و فوق سبک و همینطور عوامل مورد نیاز برای رسیدن به چنین هدفی را به مختصر توضیح می دهیم.
    کلیدواژگان: سبک، فوق سبک، ظروف، شیشه، بطری، جار، طراحی، مذاب، نوین، قالب
  • مقالات پژوهشی
  • احمدرضا عارف پور، ابراهیم کرمیان، سارا عباسپور، اکبر چمی صفحه 82
    کاربید سیلیسیم یک ماده مهم برای کاربردهای مهندسی به علت خواص عالی اش نظیر سختی بالا، سایش پذیری بالا و سازگاری شیمیایی است. بنابراین، کاربید سیلیسیم یک کاندیدای مناسب برای کاربردهایی نظیر قدرت بالا، وسایل الکترونیکی دما بالا و همچنین کاربردهای سایش و برش می باشد. هدف از پژوهش حاضر سنتز نانو ساختار کاربید سیلیسیم با استفاده از فرآیند آلیاژسازی مکانیکی است. در این پژوهش از کلوخه سیلیسیم و از دوده به عنوان مواد اولیه استفاده گردید. زمان های آسیاب کاری در این پژوهش 70-0 ساعت بود. به منظور مشخصه یابی نانو ساختار کاربید سیلیسیم از الگوی پراش پرتو ایکس و میکروسکوپ الکترونی روبشی مجهز به تفنگ الکترونی گسیل میدانی در این پژوهش استفاده گردید. نتایج نشان داد که نانو ساختار کاربید سیلیسیم با استفاده از فرآیند آلیاژسازی مکانیکی سنتز و مشخصه یابی شد و سنتز کاربید سیلیسیم با استفاده از فرآیند آسیاب کاری بالای 50 ساعت می باشد. بعد از زمان 70 ساعت آسیاب کاری، فاز نانو ساختار کاربید سیلیسیم تشکیل شد. تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی تشکیل نانو ساختار کاربید سیلیسیم با اندازه ذرات کمتر از 200 نانومتر را نشان داد. با استفاده از فرآیند آلیاژسازی مکانیکی یک نمونه بهینه از نانو ساختار کاربید سیلیسیم سنتز گردید که می تواند یک کاندیدای مناسب برای کاربردهایی نظیر صنعت نسوز، سرامیک ها و وسایل الکترونیکی دما بالا باشد.
    کلیدواژگان: نانو ساختار کاربید سیلیسیم، فرآیند آلیاژسازی مکانیکی، اندازه ذرات
  • آرمان کیانی فر *، علی محمد رشیدی صفحه 87
    در این پژوهش تاثیر به کارگیری دمای سرد در فرآیند سل- ژل بر روی اندازه بلورک های حاصله در نانوکامپوزیت CeO2-TiO2 مورد بررسی قرار گرفت. فرمول بهینه برای تهیه سل شامل اسید استیک، سریم نیترات، الکل 2-پروپانول، تیتانیوم ایزوپروپوکساید(TTIP) و آب دیونیزه به ترتیب با نرخ مولی 7:1:1:1:140 می باشد. استفاده از نسبت های بهینه از مواد آغازگر و همچنین کنترل شرایط هیدرولیز منجر به فرآوری نانو ذرات ریزتر در زمان کمتر و دمای پایین تر در مقایسه با تحقیقات قبلی شد. در مقایسه با تحقیقات مشابه، سل مناسب ظرف 50 دقیقه آماده شد. از آنالیزهای XRD و SEM برای بررسی نمونه ها استفاده شد. همچنین از آنالیز FT-IR جهت بررسی میزان پایداری سل ها استفاده شد و آنالیز FT-IR نشان داد که کاهش دما هنگام سنتز به پایداری بیشتر سل ها کمک می کند. آنالیز اشعه ایکس حضور فاز آناتاز و روتایل را برای تیتانیا و ساختار مکعبی را برای سریا نشان داد.
    کلیدواژگان: نانوکامپوزیت CeO2-TiO2، نانوذرات، سل، ژل، دمای سرد
  • صاحبعلی منافی *، حسین حامدیان راد، سید حسین بدیعی صفحه 94
    برای ساخت دندان های ترمیمی که دارای استحکام بالا و از نظر ظاهری به دندان های طبیعی نزدیک با شد از ترکیب دو ماده اولیه اکسید زیرکونیوم و اکسید بور استفاده میشود. اکسید زیرکونیوم دوام شیمیایی، سازگاری زیستی و استحکام بالا دارد. اکسید بور یاترکیبات حاوی بور مانند بوراکس، قدرت شیشه سازی بالا و تمایل به ایجاد شبکه کووالانسی دارد. هدف از این تحقیق رسیدن بهتر به ترانسلوسنسی یا شفافیت بیشتر با حفظ خواص مکانیکی بود. برای داشتن 40 درصد حجمی حدود 30 درصد بور و 70 درصدزیرکونیا تهیه سپس دمای پخت تنظیم گردید. در ادامه بوراک س و زیرکونیا آسیاب شده و بعد از همگن سازی از الک با مش 325 عبور داده شد. دوغاب خشک شده آسیاب و در مجموع 0 درصد رطوبت اضافه شد. نمونه پرس شده در خشک کن قرار داده شد و
    سیکل پخت تنظیم گردید. پخت اول در دمایC ° 550 مطلوب نبود. پختهای بعدی در دماهای 1300، 1200، 1060، 650 و C° 1450 صووورت گرفت. نمونه های نهایی شووامل یک نمونه رنگدانه سوورامیکی، یک نمونه زیرکونیای خالی و یک نمونه ترکیبزیرکونیا- بوراکس در دسو تگاه اسو پکتروفتومتر در طول مو nm 380-700 اندازه گیری شو د. میزان عبور نور از روابر مربوطه محا سبه گردید. نتایج نشان داد میزان عبوردهی نور در ترکیب زیرکونیا- بوراکس، ن سبت به زیرکونیای خالی بی شتر و در نتیجه میزان ترانسلوسنسی یا شفافیت دندانهای ترمیمی افزایش یافته است.
    کلیدواژگان: ترانسلوسنسی، اسپکتروفتومتر، اکسید زیرکونیوم، اکسید بور
  • تازه های نشر