فهرست مطالب

مدیریت اطلاعات سلامت - سال سیزدهم شماره 5 (پیاپی 51، آذر و دی 1395)

نشریه مدیریت اطلاعات سلامت
سال سیزدهم شماره 5 (پیاپی 51، آذر و دی 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/27
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سرمقاله
  • زیبا فرج زادگان صفحات 316-317
  • نامه به سردبیر
  • مقاله پژوهشی
  • رضوان انصاری، رضا خواجویی صفحات 320-325
    مقدمه
    وب سایت های پژوهشکده های دانشگاهی، نقش مهمی در برقراری ارتباط و ارایه خدمات به کاربران خود دارند. هدف از انجام این پژوهش، تعیین کیفیت وب سایت های پژوهشکده های دانشگاه های علوم پزشکی ایران بود.
    روش بررسی
    مطالعه کاربردی حاضر به صورت مقطعی در زمستان سال 1393 انجام شد. وب سایت های پژوهشکده های دارای وب سایت اختصاصی، با استفاده از چک لیستی که روایی آن پیش تر تایید شده بود، مورد ارزیابی قرار گرفت. این چک لیست شامل 4 بعد کیفیت محتوا، طراحی، سازماندهی و کاربرپسندی وب سایت ها بود. برای اولویت بندی کیفیت وب سایت ها، به هر معیار این ابعاد، نمره ای از 5-1 توسط متخصصان اختصاص یافت. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار Excel استفاده گردید.
    یافته ها
    وب سایت های مورد بررسی، به طور متوسط 81 درصد از معیارهای محتوا، 85 درصد از طراحی، 89 درصد از سازماندهی و 77 درصد از کاربرپسندی را در طراحی خود رعایت کرده بودند. به طور کلی، درصد نمرات کسب شده در ابعاد چهارگانه، از 74 تا 90 درصد از حداکثر نمره قابل کسب در هر بعد متغیر بود.
    نتیجه گیری
    وب سایت های پژوهشکد های دانشگاه های علوم پزشکی کشور، از نظر رعایت ابعاد کیفیت وب سایت در وضعیت مطلوبی قرار داشتند. با این وجود، جهت افزایش کارایی و بهره وری، پژوهشکده ها باید در طراحی وب سایت های خود سایر معیارهای کیفی مغفول مانده را نیز رعایت نمایند.
    کلیدواژگان: ارزیابی، وب سایت ها، کیفیت، پژوهشکده، دانشگاه ها، دانشگاه های علوم پزشکی
  • معصومه لطیفی، نیلوفر برهمند، فاطمه فهیم نیا صفحات 326-332
    مقدمه
    زنان مبتلا به سرطان پستان، چالش های مختلفی را بعد از ماستکتومی تجربه می‏کنند. رفتار اطلاع یابی مناسب، در توانمندسازی خودمراقبتی، ارتقای کیفیت زندگی و بهبود سلامت آنان تاثیرگذار است. با این حال، موانع فردی و زمینه ای، دسترسی آنان به اطلاعات مورد نیاز را دچار چالش می‏کند. هدف از انجام این پژوهش، شناسایی موانع اطلاع‏یابی زنان مبتلا به سرطان پستان بعد از ماستکتومی بود.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع کاربردی با روش شناسی کیفی بود که به روش تحلیل محتوای کیفی قراردادی انجام گردید. نمونه ها به صورت هدفمند و بر اساس معیار، از بیمارستان‏ها و مرکز شیمی ‏درمانی بندرعباس گزینش شدند. از 17 زن مبتلا به سرطان پستان بعد از ماستکتومی، مصاحبه نیمه ساختار یافته در زمستان سال 1393 صورت گرفت.
    یافته ها
    7 درون‏مایه از یافته های پژوهش به دست آمد که 3 مورد «ترس»، «شرم و حیا» و «سواد اطلاعاتی ناکافی» از موانع فردی و 4 مورد «وضعیت اقتصادی»، «پزشکان و کادر درمانی»، «در دسترس نبودن منابع اطلاعاتی» و «برخورد اطرافیان» از جمله موانع زمینه ای بودند.
    نتیجه گیری
    بر خلاف ضرورت دسترسی زنان مبتلا به سرطان پستان بعد از ماستکتومی به اطلاعات سلامت، نتایج به دست آمده نشان‏ دهنده وجود موانع فردی و زمینه‏ای اطلاع‏یابی برای آنان بود. مسوولان سلامت و به خصوص نهادهای متولی سلامت زنان، می‏توانند با توجه به یافته های مطالعه حاضر، اقدامات لازم را در جهت اصلاح و بازنگری نظام سلامت برای رفع موانع یاد شده انجام دهند.
    کلیدواژگان: رفتار اطلاع یابی، زنان، سرطان پستان، ماستکتومی
  • زاهد بیگدلی، مهستی گنجو، علیرضا پورشمس، لیلا دهقانی صفحات 333-340
    مقدمه
    تعیین مولفه های اصلی رفتار اطلاع یابی حرفه ای در بافت سازمانی، از جمله موضوعاتی است که امروزه مورد توجه بسیاری قرار گرفته است. هدف از انجام این مطالعه، بررسی رابطه میان وظایف شغلی، حرفه مندی و منابع اطلاعاتی در بافت سازمانی مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی شهر بوشهر بود.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر بر اساس روش کیفی و به صورت مطالعه میدانی تفسیری انجام شد. روش های جمع آوری اطلاعات شامل مصاحبه، مشاهده و مطالعه مستندات اورژانس بود. جهت تحلیل داده ها، ابتدا مفاهیم از مصاحبه ها استخراج و سپس خوشه بندی شد. در نهایت، با توصیف رابطه بین مجموعه مفاهیم، مدلی برای رفتار اطلاع یابی تکنسین های اورژانس شهر بوشهر ارایه گردید.
    یافته ها
    بر اساس مدل رفتار اطلاع یابی تکنسین ها، ماهیت شغلی این افراد، رفتار اطلاع یابی آن ها را به رفتار اطلاع یابی در حین فرایند و پس از آن تقسیم می کند. در حین اجرای فرایندها، اطلاع یابی در زمان تصمیم گیری انجام می گیرد و مبتنی بر تجربه و مشورت گروهی است. پس از اجرای فرایند، جستجو برای منابع اطلاعاتی جهت پاسخ گویی به نیازهای اطلاعاتی انجام می شود. شیوه تشخیص نیاز اطلاعاتی و جستجوی منابع (تجربه، مشورت گروهی، منابع رسمی و...) در حین اجرای فرایند و پس از آن، به آموزش حرفه ای (یادگیری)، رفتارهای شخصی و هنجارهای سازمانی وابسته است که در بافت مطالعه حضور دارند.
    نتیجه گیری
    مسوولان اورژانس به این نکته توجه نمایند که رفتار اطلاع یابی تکنسین های اورژانس باید بر اساس بافت سازمانی و ماهیت حرفه اورژانس شناسایی شود و از الگوهای مختلفی برای برآورده نمودن نیاز اطلاعاتی آنان استفاده گردد.
    کلیدواژگان: رفتار اطلاع یابی، تکنسین های فوریت های پزشکی، بوشهر
  • صبا سیامکی، احسان گرایی، فیروزه زارع فراشبندی صفحات 341-346
    مقدمه
    شبکه اجتماعی RG (ResearchGate) یکی از نخستین شبکه های اجتماعی می باشد که با هدف افزایش همکاری میان پژوهشگران و برقراری ارتباط بین آن ها و خوانندگان آثارشان راه اندازی شده است. پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان حضور پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در این شبکه اجتماعی انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت پیمایشی و با رویکرد علم سنجی و با استفاده از روش آلتمتریکس صورت گرفت. داده های مربوط به دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و پژوهشگران آن، از طریق شبکه اجتماعی RG در بهمن سال 1394 بارگذاری گردید. سپس داده ها وارد نرم افزار Excel شد و در نهایت داده ها بر اساس شاخص های نمره RG، کل انتشارات، اثرگذاری کل، بارگذاری ها و بازدیدها و آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    947 نفر از پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در شبکه RG عضویت داشتند که در مجموع، 2984 اثر علمی خود را در این شبکه بارگذاری کرده بودند. دانشکده پزشکی با داشتن 659 پژوهشگر فعال و بارگذاری 200 اثر علمی، پرکارترین دانشکده و گروه کودکان با 237 عضو، فعال ترین گروه آموزشی از نظر تعداد پژوهشگر بود. پژوهشگران کشورهای ایالات متحده آمریکا، ایران و چین بالاترین تعداد بازدید را داشتند و همچنین، بیشترین فراوانی بارگذاری تولیدات علمی پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در شبکه RG را به خود اختصاص دادند.
    نتیجه گیری
    با توجه به تعداد بالای پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی اصفهان به عنوان یکی از دانشگاه های مادر کشور، این آمار میزان حضور پژوهشگران تا حدودی پایین است و این امر می تواند نشان دهنده بهره گیری به نسبت محدود از قابلیت های شبکه اجتماعی RG باشد.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، ResearchGate، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، همکاری
  • سید حسین حسینی نسب، فاطمه مکی زاده، ابراهیم زال زاده، افسانه حاضری صفحات 347-353
    مقدمه
    با توجه به شیوع بالای افسردگی و بار قابل توجهی که این بیماری به فرد، نظام سلامت و جامعه تحمیل می کند، انجام مطالعات گسترده برای اتخاذ روش های مناسب پیشگیری و درمان و مدیریت این بیماری، ضروری به نظر می رسد. به منظور کمک به انجام پژوهش های مفید و مورد نیاز در این حوزه، مطالعه حاضر با هدف تعیین ساختار موضوعی مقالات مرتبط با درمان افسردگی انجام شد.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع مطالعات کاربردی با رویکرد علم سنجی بود که با استفاده از روش تحلیل هم رخدادی واژگان و خوشه بندی انجام گردید. توصیفگرهای مقالات مرتبط، با جستجوی عبارت «Depression» در سرعنوان موضوعی MeSH و با تقسیم فرعی «Therapy» از پایگاه PubMed در تاریخ 30/1/1394، در بازه زمانی سال های 2005 تا 2014 استخراج شد. داده ها در نرم افزارهای Excel و SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    رشد تولیدات علمی در حوزه درمان افسردگی طی سال های مختلف، به صورت متوازن اتفاق افتاده بود. با تفکیک بازه زمانی پژوهش به دو دوره پنج ساله، 12خوشه با 34 توصیفگر مشترک یکسان به دست آمد و مشخص گردید که موضوعات «روان شناسی، دارو درمانی و پایبندی به درمان»، زمینه اصلی (رانت) موضوعات می باشند.
    نتیجه گیری
    نتایج بر اساس شاخص دربردارندگی نشان داد که تنها 20 درصد از زمینه های موضوعی دوره دوم جدید هستند. از این امر می توان نتیجه گرفت که زمینه هایی که در سال های قبل با هم در نظر گرفته می شدند، ممکن است در ادامه پژوهش ها در سال های بعدی در کنار دیگر حوزه های متفاوت قرار بگیرند و یا حذف شوند.
    کلیدواژگان: تحلیل هم رخدادی واژگان، خوشه بندی، PubMed، تحلیل موضوعی، افسردگی
  • مجتبی مختاری شمسی، محمد توکلی زاده راوری، ابراهیم زال زاده، محمود باغبانیان صفحات 354-359
    مقدمه
    پیش بینی موضوعات آینده، یکی از ضرورت های سیاست گذاری در حوزه علم است که با متغیرهای گوناگونی صورت می گیرد. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف پیش بینی مفاهیم اساسی حوزه سرطان کولون، بر اساس شاخص های قدمت و فراوانی استفاده از اصطلاحات موضوعی انجام شد.
    روش بررسی
    این پژوهش از لحاظ نوع، توصیفی و از نظر هدف، تحقیقی کاربردی بود. جهت استخراج داده های مطالعه، دو جستجوی مجزا در دو دوره 25 ساله طی سال های 1989-1965 و 2015-1990 در پایگاه اطلاعاتی PubMed صورت گرفت. جهت تعیین و پیش بینی موضوعات مهم حوزه سرطان کولون، از دو شاخص قدمت و متوسط فراوانی استفاده سالانه اصطلاحات MeSH به کار رفته در مدارک بهره گرفته شد. برای این کار، فراوانی و طول میزان استفاده از هر یک از این اصطلاحات در یک دوره 25 ساله مورد توجه قرار گرفت و بر اساس کاهش و افزایش فراوانی این اصطلاحات در یک مقطع خاص، برجسته شدن یا زوال آن ها در مدارک آینده پیش بینی گردید.
    یافته ها
    بررسی میزان انطباق موضوعات اساسی نوپیدا در حوزه سبب شناسی سرطان کولون طی سال های 2015-1990 با موضوعات پیش بینی شده نشان داد که 128 موضوع، به عنوان موضوع اساسی برای آینده پیش بینی گردید که از این تعداد، 73 مورد (58 درصد) در دوره دوم به وقوع پیوست. همچنین، بررسی میزان انطباق 73 مورد با موضوعات اساسی دوره دوم حاکی از آن بود که موضوعات پیش بینی شده، 22 درصد موضوعات اساسی را تشکیل داده است.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش و بررسی مطالعاتی که به پیش بینی گرایش های آینده پرداخته اند، نشان می دهد که روشی جهت پیش بینی گرایش های موضوعی آینده با قطعیت و دقت بالا وجود ندارد. به نظر می رسد که روش های مختلف علم سنجی و نظر خبرگان باید در کنار هم مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سرعنوان های موضوعی پزشکی، کتاب سنجی، سرطان کولون
  • فاطمه مسعودی، سید جواد قاضی میرسعید صفحات 360-366
    مقدمه
    با توجه به اهمیت بهره گیری از ابزارهای نمایه سازی همچون اصطلاحنامه ها و سرعنوان های موضوعی پزشکی در ذخیره و بازیابی اطلاعات پزشکی، مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان همخوانی کلید واژه های مقالات مجله انگلیسی زبان علوم پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی (Journal of Paramedical Sciences) با سرعنوان های موضوعی پزشکی MeSH (Medical Subject Headings) انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی- مقطعی از نوع کاربردی و ابزار جمع آوری داده ها، چک لیست محقق‏ ساخته بود. در مجموع 1143 کلید واژه مستخرج از 269 مقاله منتشر شده در 24 شماره این مجله با MeSH مورد مقایسه قرار گرفت و بر اساس چک لیست در سه گروه همخوان‏کامل، همخوان ‏نسبی و ناهمخوان طبقه بندی گردید.
    یافته ها
    طی سال های مورد بررسی، به طور میانگین 277 کلید واژه (2/24 درصد) همخوان‏ کامل، 409 کلید واژه (8/35 درصد) همخوان‏ نسبی و 457 کلید واژه (0/40 درصد) با اصطلاحات موجود در MeSH ناهمخوان بود. کلید واژه های بخشی همخوان یا همخوان با اصطلاح شناسه، بیشترین تعداد کلید واژه های همخوان ‏نسبی را تشکیل داد.
    نتیجه گیری
    نویسندگان مقالات این مجله دانش کافی در زمینه انتخاب کلید واژه صحیح با استفاده از MeSH را نداشتند. ضروری است که استفاده صحیح از MeSH به نویسندگان آموزش داده شود. همچنین، هیات تحریریه این مجله ایرانی انگلیسی زبان در حوزه پیراپزشکی نیز باید از نویسندگان بخواهد که هنگام ارایه مقاله، کلید واژه های خود را بر اساس MeSH تنظیم نمایند.
    کلیدواژگان: MeSH، مقاله مجله، نمایه سازی، واژگان کنترل شده، پیراپزشکی
  • محمد اسماعیل پور بندبنی، زهرا بتولی، ابوذر رمضانی، زلیخا رنجبر پیرموسی، فاطمه رمضانی پاکپورلنگرودی صفحات 367-372
    مقدمه
    آلتمتریک مفهوم جدیدی از شاخص استنادی بر اساس وب 2.0 است که می تواند همه برون دادهای علمی و تحقیقاتی دانشگاهی را ارزیابی نماید. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی میزان استناد تولیدات علمی دانشگاه علوم پزشکی گیلان با شاخص های آلتمتریک در دو شبکه اجتماعی- علمی انجام گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی- پیمایشی بر اساس علم سنجی انجام گرفت. همه مقالات علمی منتشر شده دانشگاه علوم پزشکی گیلان از سال 1997 تا 2015 در پایگاه استنادی Scopus (845 عنوان) انتخاب شد و سپس میزان استناد به مقالات و سایر شاخص های آلتمتریک مربوط به دو شبکه اجتماعی RG (ResearchGate) و مندلی (Mendeley) مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون های t و ضریب همبستگی Pearson تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    تا پایان سال 2015، به مجموع 845 عنوان مقاله حدود 3199 بار استناد شده بود. میزان حضور این تعداد مقاله در شبکه اجتماعی RG و مندلی به ترتیب برابر با 87 و 52 درصد به دست آمد. ارتباط مثبت معنی داری بین میزان استناد، میزان مشاهده و میزان دانلود این مقالات در شبکه اجتماعی RG وجود داشت. همچنین، ارتباط مثبت معنی داری بین میزان استناد و فراوانی خوانده شدن مقالات در شبکه اجتماعی- علمی مندلی مشاهده شد (05/0 > P).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج مطالعه حاضر، شبکه های اجتماعی RG و مندلی می توانند اثرات بسیار مثبتی بر میزان استناد به مقالات علمی داشته باشند. بنابراین، محققان علوم پزشکی می توانند به منظور «خودآرشیوی» و جستجوی بهتر اطلاعات و همچنین، برای استناد بیشتر فعالیت های علمی خود از این شبکه ها استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: رسانه های اجتماعی، ResearchGate، مندلی، کتاب سنجی، پژوهش
  • محمدرضا حمیدی زاده، حمید جاویدی، فایق مجرد صفحات 373-379
    مقدمه
    گردشگری پزشکی، مسافرت به منظور معالجه در کشوری دیگر است. کسب مزیت رقابتی در این صنعت، به ویژه در کشورهای مقصد آسیایی مورد توجه می باشد. در پژوهش حاضر، به تعیین عوامل ایجاد مزیت رقابتی در بازاریابی گردشگری پزشکی ایران پرداخته شد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع موردی بود. برای گردآوری داده ها، ضمن استفاده از پرسش نامه ای 15 سوالی با مقیاس لیکرت و با پایایی 70 درصدی در آزمون Cronbach¢s alpha، به روش غربالگری نمونه ای 67 نفری از جراحان قلب و چشم ایرانی و بیماران خارجی در بیمارستان های منتخب شهرهای تهران، مشهد و شیراز انتخاب شد. داده ها با استفاده از روش های استنباطی t، 2c و نرم افزار SPSS تحلیل گردید.
    یافته ها
    میان مزیت رقابتی و مهارت پزشکان، هزینه، زمان انتظار، فن آوری و خدمات بیمارستانی وابستگی معنی داری وجود داشت. در خصوص مهارت پزشکان، موفقیت عمل جراحی، تشخیص و تجویز صحیح و سریع دارای بیشترین اهمیت بود. در عامل هزینه، حق ویزیت و هزینه های دارو، اخذ روادید، اقامت، هزینه های بیمارستان و عمل اهمیت داشت. زمان انتظار صدور روادید، نوبت ویزیت در عامل زمان و تجهیزات اتاق عمل، کیفیت خدمات و امکانات رفاهی در عامل فن آوری و خدمات بیمارستانی حایز اهمیت بود.
    نتیجه گیری
    ایران به ترتیب از نظر برخورداری از پزشکان با مهارت بالا، هزینه پایین و زمان انتظار کوتاه دارای مزیت رقابتی است. مهارت پزشکان ایرانی مهم ترین عامل جذب گردشگران پزشکی می باشد. با این وجود، ایران در زمینه خدمات و فن آوری بیمارستانی به ویژه تجهیزات اتاق عمل، کیفیت خدمات و امکانات رفاهی وضعیت رقابتی مطلوبی ندارد.
    کلیدواژگان: بازاریابی، گردشگری پزشکی، بیمارستان ها، ایران
  • مقاله مروری نقلی
  • حمید مقدسی، لیلا قادری نانسا صفحات 380-385
    مقدمه
    یک چالش عمده برای سازمان های بهداشتی، همسویی سیستم های اطلاعاتی با اهداف سازمان است. همسویی استراتژی های سیستم های اطلاعاتی با اهداف سازمانی، عامل مهمی در جهت موفقیت سازمان محسوب می شود. این مطالعه به نحوه همسوسازی سیستم های اطلاعات بهداشتی با اهداف سازمان توسط مدیران ارشد اطلاعاتی CIOs (Chief information officers) پرداخت.
    روش بررسی
    مطالعه از نوع مروری بود و در سال 1394 انجام گرفت. بدین ترتیب، از طریق جستجوی واژه های کلیدی همچون Health care organization، Organizational objective، Health information system و Aligning، CIO و یا ترکیبی از این واژه ها در مقالات مجلات (متن و چکیده)، کتاب ها، چکیده مقالات کنفرانس ها و مستندات علمی اینترنتی، حدود 89 منبع از پایگاه های داده ای PubMed و Science Direct و موتورهای جستجوی Google و Google Scholar به دست آمد. پس از مطالعه اولیه، 35 مقاله بر اساس ارتباط آن ها با هدف پژوهش و به صورت موضوعی انتخاب گردید.
    یافته ها
    هرچند در بررسی متون، گام های متعددی برای همسوسازی سیستم های اطلاعاتی با اهداف سازمان ذکر شد، اما شالوده همه مطالعات شامل گام های شناخت سازمان و اهداف آن، شناخت منابع فن آوری اطلاعات IT (Information technology)، تدوین برنامه IT همسو با برنامه های استراتژیک سازمان و پیاده سازی برنامه های IT با مسوولیت CIO بود. همچنین، در هر مرحله از این فرایند، امکان بازخورد به مرحله قبلی در صورت تغییر احتمالی وجود داشت.
    نتیجه گیری
    همسویی سیستم های اطلاعاتی با اهداف سازمانی، فرایند پویایی است که رسیدن به آن به دلیل تغییرات مداوم در سازمان و رشد سریع IT، نیازمند یک فرایند ساخت یافته می باشد. برقراری ارتباط محتوایی، پرسنلی و زمانی که از مهم ترین مکانیسم های عمده همسویی در طی همسوسازی به شمار می رود، باید با مسوولیت CIO صورت گیرد.
    کلیدواژگان: همسویی، سیستم های اطلاعات بهداشتی، اهداف سازمانی، مدیران ارشد اطلاعاتی
|
  • Ziba Farajzadegan Pages 316-317
  • Rezvan Ansari, Reza Khajouei Pages 320-325
    Introduction
    Websites of university research institutes play an important role in communicating and providing services to their users. The aim of this study was to determine the quality of websites of research institutes affiliated to Iranian universities of medical sciences.
    Methods
    This applied study was carried out using cross-sectional method in winter 2014. The dedicated websites of research institutes were evaluated using a pre-validated checklist. This checklist addressed four dimensions of websites quality: content, design, organization and user-friendliness. For sorting the quality of websites, a score of 1 to 5 was given to each criterion of these dimensions by experts. Excel software was used to analyze the data.
    Results
    The studied websites conformed to standard quality criteria by means of 81% for content, 85% for design, 89% for organizing and 77% for user-friendliness. Overall, the obtained scores in four dimensions of websites quality ranged from 74% to 90% of the maximum score for each item.
    Conclusion
    In general, the websites of the research institutes affiliated to Iranian universities of medical sciences were in desirable conditions in terms of conforming to four dimensions of website quality. However, to increase the efficiency and productivity of these websites, research institutes should consider other neglected quality criteria in the design of their websites.
    Keywords: Evaluation, Websites, Quality, Research Institutes, Universities, Universities of Medical Sciences
  • Masoumeh Latifi, Nilofar Barahmand, Fatemeh Fahimnia Pages 326-332
    Introduction
    Women experience many challenges post mastectomy. Information seeking plays a key role in empowering them to do self-care, improving their quality of life and improving their health. However, individual and contextual barriers hinder their access to needed information. This research aimed to identify those barriers.
    Methods
    This was a qualitative research using conventional content analysis. 17 women were recruited through purposive sampling in Bandar Abbas, Hormozgan Province, Iran, and semi-structured interviews were conducted among them.
    Results
    Seven central themes were emerged to explain women's experiences of barriers in information seeking post mastectomy among which fear, shame, and inadequate literacy were individual; and economic status, physicians and healthcare personnel, lack of access to information resources and others’ behavior were contextual barriers.
    Conclusion
    Despite the necessity of access to health information for women post mastectomy, results showed individual and contextual information seeking barriers. Hence, necessary actions should be taken by health authorities especially institutions for women health to reform and revise heath system in order to tackle information seeking barriers for women post mastectomy.
    Keywords: Information Seeking Behavior, Women, Breast Neoplasms, Mastectomy
  • Zahed Bigdeliy, Mahasty Ganjoo, Alireza Pourshams, Leila Dehghani Pages 333-340
    Introduction
    This article aimed to study the main constituents of professional information seeking in organizational context of Emergency Medical Management (EMS) and Disaster Management Center in Bushehr City, Iran. In this study, we tried to investigate the relationship between job duties, professionalism, and information sources in organizational context.
    Methods
    This study was done on the basis of a qualitative method called "interpretive field study". The method of data gathering was interview, observation, and the investigation of Emergency Medical Management documents. For data analysis, at first the concepts was extracted from the interviews and then, they were clustered. Finally, describing the relationship among the set of concepts, a model was presented for information Seeking of Bushehr emergency medical management technicians.
    Results
    In this model, it became clear that the nature of job of emergency medical management technicians had divided their information seeking to two part: during the processes and after the processes. During the implementation of processes, information seeking was done in the decision-making time which was based on experience and collective consultation. After the implementation of the processes, to answer the information needs, the search for sources began. Method of discerning the information needs, searching for sources (experience, group consultation, official sources, …) during the implementation of process and after that, depended on job training, personal behaviors, and organizational norms which were present in study context.
    Conclusion
    The emergency medical management authorities should consider the nature of profession and organizational context in information seeking behavior and should utilize from various information seeking pattern to meet the information requirements of emergency medical management technicians.
    Keywords: Information Seeking Behavior, Emergency Medical Technicians, Iran
  • Saba Siamaki, Ehsan Geraei, Firoozeh Zare, Farashbandi Pages 341-346
    Introduction
    ResearchGate is one of the first social networks aims to foster collaboration and communication between researchers and their readers. The goal of the present research was to study the degree of presence of Isfahan University of Medical Sciences researchers in RsearchGate.
    Methods
    The current study was a survey research using altmetrics data. The data of Isfahan University of Medical Sciences and its researchers were loaded through ResearchGate social network in February 2015. Then, the data were analyzed based on indicators ResearchGate score, total publications, total impact, loads, and views and descriptive statistics.
    Results
    947 of the researchers in Isfahan University of Medical Sciences had joined and loaded 2984 scientific works in ReseachGate. In addition, School of Medicine was the most active school with 659 active researchers and 200 scientific works. Moreover, in terms of the number of researchers, Department of Pediatrics was known as the most active department with
    237 researchers.
    Conclusion
    Despite the great number of university researchers in Isfahan University of Medical Sciences which is one of the great universities of Iran, the results showed that the amount of researchers’ presence in ResearchGate is relatively low. This may indicate the researchers’ limited use of ResearchGate network facilities.
    Keywords: Social Networks, ResearchGate, Isfahan University of Medical Sciences, Collaboration
  • Seyed Hossein Hosseininasab, Fatemeh Makkizadeh, Ebrahim Zalzadeh, Afsaneh Hazeri Pages 347-353
    Introduction
    Due to the high prevalence of depression and the considerable pressure it puts on individuals, society and healthcare system, it is essential to conduct sufficient research to help with decision making in prevention, treatment and control of this condition. To assist with research planning and setting priorities, this paper aimed to identify the thematic structure of papers related to depression treatment.
    Methods
    This was an applied research study which used Scientometrics approach. To obtain data, the keyword “Depression” was searched as a mesh descriptor with the subdivision “Therapy” in PubMed database for the period of 2005 to 2014. The data were analyzed using co-word and clustering methods with the help of Excel and SPSS software packages.
    Results
    The growth of scientific production in this field appeared to have been balanced throughout the ten-year period examined in the study. The most active research areas for the two five year periods (2005-2009 and 2010-2014) were drug therapy, psychology, and medication adherence. Two hierarchical graphs of descriptors for each five-year period were prepared both of which were composed of 12 clusters with 34 common descriptors.
    Conclusion
    The findings based on the inclusion index showed that only 20 percent of topics in the second five-year period of the study were novel. Therefore, it could be concluded that research areas that were related with each other in previous years will probably co-occur with other topics in the future might disappear. In every discipline, some topics are considered to be fundamental and research works are being carried out on them almost every year.
    Keywords: Co, words, Clustering, PubMed, Thematic Structure, Depression
  • Mojtaba Mokhtari, Shamsi, Mohammad Tavakolizadeh, Ravari, Ebrahim Zalzadeh, Mahmoud Baghbanian Pages 354-359
    Introduction
    Prediction of future subjects is a necessity for policy making in science field, which is done by different variables. Accordingly, present research was conducted to predict basic concepts in the field of colon cancer based on the factor of oldness and frequency use of subject terms.
    Methods
    The present study was a descriptive-applied research. PubMed database was used to extract the data. Two separate searches were done on two 25-year-period studies, one from 1965 to 1989, and one from 1990 to 2015. In order to determine and predict important subjects of colon cancer domain (Colonic Neoplasms), two factors of oldness and annual frequency use of the terms were used. To do this, frequency and duration of the use of each of these terms were noticed in a period of 25 years. Then, climax or deterioration of the subject terms in future documents was predicted based on their reducing and increasing frequency in use during a special period.
    Results
    Studying the degree of conformity between predicted subjects and newly found basic subjects in colon cancer etiology during 1990 to 2015, 128 subjects were predicted as the key subjects for future out of which, 73 cases (58%) occurred in the second period. In addition, studying the degree of conformity between the mentioned 73 cases and the second period basic subjects indicated that predicted subject issues constitute 22% of the key subjects of the second period.
    Conclusion
    The results of the present research and the studies on predicting future trends showed that there was no method to predict the future subject issues with certainty and high accuracy. It seems that various methods of scientometrics and experts’ views should be considered together in order to have a precise prediction.
    Keywords: Medical Subject Headings, Bibliometrics, Colon Cancer
  • Fatemeh Masoudi, Seyed Javad Ghazi, Mirsaeid Pages 360-366
    Introduction
    Considering the importance of using indexing tools such as thesauri and Medical Subject Headings (MeSH) in storage and retrieval of medical information, this study was performed with the aim to determine the compliance rate of keywords of articles published in an English-language journal Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Journal of Paramedical Sciences, with the MeSH.
    Methods
    This was a cross-sectional and descriptive study using applied method. The data gathering tool was a researcher-made checklist. In total, 1143 keywords extracted from 269 articles published in 24 issues of the journal; those keywords were compared with MeSH, and were classified in three groups: exact match, partial match and no match.
    Results
    During the investigated years, on average, 277 keywords (24.2%) were exact matches, 409 keywords (35.8%) were partial matches, and the 457 keywords (40.0%) were not match with the terms contained in the MeSH. Keywords in match or match with the entry term categories formed the largest portion of partial match keywords.
    Conclusion
    The results show that the authors of this journal do not have sufficient knowledge on correct keyword selection with use of the MeSH, and it is necessary for them to be trained in the correct way. In addition, the editorial board of this English-language Iranian journal in the paramedical field should request authors to adjust their keywords based on the MeSH during article selection.
    Keywords: MeSH, Journal Article, Indexing, Vocabulary Controlled, Paramedical
  • Mohammad Esmaeilpour, Bandboni, Zahra Batooli, Aboozar Ramezani, Zoleikha Ranjbar, Pirmousa, Fatemeh Ramezani Pages 367-372
    Introduction
    Altmetrics is a new concept retrieved from citation indicators based on Web 2.0 that can evaluate all academic outputs. This descriptive survey aimed to compare the citation rate of academic articles affiliated by Guilan University of Medical Sciences, Iran, in two social scientific networks.
    Methods
    The recent study was descriptive applied research carried based on scietometric approach. All of the academic articles with affiliation of Guilan University of Medical Sciences indexed in Scopus from 1997 to 2015 (845 articles) were chosen. Then, the citation rates of articles with details of indicators in two scientific social networks, ResearchGate and Mendeley were followed. The collected data were analyzed using SPSS software, through analytical statistic tests such as Student-t and Pearson Correlation Coefficient testss. The significant level was less than 0.05 in this study (P
    Results
    All of 845 academic papers were cited 3199 times in Scopus database until 2015. The citation rate in ResearchGate (87%) was more than the citation rate in Mendeley (52%). There was a positive significant correlation between citation rate of articles, observation rate and download rate of articles in ResaerchGate. In addition, there was a positive significant correlation between citation rates with reading frequency of articles in Mendeley (P
    Conclusion
    According to the results, the ResearchGate and Mendeley scientific networks have more impact on increasing the amount of download and as a result, the citation rate of articles. Therefore, researchers in medical sciences can use these networks as a "search for information" and "self-archive" for the purpose of greater use and citation of their scientific activities.
    Keywords: Social Media, ResearchGate, Mendeley, Bibliometrics, Research
  • Mohammadreza Hamidizadeh, Hamid Javidi, Fayegh Mojarrad Pages 373-379
    Introduction
    Medical tourism is travelling overseas to obtain medical care. Obtaining competitive advantage in this industry is crucial in many destinations particularly Asian countries. This study investigated the factors contributing to the competitive advantage of Iranian medical tourism marketing.
    Methods
    This was a descriptive case study research. To gather the data, a questionnaire consisted of 15 Likert-scaled questions with an 80 percent reliability on Cronbach's alpha test was randomly distributed among 67 Iranian heart surgeons, ophthalmologists and medical tourists using screening sampling. The collected data was analyzed using t and chi-square tests utilized with SPSS software.
    Results
    There was a statistically significant dependency between competitive advantage and factors like physician’s skills, treatment and travel costs, waiting list and hospital technology and services. Physician’s skills included success in surgery, right and timely diagnostics and prescription. Cost included items such as doctor’s visit cost, medicine, visa, accommodation, hospital and surgery. Waiting list consisted of required time for doctor’s visit and visa processing. Regarding hospital technology and services, items such as operating room equipment, service quality and accommodation facilities were considered.
    Conclusion
    The results show that Iran has a strong competitive advantage in physician’s skills, low costs of treatment, travel and short waiting lists, respectively. Nevertheless, Iran is not highly advantageous in utilizing latest hospital technology and providing high-quality services to medical tourists.
    Keywords: Marketing, Medical Tourism, Hospitals, Iran
  • Hamid Moghaddasi, Leila Ghaderi, Nansa Pages 380-385
    Introduction
    The alignment of information systems with organizational objectives is a key challenge for health care organizations and the key to the success of the organization. The aim of this study was to review the literature on aligning health information systems with organizational objectives by organizations’ chief information officers (CIOs).
    Methods
    A literature survey was carried out using Google search engine, PubMed and Science Direct databases. The search strategy included using keywords such as “aligning”, “health information system”, “organizational objective”, “health care organization” and “CIO” to search in journals (full text and abstracts), books, proceeding of conference articles, and scientific documents from 1998 to 2014. An estimated total of 89 articles, books, theses, and proceedings were retrieved of which 35 cases were selected based on their relevance to this issue.
    Results
    Despite introduction of various methods and mechanisms in the literature, all studies agreed on several steps for alignment information system with organizational objectives. These objectives included understanding the organization, understanding the information technology domain and its capabilities, creating multiple information technology strategies and implementation of strategies by the chief information officers. It was possible to receive feedback and change the strategy of choice at every step.
    Conclusion
    Aligning information systems with organizational objectives is a dynamic process. Achieving this alignment requires a structured process. The most important mechanisms for this alignment include content, timing and personnel linkage in the process by chief information officers.
    Keywords: Aligning, Health Information Systems, Organizational Objectives, Chief Information Officers