فهرست مطالب

پژوهش و توسعه جنگل - سال چهارم شماره 1 (بهار 1397)

مجله پژوهش و توسعه جنگل
سال چهارم شماره 1 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/30
  • تعداد عناوین: 9
|
  • یاسمین شریف پور، هاشم حبشی *، علیرضا علی عرب صفحات 1-14

    ریزوسفر خاک منطقه ای با حداکثر فعالیت آنزیمی است و فعالیت آنزیمی آن به طور اصلی تحت تاثیر فعالیت ریشه های گیاهان است. فعالیت آنزیم اوره آز شاخص معدنی سازی نیتروژن آلی و تنظیم پویایی نیتروژن خاک است. هدف این تحقیق بررسی تغییرات فعالیت مطلق و ویژه اوره آز موجود در ریزوسفر کشت خالص و آمیخته بلندمازو و پلت در طی فصول مختلف است. 18 ریزوترون با قابلیت نمونه گیری از مکان های مختلف ریزوسفر در زمان های متوالی طراحی و ساخته شد. سه تیمار کشت دارای پنج تکرار و تیمار کنترل دارای سه تکرار بود. نتایج نشان داد که فعالیت مطلق و ویژه اوره آز بین تیمارهای کشت و فصول مختلف در سطح احتمال 95 درصد دارای اختلاف معنی دار است. در تیمارهای کشت فعالیت مطلق اوره آز از پاییز 94 تا تابستان 95 به مقدار 0/18 درصد و فعالیت ویژه اوره آز به مقدار 5/23 درصد روند افزایشی را نشان داد. کشت آمیخته بیشترین مقدار و تیمار کنترل کمترین مقدار فعالیت اوره آز را در تمامی فصول به خود اختصاص دادند. مقدار فعالیت اوره آز در تمامی تیمارها در فصل زمستان کاهش محسوس داشت. کشت آمیخته به دلیل حضور دو گونه با ساختارهای متفاوت ریشه دوانی، ایجاد آشیان های اکولوژیک مکمل در فضای خاک کرده است که موجب افزایش قابل توجه فعالیت آنزیمی اوره آز در فضای ریزوسفر و زی توده ریشه شده است.

    کلیدواژگان: اوره آز، رقابت ریشه، ریزوترون، بلندمازو، پلت
  • فاطمه پیروزی، جواد سوسنی *، کامران عادلی، رحیم ملک نیا، حامد نقوی، رامین حسین زاده صفحات 15-28

    این پژوهش در جنگل های نوژیان خرم آباد انجام شد و توده های دچار تخریب (تنک) با توده های کم تر تخریب یافته (متراکم) از سه جنبه ساختاری تنوع گونه ای، الگوی مکانی و تنوع ابعاد مورد مقایسه قرار گرفتند. ابتدا بر اساس اطلاعات موجود و جنگل گردشی، دو طبقه تراکمی کمتر و بیشتر از 35 درصد از نظر تراکم تاج پوشش مرزبندی شد. سپس در هرکدام از لکه ها 10 قطعه نمونه یک هکتاری با شرایط فیزیوگرافی مشابه، برداشت شد. تنوع گونه ای در این توده ها کم است اما به طورکلی تنوع در توده های کمتر تخریب یافته بیشتر از توده های تنک است. از بین شاخص های تنوع گونه ای، شاخص مارگالف بیشترین تفاوت را نشان داد. در ارتباط با الگوی پراکنش، شاخص های میانگین جهت و زاویه یکنواخت نتایج مشابهی مبنی بر پراکنش تصادفی اغلب گونه ها در هر دو نوع توده نشان می دهند. بر اساس شاخص چیرگی گونه های بلوط ایرانی، کیکم و گلابی وحشی غالب و دیگر گونه ها مغلوب هستند. به طورکلی میانگین شاخص تمایز بیانگر تفاوت زیاد تاج پوشش در توده های مختلف است که این اختلاف در توده های متراکم بیشتر است. بر اساس نتایج، ساختار توده های کمتر تخریب یافته از جنبه های مختلف در وضعیت مطلوب تری قرار دارد. ازآنجاکه شرایط فیزیوگرافی این توده ها مشابه است، می توان عوامل انسانی را علت اصلی تفاوت آشکار این توده ها دانست و در صورت کاهش این عوامل و همچنین حفاظت و حمایت توده های تخریب یافته، وضعیت این توده ها به حالت مطلوب تر سوق داده شود.

    کلیدواژگان: الگوی پراکنش، تنوع ابعاد، تنوع گونه ای، ساختار جنگل
  • هوا حسنوند، فرهاد قاسمی آقباش *، عیسی سلگی، ایمان پژوهان صفحات 29-41

    این تحقیق با هدف بررسی مقدار جذب فلزات سنگین در خاک و برگ بلوط ایرانی در بزرگراه الشتر- خرم آباد انجام گرفت. به همین منظور در روی پنج ترانسکت در فاصله های صفر، 500 و 1000 متری دو طرف جاده قطعات نمونه 10×10 متر پیاده شدند. در داخل قطعات نمونه 30 نمونه خاک به صورت ترکیبی و همچنین به طور تصادفی از درختان در تمامی جهت های تاج 30 نمونه برگ جمع آوری شد. بعد از آماده سازی نمونه ها مقدار غلظت فلزات سنگین سرب، مس و روی خاک و برگ با استفاده از دستگاه جذب اتمی اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که غلظت فلزات سنگین در خاک با افزایش فاصله از جاده کاهش یافته بود. مقادیر میانگین غلظت عناصر در خاک در فاصله های صفر، 500 و 1000 متر به ترتیب برابر با 6/4، 65/2 و 3 برای سرب،13/56، 38/55 و 32/55 برای روی و 81/44، 34/45 و 00/38 میلی گرم بر کیلوگرم برای مس به دست آمد. همچنین مقادیر غلظت این عناصر در برگ به ترتیب 5/0، 4/0 و 2/0 برای سرب، 6/34، 3/57 و 00/38 برای روی و 5/8، 3/7 و 6/8 میلی گرم بر کیلوگرم برای مس حاصل شد. همچنین نتایج نشان داد که بین مواد آلی و مس خاک در سطح پنج درصد همبستگی منفی معنی داری وجود دارد. مقادیر غلظت فلزات سنگین در برگ درختان بلوط ایرانی از مقادیر استاندارد جهانی کمتر بوده و این گونه درختی می تواند فلزات سنگین را در خود تجمع دهد.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، بلوط ایرانی، برگ، خاک، فلزات سنگین
  • نرگس فرخ زاده، هومن روانبخش *، علیرضا مشکی، مریم ملاشاهی صفحات 43-57

    در یک جنگلکاری پایدار علاوه بر انتخاب گونه های سازگار، توانایی اکوسیستم جدید در تجدید حیات و بازسازی خود نیز دارای اهمیت زیادی است. اکنون، 50 سال از آغاز جنگلکاری های مناطق خشک در اطراف شهرهای بزرگ ازجمله پارک جنگلی سرخه حصار در کناره شرقی شهر تهران می گذرد. هدف از این پژوهش بررسی وضعیت زادآوری در توده های مذکور و پاسخ به این سوال است که کدام تیپ جنگل و ترکیب گونه ای باوجود اقلیم نیمه خشک، شرایط نگهداری فعلی و باوجود تردد گردشگران، قادر به زادآوری بوده است و آیا نونهال ها و نهال های رویش یافته قادر به ادامه حیات بوده اند یا خیر؟ در این راستا آماربرداری در پنج تیپ جنگلکاری و با برداشت پنج قطعه نمونه با ابعاد 15×15 متر در هر تیپ انجام شد. برای مقایسه وضعیت زادآوری در تیپ های مختلف و بین گونه های مختلف، آزمون ناپارامتریک کروسکال والیس مورداستفاده قرار گرفت. بنا بر نتایج به دست آمده، زادآوری در قطعات نمونه تیپ های تادار (داغداغان) و ارغوان به طور معنی داری بیشتر از تیپ های سرو نقره ای، زبان گنجشک و کاج تهران بوده است، اگرچه درختان مادری کاج و سرو بیشترین رشد قطری و ارتفاعی را داشته اند. بیشترین تنوع گونه ای زادآوری در تیپ جنگلکاری ارغوان و کمترین آن در تیپ کاج مشاهده شد. گونه تادار و بعدازآن گونه ارغوان بیشترین سهم را در زادآوری های منطقه داشته اند. زادآوری گونه های بررسی شده به جز گونه بادام کوهی وابستگی زیادی به پرستار و تاج پوشش درختان مادری داشته اند. زادآوری ارغوان در مقایسه با تادار وابستگی بیشتری به منابع آبی داشته است.

    کلیدواژگان: ارغوان، بازسازی، تادار، تجدید حیات، جنگلکاری پایدار
  • مجید لطفعلیان *، آیدین پارساخو، مریم صادقی، نسترن نظریانی صفحات 59-71

    مسیرهای چوبکشی در این پژوهش مسیرهایی است که دوره بهره برداری در آنها پایان یافته است. از این رو، این مسیرها پس از استفاده باید بتوانند آب را در خود نفوذ دهند تا از فرسایش خاک و بر هم خوردن چرخه هیدرولوژی جلوگیری به عمل آید. به منظور اصلاح کوبیدگی خاک در مسیرهای چوبکشی مذکور در جنگل های دارابکلا، چهار تیمار اصلاح کوبیدگی شامل مالچ پاشی با مازاد مقطوعات، ایجاد بانکت های مورب و قائم بر مسیر و تیمار مختلط (مالچ پاشی با مازاد مقطوعات در مجاورت بانکت قائم) و دو تیمار شاهد شامل داخل توده و داخل مسیر قبل از اصلاح مورد بررسی قرار گرفت. در کل 61 نمونه خاک، قبل و بعد از انجام عملیات اصلاح کوبیدگی از عمق صفر تا 10 سانتی متری برداشته شد و برای اندازه گیری وزن مخصوص ظاهری به آزمایشگاه منتقل شد. نتایج نشان داد که تنها تیمار مختلط (بانکت قائم و مازاد مقطوعات) سبب شد تا کوبیدگی خاک مسیر چوبکشی به طور معنی داری کاهش پیدا کند، اما هنوز با گذشت 18 ماه از انجام این تیمار، مقدار وزن مخصوص ظاهری خاک با مقدار منطقه شاهد (06/1 گرم در سانتی متر مکعب) تفاوت معنی دار داشت. روند کاهش کوبیدگی در داخل رد چرخ ها سریع تر از محور میانی بود.

    کلیدواژگان: اصلاح کوبیدگی، بانکت، مازاد مقطوعات، مسیر چوبکشی
  • سید علی رضوی *، سید محمد حسینی نصر، مرضیه ولی زاده صفحات 73-83

    به منظور کمک به زادآوری و حفاظت از رویشگاه های موجود سرخدار، تاثیر نوع قلمه (ساده و پاشنه دار) و اکسین های ایندول بوتریک اسید (IBA)، نفالین استیک اسید (NAA) و 2 و 4 دی کلروفنوکسی استیک اسید (2، 4-D) در ریشه زایی قلمه های آن بررسی شد. قلمه ها بعد از سترون سازی، به مدت 30 دقیقه در اکسین های IBA، NAA و 2، 4-D در غلظت های 0، 02/0، 1/0، 2/0، 1 و 2 میلی گرم در لیتر نگهداری و در گلدان های پلاستیکی با استفاده از آزمون فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در شرایط گلخانه کاشته شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تجزیه واریانس دوطرفه و برای مقایسه میانگین ها از آزمون دانکن استفاده شد. نتایج نشان داد بیشترین درصد زنده مانی قلمه های ساده، طول ساقه و ریشه در غلظت 2 میلی گرم در لیتر IBA مشاهده شد. IBA، NAA و 2، 4-D در غلظت های مختلف در قلمه های پاشنه دار تنها تولید کالوس کردند. در قلمه های ساده، IBA در غلظت های 1 و 2 میلی گرم در لیتر تنها تولید ریشه کرده ولی NAA در غلظت های مشابه تولید کالوس کردند. بهترین قلمه ها برای تکثیر سرخدار، قلمه های ساده تهیه شده از سرشاخه های 2 تا 3 ساله که سبزرنگ بوده و کاملا چوبی نشدند، هستند. مناسب ترین تنظیم کننده رشد، IBA با غلظت دو میلی گرم در لیتر است. تنظیم کننده های رشد NAA و 2،4- D به دلیل روند کند در تولید ریشه، برای ریشه زایی قلمه های سرخدار توصیه نمی شوند.

    کلیدواژگان: تکثیر رویشی، تنظیم کننده های رشد، سرخدار، قلمه های ساده و پاشنه دار
  • سودابه نوبهار، کیومرث سفیدی *، خسرو ثاقب طالبی صفحات 85-96

    بررسی ساختار جنگل یکی از پژوهش های پایه ای در راستای رسیدن به اهداف جنگل شناسی نزدیک به طبیعت است. این پژوهش با هدف کمی سازی ویژگی های ساختاری توده های جنگلی در فاز کهن رست در جنگل های تحت مدیریت شرکت سهامی شفا رود در غرب استان گیلان انجام شد. برای این منظور سه قطعه نمونه یک هکتاری در این فاز تحولی انتخاب و در هر قطعه یک شبکه 30×30 متر پیاده و در محل تقاطع اضلاع شبکه، قطر برابرسینه، ارتفاع درخت، فاصله بین درختان و زاویه بین آ نها برای نزدیک ترین درخت راش به محل تقاطع شبکه به عنوان درختان شاهد، به همراه سه درخت همسایه که در نزدیک ترین فاصله از آن واقع شده بودند اندازه گیری شد. با استفاده از روش اندازه گیری بدون قاب و بر مبنای روش فاصله ای، ساختار جنگل بررسی شد. در این فاز متوسط حجم و رویه زمینی توده به ترتیب 547 مترمکعب و 37 مترمربع محاسبه شد. نتایج نشان داد که میانگین فاصله همسایگی درختان در این فاز 5/6 متر و شاخص تمایز قطری و ارتفاعی به ترتیب 42/0 و 7/1 است. ساختار توده از نظر تمایز قطری و ارتفاعی همگن است و راش تمایل کم به آمیختگی با گونه های دیگر را نشان می دهد. فاز کهن رست، مرحله مهم و کلیدی در روند تحول توده های آمیخته راش است که شناخت درست آن می تواند در مواجهه با چالش های پیش رو در مدیریت توده های جنگلی سودمند باشد.

    کلیدواژگان: تنوع ساختار، راش، شاخص های ساختاری، مراحل تحولی، جنگل های هیرکانی
  • محمدهادی معیری *، نیشتمان حاتمی، تقی طبرسا صفحات 97-112

    افزایش جمعیت جهان و نیاز فزاینده به چوب، موجب گرایش دولت ها به زراعت چوب شده است. این پژوهش در جنگلکاری گونه پالونیا فورتونی در منطقه توسکستان گرگان به منظور بررسی کمی و کیفی درختان پالونیا انجام شد. سطحمنطقه مورد پژوهش سه هکتار و حاصل رشد ثانویه درختان قطع شده قبلی و سن این توده شش سال است. ابتدا قطر تمام درختان و ارتفاع 20 درصد آن ها مورد اندازه گیری قرار گرفت، سپس برای محاسبات رویش درختان توده تعداد 12 درخت قطع و از آن ها دیسک تهیه شد. به علاوه مشخصات کیفی درختان نیز ثبت شد. برای توده موردنظر، حجم، رویه زمینی، ضریب پایداری و دانسیته چوب محاسبه شد و با استفاده از داده های رویشی رابطه سن و ارتفاع، سن و قطر مشخص شدند. سپس برای توده موردنظر جدول آنالیز تنه تهیه شد. نتایج نشان داد که میانگین قطر توده 9/10 سانتی متر، میانگین ارتفاع، 13/9 متر، رویه زمینی توده 7/16 مترمربع در هکتار، دانسیته چوب پالونیا 24/0 و 9/64 درصد درختان توده وضعیت پایدار دارند. تعیین ویژگی های کمی و کیفی عرصه های جنگلکاری بستر مناسبی را برای شناخت دقیق تر تاثیر این عرصه ها بر روند تکامل اکوسیستم و نحوه مدیریت بهینه آن ها برای تامین چوب موردنیاز منطقه و بهره گیری از خدمات زیست محیطی آن ها فراهم خواهد کرد.

    کلیدواژگان: پالونیا، جنگلکاری، رویش، مشخصه کمی
  • مسعود اسماعیلی شریف *، حمید جلیلوند، محمد عموزاد، علی اشرف جعفری، سید مصطفی مسلمی سیدمحله صفحات 113-129

    در این پژوهش از مجموع 54 فقره آتش سوزی در شهرستان نکا در سال 1384، 19 لکه آتش سوزی با مساحت 250 تا 25000 مترمربع انتخاب و اطلاعات کمی و کیفی تمامی درختان موجود شامل قطر درخت در ارتفاع برابرسینه، کیفیت تنه، وضعیت سلامتی طوقه و فراوانی پایه های درختی به تفکیک در قطعات مختلف مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه واریانس یک طرفه داده ها نشان داد که تیپ درختی اثر معنی‏داری بر وسعت آتش‏سوزی‏ در جنگل دارد. بزرگ ترین لکه ها متعلق به تیپ‏های درختی ممرز–انجیلی و ممرز-بلوط بود. با استفاده از تحلیل تطبیقی قوس گیری شده (DCA) و تحلیل تطبیقی متعارفی (CCA)، گونه ها و قطعات نمونه‏برداری به نحو مناسبی در فضای رج‏بندی جایگذاری شدند. بر این اساس تیپ‏های درختی ممرز-انجیلی و ممرز-بلوط در گروه نخست، راش-ممرز به تنهایی در گروه دوم و دیگر تیپ‏های درختی در گروه سوم قرار گرفتند. به‏طورکلی، آتش‏سوزی در تیپ‏های بلوط-آزاد و راش- ممرز بیشتر از دیگر پوشش‏های درختی بود. علاوه بر تیپ درختی، عوامل محیطی شامل مقدار بارندگی سالیانه، دمای میانگین سالیانه و ارتفاع از سطح دریا بر وسعت آتش‏سوزی در این مناطق موثر بودند.

    کلیدواژگان: آتش سوزی، تحلیل تطبیقی قوس گیری، تحلیل تطبیقی متعارفی، تحلیل های چندمتغیره
|
  • Yasamin Sharifpour, Hashem Habashi *, Alireza Aliarab Pages 1-14

    Root competition is one of the restricting factors of plant growth. Plants have different effects on nutrient cycling in rhizosphere during competition with respect to different root physiology and morphology, rooting systems and mixture composition. Rhizosphere is a hot spot with greatest enzyme activities that is affected mainly by roots of plants. Urease enzyme activity is an index of organic nitrogen mineralization and adjustment of nitrogen dynamics in soil. The purpose is to study the variation of absolute and specific urease activities on rhizosphere in pure and mixed planting of Quercus castaneifolia and Acer velutinium during different seasons. 18 rhizotrons were designed and assembled with sampling capability from different locations of rhizosphere and sequential times. Three planting treatments have five replicate while control have three. Results revealed that there were significant differences (p

    Keywords: Urease, Root competition, Rhizotron, Oak, Maple
  • Fatemeh Piroozy, Javad Soosani *, Kamran Adeli, Rahim Maleknia, Hamed Naghavi, Ramin Hossinzadeh Pages 15-28

    This study was carried out in Noyjian forests of Khorramabad, the destructed and less destructed stands were investigated in terms of three structural aspects: species diversity, spatial pattern and dimension variation have been compared. For this purpose, at first based on the available information and see the forest closely, two classes of crown dense 35% and more than 35% were bounded. Then in each of this part, 10 (one-acre) sample plots were taken with the similar physiographic conditions. According to the results, the diversity in these stands is low, but in general, the diversity in the less destructed stands is more than the sparse stands. Among the species diversity indices, the Margalef index shows the most difference. In relation to the pattern of distribution, the mean aspect and uniform angle indices show similar results based on random distribution of most species in both stands. According to the dominant index these species (Quercus brantii, Acer monspessulanum and pears) are dominant and other species are defeated. In general, the mean of the differentiation index shows a large difference between canopy coverings in different stands, which is more than that in sparse stands. According to the result, in general, the structure of less- destructed stands is in a more favorable position in different aspects. Since the physiographic conditions of these stands are similar, human factors can be considered as the main cause of the apparent difference between these stands. Therefore, it can be concluded that in the reduction of these factors, protection and support of destructed stands, the condition of this destructed stands will be more desirable.

    Keywords: Distribution pattern, Dimensional diversity, Species diversity, Forest structure
  • Hava Hasanvand, Farhad Ghasemi Aghbash *, Eisa Solgi, Iman Pazhohan Pages 29-41

    Heavy metals are important environmental pollutants which cause risks for humans, plants and microorganisms by entering to the food chains. This study was done to determine the adsorption of heavy metals in soil and leaves of Persian oak trees in Aleshtar - Khorramabad highway. For this purpose, on the five transects at intervals of 0, 500 and 1000 meters on each side of the road, plots whith 10 × 10 meters were selected. In each plot, 30 soil samples and 30 leaf samples from all directions of crown were collected. After preparation of samples, concentration of heavy metals of lead, copper and zinc on soil and leaves were measured using atomic absorption device. The results showed that the concentration of soil heavy metals decreased with increasing distance from the road. The amount of heavy metal concentration in soil was obtauid respectively in distances 0, 500 and 1000 meters 4.6, 2.65 and 3 for lead, 56.13, 55.38 and 55.32 for zinc and 44.81, 45.34 and 38.00 mg/kg for copper. Also the amount of heavy metal concentration in leaves was obtauid respectively in distances 0, 500 and 1000 meters 0.5, 0.4 and 0.2 for lead, 34.6, 57.3 and 38.00 for zinc and 8.5, 7.3 and 8.6 mg/kg for copper. The results also showed that there is a significant negative correlation between organic matter and soil copper at the 5% level. The concentrations of heavy metals in Persian Oak leaves are lower than the standard values of the world and so this tree species can accumulate heavy metals.

    Keywords: Heavy metals, Leaf, Soil, Persian oak, Weather pollution
  • Narges Farokhzade, Hooman Ravanbakhsh *, Alireza Moshki, Maryam Mollashahi Pages 43-57

    Through planting, Furthermore, selecting the appropriate species as well as the ability of new ecosystems for self- regeneration and restoration are also important. Currently, approximately 50 years have passed since the beginning of semi-arid plantations around huge cities of Iran like Tehran (i.e. Sorkhe-Hesar Forest Park, located in the eastern part of the city). This study aimed to investigate the regeneration in mentioned forest stands and answer to the question, whether the investigated vegetation types and species composition, despite the arid climate and tourist traffic, are able to regenerate and the grown seedlings are capable to establish? The inventory was performed in five forest types that five sample plots of 15×15 meter were established in each one. To compare the regeneration amongst different vegetation types and amongst different species the nonparametric Kruskal-Wallis test was used. The results of this study showed that regenerations of Celtis caucasica and Cercis siliquastrum were significantly higher than those of Cupressus arizonica, Fraxinus rotundifolia and Pinus eldarica. Moreover, the highest and lowest regeneration diversity were observed in Cercis and Pinus types, respectively. The species of C. caucasica and C. siliquastrum proved to play the most important roles in regeneration of studied area. Except Amygdalus lycioides, the regeneration of all studied species were highly dependent on nurse trees and their canopy. Compared to Celtis, theregeneration of Cercis was significantly dependent on water supply.

    Keywords: Celtis caucasica, Cercis siliquastrum, Regeneration, Restoration, Sustainable plantation
  • Majid Lotfalian *, Aydin Parsakho, Maryam Sadeghi, Nastaran Nazariani Pages 59-71

    The skid trails in this study are the routs that logging has been finished. These routes should be able to infiltrate water to decrease soil erosion and hydrological cycle disturbance. In this study four treated samples were selected in order to soil recovery. The treatments were: mulching with residual slash, diagonal water bar to skid trails axis, perpendicular water bar and finally mixed treatment (includes perpendicular water bar plus residual slash). Of course there were two control samples including soil bulk density in stand and skid trail. Totally 61 soil samples were taken before and after treatments from 0 to 10 cm depth. The results showed that, only the mixed treatment causes to decrease compaction in skid trail significantly, although there was a difference between in treatments and control samples (1.06 gr/cm3) after 18 months. Also the results show that, the recovery on ruttings was more than log trace in the middle of skid trail.

    Keywords: Soil recovery, Water bar, Residual slash, Skid trail
  • Seyed Ali Razavi *, Seyed Mohamad Hosseini Nasr, Marzieh Valizadeh Pages 73-83

    For helping to regeneration and conservation of present sites, effect of cutting type (simple and heeled) and Indole butyric acid (IBA), Naphthalene acetic acid (NAA) and 2, 4- Dichlorophenoxy acetic acid (2, 4- D) were studied on rooting of Taxus baccata cuttings. After sterilization, cuttings were treated in IBA, NAA and 2, 4- D at concentration of 0, 0.02, 0.1, 1 and 2 mg L-1 for 30 minutes. They were cultured in polythene bags and factorial arrangement based on a completely randomized design in greenhouse conditions. Data analysis and comparison of means were carried out by using two ways ANOVA and Duncan test, respectively. The results showed that the maximum percentage of survival, stem and root length of simple cuttings belonged to IBA at concentration of 2 mg L-1. IBA, NAA and 2, 4- D produced only callus in heeled cuttings at different concentration. In the simple cuttings, IBA produced only root at concentration of 1 and 2 mg L-1 but NAA produced only callus in the same concentrations. Therefore the best cuttings for T. baccata propagation are simple cuttings that they are taken from green two or three years old branches and are not yet firm. IBA at concentration of 2 mg L-1 is the best hormone for rooting of T. baccata cuttings. NAA and 2, 4- D due to having slow process in root production are not recommended for rooting of T. baccata cuttings.

    Keywords: English yew, Growth regulators, Simple, heeled cuttings, Vegetative propagation
  • Soudabe Nobahar, Kiuomars Sefidi *, Khosro Sagheb Talebi Pages 85-96

    The study of forest structure is one of the fundamental and necessary researches to achieve the objectives of close to nature silviculture. This research was conducted to quantify the forest stand structure in the old-growth phase in compartment 419 of Shafaroud forests in west of Guilan province. Three one-hectare areas were chosen in this phase and full calipering method used to record stand structure. In each plot, 30×30 m gird plot was laid out and diameter at breast height, distance among trees and the angle between them were measured for the closest beech to the center of plot as reference tree. Three neighbor trees closest to the reference tree were also measured. According to the results meanwhile diameter and height differentiation were 0.42 and 1.7, respectively. According to the mingling index, beech trees moderately tend to occur with other species in this phase. The old growth phase is an important and fundamental stage in the development of mixed beech stands the true recognition of which is useful in facing with new challenges in forest stand management.

    Keywords: Diversity of structure, Beech, Structural index, Development stages, Hyrcanian forests
  • Mohamad Hadi Moayeri *, Nishtman Hatami, Taghi Tabarsa Pages 97-112

    Increasing the world's population and increasing demand for timber have led governments to stick to wood farming. This research was conducted on the paulownia Furtoni species cultivation in Gorgan, Tuskestan area, to study of its quantitative and qualitative features. The study area is 2.9 hectares and also is outcome of the secondary growth of prior cut trees and the age of 6 years. The diameter of all trees and height of 20 percent of them were measured. Then, for the growth calculations 12 trees were chosen and cut down as well as preparing discs and recording the qualitative characteristics all of trees. After that, volume, basal area, form factor and wood density were calculated. Using by increment information, the relationship between age and height, age and diameter and trunk analysis table were determined. Results showed that average of stand diameter, average of trees height, Basel area, density of paulownia wood and stability were 11.9 cm, 9.31 m, 16.7 m ha-1, 0.22 and 64.9 percent respectively. Determination of the qualitative and quantitative characteristics of the cultivated areas are a suitable basis for a better understanding of the impact of these areas on the evolution of ecosystems and their optimal management to provide the required wood for the region and utilize their environmental services.

    Keywords: Paulownia, Plantation, Increment, Quntaitive characteristic
  • Masoud Esmaeili Sharif *, Hamid Jalilvand, Mohammad Amoozad, Aliashraf Jafari, Sayed Mostafa Sayed Mahale Pages 113-129

    In 2005, there were 54 extremely large fires in the forests of Neka, Mazandaran province. This study was carried out to evaluate the effect of physiographic conditions and ecological factors on fire intensity of the above mentioned areas. For this purpose, 19 fire fires were selected from the above mentioned fires with a total area of 250 to 25000 square meters. Quantitative and qualitative data of all trees in each of the selected fire spots including tree diameter at breast height, trunk quality, crown health and the frequency of trees were investigated separately in different spots. The univariate analysis of variance showed that tree type has a significant effect on the extent of fire in the forest. The largest spots of fire were belonged to vegetative types of Hornbeam – Persian parrotia and hornbeam - oak. The CCA and DCA analysis groups hornbeam- hazel and hornbeam- oak forests in one group, beech - hornbeam in the second group and other forest types in the third group. In general, the types of oak-elm zelkova and beech-hornbeam have burned more frequently than other vegetation types during the period. In addition to the tree type, other environmental factors affecting the extent of the fire in these areas were included annual precipitation, annual average temperature and altitude.

    Keywords: CCA, DCA, Fire, Multivariate analysis