فهرست مطالب

مدیریت اطلاعات سلامت - سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 60، خرداد و تیر 1397)

نشریه مدیریت اطلاعات سلامت
سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 60، خرداد و تیر 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نامه سردبیر
  • فیروزه زارع فراشبندی، راضیه وهاب، فائزه امینی صفحات 50-52
  • مقاله پژوهشی
  • داود وحدت، فریدون شمس، اسلام ناظمی صفحات 53-60
    مقدمه
    امروزه یکی از فن آوری های نوین تاثیرگذار در عرصه سلامت، به کارگیری فن آوری حسگرهای پوشیدنی است. پژوهش حاضر با ایجاد محیط اینترنت اشیا مبتنی بر حسگرهای پوشیدنی، به پایش و مداخله برخی فعالیت های افراد و بیماران با شکایت استرس و خستگی پرداخت و میزان تاثیر آن را در ارتقای سلامت عمومی افراد مورد ارزیابی قرار داد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- پیمایشی، میزان سلامت عمومی نمونه ها با استفاده از سنجش سلامت عمومی GHQ (General Health Questionnaire)، در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون مورد سنجش قرار گرفت و میزان تغییرات برخی شاخص های قابل اندازه گیری (مانند میزان خواب و تحرک) از طریق دستگاه های حسگر پوشیدنی به طور هم زمان در طول مطالعه اندازه گیری گردید. با توجه به محدودیت های موجود، 26 نفر به صورت تصادفی انتخاب شدند و در نهایت، 20 نفر از آن ها برای همکاری و استفاده عملی از فن آوری مربوط در طول دوره آزمایش موافقت کردند. نتایج به دست آمده با استفاده از آزمون های آماری توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    پس از دوره 30 روزه آزمایش، میزان سلامت عمومی افراد که در ابتدا با درصد فراوانی 52 برای میانگین کل گروه اندازه گیری شده بود، در مرحله پس آزمون نتایج مثبتی به دنبال داشت و به طور معنی داری بهبود یافت و به میزان تقریبی 74 برای کل گروه رسید. همچنین، بر تاثیر متقابل افزایش میزان تحرک در بهبود وضعیت خواب و عمق خواب افراد تاکید گردید.
    نتیجه گیری
    با استفاده صحیح از فن آوری حسگرهای پوشیدنی برای پایش فعالیت های حرکتی و خواب افراد و ارسال پیام های هشدار متناسب از طریق مرکز پایش، می توان به بهبود سلامت عمومی افراد در مسیر کاهش استرس و خستگی و اصلاح رفتارهای آن ها کمک نمود.
    کلیدواژگان: دستگا ه های پوشیدنی، پایش بیمار، استرس، خستگی، سلامت عمومی، شبکه های ارتباطات رایانه ای
  • احمد کمالی، سید مجتبی سجادی سجادی، فریبرز جولای صفحات 61-67
    مقدمه
    از جمله مسایل پیچیده مدیران اورژانس پزشکی، تصمیم گیری در مورد محل استقرار پایگاه های اورژانس جهت پاسخدهی سریع به درخواست ها می باشد. هدف از انجام پژوهش حاضر، کاهش زمان پاسخ به درخواست های خدمات اورژانس پزشکی با استفاده از تلفیق تکنیک های بهینه سازی و شبیه سازی بود.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش توصیفی انجام شد. بر اساس شاخص هایی مانند تراکم جمعیت و میزان تماس های درخواست اورژانس پزشکی، تعدادی مکان در مناطق 1، 3، 5 و 6 شهر اصفهان جهت استقرار پایگاه های اورژانس تعیین گردید که باید محل نهایی استقرار پایگاه ها از بین آن ها انتخاب می شد. با تعیین عواملی همچون میزان تاثیر شرایط ترافیک بر زمان پاسخ، نرخ تقاضا و هزینه های عملیاتی، سناریوهای مختلف مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و بهترین سناریو از بین آن ها انتخاب گردید.
    یافته ها
    با اجرای سناریوی انتخاب شده، میانگین زمان پاسخ به درخواست های اورژانس به 10 دقیقه می رسد که نزدیک به استاندارد بین المللی 8 دقیقه می باشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده، بدون صرف هزینه های زیاد جهت ایجاد و تجهیز پایگاه های اورژانس اضافی، می توان به تقاضاهای مختلف در کوتاه ترین زمان پاسخ داد. روش ارایه شده در تحقیق حاضر را می توان در مکان یابی پایگاه های سایر خدمات اضطراری مانند آتش نشانی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: خدمات اورژانس پزشکی، زمان پاسخ، مکان یابی جغرافیایی، شبیه سازی کامپیوتری
  • محمد دهقانی، امیر تراب میاندوآب، سوگند حبیبی چناران، محمدحسین حیوی حقیقی صفحات 68-75
    مقدمه
    وجود اطلاعات با کیفیت می تواند نقش مهمی در مدیریت سلامت هنگام وقوع بحران ایفا نماید. با توجه به فقدان مجموعه حداقل داده ها MDS (Minimum Data Set) در مدیریت سلامت بحران، مطالعه حاضر با هدف طراحی MDS مدیریت اطلاعات سلامت در بحران برای ایران انجام گردید.
    روش بررسی
    این پژوهش کیفی در سال 1396 به وسیله تکنیک Delphi صورت گرفت. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند ناهمگون، 18 فرد برای مطالعه انتخاب شدند. تکنیک Delphi در سه مرحله انجام و برای تحلیل داده ها از محاسبه میانگین استفاده گردید.
    یافته ها
    MDS مدیریت سلامت قبل از بحران دارای 9 کلاس داده ای و 84 عنصر داده ای، MDS مدیریت سلامت حین بحران متشکل از 9 کلاس داده ای و 45 عنصر داده ای و MDS مدیریت سلامت بعد از بحران نیز شامل 6 کلاس داده ای و 54 عنصر داده ای بود.
    نتیجه گیری
    مدیران و سیاست گذاران بحران با استفاده از نتایج تحقیق حاضر می توانند اطلاعات درست و مورد نیاز در حوزه سلامت را جمع آوری و پردازش نمایند که این امر باعث ارتقای مدیریت سلامت در هنگام بحران می گردد.
    کلیدواژگان: مجموعه حداقل داده، مدیریت اطلاعات سلامت، مدیریت بحران، حوادث
  • حسین صیادی تورانلو، سلیم کریمی تکلو، سجاد رحیمی آشجردی صفحات 76-82
    مقدمه
    مراکز خدمات درمانی با اتخاذ سیستم های اطلاعاتی پایدار SIS (Sustainable Information Systems)، امکان تحقق پایداری اجتماعی را کسب می کنند. تحقیق حاضر با هدف شناسایی و مدل سازی عوامل موثر در اتخاذ سیستم های اطلاعاتی توسط مراکز خدمات درمانی انجام گردید.
    روش بررسی
    این پژوهش، توصیفی از نوع پیمایشی و از جمله تحقیقات کاربردی بود. جامعه آماری از دو گروه تشکیل شد. گروه اول را متخصصان تشکیل دادند. با انجام مطالعات کتابخانه ای و سپس از طریق نظرسنجی با متخصصان، عوامل شناسایی و مدل سازی شد. جامعه دوم شامل کارکنان، پرستاران، سرپرستاران و سوپروایزرهای مرکز آموزشی- درمانی الزهرا (س) اصفهان بود. پرسش نامه تحقیق در بین جامعه دوم توزیع گردید و عوامل شناسایی شده با استفاده از مدل سازی ساختاری تفسیری سطح بندی شد. سپس با توجه به سطوح مدل، فرضیات تحقیق تعریف گردید. فرضیات با استفاده از فنون تحلیل مسیر مورد آزمون قرار گرفت.
    یافته ها
    مدل ساختاری تفسیری شامل سه سطح بود. در سطح اول عامل کارکنان به همراه جامعه و ذی نفعان، در سطح دوم عامل اخلاق کسب و کار و در سطح سوم عوامل مسوولیت پذیری اجتماعی و سازمانی قرار داشت. بر اساس سطوح مدل، فرضیات تحقیق مشخص گردید. نتایج به دست آمده از برازش مدل پژوهش حاکی از تایید همه فرضیه های تحقیق بود.
    نتیجه گیری
    دو عامل زیربنایی موثر در اتخاذ SIS در مراکز خدمات درمانی، مسوولیت پذیری اجتماعی و سازمانی می باشد. اتخاذ SIS نیازمند حمایت مدیریت ارشد، تدوین استراتژی و سیاست های مناسب و گسترش انباره دانش سازمانی است.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، سیستم های اطلاعاتی، مراکز خدمات مراقبت
  • سید محمدباقر جعفری، غلامرضا جندقی، سحر رفیعی صفحات 83-89
    مقدمه
    با وجود مزایای فراوان ایران در حوزه گردشگری پزشکی، هنوز تعداد گردشگران ورودی به کشور در این زمینه بسیار ناچیز است. هدف از انجام پژوهش حاضر، شناسایی و اولویت بندی عوامل تاثیرگذار بر انتخاب یک مقصد گردشگری پزشکی بود.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی- پیمایشی و جامعه آماری آن شامل خبرگان آشنا به موضوع گردشگری پزشکی بود که تعداد 12 نفر از آن ها نمونه پژوهش را تشکیل دادند. برای سنجش اهمیت و اولویت بندی عوامل استخراج شده موثر بر انتخاب یک مقصد گردشگری پزشکی، از پرسش نامه استفاده شد و داده ها با روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی AHP (Analytical Hierarchy Process) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    عوامل موثر بر انتخاب یک مقصد گردشگری پزشکی در 4 بعد و 24 شاخص شناسایی گردید. در میان ابعاد شناسایی شده، بعد تکنولوژی درمان از اهمیت و اولویت بیشتری نسبت به سایر ابعاد برخوردار بود.
    نتیجه گیری
    به طور کلی می توان گفت که عوامل موثر بر جذب گردشگران پزشکی به ترتیب اهمیت شامل چهار بعد «تکنولوژی درمان، کارکنان و فرایند درمان، عوامل اقتصادی و عوامل گردشگری» می باشد که توجه به این عوامل و شاخص های هر یک از آن ها، موجب جذب بیشتر گردشگری پزشکی به ایران می شود.
    کلیدواژگان: گردشگری پزشکی، خدمات سلامت، رفتار انتخابی
  • طاهره بشیری، محمد امین عرفان منش، امیررضا اصنافی صفحات 90-96
    مقدمه
    تحقیق حاضر با هدف تعیین میزان وجود و توجه به مقالات پراستناد علوم پزشکی کشور در رسانه های اجتماعی انجام گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی بود که با استفاده از شاخص های علم سنجی و آلتمتریکس انجام شد. جامعه پژوهش شامل 1288 مقاله پراستناد ایرانی طی سال های 2007 تا 2016 بود که در پایگاه ESI (Essential Science Indicators) معرفی شده بود. علاوه بر ESI، پایگاه های Web of Science و Altmetric Explorer نیز مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    27/0 درصد از برون دادهای پژوهشی علوم پزشکی کشور، در میان مقالات پراستناد جهانی (1 درصد برتر) قرار داشت. همچنین، 28/0 درصد از کل مقالات پراستناد جهانی در حوزه علوم پزشکی، متعلق به ایران بود. در مجموع، 5/85 درصد از مقالات پراستناد علوم پزشکی ایران حداقل یک بار در رسانه های اجتماعی به اشتراک گذاشته شده بود. ابزار مدیریت منابع Mendeley و میکروبلاگ Twitter، مهم ترین رسانه های اجتماعی منتشرکننده مقالات پراستناد علوم پزشکی کشور بودند. همچنین، بررسی مقالات پرتوجه علوم پزشکی در رسانه های اجتماعی نشان داد که هر پنج مقاله برتر، حاصل همکاری های علمی بین المللی بوده، بیش از ده نویسنده داشته و در مجله Lancet انتشار یافته است.
    نتیجه گیری
    پوشش آلتمتریک مقالات علوم پزشکی ایران در مقایسه با سایر حوزه های موضوعی از سطح قابل قبولی برخوردار است. با توجه به وجود رابطه معنی دار و مثبت میان تعداد استنادات دریافتی و نمره آلتمتریک، می توان نتیجه گیری نمود که مقالات پراستناد علوم پزشکی، در رسانه های اجتماعی نیز پرتوجه می باشند.
    کلیدواژگان: مقاله مجله، رسانه های اجتماعی، کتاب سنجی، ایران
|
  • Firoozeh Zare-Farashbandi, Razieh Vahab, Faezeh Amini Pages 50-52
  • Davood Vahdat, Fereidoon Shams, Eslam Nazemi Pages 53-60
    Introduction
    One of the new effective technologies for healthcare is the use of wearable sensor technology in the environment of internet of things (IOT). In this article, we examined the activities of patients with stress and fatigue complaints as well as the effects of such devices on improving their general health.
    Methods
    In this survey study, General Health Questionnaire (GHQ) was used to assess the status of general health among the individuals in the selected sample in two stages of before and after the intervention; while the rate of changes in some of the measurable indicators was measured through wearable sensor devices during the study period. Given the existing limitations, 26 individuals were randomly selected, and finally 20 of them agreed to cooperate in this research. The obtained results were analyzed using descriptive statistics.
    Results
    After a thirty-day trial, the overall general health which was initially at an average of 52%, improved after the intervention, reaching an average of 74% for the whole group. The results also showed the effect of increase in mobility rate on improving sleeping conditions, and depth of sleep among the participants.
    Conclusion
    A proper use of wearable sensor technology, to monitor the activities of individuals, and sending appropriate alert messages via the monitoring center, can improve their general health, reduce stress and fatigue, and modify health behaviors.
    Keywords: Wearable Devices, Patient Monitoring, Stress, Fatigue, General Health, Computer Communication Networks
  • Ahmad Kamali, Seyed Mojtaba Sajjadi, Fariborz Jolai Pages 61-67
    Introduction
    Decision making about the location of emergency medical centers, to facilitate quick respond to requests for emergency medical services, is a complex issue for managers of emergency medical services. This research aimed to reduce the response time to emergency medical services requests, using a combination of optimization and simulation methods for placement of emergency bases.
    Methods
    This was a descriptive research. A number of locations in the districts one, three, five, and six of Isfahan City, Iran, were defined as the locations of emergency medical bases, according to criteria such as population density, and the rate of request calls for emergency medical services. Then, the final locations of bases were determined among these possible locations. After determining factors such as the impact of traffic conditions on response time, demand rate, and operating costs, different scenarios were analyzed using Arena software, and the best scenario was selected.
    Results
    The mean time of response to emergency requests reached nine minutes, with the implementation of the selected scenario, which was close to the international standard of eight minutes.
    Conclusion
    The results of this research show that without spending a lot of money to create and equip additional bases, different requests can be answered in the shortest possible time. The method presented in this study can be used to solve placement problems of other emergency services such as firefighting stations.
    Keywords: Emergency Medical Services, Response Time, Geographic Location, Computer Simulation
  • Mohammad Dehghani, Amir Torab-Miandoab, Sogand Habibi-Chenaran, Mohammad Hosein Hayavi-Haghighi Pages 68-75
    Introduction
    Access to quality information plays an important role in disasters. Due to lack of minimum dataset necessary for health management in disasters, this study aimed to design a minimum dataset for health management in disasters in Iran.
    Methods
    This descriptive study was conducted in 2016 using Delphi technique. 18 individuals were selected and enrolled the study, using heterogeneous sampling method. The Delphi technique was performed in three steps, and mean calculation was used to analyze the data.
    Results
    The minimum health management dataset of before, during, and after the disaster included 9 data classes and 84 data elements, 9 data classes and 45 data elements, and 6 data classes and 54 data elements, respectively.
    Conclusion
    Disaster managers and policymakers can use the results of this study to collect and process the correct health information, which facilitates health management during the disasters.
    Keywords: Dataset, Health Information Management, Crisis Management, Disasters
  • Hossein Sayyadi-Tooranloo, Salim Karimi-Taklo, Sajjad Rahimi-Ashjerdi Pages 76-82
    Introduction
    Healthcare centers can achieve social sustainability through adoption of sustainable information systems (SIS). This study aimed to identify and model the factors played a role in affecting the adoption of health care centers with information systems.
    Methods
    The current study was a descriptive survey in the category of applied research. The statistical population of this study included two groups. The first group consisted of experts. The factors were identified and modeled by library studies, and through interviews with experts. The second group consisted of the staff, nurses, head nurses, and supervisors in Alzahra training and treatment center of Isfahan, Iran. The research questionnaire was distributed among the second statistical population. The identified factors were leveled through the interpretive structural modeling. The research hypotheses were then defined based on the model’s levels. The research hypotheses were tested using the analysis techniques of the study route.
    Results
    The interpretive interpretive-structural model included three levels. The factor of staff along with society and shareholders was placed at the first level. The factor of business ethics was placed at the second level. The third level included factors of social responsibility and organizational responsibility. The research hypotheses were determined based on the model’s levels. The results obtained from model fitness indicated the confirmation of all research hypotheses.
    Conclusion
    Social responsibility and organizational responsibility are two fundamental and effective factors in adoption of health care centers with sustainable information system. The adoption of sustainable requires senior management support, strategy development, proper policies, and expansion of organizational knowledge storage.
    Keywords: Sustainable Development, Information Systems, Care Services Centers
  • Seyed Mohammadbagher Jafari, Gholamreza Jandaghi, Sahar Rafiee Pages 83-89
    Introduction
    Despite the vast benefits of Iran in the field of medical tourism, the number of tourists entering the country for medical reasons is still negligible. The aim of this study was to identify and prioritize the factors affecting the choice of medical tourism destination.
    Methods
    This was a descriptive study using survey method. The study population consisted of experts familiar with the subject of medical tourism, among which a sample of 12 individuals was selected. A questionnaire was used to measure the importance and priority of the extracted factors influencing the selection of medical tourism destination. Data analysis was performed by utilizing analytical hierarchy process (AHP).
    Results
    Twenty-four indicators in four dimensions were identified, affecting the choice of medical tourism destination. Among the identified dimensions, the medical technology was more important than the other dimensions.
    Conclusion
    According to the importance level, the affecting factors on the choice of medical tourism destination are medical technology, staff and treatment process, economic dimensions, and tourism dimensions. Paying attention to these factors and indicators for each of them will increase the attractively of medical tourism to Iran.
    Keywords: Medical Tourism, Health Services, Choice Behavior
  • Tahereh Bashiri, Mohammadamin Erfanmanesh, Amirreza Asnafi Pages 90-96
    Introduction
    The present study aimed to investigate the presence and attentions received by Iranian highly-cited articles in the field of medical science, in various social media platforms.
    Methods
    This descriptive and analytical survey was conducted using scientometrics and altmetrics indicators. The study population comprised of 1288 highly-cited papers from Iran in Essential Science Indicators (ESI) database during 2007-2016. In addition to Essential Science Indicators, Web of Science and Altmetric Explorer database were utilized for data gathering, too.
    Results
    0.27% of the total publications from Iran in the field of medical sciences were among highly-cited papers (top 1% with the highest number of citations). Moreover, Iranian researchers contributed in 0.28% of world highly-cited papers in the field of medical sciences. 85.5% of Iranian highly-cited papers were mentioned at least once in social media platforms. Mendeley and Twitter were the most promising altmetrics sources for Iranian highly-cited papers in the field of medical sciences. Investigating the characteristics of highly-mentioned articles showed that they had similar publishing patterns. All five highly-alted papers in social media, were produced through international research collaboration, had more than 10 authors, and were published in the Lancet journal.
    Conclusion
    Comparing to other subject categories, the altmetrics coverage of highly-cited papers in the field of medical sciences was in an acceptable level. Considering the positive and statistical significant association between the number of citations received by papers and their altmetrics scores, we can conclude that highly-cited papers from Iran in the field of medical sciences attract high attentions in social media as well.
    Keywords: Journal Article, Social Media, Bibliometrics, Iran