فهرست مطالب

پژوهش های فقهی - سال دهم شماره 1 (بهار 1393)

مجله پژوهش های فقهی
سال دهم شماره 1 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حیدر باقری اصل صفحات 1-24
    خیار تاخیر ثمن یکی از عوامل فسخ انواع بیع محسوب می شود. هرچند مقررات بیع در صورت تاخیر ثمن آن طی مواد 402 تا 409 قانون مدنی پیش بینی شده است، نظریه های متفاوتی در حقوق اسلامی درباره صحت و بطلان عقد بیع در صورت تاخیر ثمن آن وجود دارد و هر نظریه ای را ادله مختلفی توجیه می کند. نوآوری این تحقیق در آن است که به نظریه های مذکور اختصاص یافته است که از سوی محققان بررسی نشده اند و خلا علمی در این موضوع مشاهده می شود. از این رو به بررسی نظریه های صحت و بطلان بیع در صورت تاخیر ثمن و نیز ادله آنها با استناد به روش توصیفی می پردازد و انطباق و افتراق مقررات قانون مدنی را با این نظریه ها و نیز ادله آنها نشان می دهد و صحت بیع در صورت تاخیر ثمن را منطبق با قول مشهور فقی هان و نیز مقررات قانون مدنی یافته و قول غیر مشهور فقی هان در بطلان بیع در صورت تاخیر ثمن را غیرموجه اعلام کرده است.
    کلیدواژگان: بیع، تاخیر، خیار، ثمن، نظریه
  • حمید مسجد سرایی صفحات 25-60
    مطابق تعریف مشهور از واجب تعبدی که «قصد قربت» به عنوان وجه امتیاز این نوع واجب از سایر اقسام آن در نظر گرفته شده است، نحوه اعتبار قصد قربت و لحاظ کردن آن در ماموربه، همواره یکی از مهم ترین خاستگاه های اختلاف نظر علمای بزرگ اصول و جولانگاه تضارب آرا و اندیشه های اصولی در این زمینه شده است، به طوری که عده ای به استحاله ذاتی اخذ قصد قربت در متعلق امر و عده ای به استحاله بالغیرآن قائل شده اند. در این تحقیق ضمن طرح آرای اندیشمندان اصولی و تطبیق آن با دیدگاه اصولی امام خمینی (ره)، به عنوان یکی از اصولیانی که بیشترین و دقیق ترین مباحث را در این زمینه ارائه کرده است،ادله دیدگاه قائل به استحاله ذاتی را ناتمام دانسته ایم و به این نتیجه رسیده ایم که بر خلاف نظر بیشتر اصولیان، از جمله صاحب کفایه و شیخ انصاری، استحاله اخذ قصد قربت در متعلق امر، امر ممکنی است. ارائه یک مبنای مشخص در مقام استنباط حکم به منظور تشخیص هرچه دقیق تر مصادیق واجب تعبدی از توصلی، ضرورت هرچه بیشتر این تحقیق را روشن می کند.
    کلیدواژگان: قصد امتثال، قصد قربت، ماموربه، واجب تعبدی، واجب توصلی
  • مهدی رهبر صفحات 61-82
    موضوع اذن شوهر همواره یکی از موضوعات بحث برانگیز میان فقها بوده است. اصل لزوم استیذان زوجه برای خروج از منزل، با استناد به روایاتی که بیان خواهیم کرد از سوی فقها پذیرفته شده است. سوال اساسی در این زمینه درباره محدوده استیذان است که آیا زوجه در هر خروجی به طور مطلق نیازمند اذن زوج است یا اینکه استیذان در موارد خاصی (مانند موردی که باحقوق زوج منافات داشته باشد) لازم است؟
    سخنان بسیاری از فقهای متقدم و متاخر امامیه مانند شیخ مفید، شیخ طوسی، ابو الصلاح حلبی، علامه حلی، امام خمینی و آیت الله سیستانی ظهور در وجوب مطلق اذن و فتاوی برخی از فقهای معاصر مانند آیت الله خویی، شیخ محمد مهدی شمس الدین، سید محمدحسین فضل الله ، آیت الله محمد موسوی بجنوردی و آیت الله جناتی ناظر بر قول دوم است.
    گرچه برخی از آیات قرآن مثل آیه «الرجال قوامون علی النساء» به نحو عموم و غیر مستقیم به اصل استیذان زوجه از زوج اشاره دارند، در مورد محدوده استیذان آیه ای نیافتیم، پس در این مقاله به بررسی روایات وارده از معصومان (ع) در زمینه محدوده و قلمرو نیاز به اذن زوج درخروج زوجه ازمنزل پرداخته ایم و به این نتیجه رسیده ایم که در مواردی که اذن شارع برای خروج وجود ندارد، استیذان از زوج لازمست.
    کلیدواژگان: اذن، تمکین، خروج از منزل، زوج، زوجه، نشوز
  • عبدالرحیم حسینی صفحات 83-112
    در مبحث تعارض شروط، دیدگاه های صاحب نظران در ترسیم محل بحث و نزاع پیرامون این مبحث مختلف است، برخی معتقدند محل نزاع در مبحث، تعارض موجود نه بین چند منطوق است و نه بین چند مفهوم، بلکه میان منطوق یکی از شروط است با مفهوم شرط دیگر، از نظر بعضی دیگر، مسئله مهم در این مبحث نه تعارض بین دو منطوق است، نه تعارض بین دو مفهوم و نه تعارض بین منطوق قضیه ای با مفهوم دیگری، بلکه معضل اصلی، دوران امر بین استقلال و عدم استقلال شروط است، و جمعی در تحریر محل نزاع، قائل به تفصیل شده اند و نزاع در این زمینه را منحصر به یک مورد نمی دانند و بر این باورند که در اینجا دو سوال وجود دارد، یکی درباره شروط متعددی که جزای واحد دارند، اما این جزا نه از حیث وجود تعددپذیر است، نه از حیث رتبه و دیگری درباره جزایی است که با وجود وحدت حقیقی، به لحاظ وجودی تکرار پذیر است. از نگاه برخی صاحب نظران، مسئله اصلی آن است که تنافی بین دو شرط نه فقط از حیث علیت منحصره بودن آن، بلکه از این حیث است که بنا به قول به تبادر در مفهوم شرط تنافی بین دو تبادر است. پس مشکل این مبحث لفظی و دلالی است و حل آن تنها از طریق قواعد لفظیه ممکن است. احتمالات مطرح برای رفع تعارض میان شروط متعدد، پنج احتمال است که در بررسی به عمل آمده، بررسی و نقد شده اند.
    کلیدواژگان: تعارض، جزا، شرط، مفهوم، منطوق
  • غلامعلی قاسمی، نسرین کردنژاد صفحات 113-140
    حکم مجازات سارق به عنوان یکی از حدود الهی، در آیات 38 و 39 سوره مائده مبنی بر قطع دست مرد یا زن سرقت کننده بیان شده است. در این مقاله با استفاده از آرای فقها و نیز دید گاه های مفسران در شرح آیات بالا، شرایط اجرای حد سرقت با توجه به شروط سارق و مال مورد سرقت تبیین شده است. علاوه بر این امکان سقوط حد سرقت در صورت توبه سارق نیز در وجوه مختلف بررسی شده است.در هر مورد علاوه بر آرا و نظرهای فقی هان شیعه، ضمن اشاره به دیدگاه های فقهای اهل سنت، سعی شده است مواضع اشتراک نظر یا تفاوت آرای فریقین در هر مبحث به طور خلاصه و گویا بیان شود.
    کلیدواژگان: حد، سارق، سرقت، قطع، ید
  • سید محمد موسوی مقدم، نسرین فتاحی، مریم خادمی * صفحات 141-166

    شناخت و تشخیص جنین ناقص، از جمله مسائل نو پیدایی است که در گذشته وجود نداشته است. اما پیشرفت سریع فناوری و تشخیص مشکلات قبل از تولد، سبب شد تا مسئله سقط درمانی، به عنوان راه نجات و جلوگیری از زندگی مشقت بار طفلی مطرح شود که دارای بیماری های لاعلاج و خطرناک است. ولی این مسئله، دامنگیر بعضی افراد شده و ناهنجاری های اجتماعی فراوانی در پی داشته است. اگرچه سقط جنین در نظر بسیاری از فقها حرام است، اما آیا در صورتی که جنین به بیماری مهلک و لاعلاجی دچار شده باشد، می توان به سقط جنین حکم داد؟ دیدگاه فقها در زمان قبل از نفخ روح و بعد از آن چیست؟
    روش تحقیق در این مسئله، گردآوری آرای موافقان و مخالفان سقط درمانی و بیان و بررسی ادله آنهاست.
    با توجه به مطالعات و بررسی های فقهی انجام شده، از منظر فقهای اهل سنت، سقط جنین ناقص قبل از نفخ روح، جایز است. اکثر فقهای امامیه نیز در این زمینه همین نظر را دارند. از طرف دیگر، همه فقهای اهل سنت و امامیه بعد از نفخ روح، سقط جنین را هرچند که دارای بیماری درمان ناپذیر باشد، حرام می دانند.

    کلیدواژگان: جنین، جنین ناقص، سقط ناقص الخلقه، مذاهب پنجگانه، نفخ روح
  • محمد مهدی الشریف، سمیه سعیدی صفحات 167-196
    چنانچه قیمت مال تلف شده در مکان های متفاوت، یکسان نباشد، دادرس در دعوای مسئولیت مدنی با این سوال روبه رو می شود که کدام یک از این قیمت ها باید مورد حکم قرار گیرد. در این مقاله پس از طرح و نقد دیدگاه های مختلف، کوشش شده است با توجه به صحیحه ابی ولاد، معیاری برای تعیین مکان صالح به منظور ارزیابی میزان خسارت، ارائه شود. در این تحقیق از روش کتابخانه ای و تحلیل محتوا و به طور خاص تحلیل آرای فقها استفاده شده است. معیاری که در این مقاله با برداشت از روایت مذکور بر سایر گزینه ها ترجیح داده شده، مکان سکونت زیان دیده است. با عنایت به اینکه ماده 3 قانون مسئولیت مدنی نیز، قاضی را ملزم به تعیین میزان خسارت بر اساس اوضاع و احوال قضیه کرده و محل سکونت زیان دیده و ارزش مال تلف شده در آن مکان نیز، یکی از اوضاع و احوال موثر در میزان خسارت وارد آمده به زیاندیده است، می توان دیدگاه ارزیابی خسارت بر اساس قیمت مکان سکونت زیان دیده را در نظام حقوقی ایران نیز پذیرفتنی دانست.
    کلیدواژگان: ارزیابی خسارت، اوضاع و احوال، زیان، زیان دیده، مکان وقوع خسارت
  • محمد بیروتی، سید محمد هاشمی صفحات 197-218
    نظم عمومی ازجمله موضوعات بنیادین مورد بحث درحوزه فقه و حقوق عمومی است، برخی عقیده دارند این موضوع و مباحث پیرامونی آن، از ابداعات ودستاوردهای حقوقدانان است و در متون دینی اهتمام چندانی نسبت به آن صورت نگرفته است. اما بادقت و تامل در آموزه های قرآن به خوبی می توان به بنیان های تشریعی و احکام اساسی آن از منظر کتاب به عنوان نخستین مصدر استنباطات فقهی دست یافت.که در نوشتار حاضر تلاش برآن است تا پس از توصیف حقوقی نظم عمومی، بایسته های قرآنی آن مورد دقت قرار داده شود.
    کلیدواژگان: حقوق عمومی، قرآن کریم، نظم، نظم عمومی
|
  • Heydar Bagheri Asl Pages 1-24
    The option of delayed payment of price is one of the factors of rescission of the types of sale. Although provisions of sale in the case of its delayed payment of price has predicted in 402 to 409 articles of civil law، but there are different inconsistent theories in Islamic law for the validity and Nullity of Sale in delayed payment of price and different evidences justify each theory. Regretfully mentioned the theories have not been studied by researchers، so that it can be seen a scientific gap in this issue. Hence the present paper has studied the theories of validity and nullity of sale in delayed payment of price and their evidences in a descriptive method and it has also shown the conformity and segregation of provisions of civil law with these theories and their evidences and it has found the validity of sale if there is delayed payment of price complying with the well-known view of jurisprudents and provisions of civil law and it has announced the view of jurisprudents which is not well-known in the nullity of sale unjustified، if there is delayed payment of price.
    Keywords: delay, option, price, sale, theory
  • Hamid Masjedsaraie Pages 25-60
    According to the celebrated definition of devotional obligation that divine intention is regarded as a distinction aspect of such obligation from its other kinds، the way of validity of divine intention and considering it in the someone was appointed، has always become one of the important origins of disagreements among the great scholars of Usul (Principles of Jurisprudence) and different Usuli views and thoughts in this regard; so that some have believed in natural transformation of taking divine intention in the attachment of affair، and some in accidental transformation. In this paper، along with setting forth of views of Usuli thinkers and its correspondence to the Usuli view of Imam Khomeini، as one of the Usuli scholars that presented the greatest and the most strict discussions in this regard، we have regarded the view of some believed in natural transformation as incomplete، and concluded that contrary to views of the most of Usuli scholars including author of Kifayah and Sheikh Ansari، transformation of taking divine intention in attachment of affair is possible. Presenting a distinctive basis as inference of decree in order to more exact recognition of applicability of devotional obligation from junction obligation، clarifies necessity of this paper as much as possible.
    Keywords: devotional obligation, divine intention, imitative intention, junction obligation, someone was appointed
  • Mahdi Rahbar Pages 61-82
    The permission of husband has been always an important subject among the Islamic jurists. The principle of necessity of wife''s permission for exit from the house has been accepted by the jurists based on traditions. The main question on this subject is about the boundaries of permission. So many Imami jurists (senior and recent) such as Sheikh Mofid، Sheikh Toosi، Abossalah Halabi، Allama Helli، Imam Khomayni and Ayatollah Sistani have explained the necessity of unconditional permission and some contemporaneous jurists such as Ayatollah Khoyi، Sheikh Mohammad Mahdi Shamsoddin، Sayyed Mohammad Hosayn Fazlollah، Ayatollah Mohammad Mousavi Bojnordi and Ayatollah Jannati have explained the necessity of conditional permission. Some of the Quranic verses refer to the principle of wife''s permission indirectly، but we did not find any frank verse about the permission; so we will study some traditions on this subject from A''emma.
    Keywords: disobey, husband, leave home, obey, permission, wife
  • Seyyed Abd Al-Rahim Hosseini Pages 83-112
    In subject of conflict of proviso، the views of experts on the topic، is different. Some of them believe that debate is about conflict of verbal sense of a provision and concept of another provision، not conflict of some verbal senses or conflict of some concepts. Some of Jurisprudents believe that debate is about independence or dependence of provisions، not conflict of some verbal senses or conflict of some concepts or conflict of verbal sense of a provision and concept of another provision. The third group believes that debate is not exclusive in one case and there are two questions here: one is about several provisions which have unit consequent، and this unit consequent is Multiple neither existentially nor on the basis of rating. Second question is about a consequent which has true unity and repeatable existentially. From the view of some experts the main issue is that conflict of two provisions is not only from its exclusive causality but also from conflict of two immediacies; so the problem is verbal and implicative and it may be just solved through verbal rules. There are five possible solutions for removing conflict among the various provisions which have been considered and criticized in the research.
    Keywords: concept, conflict, expression, provision, proviso, verbal sense
  • Gholamali Ghasemi, Nasrin Kordnejad Pages 113-140
    The punishment sentence for theif as one of the divine punishments has been expressed in the Quran، chapter At-Tawba، verses 38 and 39 and based on the hand amputation of man or woman theif. In this paper، according to the jurisprudents and interpretators'' opinions in the interpretation of these verses it has been explained the conditions of enforcement of theft punishment considering the conditions of theif and the stolen goods. In addition، it has been surveyed the possibility of deduction of theft punishment if the thief repented. In all the cases it has been tried to be expressed shi''ite and sunni jurisprudents'' various opinions briefly and clearly.
    Keywords: amputation, hand, theft, theif, punishment
  • Seyyed Mohammad Musavi Moqaddam, Nasrin Fattahi, Maryam Khademi Pages 141-166

    Identification and recognition of incomplete embryo is a new matter which has been raised recently. But rapid development of technology and recognition of prenatal disorders made abortion a means to relive and to prevent a child with untreatable and dangerous diseases from having a hard life. But some people are involved in it and it has created many social disorders. Although many religious jurisprudents believe that abortion is unlawful، if embryo has developed a fatal and untreatable disease، is abortion lawful? What is the opinion of jurisprudents considering abortion before and after blowing the soul? The research method on this issue is to collect the opinions of abortion cons and pros and to discuss and investigate their proofs. Considering jurisprudential studies and investigations، Sunni jurisprudents regard incomplete abortion before blowing the soul lawful. Majority of Imamite jurisprudents have the same opinion in this regard. On the other hand، all Sunni and Imamite jurisprudents regard abortion after blowing the soul unlawful، even though the embryo has an untreatable disease.

    Keywords: abortion, blowing the soul, five religions, incomplete embryo, malformed
  • Mohammad Mahdi Al-Sharif, Somayyeh Saidi Pages 167-196
    If the price of the lost property in the different places is not equal، the judge in civil liability case is faced with this question that to which of these prices should be sentenced? In this paper after propounding and reviewing different views، it has been tried to be presented a criterion for determination of the competent place to assess the amount of damage according to sound tradition of «Abi Vallad». The criterion that is preferred over other options in this text with regard to mentioned tradition is the habitat place of injured person. Since the article 3 of the civil liability act has required the judge to determine the amount of damage based on the circumstances of the case and as the habitat place of the injured person and the value of the lost property at that place is one of the situations affecting on the rate of the loss incurred by him، the theory of assessment of damage based on the price of the habitat place of the injured person can be accepted in the Legal System of Iran.
    Keywords: assessment of damage, circumstances, injured person, loss, place of damage
  • Mohammad Beiruti, Seyyed Mohammad Hashemi Pages 197-218
    Public order is one of the fundamental subjects discussed in jurisprudence and public law. Some of scholars believe that the issue and its surrounding topics is of innovations and achievements of lawyers and little effort has been made to it in religious texts. But by scruticizing the teachings of the Quran we can well attain legislative bases and central laws of public order from the viewpoint of the Quran as the first source of Islamic jurisprudence. In this paper it has been tried to be studied carefully the Quranic requisites of public order after its legal description.
    Keywords: Holy Quran, order, public law, public order