فهرست مطالب

مدیریت اطلاعات سلامت - سال هفتم شماره 3 (پیاپی 15، پاییز 1389)

نشریه مدیریت اطلاعات سلامت
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 15، پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/07/20
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مقاله تحلیلی
  • شهید سید مهران حریرچیان، محمدحسین یارمحمدیان، سوسن بهرامی، مهناز بهادرانی، ملیحه سلیمانیان صفحه 243
    مقدمه
    رشد جهش گونه ی ابزارهای اطلاع رسانی و جهانی شدن فن آوری اطلاعات، بستری آماده ساخته است تا یادگیری در هر زمان و مکان و مطابق با نیاز یاد گیرنده را ممکن سازد. این مطالعه به منظور ارزیابی آگاهی، نگرش و عملکرد اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در خصوص آموزش مبتنی بر وب انجام شده است.
    روش بررسی
    برای انجام این مطالعه ی توصیفی- پیمایشی در سال 1387 کلیه ی اعضای هیات علمی دانشکده های دانشگاه علوم پزشکی اصفهان (706 نفر) به عنوان جامعه ی آماری مورد بررسی قرار گرفتند. نمونه گیری به شیوه ی طبقه ای- تصادفی انجام گرفت و حجم نمونه 210 نفر تعیین گردید. ابزار گردآوری اطلاعات پرسش نامه ی محقق ساخته ای بود که روایی آن با روش روایی محتوایی و پایایی آن با روش ضریب Cronbach’s alpha (92/0 r =) برآورد گردید. داده ها با نرم افزار SPSS و با استفاده از شاخص های آماری نظیر میانگین، واریانس، انحراف معیار، آزمون t تک متغیره و آزمون Tokey تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین نمره ی دانش، نگرش و عملکرد اعضای هیات علمی بالاتر از حد متوسط بود. اعضای با مدرک کارشناسی ارشد و اعضای با مدرک دکتری تخصصی، آگاهی کمتری نسبت به اعضای با مدرک فوق تخصص داشتند. میزان آگاهی اعضای با سابقه ی کار کمتر از 5 سال، بیشتر از اعضای با سابقه ی کار 20-10 سال بود. اعضای با سابقه ی کار 10-5 سال از آگاهی بیشتری نسبت به اعضای با سابقه ی کار بالای 20 سال برخوردار بودند. اعضای هیات علمی مرد نسبت به زنان و نیز اعضای با مرتبه ی علمی استادیاری در مقایسه با اعضای دارای مرتبه های دانشیاری و استادی نگرش بهتری در مورد آموزش مبتنی بر وب داشتند. عملکرد اعضای با مدرک دکتری تخصصی و نیز اعضای با مدرک فوق تخصص، بهتر از عملکرد اعضای با مدرک کارشناسی ارشد بود. اعضای با مرتبه ی دانشیاری نیز از عملکرد بهتری نسبت به اعضای مربی برخوردار بودند. عملکرد اعضای با سابقه ی کار کمتر از 5 سال در مقایسه با اعضای دارای سابقه ی کار 20-10 سال مطلوب تر بود.
    نتیجه گیری
    در عصر پیشرفت علم و فن آوری توجه به آموزش الکترونیک اهمیت بسیاری دارد و سازمان ها برای حفظ بقای خود باید با شرایط متغیر محیطی سازگار شوند. با توسعه ی شبکه ی جهان گستر وب، مؤسسات آموزش عالی نیز باید از امکانات این شبکه در امر آموزش استفاده نموده، اعضای هیات علمی خود را از دانش و مهارت لازم برای به کار گیری این فن آوری در آموزش و توسعه ی آموزش عالی برخوردار سازند.
    کلیدواژگان: آموزش برنامه ای، آگاهی، دانش، نگرش، عملکرد، دانشگاه ها
  • جعفر مهراد *، مرضیه گل تاجی صفحه 251
    مقدمه

    در این پژوهش، میزان همبستگی خود- استنادی مجله با ضریب تاثیر در مجله های علمی حوزه ی علوم پزشکی بین سال های 1380 تا 1386 بر اساس گزارش های استنادی نشریات فارسی پایگاه استنادی علوم جهان اسلام بررسی شده است. هدف از این پژوهش، تعیین خود- استنادی مجله و تشخیص همبستگی بین ضریب تاثیر مجله و خود- استنادی مجله در حوزه ی علوم پزشکی بود. بدیهی است که تعدادی از استنادها را خود– استنادی مجله تشکیل می دهد و این موضوع چنانچه در حد زیاد باشد، سبب می شود که مجله در جایگاه واقعی خود قرار نگیرد؛ بنابراین محاسبه ی ضریب تاثیر بدون خود– استنادی ضروری به نظر می رسد.

    روش بررسی

    این پژوهش با استفاده از روش تحلیل استنادی و آزمون آماری همبستگی Pearson انجام گرفت. جامعه ی مورد مطالعه شامل 309 مجله ی حوزه ی علوم پزشکی دارای ضریب تاثیر موجود در گزارش های استنادی نشریات فارسی در سال های 86-1380 بود. با مراجعه به گزارش های استنادی نشریات فارسی پایگاه استنادی علوم جهان اسلام و انتخاب سال و سپس انتخاب حوزه ی علوم پزشکی، مجلات دارای ضریب تاثیر در سال مشخص نشان داده شد و آن گاه با استفاده از گزینه ی نشریات استنادکننده، فهرست مجلات استنادکننده به مجله ی مورد نظر قابل مشاهده بود که با استفاده از این فهرست تعداد خود– استنادی ها و خود– استنادی های موثر در ضریب تاثیر تعیین شد؛ داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون آماری ضریب همبستگی Pearson در سطح معنی داری 01/0 مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    رابطه ی معنی داری بین ضریب تاثیر و خود– استنادی مجله وجود داشت (001/0 > P، 556/0 = r). ضریب همبستگی Pearson نشان داد که رابطه ی معنی داری در جهت منفی بین ضریب تاثیر و تعداد مقاله در حوزه ی علوم پزشکی در سال های مورد بررسی برقرار است (001/0 > P، 350/0- = r). رابطه ی معنی داری بین تعداد مقاله و تعداد خود– استنادی مجله وجود نداشت (233/0 = P، 068/0 = r). نرخ خود- استنادی مجله در حوزه ی علوم پزشکی در سال های مورد بررسی روندی نزولی داشت. پس از حذف خود– استنادی مجله، رتبه ی 100 مجله کاهش و 192 مجله افزایش یافت و در رتبه ی 17 مجله تغییری حاصل نشد.

    نتیجه گیری

    نتایج این بررسی نشان داد که مجلات با ضریب تاثیر بالا دارای خود- استنادی بیشتری هستند، یعنی خود- استنادی بر ضریب تاثیر مجله تاثیر مثبت دارد. با توجه به آن که نرخ خود– استنادی در حوزه ی علوم پزشکی در مقایسه با تحقیقات مشابه، میزان بالاتری را دارا می باشد و بالا بودن نرخ خود- استنادی باعث می شود که مجله در جایگاه واقعی خود قرار نگیرد، سردبیران و ناشران باید در سیاست گزینش مقالات خود تجدید نظر نمایند.

    کلیدواژگان: نشریات، نشریات ادواری، استناد
  • محسن رضاییان صفحه 260
    مقدمه
    تا کنون مطالعات گوناگونی در زمینه ی تولیدات علمی کشور ایران در حوزه ی علوم پزشکی انجام شده است. هیچ یک از این مطالعات به طور اختصاصی و در یک دوره ی طولانی به بررسی تولیدات علمی ایران در این حوزه نپرداخته است. از همین رو مطالعه ی حاضر با هدف تعیین سهم ایران در تحقیقات علوم پزشکی دنیا در یک دهه، بر اساس تجزیه و تحلیل مقالات PubMed در فاصله ی سال های 1376 تا 1385 طرح ریزی شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه ی مقطعی موتور جستجوگر PubMed از ابتدای سال 1997 تا پایان سال 2006 میلادی مورد جستجو قرار گرفت. به این ترتیب که در دو مرحله، کلیه ی مقالاتی که نویسنده ی اول و یا نویسنده ی مسؤول آن ها از کشور ایران بودند/نبودند مشخص گردید. در مرحله ی بعد با بهره گیری از سایت سازمان ملل متحد تعداد جمعیت ایران و جهان طی سه مقطع 1995، 2000 و 2005 میلادی مشخص و کلیه ی داده ها در نرم افزار Excel ثبت گردید. تعداد مقالات در هر سال به صورت جداگانه بر تعداد مقالات سال پایه (1997) و تعداد جمعیت در دو دوره ی مذکور به صورت جداگانه بر تعداد جمعیت سال پایه (1995) تقسیم گردید.
    یافته ها
    با وجود سیر صعودی درصد رشد مقالات ایران و جهان در سال های مختلف در مقایسه با سال پایه، این سیر برای مقالات ایرانی شتاب بیشتری داشته است (65/1 درصد در جهان در مقابل 38/19 درصد در ایران، برای سال 2006 در مقایسه با سال 1997). همچنین، با وجود سیر صعودی نسبت رشد جمعیت ایران و جهان در سال های مختلف در مقایسه با سال پایه، این سیر برای جمعیت جهان شتاب به نسبت بیشتری داشته است (14/1 درصد در جهان در مقابل 12/1درصد در ایران، برای سال 2005 در مقایسه با سال 1995).
    نتیجه گیری
    سیر صعودی مقالات ایرانی در مقایسه با مقالات جهان طی یک دهه ی اخیر موضوع قابل توجهی است که به نظر می رسد این سیر تحت تاثیر رشد جمعیت ایران قرار نداشته است. با این وجود، مقایسه ی کیفیت تحقیقات انجام شده توسط دانشمندان ایرانی در مقایسه با تحقیقات سایر دنشمندان دنیا موضوع مهم دیگری است که باید با انجام مطالعات تکمیلی مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ایران، پژوهش، پایگاه های اطلاعاتی، مطالعات ارزشیابی
  • سعیده ابراهیمی، عبدالرسول جوکار صفحه 270
    مقدمه
    به منظور ارتقای کیفی انتشارات علمی دانشگاه های علوم پزشکی ایران، پژوهش حاضر کمیت و کیفیت تولیدات علمی این دانشگاه ها را به موازات هم در یک دوره ی ده ساله مورد بررسی قرار داد. برای این هدف، شاخص های کمی و کیفی علم سنجی به کار گرفته شد.
    روش بررسی
    این پژوهش به روش پیمایشی انجام شد. جامعه ی مورد پژوهش را کل دانشگاه های علوم پزشکی ایران دارای تولید علمی در پایگاه ISI Web of Science در سال های 2006-1997 تشکیل می داد. نمونه گیری به روش غیراحتمالی انجام شد و 19 دانشگاه علوم پزشکی که حداقل 25 تولید علمی داشتند، از کل 42 دانشگاه علوم پزشکی ایران، به عنوان نمونه انتخاب گردید. منابع داده شامل پایگاه مذکور، ابزار گردآوری داده ها، سیستم جستجو و تحلیل استنادی پایگاه بود؛ ابزار تحلیل داده ها، نرم افزارآماری SPSS نسخه ی 13 و روش تحلیل داده ها، آمار توصیفی بود. داده های مورد نیاز در چهار بخش تولید، استناد، تاثیر استنادی و درصد مدارک استناد شده استخراج شد و مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت.
    یافته ها
    رتبه بندی دانشگاه ها بر مبنای شاخص های کمی با رتبه بندی آن ها بر مبنای شاخص های کیفی نتایج متفاوتی در بر داشت. بین فهرست برترین دانشگاه ها بر مبنای چهار شاخص، میزان هم پوشانی 25 درصد بود و دانشگاه علوم پزشکی مشهد تنها دانشگاهی بود که بر مبنای هر چهار شاخص در فهرست دانشگاه های برتر حضور داشت.
    نتیجه گیری
    تفاوت نتایج رتبه بندی دانشگاه ها بر مبنای شاخص های کمی و کیفی، بیانگر لزوم به کار گیری شاخص های کیفی در کنار شاخص های کمی جهت ارزیابی عملکرد علمی دانشگاه های مزبور است.
    کلیدواژگان: دانشگاه ها، ارزشیابی، پایگاه های اطلاعاتی، شاخص ها، ارزیابی اطلاعات
  • سید حسین میرجلیلی، صفیه اکرمی ابرقویی صفحه 283
    مقدمه
    هر ساله تحقیقات بسیاری در حوزه ی علوم پزشکی، انجام می شود و برخی از آنها به عنوان منابع هسته و پایه، مورد استناد سایر پژوهشگران قرار می گیرد. در تحقیق حاضر، پراستنادترین پژوهشگران و مؤثرترین کشورها و مؤسسات در تحقیقات حوزه ی پزشکی بالینی طی دوره ی زمانی 91-1981 معرفی و شناسایی شده است. همچنین میزان ارتباط و هم پوشانی این حوزه ی موضوعی با سایر علوم مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع پیمایشی است. جامعه ی مورد پژوهش 265 نفراز محققانی است که از سوی مؤسسه ی اطلاعات علمی آمریکا (ISI) به عنوان پراستنادترین نویسندگان در حوزه ی پزشکی بالینی معرفی شده اند. ابزار گردآوری اطلاعات یکی از تولیدات این مؤسسه به نام Highly-cited است. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار Excel مورد تحلیل قرار گرفته است.
    یافته ها
    265 نویسنده از 16 کشور، به عنوان پراستنادترین نویسندگان در حوزه ی پزشکی بالینی از سوی ISI معرفی شده اند که 47/75 درصد آنها (200 نویسنده) از کشور ایالات متحده هستند. بعد از آن انگلستان و ژاپن با 28 و 7 نویسنده ی پراستناد، بیشترین تاثیر را بر این حوزه داشته اند. در میان سازمان های تولید کننده ی علم در این حوزه، دو دانشگاه تگزاس وکالیفرنیا هر دو از ایالات متحده، به ترتیب با 15 و 11 نویسنده بیشترین سهم را داشته اند. از مجموع 265 نویسنده، 60 نفر(64/22درصد) در موضوعاتی غیر از پزشکی بالینی نیز، پراستنادترین بوده اند.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق نشان دادکه کشور ایالات متحده با فاصله ای معادل 9/3 برابر کل کشورهای اروپایی و 2/22 برابر کشورهای آسیایی در این حوزه ی موضوعی تاثیر گذار بوده است. تحلیل موضوعی نشان داد پزشکی بالینی با حوزه ی کلی علوم زیستی، بیش از سایر حوزه های علوم هم پوشانی دارد.
    کلیدواژگان: پزشکی بالینی، استناد، ارتباط، دانشگاه ها و مؤسسات
  • نضال صراف زادگان، موسی علوی، کتایون ربیعی*، حیدرعلی عابدی، احمد باهنر، سونیا زرفشانی صفحه 293
    مقدمه

    ارزشیابی برنامه های مداخلاتی مبتنی بر جامعه، گامی اساسی و زیربنایی در راستای اصلاح و هدایت برنامه ها به سمت اهداف نظام سلامت است. مطالعه ی حاضر، راهنمایی مدیریت برنامه و تصمیم گیری جهت اصلاح مسیر از طریق ارزشیابی کیفی فرایند (Process evaluation) یک برنامه ی مداخلاتی/آموزشی مبتنی بر جامعه تحت عنوان برنامه ی قلب سالم اصفهان (IHHP یا Isfahan Healthy Heart Program) را گزارش کرده است. این برنامه با هدف پیشگیری و کنترل بیماری های غیر واگیر شکل گرفته است. ارزشیابی این برنامه هدف کسب بینش نسبت به اجرای مداخلات را دنبال می کند.

    روش بررسی

    مطالعه ی حاضر یک مطالعه ی کیفی است. جامعه ی مورد مطالعه شامل سیاست گذاران، مدیران، مجریان و همکاران اصلی پروژه و نیز ذی نفعان برنامه ی قلب سالم اصفهان بودند. مکان انجام مطالعه، مشابه با محل های اجرای پروژه های مداخلاتی برنامه در شهرستان اصفهان، زمان آغاز مطالعه سال 1384 و زمان پایان تحلیل سال 1387 بود. اطلاعات از طریق انجام مصاحبه با نمونه ای هدفمند از 60 نفر به دست آمده، با بهره گیری از روش تحلیل محتوای کیفی مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    حاصل تحلیل داده های کیفی در قالب چندین دسته طبقه بندی شدند که چهار مورد از مهم ترین آن ها شامل تجارب از منابع، نگرش به مداخلات، عوامل انگیزشی و مشارکت پایدار گزارش گردید.

    نتیجه گیری

    این مطالعه برخی از عوامل زیربنایی موثر بر اجرای مداخلات آموزشی مرتبط با مدیریت سلامت را آشکار ساخت که مهم ترین بخش آن را می توان به عوامل انسانی در سطح عاملین اجرایی تعبیر کرد. نتایج مطالعه با تاکید بر نقش حیاتی منابع در پیشبرد مداخلات آموزشی نشان داد که کیفیت های انسانی مانند نوع نگرش و میل به حرکت به سمت تغییر، تاثیر عمده ای بر پذیرش منابع مصرف شده و مداخلات آموزشی، به ویژه از جانب مدیران و عاملین اجرایی داشت. پیشنهاد می گردد که پذیرش این برنامه ی آموزشی مبتنی بر جامعه و برنامه های مشابه، از جانب مخاطبان و به ویژه عاملین اجرایی به عنوان عاملی تعیین کننده در نحوه ی مدیریت و در نتیجه موفقیت برنامه مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ارزیابی نتایج و فرایند، آموزش بهداشت، مدیریت
  • شیرین عباسی، عبدالمجید خیام باشی، مسعود فردوسی فردوسی صفحه 304
    مقدمه
    امروزه به کارگیری سیستم های اطلاعاتی از ضروریات مدیریت است و یکی از روش های آماری پیشنهاد شده در این سیستم، کنترل آماری فرایند می باشد. در این مقاله سعی شده است تا با به کارگیری این روش فرایندهای مدارک پزشکی در بیمارستان غرضی اصفهان مورد بررسی قرار گیرد.
    روش بررسی
    مطالعه ی حاضر توصیفی، گذشته نگر و کاربردی بود که از سال 1382 تا 1387 با جمع آوری شاخص های فرایندی در اداره ی مدارک پزشکی بیمارستان غرضی انجام شد. در تدوین شاخص ها ابتدا مطالعات کتابخانه ای انجام و سپس ابزار جمع آوری اطلاعات در قالب دو چک لیست «زمان سنجی پذیرش و ترخیص» و «ارزیابی کمی پرونده» تدوین گردید. جامعه ی آماری در مورد شاخص های ارزیابی کمی، کلیه ی بیماران پذیرش شده در بخش های بستری بیمارستان و نمونه گیری به صورت سرشماری بود. برای زمان سنجی 1500 مورد به صورت تصادفی انتخاب گردید. داده ها در نرم افزار Excel ثبت و آنالیز گردید.
    یافته ها
    در ارزیابی کمی نواقص پرونده ای پزشکان، وجود نواقص پرونده ای به میزان 6 درصد به عنوان استاندارد داخلی قابل قبول (حد سازمانی) به دست آمد. میزان شاخص زمان انتظار برای پذیرش بیمار در طول مدت مطالعه کاهش داشته و میانگین زمان انتظار بیمار از مراجعه تا انتقال به بخش حدود 53 دقیقه به دست آمد. حد سازمانی زمان صدور دستور ترخیص بیمار، 9:54 صبح محاسبه گردید.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد بیمارستان توانسته با استفاده از روش های آماری، تغییرات فرایند خود را تحت کنترل درآورد و در صورت انحراف شاخصی از حد سازمانی تعیین شده، با تشکیل گروه های کاری نسبت به جلوگیری از ادامه ی انحراف مبادرت ورزد. این شاخص ها می توانند کمک مؤثری در تدوین استانداردهای ملی و منطقه ای بنمایند.
    کلیدواژگان: مدارک پزشکی، بیمارستان ها، آمار، پذیرش بیمار، بررسی ها، ارزیابی عملکرد
  • جواد منزوی برزکی، احمدرضا رئیسی، سکینه سقاییان نژاد اصفهانی، ناهید توکلی صفحه 314
    مقدمه
    انجمن مدیریت اطلاعات سلامت در کشورهای پیشرفته، ابتدا با عنوان انجمن کتابداران مدارک پزشکی در حرفه ی مدارک پزشکی فعالیت خود را آغاز نمود، سپس به انجمن مدارک پزشکی تغییر نام و در حال حاضر به انجمن مدیریت اطلاعات سلامت تکامل یافت. این انجمن و اعضای آن، نقش مهمی در توسعه و پیشرفت کیفیت مراقبت های بهداشتی درمانی ایفا نموده اند. هدف از این پژوهش، مطالعه ی تطبیقی ساختار و فعالیت انجمن مدیریت اطلاعات سلامت در کشورهای منتخب با انجمن مدارک پزشکی ایران بود.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع توصیفی- تطبیقی بود و به روش مقطعی صورت گرفت. جامعه ی پژوهش شامل انجمن مدیریت اطلاعات سلامت در کشورهای استرالیا، ایالات متحده ی آمریکا و کانادا به عنوان کشورهای پیشگام در راه اندازی انجمن مدیریت اطلاعات سلامت و همچنین انجمن علمی مدارک پزشکی ایران بود. ابزار جمع آوری شامل فرم های جمع آوری اطلاعات و گردآوری داده ها با استفاده از مطالعات کتابخانه ای، استفاده از اینترنت و برقراری ارتباط با مسؤولین انجمن کشورهای مورد مطالعه از طریق پست الکترونیک بود. عناصر ساختاری و مفهومی مورد مطالعه در ساختار و فعالیت انجمن مدیریت اطلاعات سلامت با استفاده از نظر متخصصان و مدیران انجمن های مورد مطالعه انتخاب گردید و برای تحلیل داده ها از جداول تطبیقی و مقایسه ی توصیفی استفاده شد.
    یافته ها
    ساختار، موجودیت و مؤلفه های مفهومی انجمن مدیریت اطلاعات سلامت در کشورهای منتخب بسیار به هم شیبه بود، هر چند تفاوت هایی نیز با یکدیگر داشتند. هیات مدیره ی انجمن مدیریت اطلاعات سلامت کانادا و دانشکده ی مدیریت اطلاعات سلامت این کشور مشترک بود. انواع عضویت در انجمن استرالیا با سایر کشورها تفاوت داشت. دورنما و ارزش ها در انجمن استرالیا و ایران مشخص و مدون نبود. انجمن مدیریت اطلاعات سلامت آمریکا در مقایسه با انجمن سایر کشورها از تنوع بیشتر فعالیت ها در ارایه ی خدمات به اعضای خود برخوردار بود. از جمله فعالیت های اصلی این انجمن در حوزه های مختلف آموزش مداوم و صدور گواهی نامه بود.
    نتیجه گیری
    متناسب با تغییرات صورت گرفته در حرفه ی مدیریت اطلاعات سلامت، انجمن این حرفه در کشورهای استرالیا، آمریکا و کانادا تغییرات زیادی را در ساختار و فعالیت های خود تجربه نموده است. سمت بازرس تنها در انجمن مدارک پزشکی ایران وجود دارد. در مقایسه با سایر انجمن ها، انجمن مدارک پزشکی ایران با توجه به سابقه ی 15 ساله ی خود، تغییرات ساختاری و فعالیت های منسجمی نداشته، تجدید نظر در مؤلفه ها و موجودیت های ساختاری و فعالیت های این انجمن ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: انجمن ها، مدیریت اطلاعات، بهداشت و تندرستی، عملکرد
  • امیرعباس عزیزی، اباذر حاجوی، حمید حقانی، مهدیه شجاعی باغینی صفحه 323
    مقدمه
    با توجه به اهمیت زیاد اطلاعات پزشکی در بهبود کیفیت درمان، آموزش و تحقیق پزشکی در سطوح ملی و بین المللی ضرورت به کارگیری فن آوری مدارک پزشکی احساس می شود. در این پژوهش سیستم اطلاعات بیمارستانی بیمارستان های دانشگاه های علوم پزشکی ایران، تهران و شهید بهشتی با معیارهای کالج پزشکان آمریکا مقایسه و کاستی های معیارهای ملی مشخص گردیده است تا جهت بهبود و هم سطح کردن آن ها بر اساس معیارهای این کالج پیشنهادهایی ارایه گردد.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه ی توصیفی- مقطعی است که در سال 1385 انجام شد. جامعه ی پژوهش شامل کلیه ی بیمارستان های آموزشی دانشگاه های ایران (14 بیمارستان)، تهران (12 بیمارستان) و شهید بهشتی (9 بیمارستان) بود و از بین آن ها نمونه گیری انجام نشد. روش گردآوری داده ها، مشاهده ی مستقیم و مصاحبه بود. گردآوری داده ها با استفاده از نه چک لیست استاندارد بر مبنای معیارهای کالج پزشکان آمریکا (شامل بخش های داروخانه، آزمایشگاه، رادیولوژی، مدارک پزشکی و بالینی) انجام گردید. داده ها با استفاده از روش های آماری توصیفی و نرم افزار SPSS مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میزان تطابق نهایی سیستم اطلاعات بیمارستانی بیمارستان های مورد مطالعه نشان می دهد که میانگین کل سیستم کمتر از 50 درصد (50 >) و در حد ضعیف بوده است.
    نتیجه گیری
    به طور کلی مهم ترین علت پایین بودن میزان تطابق معیارهای سیستم مدارک پزشکی عدم وجود معیار علمی و استاندارد در کشور می باشد. از این رو پیشنهاد می گردد کمیته ی تدوین و ابلاغ معیارهای سیستم مدارک پزشکی با الگو برداری از کشورهای پیشگام تشکیل گردد.
    کلیدواژگان: معیارها، نظام های اطلاعات بیمارستانی، بیمارستان های آموزشی
  • اعظم سادات حسینی، حمید مقدسی، مریم جهانبخش صفحه 330
    مقدمه
    اندازه گیری اثربخشی مدیریت بیماری دیابت که خود مشتمل بر فرایند کیفیت مراقبت، پیامدهای بهداشتی و نحوه ی پاسخ دهی به مراقبت است، قبل از هر چیز یک تعریف چارچوبی مفهومی درباره ی این بیماری جهان شمول را می طلبد. مجموعه ی حداقل داده های MDS (Minimum Data Set) دیابت از طریق به کارگیری عناصر اطلاعاتی استاندارد، همراه با تعاریف یگانه و تدارک شاخص های اثربخشی مدیریت دیابت به ایجاد این چارچوب می انجامد. پژوهش حاضر با هدف مطالعه ی حداقل مجموعه ی داده های دیابت به عنوان مبنای شاخص های اثربخشی مدیریت دیابت در کشورهای آمریکا، استرالیا، اسکاتلند، فنلاند و در نهایت ارایه الگو برای ایران انجام شد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع کاربردی بود که به صورت توصیفی انجام شد. در این پژوهش ابتدا با استفاده از پرسش نامه و چک لیست به بررسیMDS دیابت در شهر تهران پرداخته شد و روایی ابزار مذکور توسط استادان متخصص و پایایی آن از طریق آزمون مجدد به تایید رسید. سپسMDS دیابت در کشورهای منتخب از طریق متون چاپی و الکترونیکی مورد مطالعه قرار گرفت و در نهایت الگوی پیشنهادی بر اساس نیاز کشور طراحی و با استفاده از تکنیک دلفی به نظر خواهی از صاحب نظران در اختیار آن ها گذاشته شد. تحلیل داده ها در مرحله ی بررسی MDS دیابت در کشورهای منتخب با استفاده از جداول تطبیقی، تعیین وجوه اشتراک و افتراق مجموعه ی داده ها و در مرحله ی اعتباریابی الگو با استفاده از آمار توصیفی در حد تعیین فراوانی مطلق و نسبی انجام گردید.
    یافته ها
    الگوی حداقل مجموعه ی داده های دیابت در قالب 12 فرم و شاخص های اثربخشی مدیریت دیابت بر گرفته از آن طی اجرای تکنیک دلفی با 98 درصد فراوانی مورد تایید واقع شد
    نتیجه گیری
    MDS دیابت با فراهم آوردن امکان مراقبت مستمر از بیماران، ایجاد ارتباط بین ارایه دهندگان مراقبت و تحلیل اثربخشی مراقبت فرد بیمار و جامعه ی بیماران مبتلا به دیابت منجر به کنترل و پیشگیری دیابت خواهد شد. بنابراین، به کارگیری MDS دیابت در قالب فرم های طراحی شده، استخراج شاخص های شناسایی بیماران، شاخص های اثربخشی فرایند مراقبت و کیفیت خدمات ارایه شده و شاخص های پیامدهای به دست آمده، منتج به تضمین و ارتقای مدیریت دیابت می گردد.
    کلیدواژگان: دیابت شیرین، اثربخشی مدیریت، داده ها، طراحی، شاخص ها
  • پیمان رضایی هاچه سو، شهلا فزون خواه، ناصر صفایی، هادی لطف نژاد افشار صفحه 341
    بیمارستان شامل واحدهای مختلف سازمانی با انواع طرح های مختلف پردازش اطلاعات و انواع متفاوت کارکنان حرفه ای مراقبت سلامت می باشد که به ارتباطات متقابل بین واحدهای سازمانی و نیز ارتباط با خارج سازمان نیاز دارد. همچنین به دلیل منحصر به فرد بودن فرایند مراقبت از هر بیمار، سازمان های مراقبت سلامت با چالش های بسیاری در هماهنگی روبرو هستند و هنوز از فن آوری های مدیریت جریان کار در حوزه ی سلامت بهره مند نیستند. برای شناسایی چالش های موجود در حوزه ی سلامت لازم است فرایندهای سازمانی از فرایندهای درمانی تفکیک گردند. مدیریت فرایندهای سازمانی عبارت از شناسایی دقیق روال ها و مشخص نمودن ارتباط اطلاعاتی هر قسمت با قسمت دیگر است. در این راستا استفاده از الگوی مدیریت سیستم جریان کار (WFMS یا Work Flow Management System) مناسب ترین روش به نظر می رسد. مدیریت فرایندهای درمانی با استفاده از پزشکی مبتنی برشواهد (Evidence-Based Medicine یا EBM) و توسط راهنماها تحقق می یابد. با وجود ثبات و ایستایی الگوهای فرایندهای سازمانی، فرایند درمان بیمار به دانش پزشکی وابسته و این دانش به سرعت در حال تحول است. سیستم های اطلاعات مراقبت سلامت مثل سیستم جامع اطلاعات بیمارستانی باید ضمن پشتیبانی از فرایندهای سازمانی و درمانی بیمار به طور جداگانه، یکپارچگی اطلاعات و وظایف را ایجاد کنند. به طور کلی هدف از به کارگیری IT (Information Technology) در فرایند بالینی تنها کنترل دوره ی مراقبت نیست؛ بلکه هدف کاهش بار کاری و بهبود سطوح تصمیم گیری است. در این مقاله ضمن بررسی فرایندهای بالینی و سازمانی موجود در سازمان مراقبت سلامت، نحوه ی مدیریت جریان کار به طور مجزا در این فرایندها مورد بررسی قرار گرفته است و ابزارهای فن آوری اطلاعات مناسب برای پشتیبانی از هر فرایند با ذکر مثالی ارایه شده است.
    کلیدواژگان: پزشکی مبتنی بر شواهد، نظام اطلاعات بیمارستانی، تکنولوژی اطلاعات، سازمان و مدیریت (بهداشت و درمان)
  • فرشته فرزیان پور، حسین درگاهی، ناهید عین الهی، سارا آقابابا صفحه 353
    مقدمه
    ارتقای مستمر کیفیت آموزش عالی هدف غایی ارزیابی آموزشی است. در این راستا ارزیابی درونی، قضاوت در مورد کیفیت و دستیابی به اهداف نظام آموزش را ممکن می سازد. بنابراین پژوهشگران بر آن شدند که به ارزیابی درونی گروه مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی دانشکده ی پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران بپردازند.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی- مقطعی بوده که به شیوه ی کاربردی در سال 1385 در گروه مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی اجرا شد. جامعه ی مورد مطالعه شامل مدیریت گروه، 3 نفر اعضای کمیته ی ارزیابی، 5 نفر اعضای هیات علمی، کلیه ی دانشجویان، 20 نفر از دانش آموختگان و 4 نفر کارشناس بودند. نه پرسش نامه از نظر میزان مطلوب بودن بررسی شدند. گویه های پرسش نامه به لحاظ پایایی و روایی مورد تایید نرم افزار ارزیابی درونی وزارتخانه های بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و علوم، تحقیقات و فن آوری قرار گرفت. در زمینه ی تایید پایایی Cronbach’s alpha85 درصد به دست آمد. جهت نمره دهی به سؤالات پرسش نامه از مقیاس پنج گزینه ای لیکرت (از بسیار نامطلوب تا بسیار مطلوب) استفاده گردید. در پایان داده های به دست آمده با استفاده از شاخص های آمار توصیفی و ابزار نرم افزاری SPSS تحلیل گردید.
    یافته ها
    یافته ها بیانگر آن بود که بالاترین مطلوبیت کل را عامل هیات علمی (53/3 از 5) با 70 درصد و کمترین مطلوبیت کل را عامل پژوهش (4/2 از 5) با 6/36 درصد به خود اختصاص داده اند.
    نتیجه گیری
    با توجه به عوامل، گروه مورد مطالعه در وضعیت تا حدی مطلوب قرار گرفت. با توجه به تحلیل SWOT گروه آموزشی فوق می تواند امتیاز بالاتری را در ارزیابی های آتی به دست آورد.
    کلیدواژگان: سنجش آموزش، مدیریت خدمات بهداشتی، دانشگاه ها
  • سیدعلی اکبر احمدی، آزاده علوی، علی صفدریان صفحه 361
    مقدمه
    یکی از عوامل مهم بقای هر سازمان، که+ موجب افزایش بهره وری سازمانی نیز می شود، برخورداری از انسجام در ارزش ها و باورها و به طور کلی فرهنگ سازمانی آن می باشد. از این رو، برای هر سازمانی که به دنبال دستیابی به نوعی مزیت است؛ اطمینان از چگونگی فرهنگ سازمانی موجود و توجه به راه های کاربردی برای ایجاد انسجام در آن از اولویت های اصلی به شمار می رود. هدف از نگارش مقاله ی حاضر، بررسی مؤلفه های فرهنگ سازمانی در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بوده است.
    روش بررسی
    تحقیق حاضر از نوع توصیفی- پیمایشی بود. برای جمع آوری اطلاعات مربوط به ادبیات موضوع، از روش کتابخانه ای نظیر کتب و مجلات علمی و برای جمع آوری داده ها جهت تحلیل و آزمون فرضیه های پژوهش، از پرسش نامه ی محقق ساخته استفاده گردید. روایی صوری آن توسط تعدادی از استادان و متخصصان تایید شد و پایایی آن با استفاده از ضریب Cronbach’s alpha برابر 80 درصد و 90 درصد به ترتیب برای وضعیت موجود و مطلوب محاسبه گردید. جامعه ی آماری این پژوهش 1670 نفر شامل کلیه ی کارکنان ستادی و معاونت ها و اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، پرسش نامه بین 160 نفر توزیع گردید. در این پژوهش برای تجزیه و تحلیل و آزمون فرضیه ها از روش های آمار استنباطی استفاده شد.
    یافته ها
    در نمونه ی مورد مطالعه، بین وضع موجود و مطلوب عناصر فرهنگ سازمانی تفاوت معنی داری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد که وضعیت موجود فرهنگ سازمانی در دانشگاه نیازمند بازنگری و اصلاح است و با وضعیت مطلوب تفاوت معنی داری داشته است.
    کلیدواژگان: فرهنگ، دانشگاه ها، سازمان و مدیریت (بهداشت و درمان)
  • مقاله کوتاه
  • شفیع حبیبی، پیمان رضایی هاچه سو، راضیه طبقی صفحه 371
    پرستاری مبتنی بر شواهد فرایندی است که در سال های اخیر به عنوان شیوه ای برای مراقبت های بهداشتی و درمانی بر اساس جدیدترین یافته ها مطرح شده است. طی این فرایند پرستار می تواند با استفاده از شواهد تحقیقات موجود، مهارت بالینی خود و عملکرد بیمار، تصمیمات بالینی مناسب را اتخاذ نماید. مطالعات صورت گرفته نشان می دهد که پرستاران در عملکرد مبتنی بر شواهد با مشکل مواجه بوده اند و بیشترین مشکل آن ها یافتن بهترین شواهد، شناسایی منابع صحیح، استفاده از روش های جستجوی بهینه و ارزیابی شواهد یا به طور کلی در استفاده از مهارت های سواد اطلاعاتی ذکر شده است. قابلیت های سواد اطلاعاتی شامل درک سازماندهی اطلاعات، توانایی جستجو در میان انواع ابزارهای چاپی و الکترونیکی به منظور بازیابی، گزینش و ارزیابی دقیق منابع اطلاعاتی و به کارگیری نتایج پژوهش ها به طور مؤثر است. استفاده از کتابداران و اطلاع رسانان پزشکی در فرایند آموزش پرستاری مبتنی بر شواهد در نقش آموزش دهندگان سواد اطلاعاتی یا تامین کنندگان نیاز اطلاعاتی حین کار، زمینه ی تربیت کارکنان مراقبت های بهداشتی درمانی با سواد اطلاعاتی و گرایش ایشان به بهره گیری از پژوهش های انجام شده را فراهم می سازد. هدف از نگارش این مقاله تعیین عوامل مؤثر بر پرستاری مبتنی بر شواهد، تاثیر سواد اطلاعاتی بر ارتقای پرستاری مبتنی بر شواهد و تعیین الگوهای جهانی سواد اطلاعاتی جهت ارتقای پرستاری مبتنی بر شواهد است که به روش مروری و با مطالعه ی مقالات موجود در حوزه ی سواد اطلاعاتی و پرستاری مبتنی بر شواهد انجام شده است.
    کلیدواژگان: سواد، توسعه، پرستاری، آگاهی، اطلاعات
|
  • Sayed Mehran Harirchian, Mohammad Hosein Yarmohammadian, Susan Bahrami, Mahnaz Bahadorani, Malihe Soleimanian Page 243
    Introduction
    Web-Based Education; Study of Knowledge, Attitude and Practice of Faculty Members of Isfahan University of Medical Sciences.
    Methods
    For this descriptive– survey, in 2008 all faculty members of all university departments of Isfahan University of Medical Sciences (706 people) as the study population were studied. Stratify random sampling was performed to determine 210 persons. The data collection tool was made by the researcher and its validity and reliability were proofed using content validity and Cronbach's alpha Coefficient (r = 0.92) respectively. Data were analyzed using using statistical indicators such as mean, variance, standard deviation, t-test and Tokay test via SPSS software.
    Results
    Research findings showed that the mean score of knowledge, attitude and performance of faculty members is higher than average. The members with master's and PhD degree had less knowledge than post doctorate members. The knowledge of members with 5 years services higher than the members with 10-20 years services. The knowledge of members with 5- 10 years services higher than the members over 20 years services. The men faculty members had better attitude toward women and the assistant professors had better attitude toward associate professors in web– based education. The attitudes of PhD and post doctorate are better than members with master's degree. The associate professors attitudes had better than lecture members. The performance of members with Ph.D and post doctorate degree had better than members with master's degree. The performance of associate members had better than the master's degree. The members with less than 5 years services in compare with 10-20 years services had better.
    Conclusion
    Progress of science and technology in the era of attention to the importance of e-Learning is a remarkable and organizations for their survival variable environmental conditions must be compatible. Development Network World Wide Web, higher education institutions also need to network facilities used in teaching and faculty members of these institutions of knowledge and skills needed for using technology in education and development of higher education are entitled
  • Jafar Mehrad, Marzieh Goltaji Page 251
    Introduction

    This study investigated the correlation between journal self–citation and impact factor in medical subject category through those scientific journals indexed in published journal citation reports (JCR) of Islamic World Science Citation Database (ISC) during 2001-2007.The purpose was to recognize journal self–citation and find its correlation with impact factor. It is common to find some journal self–citations among all citations of a journal. As high rate of self–citation puts journal at a high rank, calculation of impact factor regardless of self–citation seems to be essential.

    Methods

    Citation analysis has been used to conduct this research. The population of this study included 309 ISC's PJCR medical journals with impact factor during 2001-2007. To do this, data from the 2001-2007 PJCR was extracted (journals with impact factor). Using ISC’s PJCR and choosing the year and the field of medical sciences, the journals with impact factor were shown and also using citing journals option, the list of citing journals to the specific journal was displayed. Then, using the list of number of self-citations and effective self-citations on impact factor, the data were analyzed via SPSS software version 16 (Pearson Correlation Test).

    Results

    A significant correlation between impact factor and journal self–citation was found (r = 0.556, P < 0.001). Pearson correlation coefficient demonstrated a negative relationship between impact factor and number of articles (r = -0.350, P < 0.001). There was not any significant relation between the number of articles and journal self–citation (r = 0.068, P = 0.233). Journal self–citation rate in medical sciences field during 2001-2007 has found a descending process. After removing journal self–citation, the rank of 100 journals descended, of 192 journals ascended, and the rank of 17 journals did not accept any change.

    Conclusion

    The findings of the research showed that journals with high impact factor had more self-citation; which means self-citation has a positive effect on journal impact factor. Considering the fact that self-citation in medical sciences in compare with other fields has a higher rate, and this high rate of self-citation causes journals not put on the real position, editors and publishers must revise the selection policy of papers.

  • Mohsen Rezaeian Page 260
    Introduction
    Different studies were so far carried out on the scientific productions of Iran within the biomedical field. None of these studies were investigated this issue in a long term period and therefore, the present study was carried out in order to determine the contribution of Iran to the biomedical researches of the world based on the analysis of PubMed papers during 1997 to 2006.
    Methods
    In this survey, the PubMed search engine was investigated through the years 1997-2006. By adopting a two-stage search strategy, all the articles divided into two categories i.e. those articles which their first or corresponding author was/was not from Iran. In the next step, the populations of Iran and world in three periods i.e. 1995, 2000 and 2005 were determined using the United Nation's website. All data were entered into Excel software and the number of articles in each year was separately divided by the number of articles in baseline (1997). Similarly, the number of populations in two mentioned periods was separately divided by the number of populations in baseline (1995).
    Results
    Although the growth percentage of both Iran and world publications were continuously increased compared to baseline year, the growth was much higher for Iranian publications (1.65% for the world vs. 19.38% for Iran in 2006 compared with 1997). Similarly, the growth percentage of both Iran and world populations were also continuously increased compared to baseline year; however, the growth was higher for world populations (1.14% for the world vs. 1.12% for Iran in 2005 compared with 1995).
    Conclusion
    The growing trend of Iranian publications in comparison with world publications within the recent decade is an important issue seems that does not relate to the growing trend of Iranian populations. Nevertheless, the comparison between the qualities of Iranian scientist's publications with world scientist's publications is another important issue that needs to be studied further.
  • Saeideh Ebrahimi, Abdolrasool Jowkar Page 270
    Introduction
    To prepare a basis for qualitative promotion of scientific publications of Iran’s universities of medical science, this survey studied quality and quantity of scientific production of these universities in a ten year period employing scientometrics qualitative and quantitative indicators.
    Methods
    In this survey, the study population was the total number of Iranian universities of medical science that had publications in ISI Web of Science Database. Sampling, on the basis of Garfield research, was done in non parametric method. Nineteen universities of medical science with at least 25 publications, from total 42 universities of medical science in Iran, were selected. The source of data collecting was WOS database and the tools of data collecting were citation analysis and search system of database; data were gathered in for aspects: production, citation, citation impact, and percentage of cited documents. Data were analyzed by descriptive statistics using SPSS software.
    Results
    Ranking universities based on qualitative and quantitative criteria were different. The rate of overlap between lists of the best universities based on four indicators was 25%. Mashhad University of Medical Science was the sole university attended in lists of the best universities based on four indicators.
    Conclusion
    Difference between ranking universities on the basis of qualitative and quantitative indicators indicates that qualitative evaluation parallel to quantitative evaluation should be considered for scientific assessing of these universities.
  • Seyed Hossein Mirjalili, Safiyeh Akrami Abarghoi Page 283
    Introduction
    There are numerous research projects in the field of medicine every year, however only few of them are so important that are frequently cited by others. In the current research, the most cited authors, organizations and countries which had an outstanding role in advancing clinical medicine during 1981-91 are identified. The relationship and coverage of the results for clinical medicine and other disciplines has also been investigated.
    Methods
    This research is a descriptive work in which the Highly-cited, a product of ISI, is used as a tool for gathering the required data. The data have then been analyzed using MS-Excel.
    Results
    ISI has introduced 265 researchers from 16 countries as the most cited authors in the field of clinical medicine. United States with 200 (75.47%) authors comes first followed by UK with 28 (10.57 %) and Japan with 7 (2.64%) authors. Two universities in the United States, Texas and California universities, with 15 and 11 authors, had the first and second positions respectively. Sixty authors (22.64%) out of 265 were also introduced as the most cited researchers in non-clinical medicine. These researchers were also identified as preeminent researchers in another eight subfields with “Immunology” having the highest share.
    Conclusion
    The findings show that the most efficient authors are from United States, so that their impact factor is 3.9 and 22.2 times greater than that of the European and Asian countries respectively
  • Nizal Sarrafzadegan, Mousa Alavi, Katayoun Rabiei, Heidar Ali Abedi, Ahmad Bahonar, Sonia Zarfeshani Page 293
    Introduction

    Evaluation of interventional community-based initiatives is a basic issue for improvement and management of programs toward the goals of the health system. This paper presents the qualitative part of the process evaluation (PE) of a community-based educational program entitled Isfahan Healthy Heart Program (IHHP) conducted for prevention and control of non-communicable diseases. PE of IHHP aimed to shed insight about implementing interventions, guiding program management and corrective decision makings have been done respectively.

    Methods

    This study is a qualitative one. The study population consisted of policy-makers, managers, principal practitioners and their coworkers as well as stakeholders of IHHP. The study was directed in the same place as practicing interventional projects located in Isfahan province. It was begun in 1384 and data analysis phase was completed in 1387.The data were collected through conducting interview with a purposive sample of 60 participants and were analyzed using qualitative content analysis method.

    Results

    qualitative data categorized in several headings. The present paper reports four of most important them namely experiences of resources, attitude towards interventions, motivating factors and consistent partnership.

    Conclusion

    Emphasizing on usefulness of qualitative data in process evaluation of IHHP, findings of the present study disclosed some of the effective underpinning factors that the most important of them have been described as “executive level human factors”. The study findings emphasized on the vital role of the resources, nevertheless “accepting” the used resources as well interventions specifically on behalf of managers and executive agents were primarily affected by their humanistic qualities such as attitude and willingness to moving towards aimed change. Accepting the program in behalf of users and specifically executive agents must be considered in such a vast community-based educational program

  • Shirin Abbasi, Abdolmajid Khayambashi, Masoud Ferdosi Page 304
    Introduction
    Utilization of information system in management is necessary. Statistical Process Control (SPC) is one of suggested tools in Quality management system. In this study, processes of medical record unit in Gharazi hospital (Isfahan) are studied using SPC tools.
    Methods
    It is a descriptive, Retrospective and trend study which was carried out by assembling indicators for some processes in medical record unit from 2005 to 2008.After Library studies, suggested indicators by experts (for Process controlling) were collected through 2 checklists. For quantitative indicators of medical records evaluation, all admitted patients during study period and for time assessing about 1500 patients were chosen randomly. Data were analyzed using Excel software.
    Results
    Findings showed that during study period, the average time for patient discharge order (by doctors) was at 9:54 a.m. and patients waiting time in discharge process decreased (with the average of 53 minutes). In quantitative evaluation of medical records deficits, accepted fault rate (or the base line) consumed as about 6%.
    Conclusion
    Gharazi Hospital tries to control tolerance of its processes by using SPC tools and maintaining some internal standards as baselines. These baselines may be shared with other hospitals and help to produce national and regional standards.
  • Javad Monzavi Barzoki, Ahmadreza Raeesi, Sakineh Saghaeiannejad Isfahani, Nahid Tavakoli Page 314
    Introduction
    In much of the past century and also in the present century the health care industry as whole and the health information management in particular has experienced a variety of changes and developments. Formation of professional associations is one point of inflection in the health care industry and its related professions. Health Information Management Association in developed countries which originally initiated its activities in the profession of medical records as Medical Records Librarians Association and later changed to Medical Record Association has evolved to become the Health Information Management Association of today. This association and its members have had a great role in the development of the healthcare qualities. The objective of this study is to do a comparative study of structural, functional and activities of Health Information Management Association in selected countries and Medical Record Association of Iran.
    Methods
    This research is a descriptive comparative study, which uses a cross-sectional method. The research sample included, Health Information Management Association in countries of Australia (HIMAA), United States of America (AHIMA) and Canada (CHIMA) as pioneer countries in initiation of Health Information Management Association and also Medical Record Association of Iran (IMRA). Related data about Structural & functional entities was collected through the library investigation, use of internet and communication with research sample associations in Australia, United States and Canada via email according to collection forms. Data were analyzed by comparative table and descriptive comparison.
    Results
    The structural and functional elements and entities of the Health Information Management Associations in the selected countries are mostly similar, although they had some differences. Canadian Health Information Management Association Board of Director’s is communal with Canadian College of Health Information Management. Type of association memberships in Australia is different with other associations. Vision and Values of HIMAA and IMRA have not been identified and written. In comparison with the other associations, AHIMA has various and multiple activities in provide services to its members. Continuing education and certification in various scope is one of major the activities of AHIMA.
    Conclusion
    commensurate with done Changes in the Health Information Management Profession, the Association of this Profession in countries of Australia, United States and Canada has experienced a lot of change in the structure and activities of their associations accordingly. Position of inspector only existed in Iran's Medical Record Association. In comparison with other association, Iran Medical Record Association with its fifteen years of history had not had a lot of systematic and integrated activities. Review of Structural and functional entities and Activities of this Association, seems necessary.
  • Amirabbas Azizi, Abazar Hajavi, Hamid Haghani, Mahdie Shojaei Baghini Page 323
    Introduction
    Electronic Medical Records has of practically paved the way to centralize information without being worried about physical space. Although Iran, from technology point of view has been able to compete with developed countries, it has fallen behind Medical Records technology. In this study, hospital information Systems in Educational Hospitals of Iran, Tehran, and Shahid Beheshti Medical Universities were compared with the criteria of American College of Physicians to specify the shortcomings and ultimately some recommendations were offered to develop national criteria to the level of those of the above mentioned college.
    Methods
    This was a descriptive cross-sectional study conducted in 2006. The research population included: all Educational Hospitals of Iran (14 Hospitals), Tehran (12 Hospitals) and Shahid Beheshti (9 Hospitals) Universities. Since all of the related Hospitals were studied, no sampling was done. Data collection was done through direct observation and interview. Using nine (9) checklists based on the criteria of American College of Physicians (including Pharmacies, Laboratories, radiology departments, and Medical Records Departments and Clinical wards). Data analysis was done using descriptive statistics and SPSS software.
    Results
    The average conformity in the Medical Records departments in Iran, Tehran and Shahid Beheshti Medical Sciences Universities was 29.1, 25.6, 29.7, in pharmacies 39.7, 39.3, 36.8, in radiology departments 36.4, 36.8, 37.7, in laboratories 38.3, 37.2, 29.8, in referral features 38.7, 39, 34.5, in clinical interactions 33.1, 32.5, 29.2, in preventive medicine 38.2, 36.7, 33.9, in patient education 37.1, 36.6, 37.7 and 38.7, 43.4, 39.6 in diagnostic features respectively.
    Conclusion
    The rate of final conformity in hospital information systems in educational hospitals to the criteria of the American College of Physician indicates that the total average of medical records systems is less than 50 (< 50). On the other hand, since the total average of medical records systems is less than 50, it is concluded that rate of conformity in medical records systems educational hospital of Iran, Tehran and Shahid Beheshti Medical Sciences Universities is low.
  • Azamossadat Hosseini, Hamid Moghaddasi, Maryam Jahanbakhsh Page 330
    Introduction
    Measurement of diabetes management effectiveness includes the process of care and its quality, health outcome and response to care before everything; it needs a conceptual framework about this universal disease. Minimum Data Set (MDS) of diabetes make this framework by using standard data element with unique definition and effectiveness indicators preparation of diabetes management. Therefore, this research is accomplished for study the MDS of diabetes as diabetes management effectiveness indicators in America, Australia, Scotland and Finland and at the end presentation of model for Iran.
    Methods
    This research is an applied study and is accomplished as descriptive study. At first we use questioner and checklist for study MDS of diabetes in Tehran; then in selected countries, MDS of diabetes is studied by published and electronic literatures and at the end the proposed model designed in accordance with country's need and take discerning people up on it by Delphi technique. Data analyses in study stage of MDS of diabetes in the selective countries by comparative tables and determination of similarities and differences of the MDS. In the stage of gaining credit for model, it accomplished with descriptive statistics to the extent of absolute and relative frequency.
    Results
    MDS of diabetes for Iran presented in 12 forms and diabetes management effectiveness indicators on base of studying in America, Australia, Scotland and Finland countries and needs of our country and after doing Delphi technique with 98 percent agreement confirmed.
    Conclusion
    MDS provides continuous care of patients, communication among providers and analysis of patient and patient society care effectiveness. So it causes decrease of threatening diabetic complications. Collection of MDS of diabetes increases the quality of care assessment and effectiveness indicators for management of care process, quality of services and health outcome.
  • Peyman Rezaeihachesoo, Shahla Fozoonkhah, Naser Safaei, Hadi Lotfnejad Afshar Page 341
    Hospital with different departments and information processing plans and also professional healthcare staff from different fields, need inter and intra- organizational communication. In addition, treatment method of every patient is unique. Healthcare organizations faced with coordination challenges and they do not apply workflow management technologies yet. To identify current challenges in healthcare, it is necessary that organizational process is separated of care process. Managing organizational process includes identify rules and definite relation of every section with others. In this regard, it is seemed that use of WFMS is the suitable method. Managing care process is done by EBM and clinical guidelines. Although organizational process relies on static models of patient care process based on medical knowledge that is evolutes so fast. Health care information systems such as HIS have to support of organizational and treatment process separately. Overall, goal of applying IT in support of clinical process is not just control of healthcare period, though it is used to reduce workload and promote decision-making. In this article method of managing workflow for organizational and care process has studied separately and suitable IT tools for supporting each process with mention of examples has presented.
  • Fereshteh Farzianpour, Hossein Dargahi, Nahid Eynolahi, Sara Aghababa Page 353
    Introduction
    The internal evaluation is a process to improve the quality of the education using the collection and judgment of data. To consider to some principles about educational measurement and data collection causes to better recognizing of this process. In this study, we conducted the internal evaluation of group of Health Care Management Faculty of Allied Medical Sciences in Tehran University of Medical Sciences, which is responsible for training healthcare management students, in this study we used the opinion poll of university lecturers, students and graduates, and evaluated their system of education in 2006. Their aim was to remodel and adjust their educational system with the society's needs and to promote the quality of such education.
    Methods
    The methodology was descriptive and cross sectional that implemented applied manner in 2006 and in health care management faculty. In this questionnaire these factors were considered with criteria and indicators: missions’ statement and goals; management and organizational structure; faculty board members; students; training and learning process; educational course and curriculum; graduated students; educational and research facilities and equipments; and research. At least, gathered data were analyzed with descriptive statistics and SPSS software tools.
    Results
    In findings maximum utility was faculty board members factor with 3.35 out of 5 points (70%) and minimum utility was research factor with 2.4 of 5 points (36.6%).
    Conclusion
    consideration of factors, studied educational faculty was rather utilized. The analysis of SWOTs show that studied educational faculty can obtain upper points in later evaluations.
  • Sayed Aliakbar Ahmadi, Azade Alavi, Ali Safdarian Page 361
    Introduction
    One of the reasons for the maintenance of each organization to increase its productivity is having the consistency in values and beliefs and its overall organizational culture. Therefore, for any organization that seeks to achieve some kind of advantage, it must be ensured to the existing organizational culture and attention to practical solutions for creating coherence in its as main priorities. The purpose of this study was survey on the components of organizational culture at the Isfahan University of Medical Sciences.
    Methods
    The study was descriptive survey which library methods such as books and scientific journals were used for literature review to achieve the information. Researcher-made questionnaire was used to collect data. Formal validity of questionnaire was confirmed by the number of professors and experts, and its reliability by using Cronbach's alpha coefficient was calculated to be equal 80 and 90% for existing and optimum conditions, respectively. The study was included 1670 people of all headquarters staff, deputies, and faculty members of Isfahan University of Medical Sciences. The questionnaire was distributed among 160 people; using simple random sampling. The inferential statistical methods were used for analysis and testing hypotheses.
    Results
    There was a significant difference between the existing and desired organizational culture elements.
    Conclusion
    Findings showed that the situation of organizational culture at the university requires review and reform and has significant difference with desirable status.
  • Shafi Habibi, Peyman Rezaei Hachesoo, Razieh Tabaghi Page 371
    Effective clinical care requires nurses to obtain the capability of putting the research findings into application. During the recent years, Evidence-based nursing (EBN) has proved itself as a way for health care and therapy based on new findings being used in clinical care practices. However studies show that nurses have problem in Evidence-based practice application the most of which reveals itself in finding the best evidence, identifying proper resources, using the best search strategies and evaluating documents and evidence. In fact they lack enough competencies in acquiring information literacy. Information literacy means perceiving information organization, the ability of searching and finding the best results from various printed and electronic resources, selecting proper resources and evaluating them properly and establishing connections with research results. Seeking assistance from medical librarians and information scientists -as developers of educational courses, educators or providers of information in the field- in educational process, helps to train clinical staff with information literacy and turn them into consumers of research articles. The aim of this article is to identify effective elements in EBN and the role of information literacy in promotion of EBN. Also the article offers some information literacy patterns in improving EBN used in the world which has been chosen with review method.