فهرست مطالب

فصلنامه سرامیک ایران
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 46، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/25
  • تعداد عناوین: 19
|
  • تازه ها
  • اخبار اعضای حقوقی
  • اخبار علمی
  • مقالات پژوهشی
  • علی مهری زاد*، پروین غربانی صفحه 16
    در این تحقیق از جاذب طبیعی و ارزان قیمت بنتونیت در حذف ترکیب 4- کلرو-2- نیترو فنل از محلول های آبی استفاده شد. ابتدا بنتونیت ساده و عامل دار شده با سورفکتانت های تترا بوتیل آمونیوم یدید و ستیل تری متیل آمونیوم برمید تهیه شد و سپس جذب سطحی 4- کلرو-2- نیترو فنل بر روی آنها بررسی شد. مطالعه طیف های تبدیل فوریه زیر قرمز (FT-IR) جاذب های تهیه شده نشان داد که عامل دار شدن بنتونیت با هر دو نوع سورفکتانت به خوبی صورت گرفته است. ارزیابی اثر پارامترهای موثر بر فرآیند جذب سطحی نشان داد که عامل دار کردن سطح بنتونیت نقش بسزایی در افزایش میزان جذب سطحی دارد که دلیل آن را به افزایش میزان برهمکنش های مولکولی بین جاذب و جذب شونده می توان نسبت داد. نتایج نشان داد که سرعت جذب سطحی توسط هر سه نوع جاذب در لحظات اولیه سریع بوده و پس از گذشت زمان اندکی (حدود 15 دقیقه) لحظه تعادل فرا می رسد. همچنین مشخص شد که با افزایش مقدار جاذب و کاهش غلظت اولیه جذب شونده و در محیط های اسیدی و خنثی حداکثر راندمان جذب سطحی رخ می دهد. بررسی مدل های غیرخطی ایزوترم های جذب سطحی نشان داد که داده ها برای هر سه نوع جاذب به خوبی از مدل فروندلیچ تبعیت می کنند.
    کلیدواژگان: 4- کلرو-2-نیترو فنل، بنتونیت، جذب سطحی، ایزوترم
  • مقالات مروری
  • مجید شاکر، مازیار صهبا یغمایی، بابک رئیسی*، رضا ریاحی فر صفحه 22
    مایعات در رشته ها و زمینه های مختلف مهندسی از جمله پوشش دادن، رنگ رزی، نساجی، ساخت محلول ها و امولسیون ها، میکرو امولسیون ها و داروها، الکترونیک، اسپری کردن، بازیافت روغن ها و خصوصا فرایندهای سرامیکی کاربردهای متنوعی دارند. به همین سبب، مطالعه ویژگی های فیزیکی مایعات حائز اهمیت است. یکی از این ویژگی های فیزیکی مهم مایعات کشش سطحی آن ها می باشد و آنچه بر همیت کشش سطحی می افزاید ارتباط آن با نقطه جوش و قدرت پیوندهای بین مولکول های تشکیل دهنده مایع و بدان جهت، ارتباط آن با کیفیت پوشش و لایه های نشانده شده است. برای اندازه گیری کشش سطحی در طول 200 سال اخیر، روش های متعددی ابداع شده است. بدلیل تنوع، هر کدام از این روش ها با روش های دیگر تفاوت های چشم گیری از لحاظ دقت و محدوده اندازه گیری و هزینه دارد. خطاهای روش های اندازه گیری کشش سطحی نیز توسط محققان پس از ابداع، مورد بررسی قرار گرفته و شیوه اولیه اندازه گیری کشش سطحی با توجه به این اطلاعات اصلاح شده و تاکنون دقت غالب روش ها بالا رفته است. این مقاله، به معرفی و مقایسه روش های اندازه گیری کشش سطحی مایعات می پردازد.
    کلیدواژگان: کشش سطحی، انرژی سطحی، روش های اندازه گیری، مهندسی سطح
  • هودسا مجیدیان*، علیرضا شالبافی، لیلا نیکزاد صفحه 33
    خوردگی یکی از مهم ترین مکانیزم فرسایش دیرگداز در کوره ها است که موجب ساییده و کنده شدن پوشش دیرگداز و ورود آن به مذاب می شود. آزمون های زیادی وجود دارد که با آنها می توان مقدار خوردگی یا فرسایش دیرگداز را تخمین زد؛ ولی نتایجی که از آزمون های آزمایشگاهی به دست می آید، بسیار متفاوت از شرایط واقعی است؛ روش هایی که در پژوهش ها و مطالعات به چشم می خورد بیشتر جنبه آزمایشگاهی داشته و در ایران نیز در مورد اندازه گیری خوردگی نسوز در حالت گرم یا هنگامی که کوره در حال کار است، گزارشی دیده نشده است. اندازه گیری مقدار خوردگی دیرگداز کوره از موضوعات تحقیقاتی بسیار مهم روز در صنعت فولاد است و هدف اصلی آن توسعه دیرگدازها در صنعت و به دست آوردن طول عمر مفید آنها است تا بتوان قابلیت کار کوره را با کمترین هزینه در هر تن تولید فولاد افزایش داد. روش های اندازه گیری خوردگی در حالت گرم می تواند بر اساس دما، هدایت الکتریکی، مشاهده چشمی، استفاده از امواج و... باشد. در این میان روش اندازه گیری بر اساس دما، روشی ساده، کم هزینه و مقرون به صرفه است که نیاز به تجهیزات پیچیده ندارد و برای بیشتر کوره ها قابل اعمال است. در این مطالعه تلاش شد تا به روش های اندازه گیری خوردگی دیرگداز در کوره توسط اندازه گیری دما اشاره شود.
    کلیدواژگان: خوردگی، اندازه گیری آنلاین، ترموکوپل، دیرگداز
  • سیدعلی حسینی*، مهران چیتان صفحه 44
    اکسید آلومینیوم یکی از ترکیبات غیرآلی با فرمول شیمیایی Al2O3 می باشد که نام های تجاری متنوعی مانند آلومینا ، کوراندوم وغیره دارد. این ماده دارای دمای ذوب بسیار بالایی در حدود 2054 درجه سانتیگراد و از لحاظ شیمیایی بسیار پایدار است .این ویژگی باعث می شود تا از این ماده در کاربردهایی استفاده شود که در آن نیاز به تحمل دمایی بالاست. از این ماده همچنین به عنوان پایه کاتالیست و کاشت بیولوژیکی نیز استفاده می شود .سختی، استحکام و مقاومت به سایش آلومینا در بین اکسیدها، از همه بالاتر است و از این رو باعث می شود تا این ماده به عنوان ساینده، یاتاقان و ابزار برش مورد استفاده قرار گیرد .با افزودن کروم و تیتانیوم به این ماده، سنگ های قیمتی( مانند یاقوت کبود و یاقوت قرمز) و اجزای مورد استفاده در لیزرها ساخته می شود. آلومینا همچنین به صورت فازهای دیگر وجود دارد. این فازها عبارتند از: γ، η، δ، θ ،κ وχ که هر کدام از این فازها دارای ویژگی و ساختارکریستالی خود است. البته این فازها، فازهای میانی و غیر پایدار هستند. حرارت دهی آلومینا، باعث تبدیل این فازها به فاز آلفا آلومینا می شود.
    کلیدواژگان: آلومینا، تبدیل فاز، پایداری حرارتی، گاما آلومینا، کاتالیست
  • محمد هفتنی*، مینا سعیدی حیدری، حمیدرضا بهاروندی، ناصر احسانی قماشلویی صفحه 52
    در حال حاضر کاربید سه گانه ی Ti2AlC به عنوان پرکاربردترین مکس فاز در دمای بالا مورد توجه است و برای استفاده از آن در دمای بالا نیاز به شناخت صحیح در خصوص ویژگی های اکسیداسیون آن می باشد. از این رو در این مقاله تلاش شده است تا ضمن معرفی خواص و کاربردهای این مکس فاز، رفتار اکسیداسیون آن در دمای بالا مورد بررسی قرار گیرد. بدین منظور ابتدا رفتار اکسیداسیون Ti2AlC به صورت کلی بیان شده و در ادامه مکانیسم اکسیداسیون آن شرح داده شده است.
    کلیدواژگان: مکس فاز، Ti2AlC، کاربرد دمای بالا، اکسیداسیون
  • علیرضا سوری* صفحه 61
    تولید سالیانه سیمان به حدود 3 میلیارد تن رسیده است و پیش بینی می شود این رقم به 4 میلیارد تن در سال برسد. رشد عمده در کشورهایی مثل چین، هند و همچنین در کشورهای حوزه خاورمیانه و شمال افریقا دیده می شود. همزمان صنعت سیمان با چالش هایی همچون افزایش قیمت منابع انرژی، الزامات زیست محیطی برای کاهش انتشار گاز دی کسید کربن و تامین مواد اولیه با کیفیت با مقادیر مناسب رو بروست. مواد مکمل سیمانی می توانند بصورت بخشی جایگزین سیمان در بتن شوند. استفاده مناسب از مواد مکمل سیمانی می تواند باعث بهبود خواصی همچون کارپذیری بهتر، افزایش استحکام دراز مدت و دوام بیشتر در محیط های مهاجم در بتن تازه و سخت شده گردد. در این بخش از مقاله انواع مواد مکمل سیمانی شرح داده شده و همچنین واکنش های پوزولانی و عوامل موثر بر آنها و روش های فعال سازی متاکائولن بعنوان یک پوزولان طبیعی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: مواد مکمل سیمانی، پوزولان، متاکائولن، بتن
  • صفحه 70