فهرست مطالب

نشریه مدیریت اطلاعات سلامت
سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 65، فروردین و اردیبهشت 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نامه به سردبیر
  • اسماعیل اکبری * صفحات 1-2
  • محمد دهقانی، زری رحمت پسند فتیده، زهرا آراسته، کبری شکری زاده بزنجانی * صفحات 3-9
    مقدمه
    امروزه ماهیت داده ها و اطلاعات در سازمان های مراقبت بهداشتی درمانی، باعث پررنگتر شدن بحث امنیت اطلاعات سلامت شده است. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی آگاهی، نگرش و عملکرد کارکنان بخش مدیریت اطلاعات سلامت بیمارستانها در حوزه امنیت اطلاعات سلامت بود.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی تحلیلی در سال - 1397 بر روی 367 نفر از کارکنان بخش مدیریت اطلاعات سلامت بیمارستانهای ایران انجام شد. پس از تایید روایی و پایایی، پرسشنامه الکترونیک برای شرکتکنندگان ارسال گردید. آزمون فرضیه ها با استفاده از آزمونهای Pearson ، Independent t و ANOVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین امتیازات آگاهی، نگرش و عملکرد شرکتکنندگان در زمینه مدیریت امنیت اطلاعات به ترتیب 25 / 0 ± 67 / 0 ، 35 / 0 ± 53 / 3 و 41 / 0 ± 47 / 1 بود. همچنین، رابطه مستقیم و معنی داری بین نمره کسب شده در هر یک از این سه بعد، با سن، سابقه کار، مقطع تحصیلی و رشته تحصیلی وجود داشت) 001 / 0 = P .)
    نتیجه گیری
    با توجه به وضعیت آگاهی، نگرش و عملکرد کارکنان، میتوان با برگزاری دوره های آموزشی و ضمن خدمت، وضعیت امنیت اطلاعات سلامت در بیمارستانها را ارتقا داد.
    کلیدواژگان: مدیریت اطلاعات سلامت، امنیت اطلاعات، محرمانگی
  • رعنا مهدوی *، ثمین فاتحی راویز، حسین رحمانی صفحات 10-17
    مقدمه
    با توجه به آمار، امروزه شیوع ناباروری در ایران رو به افزایش است. از طرف دیگر، داده کاوی توانسته است با استفاده از داده های پزشکی، الگوهای موثری را استخراج نماید. پژوهش حاضر با هدف استفاده از داده کاوی جهت طراحی سیستمی به منظور پیشنهاد روش درمان ناباروری انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی- همبستگی بود که روی اطلاعات ثبت شده از 527 زوج نابارور مرکز درمان ناباروری ابن سینا تهران انجام گرفت. با بررسی اطلاعات این افراد توسط الگوریتم های داده کاوی و نرم افزار Weka، سیستم PIODEM (Prediction of the best Infertility treatment using Outlier Detection and Ensemble Methods) ارایه شد که شامل سه مرحله بود. ابتدا عوامل موثر در انتخاب روش درمان ناباروری با استفاده از تحلیل افتراقی استخراج شد. در مرحله بعد، نمونه ها با مقادیر پرت مشخص و ارتباطی بین آن ها و انتخاب روش درمان کشف گردید. در نهایت، از رده بندهای ترکیبی برای افزایش صحت استفاده شد.
    یافته ها
    سیستم پیشنهادی جهت پیش بینی روش درمان، موفق به کشف عوامل موثری همچون سن مرد، مدت زمان ناباروری، میزان اسپرم های بدون حرکت، کاهش غلظت اسپرم، تعداد کل اسپرم، مورفولوژی، مورفولوژی قسمت میانی اسپرم، اسپرم با حرکت سریع و اسپرم با حرکت کند نوع دوم شد. این سیستم مشخص نمود که پرت بودن مقادیر غلظت اسپرم، توکسوپلاسما IgM (Immunoglobulin M)، هورمون 3T (Triiodothyronine) و هورمون TPO (Thyroid Peroxidase) در انتخاب روش درمان تاثیرگذار بود. علاوه بر این، استفاده از الگوریتم های ترکیبی، معیار F-measure را تا 76 درصد افزایش داد.
    نتیجه گیری
    سیستم PIODEM با استفاده از تحلیل افتراقی و تحلیل داده های پرت، قادر به کشف عوامل موثر در انتخاب روش درمان می باشد. این سیستم با دریافت اطلاعات بیماران به عنوان ورودی، روش درمان را پیشنهاد می دهد.
    کلیدواژگان: داده کاوی، ناباروری، داده های پرت، الگوریتم های ترکیبی
  • حامد شعبانی، محمدرضا رضایتمند، فرزانه محمدی * صفحات 18-23
    مقدمه
    رشد فزاینده هزینه های سلامت در کشورها و مناطق مختلف جهان باعث شده است تا توجه به عوامل تاثیرگذار بر هزینه های سلامت به یک مساله مهم برای سیاست گذاران حوزه سلامت تبدیل شود. پژوهش حاضر با هدف تعیین عوامل موثر بر هزینه های سلامت در ایران و کشورهای عضو سند چشم انداز 1404 انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی بود که با استفاده از داده های بانک جهانی برای ایران و کشورهای عضو سند چشم انداز 1404 در طی سال های 1995 تا 2014، تاثیر متغیرهای تولید ناخالص داخلی GDP (Gross Domestic Product) سرانه، نرخ شهرنشینی، نرخ بیکاری، درصد جمعیت 14-0 سال، درصد جمعیت 65 سال و بیشتر، نرخ رشد جمعیت، تعداد تخت بیمارستان و تعداد پزشک را بر هزینه های سلامت بررسی نمود. برآورد مدل با استفاده از الگوی داده های تابلویی صورت گرفت.
    یافته ها
    متغیرهای GDP سرانه، نرخ شهرنشینی و درصد جمعیت 65 سال و بیشتر، تاثیر مثبت و معنی داری بر هزینه های سلامت داشت. نرخ بیکاری، درصد جمعیت 14-0 سال و تعداد تخت بیمارستان نیز تاثیر منفی و معنی داری را بر هزینه های سلامت نشان داد.
    نتیجه گیری
    نرخ شهرنشینی و درصد جمعیت 65 سال و بالاتر، بیشترین تاثیر را در افزایش هزینه های سلامت دارد. بنابراین، سیاست گذاران و برنامه ریزان حوزه سلامت می توانند سیاست های مناسب را برای کاهش هزینه های سلامت طراحی کنند و در جهت فراهم سازی زیربناهای اقتصادی، اجتماعی و نظام سلامت در آینده اقدام نمایند.
    کلیدواژگان: هزینه های سلامت، ایران، سالمندی
  • مهدی نصر اصفهانی، محمد هادی حاتمی *، دنیا شیبانی تهرانی، مرتضی قادری، زهرا کریمیان صفحات 24-30
    مقدمه
    کارکنان شاغل در بخش اورژانس بیمارستان، به عنوان بزرگ ترین و کامل ترین نهاد ارایه دهنده خدمات بهداشتی و درمانی اولیه، همواره با مخاطرات و استرس های از پیش تعیین نشده ای مواجه هستند که این مشکلات گاهی می تواند مخل آرامش و بر هم زننده کیفیت مطلوب زندگی آنان باشد. مطالعه حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر کیفیت زندگی کارکنان شاغل در اورژانس بیمارستانی (پزشک، پرستار و متخصص طب اورژانس) استان اصفهان در سال 1395 انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی بود که به روش سرشماری و با استفاده از پرسش نامه استاندارد 26 سوالی WHOQOL-BREF (World Health Organization Quality of Life-BREF)، به بررسی و شناسایی عوامل موثر بر کیفیت زندگی 584 فرد شاغل در بخش اورژانس پرداخت. داده ها با استفاده از آزمون های One way ANOVA ، Kruskal-Wallis و Multiple regression مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین کیفیت زندگی در گروه پرستاران 25/16 ± 31/81، در گروه پزشکان 05/15 ± 91/85 و در گروه متخصصان طب اورژانس 76/15 ± 17/90 بود که اختلاف معنی داری بین سه گروه مشاهده شد (030/0 = P). عواملی همچون سن کمتر از 30 سال (010/0 = P)، محل کار (002/0 = P) و اقلیم جغرافیایی گرم (040/0= P)، تاثیر معنی داری بر میانگین کیفیت زندگی کل در بین کارکنان بخش اورژانس داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به کاهش سطح کیفیت زندگی پرستاران بخش اورژانس بیمارستان های اصفهان، لازم است مسوولان با شناخت عوامل تهدیدکننده و کاهش دهنده سطح کیفیت زندگی، درصدد رفع کاستی های موجود برآیند تا بدین گونه گام موثری در جهت بهبود شرایط و ارایه بهینه خدمات از سوی کارکنان بخش اورژانس و به خصوص پرستاران برداشته شود.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، اورژانس، پزشکان، پرستاران، ایران
  • بهجت طاهری، اصفه حدادپور، رقیه قضاوی * صفحات 31-37
    مقدمه
    از آن جا که پیشرفت علم نتیجه فعالیت های جمعی است، مطالعه کمی و کیفی همکاری میان نویسندگان در سطوحی همچون کشورها، موسسات و مجلات، اهمیت فراوانی دارد. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی همکاری های علمی بین رشته ها، موسسات، کشورها و نویسندگان مجله مدیریت اطلاعات سلامت بود.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش تحلیل هم تالیفی و با رویکرد علم سنجی انجام شد. بدین ترتیب، اسامی نویسندگان مقالات مجله مدیریت اطلاعات سلامت به همراه وابستگی سازمانی آن ها از سال 1383 تا سال 1396 به عنوان داده های تحقیق استخراج گردید. تحلیل های هم نویسندگی، محاسبه شاخص های مرکزیت شبکه و همچنین، محاسبه فراوانی بر روی مولفه های مورد بررسی شامل نویسندگان و وابستگی سازمانی آن ها صورت گرفت.
    یافته ها
    در بین رشته ها و موسسات، مدیریت خدمات بهداشتی درمانی- علوم پزشکی اصفهان (102 مقاله)، کتابداری- علوم پزشکی اصفهان (87 مقاله) و مدیریت خدمات بهداشتی درمانی- علوم پزشکی تهران (46 مقاله)، بیشترین مقالات را به خود اختصاص دادند. مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، بیشترین سطح همکاری با سایر موسسات را دارا بود. در مجله مدیریت اطلاعات سلامت، همکاری بین المللی با کشورهای ایالات متحده آمریکا، اتریش، استرالیا، انگلستان، بوسنی و هرزگوین، فرانسه و مالزی وجود داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که همکاری های بین دانشگاهی و بین المللی هم در ارزیابی های ملی و هم در ارزیابی های بین المللی پایگاه های نمایه کننده به عنوان یک معیار مهم ارزیابی مجلات در نظر گرفته می شود، با وجود سطح مناسب همکاری های علمی داخلی و خارجی این مجله، لازم است به صورت مداوم در پذیرش و جذب مقالات با همکاری های نویسندگان خارج از دانشگاه، وضعیت مجله ارتقا داده شود.
    کلیدواژگان: مدیریت اطلاعات سلامت، همکاری های علمی، هم تالیفی، تحلیل شبکه علمی
  • علی ثنایی فر، سمیه فضائلی، مرضیه معراجی * صفحات 38-45
    امروزه با افزایش داده های ماشین محور حوزه پزشکی، تعامل بین استانداردهای مختلف واژگان، موضوع بسیاری از تحقیقات سال های اخیر بوده است. در پژوهش حاضر، روش های نگاشت SNOMED-CT (Systematized Nomenclature of Medicine-Clinical Terms) در فرایند توسعه نسخه یازدهم سیستم بین المللی کدگذاری بیماری ها 11-ICD (11-International Classification of Diseases) بررسی شد. مطالعه از نوع مروری نقلی بود و در آن پایگاه های االکترونیکی PubMed، ScienceDirect و موتور جستجوی Google Scholar با استفاده از ترکیب کلید واژه های ICD-11، SNOMED، Mapping، Alignment و Harmonization مورد جستجو قرار گرفت. در راستای تلفیق دو استاندارد، تحقیقات در پنج دسته روی موضوعات مفاهیم پایه در هستی شناسی، تفسیر موقعیت به جای تفسیر شرایط بالینی، هستی شناسی مشترک، روش هم ترازی معنایی و قوانین معنایی متمرکز شده بود. نتایج نشان داد که وجود تفاوت ها بین فرهنگ واژگان مبتنی بر هستی شناسی و طبقه بندی ها، نگاشت بین این دو محتوا را دچار چالش می نماید. در این میان، تکنیک های وب معنایی، راه حل های پیشرفته ای برای تطبیق و یکپارچگی داده های نامتجانس فراهم می آورد.
    کلیدواژگان: تعامل پذیری اطلاعات سلامت، وب معنایی، طبقه بندی بین المللی بیماری ها، نامگذاری نظام مند پزشکی
  • الهه زارع فراشبندی، علیرضا رحیمی، پیمان ادیبی، فیروزه زارع فراشبندی * صفحات 46-48
|
  • Mohammad Dehghani, Zair Rahmatpasand, Fatideh, Zahra Arasteh, Kobra Shokrizadeh, Bezenjani * Pages 3-9
    Introduction
    Today, the nature of data and information in health care organizations has led to a greater emphasis on health information security. Considering the role of the hospitals’ health information management staff in this issue, this study investigated their knowledge, attitude, and performance about health information security.
    Methods
    This descriptive-analytic study was conducted on 367 employees of health information management in Iranian hospitals in 2018. After confirming its validity and reliability, a questionnaire was sent to the participants via social networks. In this study, Pearson coefficient, independent t, and ANOVA tests were used to assess the hypotheses.
    Results
    Scores for knowledge, attitude, and performance of participants regarding health information security were 0.67 ± 0.25, 3.35 ± 0.53, and 1.47 ± 0.41, respectively. Furthermore, the scores in each of these three dimensions had a direct and significant relationship with age, work history, academic achievement, and field of study (P = 0.001).
    Conclusion
    Considering the state of knowledge, attitude, and performance of employees, it is possible to improve the status of health information security in hospitals by conducting training courses.
    Keywords: Health Information Management, Data Security, Confidentiality
  • Raana Mahdavi *, Samin Fatehi, Raviz, Hossein Rahmani Pages 10-17
    Introduction
    In recent years, the infertility ratio in young couples has been increased a lot in Iran. From the other side, it has been shown that data mining techniques are capable of extracting novel patterns from medical data. In this study, we proposed a comprehensive system called Prediction of the best Infertility treatment using Outlier Detection and Ensemble Methods (PIODEM) for predicting of the best infertility treatment method for infertile couples.
    Methods
    This descriptive-correlation study used the information of 527 infertile couples, which collected by Avicenna specialized infertility center, Tehran, Iran. PIODEM consisted of three steps: first, it used the discriminant analysis to find effective factors for choosing the best infertility treatment; second, it detected the outlier samples, and applied a correlation between these samples and the choice of treatment method; third, it used ensemble methods to increase the precision of classifiers.
    Results
    The system of PIODEM succeeded to discover effective factors such as male age, infertility duration, immotile sperm, decreasing of sperm concentration, total sperm count, morphology, sperm motility, sperm with rapid progressive-a motility, and sperm with slow progressive-b motility. Additionally, PIODEM indicated that if one of four features of sperm concentration, toxoplasma immunoglobulin M (IgM), triiodothyronine (T3) hormone, and thyroid peroxidase (TPO) was outlier, then the prediction of treatment would be more accurate. Finally, using ensemble methods increased F-measure of PIODEM up to 76%.
    Conclusion
    The PIODEM system is able to discover effective factors in the choice of treatment method, using differential analysis and analysis of pert data. This system offers patient information as input for the treatment method.
    Keywords: Data Mining, Infertility, Outlier, Multiple Classification Analysis
  • Hamed Shabani, Mohammadreza Rezayatmand, Farzaneh Mohammadi * Pages 18-23
    Introduction
    Ever rising of health expenditure all over the world has shifted policy makers’ attention to the determinants of health expenditures. The purpose of this study was to investigate the determinants of health expenditures in Iran and the countries which are the members of Perspective Documents of Iran-1404 (Hijri).
    Methods
    This was a descriptive-analytic study that investigated the impact of gross domestic product (GDP)/capita, urbanization rate, unemployment rate, the percentage of the population ages 0-14 years, the percentage of the population ages 65 years and above, population growth rate, number of hospital beds, and number of physicians on health expenditures using panel data from World Bank during 1995-2014 for Iran and other country members of the Perspective Document of Iran-1404.
    Results
    GDP/capita, urbanization rate, and the percentage of the population ages 65 years and above had a positive impact on health expenditures. Unemployment rate, the percentage of the population ages 0-14 years, and number of hospital beds had a negative impact on health expenditures.
    Conclusion
    The results of this study showed that urbanization rate and the percentage of the population ages 65 years and above had the greatest impact on rising health expenditures. These findings can be used by policy makers in the health sector to design a better future for the health of the population while containing the health expenditures.
    Keywords: Health Expenditures, Iran, Aging
  • Mehdi Nasr, Isfahani, Mohammad Hadi Hatami *, Donia Shaybani, Tehrani, Morteza Ghaderi, Zahra Karimian Pages 24-30
    Introduction
    As the largest and most complete providers of primary healthcare services, employees of the emergency departments are constantly faced with not predetermined risks and stresses, which can often disturb their peace, and reduce their quality of lives. Therefore, this study aimed to recognize the factors affecting the quality of life of the emergency department staff (i.e., physicians, nurses, and emergency medicine specialist) of hospital in Isfahan Province, Iran, in year 2016.
    Methods
    This descriptive and analytical study was conducted using the census method, and employed the 26-item World Health Organization Quality of Life-BREF (WHOQOL-BREF) questionnaire to evaluate and detect the factors affecting the quality of life of 584 employees working in the emergency departments. Data analysis was carried out using one-way analysis of variance, Kruskal-Wallis, and multiple regressions tests.
    Results
    The mean quality of life score was 81.31 ± 16.25 for nurses, whereas it was 85.91 ± 15.05 and 90.15 ± 17.76 for physicians and emergency medicine specialists, respectively, with a significant difference (P = 0.030). In this regard, factors with significant impact on the quality of life of all the emergency department staff were reported to be age below 30 years (P = 0.010), workplace (P = 0.002), and warm climate (P = 0.040).
    Conclusion
    Due to the sharp decrease in the quality of life of nurses in the emergency departments of hospitals in Isfahan Province, healthcare authorities must recognize the factors which threaten and decrease the quality of life in order to improve the quality of life and eliminate related barriers among the employees of the emergency departments, especially the nurses.
    Keywords: Quality of Life, Emergencies, Physicians, Nurses, Iran
  • Behjat Taheri, Asefeh Hadadpour, Roghayeh Ghazavi * Pages 31-37
    Introduction
    As science progress is the result of collective activity, the study of quality and quantity of coauthorship in countries, institutions, and journals is important. This research examined the scientific collaboration between disciplines, institutions, countries, and authors of the Journal of Health Information Management.
    Methods
    This study was done using coauthorship analysis with scientometrics approach. All of the authors of articles from 2004 to 2017 were extracted with their affiliations. The coauthorship analysis, and calculating centrality indicators, and the frequencies of studied items including authors and their affiliations were done.
    Results
    Among the institutions, Medical Services Management, Isfahan University of Medical Sciences (102 articles), Medical Library and Information Science, Isfahan University of Medical Sciences (87 articles), and Medical Services Management, Tehran University of Medical Sciences (46 articles) had the most articles, respectively. Moreover, Medical Services Management, Isfahan University of Medical Sciences also had the highest level of collaboration with other institutions. There were international collaborations with the United States, Austria, Australia, the United Kingdom, Bosnia and Herzegovina, France, and Malaysia in this journal.
    Conclusion
    Considering of the importance of inter-institutional and international collaborations in national and international evaluations of journal indexing databases, despite the appropriate level of internal and external scientific collaboration of this journal, it is necessary for this journal to consider the acceptance and recruitment of articles with the collaboration of authors outside the university, to improve its status regarding to these criteria.
    Keywords: Health Information Management, Scientific Collaborations, Coauthorship, Scientific Network Analysis
  • Ali Sanaeifar, Somayeh Fazaeli, Marzieh Meraji* Pages 38-45
    was investigating the methods of integrating of Systematized Nomenclature of Medicine-Clinical Terms (SNOMED-CT) in developing process of International Classification of Diseases-11 (ICD-11). This study was a kind of narrative review through which the electronic databases (PubMed, ScienceDirect) and Google Scholar search engine were searched by predefined combined terms of "ICD-11 SNOMED", "Mapping Alignment Harmonization". Studies were focused on five categories including basic concepts usable for ontology, the interpretation of the code as a situation rather than situation, common ontology, alignment method, and semantic rules. The results of this study showed the differences between the ontology-based terminology and the classification that make the mapping challengeable. Meanwhile, Semantic Web techniques provide advanced solutions for the matching and integration of heterogeneous data.
    Keywords: Health Information Interoperability, Semantic Web, International Classification of Diseases, Systematized Nomenclature of Medicine