فهرست مطالب

مدیریت اطلاعات سلامت - سال چهاردهم شماره 5 (پیاپی 57، آذر و دی 1396)

نشریه مدیریت اطلاعات سلامت
سال چهاردهم شماره 5 (پیاپی 57، آذر و دی 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/11/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نامه به سردبیر
  • مقاله پژوهشی
  • زهرا میدانی، محمد امین عصاری، سید غلامعباس موسوی، علی عطایی اندزق صفحات 187-193
    مقدمه
    امنیت سیستم شامل مجموعه ای از حفاظت های امنیتی مرتبط با نرم افزار، سخت افزار، کارکنان و سیاست های سازمانی می باشد که از سیستم های اطلاعاتی در برابر تهدیدات داخلی و خارجی محافظت می کند. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی امنیت سیستم های اطلاعات بیمارستانی HIS (Hospital Information Systems) در سه حوزه امنیت مدیریتی، فیزیکی و فنی انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع کیفی- توصیفی و جامعه پژوهش شامل چهار بیمارستان آموزشی دولتی از مناطق مختلف کشور بود که هر کدام HIS متفاوتی داشتند. داده ها با استفاده از چک لیستی مشتمل بر 134 سوال جمع آوری گردید. به منظور طراحی چک لیست، ابتدا معیارهای امنیتی لازم از روی استانداردهای امنیتی شناسایی و سپس الزامات امنیت HIS با استفاده از تکنیک Delphi اصلاح شده در سه حیطه امنیت مدیریتی، فیزیکی و فنی تعیین شد. پاسخ هر یک از سوالات چک لیست به صورت بله (نمره 1) و خیر (نمره صفر) در نظر گرفته شد. سطوح امنیتی HIS نیز از صفر تا 100 درصد و در پنج سطح خیلی پایین تا خیلی بالا تعیین گردید. داده ها با استفاده از آمار توصیفی مانند فراوانی و درصد مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    امنیت مدیریتی HIS در بیمارستان های مورد بررسی با 8/31 درصد و امنیت فیزیکی با 0/25 درصد در سطح پایینی قرار داشت. امنیت فنی HIS نیز در بیمارستان ها با 6/42 درصد، در سطح متوسطی بود.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر با آشکار ساختن نقاط ضعف امنیت HIS، بستر مناسبی را برای مدیران بخش های مدیریت اطلاعات سلامت و فن آوری اطلاعات بیمارستان ها فراهم می آورد تا در زمینه تدوین خط مشی ها، آموزش کاربران، کنترل دسترسی، مدیریت خطر و سایر ابعاد استانداردهای مدیریتی و فیزیکی اقدامات اصلاحی مناسبی را اجرا نمایند.
    کلیدواژگان: امنیت، سیستم های اطلاعات بیمارستانی، امنیت مدیریتی
  • اعظم سادات هاشمی، لیلا ریاحی، لیلا نظری منش صفحات 194-198
    مقدمه
    ثبت کامل و به موقع پرونده پزشکی بیماران، نقش مهمی در بهبود فعالیت های درمانی، آموزشی، پژوهشی و قانونی دارد. پرونده ناقص، انعکاس دهنده مراقبت و درمان ناقص است. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر اجرای دستورالعمل نحوه تکمیل پرونده بیماران توسط پزشکان بر میزان نواقص پرونده های پزشکی بیمارستان ضیائیان تهران صورت گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی- کاربردی بود که به صورت گذشته نگر در سال 1395 انجام شد. جامعه پژوهش را 2413 پرونده پزشکی در ماه های مرداد و آذر تشکیل داد. نمونه ها شامل 324 پرونده ناقص مرداد ماه (قبل از مداخله) و 288 پرونده ناقص آذر ماه (بعد از مداخله) بود. جهت جمع آوری اطلاعات، از چک لیست ممیزی اوراق پرونده استفاده گردید. در نهایت، داده ها با استفاده از آزمون Wilcoxon مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین نواقص پرونده های پزشکی قبل و بعد از مداخله به ترتیب 4/12 و 9/9 درصد به دست آمد. تاثیر معنی دار مداخله آموزشی در کاهش نواقص پرونده در فرم پذیرش و خلاصه ترخیص (012/0 = P)، درخواست مشاوره (048/0 = P)، گزارش عمل جراحی (001/0 > P)، خلاصه پرونده (001/0 = P) و بیهوشی (012/0 = P) مشاهده گردید، اما مداخله تاثیر معنی داری را در کل مستندسازی پرونده ها نشان نداد (238/0 = P).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج مطالعه حاضر، به نظر می رسد کاهش نواقص پرونده پزشکی در بیمارستان مورد بررسی معنی دار نبود که این امر می تواند بر روند درمان بیماران، کیفیت انتقال اطلاعات و استفاده در مراجع قانونی تاثیر بگذارد. نتایج پژوهش می تواند برای مسوولان و مدیران بیمارستان در راستای برنامه ریزی بهینه مفید باشد.
    کلیدواژگان: پرونده های پزشکی، مستندسازی، بیمارستان ها
  • مریم جهانبخش، مجید متین فر، سکینه سقاییان نژاد اصفهانی، اکبر حسن زاده، حبیب الله نیک افراز صفحات 199-204
    مقدمه
    وب سایت های بیمارستانی دارای قابلیت های بالایی برای ارایه اطلاعات و خدمات به مشتریان هستند. ارزیابی و مقایسه وب سایت های بیمارستانی، میزان بهره برداری آن ها از این قابلیت ها را مشخص می نماید و به شکل گیری رقابت سازنده بین بیمارستان ها کمک می کند. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف ارزیابی مقایسه ای وب سایت بیمارستان های دولتی و خصوصی شهر اصفهان انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع کاربردی و از دسته تحقیقات توصیفی- تحلیلی بود که در سال 1396 انجام گرفت. جامعه پژوهش شامل وب سایت های 13 بیمارستان دولتی و
    3 بیمارستان خصوصی شهر اصفهان بود. داده ها با استفاده از چک لیستی مشتمل بر 11 معیار اصلی و 69 معیار فرعی جمع آوری گردید و با استفاده از آمار استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    تفاوت معنی داری بین میانگین امتیازات کسب شده وب سایت های بیمارستان های دولتی و خصوصی در رابطه با 4 معیار اصلی «اطلاعات تماس و راه های دسترسی، خدمات پذیرش و نوبت دهی، ویژگی ها، طراحی و روزامدی صفحات و روابط عمومی» وجود داشت، اما بین میانگین امتیازات به دست آمده در 7 معیار دیگر و نیز امتیاز کلی تفاوت معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    با استفاده از نتایج مطالعه حاضر، مسوولان این حوزه می توانند گام های جدی تری جهت ارایه اطلاعات و خدمات مطلوب به مشتریان بردارند تا برای جلب مشتریان بیشتر و افزایش رضایتمندی آن ها وارد رقابت سازنده با یکدیگر شوند.
    کلیدواژگان: ارزیابی، وب سایت، بیمارستان های عمومی، بیمارستان های خصوصی
  • سید عبدالحسین موسوی ریگی، مژده دراهکی، سعید ابراهیمی صفحات 205-210
    مقدمه
    با توجه به اهمیت بخش اورژانس به عنوان قلب سیستم های بهداشتی، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با تخصیص بند 3 دستورالعمل برنامه تحول نظام سلامت به حضور متخصصان مقیم در بیمارستان های دولتی، تلاش می کند که مردم خدمات به هنگامی را دریافت نمایند. هدف از انجام مطالعه حاضر، مقایسه شاخص های عملکردی بخش اورژانس قبل و بعد از استقرار متخصصان مقیم در اجرای طرح تحول نظام سلامت در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی بوشهر بود.
    روش بررسی
    این تحقیق از نوع کاربردی بود و به صورت توصیفی- تحلیلی در سال 1394 در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی بوشهر انجام گرفت. به منظور جمع آوری داده ها، آمار مربوط به شاخص های عملکردی اورژانس طی سال های 1392 و 1393، با مراجعه به معاونت درمان استخراج گردید. داده ها با استفاده از آزمون Paired t مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و تفاوت شاخص ها به صورت توصیفی ارایه شد.
    یافته ها
    تفاوت معنی داری در میانگین درصد شاخص های «بیماران تعیین تکلیف شده ظرف مدت 6 ساعت، خروج بیماران از اورژانس کمتر از 12ساعت، ترک با رضایت شخصی و مدت زمان تریاژ در اورژانس» مشاهده شد (050/0 > P)، اما تغییرات میانگین شاخص درصد احیای ناموفق از لحاظ آماری معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    برنامه حضور متخصصان مقیم در بیمارستان ها، باعث بهبود شاخص های عملکردی اورژانس می شود و در صورت تداوم و اصلاح مستمر آن می تواند منجر به ارتقای سایر شاخص های بیمارستانی و در نهایت، ارتقای سلامت جامعه گردد.
    کلیدواژگان: دستورالعمل ها، متخصص، برنامه ریزی سلامت، اصلاحات نظام بهداشتی، اقامت پزشکی
  • زهرا مجردی، مرضیه مظفری صفحات 211-216
    مقدمه
    تامین دارو به عنوان یک کالای استراتژیک، از اهمیت ویژه ای در کشور برخوردار است. مطالعه حاضر با هدف مدیریت موجودی در زنجیره تامین دارو با استفاده از رویکرد شبیه سازی پویایی های سیستم صورت گرفت.
    روش بررسی
    این پژوهش به صورت موردی در بیمارستان رضوی مشهد انجام شد. بدین منظور، زنجیره تامین داروی Plavix در دو سطح داروخانه و بیمارستان مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا متغیرهای موجودی تعریف و ضمن طراحی حلقه های بازخوردی، روابط ریاضی مرتبط با آن ها مدل سازی شد. سپس نمودارهای علی و معلولی CLD (Causal Loop Diagram) و انباشت و جریان SFD (Stock and Flow Diagram) ایجاد گردید. شبیه سازی برای یک دوره سی روزه انجام گرفت.
    یافته ها
    شبیه سازی زنجیره تامین داروی Plavix در بازه یک ماهه در بیمارستان رضوی، حاکی از افزایش تقاضا و کاهش سطح موجودی بود؛ به طوری که 39 درصد بیماران موفق به دریافت دارو نشدند و در پایان ماه تعداد قابل توجهی موجودی مازاد وجود داشت.
    نتیجه گیری
    مطابق بررسی علی و معلولی انجام شده در مدل شبیه ساز، مشکلات موجودی داروی Plavix ناشی از افزایش تقاضا در بازه زمانی مورد بررسی و وجود ناهماهنگی در زنجیره تامین این دارو در بیمارستان رضوی می باشد. مدل پیشنهاد شده در مطالعه حاضر می تواند سیاست گذاران داروخانه و بیمارستان را جهت دستیابی به پیش بینی دقیق و ایجاد تصمیمات هماهنگ سفارش دهی و نگهداری ذخیره احتیاطی یاری رساند.
    کلیدواژگان: دارو، تامین و توزیع، موجودی دارو، شبیه سازی
  • زهرا کاظم پور، مریم ناخدا، مهدیه میرزابیگی، نادر نقشینه صفحات 217-223
    مقدمه
    کاربران در تعامل با نظام های بازیابی اطلاعات، تحت تاثیر عوامل مختلفی از جمله مدل های ذهنی قرار می گیرند. هدف از انجام مطالعه حاضر، تعیین رابطه مدل های ذهنی دانشجویان با رفتار جستجوی وب آن ها بود.
    روش بررسی
    در این پژوهش کاربردی، از رویکرد ترکیبی استفاده شد. جهت شناسایی مدل های ذهنی در مرحله کیفی، از تحلیل محتوای کیفی و ابزارهای مصاحبه نیمه ساختار یافته، تفکر با صدای بلند و مشاهده استفاده گردید. به منظور بررسی رفتار جستجوی وبی در مرحله کمی، روش تحلیل گزارش های تراکنش و ابزار مشاهده مورد استفاده قرار گرفت. سپس رابطه مدل های ذهنی با متغیرهای رفتار جستجوی وبی بررسی شد. جامعه مورد بررسی، دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بودند که 60 نفر از آن ها به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی (آزمون Kolmogorov-Smirnov و همبستگی Spearman) در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در تحقیق حاضر، 14 جزء مدل ذهنی شناسایی گردید. اغلب دانشجویان (55 درصد) مدل ذهنی ساختاری داشتند. همچنین، ارتباط معنی داری بین مدل های ذهنی دانشجویان با رفتار جستجوی وبی آن ها در متغیرهای طول جلسه جستجو، پیچیدگی پرسش های جستجو و جستجو به زبان طبیعی مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    مدل های ذهنی دانشجویان با برخی متغیرهای رفتار جستجوی وب ارتباط دارد. بنابراین، پژوهش در این زمینه امکان درک بهتر چرایی رفتارهای کاربران در موتورهای جستجو را فراهم می کند و می تواند راهگشای مناسبی برای ارتقای نظام های بازیابی اطلاعات باشد.
    کلیدواژگان: مدل ذهنی، رفتار جستجوی وب، موتور جستجو، دانشجویان
  • مقاله کوتاه
  • معصومه انصاری، الهام شهدادنژاد، مهرداد خالدیان، مزده سلاجقه صفحات 224-227
    مقدمه
    سواد سلامت به عنوان توانایی فرد در کسب، تحلیل و درک اطلاعات مورد نیاز جهت اتخاذ تصمیم صحیح در مورد سلامت تعریف می شود. هدف از انجام پژوهش حاضر، تعیین سطح سواد سلامت افراد 18 تا 50 ساله مراجعه کننده به کتابخانه های نهاد کتابخانه های عمومی شهر کرمان بود.
    روش بررسی
    در این تحقیق توصیفی، 375 نفر به عنوان نمونه به روش خوشه بندی انتخاب شدند. ابزار مطالعه، پرسش نامه استاندارد سنجش سواد سلامت ایرانیان با پایایی 89/0 بود. داده ها با استفاده از آزمون های Independent t و ANOVA یک طرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سواد سلامت در زیرمولفه «دانش» با 9/14 و در زیرمولفه «خواندن» با 5/8 به ترتیب بیشترین و کمترین مقدار را به خود اختصاص داد. 0/24 درصد (90 نفر) از مراجعه کنندگان سواد سلامت کافی، 3/52 درصد (196 نفر) سواد سلامت متوسط و 7/23 درصد (89 نفر) سواد سلامت ضعیفی داشتند. بنابراین، سواد سلامت مراجعه کنندگان به کتابخانه های عمومی شهر کرمان در سطح «متوسط» برآورد شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به متوسط بودن سطح سواد سلامت، ایجاد و ارایه محتوای بهداشتی معتبر و روزامد توسط مراکز بهداشتی- درمانی، در ارتقای سواد سلامت افراد جامعه موثر خواهد بود.
    کلیدواژگان: سواد سلامت، کتابخانه ها، سلامت
|
  • Zahra Meidani, Mohammad Amin Assari, Seyed Gholamabbas Moosavi, Ali Ataei-Andezag Pages 187-193
    Introduction
    System security includes a set of security protections related to software, hardware, personnel and enterprise policies that protect Information Systems (IS) against internal and external threats. The present study aimed to define a comprehensive security model and then, assess hospital information systems (HIS) security in three areas of administrative, physical and technical safeguards.
    Methods
    This was a qualitative-descriptive study. The study population included 4 public educational hospitals from different regions of the country, each with a different HIS. The data collection tool was a checklist of 134 questions. In order to design a checklist, first, the security criteria were identified from the security standards. Then, HIS security requirements were determined in three areas of administrative, physical and technical safeguards through modified Delphi method. The answers to the questions of the checklist were defined as Yes “1” or No “0”. HIS security level was identified in a five-level scale ranging from very low (0%) to very high (100%). Data were analyzed by descriptive statistics such as frequency and percentage.
    Results
    Administrative safeguards of HIS in studied hospitals with 31.8 % and physical safeguards with 25% had a low level of security. Moreover, technical safeguards of HIS in hospitals were observed to be a medium level of security with 42.6%.
    Conclusion
    The findings of this study expose HIS security weaknesses thus providing a good basis for managers of health information management and information technology departments in hospitals to implement appropriate corrective actions in policy formulation, user training, access control and risk management, and other dimensions of managerial and physical standards.
    Keywords: Security, Hospital Information Systems, Administrative Security
  • Azam Sadat Hashemi, Leila Riahi, Leila Nazarimanesh Pages 194-198
    Introduction
    The full and timely documentation of medical records plays an important role in the improvement of medical, legal, educational, treatment and research processes. Incomplete record keeping is indicative of defective care and treatment. The purpose of this study was to determine the effect of implementation of the instructions on filling the patient's records by physicians on the incompleteness of medical records of Ziaeian Hospital, Tehran, Iran.
    Methods
    This descriptive applied study was carried out at Ziaeian Hospital in 2016. The study population included 2413 medical files filled out in August and December. The sample included 324 incomplete medical files from August (before the implementation) and 288 incomplete medical records in December (after implementation). The medical record checklist was used to collect data. SPSS and Wilcoxon signed-rank tests were employed for data analysis.
    Results
    The mean number of defects was 12.4 and 9.9 before and 9.9 after the intervention, respectively. Number of defects in the admission document (P = 0.012), counseling request (P = 0.048), surgery report (P = 0.001), case summary (P = 0.001) and anesthesia (P = 0.012) showed a significant reduction in the number of defects and the effectiveness of the intervention. However, in total medical record documentation, the intervention was not effective (P = 0.238).
    Conclusion
    It appears that reducing the defects in medical records of Ziaeian Hospital has not been significant which can affect the treatment of patients, the quality of transmission of information and also use of medical records by legal authorities. The results of this research can be useful for hospital directors and managers for a more optimal planning approach.
    Keywords: Medical Records, Documentation, Hospitals
  • Maryam Jahanbakhsh, Majid Matinfar, Sakineh Saghaeiannejad-Isfahani, Akbar Hassanzadeh, Habibollah Nikafraz Pages 199-204
    Introduction
    Hospital websites have a high potential for providing information and services to customers. The assessment and comparison of hospital websites determine the extent of their utilization and contributes to the formation of constructive competition between hospitals. Therefore, the present study was conducted with the aim of comparative assessment of the websites of public and private hospitals.
    Methods
    This applied research is an analytical-descriptive study and was conducted in 2017. The study population included 13 public hospital websites and 3 private hospital websites in Isfahan, Iran. The data were gathered through a checklist based on 11 main and 69 sub-criteria and analyzed by inferential statistics.
    Results
    There was a significant difference between the average of scores obtained from public and private hospitals’ websites in terms of the 4 main criteria including contact information and access methods, admission service and reservation, features, design and updating of pages and public relations. However, there was no significant difference between the average of scores obtained in terms of 7 other criteria and the overall score.
    Conclusion
    The assessed websites did not fully utilize web capabilities and did not have a favorable status. Therefore, according to the results of this research, the authorities in this area must provide the information and services to the customers in a desirable way so that they can compete with other hospitals in order to attract more customers and improve customer satisfaction.
    Keywords: Assessment, Website, Public Hospitals, Private Hospitals
  • Seyed Abdolhosein Mousavi-Rigi, Mozhdeh Dorahaki, Saeed Ebrahimi Pages 205-210
    Introduction
    Due to the importance of the emergency department of hospitals, section three of health sector evolution plan emphasizes on the specialist residency program in governmental hospitals. The purpose of this study was the comparison of performance indices of Emergency Departments before and after implementation of specialist residency program under the health sector evolution plan in the hospitals of Bushehr University of Medical Sciences, Iran.
    Methods
    This was a descriptive-analytic study performed at the Bushehr University of Medical Sciences public hospitals. The researcher collected performance indicators of the emergency ward during 2013 and 2014 period by visiting the university’s deputy of health. Data were analyzed using paired t-test and differences were presented descriptively.
    Results
    The result of comparing performance indicators using paired t-test showed that the difference observed in performance indicators including the percentage of patients who processed in 6 hours, the percentage of patients discharged from the department within 12 hours, patients discharged against medical advice and the average duration of triage in emergency was significant (P
    Conclusion
    Instructions in healthcare evolution plan for specialist residency in public hospitals were successful in improving performance indicators of emergency ward except for the unsuccessful CPR percentage which showed no significant change. In general, this plan has improved the performance indicators of emergency ward and, if continued and continuously improved, can lead to the improvement of other hospital indicators and ultimately the improvement of healthcare as a whole.
    Keywords: Instructions, Specialist, Health Planning, Healthcare Reform, Medical Residency
  • Zahra Mojaradi, Marzieh Mozafari Pages 211-216
    Introduction
    Providing medicine as a strategic product has a special importance in every country. This research was done with the goal of managing inventories in the medicine supply chain using system dynamic approach.
    Methods
    The current research was carried out as a case study in Mashhad Razavi Hospital, Iran. Plavix tablet supply chain was studied in two levels including the pharmacy and the hospital. The inventory variables were identified and mathematical relations were stated for feedback loops. Then, causal loop diagram (CLD) and stock and flow diagram (SFD) were designed. The simulation was performed for a 30-day interval.
    Results
    The results of Plavix tablet supply chain simulation for a 30-day interval showed a remarkable increase in the demand and decrease in inventory levels in a way that 39% of the patients were not served while some extra tablets remained at the end of the study period.
    Conclusion
    According to the cause and effect study of the simulation model, Plavix inventory problems were due to the increased demand in the studied time period and the inconsistency in the supply chain of this drug in Razavi Hospital. The proposed model of this study can help the policy makers of pharmacies and hospitals to achieve accurate prediction and coordinated decision making in ordering and safety stock holding policies.
    Keywords: Medicine, Supply, Distribution, Medicine Inventories, Simulation
  • Zahra Kazempour, Maryam Nakhoda, Mahdieh Mirzabeigi, Nader Naghshineh Pages 217-223
    Introduction
    Due to various factors such as mental models, users apply different methods when searching information retrieval systems. Therefore, this study aimed to determine the relationship between the students of Isfahan University of Medical Sciences (IUMS) mental models and their web searching behavior.
    Methods
    A mixed approach was used in this applied research. In the identification stage (qualitative stage), the components of users’ mental models were determined using qualitative content analysis methods and semi-structured interviews, thinking aloud protocol and observation. Then, the types of mental models were identified. In quantitative stage, transaction log analysis and observation tool were used to investigate web search behavior. Then, the relationship between user's mental models and some variables of their web search behavior was investigated. The study population included all post-graduate students of IUMS among which 60 students were selected using purposeful sampling method. The descriptive and inferential statistics (Kolmogorov–Smirnov and Pearson correlation) was recruited using SPSS software.
    Results
    In this research, 14 mental model components were identified. The majority of students (55%) had structural mental models. A significant association was observed between students’ mental models and web searching behavior in impact search session length, the complexity of query and natural language queries variables.
    Conclusion
    Students’ mental models impact some web searching behavior variables, therefore, research in this field can lead to a better understanding of why users behave in certain ways. It can be a good method for improving information retrieval systems.
    Keywords: Mental Model, Web Searching Behavior, Search Engine, Students
  • Masomeh Ansari, Eham Shahdadnejad, Mehrdad Khalediyan, Mozhdeh Salajegheh Pages 224-227
    about person’s health. The purpose of this study was to determine the level of literacy among 18-50-year old people that referred to the public libraries of Kerman, Iran.
    Methods
    Sample size determined 375 people using clustering method. Research tool was health literacy for Iranian adults (HELIA) standard assessment questionnaire (reliability was 0.89). Data were analyzed by Student's independent t-test and analysis of variance (ANOVA).
    Results
    Mean of health literacy has the highest and lowest scores in knowledge (14.9) and reading (8.5) subcomponents, respectively. Research findings, in general, showed that 24% (90 people) of clients had sufficient health literacy, 52.3% (196 people) had average health literacy and 23.7% (89 people) had weak health literacy. Therefore, health literacy level of 18-50-year old clients of libraries under coverage public libraries institution of Kerman was middle.
    Conclusion
    In regard to the middle level of health literacy, creating and presenting valid and up-to-date hygienic content of health centers could be effective in promoting the public health literacy level of society.
    Keywords: Health Literacy, Libraries, Health