فهرست مطالب

مدیریت اطلاعات سلامت - سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 61، امرداد و شهریور 1397)

نشریه مدیریت اطلاعات سلامت
سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 61، امرداد و شهریور 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله پژوهشی
  • به یانه سید امینی، لیلا ریاحی *، محمود محمودی مجدآبادی فراهانی، سید جمال الدین طبیبی، ایروان مسعودی اصل صفحات 99-105
    مقدمه
    یکپارچگی نظام سلامت منافع زیادی برای بیماران، ارایه دهندگان و نظام سلامت دارد. تحقیق حاضر با هدف شناسایی متغیرهای عملکردی و اطلاعاتی موثر بر یکپارچگی نظام سلامت ایران در سال 1396 صورت گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی- پیمایشی بود که در دو بخش کلی انجام شد. در بخش اول، با بررسی ادبیات پژوهش و مصاحبه با متخصصان عرصه بهداشت و درمان، مهم ترین مولفه های یکپارچگی نظام سلامت استخراج گردید. در بخش دوم، داده های حاصل از بخش اول جهت تدوین الگوی یکپارچگی مورد استفاده قرار گرفت و متغیرهای طراحی پرسش نامه پژوهش آماده شد. الگوی به دست آمده از طریق نظرات متخصصان و تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی اعتبارسنجی گردید. داده های مورد نیاز برای تحلیل عاملی، از طریق توزیع پرسش نامه میان 506 نفر از متخصصان بیمارستان های پنج استان در ایران جمع آوری شد و در نهایت، با استفاده از آزمون تحلیل عاملی تاییدی مورد تجزیه و تحلیل تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بر اساس نتایج تحلیل عاملی اکتشافی، «مدیریت اطلاعات» در بعد عملکردی- اطلاعاتی با بار عاملی 665/0، بیشترین اهمیت را به خود اختصاص داد. با توجه به ضرایب استاندارد تحلیل عاملی تاییدی، میزان تاثیر عامل عملکردی- اطلاعاتی در یکپارچگی، 95/0 بود. همچنین، «وجود سیستم ارجاع» ، «وجود سیستم پشتیبانی تصمیم گیری» و «مدیریت منابع مالی» با بار عاملی 79/0، بیشترین اهمیت را در یکپارچگی نظام سلامت داشتند.
    نتیجه گیری
    نظام سلامت می تواند از طریق مدیریت منابع مالی، انسانی و اطلاعاتی و توسعه سیستم های اطلاعاتی و پرونده های سلامت الکترونیکی و سیستم نظارت بر عملکرد، پشتیبانی لازم را برای یکپارچگی نظام سلامت به عمل آورد و اطلاعات بالینی، مالی و مدیریتی را در راستای بهبود کیفیت مراقبت، ادغام نماید.
    کلیدواژگان: سیستم های یکپارچه، سیستم های یکپارچه مراقبت سلامت، سیستم های پیشرفته یکپارچه مدیریت اطلاعات، نظام های سلامت
  • سید محمدحسین حسینی *، محمدرضا حمیدی زاده، بهمن حاجی پور، عباسعلی حاجی کریمی صفحات 106-113
    مقدمه
    رقابت پذیری زنجیره تامین بیمارستانی، نشان دهنده قابلیت یک بیمارستان در ارایه خدمات در رقابت با دیگر بیمارستان ها است. زنجیره تامین بیمارستانی رقابت پذیر، توانایی رقابت با سایر بیمارستان ها را در ارایه خدمات به بیماران دارد. هدف از انجام پژوهش حاضر، ارایه مدل زنجیره تامین بیمارستانی رقابت پذیر بود.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش کیفی- کمی انجام شد. در مرحله اول با بررسی پیشینه پژوهش به روش فراترکیب و انجام 12 مصاحبه اکتشافی با افراد مطلع کلیدی بیمارستان های خصوصی، مولفه های رقابت پذیری زنجیره تامین بیمارستانی استخراج و پس از دریافت نظر خبرگان با روش مصاحبه کانونی، با مشارکت 8 نفر از متخصصان حوزه بهداشت و درمان کشور، مدل عملیاتی پژوهش طراحی و سنجه های پرسش نامه بر اساس نسبت اعتبار محتوا تایید گردید. جامعه آماری تحقیق در بخش کمی شامل رئیس و معاونان بیمارستان های خصوصی فعال شهر تهران (73 بیمارستان) بود (238 نفر). برای اطمینان، 272 پرسش نامه برای مدیران ارشد 34 بیمارستان خصوصی ارسال شد که 244 پرسش نامه جمع آوری گردید. برای بررسی پایایی از ضریب Cronbach's alpha و پایایی ترکیبی استفاده گردید. داده ها به روش مدل سازی معادلات ساختاری، با رویکرد حداقل مربعات جزیی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    سازه های سه گانه پیشران های رقابت پذیری (شامل متغیر های استراتژی، فن آوری اطلاعات، سرمایه انسانی، یکپارچگی و منابع فیزیکی) ، عوامل رقابت پذیری (شامل تخصص گرایی، پاسخ به تقاضا، برون سپاری، روابط با تامین کنندگان، استانداردسازی، تسهیم اطلاعات، گردشگری سلامت و سبک مدیریت) و عملکرد رقابتی زنجیره تامین (شامل مشتری، مالی، فرایندهای سازمانی و یادگیری و نوآوری) به عنوان مولفه های اصلی مدل رقابت پذیر زنجیره تامین بیمارستانی شناسایی شد.
    نتیجه گیری
    شاخص های شناسایی شده، چارچوب جامعی را برای افزایش رقابت پذیری زنجیره تامین بیمارستانی فراهم می کند که با به کارگیری آن، عملکرد زنجیره تامین بیمارستان در برابر رقبا بهبود می یابد.
    کلیدواژگان: تامین بیمارستانی، خدمات متمرکز بیمارستانی، بیمارستان های خصوصی، رقابت مدیریت شده
  • مهدی ابراهیمی، سید امیرحسین طیبی ابوالحسنی *، مروارید رستمی صفحات 114-119
    مقدمه
    با توجه به این که گردشگری پزشکی امروزه به یک صنعت تبدیل شده است، شناخت هرچه بهتر بازار این حوزه می تواند حایز اهمیت باشد. یکی از راه های شناخت بازار و مخاطبان آن، خوشه بندی آن ها و شناخت ویژگی های هر خوشه است. مطالعه حاضر با هدف تعیین و تحلیل متغیرهای جمعیت شناختی، جغرافیایی و رفتاری در درون خوشه های بازار گردشگری پزشکی انجام شد.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع توصیفی- پیمایشی بود و داده ها با استفاده از ابزار پرسش نامه جمع آوری شد. بدین منظور، 151 پرسش نامه به صورت نمونه گیری خوشه اییک مرحله ای، توسط بیماران خارجی بیمارستان های منتخب شهر تهران تکمیل گردید. داده های به دست آمده پرسش نامه ها با استفاده از آزمون K-means و ضریب همبستگی χ2 در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    چهار خوشه متفاوت اول، دوم، سوم و چهارم شناسایی شد که تفاوت های معنی داری از لحاظ متغیرهای مورد بررسی با یکدیگر داشتند. به عبارت دیگر، جنسیت، سن، تحصیلات و درامد به عنوان متغیرهای جمیت شناختی و کشور مبدا گردشگران نیز به عنوان متغیر جغرافیایی در نظر گرفته شد. متغیرهای رفتاری شامل تعداد دفعات سفر، مدت زمان اقامت در ایران، نوع خدمت درمانی دریافت شده، منبع اصلی اطلاعات برای سفر به ایران، شیوه تنظیم درمان، انجام فعالیت جانبی و نوع آن بود. تفاوت معنی داری در اغلب متغیرهای رفتاری میان خوشه های متفاوت مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    توجه به تفاوت خوشه ها باید مد نظر سیاست گذاران و فعالان این حوزه قرار گیرد. ارایه برنامه منظم و مدون جهت شناخت و برنامه ریزی مناسب برای گردشگران پزشکی عراقی حایز اهمیت است. همچنین، مدیران حوزه گردشگری پزشکی می توانند با ارایه برنامه های جانبی و همکاری بیمارستان ها و آژانس ها، هرچه بیشتر از این بازار بالقوه استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: گردشگری پزشکی، بازار، خوشه بندی، تهرانگردشگری پزشکی، بیمارستان ها، ایران
  • سید جواد قاضی میرسعید، فرزانه مقیم خان* صفحات 120-125
    مقدمه
    هسته ارایه خدمات مراقبت بهداشتی، فراهم آوری اطلاعات برای بیماران می باشد. اثرات منفی بیماری سرطان بر کیفیت زندگی مبتلایان، آنان را نیازمند به دریافت مراقبت جامعی به نام مراقبت تسکینی کرده است. پژوهش حاضر با هدف تعیین رفتار اطلاعاتی بیماران مبتلا به سرطان در زمینه مراقبت های تسکینی در شهر تهران انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع مقطعی- توصیفی و جامعه آماری آن متشکل از 100 بیمار مبتلا به سرطان بود. نمونه گیری به روش غیر تصادفی در دسترس صورت گرفت. داده ها با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته ای که از نظر روایی توسط صاحب نظران تایید شده بود و پایایی مناسبی داشت (89/0 = α) ، جمع آوری گردید. برای توصیف داده ها از میانگین و انحراف معیار استفاده شد.
    یافته ها
    نیاز اطلاعاتی در بعد مراقبت روانی بیش از دیگر ابعاد مراقبت تسکینی بود. بالاترین منبع اطلاعاتی مورد استفاده، «صحبت با پرستار» و بیشترین تمایل بیمار به منبع اطلاعاتی، «پزشک معالج» انتخاب گردید. در قسمت موانع دسترسی به اطلاعات، «عدم وقت کافی پزشک و پرستار» بیشترین مانع را به خود اختصاص داد و خدمات «مشاوره های رایگان حضوری توسط تیم مراقبت تسکینی» نیز به عنوان بالاترین اولویت در انتخاب خدمات اطلاع رسانی از جانب بیمار ذکر گردید.
    نتیجه گیری
    توجه تیم درمانی به ویژه پزشک و پرستار به نیازهای اطلاعاتی بیماران، رفع نگرانی ها، استرس ها و دیگر نیازهای بیمار، از جمله نکات مهم مطالعه حاضر بود. همچنین، هم زمان با حضور این تیم، خدمات اطلاع رسانی شامل استفاده از فضاهای مجازی، تشکیل گروه های مجازی و استفاده از مشاوران اطلاعات پزشکی در مراکز درمانی برای پاسخدهی به نیازهای بیماران، از جمله مسایل مطرح شده می باشد.
    کلیدواژگان: رفتار اطلاعاتی، ارزیابی نیازها، مراقبت تسکینی، سرطان
  • علی منصوری *، مرجان فروزنده شهرکی، محمد امین عرفان منش صفحات 126-131
    مقدمه
    یکی از شاخص های تعیین کیفیت برون دادهای پژوهشی دانشگاه ها، قابلیت استفاده از آن ها در فرایند تبدیل علم به فن آوری از طریق مطالعه میزان استنادشدگی از سوی پروانه های ثبت اختراع می باشد. در همین راستا، پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان استنادشدگی برون دادهای پژوهشی هشت دانشگاه تیپ یک علوم پزشکی کشور از سوی پروانه های ثبت اختراع در پایگاه Scopus طی بازه زمانی سال های 2000 تا 2015 انجام شد.
    روش بررسی
    جامعه این مطالعه شامل تمامی برون دادهای علمی دانشگاه های علوم پزشکی تیپ یک کشور نمایه شده در پایگاه استنادی Scopus از سال 2000 تا 2015 بود. داده های پژوهش با استفاده از پایگاه SciVal جمع آوری گردید و در نهایت، به روش توصیفی- همبستگی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از مجموع 76111 برون داد علمی دانشگاهای مورد بررسی، در مجموع 998 برون داد پژوهشی 3145 بار از سوی پروانه های ثبت اختراع مورد استناد قرار گرفته بود. میزان استنادشدگی برون دادهای پژوهشی هشت دانشگاه علوم پزشکی تیپ یک کشور از سوی پروانه های ثبت اختراع در مقایسه با میانگین ایران (39/0 درصد) در سطح بالاتر و در مقایسه با میانگین جهانی (1/1 درصد) در سطح پایین تری قرار داشت. همچنین، شاخص های SNIP (Source Normalized Impact per Paper) و SJR (SCImago Journal Rank) تعداد نویسندگان مقاله ها و تعداد سازمان های مشارکت کننده در مقاله تاثیر معنی داری بر احتمال استنادشدگی برون دادهای پژوهشی دانشگاه های مذکور از سوی پروانه های ثبت اختراع داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده از پژوهش، ضمن تعیین وضعیت فعلی دانشگاه ها در میزان استناد شدگی تولیدات علمی از سوی پروانه های ثبت اختراع، این امکان را نیز برای دانشگاه ها ایجاد نمود که بتوانند برنامه ریزی مناسبی برای هدایت تولیدات علمی جهت انتشار در مجلات مناسب داشته باشند و پژوهشگران را در جهت بهبود این وضعیت هدایت نمایند.
    کلیدواژگان: ارتباطات علمی، پروانه های ثبت اختراع، دانشگاه ها
  • عبدالرسول خسروی، عاطفه اسفندیاری، مهری اطاقی* صفحات 132-138
    مقدمه
    پزشکان به دلیل مشغله زیاد، اغلب فرصت کافی برای به روز کردن اطلاعات بالینی خود ندارند. وجود کتابداران پزشکی در بیمارستان می تواند در جهت رفع نیازهای متخصصان سلامت کمک کننده باشد. در این راستا، پژوهش حاضر به شناسایی موانع ایفای نقش کتابداران پزشکی در تسهیل ارتباطات علمی از دیدگاه متخصصان جامعه علوم پزشکی بوشهر در سال 1395 پرداخت.
    روش بررسی
    این مطالعه با استفاده از روش کیفی و از طریق مصاحبه های نیمه ساختار یافته انجام شد. مصاحبه ها تا رسیدن به سطح اشباع ادامه پیدا کرد و نمونه گیری به صورت هدفمند صورت گرفت. در نهایت، 10 نفر از پزشکان و پیراپزشکان بوشهر در مطالعه شرکت نمودند.
    یافته ها
    بر اساس دیدگاه مصاحبه شوندگان و صاحب نظران، پنج مانع «نگرشی، فردی، ساختاری، فنی و سازمانی» در ایفای نقش کتابداران پزشکی جهت تسهیل ارتباطات علمی جامعه پزشکان و پیراپزشکان شناسایی گردید که موانع فردی به عنوان مهم ترین موانع تاثیرگذار بر ایفای نقش کتابداران پزشکی شناسایی شد.
    نتیجه گیری
    با استفاده از نتایج به دست آمده و چالش های مشخص شده، می توان با بهره گیری از اصلاحات ساختاری و سازمانی و همچنین، تغییراتی در عوامل نگرشی و رفتاری، ارتباطات علمی پزشکان و پیراپزشکان بیمارستان شهدای خلیج فارس بوشهر را تسهیل کرد. همچنین، نتایج پژوهش حاضر می تواند مشکلات کتابداران را برطرف نماید و راهگشایی جهت تشکیل کمیته ای برای آموزش های فردی کتابداران پزشکی باشد.
    کلیدواژگان: کتابداران، مدارک پزشکی، مدیران مدارک پزشکی
  • فاطمه باجی *، فریدون آزاده، پرستو پارسایی محمدی، شوکت پرماه صفحات 139-145
    مقدمه
    ایجاد تصویری از وضعیت ساختار مفهومی تحقیقات صورت گرفته در زمینه سواد سلامت و همچنین، بررسی میان رشته ای بودن و روابط میان حوزه ای آن ضروری به نظر می رسد. هدف از انجام پژوهش حاضر، ترسیم ساختار فکری حوزه سواد سلامت بر اساس تحلیل هم واژگانی در پایگاه اطلاعاتی Web of Science طی سال های 1993 تا 2017 بود.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش علم سنجی انجام شد و برای انجام تحلیل هم واژگانی، تحلیل شبکه اجتماعی مورد استفاده قرار گرفت. جامعه تحقیق را کلیه پیشینه های مربوط به برون دادهای علمی حوزه سواد سلامت به تعداد 7239 مدرک، در پایگاه Web of Science طی سال های 1993 تا 2017 تشکیل داد. برای تحلیل داده ها از شاخص های پیوستگی شبکه و شاخص های مرکزیت استفاده گردید.
    یافته ها
    ضریب خوشه بندی (01/7) و تراکم شبکه (58/0) هم واژگانی این حوزه بالا بود. همچنین، ساختار فکری این حوزه از 8 خوشه موضوعی تشکیل شد. حوزه های مراقبت های بهداشتی، روان پزشکی و روان شناسی، بهداشت عمومی، علوم اجتماعی، ارتباطات، خدمات بهداشتی و آموزش بهداشت، بالاترین میزان مرکزیت را در کل شبکه این حوزه به خود اختصاص داد.
    نتیجه گیری
    ساختار فکری حوزه سواد سلامت، یک ساختار پیوسته با ارتباط مناسب میان مفاهیم و موضوعات تشکیل دهنده آن است که ماهیت و قوام اصلی این حوزه را نشان می دهد و به عنوان شاخه ای از علوم پزشکی توانسته است ارتباطات منسجم و پایداری با حوزه های علوم اجتماعی و انسانی برقرار کند. در نهایت، نتایج به دست آمد به پژوهشگران حوزه سواد سلامت کمک می کند تا بر اساس حوزه های تاثیرگذار شناسایی شده، به تبیین روند مطالعات آینده این حوزه بپردازند.
    کلیدواژگان: سواد سلامت، شبکه های اجتماعی، پایگاه داده، علم سنجی
  • بیان تجربه
|
  • Bayaneh Seyedamini, Leila Riahi *, Mahmoud Mahmoudi, Majdabadifarahani, Seyed Jamaleddin Tabibi, Iravan Masoudi, Asl Pages 99-105
    Introduction
    Integration in the health system has many benefits for patients, providers, and the system itself. This research was conducted to determine the functional and informational variables affecting the integration of Iranian health system in period of years 2017-18.
    Methods
    The present exploratory study was conducted in two phases. In the first phase, factors affecting health system integration were extracted from the literature as well as from interviews with experts in healthcare administration. In the second phase, data from the first phase were integrated, and a model of health system integration was designed resulting in a researcher-made questionnaire. The model was validated through qualitative (i.e., expert opinion), and quantitative (i.e., exploratory and confirmatory factor analysis) approaches. The data were collected from 506 specialists in hospitals in 5 provinces of Iran. Exploratory and confirmatory factor analysis was used to analyze the data.
    Results
    According to the results of exploratory factor analysis in the functional-information dimension, "information management" was the most important item with 0.665 of factor load. Regarding the standard coefficient of confirmatory factor analysis, the effect of the functional-information factor on integration was 0.95. The existence of a referral system, the existence of a decision supporting system, and the management of financial resources, also had the greatest importance in the integration of the health system with 0.79 of factor load.
    Conclusion
    The health system can provide the necessary support for health system integration through management of financial, human, and information resources, as well as the development of information systems and electronic health records, and performance monitoring. It can also integrate clinical, financial, and management information in order to improve the quality of care.
    Keywords: Systems Integration, Integrated Health Care Systems, Integrated Advanced Information Management Systems, Healthcare Systems
  • Seyed Mohammad Hossein Hosseini *, Mohammadreza Hamidizadeh, Bahman Hajipoor, Abbasli Hajikarimi Pages 106-113
    Introduction
    Hospital supply chain (HSC) competitiveness represents the ability of a hospital to provide its services in competition with other hospitals. The competitive HSC has the ability to compete with other hospitals in provide services to patients. The purpose of this research was to provide a competitive model for HSC.
    Methods
    This was a mixed-method study. By reviewing the literature using meta-analysis method, and performing 12 exploratory interviews with the key informants of private hospitals, the components of competitive HSC were extracted. Then, the opinions of health professionals in focus group were gathered, the competitive model of HSC was designed, and the indicators of questionnaire were finalized. The statistical population of the study consisted of the directors and assistant directors of private hospitals in Tehran, Iran (73 hospitals), with a sample of 238 people. In order to increase the certainty, 272 questionnaires were sent to top managers of 34 private hospitals, and 244 questionnaires were collected. The content validity of the questionnaire was confirmed by the participation of 17 health professionals in the country. Cronbach's alpha coefficient and composite reliability were used to verify the reliability. Data was analyzed using structural equation modeling with partial least squares approach using SmartPLS 3 software.
    Results
    Triple constructs of competitiveness leading factors (including strategy, information technology, human resource, and integrity), competitiveness factors (including specialization, demand management, outsourcing, supplier’s relationship, standardization, information sharing, and health tourism), and competitive supply chain performance factors (including customer, financial, organizational processes, and learning and innovating) were identified as the main components of the HSC competitive model.
    Conclusion
    Identified indicators provide a comprehensive framework for increasing the competitiveness of the HSC, which will improve the performance of HSC against competitors.
    Keywords: Hospital Purchasing, Centralized Hospital Services, Private Hospitals, Managed Competition
  • Mahdi Ebrahimi, Seyed Amirhossein Tayebi, Abolhasani *, Morvarid Rostami Pages 114-119
    Introduction
    Due to the current role of medical tourism as an industry, better understanding of its market can be important. One way to understand the market and its targets is through clustering them, and understanding the characteristics of each cluster. The present study was conducted to determine and analyze the demographic, geographic, and behavioral variables within the clusters of medical tourism market.
    Methods
    This was a descriptive-survey conducted using a questionnaire. 151 questionnaires were completed by foreigner patients in selected hospitals in Tehran City, Iran, who were selected using one-stage cluster sampling. The results of the questionnaires were examined using K-means and chi-square correlation coefficient via SPSS software.
    Results
    The findings identified four different clusters of medical tourists, namely first, second, third, and fourth clusters, with significant differences in terms of the studied variables. In other words, the examined demographic variables included gender, age, education and income, the country of origin of tourists was considered as a geographical variable, as well as behavioral variables including the number of trips, the length of stay in Iran, the type of medical service received, the main source of information for travel in Iran, the method of regulating treatment, doing side activity, and the type of side activity. All the variables had significant differences in different clusters.
    Conclusion
    The differences in clusters should be considered by policymakers and activists in this area. It is important to provide a regular and systematic program for recognizing and planning of Iraqi medical tourists. Furthermore, medical tourism managers can provide an increasing number of side plans in cooperation with hospitals and agencies for this potential market.
    Keywords: Medical Tourism, Hospitals, Clustering, Iran
  • Seyed Javad Ghazi, Mirsaeed, Farzaneh Moghimkhan * Pages 120-125
    Introduction
    The core of health care services is providing information for patients. The negative effects of cancer on the quality of patients’ life require them to receive comprehensive care, called "palliative care". The present study was conducted with the aim to evaluate the information behavior of patients with cancer in the field of palliative care.
    Methods
    A descriptive cross-sectional study was performed on 100 patients with cancer. Sampling was selected in a non-randomized and convenience method. Data were collected by a researcher-made questionnaire, with approved validity and reliability (α = 0.89), distributed among the patients. Finally, mean and standard deviation were used to describe the data.
    Results
    The information needs in "mental health" care was more than other palliative care dimensions. The highest source of information used was "talk with the nurse", and the patient's most willingness to source information was "physician". The "shortage of physicians’ and nurses’ time" was mentioned as the highest barrier, and "free counseling by the poverty care team" as the highest priority in the selection of patient information services.
    Conclusion
    The attention of the treatment team, especially the physician and nurse, to the patient's information needs, as well as the elimination of concerns, stress, and other needs of the patient was of the important points in this study. Moreover, alongside this team, information services include the use of virtual spaces, the organization of virtual groups, and the use of medical information counselors in health centers to meet the patient's needs, is from the issues considered in this study.
    Keywords: Information Behavior, Needs Assessment, Palliative Care, Neoplasms
  • Ali Mansouri *, Marjan Forouzandeh, Shahraki, Mohammad Amin Erfanmanesh Pages 126-131
    Introduction
    One of the indicators of research outputs of universities is assessment of the capability to of transferring knowledge to technology via assessment of citedness of scholarly outputs by patents. Current research aimed to investigate the status and factors associated with the citedness of scholarly outputs by patents in Scopus for the type 1 medical science universities of Iran during 2000-2015 period.
    Methods
    Research population comprised of all scholarly output published by eight type 1 Iranian medical science universities (Tehran, Shahid Beheshti, Shiraz, Isfahan, Tabriz, Mashhad, Ahwaz, and Kerman) in Scopus database during 2000-2015 period. Data were collected from Elsevier’s SciVal. Moreover, data analysis was conducted using descriptive correlation statistics.
    Results
    Of 76111 studied publications, 998 scientific outputs were cited 3145 times from patents. Citedness rate of medical science universities’ scholarly output were found to be higher than the average rate of Iran (0.39%), but lower than the international average rate (1.1%). The highest and lowest shares of cited publications by patents were seen in the Tehran University of Medical Sciences (1.53%) and Tabriz University of Medical Sciences (0.58%), respectively. Results of running a series of multiple linear regression tests showed that four indicators, namely Source Normalized Impact per Paper (SNIP), SCImago Journal Rank (SJR), total number of publication’s authors, and total number of publication’s contributing institutions had statistically significant impacts on possibility of citedness of scholarly outputs by patents.
    Conclusion
    In addition to the topic and practical nature of the scholarly output, results of the study showed that research collaboration, as well as publishing in high quality journals, has an impact on getting cited by patents.
    Keywords: Scholarly Communication, Patents, Universities
  • Abdolrasoul Khosravi, Atefeh Esfandiari, Mehri Otaghi * Pages 132-138
    Introduction
    As physicians have not sufficient time for updating their clinical information, medical librarians could play an important role to satisfy their needs. This study aimed to identify the obstacles towards the role-playing of medical librarians in facilitating the scientific communications among physicians and paramedical practitioners based on the viewpoint of medical professionals in Bushehr University of Medical Sciences, Bushehr, Iran.
    Methods
    This qualitative study was conducted using semi-structured interviews. Interviews were continued until all relevant themes and domains saturated. Sampling was done purposefully. In this study, 10 physicians and paramedical practitioners were chosen to ask the questions.
    Results
    According to the interviews, five barriers were identified entitled attitude, individual, structural, technical, and organizational aspects towards the role-playing of medical librarians in facilitating the scientific communications among physicians and paramedical practitioners. The most important obstacle was a personal obstacle.
    Conclusion
    Using the results of this research and the identified challenges, it is possible to use the structural and organizational reforms as well as changes in attitudinal and behavioral factors to facilitate the scientific communication between physicians and paramedical staff of the Shohada of Persian Gulf Hospital in Bushehr. The results of this study can be used to solve the organizational problems of libraries. Moreover, this research can be used to formulate a plan for personal training of medical librarians.
    Keywords: Librarians, Medical Records, Medical Record Administrators
  • Fatemeh Baji *, Fereydoun Azadeh, Parastoo Parsaei, Mohammadi, Shoukat Parmah Pages 139-145
    Introduction
    Creating an image of the conceptual structure of health literacy area, as well as the study of interdisciplinary and the relationship between its domains seems necessary. The present study examined the intellectual structure of health literacy area in Web of Science database using co-word analysis.
    Methods
    This was a scientometrics research and bibliometric study, carried out using co-word analysis method. Social network analysis was used for this purpose. The research community compiled all the relevant scientific literature on the field of health literacy in Web of Science during the years 1993-2017. For data analysis, network integrity and centrality indices were used.
    Results
    Clustering co-efficient (7.17) and network density (0.58) were high in the resulted network. Moreover, the intellectual structure of this domain consisted of eight subject clusters. Health care, psychiatry and psychology, public health, social sciences, communications, health services, and medical education had the highest levels of centrality throughout the entire network.
    Conclusion
    The results show that the intellectual structure of the health literacy domain in general has an integrate structure with a proper relationship between its concepts and subjects. This shows the essence of this area, which is able to establish a consistent and sustained relationship with the social sciences and humanities as a branch of medical science. Finally, the results of this study will help health literacy researchers to understand the research trend of this area in future studies based on the identified areas of influence.
    Keywords: Health Literacy, Social Networks, Database, Bibliometrics