فهرست مطالب

تنشهای محیطی در علوم زراعی - سال هشتم شماره 1 (نیمه اول 1394)

مجله تنشهای محیطی در علوم زراعی
سال هشتم شماره 1 (نیمه اول 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/24
  • تعداد عناوین: 13
|
  • الهام کلاهیان همدانی زاد، حسینعلی رامشینی، محمد قادر قادری، مهدی فاضل نجف آبادی صفحات 1-11
    ازآنجاکه بیشتر بارندگی ها در ایران در زمستان و آغاز بهار رخ می دهد، گندم به ویژه در کشت دیم بیشتر وابسته به رطوبت نگهداری شده در اعماق خاک خواهد بود. به منظور شناسایی ژنوتیپ هایی که دارای گسترش مناسب ریشه در عمق خاک باشند، آزمایشی با 63 ژنوتیپ گندم نان در دو شرایط بدون تنش و تنش خشکی به صورت کشت در لوله های پی وی سی انجام شد. در شرایط بدون تنش آبیاری به صورت معمولی و در تنش خشکی پس از رسیدن رطوبت خاک به 30 درصد ظرفیت زراعی گیاهان آبیاری شدند. پس از اعمال تنش و در پایان دوره رشد صفات مرتبط با ریشه در چهار عمق مختلف (20-0، 40-20، 60-40 و 100-60 سانتی متر) به همراه صفات مرفولوژی، عملکرد و اجزای آن اندازه گیری شدند. نتایج نشان دهنده تنوع بالا میان ژنوتیپ ها برای همه صفات اندازه گیری شده بود. همبستگی بالا و معنی داری میان وزن خشک ریشه با عملکرد در شرایط تنش دیده شد (01/0p=، 58/0 =r). در این شرایط با هر واحد افزایش در وزن خشک ریشه، 24/0 گرم به عملکرد دانه افزوده شد. تجزیه همبستگی جداگانه برای هر عمق نشان داد که در پایین ترین عمق تاثیر وزن خشک ریشه بر عملکرد (01/0p =، 75/0=r) بیشتر از سایر عمق ها است. در شرایط تنش تاثیر وزن ریشه در عمق 100-60 سانتی متر بر عملکرد دانه مثبت و بسیار معنی دار بود. ژنوتیپ های سرداری، شعله، ناز و اینیا به ترتیب با 44/0، 39/0، 37/0 و 37/0 گرم در گیاه بهترین ژنوتیپ ها برای وزن خشک ریشه در این عمق بودند.
    کلیدواژگان: اجزای عملکرد گندم، محتوای نسبی آب برگ، گسترش ریشه، وزن خشک ریشه
  • احمد جعفرنژاد، حسین آقایی صفحات 13-23
    به منظور بررسی تنوع ژنتیکی ژنوتیپ های گندم، شناسایی و انتخاب ژنوتیپ های متحمل به خشکی بر اساس شاخص های کمی تحمل به خشکی،تعداد 16 ژنوتیپ گندم در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دو شرایط آبیاری مطلوب و محدود در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی نیشابور طی سال زراعی 88-1387 مورد آزمایش قرار گرفتند. شاخص های مورداستفاده میانگین تولید(MP)، میانگین هندسی تولید(GMP)، میانگین هارمونیک(HMP)، شاخص تحمل به تنش(STI)، شاخص حساسیت به تنش(SSI)، شاخص تحمل(TOL) و شاخص پایداری لین و بینز(Pi) بودند. نتایج نشان داد که بیشترین عملکرد در شرایط تنش(Ys) و نیز بیشترین مقادیرMP، GMP، HMP، STIو Pi متعلق به ژنوتیپ شماره 2 بود. تحلیل همبستگی بین شاخص ها و میانگین عملکرد در شرایط آبیاری مطلوب و محدود نشان داد که هر پنج شاخص مذکور برای غربال کردن ژنوتیپ ها مناسب هستند. با توجه به این شاخص ها و عملکرد در دو محیط، بهترین ژنوتیپ های متحمل به تنش خشکی ژنوتیپ های شماره2، 11، 14 بودند. نمودار چند متغیره دوطرفه نشان داد که ژنوتیپ های شماره 2، 11، 14 در مجاورت شاخص های تحمل به خشکی یعنیMP، GMP، HMPوSTI قرار دارند. نتایج حاصل از تجزیه کلاستر نیز نشان داد که ژنوتیپ های شماره 2، 11 و 14 ژنوتیپ های متحمل به خشکی و ژنوتیپ-های3، 8،9 و13 لاین های حساس به خشکی می باشند.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، شاخص های تحمل، تجزیه کلاستر
  • امین حیاتی، محمود رمرودی * صفحات 25-33

    به منظور بررسی تاثیر زمان مصرف کود پتاسیم و دور آبیاری بر خصوصیات زراعی، عملکرد و کیفیت دانه ارزن دم روباهی، آزمایشی در سال زراعی 1388 در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی یاسوج به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار انجام شد. دور آبیاری شامل فواصل 7، 14 و 21 روز به عنوان عامل اصلی و زمان کاربرد کود پتاسیم در مراحل کاشت، پنجه زنی، ساقه دهی و گلدهی به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد تاثیر دور آبیاری بر ارتفاع بوته، تعداد برگ، اندازه خوشه، عملکرد دانه، میزان کلروفیل برگ، درصد کربوهیدرات های محلول در آب و پروتئین دانه در سطح یک درصد معنی دار شد، به طوری که با افزایش فواصل آبیاری ویژگی های موردبررسی کاهش نشان دادند، درحالی که درصد پروتئین دانه افزایش یافت. ارتفاع بوته، عملکرد دانه، کلروفیل برگ، درصد کربوهیدرات های محلول در آب و پروتئین دانه نیز تحت تاثیر کاربرد کود پتاسیم قرار گرفتند و کاربرد پتاسیم تا مرحله گلدهی بر ویژگی های موردبررسی افزایشی بود. برهمکنش دور آبیاری و زمان کاربرد پتاسیم بر ارتفاع بوته، عملکرد دانه، کلروفیل برگ و کربوهیدرات های محلول در آب دانه معنی دار شد. بیشترین عملکرد دانه از کاربرد کود پتاسیم در مرحله ساقه دهی با دور 7 روز آبیاری و بیشترین درصد پروتئین دانه از دور 21 روز آبیاری و کاربرد پتاسیم در مرحله گلدهی حاصل شد.

    کلیدواژگان: پروتئین، دور آبیاری، کربوهیدرات، کلروفیل برگ، عملکرد دانه
  • حمید جباری، غلامعباس اکبری، نیر اعظم خوش خلق سیما، امیرحسین شیرانی راد، ایرج الله دادی، فائزه تاجدینی صفحات 35-49
    به منظور بررسی ویژگی های زراعی، فیزیولوژیک و کیفی کلزا تحت تنش آبیاری، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرقدس در سال زراعی 90-1389 اجرا شد. در این آزمایش تیمار آبیاری در سه سطح شامل آبیاری مطلوب در طول دوره رشد بر اساس 80 میلی متر تبخیر از سطح تشتک تبخیر کلاس A به عنوان شاهد، قطع آبیاری از مرحله گل دهی تا رسیدگی فیزیولوژیک، و قطع آبیاری از خورجین دهی تا مرحله رسیدگی فیزیولوژیک بود. نتایج حاصل نشان داد که اثر آبیاری بر ارتفاع بوته، قطر ساقه، تعداد شاخه فرعی، محتوای آب نسبی برگ، کمبود اشباع آب، میزان کلروفیل a و کارتنوئیدها، طول خورجین، تعداد خورجین در بوته، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، درصد روغن، عملکرد روغن، شاخص برداشت و تلاش بازآوری معنی دار بود. قطع آبیاری از مراحل گل دهی و خورجین دهی به بعد به ترتیب سبب کاهش 1/43 و 5/29 درصد محتوای نسبی آب برگ، 7/32 و 5/26 درصد میزان کلروفیل a و 6/49 و 8/31 درصد میزان کاروتنوئید در مقایسه با آبیاری مطلوب (شاهد) گردید. در این بررسی بیشترین عملکرد دانه در تیمار آبیاری مطلوب مشاهده شد و در شرایط قطع آبیاری از مراحل گل دهی و خورجین دهی به بعد به ترتیب عملکرد دانه از 2577 کیلوگرم در هکتار در تیمار شاهد به 1483 و 1907 کیلوگرم در هکتار کاهش یافت. بین عملکرد دانه با اجزاء عملکرد به جز تعداد دانه در خورجین همبستگی مثبت و معنی داری مشاهده شد و بیشترین همبستگی عملکرد دانه به ترتیب با وزن هزار دانه و تعداد خورجین در بوته بود. نتایج کلی این بررسی نشان داد که قطع آبیاری از مرحله گل دهی تا رسیدگی فیزیولوژیک اثرات منفی شدیدتری بر ویژگی های فیزیولوژیک، مورفولوژیک، عملکرد دانه و صفات وابسته به آن در مقایسه با قطع آبیاری از مرحله خورجین دهی در گیاه کلزا داشت.
    کلیدواژگان: تلاش بازآوری، تنش خشکی، عملکرد دانه، کلروفیل، محتوای نسبی آب برگ
  • حبیب الله نادیان، سیروس جعفری، بهزاد ناطق زاده صفحات 51-63
    در یک آزمایش گلخانه ای اثر چهار سطح شوری (1، 2، 4 و 8 دسی زیمنس بر متر) و سه سطح کود اوره (200، 300 و 400 کیلوگرم در هکتار) بر بعضی از مولفه های رشد، ترکیب یونی شربت نی و جذب برخی از عناصر غذایی توسط نیشکر واریته CP69-1062 مورد بررسی قرار گرفت. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار به مرحله اجرا در آمد. نتایج نشان داد با افزایش شوری از 1 به 8 دسی زیمنس بر متر طول و وزن ریشه و درنتیجه وزن اندام های هوایی شامل وزن و تعداد نی در گلدان و زیست توده گیاه به شدت کاهش یافت. بیشترین وزن و طول تجمعی ریشه در شوری 1 دسی زیمنس بر متر و مصرف 400 کیلوگرم اوره و کمترین آن ها در شوری 8 دسی زیمنس بر متر و مصرف 200 کیلوگرم اوره ملاحظه گردید. با افزایش کود اوره از غلظت سدیم در گیاه تحت تنش شوری کاسته شد ولی میزان جذب پتاسیم افزایش یافت و این منجر به افزایش نسبت جذب K:Na در برگ و شربت نیشکر، تجمع بیشتر پرولین و نهایتا وزن نی شد. با افزایش شوری میزان هدایت الکتریکی، خاکستر و سدیم شربت نی افزایش معنی داری پیدا کرد. نتایج این مطالعه تائیدی است بر این فرضیه که با مصرف کود نیتروژن کافی می توان تا حدی از بروز اثرات زیان بار شوری بر گیاه کم نمود.
    کلیدواژگان: پتاسیم، سدیم، نیتروژن، هدایت الکتریکی
  • میثم قائدی جشنی، سیدمحسن موسوی نیک صفحات 65-71
    خشکی یکی از مهم ترین عوامل محدودکننده رشد گیاهان در سراسر جهان است که تقریبا تولید 25 درصد اراضی جهان را محدود ساخته است. به منظور بررسی تاثیر تنش خشکی و سطوح مختلف کود فسفر و روی، بر صفات کمی و عملکرد اسانس گیاه داروئی بابونه آلمانی (Matricaria recutita L.) رقم تتراپلوئید گورال، آزمایشی به صورت کرت های خردشده فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زابل در سال زراعی 92-1391 اجرا گردید. رژیم آبیاری در سه سطح شامل 75% ظرفیت مزرعه (ملایم)، 50% ظرفیت مزرعه (تنش متوسط) و 25% ظرفیت مزرعه (تنش شدید)، به عنوان عامل اصلی و سطوح کود سوپر فسفات تریپل CaH4P2O8 در سه سطح شامل صفر، 150 و300 کیلوگرم در هکتار و در ترکیب فاکتوریل با سطوح کود سولفات روی (ZnSO4(H2O در دو سطح شامل صفر و 30 کیلوگرم در هکتار به عنوان عامل فرعی لحاظ شد. صفات اندازه گیری شامل ارتفاع بوته، تعداد گل در بوته، قطر گل، عملکرد گل تازه، عملکرد گل خشک، طول ریشه و عملکرد اسانس بود. نتایج آزمایش نشان داد که تنش خشکی سبب کاهش معنی دار میانگین تمام صفات مورفولوژیک به جز طول ریشه گیاه گردید. اما بااین حال عملکرد اسانس در شرایط تنش متوسط کاهش معنی داری نشان نداد. کاربرد کود فسفر تا میزان 150 کیلوگرم و کود روی به میزان 30 کیلوگرم در هکتار باعث افزایش مقادیر صفات مورفولوژیک و اسانس شد. مصرف زیاد کود فسفر (300 کیلوگرم در هکتار) اثرات منفی در عملکرد بابونه داشت. به طورکلی نتایج این آزمایش نشان داد که اعمال تنش متوسط (50 درصد ظرفیت مزرعه) به همراه مصرف 150 کیلوگرم کود فسفر و 30 کیلوگرم کود روی در هکتار، می تواند باعث بهبود عملکرد اسانس بابونه آلمانی گردد.
    کلیدواژگان: تیره کاسنی، گیاهان دارویی، رژیم آبیاری، عناصر غذایی، عملکرد اسانس
  • فاطمه بنی اسدی، وحیدرضا صفاری، علی اکبر مقصودی مود صفحات 73-82
    آزمایشی به منظور بررسی اثر تنش شوری و پوترسین بر گیاه همیشه بهار در چهار سطح شوری حاصل از نمک کلرید سدیم با هدایت الکتریکی عصاره اشباع خاک در سطوح 1، 3، 6 و 9 دسی زیمنس بر متر و پوترسین در سه سطح (صفر، 1 و 2 میلی مولار) به صورت آزمایش فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار در گلخانه انجام گرفت. صفات موردبررسی شامل میانگین طول روزنه ها در سطح فوقانی و زیرین برگ، محتوی نسبی آب، شاخص کلروفیل، فلورسانس کمینه (F0)، فلورسانس بیشینه (Fm) و عملکرد کوانتومی فتوسیستم II (Fv/Fm) بودند. نتایج به دست آمده از تجزیه واریانس داده ها نشان داد که تنش شوری اثر معنی داری بر صفات مذکور دارد، به طوری که با افزایش سطوح شوری همه پارامترها به جز فلورسانس کمینه و بیشینه کاهش پیدا کرد. شوری مقدار محتوای آب نسبی، شاخص کلروفیل، عملکرد کوانتومی، میانگین طول روزنه در سطح فوقانی و زیرین برگ را به ترتیب به میزان 30%، 3/27%، 5%، 23% و 5/22% کاهش داد. کاربرد پوترسین تا حدودی این اثرات منفی ناشی از تنش شوری را در برخی پارامترها ازجمله شاخص کلروفیل و عملکرد کوانتومی کاهش داد. پوترسین نیز باعث کاهش طول روزنه ها شد.
    کلیدواژگان: پلی آمین، عملکرد کوانتومی، روزنه، کلروفیل، محتوای نسبی آب
  • نفیسه خلیلی، بهنام کامکار، امیرحسن خدابخشی صفحات 83-92
    امروزه گیاهان دارویی ازجمله گیاهان مهم اقتصادی در دنیا هستند، درحالی که اطلاعات پایه چندانی در مورد بسیاری از این گیاهان وجود ندارد. این مطالعه به منظور کمی سازی واکنش سرعت جوانه زنی گیاه دارویی مرزه (hortensis L. Satureja) نسبت به دما و تنش شوری انجام شد. بدین منظور جوانه زنی این گیاه تحت تاثیر تیمار های دمایی (12، 15، 20، 25، 30 و 35 درجه سانتی گراد) و غلظت های شوری (صفر، 25، 50، 75، 100، 125 و 150 میلی مولار NaCl) در آزمایشگاه تحقیقات بذر دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان در سال 1392 موردبررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد تاثیر دما، تنش شوری و اثر متقابل آن ها بر حداکثر درصد جوانه زنی (MGR)، سرعت جوانه زنی (R50) و زمان رسیدن به 10% (D10)، 50% (D50) و 90% (D90) حداکثر جوانه زنی معنی دار بود. با افزایش غلظت شوری آب، درصد و سرعت جوانه زنی کاهش یافت. همچنین با افزایش دما تا دمای مطلوب درصد و سرعت جوانه زنی افزایش و پس ازآن کاهش یافت. با ارزیابی سه مدل رگرسیون غیر خطی شامل مدل دو تکه ای، دندان مانند و بتا، مدل بتا به عنوان مدل برتر انتخاب شد. در شوری صفر، دماهای کاردینال شامل دمای پایه، دمای مطلوب و دمای سقف به ترتیب 8، 77/24 و 41 درجه سانتی گراد و زمان بیولوژیک 68/83 ساعت (شاهد) برآورد شد. دماهای بهینه و سقف تحت تاثیر غلظت شوری قرار نگرفتند، اما دمای پایه و زمان بیولوژیک جوانه زنی به ازای افزایش هر 25 میلی مولار غلظت شوری به ترتیب 35/1 درجه سانتی گراد کاهش و 65/1 ساعت افزایش یافت.
    کلیدواژگان: توابع دمایی، دماهای کاردینال، زمان بیولوژیک، مدل بتا، رگرسیون غیرخطی
  • آزاده حداد سبزوار، محبوبه نخعی مقدم، محمدرضا ذوالفقاری صفحات 93-99
    ریزوبیوم ها شناخته شده ترین گروه از باکتری های همزیست با ریشه گیاهان لگومینه هستند که نیتروژن را تثبیت می کنند. این باکتری ها در خاک با تنش های مختلفی که بر رشد، ایجاد همزیستی و توانایی تثبیت نیتروژن تاثیر می گذارند، روبه رو هستند. این تحقیق با هدف ارزیابی تحمل 23 جدایه سینوریزوبیوم همزیست با ریشه یونجه در شهرستان های مشهد و سبزوار نسبت به فلزات سنگین، آنتی بیوتیک ها و غلظت های متفاوت شوری انجام شد. جدایه ها ازنظر مقاومت به آنتی بیوتیک های پنی سیلین، تتراسیکلین، ونکومایسین، نالیدیکسیک اسید و استرپتومایسین با روش انتشار در آگار، مقاومت نسبت به فلزات سنگین شامل مس، کادمیوم، روی، منگنز و همچنین غلظت های مختلف کلرید سدیم شامل 5/0، 1، 2، 3 و 4% در محیط جامد مورد آزمایش قرار گرفتند. نتایج نشان داد که 100% جدایه ها نسبت به پنی سیلین مقاوم و نسبت به تتراسیکلین حساس بودند. الگوی مقاومت نسبت به ونکومایسین، نالیدیکسیک اسید و استرپتومایسین متفاوت بود. جدایه ها در غلظت های 5/0 میلی مول مس، 65/0 میلی مول کادمیوم، 125/0 میلی مول روی و غلظت های 5/1 میلی مول منگنز رشد کردند. نتایج ازنظر تحمل غلظت های مختلف شوری نشان داد که تمامی جدایه ها در غلظت های پایین کلرید سدیم توانایی رشد داشتند و تنها 7 جدایه توانایی رشد در غلظت های بالا را دارا بودند.
    کلیدواژگان: ریزوبیوم، همزیستی، بقولات، تنش، کلرید سدیم
  • مهدی مجاب، مجتبی حسینی، غلامرضا زمانی، اردشیر کهنسال، اسماعیل ابراهیمی صفحات 101-108
    رکود بذر از مهمترین موانع در بررسی تاثیر عوامل مختلف محیطی بر ویژگی های جوانه زنی بذور علف های هرز می باشد. بدین منظور آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با 12 تیمار و 4 تکرار بر روی بذور علف هرز کهورک اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل 6 زمان مختلف (10، 20، 30، 40، 50 و 60 دقیقه) نگهداری بذوردر اسید سولفوریک 95 تا 98 درصد، خراش دهی مکانیکی توسط سنباده به مدت 5 دقیقه، خیساندن بذور در آب مقطر به مدت 24 و 48 ساعت و جوشاندن بذور در آب 95 تا 98 درجه سانتی گراد به مدت 5 و 10 دقیقه به همراه تیمار شاهد بودند. نتایج نشان داد که، تیمارهای خراش دهی شیمیایی و فیزیکی باعث جوانه زنی این علف هرز شده بودند و بیشترین سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه و ساقه چه، وزن تر ریشه چه و ساقه چه در زمان 60 دقیقه نگهداری بذور در اسید سولفوریک حاصل شد. جهت بررسی تاثیر تنش شوری و خشکی دو آزمایش جداگانه به صورت طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل سطوح مختلف پتانسیل اسمزی و ماتریک در چهار سطح (3/.-، 5-، 10- و 15- بار) و شاهد بودند. نتایج نشان داد که، با منفی تر شدن پتانسیل اسمزی و ماتریک درصد و سرعت جوانه زنی به طور معنی داری نسبت به شاهد کاهش یافت (001/0>p) و این کاهش در تنش خشکی بیشتر بود. پارامتر X 50 مدل لجستیک سه پارامتری حاکی از کاهش 50 درصدی حداکثر جوانه زنی کهورک در پتانسیل های اسمزی 23/16- بار و ماتریک 26/6- بار می باشد که این امر حساسیت بیشتر کهورک را به تنش خشکی نشان می دهد.
    کلیدواژگان: اکولوژی علف هرز، بیولوژی، پتانسیل اسمزی، مدیریت علف هرز
  • مریم جانعلی زاده قزوینی، احمد نظامی، ابراهیم ایزدی دربندی، مهدی پارسا صفحات 109-120
    به منظور بررسی تحمل به سرمای گیاه بارهنگ سرنیزه ای آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار تحت شرایط کنترل شده در دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. عوامل آزمایش شامل اکوتیپ های بارهنگ سرنیزه ای (بجنورد، کلات، مشهد، قاین و بیرجند) و دماهای یخ زدگی (0، 3-، 6-، 9-،12-، 15-، 18- و 21- درجه سانتی گراد) بود. گیاهان بارهنگ پس از سه ماه رشد و خوسرمایی در شرایط طبیعی، جهت اعمال دماهای یخ زدگی در اواخر دی ماه سال1390به فریزر ترموگرادیان منتقل شدند. جهت تعیین پایداری غشا‍‍ء سیتوپلاسمی، درصد نشت الکترولیت ها و دمای پنجاه درصد کشندگی گیاهان بر اساس نشت الکترولیت ها (LT50el) محاسبه شد. بقای گیاهان نیز چهار هفته پس از اعمال دماهای یخ زدگی با اندازه گیری درصد بقاء و دمای پنجاه درصد کشندگی گیاهان بر اساس درصد بقاء (LT50su) ارزیابی شد. نتایج نشان داد که به لحاظ LT50el اکوتیپ مشهد متحمل ترین و اکوتیپ های کلات و بیرجند حساس ترین اکوتیپ ها بودند. اثرات متقابل اکوتیپ و دما بر درصد نشت الکترولیت ها و درصد بقاء معنی دار بود، بطوریکه در دمای 12- درجه سانتی گراد اکوتیپ های بجنورد و بیرجند به ترتیب کمترین و بیشترین درصد نشت الکترولیت را دارا بودند. در همین تیمار اکوتیپ مشهد با 4/94 درصد بیشترین و اکوتیپ بیرجند با 4/25 درصد کمترین درصد بقاء را نشان دادند. میزان LT50su در اکوتیپ مشهد 3/5 درجه سانتی گراد کمتر از اکوتیپ بیرجند بود. در این آزمایش همبستگی منفی و معنی داری بین درصد نشت الکترولیت ها و درصد بقاء (**70/0- r=) وجود داشت. همچنین همبستگی مثبت و معنی داری (*53/0=r) بین LT50el با LT50su دیده شد. بر طبق این نتایج، اکوتیپ های مشهد و بجنورد تحمل به یخ زدگی بهتری نسبت به اکوتیپ بیرجند از خود نشان دادند.
    کلیدواژگان: اکوتیپ، بقاء، دمای پنجاه درصد کشندگی گیاهان، سرما
  • سیدعلی طباطبایی، احسان شاکری صفحات 121-125
    به منظور بررسی اثر تنش خشکی بر اساس دور آبیاری 7 و10 روز بر چهار رقم ذرت دانه ای هیبرید سینگل کراس (500، 700،647 و 704) آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی به صورت اسپلیت پلات در 3 تکرار در تابستان 1388 در شهرستان خاتم به اجرا گذاشته شد. صفات اندازه گیری شده شامل ارتفاع بوته، تعداد ردیف بلال، تعداد دانه در ردیف بلال، تعداد دانه در بلال، طول بلال، قطر بلال، وزن چوب بلال، وزن هزار دانه، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه و شاخص برداشت بود. نتایج نشان داد که تنش خشکی موجب کاهش معنی دار تمامی صفات اندازه گیری شده گردید، بطوری که عملکرد دانه از 2/10 به 5/5 تن در هکتار (بترتیب در دور آبیاری 7 و10 روز)کاهش یافت. بین ارقام نیز اختلاف معنی دار وجود داشت. بیشترین عملکرد مربوط به رقم 704 در شرایط بدون تنش(7/11 تن در هکتار) و کمترین عملکرد مربوط به رقم 500 در شرایط تنش (9/3 تن در هکتار) بود. شاخص های MP، GMP و STI، رقم SC704 را به عنوان رقم متحمل به تنش معرفی نمودند و شاخص SSI و ToL نیز به ترتیب رقم SC704 و SC700 را به عنوان ارقام متحمل به تنش معرفی می کند.
    کلیدواژگان: رقم 704، شاخص TOL، دور آبیاری
  • نوید وحدتی مشهدیان، علی تهرانی فر، یحیی سلاح ورزی، عاطفه طبسی صفحات 127-130
    هدف از این تحقیق بررسی اثر تنش شوری و پیش تیمار اسید سالیسیلیک و آسکوربیک (به عنوان تخفیف دهنده) بر جوانه زنی بذور شبدر سفید، شبدر قرمز ایرانی و شبدر قرمز خارجی، با استفاده از آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با چهار سطح شوری (صفر، 100، 150 و 200 میلی مولار)، و 5 سطح پیش تیمار بذر شامل صفر، 100، 200 پی پی ام از هرکدام از مواد تخفیف دهنده) با سه تکرار بود. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد اثر شوری، اثر متقابل شوری و تخفیف دهنده و اثر متقابل هر سه عامل بر صفات اندازه گیری شده معنی دار بود (01/0P≤). به طورکلی، بیشترین مقادیر اندازه گیری شده در صفات مربوط به شاهد و کمترین مربوط به سطوح بالاتر تنش بود. درصد جوانه زنی در تنش شدید (200 میلی مولار) در شبدر سفید، قرمز داخلی و قرمز خارجی در مقایسه با شاهد به ترتیب90، 77 و 78 درصد کاهش یافت. آسکوربیک (200 پی پی ام)، در همین سطح از شوری توانست درصد جوانه زنی را به ترتیب به میزان 88، 71 و 70 درصد، نسبت به شاهد بهبود بخشد. نتایج در مورد سرعت جوانه زنی نیز به همین صورت بود. به طورکلی، هرچند تنش شوری سبب اختلال در جوانه زنی می شود، ولی می توان با کاربرد تخفیف دهنده شاخص های درصد و سرعت جوانه زنی بذور شبدر در شرایط تنش شوری را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: درصد جوانه زنی، گیاهان بومی، تنش های محیطی، گیاهان پوششی، مواد تخفیف دهنده
|
  • E. Kolahian Hamedanizad, H.A. Ramshini, M.G. Ghaderi, M. Fazel Najafabadi Pages 1-11
    In Iran where main part of precipitation takes place during winter and spring، wheat is dependent on water conserved in sub soil especially at rain-fed cultivation system. To find the genotypes with good root system at sub soil depth an experiment was conducted with 63 bread wheat genotypes planted in one meter long PVC tubes under non stress and drought stress condition. Under non-stress condition irrigation was conducted regularly while under stress condition it was delayed until soil moisture was depleted to 30 percent of filed capacity. After applying stress and at the end of growth season root related traits in four depth (0-20، 20-40، 40-60 and 60-100 cm) along with yield and its components were measured. The results showed high variation among genotypes for all traits. High significant correlations were observed between total root weights with yield under stress condition (r=0. 58، p=0. 01). A unit increase in root dry weight added 0. 24 g to grain yield in each plant. Separate correlation analysis for each profile showed that the effect of root dry weight at deepest profile on yield was higher than other profiles (r=0. 75، p=0. 01). Under stress condition the effect of root weight at 60-100 cm depth on yield was positive and highly significant. Genotypes of Sardari، Sholeh، Naz and Inia were best genotypes considering root dry weight at this profile with 0. 44، 0. 39، 0. 37 and 0. 37 g/plant، respectively.
    Keywords: yield components, relative water content, root distribution, root dry weight
  • A.Jafarnezhad, H. Aghaie Pages 13-23
    In order to study the genetic variation، identification and selection among wheat genotypes based on indices of drought stress، this experiment was conducted with 16 bread wheat genotypes that arranged a randomized complete block design and three replications in two normal and restricted irrigation at the Neishabour Agricultural Research Station during 2008-09 cropping season. Seven drought stress indices were Mean Productivity (MP)، Geometric Mean Productivity (GMP)، Harmonic Mean (HMP)، Stress Tolerance Index (STI)، Stress Susceptibility Index (SSI)، Tolerance Index (TOL) and Lin and Binns (Pi) method. The highest grain yield in stressed environment and the greatest values of MP، GMP، HARM، STI and Pi obtained in With regard to above mentioned indices and grain yield in two conditions، lines no. 2، 11 and 14 were the best tolerated drought stress genotypes. Analysis of correlation and mean grain yield in two conditions showed these indices suitable for screening genotypes under these conditions. Using multivariate biplot showed which genotypes no. 2، 11 and 14 were adjacent drought tolerance indices i. e. MP، GMP، HARM، and STI. Cluster analysis revealed genetically distance between genotypes، that genotypes no. 2، 11 and 14 as drought tolerated and genotypes no. 3، 8، 9 and 13 were susceptible to drought stress respectively.
    Keywords: Bread wheat, drought stress, tolerance indices, Cluster analysis
  • A. Hayati, M. Ramroudi Pages 25-33

    In order to investigate the time of potassium application and irrigation regimes effects on agronomic traits، yield and seed quality of foxtail millet، a field experiment was conducted as split plot based on randomized complete block design with three replications at Agricultural Research Center of Yasuj، Iran، during 2009. The experiment was conducted in split plot design based on randomized complete block design with three replications. The irrigation regimes included: 7، 14 and 21 day intervals as main plots and sub-plots including potassium fertilizer application in four stages of planting، tillering، stem development and flowering. The results showed that the effect of irrigation regimes was statically significant on plant height، leaf number، ear size، grain yield، leaf chlorophyll content، water soluble carbohydrate and protein percentage. By increasing the irrigation period، all of the above mentioned traits were decreased، except protein percentage. Also time of potassium application significantly affected plant height، grain yield، leaf chlorophyll content، water soluble carbohydrate and protein percentage، so that potassium application until flowering stage increased the studied traits. The interaction effects of irrigation and potassium application on plant height، seed yield، leaf chlorophyll and soluble carbohydrates was significant. The maximum seed yield was obtained by using potassium at the stem development stage and 7 days irrigation regime، and the maximum seed protein percentage was obtained in 21 days irrigation regime and potassium application at flowering stage.

    Keywords: carbohydrate, seed yield, irrigation, leaf chlorophyll, protein
  • H.Jabbari, G.A. Akbari, N.A. Khosh Kholgh Sima, A.H. Shirani Rad, I. Alahdadi, F. Tajodini Pages 35-49
    In order to study of agronomic، physiologic and qualitative characteristics of Canola (Brassica napus L.) under stress irrigation، an experiment was carried out as randomized complete block designs with three replications at the research field of Shahr-e- Qods Branch، Islamic Azad University، in 2010-2011 year. In this experiment، the irrigation treatment in three levels were including optimize irrigation in total growth period based on 80 millimeter evaporation from class A evaporation pan (control)، stress irrigation from flowering until physiologic maturity، and stress irrigation from silique formation until physiologic maturity، respectively. The results indicated that effect of irrigation treatment on plant height، stem diameter، branch per plant، relative water content (RWC)، water saturation deficiency (WSD)، Chl a and carotenoid، silique length، silique per plant، 1000 seed weight، seed yield، seed oil content، oil yield، harvest index and productivity effort were significant. Stress irrigation from flowering and silique formation decreased the RWC by 43. 1 and 29. 5، Chl a by 32. 7 and 26. 5، and carotenoid by 49. 6 and 31. 8، respectively، in compared to control treatment. In this study، normal irrigation (control) showed the highest seed yield. Seed yield was reduced from 2577 kg. ha-1 at control to 1483 and 1907 kg. ha-1 in stress irrigation from flowering and silique formation، respectively. Positive correlations were observed between seed yield and yield components، except seed number per silique and greteast correlation occurred between seed yield and 1000 seed weight and silique per plant، respectively. Overall، these results showed that stress irrigation from flowering until physiologic maturity had the adversely effects on physiologic and morphologic characteristics and seed yield and dependent traits in compared to stress irrigation from silique formation until physiologic maturity
    Keywords: chlorophyll a, drought stress, productivity effort, relative water content (RWC), seed yield
  • H.Nadian, S. Jafari, B. Nateghzadeh Pages 51-63
    In a greenhouse experiment، the effect of four salinity levels (1، 2، 4 and 8 dS m-1) and three levels of urea fertilizer (200، 300 and 400 kg urea ha-1) on growth parameters، cane juice ionic composition and uptake of some nutrients by sugarcane variety CP69-1062 was studied. The experiment was factorial in a randomized complete block design with three replications. The results showed that length and dry weight of root and consequently shoot dry weight including weight and number of cane and plant biomass per pot significantly decreased as salinity was increased from 1 to 8 dS m-1. The highest root dry weight and total root length were observed in treatment of 400 kg urea ha-1 and salinity of 1 dS m-1، and the lowest weight and length of root in treatment with 200 kg urea ha-1 and salinity of 8 dS m-1 were observed. Na concentration in plant subjected to salinity stress was reduced as urea fertilizer was increased، while K uptake was increased and this led to an increase in K: Na ratio in both leaf and cane juice، more proline accumulation and finally increase in weight of cane. Electrical conductivity، ash and Na concentration in cane juice were significantly increased with increasing salinity. The results of this study confirm the hypothesis that detrimental effect of salinity on plant can be reduced by enough N fertilizer application.
    Keywords: electrical conductivity, nitrogen, potassium, sodium.
  • M.Ghaedi Jashni, M. Mosavinik Pages 65-71
    Drought is one of the most important limiting factors on plants growth which limit about 25 percent of arable lands production over the world. The objective of the present study was to investigate the effect of drought stress and phosphorus and zinc fertilizer levels on the quantitative and qualitative properties of German chamomile (Matricaria recutita cv. Gural). The experiment was conducted at Research farm of University of Zabol in 2013. The experiment was a split plot factorial in a randomized complete block design with three replications. Treatments consisted of three irrigation levels (75% (control)، 50% (mild stress) and 25% of field capacity (severe stress)) as main plots، and factorial combinations of three triple superphosphate fertilizer CaH4P2O8 levels (0، 150، and 300 kg ha-1) and two zinc sulphate fertilizer ZnSO4 (H2O) levels (0 and 30 kg ha-1) as sub plots. Some traits such as plant height، number of flowers per plant، flower diameter، fresh and dry flower yield، root length and essence yield were measured. The results showed that drought stress significantly reduced values for all morphological traits، except root length. However، no significant mild stress effect was observed for essential oil content. The application of 150 kg P fertilizer ha-1 and 30 kg Zn fertilizer ha-1 increased essential oil content and values for morphological traits. The application of 300 kg P fertilizer ha-1 had negative effects on chamomile yield. In general، the results of this experiment showed that the application of 150 kg P fertilizer ha-1 and 30 kg Zn fertilizer ha-1 under mild stress (50% of field capacity) can improve essential oil content in German Chamomile.
    Keywords: Asteraceae, medicinal plants, drought stress, nutrients, essential oil yield
  • F. Baniasadi, V.R. Saffari, A.A. Maghsoudi Moud Pages 73-82
    This study was carried out to investigate the effects of salinity and putrescine on pot marigold. Plants were treated with sodium chloride solotions which their electrical conductivity (EC) were adjusted at 1، 3، 6 and 9 ds/m and putrescine spray at 0، 1 and 2 mmol. The experiment was factorial based on a completely randomized design (CRD) in greenhouse condition Stomatal length average on abaxial and adaxial sides of leaf، chlorophyll index، minimum and maximum florescence (F0 and Fm respectively) and photosystem II quantum yield were measured during the experiment. Result showed that salinity had significant effects on all characteristics. Generally all characteristics were reduced by increasing salinity levels except F0 and Fm. Chlorophyll index، quantum yield and stomatal length average on both leaf sider were reduced up to 30%، 27. 3%، 5%، 23%، 22. 3% and respectively، while F0 and Fm increased by salinity. Moreover، putrescine reduced the negative effects of salinity on chlorophyll index، stomatal length average on both leaf and quantum yield. putrescine also reduced the length of stomatal.
    Keywords: polyamine, quantum yield, stomata, chlorophyll. RWC
  • N.Khalilib., Kamkar, A.H. Khodabakhshi Pages 83-92
    Nowadays medicinal plants are considered as economically important plants throughout the world، while basic information on these plants is scarce. This study was aimed to quantify germination rate response of annual savory (Satureja hortensis L.) to temperature and salinity stress. For this purpose، seeds were exposed to different temperature (12، 15، 20، 25، 30، and 35 ͦ C) and salinity levels (0، 25، 50، 75، 100، 125 and 150 m M) treatments in Seed Research Lab.، Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources in 2013. Results indicated that temperature and salinity stress simple and interacted effects had significant effect on maximum germination percentage (MGR)، germination rate (reciprocal time to 50% germination)، and time elapsed to reach 10، 50 and 90% germination. Along with salinity levels increment، both germination percentage and rate decreased. With temperature increasing to optimum temperature، both germination percentage and rate increased، while it decreased from optimum temperature onward. Assessment of three nonlinear regression models including segmented، dent-like and beta models revealed that the last one was the superior model. Base on the superior model (Beta)، base، the optimum and ceiling temperatures were estimated as 8، 24. 77 and 41 ͦ C، respectively. Biological hours for control treatment (zero salinity level) were calculated as 83. 68 hours. Optimum and ceiling temperatures were not affected by salinity stress، but base temperature and biological hours for germination was delayed as 1. 35 ͦC decrement and 1. 65 hours increment per each 25 m molar salinity levels.
    Keywords: beta model, Biological time, cardinal temperatures, nonlinear regression, salinity levels, temperature functions
  • N.Khalilib., Kamkar, A.H. Khodabakhshi Pages 93-99
    Nowadays medicinal plants are considered as economically important plants throughout the world، while basic information on these plants is scarce. This study was aimed to quantify germination rate response of annual savory (Satureja hortensis L.) to temperature and salinity stress. For this purpose، seeds were exposed to different temperature (12، 15، 20، 25، 30، and 35 ͦ C) and salinity levels (0، 25، 50، 75، 100، 125 and 150 m M) treatments in Seed Research Lab.، Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources in 2013. Results indicated that temperature and salinity stress simple and interacted effects had significant effect on maximum germination percentage (MGR)، germination rate (reciprocal time to 50% germination)، and time elapsed to reach 10، 50 and 90% germination. Along with salinity levels increment، both germination percentage and rate decreased. With temperature increasing to optimum temperature، both germination percentage and rate increased، while it decreased from optimum temperature onward. Assessment of three nonlinear regression models including segmented، dent-like and beta models revealed that the last one was the superior model. Base on the superior model (Beta)، base، the optimum and ceiling temperatures were estimated as 8، 24. 77 and 41 ͦ C، respectively. Biological hours for control treatment (zero salinity level) were calculated as 83. 68 hours. Optimum and ceiling temperatures were not affected by salinity stress، but base temperature and biological hours for germination was delayed as 1. 35 ͦC decrement and 1. 65 hours increment per each 25 m molar salinity levels.
    Keywords: beta model, Biological time, cardinal temperatures, nonlinear regression, salinity levels, temperature functions
  • M.Mojab, M. Hosseini, G.R. Zamani, A. Kohansal, E. Ebrahimi Pages 101-108
    Seed dormancy is one of the major problems in evaluating the effect of different environmental factors on germination characteristics of weed seeds. In order to realize the type of Mesquite seed dormancy an experiment were conducted based on a completely randomized design (CRD) with twelve treatment and four replications. Treatments were six different times seed soaking (10، 20، 30 40، 50 and 60 minutes) in sulfuric acid 95-98%، mechanical scarification with sandpaper for 5 minutes، seed soaking in distilled water at 24 and 48 hour and soaking seeds boiling water (95-98 0C) for 5 and 10 minutes with control. Results showed that all chemical and mechanical scarification treatments germination was conducted and highest germination rate، root and stem length، root and stem fresh weight were in time 60 minutes of seed storage in sulfuric acid. In order to study effects of salt and drought stress (as NaCl and PEG6000) on germination characteristic of Mesquite two separate experiment were conducted in growth chamber. The Experimental design was a completely randomized plot design (CRD) with four replications. Treatments were salt and drought stress as osmotic and matric potential، respectively، at four levels (0 (distilled water)، -0. 3، -5، -10 and -15 bars). Result showed when stress increased، germination percent، germination rate decreased significantly (p≤ 0. 001)، there were higher in drought stress than salt stress. When water potential decreased، time to 50% of maximum germination increased. The functional three-parameter logistic model provided a successful estimation of the relationship between salt and drought stress levels and germination response of Mesquite. Results of this model showed that salinity and drought at -16. 23 and -6. 26 bar، respectively caused 50% reduction in maximum germination percentage of Mesquite.
    Keywords: biology, osmotic potential, weed ecology, weed management
  • M.Janalizadeh Ghazvini, A. Nezami, E. Izadi, Darbandi, M. Parsa Pages 109-120
    In order to evaluate cold tolerance of Lancelot Plantain plant a Factorial experiment based on completely randomized design with three replications was conducted under controlled conditions in faculty of agriculture، Ferdowsi University of Mashhad. Experimental factors include plantain ecotypes (Bojnord، Kalat، Mashhad، Ghayen and Birjand) and freezing temperatures (0، -3، -6، -9، -12، -15، -18 and -21°C). Plantain plants after 3 months growth and hardening in natural environment for applying of freezing temperatures were transferred to a Thermo gradient freezer on January20، 2012. In order to assess plasma membrane stability، electrolyte leakage percentage (EL %) and the lethal temperature 50% of plants according to the EL% (LT50el) was determined. Plant survival assessed four weeks after freezing treatment by measuring survival percentage and the lethal temperature 50% of plant according to the survival% (LT50su). Results showed that at the case of LT50el، Mashhad ecotype was the most tolerant and Kalat and Birjand ecotypes were the most sensitive ecotypes. Ecotype and temperature interactions had noticeable effects on EL and Survival percentage، so in -12 °C، Bojnord and Birjand ecotypes had the least and the most EL% respectively. In the same treatment Mashhad ecotype with 94. 4 % and Birjand ecotype with 25. 4% exhibited the most and the least survival percentage. The value of LT50su for Mashhad ecotype was 5. 3°C lower than Birjand ecotype. There was high and negative correlation between EL% and survival percentage (r=-0. 70**) in this survey. Moreover there was significant and positive correlation between LT50el and LT50su (r= 0. 53*). According to these findings، Mashhad and Bojnord ecotypes exhibited suitable freeze tolerance than Birjand ecotype.
    Keywords: cold, ecotype, LT50, survival
  • S.A.Tabatabaei, E. Shakeri Pages 121-125
    In order to study the effect of drought stress on according to irrigation intervals (7days and 10days) on grain yield of four maize single cross hybrid (500، 647،700 and 704) a split plot experiment based on randomize complete block design with 3 replications was done at Khatam during 2009. Plant height، number of row in ear، number of grain in row، number of grain in ear، ear length، ear diameter،ear wood weight، 1000 grain weight، biological yield، grain yield and harvest index were measured. The results showed that drought stress caused a significant decrease on all traits and decreasd grain yield 10. 2 to 5. 5 ton/ha. It was significant different between hybrids in grain yield. The highest grain yield was produced by KSC704 (11. 2 ton/ha) and lowest grain yield was produced by KSC500 (3. 9 ton/ha). The highest MP، GMP، STI and the lowest TOL and SSI indices was for KSC704 that indicated KSC704 is the most resistant hybrid to drought stress.
    Keywords: maize, tolerance indices, drought stress, irrigation interval
  • N. Vahdati Mashhadian, A.Tehranifar, Y. Selahvarzi, A. Tabasi Pages 127-130
    The aim of this study was to find out the effects of salinity stress along with Salicylic and Ascorbic acid priming on seed germination of Trifolium repens and Trifolium pratense (native) and Trifolium pratense cv. Marino. A factorial experiment based on completely randomized design was conducted using salt stress at 4 levels (0، 100، 150 and 200 mM) and 5 levels of alleviators (0، 100 and 200 ppm of each) with 3 replicates. Results showed that salt stress، interaction between salinity and alleviator and 3 way interactions had significant effects on measured traits (P≤0. 01). Highest and lowest values measured for different traits in this experiment were in control and higher salinity treatments، respectively. Germination percentage in the highest levels of salinity (200 mM) in T. repens، T. pratense (native) and T. pratense cv. Marino were 90، 77 and 78% respectively، compared to the control and applying Ascorbic acid (200 ppm) at the same level of salinity improved germination percentage by 88، 71 and 70%، respectively. Similar results were obtained for germination rate. In general، although salinity stress markedly reduced both germination percentage and rate، but using alleviators such as، salicylic and ascorbic acid recovers undesirable effects of salt stress and increases germination percentage and germination rate significantly.
    Keywords: alleviator, environmental stress, germination percentage, groundcovers, native plants