فهرست مطالب

تنشهای محیطی در علوم زراعی - سال هشتم شماره 2 (نیمه دوم 1394)

مجله تنشهای محیطی در علوم زراعی
سال هشتم شماره 2 (نیمه دوم 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/20
  • تعداد عناوین: 19
|
  • مجید عبدلی، محسن سعیدی، سعید جلالی، هنرمند، سیروس منصوری فر، محمد اقبال قبادی صفحات 131-147
    وقوع تنش خشکی در مرحله پر شدن دانه از ویژگی های بارز و غیرقابل اجتناب مناطق خشک و نیمه خشک است. این تحقیق به منظور بررسی اثر تنش کم آبی و نقش منابع جاری بر پر شدن دانه، فتوسنتز و تبادلات گازی انجام شد. آزمایش در سال زراعی 90-1389 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه رازی کرمانشاه با استفاده از طرح کرت های خردشده بر پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمار آبیاری در دو سطح شامل تیمار عدم تنش (آبیاری در تمام مراحل رشدی) و تنش کم آبی (قطع آبیاری پس از مرحله گرده افشانی) در کرت های اصلی و ترکیب هشت رقم گندم بهار، پارسی، پیشتاز، پیشگام، چمران، زرین، سیوند، مرودشت و لاین DN-11 همراه با تیمارهای محدودیت منابع فتوسنتزی بوته در پنج سطح شامل شاهد (بدون محدودیت منابع فتوسنتزی)، حذف برگ پرچم، حذف بقیه برگ ها به غیراز برگ پرچم، حذف ریشک ها و سایه اندازی بر سنبله به صورت فاکتوریل در کرت های فرعی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تنش کم آبی پس از گرده افشانی عملکرد دانه را 2/22 درصد نسبت به شرایط کنترل کاهش داد و حذف منابع فتوسنتزی سبب کاهش عملکرد از طریق افت وزن دانه شد. در این شرایط سهم فتوسنتز سنبله در پر کردن دانه با 4/35 درصد بیشتر از نقش برگ پرچم و برگ های زیری (به ترتیب 6/18 و 5/18 درصد) بود و ریشک ها کمترین سهم را با 3/3 درصد در عملکرد دانه داشتند. طی تنش کم آبی، طول دوره پر شدن دانه کاهش یافت به طوری که از 35 روز در شرایط کنترل رطوبتی به 28 روز رسید ولی سبب افزایش سرعت پر شدن دانه شد. همچنین نتایج بیانگر افزایش سرعت فتوسنتز و تبادلات گازی در شرایط محدودیت منابع فتوسنتزی بود، این افزایش بیانگر نقش جبرانی سرعت فتوسنتز برگ های باقی مانده در جلوگیری از افت عملکرد است.
    کلیدواژگان: تنش خشکی انتهای فصل، دوره پر شدن دانه، گندم، محدودیت منبع
  • مسعود اسکندری تربقان، مهرنوش اسکندری تربقان صفحات 149-158
    کلزا یکی از مهم ترین گیاهان روغنی است که نقش عمده ای در تامین روغن خوراکی دارد. به منظور تعیین بهترین رقم و میزان بذر در کلزا و خردل برای شرایط دیم سردسیر، این آزمایش با دو فاکتور به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در 4 تکرار به مدت دو سال 85-1383 شامل دو رقم و میزان بذر در پنج سطح 2، 5/3، 5، 5/6 و 8 کیلوگرم در هکتار برابر با تراکم 50، 87، 125، 162 و 200 بوته در مترمربع در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دیم شیروان اجرا شد. ویژگی های درصد سبز شدن و استقرار بوته ها، تعداد روز تا گلدهی، ارتفاع بوته، تعداد روز تا رسیدگی، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، وزن هزار دانه و عملکرد دانه ثبت گردید. اثر رقم بر کلیه ویژگی ها در سطح 1% معنی دار بود. اثر تراکم بوته بر ویژگی های تعداد روز تا رسیدگی، تعداد روز تا گلدهی و درصد سبز شدن و استقرار بوته در سطح 1% معنی دار بود. رقم Bard-1 با عملکرد دانه 814 کیلوگرم در هکتار از هیبریدHyola-401 با 736 کیلوگرم در هکتار، عملکرد دانه بیشتری تولید کرد. بیشترین عملکرد دانه که برابر با821 کیلوگرم در هکتار بود، از میزان 5/6 کیلوگرم بذر در هکتار به دست آمد. بر طبق نتایج این آزمایش، مصرف 5/6 کیلوگرم بذر در هکتار جهت کاشت بهاره هیبریدHyola-401 و خردل روغنی Bard-1 در شرایط دیم سردسیری مناسب به نظر می رسد. همچنین استفاده از ارقام دو صفر و زودرس خردل روغنی بر استفاده از ارقام کلزا در شرایط دیم مناطق سردسیر کشور ارجحیت دارد.
    کلیدواژگان: تراکم بوته، دیم کاری، گیاهان دانه روغنی، مناطق دیم سردسیر
  • زهرا ایزدی، محمود رضا تدین صفحات 159-167
    کرچک یکی از گیاهان روغنی فراموش شده است که کشت وکار آن فراز و نشیب های فراوانی را در جهان داشته است و با توجه به نقش کلیدی این گیاه در صنایع مختلف، آزمایشی به منظور بررسی اثر سالیسیلیک اسید و اسپرمین بر عملکرد و اجزای عملکرد کرچک تحت شرایط تنش خشکی، بر اساس طرح کرت های خردشده در قالب طرح بلوک های تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1391 انجام شد. رژیم آبیاری به عنوان کرت های اصلی بر اساس کلاس تشت تبخیر (0، 0/2 و 1/2٪) و محلول پاشی اسید سالیسیلیک (0، 250 و 500 میکرو مول) و اسپرمین (0 و 10 میکرو مول و 1 میلی مول) بر روی اندام هوایی به عنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شد. تنش خشکی سبب کاهش تعداد کپسول در بوته، تعداد دانه در هر گیاه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، وزن 100 دانه و شاخص برداشت گردید. تیمارهای اسید سالیسیلیک و اسپرمین بر عملکرد و اجزا عملکرد کرچک تاثیر معنی داری داشتند. بیشترین عملکرد دانه مربوط به تیمار اسید سالیسیلیک با غلظت 250 میکرو مول بود. در این آزمایش اسید سالیسیلیک و اسپرمین سبب بهبود اثرات تنش خشکی گردید و اسید سالسیلیک تاثیر معنی دار بیشتری از اسپرمین بر عملکرد دانه نشان داد.
    کلیدواژگان: تعداد کپسول در بوته، وزن صد دانه، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه
  • ایمان نادعلی، مهرداد یارنیا، فرزاد پاک نژاد، فرهاد فرح وش صفحات 169-178
    به منظور بررسی اثر محلول پاشی متانول و تنش خشکی بر عملکرد و برخی خصوصیات کمی و کیفی چغندرقند (رقم رسول) آزمایشی به صورت کرت های یک بار خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در اردیبهشت سال 1391 در مزرعه پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج واقع در ماهدشت کرج به اجرا درآمد. عامل محلول پاشی متانول با پنج سطح، شاهد (بدون محلول پاشی) و 7، 14، 21 و 28 درصد حجمی متانول بود. عامل آبیاری نیز دارای سه سطح بود، آبیاری نرمال (آبیاری پس از 40% تخلیه رطوبتی قابل دسترس)، تنش ملایم (آبیاری پس از 60% تخلیه رطوبتی قابل دسترس) و تنش شدید (آبیاری پس از 70% تخلیه رطوبتی قابل دسترس). محلول پاشی سه بار طی فصل رشد گیاه و با فواصل 14 روزه روی گیاه صورت گرفت. اولین محلول پاشی 80 روز پس از کاشت انجام شد. در این آزمایش صفات کمی و کیفی نظیر عملکرد ریشه، عملکرد بخش اندام هوایی، عملکرد شکر سفید، درصد ماده خشک ریشه، مقدار درصد قند، مقدار سدیم و پتاسیم و نیتروژن مضره، درصد قند ملاس، ضریب استحصال شکر سفید و درصد قند قابل استحصال مورد ارزیابی قرار گرفتند. بین سطوح مختلف متانول اختلاف معنی داری در عملکرد ریشه، عملکرد بخش هوایی، عملکرد شکر سفید، ضریب استحصال شکر سفید، درصد ماده خشک ریشه، ملاس و میزان سدیم و نیتروژن مضره مشاهده شد. بهترین سطح عملکرد ریشه و عملکرد بخش هوائی و عملکرد شکر سفید متعلق به تیمار7درصد حجمی متانول به ترتیب با62/76،72/61 و 91/9 تن در هکتار بود. بین سطوح آبیاری نیز اختلاف معنی داری در صفاتی مانند عملکرد ریشه، عملکرد بخش هوائی، درصد قند، درصد قند قابل استحصال، ضریب استحصال شکر سفید عملکرد شکر سفید، پتاسیم و نیتروژن مضره و درصد ماده خشک ریشه مشاهده شد.
    کلیدواژگان: سدیم، عملکرد ریشه، عملکرد شکر سفید، ملاس، نیتروژن
  • محمد جواد بابایی زارچ، مجید جامی الاحمدی، غلامرضا زمانی، فرزانه گلستانی فر صفحات 179-189
    آب یکی از مهم ترین عوامل موردنیاز برای رشد و نمو گیاهان است و هر دو گونه گیاه زراعی و علف هرز برای کسب آن با یکدیگر در حال رقابت هستند. به منظور بررسی تاثیر تنش خشکی بر چگونگی رقابت خلر و تاج خروس وحشی، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و بر اساس آزمایش های سری های جانشینی در گلخانه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند در سال 1391 صورت گرفت. تیمار های آزمایش شامل نسبت های مختلف کشت خلر- تاج خروس وحشی (100-صفر، 75-25، 50-50، 25-75 و صفر-100 درصد) و 4 سطح رطوبتی (100، 75، 50 و 25 درصد ظرفیت نگهداری آب گلدان) بودند. نتایج نشان داد که با افزایش شدت تنش خشکی از 100 به 25 درصد ظرفیت نگهداری آب گلدان، ماده خشک تولیدی کشت خالص هر دو گیاه خلر و تاج خروس وحشی با بیش از 95 درصد کاهش همراه بود (P<0.01). بررسی شاخص عملکرد نسبی هر دو گیاه، شاخص تهاجم نسبی و همچنین شاخص غالبیت نشان داد که در شرایط وجود رقابت بین دو گیاه، در سطوح بالای رطوبتی خاک (100 تا 50 درصد ظرفیت نگهداری آب گلدان) تاج خروس وحشی نسبت به خلر از قدرت رقابتی بیشتری برخوردار است. اگرچه خلر با کاهش بیشتر آب خاک به 25 درصد ظرفیت نگهداری آب گلدان بر تاج خروس وحشی برتری نشان داد، اما به نظر می رسد تحت این شرایط کشت خلر از نظر اقتصادی توجیه پذیر نخواهد بود.
    کلیدواژگان: شاخص تهاجم، عملکرد نسبی، حبوبات، قدرت رقابتی
  • مسعود گلسرخی، عباس بیابانی، حسین صبوری، مجید محمد اسمعیلی صفحات 191-204
    به منظور بررسی روابط بین صفات زراعی برنج در شرایط غرقاب و تنش خشکی ژنوتیپ های برنج (6 رقم متحمل به تنش خشکی و 1 رقم بومی) در دو آزمایش جداگانه (غرقاب و خشکی) به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه گنبدکاووس در سال 1389 در سه تکرار مورد ارزیابی قرار گرفتند. فاکتور اصلی و فرعی به ترتیب تیمار کنترل علف های هرز در سه سطح (کنترل علف های هرز تا مرحله حداکثر پنجه زنی، کنترل علف های هرز از حداکثر پنجه زنی تا رسیدگی و بدون کنترل علف های هرز) و رقم در هفت سطح شیرودی، دم سیاه، IR70358-84-1-1، IR70358-84-1-2، IR83757-B-B-12-3، WAB56-125 و KORAL بودند. ارقام از لحاظ عملکرد و اجزای عملکرد در دو شرایط غرقاب و خشکی با یکدیگر اختلاف معنی داری داشتند. همچنین تفاوت عملکرد و اجزای عملکرد هر رقم در دو محیط معنی دار بود. مطالعه ی ضرایب همبستگی بین صفات در دو محیط غرقاب و خشکی نشان داد که در هر یک از شرایط متفاوت رطوبتی همبستگی عملکرد دانه با عملکرد کاه و کلش، شاخص برداشت، تعداد دانه ی پر در خوشه و تعداد پنجه ی بارور مثبت و معنی دار بود. نتایج رگرسیون مرحله ای نشان داد که در شرایط غرقاب به ترتیب صفات وزن خشک کاه و کلش و شاخص برداشت و در شرایط خشکی به ترتیب صفاتی نظیر شاخص برداشت و عملکرد کاه و کلش به عنوان ویژگی های مهم و تاثیرگذار بر عملکرد دانه وارد مدل نهایی رگرسیون چند متغیره شدند. ارزیابی میزان آثار مستقیم و غیرمستقیم اجزای عملکرد بر عملکرد دانه از روش تجزیه علیت نشان داد که در هر یک از شرایط متفاوت رطوبتی، تعداد دانه پر به دلیل اثر مستقیم مثبت و بالا و تعداد پنجه ی بارور به دلیل اثر غیرمستقیم از طریق تعداد دانه پر می تواند به عنوان مهم ترین صفات جهت افزایش عملکرد دانه موردتوجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تجزیه علیت، رگرسیون، عملکرد دانه، همبستگی
  • پرهام نیک سیر، سعید نواب پور، حسین صبوری، حسن سلطانلو صفحات 205-216
    برنج از مهم ترین محصولات کشاورزی ایران و جهان است و خشکی یک عامل محدودکننده مهم در تولید این محصول است. اصلاح برای تحمل به خشکی می تواندیک روش موثر برای بهبود و پایداری عملکرد در مناطق کم آب باشد. به منظور بررسی تحمل به خشکی، آزمایشی در قالب طرح بلوک کامل تصادفی و به صورت فاکتوریل با سه تکرار در شرایط کشت هیدروپونیک در آزمایشگاه اصلاح نباتات دانشگاه گنبدکاووس در سال 1391 به اجرا درآمد. ترکیب 22 ژنوتیپ برنج به همراه دو تیمار خشکی (شاهد و 5- بار) به صورت فاکتوریل به عنوان تیمارهای موردبررسی در نظر گرفته شدند. خصوصیات موردمطالعه شامل قطر ریشه، وزن ریشه، تعداد ریشه، طول ریشه، وزن ساقه، طول ساقه، زیست توده و کد ژنوتیپی (میزان تحمل نسبی ژنوتیپ ها به خشکی) بود. تجزیه واریانس نشان داد تفاوت بسیار معنی داری (01/0) بین ژنوتیپ ها ازنظر کلیه صفات وجود داشت. وجود اختلاف معنی دار میانگین صفات بیانگر وجود تنوع ژنتیکی بین ژنوتیپ های موردمطالعه بود. در تجزیه خوشه ایبر اساس صفات گیاهچه ای، ژنوتیپ هایی که با رقم متحمل Bala در یک گروه قرار گرفتند گروه متحمل و ژنوتیپ هایی که با رقم نسبتا حساس Azucena دسته بندی شدند، گروه حساس نامیده شدند. رگرسیون مرحله ای با در نظر گرفتن زیست توده به عنوان متغیر وابسته و سایر صفات به عنوان متغیرهای مستقل نشان داد که در شرایط تنش خشکی صفات وزن ساقه ووزن ریشه (61/0=R2) به ترتیب بیشترین تاثیر را بر صفت زیست توده داشتند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که با توجه به وجود تنوع ژنتیکی بین ژنوتیپ های موردمطالعه، می توان از آن ها در جهت افزایش تحمل به خشکی در ارقام پر محصول برنج استفاده نمود.
    کلیدواژگان: تجزیه خوشه ای، تنوع ژنتیکی، کد ژنوتیپی، کشت هیدروپونیک
  • محمد ضابط، علیرضا صمد زاده، علی شوروزدی صفحات 217-231
    به منظور بررسی عملکرد و اجزای آن و تعیین مهم ترین صفات موثر بر عملکرد، هفت ژنوتیپ آفتابگردان تحت دو شرایط آبیاری نرمال و تنش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی هرکدام با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه بیرجند در سال زراعی 90-1389 کشت شدند. تیمارهای آزمایش عبارت از دو سطح نرمال و تنش بودند. صفات مورداندازه گیری عبارت از عملکرد دانه، وزن هزار دانه، تعداد دانه در طبق، قطر طبق، ارتفاع بوته، طول و عرض برگ، تعداد برگ، قطر بالا و پایین ساقه، طول دمبرگ، فاصله طبق تا زمین و فاصله بلندترین نقطه ساقه از زمین بودند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس ساده نشان داد که صفات فاصله طبق تا زمین، قطر پایین ساقه، تعداد برگ، ارتفاع بوته، وزن هزار دانه و عملکرد دانه در هردو شرایط اختلاف معنی داری را در بین ارقام موردمطالعه داشتند. تجزیه واریانس مرکب نشان داد که ژنوتیپ های موردنظر ازلحاظ کلیه صفات به استثنای طول برگ تفاوت معنی داری را باهم در هر دو محیط دارند و اثرات تنش بر روی صفات عملکرد، وزن هزار دانه و قطر طبق معنی داراست.در شرایط نرمال همبستگی عملکرد با صفات تعداد دانه در طبق، فاصله بالاترین نقطه ساقه از زمین، طول و عرض برگ، طول دمبرگ، قطر بالا و پایین ساقه، وزن هزار دانه و قطر طبق و در شرایط تنش همبستگی عملکرد تنها با تعداد دانه در طبق معنی دار شد. نتایج رگرسیون چندگانه نشان داد که تعداد دانه در طبق، وزن هزار دانه، قطر طبق و طول دمبرگ تاثیرگذارترین صفات بر عملکرد در دو شرایط هستند. تجزیه علیت تعداد دانه در طبق را موثرترین صفت در عملکرد دانه نشان داد. تجزیه به عامل ها باعث شناسایی 3 عامل (توجیه 37/79 درصد از تغییرات کل داده ها) در شرایط نرمال و 5 عامل(توجیه 88/86درصد از تغییرات کل داده ها) در شرایط تنش گردید. تجزیه خوشه ایارقام را به ترتیب در دو و سه دسته در شرایط نرمال و تنش دسته تقسیم بندی نمود.
    کلیدواژگان: ژنوتیپ، رگرسیون، مولفه، عامل
  • سمیرا سراوانی، علیرضا سبحانی، مسعود احمدی صفحات 233-247
    به منظور بررسی تنوع ژنتیکی و ارزیابی ژنوتیپ های چغندرقند ازنظر تحمل به تنش خشکی، پژوهشی در دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی تبریز به صورت آزمایشگاهی و در مزرعه مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی در سال 1386 انجام گرفت. در بخش آزمایشگاهی از آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با سه تکرار استفاده شد که دو فاکتور موردمطالعه عبارت از 49 ژنوتیپ (44 هیبرید تست کراس و 5 شاهد) و 5 سطح تنش خشکی (صفر، 5/2-، 5-، 5/7-، 10- بار) بودند. پژوهش مزرعه ای بر پایه طرح لاتیس مربع (7×7) با سه تکرار انجام یافت. نتایج حاصل از تجزیه واریانس آزمایشگاهی و مزرعه ای نشان داد که درصد جوانه زنی، طول ساقه چه و ریشه چه، وزن تر ساقه چه و ریشه چه، وزن خشک ساقه چه و ریشه چه در بین ژنوتیپ های چغندرقند و سطوح مختلف خشکی تفاوت معنی دار داشتند. ژنوتیپ های متحمل به خشکی در شرایط آزمایشگاه (ژنوتیپ های شماره 1، 10، 22، 23، 32، 41 و 49) با میانگین صفات درصد جوانه زنی، وزن خشک ساقه چه و وزن خشک ریشه چه به ترتیب با 29/43 درصد، 22/4 میکروگرم و 75/2 میکروگرم نسبت به سایر گروه ها برتری داشتند. در مورد صفات مزرعه ای گروه متحمل به تنش خشکی (ژنوتیپ های 11، 19، 21، 15 و 43) با میانگین صفت عملکرد قند سفید 18/10 تن در هکتار نسبت به گروه حساس با 84/5 تن در هکتار عملکرد قند سفید برتری داشت. طبق کلاستربندی بر اساس صفات موردمطالعه در پژوهش آزمایشگاهی، ژنوتیپ های چغندرقند در پنج گروه قرار می گیرند و در پژوهش مزرعه ای ژنوتیپ های چغندرقند به چهار گروه تقسیم شدند. این موضوع بیانگر تنوع ژنتیکی برای تحمل به خشکی در ژنوتیپ های موردبررسی است. صفات درصد جوانه زنی و وزن خشک ریشه چه در شرایط تنش می توانند به عنوان صفاتی موثر در انتخاب ژنوتیپ های متحمل به خشکی در مزرعه موردتوجه قرار گیرند.
    کلیدواژگان: جوانه زنی، کلاستر، متحمل، حساس، ساقه چه، ریشه چه
  • فاطمه محمدی، قاسم محمدی نژاد، بابک ناخدا صفحات 249-258
    به منظور شناسایی لاین های گندم متحمل به تنش خشکی، 67 لاین اینبرد نوترکیب به همراه والدینشان (روشن و سوپرهد) در دو آزمایش جداگانه در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با دو تکرار در شرایط نرمال و تنش خشکی در سال 91-1390 بررسی شدند. برای شناسایی لاین های متحمل به خشکی از هفت شاخص تحمل و حساسیت به خشکی (میانگین محصول دهی، میانگین هندسی محصول دهی، شاخص تحمل تنش، شاخص عملکرد، شاخص پایداری عملکرد، شاخص تحمل و شاخص حساسیت تنش)، تحلیل عاملی و نمره تحمل تنش استفاده شد. نتایج تجزیه واریانس، اختلاف معنی داری را بین لاین ها ازلحاظ عملکرد دانه و شاخص های تحمل و حساسیت به خشکی در شرایط تنش و بدون تنش نشان داد. نمره تحمل تنش در جداسازی گروه A از سایر گروه ها (B، C، D) موفق بود. بر اساس نمره تحمل تنش و تحلیل عاملی لاین های 139، 69، 19، 23، 149، 117، 27، 181 و 94 به عنوان لاین های متحمل به تنش خشکی برای بررسی بیشتر انتخاب شدند.
    کلیدواژگان: تحلیل عاملی، شاخص های تحمل به تنش، عملکرد دانه، نمره تحمل تنش
  • صحبت بهرامی نژاد، رضوان کشوری، رضا امیری صفحات 259-272
    یولاف به عنوان یکی از غلاتی که در اغلب نقاط دنیا کشت می گردد، دارای خواص غذایی و دارویی بسیاری است و این ظرفیت را دارد که در ایران نیز به طور اقتصادی کشت وکار شود، اما همانند بسیاری دیگر از محصولات زراعی تنش خشکی می تواند ازجمله موانع توسعه و تولید مطلوب آن باشد. لذا به منظور مطالعه ی تحمل خشکی 25 ژنوتیپ یولاف، مطالعه ای در سال زراعی 92-1391 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در شرایط تنش خشکی و نرمال رطوبتی در مزرعه ی تحقیقاتی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی کرمانشاه انجام شد. بر اساس عملکرد دانه در شرایط بدون تنش و دارای تنش خشکی، 14 شاخص مختلف تحمل و حساسیت به خشکی محاسبه شد. نتایج حاکی از وجود همبستگی معنی دار مثبت و بالایی بین MP، GMP، STI، YI، HAM، K1STI و K2STI با عملکرد دانه در هر دو شرایط بود که نشان دهنده ی مناسب بودن آن ها برای غربال گری ژنوتیپ های متحمل به خشکی است. بر اساس تمامی محاسبات و تجزیه های آماری انجام شده ازجمله شاخص ها، روش رتبه بندی، تجزیه به مولفه های اصلی، بای پلات و تجزیه خوشه ای، ژنوتیپ های Ufrgs948886 و Euro به عنوان ژنوتیپ های با عملکرد بالا تحت هر دو شرایط دارای تنش و بدون تنش خشکی شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: بای پلات، تجزیه به مولفه های اصلی، تجزیه خوشه ای، عملکرد دانه
  • آمنه قاسمی مصرمی، سعید نواب پور، احد یامچی، سعدالله هوشمند صفحات 273-283
    شوری در حال تبدیل شدن به یک مشکل جدی در نقاط مختلف جهان است. شوره زارها سه برابر بزرگ تر از زمین مورداستفاده برای کشاورزی می باشد. ازاین رو به منظور بررسی اثر شوری بر برخی شاخص های مورفولوژیک و بیوشیمیایی در ژنوتیپ های گندم آزمایشی در شرایط کشت هیدروپونیک در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل دو سطح شوری (شاهد و هدایت الکتریکی 6 دسی زیمنس بر مترمربع) و سه ژنوتیپ [دو لاین موتانت T-67-60)، (T-65-7-1 و رقم طبسی] بودند. ابتدا بذور لاین های موتانت T-65-7-1 و T-67-60 و طبسی برای داشتن گیاهچه های عاری از هرگونه آلودگی ضدعفونی گردید. سپس بذور روی کاغذ صافی مرطوب درون پتری دیش در شرایط تاریک انکوباتور به مدت 3 روز در دما 1±24 سانتی گراد کشت شدند. پس ازآن انتقال گیاهچه ها در محیط مایع یوشیدا به روش هیدروپونیک در شرایط تیمار شوری و شاهد قرار گرفتند. صفات مورد ارزیابی شامل وزن تر و خشک ساقه و ریشه و طول ساقه و ریشه به عنوان صفات مورفولوژیک و میزان اسید آسکوربیک، آنزیم لیپوکسیژناز (LOX)، کلروفیل و شاخص اکسیداسیون سلولی (TBARM) به عنوان خصوصیات بیوشیمیایی اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که تنش شوری بر رشد گیاه تاثیر منفی دارد. با اعمال شوری میزان LOX، TBARM، اسید آسکوربیک و کلروفیل در ژنوتیپ های موردمطالعه اختلاف معنی داری نشان داد. بیشترین میزان تغییرات LOX و TBARM مربوط به رقم طبسی و کمترین مقدار مربوط به لاین T-67-60 بود. با توجه به همبستگی منفی بین میزان TBARM، LOX و کلروفیل با تحمل به شوری، چنین به نظر می رسد که لاین موتانت T-67-60 تحمل بیشتری در مقایسه با ژنوتیپ های دیگر داشت.
    کلیدواژگان: پرتو گاما، لاین های موتانت، گندم طبسی، هیدروپونیک
  • معصومه حسینی ابراهیمی، آرمان آذری، سیدعلی طباطبایی، شهاب مداح حسینی صفحات 285-295
    این تحقیق به منظور مطالعه تغییرات عملکرد و اجزای عملکرد لاین های امیدبخش جو در شرایط شوری آب آبیاری، با هدایت الکتریکی 10 دسی زیمنس بر متر، در مزرعه آزمایشی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی یزد، واقع در اردکان، در سال زراعی 92-1391 به اجرا در آمد. طرح در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد که در آن، 18 لاین امیدبخش جو به همراه دو لاین شاهد (EMBS-89-18 و لاین شماره 4 شوری) موردبررسی قرار گرفتند. صفات درصد سبز مزرعه، ارتفاع بوته، تعداد پنجه-های بارور و نابارور در واحد سطح، طول سنبله، تعداد دانه در سنبله، عملکرد سنبله، وزن دانه، وزن هکتولیتر دانه، میزان پروتئین، فسفر و خاکستر دانه اندازه گیری شد. تنش شوری بر درصد سبز مزرعه تاثیر نداشت؛ اما اختلاف بین لاین ها در ارتباط با اغلب صفات موردمطالعه، معنی دار بود. بااین حال، تمامی لاین های آزمایشی بر اساس عملکرد و اجزای آن، به چهار گروه تقسیم شدند. 6 لاینکه به همراه لاین شاهد EMBS-89-18 در یک گروه قرار گرفتند، عملکرد بیشتری تولید نمودند که می توان این آن ها را برای کشت در نقاط شور موردمطالعه بیشتر قرار داد. همچنین بر اساس خصوصیات زراعی می توان گفت صفاتی نظیر ارتفاع کمتر بوته، توانایی پنجه زنی محدود و زودرس و اجزای زایشی بیشتر در هر سنبله و وزن هزار دانه زیادتر می توانند به عنوان معیاری برای شناسایی و انتخاب ژنوتیپهای از جو که دارای تحمل بیشتری نسبت به شرایط شور هستند، مورداستفاده قرار گیرد. طبق نتایج رگرسیون مرحله ای وزن هزار دانه در اولین مرحله 52 درصد تنوع موجود برای عملکرد دانه در بوته را توجیه نمود که شاید بتوان گفت وزن هزار دانه، مهم ترین جزء عملکرد در شرایط شور بوده است.
    کلیدواژگان: اجزای عملکرد، شوری، صفات کیفی، مراحل فنولوژیک
  • رئوف سیدشریفی، حمید نظرلی صفحات 297-306
    شوری منابع آب وخاک از مهم ترین مشکلات کشاورزی در مناطق خشک و نیمه خشک ایران است. برای بررسی تاثیر شوری آب آبیاری بر فیلوکرون و سرعت ظهور برگ ارقام جو، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1389 انجام شد. عامل های موردبررسی شامل ارقام جو در سه سطح (لیسیوی، ماکویی و سهند) و شوری آب آبیاری در گلدان ها در چهار سطح {صفر یا استفاده از آب معمولی به عنوان شاهد، آبیاری با شوری های 20، 40 و 60 میلی مولار با استفاده از نمک (NaCl)} بود. صفاتی مانند سرعت ظهور برگ، فیلوکرون، تعداد برگ، ماده خشک برگ و شاخص سطح برگ مطالعه شدند. نتایج نشان داد فیلوکرون (فاصله زمانی بین ظهور دو برگ متوالی)، تحت تاثیر شوری، رقم و اثر متقابل این دو عامل قرار گرفت. افزایش شوری منجر به افزایش فیلوکرون و کاهش سرعت ظهور برگ ها شد. ولی بین ارقام از این نظر تفاوت معنی داری وجود داشت. سرعت ظهور برگ ها در رقم سهند بیشتر از دیگر ارقام موردبررسی بود. مقایسه میانگین ترکیب تیماری نوع آب آبیاری در ارقام موردبررسی نشان داد که بالاترین فیلوکرون به رقم لیسیوی در آبیاری با آب با شوری 60 میلی مولار و کمترین آن به آبیاری با آب معمولی در رقم سهند تعلق داشت. شوری آب آبیاری سبب کاهش شاخص سطح برگ شد. در تمامی سطوح شوری، روند تغییرات شاخص سطح برگ تا 24 روز بعد از کاشت، تقریبا از روند مشابهی تبعیت کرد. از 24 تا 64 روز بعد از کاشت، شاخص سطح برگ از روند صعودی برخوردار بود به طوری که در 64 روز بعد از کاشت مقدار این شاخص به حداکثر رسید و سپس تا 74 روز بعد از کاشت به آرامی کاهش یافت. این کاهش ممکن است با افزایش سن برگ ها، سایه اندازی بوته ها روی هم و رقابت بر سر نور و دیگر منابع در ارتباط باشد. بیشترین شاخص سطح برگ (95/1) به ترکیب تیماری آبیاری با آب معمولی در رقم سهند و کمترین آن (89/0) به بالاترین سطح از شوری آب آبیاری در رقم لیسیوی تعلق داشت. شوری آب آبیاری منجر به کاهش تعداد و وزن خشک برگ ها شد. به نظر می رسد برای تسریع در سرعت ظهور برگ، افزایش شاخص سطح برگ و تعداد برگ ها می توان پیشنهاد نمود که در شرایط آبیاری با آب شور، از رقم سهند استفاده شود.
    کلیدواژگان: سرعت پیدایش برگ، شاخص سطح برگ، ماده خشک برگ
  • فاطمه چهارلنگ بدیل، مهرشاد براری، محمود شمیلی، زهرا طهماسبی صفحات 307-317
    به منظور بررسی اثرات کاربرد خارجی سالیسیلیک اسید (SA) بر رشد و برخی پاسخ های فیزیولوژیک و بیوشیمیایی گیاه نیشکر تحت تنش شوری آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار تحت شرایط گلخانه ای در موسسه تحقیقات و آموزش توسعه نیشکر خوزستان در سال زراعی 92-1391 اجرا گردید. تیمار های آزمایشی شامل سه سطح شوری آب آبیاری (1>ECW، 3ECW=، 6ECW= دسی زیمنس بر متر) و چهار غلظت SA (صفر، 5/0، یک و 5/1 میلی مولار) بودند. نتایج این تحقیق نشان داد که تنش شوری و کاربرد SA در مرحله رویشی اثر معنی داری بر شاخص های مختلف فیزیولوژیک و بیوشیمیایی و هم چنین مرفولوژیک گیاه نیشکر داشت. کاربرد SA در فاز رویشی به صورت محلول پاشی موجب بهبود میزان ارتفاع، وزن تر اندام هوایی، وزن تر ریشه و کاهش نفوذپذیری نسبی غشاء شد. تیمارمحلول پاشی با SA با غلظت یک میلی مولار به ترتیب موجب افزایش 38/11، 88/8، 23/18، 61/10، 80/55 درصدی ارتفاع، وزن تر اندام هوایی، وزن تر ریشه، وزن خشک کل، نسبت پتاسیم به سدیم برگ و کاهش 28/15 درصدی نفوذپذیری نسبی غشاء سلولی در مقایسه با عدم کاربرد SA (شاهد) شد. SA در غلظت 5/1 میلی مولار به دلیل تغییر صفات فیزیولوژیک گیاه نسبت به تیمار 5/0 و یک میلی مولار تاثیر مثبت کمتری در شرایط تنش شوری داشت. نتایج بیانگر آن است که کاربردSA با غلظت یک میلی مولار در لیتر در کاهش عوارض تنش شوری موثر بوده و در شرایط آب و خاک مشابه کاربرد آن در نیشکر به صورت محلول پاشی تا شوری dS/m 3 می تواند مفید باشد.
    کلیدواژگان: پتاسیم، سدیم، محلول پاشی، مرفولوژیک، نمک
  • علی کمندی، احمد نظامی، محمد کافی، جعفر نباتی صفحات 319-334
    کاربرد برخی از مواد شیمیایی مانند تریازول ها می تواند در تخفیف تنش های محیطی ازجمله سرما موثر باشد. به همین منظور آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. غلظت های مختلف پاکلوبوترازول (0، 10، 20 میلی گرم در لیتر) قبل از اعمال سرما در محیط ریشه روی گیاهچه های کوشیا تیمار شد و سپس گیاهان در شرایط کنترل شده در معرض دماهای یخ زدگی (0، 3-، 6-، 9-، 12- و 16- درجه سانتی گراد) قرار گرفتند. قبل از اعمال دماهای یخ زدگی قند محلول برگ، پرولین، فنل کل، رنگ دانه های فتوسنتزی و مهار فعالیت رادیکال DPPH (1،1-diphenyl-2-picrylhydrazyl) اندازه گیری شد. پس از اعمال دماهای یخ زدگی پایداری غشاء سلولی از طریق اندازه گیری نشت الکترولیت ها و درجه حرارت کشنده برای 50% نمونه ها بر اساس نشت الکترولیت ها (LT50el) تعیین شد. درصد بقاء و رشد مجدد گیاهان نیز سه هفته پس از بازیابی گیاهان در شرایط طبیعی تعیین شد. نتایج نشان داد که با کاهش دما تا 9- درجه سانتی گراد میزان نشت الکترولیت ها ثابت ماند و کاهش دما به 12- درجه سانتی گراد موجب افزایش شدید نشت الکترولیت ها گردید. همچنین درصد بقاء نیز تا دمای 9- درجه سانتی گراد تحت تاثیر قرار نگرفت ولی کاهش دما به 12- درجه سانتی گراد موجب کاهش معنی دار آن گردید. کاربرد پاکلوبوترازول باعث افزایش میزان کلروفیل a و b، مهار فعالیت رادیکال DPPH و درصد بقاء شد ولی میزان پرولین، کربوهیدرات های محلول، فنل کل و میزان نشت الکترولیت ها را کاهش داد. برهمکنش دما و توده بر مجموع رنگ دانه ها حاکی از افزایش آن ها در توده بروجرد در غلظت 20 میلی گرم در لیتر پاکلوبوترازول بود و میزان پرولین و کربوهیدرات ها در توده سبزوار و عدم کاربرد پاکلوبوترازول به طور معنی داری بیشتر از سایر تیمارها بود. درمجموع کاربرد غلظت های 10 و 20 میلی گرم در لیتر پاکلوبوترازول در شرایط یخ زدگی از کاهش شدید درصد بقاء ممانعت کرد.
    کلیدواژگان: تریازول ها، درصد بقاء، کوشیا، نشت الکترولیت ها
  • حیدر حمیداوی، سید وحید اسلامی، مجید جامی الاحمدی صفحات 335-338
    حلفه یکی از خطرناک ترین علف های هرز در نخلستان ها و صنعت نیشکر خوزستان است. شناخت هر چه بهتر تاثیر تنش های محیطی بر قابلیت تکثیر رویشی و جوانه زنی ریزوم های این علف هرز می تواند به کنترل آن کمک نماید. به همین جهت دو آزمایش جداگانه بر پایه طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار و 6 سطح مختلف خشکی (صفر، 3/0-، 6/0-، 9/0-، 2/1- و 5/1- مگاپاسکال) با استفاده از پلی-اتیلن گلیکول 6000، و 6 سطح شوری (صفر، 3، 6، 9، 12 و 15 دسی زیمنس بر متر) با استفاده از کلرید سدیم، در آزمایشگاه تحقیقاتی موسسه تحقیقات و آموزش توسعه نیشکر و صنایع جانبی خوزستان انجام شدند. در این آزمایش ریزوم های 5 سانتی متری این گیاه با قطر 3-2 میلی متر در ژرمیناتوری با شرایط دمایی 22/30 درجه سانتی گراد و شرایط نوری 8/16 ساعت (شب/ روز) تحت تاثیر تیمارهای فوق قرار داده شدند. نتایج نشان داد که با افزایش شدت تنش های خشکی و شوری درصد و سرعت جوانه زنی ریزوم ها به طور معنی داری نسبت به شاهد کاهش یافتند (01/0> P). طبق برآورد مدل لجستیک سه پارامتری میزان شوری و خشکی لازم برای کاهش 50 درصدی حداکثر میزان جوانه زنی ریزوم های حلفه به ترتیب 42/6 دسی زیمنس بر متر و 96/0- مگاپاسکال بود. طبق یافته های این تحقیق، ریزوم های حلفه در شرایط تنش شوری و خشکی قادر به جوانه زنی بودند که حاکی از دردسرساز بودن این علف هرز در شرایط تنش های مذکور است.
    کلیدواژگان: پتانسیل آب، تکثیر رویشی، تنش غیرزنده، مدل لجستیک
  • الهام رمضانی، مهدی قاجار سپانلو، حسنعلی نقدی بادی صفحات 339-343
    به منظور ارزیابی تاثیر تنش خشکی بر برخی خصوصیات مرفولوژیکی و فیزیولوژیکی گیاه دارویی گل گاوزبان Echium amoenum، آزمایشی در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با چهار تکرار در گلخانه تحقیقاتی پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی اجرا گردید. در این آزمایش اثر سطوح مختلف خشکی شامل آبیاری در حد ظرفیت زراعی به عنوان تیمار شاهد و آبیاری پس از تخلیه 25، 50 و 75 درصد آب قابل استفاده گیاه بر خصوصیات کمی (طول و عرض برگ، طول ریشه، وزن تر و خشک ریشه و اندام هوایی) و کیفی (میزان پرولین و قندهای محلول کل) در مرحله ی رشد رویشی در شرایط گلخانه مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که خشکی موجب کاهش معنی دار صفات مورفولوژیک موردمطالعه (به استثناء طول ریشه) شده است، درحالی که غلظت پرولین و قندهای محلول کل برگ با افزایش سطوح تنش خشکی به طور معنی داری در مقایسه با شاهد افزایش یافت. نتایج نشان داد که تجمع پرولین و قندهای محلول شاخص خوبی برای تحمل خشکی می باشد. با افزایش سطوح تنش خشکی میزان پرولین برگ بیش از 5 برابر نسبت به تیمار شاهد افزایش یافت. همچنین افزایش شدت تنش خشکی از تیمار شاهد (عدم تنش) تا تیمار تخلیه 75% آب قابل دسترس محتوای قندهای محلول برگ را نسبت به تیمار شاهد به میزان 2 برابر افزایش داد. به طورکلی نتایج نشان داد این گیاه از طریق تنظیم اسمزی خشکی را تحمل کرده و این مکانیسم در بقای گیاه در شرایط تنش خشکی نقش داشته است.
    کلیدواژگان: کمبود رطوبت، رشد رویشی، پرولین، قندهای محلول
  • علیرضا زبرجدی، عسگر سرتیپ، عبدالله نجفی، عباس رضایی زاد صفحات 345-348
    به منظور بررسی عملکرد پانزده ژنوتیپ کلزا در شرایط تنش خشکی و ارزیابی ژنوتیپ ها با استفاده از شاخص های مقاومت به خشکی، آزمایشی در سال زراعی 92-1391 به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در شرایط آبی و دیم در مزرعه تحقیقاتی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی کرمانشاه انجام شد. شاخص های حساسیت به تنش، تحمل، میانگین هارمونیک، میانگین هندسی تولید، متوسط تولید، تحمل تنش، عملکرد و پایداری عملکرد بر اساس عملکرد دانه در هر دو شرایط محاسبه شدند. تجزیه مرکب عملکرد دانه نشان داد که محیط به طور معنی داری بر روی عملکرد تاثیر گذاشته به طوری که میانگین عملکرد در محیط دیم کمتر از محیط آبی بود. بین ژنوتیپ های موردبررسی اختلاف معنی داری ازنظر شاخص ها و عملکرد در هر دو شرایط وجود داشت. بررسی همبستگی شاخص ها نشان داد که شاخص های میانگین بهره وری، میانگین بهره وری هندسی و تحمل تنش با عملکرد در هر دو شرایط، همبستگی بالایی داشته و بر اساس نمودار سه بعدی این شاخص ها، ژنوتیپ های HW113، L146 و L201 مناسب ترین ژنوتیپ ها برای هر دو شرایط در نظر گرفته شدند. با توجه به نمودار بای پلات حاصل از دو مولفه اصلی اول و دوم نیز، ژنوتیپ های HW113، L146 و L201 نسبت به سایر ژنوتیپ ها دارای تحمل بیشتری به تنش خشکی بوده و ژنوتیپ های L72 و OPERA حساس ترین ژنوتیپ ها به شرایط تنش خشکی شناخته شدند.
    کلیدواژگان: تنش کم آبی، کلزا، عملکرد دانه، مولفه های اصلی
|
  • M. Abdoli, M. Saeidi, S. Jalali, Honarmand, S. Mansourifar, M.E. Ghobadi Pages 131-147
    Occurrence of drought stress at grain filling period is the prominent and inevitable characteristic of arid and semi-arid regions. The objectives of this research were to determine the effect of water deficiency and the role of current photosynthesis on grain filling, photosynthesis and gas exchange. Therefore, an experiment was carried out in a split-plot design based on a randomized complete block design with three replications at the Research Farm of Razi University in Iran during 2010-2011 cropping season. The irrigation treatments including non water stress (full irrigation over the whole season) and water deficiency stress (irrigation cessation after anthesis stage) were considered as main plots, while the factorial combination of eight wheat cultivars including Bahar, Parsi, Pishtaz, Pishgam, Chamran, Zarin, Sivand, Marvdasht and DN-11 line and the source manipulation treatments including control (Non source limitation), defoliation of flag leaf, defoliation of all leaves except the flag leaf, removing awns and shading over ears, were considered as sub-plots. The results showed that, post-anthesis water deficiency significantly decreased grain yield (22.2%) and 1000-seed weight (18.6%) compared to the control treatment and Removal of photosynthetic sources of assimilates reduced grain yield owing to grain weight reduction. The contribution of spike photosynthesis to grain filling (35.4%) was greater than the flag leaf (18.6%) and lower leaves (18.5%) and also, awns had the lowest contribution to grain filling (3.3%). Grain filling period was shortened during water deficiency stress, so that it reduced from 35 days under control conditions to 28 days under stress conditions, whereas it caused an increase in seed filling rate. Moreover, results indicated that photosynthetic source limitations caused an increase in photosynthetic rate and gas exchange. This increase reflects the compensatory role of photosynthetic rate of remained leaves in preventing yield loss.
    Keywords: Grain filling period, Source limitation, Terminal drought stress, Wheat
  • M. Eskandari Torbaghan, M. Eskandari Torbaghan Pages 149-158
    Rapeseed is one of the most important oilseed crops that has major role in edible oil supply. In order to determine the best cultivar and seed rate for rapeseed and mustard under cold dryland conditions, this factorial experiment was conducted based on RCBD with four replications, two cultivars (Bard-1 and Hyola-401) and five seed rates (2, 3.5, 5, 6.5 and 8 Kg/ha equal to 50, 87, 125, 162 and 200 plants per square meter) during 2004-6 at North Khorasan Dryland Research Station (Shirvan). The traits including emergence and plant establishment percent, days to flowering, plant height, days to maturity, number of pods per plant, number of seeds per pod, thousand- kernel weight and grain yield were recorded. The effect of cultivar on all traits was significant (P < 0.01). Seeding rate had significant effects on days to maturity, days to flowering and emergence and establishment percent (P < 0.01). The cultivar Bard-1 with 814 Kg/ha had higher grain yield than Hyola-401 (736 kg/ha). The greatest seed yield (821 Kg/ha) was obtained where the seeding rate of 6.5 Kg/ha was used. According to the results of this experiment, seeding rate of 6.5 Kg/ha for spring sowing of the hybrid Hyola-401 and oil mustard Bard-1 under cold dryland farming conditions seem suitable. Moreover, sowing 00 and early maturity cultivars are preferable to canola cultivars under dryland farming of cold regions of Iran.
    Keywords: Cold dryland regions, Dryland farming, Oilseed crops, Plant density
  • Z. Izadi, M.R. Tadayon Pages 159-167
    Castor been plant is a forgotten crop which its cultivation has experienced a lot of ups and downs in the world, and given the key role of the castor oil in different industries, an experiment was carried out to study the effect of salicylic acid and spermine on yield and yield components of castor bean under drought stress as split plot based on randomized complete block design with three replications in 2012. The irrigation regime was considered as the main plot, based on the fraction of the class A pan evaporation (0, 0.2 and 1.2% CEA), and spraying of salicylic acid (0, 250 and 500 µM) and spermine (0, 10 µM and 1 mM) were arranged as sub plots. Drought stress significantly decreased the number of capsule per plant, number of seed per plant, grain yield, biological yield, 100- seed weight and harvest index. Salicylic acid and spermine treatments significantly affected the yield and yield components of castor bean under drought conditions. The greatest yield was obtained with 250 µM salicylic acid. Salicylic acid and spermine alleviated the drought stress impact, while the effect of salicylic acid showed a greater significant effect on crop yield than that of spermine treatments.
    Keywords: 100 seed weight, Biological yield, Pod per plant, Seed yield
  • I. Nadali, M. Yarnia, F. Paknezhad, F. Farahvash Pages 169-178
    In order to evaluate the effects of methanol on yield and some quality characteristics of sugar beet (Beta vulgaris L.) under drought and non-drought stress conditions, a study was conducted in maahdasht (Karaj, Iran) in 2012. The first factor was Aqueous solutions of methanol including 0 (control), 7, 14, 21 and 28% (v/v) and the second factor was three levels of irrigation including normal irrigation (irrigation after 40% depletion of available water), mild drought stress (irrigation after 60% depletion of available water) and severe drought stress (irrigation after 70% depletion of available water). These solutions were sprayed over head 3 times in two week intervals on foliage parts of sugar beet during plant growth. The first spraying was done 80 days after crop sowing. In this study, qualitative and quantitative traits like root yield, aboveground yield, white sugar content, root dry matter percent, sugar percent content, Na, K and harmful N amounts, molasses sugar percent, extraction coefficient of white sugar and extractable sugar percent were evaluated. Results indicated that there were significant differences between effects of methanol solutions on root yield, leaf yield, white sugar yield, dry weight of root, molasses, extraction coefficient of sugar, white sugar content, N and Na concentrations. The greatest root yield, aboveground yield, and white sugar yield were gained with 7% (v/v) of methanol with 72.62, 61.76 and 9.91 ton/h, respectively. There were also significant differences between irrigation levels in traits such as root yield, leaf yield, extraction coefficient of sugar, root dry weight percent, sugar content and K and harmful N concentrations and white sugar content.
    Keywords: Sugar beet, Methanol, Root yield, White sugar yield, Drought stress
  • M.J. Babaie Zarch, M. Jami Al Ahmadi, Gh.R. Zamani, F. Golestani Pages 179-189
    Water is one of the most important factors for plants growth and development and both weeds and crops compete for it. To investigate the influence of drought stress on competition between grass pea and pigweed, a greenhouse experiment was conducted as randomized complete block design with three replications based on replacement series arrangement at Faculty of Agriculture, University of Birjand in 2012. Treatments were different planting ratio of grass pea– pigweed (100-0, 75-25, 50-50, 25-75, 0-100%) and four water regimes (100, 75, 50 and 25% soil field capacity, FC). Results showed that a reduction of soil water content from 100 to 25% of FC (pot) caused a 95% (P <0.01) in dry matter production of both species in their pure cultivation. The relative yield index, relative invasion index and relative dominance index of these species indicated that, where both plants were competing, pigweed was more competitive than the grass pea at high soil moisture levels (100 to 50% of the soil (pot) field capacity). Although with further soil water reductions to 25% of field capacity, grass pea showed the superiority over wild amaranth, it seems that growing grass pea is not economically justifiable under these circumstances.
    Keywords: Aggression index, Competitiveness, Legumes, Relative Performance
  • M. Golesorkhy, A. Biabani, H. Sabouri, M.M. Esmaeili Pages 191-204
    In order to determine the relationship between agronomic traits of rice genotypes (6 drought tolerant and one native cultivars) under flooding and drought stress conditions, two separate experiments were conducted as split- plot in randomized block design with tree replications at the research farm of Gonbad Kavous University during spring 2010. The main plots were weed control in three levels (controlling weeds until maximum tillering stage, weed control from maximum tillering till maturity and un-weeded) and sub plots consisted of rice genotypes (Shiroudi, Domsiah, IR70358-84-1-1, IR70358-84-1-2, WAB56-125, IR83752-B-B-12-3 and KORAL). Yield and yield components of cultivars showed significant differences under flooding and drought stress conditions (p<0.05). Moreover, each cultivar had significantly different yield and yield components under the two environments (p<0.05). Considering the correlation coefficients among traits under flooding and drought environments showed that in either of different moisture conditions grain yield had significant and positive correlation with straw yield, harvest index, filled grain number and fertile tiller number. Results of step wise regression showed that under flooding condition, straw yield and harvest index traits and under the drought stress condition, harvest index and straw yield entered the final multiple regression model as important characteristics and effective traits on grain yield (93.4%), respectively. Evaluation of direct and indirect effects of each of the yield components on grain yield via path analysis showed that in each of the different moisture conditions, number of filled grains due to positive and high direct effect and number of fertile tillers due to indirect effect via number of filled grains can be considered as the most important traits for increasing the grain yield.
    Keywords: Correlation, Grain yield, Path analysis, Regression
  • P. Niksiar, S. Navabpour, H. Sabouri, H. Soltanlou Pages 205-216
    Rice is one of the most important agricultural products in Iran and all over the world, drought stress is a significant limiting factor in producing this crop. Breeding for drought tolerance could be an effective method to improve yield and its stability in drought regions. In order to determine the drought tolerance, a factorial experiment based on RCBD with three replications was conducted under hydroponic culture conditions at the plant breeding laboratory of Gonbad-e-Kavous University in 2012. Treatments were 22 rice genotypes and drought stress in 2 levels (control and -5Bar). The studied traits included the root dimension, root weight, root number, root length, stem weight, stem length, genotypic code (the relative tolerance of genotypes to drought stress) and biomass. Analysis of variance showed that there were significant differences (p< 0.01) amongst genotypes in all studied traits, which implies the existence of genetic diversity among genotypes. In cluster analysis based on seedlings traits, genotypes which were in a group with the tolerant cultivar Bala were named as the tolerant group and genotypes that were classified in a group with semi-sensitive Azucena were called as the sensitive group. Results of stepwise regression analysis for biomass as dependent variable and other traits as independent variables showed that stem and root weight had the greatest effect (R2=0.61) on the biomass under drought conditions, respectively. The results showed that there was genetic diversity for studied traits amongst the genotypes and they can be used to improve drought tolerance in high-yielding rice varieties.
    Keywords: Cluster Analysis, Genetic Diversity, Genotypic Code, Hydroponic culture
  • M. Zabet, A.R. Samadzadeh, A. Shorvarzi Pages 217-231
    In order to evaluate crop yield and its components and determination of the most important traits influencing yield, seven genotypes of sunflower were planted under normal irrigation and drought stress conditions in two separate experiments based on randomized complete block design with three replications at Birjand University Research Farm in the cropping season of 2010-2011. Treatments included two levels of stress and normal conditions. Measured traits included yield, seed per head, seed weight, head diameter, plant height, leaf width, leaf length, leaf number, top diameter of the stem, bottom diameter of the stem, petiole length, the distance between ground and head, and the distance between ground and the highest point of the stem. Results of the simple analysis of variance showed that the distance between the ground and head, bottom diameter of the stem, leaf number, plant height, 1000-seed weight and seed yield were significantly different amongst cultivars under both conditions. Compound analysis of variance showed that all traits except the leaf length were significantly different amongst genotypes studied under two conditions and stress effects were significant on yield, 1000-seed weight and head diameter. The correlation between crop yield and seed per head, leaf width, petiole length, top and bottom diameter of the stem, head diameter, 1000- seed weight and the distance between ground and the highest point of the stem was significant under normal condition, while under stress conditions, crop yield merely had significant correlation with seeds per head. Multiple regression results showed that the seeds per head, diameter of head, 1000-seed weight and petiole length were the most influential traits under both conditions. The path analysis showed that the seed per head is the most influential trait in crop yield. Factor analysis identified three and five factors under normal (explained 79.37% of the total variations) and stress conditions (explained 86.88% of the total variations), respectively. Cluster analysis classified genotypes in two and three categories under normal and stress conditions, respectively.
    Keywords: Component, Factors, Genotype, Regression
  • Pages 233-247
    This study was carried out to investigate the genetic variation of sugar beet testcrosses for drought tolerance in the lab (faculty of Tabriz Islamic Azad University) and field conditions (Khorasan Agriculture and Natural Recourses Research Center) in 2010. In the lab study, two factors including 49 genotypes (44 test cross hybrids and 5 control treatments) and 5 drought stress levels (0, -2.5, -5, -7.5 and -10 bar) were analyzed using a factorial experiment based on completely randomized design with three replications. The field study was conducted based on a square lattice design (7 x 7) with three replications. The results showed that genotypes and different stress levels had significant differences for germination percent, radicle, plumule length, and fresh and dry weight of radicle and plumule. Drought tolerant genotypes under lab conditions (genotypes number 1, 10, 22, 23, 32, 41 and 49) were superior to other groups with mean traits of germination percent, and dry weight of plumule and radicle of 43.29%, 4.22 µg and 2.75 µg. In terms of field traits, the drought tolerant group (genotypes number 11, 15, 19, 21 and 43) with white sugar yield of 10.18 t ha-1 was superior to the sensitive group with 5.84 t ha-1 of white sugar yield. The cluster analysis showed the sugar beet genotypes were subdivided into 5 and 4 groups based on traits studied in the lab and field, respectively. These results emphasis on genetic variation for drought tolerance amongst the studied genotypes. Percent of germination and radicle dry weight under stress conditions can be employed as traits that are effective for selection of drought tolerant genotypes under field conditions.
    Keywords: Cluster, Germination, Plumul, Radicle, Sensitive, Tolerant
  • F. Mohammadi, Gh. Mohammadi, Nejad, B. Nakhoda Pages 249-258
    In order to identify the drought tolerant lines of wheat, 67 recombinant inbred lines with their parents (Roshan and Superhead) were studied in two separate experiments based on randomized complete block design with two replications under normal and drought stress conditions during 2011-2012. For identification of drought tolerant lines, seven drought-tolerance/susceptibility indices including stress susceptibility index (SSI), mean productivity (MP), tolerance (TOL), stress tolerance index (STI), geometric mean productivity (GMP), yield index (YI), yield stability index (YSI), the stress tolerance score and factor analysis were used. Analysis of variance showed significant differences among lines for grain yield and drought-tolerance/susceptibility indices under stress and non-stress conditions. The stress tolerance score was successful in separating lines of group A from other groups (B, C, and D). Based on the stress tolerance score and factor analysis, lines 139, 69, 19, 23, 149, 117, 27, 181 and 94 were selected as tolerant lines for further studies.
    Keywords: Factor analysis, Grain yield, Stress tolerance score, Tolerance indices
  • S. Bahraminejad, R. Keshvari, R. Amiri Pages 259-272
    Oat as one of the cultivated cereals in the most parts of the world has many food and medicinal properties. It has a potential to grow economically in Iran, but like other crops, drought stress could be a limitation in developing and getting desired production. So, in order to study the drought tolerance of 25 oat genotypes, an experiment was conducted in a randomized complete blocks design with three replicates under normal and drought stress conditions in Research Farm of the Campus of Agriculture and Natural Resources, Razi University, Kermanshah, Iran during 2012-2013 cropping season. Based on the potential (Yp) and stress (Ys) yields, 14 quantitative criteria of drought tolerance were calculated. A high positive and significant correlation was observed between Ys and Yp with MP, GMP, STI, YI, HAM, K1STI and K2STI which indicated that these indices were the most suitable indices to screen drought tolerant genotypes. According to all statistical procedures including calculated indices, ranking method, 3D plot, principal components analysis, biplot and cluster analysis, genotypes ‘Ufrgs948886’ and ‘Euro’ were known as superior genotypes under both stress and non-stress conditions.
    Keywords: Biplot, Cluster analysis, Grain yield, Principal components analysis
  • A. Ghasemi, S. Navabpour, A. Yamchi, S. Hoshmand Pages 273-283
    Salinity is going to become a serious problem in different regions of the world. The saline area is three times larger than lands used for agriculture. Therefore in order to evaluate the effect of salinity on some biochemical and morphological indices of wheat genotypes, a factorial experiment was conducted based on completely randomized design with three replications under hydroponic cultivation conditions. Treatments were two salinity levels (0 dS m-1 (control) and 6 dS m-1) and three wheat genotypes including Tabasi and two mutant lines (T-67-60, T-65-7-1). First, seeds of mutant line, T-67-60 and T-65-7-1 and Tabasi were sterilized to have seedlings free of contaminations. Then, the seeds were placed on wet filter papers in the petri dishes and were placed in an incubator set at 24±1 °C under dark conditions for 3 days. Then seedlings were exposed to salinity and control treatments in Yoshida fluid using hydroponic method. Shoot and root fresh and dry weight, as well as root and shoot length as morphological traits and ascorbic acid, lipoxygenase enzyme (LOX), chlorophyll and TBARM amount as biochemical traits were measured. Results showed that salinity stress had adverse effects on plant growth. LOX, TBARM and chlorophyll level showed significant differences in the studied genotypes under the salinity conditions. Tabasi showed the greatest variations of LOX and TBARM content while the lowest amounts belonged to line T-67-60. Regard to negative correlation between TBARM, LOX and chlorophyll level with salinity tolerance; it seems that T-67-60 mutant line had the highest tolerance compared to the other genotypes.
    Keywords: Gamma radiation, Hydroponic, Mutant lines, Wheat Tabasi
  • M. Hoseini Ebrahimi, A. Azari, S.A. Tabatabaei, S. Madah Hoseini Pages 285-295
    This study was conducted to evaluate the yield and yield components of promising lines of barley under saline irrigation water (ECw=10 dS/m) at experimental farm of Agriculture and Natural Resources Research Center of Yazd, located in Ardakan during the 2012-2013 growing season. 18 promising lines and two control lines (EMBS-89-18 and Line-4-salt) were studied in a randomized complete block design with three replications. Seedling emergence percent, plant height, number of infertile and fertile tillers, spike length, number of seed per spike, spike yield, seed weight, hectoliter weight, protein, phosphorus and ash content of grain were measured. Salinity has no significant effect on field emergence percentage. There were significant differences in most studied traits among the lines. However, lines were divided into four groups, based on the yield and yield components. A group that consisted 6 lines along with control line EMBS-89-18, produced more yield than other lines. Thus, these lines could be considered for more investigations for cultivation in saline areas. Based on the agronomic characteristics, it can be said that barley genotypes with restricted and faster tillering, higher reproductive components per spike, seed weight and biomass were more tolerant to salinity which could produce acceptable grain yield under these conditions. The stepwise regression analysis showed that 1000-seed weight justified 52% of the variation in grain yield per plant, therefore, it could be concluded that 1000- seed weight was the most important yield component under saline condition.
    Keywords: Phonological stages, Quality traits, Salinity, Yield components
  • R. Seyed Sharifi, H. Nazarli Pages 297-306
    The salinity of water resources and soil is one of the most important agricultural problems in arid and semi arid regions of Iran. In order to investigate the effects of saline irrigation water on phyllochron and leaf appearance rate of barley cultivars, a factorial experiment based on randomized complete block design with three replications was conducted at the greenhouse of Faculty of Agriculture, University of Mohaghegh Ardabili during 2010. Studied factors were barley cultivars (Makoei, Lisive and Sahand) and salinity of irrigation water in pots in four levels (common water as control as well as irrigating with saline water levels of 20, 40 and 60 Mm using NaCl). Traits such as leaf appearance rate, phyllochron, the number of leaves per plant, leaf area index and leaf dry matter per plant were studied. The results showed that phyllochron (the time interval between the appearance of successive leaves on a shoot) were significantly affected by saline irrigation water, cultivar and interaction of saline irrigation water× cultivar. Increasing salinity increased the phyllochron, while decreased the rate of leaf appearance. There were significant differences amongst cultivars in this regard. Leaf appearance rate of Sahand cultivar was more than other cultivars. Means comparison of treatment compounds of saline irrigation water× cultivar showed that the greatest phyllochron was obtained in treatment compounds of irrigation with salinity 60 Mm × Lisive cultivar and the lowest of it was observed in irrigation with common water × Sahand cultivar. saline irrigation water decreased leaf area index. In all salinity levels, the trend of leaf area index variations was similar until 24 days after sowing. From 24-64 days after sowing, LAI showed a progressive trend, so that it reached to a maximum level at 64 days after sowing and then decreased slowly till 74 days after sowing. This might be related to increased aging of leaves, shedding and competition between plants for light and other resources. The highest leaf area index (1.95) was obtained in treatment compound of irrigation with common water×Sahand cultivar and the least of it (0.89) was observed in irrigation with salinity of 60 Mm×Lisive cultivar. Saline irrigation water reduced the number of leaves per plant and leaf dry weight. It seems that in order to increase the leaf appearance rate, LAI and number of leaves per plant, it can be suggested to employ the Sahand cultivar under irrigation with saline water.
    Keywords: Leaf Area Index, Leaf Appearance Rate, Leaf Dry Weight
  • F. Chaharlang Badil, M. Barary, M. Shomeili, Z. Tahmasebi Pages 307-317
    In order to study the effects of exogenous application of salicylic acid (SA) on the growth and some physiological and biochemical responses of sugarcane (Saccharum officinarum L.), a factorial experiment was conducted based on randomized completely design with three replications in a greenhouse at the Institute of Development Research and Training for Sugarcane Crop in Khuzestan, Iran in 2012. Treatments evaluated in this study were three levels of salt stress, including (ECW<1 dS / m, ECW = 3 dS / m, ECW = 6 dS / m), and four concentrations of (SA) including 0, 0.5, 1 and 1.5 mM. Results showed that the effect of salt stress and application of SA were significant (P < 0.05) on various physiological, biochemical and also morphological indices. The foliar application of SA during vegetative phase caused enhancements in plant height, aboveground fresh weight, root fresh weight and a reduction in cell membrane relative permeability. The most effective treatment was spraying with 1 mM SA which resulted in 11.38, 8.88, 18.23,10.61 and 55.80 % increase in plant height‚ shoot fresh weight, root fresh weight, total dry weight, shoot K+/Na+ ratio, respectively, and 15.28 % reduction in plasmalemma permeability in comparison with control treatment. The application of 1.5 mM SA showed less positive impact under salinity stress due to alterations of plant physiological traits compared to other SA concentrations. The results suggested that application of 1 mM SA was effective in reducing the damage of salinity and its foliar application under similar soil and water conditions could be helpful for sugarcane production with salinity up to 3 dS/m.
    Keywords: Morphology, Potassium, Salt, Sodium, Spraying
  • A. Kamandi, A. Nezami, M. Kafi, J. Nabati Pages 319-334
    Applications of chemical substances such as triazoles can alleviate the environmental stresses like cold stress. Therefore, a factorial experimental based on completely randomized design was conducted. Different concentrations of paclobutrazol (0, 10, 20 mg per liter) were applied on seedling roots environment before freezing stress and after that plants were exposed to freezing temperatures (0, -3, -6, -9, -12 and -16°C) under controlled conditions. Before applying freezing temperatures, soluble sugar, proline, total phenol, photosynthetic pigments and DPPH radical scavenging activity were measured. Following exposure to freezing temperatures, cell membrane stability and a temperature lethal to 50% of samples based on electrolyte leakage (LT50el) were determined. Survival and regrowth of plants were determined at three weeks after seedlings recovery under natural conditions. Results showed that the electrolyte leakage remained constant where the temperature was reduced to -9°C, and reducing the temperature to -12° C caused a sharp increase in electrolyte leakage. Moreover, plants survival was not influenced up to -9 ° C, but reducing the temperature to -12°C caused a significant reduction in plant survival. Paclobutrazol application increased chlorophyll a, b, DPPH radical scavenging activity and survival in kochia, whereas decreased proline, soluble carbohydrates, total phenol concentration and electrolyte leakage. Influence of Interaction between temperature and population on total pigments indicated an increase in pigment content in Broojerd population at 20 milligrams per liter of paclobutrazol, and proline and carbohydrates contents were significantly greater in Sabzevar population where no paclobutrazol was applied. Generally, application of 10 and 20 milligrams per liter of paclobutrazol prevented a severe reduction of kochia plants survival under freezing stress.
    Keywords: Electrolyte leakage, Kochia, Survival percent, Triazoles
  • Pages 335-338
    Cogongrass is one of the most serious weeds in palm groves and sugar cane industry of Khuzestan. Understanding the impact of environmental stresses on the ability of vegetative propagation and rhizome sprouting of this weed can help to control this species. Therefore 5 cm rhizomes with 2-3 mm diameter in two separate tests were conducted based on completely randomized design with 4 replications and 6 drought levels (0, -0.3, -0.6, -0.9, -1.2 and -1.5 MP) using polyethylene glycol 6000 and six salinity levels (0, 3, 6, 9, 12 and 15 dS/m) using sodium chloride at Research Laboratory of the Research Institute for Education Development and Cane Industries of Khuzestan. In this experiment rhizomes were placed in a germinator set at 22/30 ° C and light conditions of 8/16 hours (night / day). The results indicated that increasing drought and salt stresses significantly (p<0.01) decreased the rhizome germination rate and percentage compared to the control treatment. Based on the estimation of 3-Parameter logistic models, the salinity and drought values for 50% reduction in rhizomes germinability were 6.42 dS/m and -0.96 MP, respectively. According to these research findings, cogongrass rhizomes were able to sprout under either salinity or drought stresses, indicating this species is a troublesome noxious weed even under such stresses.
    Keywords: Abiotic stress, Logistic model, Vegetative propagation, Water potential
  • E. Ramezani, M. Ghajar Sepanlou, H. Naghdi Badi Pages 339-343
    To evaluate the effect of drought stress on some morphological and physiological properties of Echium amoenum Fisch & Mey medicinal plant, an experiment was carried out in completely randomized design with four replications at the research greenhouse of Institute of Medicinal Plants of Iranian Academic Center for Education, Culture and Research (ACECR). In this experiment, the effect of different levels of drought stress including irrigation in field capacity as control treatment and irrigation after discharging 25, 50 and 75 percent of water on plant quantity characteristics (Leaf length and width, Root length, Root and Shoot fresh and dry weight) and quality characteristics (Proline and Total soluble sugar content) in vegetative growth level were investigated under greenhouse conditions. The results showed that drought stress caused a reduction in all morphological characteristics (except for the root length) while the concentrations of proline and leaves total soluble sugar with increasing levels of drought stress were significantly increased compared to control. The results showed that the accumulation of proline and soluble sugars were good indicators of drought tolerance. With increasing levels of drought stress, amount of leaves proline increased more than 5 times compared to control. Also, by increasing the drought stress severity from control (no stress) to 75% depletion of available water treatment, the content of leaves soluble sugars increased 2 times compared to control. Generally, results showed that this plant is tolerant to the drought stress by osmotic adjustment and this mechanism resulted in plant survival under drought stress conditions.
    Keywords: Proline, Soluble sugars, Vegetative growth, Water deficit
  • A. Zebarjadi, A. Sartip, A. Najaphy, A. Rezaeizad Pages 345-348
    To evaluate the grain yield of fifteen rapeseed genotypes under drought stress using drought resistance indices, an experiment as a randomized complete block design with three replications was performed under irrigated and dryland farming conditions at the research farm of campus of Agriculture and Natural Resources of Razi University of Kermanshah over 2012-2013 cropping season. The sensitivity stress index, tolerance, harmonic mean, geometric mean of the average production, stress tolerance, yield and yield stability were calculated based on grain yield under two conditions. Combine analysis of variance showed that the environment significantly affected grain yield so that the average yield under irrigated environment was more than dryland farming. There was a significant difference between genotypes for grain yield and drought resistance indices under both conditions. Considering correlations of indices showed that MP, GMP and STI had significant correlation with grain yield in both conditions, and based on three-dimensional chart of these indices, genotypes HW113, L146 and L201 were superior genotypes for both conditions. According to the bi-plot of two first principal components, the genotypes HW113, L146 and L201 were the most tolerant to drought stress, and genotypes L72 and OPERA were the most susceptible genotypes to drought stress environment.
    Keywords: Drought stress, Grain yield, PCA, Rapeseed