فهرست مطالب

مجله تنشهای محیطی در علوم زراعی
سال سوم شماره 2 (نیمه دوم 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/08/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی صنوبر، سیدعلی طباطبایی، فرهاد دهقانی صفحه 95
    به منظور بررسی اثر دور آبیاری بر عملکرد دانه، اجزای عملکرد و شاخص برداشت ژنوتیپ های گندم نان، آزمایشی به صورت کرت-های خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در سال زراعی 86-1385 در مزرعه پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد انجام گرفت. فاکتور اصلی آزمایش تیمارهای آبیاری با دور 8، 10، 12 و 14 روز بود و سه رقم و یک لاین گندم نان شامل بک کراس روشن، سیستان، WS-82-9 و پیشتاز به عنوان فاکتور فرعی آزمایش بودند. نتایج آزمایش نشان داد که تاثیر سطوح مختلف تیمار آبیاری بر عملکرد دانه، اجزای عملکرد و شاخص برداشت معنی دار شد و سطوح مختلف ارقام از نظر عملکرد و اجزای عملکرد دانه با هم اختلاف معنی داری داشتند. اثرات متقابل دور آبیاری و رقم بر عملکرد دانه و شاخص برداشت در سطح 1 درصد معنی دار بود. دور آبیاری 8 روز و 10 روز حداکثر میانگین اجزای عملکرد و شاخص برداشت را داشتند. دور آبیاری 8 روز بالاترین میانگین عملکرد دانه را دارا بود و دور آبیاری 14 روز از حداقل میانگین اجزای عملکرد، عملکرد دانه و شاخص برداشت برخوردار بود. در بین ارقام، رقم سیستان و لاین WS-82-9 به ترتیب بیشترین میانگین تعداد دانه در سنبله و وزن هزار دانه را داشتند و حداکثر میانگین تعداد سنبله در واحد سطح به ارقام پیشتاز و بک کراس روشن تعلق یافت. ارقام سیستان و بک کراس روشن بیشترین میانگین عملکرد دانه را داشتند و حداکثر میانگین شاخص برداشت به ارقام سیستان، بک کراس روشن و لاین WS-82-9 اختصاص یافت. طبق نتایج این آزمایش، دور آبیاری 8 روز به عنوان دور آبیاری مطلوب جهت حصول حداکثر عملکرد اقتصادی برای منطقه تشخیص داده شد و در بین ارقام، لاین WS-82-9 به عنوان متحمل ترین لاین به خشکی و رقم سیستان به عنوان پرمحصول ترین رقم در شرایط مطلوب رطوبتی معرفی شدند.
    کلیدواژگان: گندم، تیمار آبیاری، عملکرد، سنبله در واحد سطح، دانه در سنبله، وزن هزار دانه
  • بی بی الهه موسوی فر، محمد علی بهدانی، مجید جامی الاحمدی، محمد سعید حسینی بجد صفحه 105
    به منظور بررسی اثر آبیاری محدود بر برخی صفات مورفولوژیک و عملکرد بیولوژیکی ارقام گلرنگ، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی و در 4 تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند در سال1387 انجام شد. سطوح آبیاری (آبیاری کامل، آبیاری تا مرحله دانه بندی، آبیاری تا مرحله گلدهی و آبیاری تا مرحله تکمه دهی) در کرت های اصلی و سه رقم گلرنگ بهاره (محلی اصفهان، اصفهان28، IL111) در کرت های فرعی قرارگرفتند. نتایج نشان داد کاهش در ارتفاع بوته، ارتفاع اولین شاخه از سطح خاک، تعداد گره در ساقه اصلی و تعداد شاخه های اولیه و ثانویه تنها در تیمار آبیاری تا مرحله تکمه-دهی مشاهده شد، اما قطر طبق های اولیه و ثانویه و عملکرد بیولوژیک در تیمارهای آبیاری کاهش یافت، نوع رقم گلرنگ نیز به طور معنی داری بر این صفات تاثیر گذاشت. بیشترین ارتفاع بوته، ارتفاع اولین شاخه از سطح خاک، تعداد گره در ساقه اصلی و تعداد شاخه های اولیه و ثانویه و عملکرد بیولوژیک در رقم محلی اصفهان مشاهده شد که نوید دهنده پتانسیل تولید مطلوب این رقم در شرایط خشک و نیمه خشک است. در ارقام افت شدید صفات مورفولوژیک و عملکرد بیولوژیک در شرایط آبیاری تا مرحله تکمه دهی مشاهده شد که به نظر می رسد حساسترین مرحله به کمبود آب است و تحت این شرایط، با انجام آبیاری در این مرحله می توان عمکرد بیولوژیک را به طور قابل توجهی افزایش داد.
    کلیدواژگان: گلرنگ، مرحله تکمه دهی، مرحله گلدهی، مرحله دانه بندی، خصوصیات ظاهری
  • ماشااله جباری اورنج، علی عبادی صفحه 115
    به منظور بررسی تاثیر آبیاری تکمیلی بر جذب عناصر، روابط آبی و ارزیابی تحمل به خشکی در گلرنگ، آزمایشی با چهار سطح آبیاری (بدون آبیاری، آبیاری در مرحله ظهور طبق، آبیاری در مرحله گلدهی و آبیاری در دو مرحله ظهور طبق و گلدهی) و دو رقم و یک ژنوتیپ گلرنگ (ژیلا، محلی اصفهان و PI-537636) بصورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی اردبیل در سال 1387 اجرا شد. در این مطالعه اثر سطوح آبیاری بر درصد پتاسیم برگ، محتوای رطوبت نسبی برگ، پتانسیل آب برگ و پایداری غشاء معنی دار شد. ارقام مورد مطالعه از نظر درصد سدیم، درصد پتاسیم، درصد کلسیم، پتانسیل آب و پایداری غشاء اختلاف معنی داری داشتند و اثر متقابل معنی داری بین آبیاری و رقم از لحاظ پتانسل آب برگ و پایداری غشاء مشاهده شد، به طوری که بیشترین پتانسیل آب (57/0- مگاپاسکال) و پایداری غشاء (3/95%) از آبیاری رقم ژیلا در مراحل ظهور طبق و گلدهی بدست آمد و بر اساس شاخص حساسیت به تنش (SSI) و شاخص تحمل (TOL)، ژنوتیپ PI-537636 و بر اساس شاخص های تحمل به تنش (STI) و میانگین هندسی بهره وری (GMP) رقم محلی اصفهان برتری داشتند، ولی با توجه به اینکه بهترین ارقام، ارقامی با عملکرد بالا در شرایط عادی و حداقل کاهش عملکرد در شرایط تنش است، رقم محلی اصفهان رقم مناسب در شرایط تنش خشکی بود.
    کلیدواژگان: گلرنگ، پایداری غشاء، پتانسیل آب، شاخص تحمل تنش
  • محسن موحدی دهنوی، مسعود رنجبر، علیرضا یدوی، بیژن کاووسی صفحه 129
    به منظور بررسی اثر تنظیم کنندهی رشد گیاهی سایکوسل بر میزان پرولین، قندهای محلول، پروتئین، درصد روغن و اسیدهای چرب کتان روغنی تحت تنش خشکی، آزمایشی در گلخانهی تحقیقاتی دانشگاه یاسوج در بهار سال 1389 به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار انجام شد. عوامل آزمایش شامل تنش خشکی در 3 سطح بدون تنش، تنش ملایم و شدید و تنظیمکنندهی رشد سایکوسل در 6 غلظت شامل 4 سطح محلول پاشی صفر، 500، 1000 و 1500 میلی گرم در لیتر در هنگام رشد سریع بوته (مرحله 3-4 برگی) و دو سطح بذرمال 5-10 و 6-10 میلیمولار به مدت 24 ساعت قبل از کاشت بودند. نتایج نشان داد هر سه سطح محلولپاشی حاوی سایکوسل در شرایط بدون تنش، موجب افزایش پرولین و قندهای محلول کتان روغنی نسبت به شاهد گردید. تنش توانست پروتئین دانه را افزایش معنی داری دهد و سطح بذرمال 6-10 میلیمولار سایکوسل در شرایط تنش افزایش پروتئین (20%) را در پی داشت. با افزایش غلظت در سطوح محلولپاشی، کاهش درصد روغن از 2/39 به 7/35 درصد را در پی داشت و تنش نیز این صفت را کاهش داد. در تیمار بدون تنش، سطح بذرمال 6-10 میلیمولار سایکوسل توانست اثر مثبت معنی داری در میزان اسید چرب لینولنیک ایجاد کند؛ صفت اسید لینولئیک، با افزایش سطح محلولپاشی از صفر به بالا، کاهش معنی داری نشان داد (15%). همچنین تنش خشکی سبب افزایش اسیدهای چرب اشباع اولئیک، پالمتیک و استئاریک شد. در نهایت سایکوسل توانست آسیب های ناشی از تنش خشکی را تا حدودی جبران نماید.
    کلیدواژگان: اولئیک اسید، بذرمال، لینولئیک اسید، لینولنیک اسید، محلول پاشی
  • سیده زهره صادری، فاطمه زرین کمر صفحه 139
    در دهه های اخیر، افزایش ب‍ی رویه فعال‍یت های بشر در زم‍ینه صنعت و استفاده ب‍یش از حد کودهای ش‍یم‍یایی در بخش کشاورزی، افزایش مقدار فلزات سنگین در مح‍یط زیست را در پی داشته است. یکی از مهمترین فلزات آلاینده اکوسیستم سرب می باشد، با این وجود عل‍ی رغم اهم‍یت جهان‍ی، مکان‍یسم های سم‍یت سرب در گ‍یاهان به م‍یزان کم‍ی شناخته شده است. در این تحق‍یق با توجه به اهم‍یت دارویی و صنعت‍ی بابونه آلمان‍ی، پاسخ این گ‍یاه در رویارویی با آلودگ‍ی سرب در سه مرحله رزت، ساقه دهی و غنچه دهی مورد مطالعه قرارگرفت. بدین منظور گ‍یاهان در مرحله رزت به مح‍یط ه‍یدروپون‍یک منتقل شده و تحت تیمار نیترات سرب با غلظت های 0، 60، 120، 180 و 240 م‍یکرومول قرارگرفتند، بعد از طی هر یک از مراحل تکوینی مورد نظر، نمونه های گیاهی جهت انجام مطالعات مدنظر برداشت شدند. نتایج حاکی از تجمع قابل توجه سرب در ریشه این گونه نسبت به اندام هوایی بود. بررسی برش عرضی برگ، ساقه و ریشه گونه مذکور تحت تیمار سرب نشان داد افزایش جذب سرب اثرات مشابهی را بر آناتومی برگ و ساقه بابونه آلمانی در هر سه مرحله تکوین موجب شده است، درحالیکه تاثیر سرب بر آناتومی ریشه این گونه در مراحل مختلف تکوین متفاوت مشاهده شد. به طوری که در مرحله رزت آلودگی سرب، افزایش قطر آوند مرکزی و آوند چوبی را در پی داشت، اما در مرحله ساقه دهی این دو پارامتر با افزایش جذب سرب کاهش یافتند
    کلیدواژگان: آلودگی سرب، بابونه آلمانی، رزت، ساقه دهی، غنچه دهی، مطالعات آناتومی
  • الناز مومنی، داود افیونی، نیلی صفایی، گودرز نجفیان، غلامرضا زارعی صفحه 151
    به منظور ارزیابی تنوع لاین های گندم نان از نظر ذخایر ساقه و راندمان انتقال این ذخایر در شرایط تنش خشکی انتهای فصل، آزمایشی در سال زراعی 88-1387 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار بر روی 16 لاین پیشرفته گندم نان از سری WS-87 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی کبوترآباد اصفهان به اجرا در آمد. برای اعمال تنش خشکی، پس از مرحله سنبله دهی آبیاری قطع شد و از مرحله گرده افشانی تا رسیدگی فیزیولوژیک در طی پنج مرحله با فواصل 10 روز، طول و وزن اجزای ساقه شامل طول و وزن دم گل آذین، طول و وزن میان گره زیر دم گل آذین و وزن مجموع میان گره های باقیمانده اندازه گیری گردید. سپس مقدار ماده خشک منتقل شده و راندمان پویا شدن و انتقال آن از هر یک از اجزای ساقه محاسبه و همبستگی آنها با عملکرد دانه بررسی شد. نتایج نشان داد که دامنه تغییرات مقدار ماده خشک منتقل شده از دم گل آذین بین 13 تا 122 (به ترتیب لاین های 9 و 1)، از میان گره زیر دم گل آذین بین 75 تا 225 (به ترتیب لاین های 6 و 1) و از مجموع میان گره های باقیمانده بین 51 تا 206 (به ترتیب لاین های 14 و 10) میلی گرم بود. مجموع ماده خشک منتقل شده از ساقه بین 186 تا 506 میلی گرم به ترتیب در لاین های 16 و 1 مشاهده گردید. همچنین راندمان پویا شدن و انتقال ماده خشک از دم گل آذین بین 4/3 تا 8/26 (به ترتیب لاین های 9 و 3)، از میان گره زیر دم گل آذین بین 9/25 تا 6/48 (به ترتیب لاین های 6 و 8) و از مجموع میان گره های باقیمانده بین 3/13 تا 8/42 (به ترتیب لاین های 14 و 10) درصد اندازه گیری گردید. از بین سه جزء مورد بررسی، میان گره زیر دم گل آذین بیشترین اهمیت را در مقدار ماده خشک منتقل شده و راندمان انتقال ماده خشک دارا بود. عملکرد دانه همبستگی مثبت ومعنی داری با صفات طول دم گل آذین(*50/0=r) و طول میان گره زیر دم گل آذین(*53/0=r) داشت.
    کلیدواژگان: گندم نان، عملکرد دانه، صفات مورفوفیزیولوژیک، قطع آبیاری
  • محمد بهزاد امیری، پرویز رضوانی مقدم، حمیدرضا احیایی، جبار فلاحی، مهسا اقحوانی شجری صفحه 165
    به منظور بررسی تاثیر تنش های اسمزی و شوری بر ویژگی های جوانه زنی و رشد گیاهچه دو گیاه دارویی آرتیشو و سرخارگل، چهار آزمایش جداگانه در سال 1388 در آزمایشگاه فیزیولوژی گیاهان زراعی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار انجام شد. در آزمایش های اول و دوم اثرات هشت سطح تنش اسمزی (0، 2-، 4-، 6-، 8-، 10-، 12- و 14- بار) و در آزمایش های سوم و چهارم نیز اثرات شش سطح تنش شوری (0، 1-، 3-، 5-، 7- و 9- بار کلرید سدیم) بر شاخص های رشدی گیاهان ذکر شده، در مرحله ابتدایی رشد به صورت مستقل مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آزمایش نشان داد که گیاه آرتیشو در مقایسه با سرخارگل مقاومت بیشتری به تنش های اسمزی و شوری دارد، به نحوی که میزان جوانه زنی آرتیشو و سرخارگل در تنش اسمزی 10- بار به ترتیب 72 و 5 درصد بود، این مقادیر در شوری 5- بار به ترتیب 75 و 8 درصد مشاهده شد. با افزایش سطح تنش اسمزی میانگین زمان جوانه زنی بذور آرتیشو افزایش یافت، ولی در گیاه سرخارگل از این حیث تفاوت معنی داری مشاهده نشد. با افزایش شدت تنش های اسمزی و شوری نسبت طول ریشه چه به ساقه چه در آرتیشو روندی افزایشی داشت، در حالی که در مورد گیاه سرخارگل این مقدار در تنش اسمزی بدون تغییر و در تنش شوری کاهش یافت. همچنین با افزایش سطح تنش اسمزی و شوری وزن خشک گیاهچه هر دو گیاه روندی کاهشی در پیش گرفت. به طور کلی شاخص های جوانه زنی و رشد گیاهچه ای گیاه دارویی آرتیشو در شرایط تنش به مراتب بهتر از سرخارگل بود.
    کلیدواژگان: تنش اسمزی، میانگین زمان جوانه زنی، ریشه چه، ساقه چه
  • احمد نظامی، کمال حاج محمدنیا قالی باف، علی کمندی صفحه 177
    به منظور بررسی تحمل به یخ زدگی ارقام چغندرقند در شرایط کنترل شده، پژوهشی در دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا شد. در این مطالعه هشت رقم چغندرقند (Beta vulgaris L.) به نام های رسول، شیرین، IC و7233 (ارقام داخلی)، افشاری، پائولینا، ریزوفورت و لاتیتیا (ارقام خارجی) در معرض هشت دمای یخ زدگی (شامل صفر، 2-، 4-، 6-، 8-، 10-، 12- و 14- درجه سانتی گراد) قرار گرفتند. بوته ها تا مرحله 4 تا 5 برگی در اوایل بهار در محیط طبیعی رشد یافته و بعد از آن جهت اعمال تیمارهای یخ زدگی به فریزر ترموگرادیان منتقل شدند. درصد بقاء، وزن خشک، عدد کلروفیل متر، دمای کشنده 50 درصد (LT50) نمونه های گیاهی و دمای کاهنده 50 درصد وزن خشک (RDMT50) نمونه ها در پایان دوره بازیافت (سه هفته بعد از اعمال تیمار یخ زدگی) اندازه گیری و ثبت شد. نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که اثرات رقم و دمای یخ زدگی بر درصد بقاء، وزن خشک و عدد کلروفیل متر معنی دار (01/0p≤) بود. با کاهش دمای یخ زدگی به کمتر از 8- درجه سانتی گراد، میانگین درصد بقاء به شکل معنی داری کم شد، اما کاهش معنی دار وزن خشک و عدد کلروفیل متر نسبت به شاهد (تیمار عدم یخ زدگی) از تیمار دمایی 2- درجه سانتی گراد به پایین مشاهده شد. همچنین مشخص شد که ارقام مورد آزمایش از لحاظ LT50 و RDMT50 با یکدیگر اختلاف معنی داری (01/0p≤) داشتند، به نحوی که در بین ارقام چغندرقند مورد بررسی، پائولینا، لاتیتیا و شیرین با LT50 معادل 5/11- درجه سانتی گراد مقاوم ترین، و رقم افشاری با LT50 معادل 1/9- درجه سانتی گراد حساس ترین رقم شناخته شدند. رقم افشاری بیشترین مقدار RDMT50 (7/7- درجه سانتی گراد) را نیز نسبت به سایر ارقام نشان داد. به نظر می رسد با توجه به همبستگی خوب بین RDMT50 با LT50 در این آزمایش (**83/0=r)، از این صفت نیز بتوان در ارزیابی تحمل به یخ زدگی ارقام چغندرقند استفاده کرد.
    کلیدواژگان: بقاء، عدد کلروفیل متر، LT50، RDMT50
|
  • A. Senobar, S. A. Tabatabayi, F. Dehghani Page 95
    To survey the effect of soil irrigation intervals on grain yield, yield components and harvestindex of bread wheat cultivars, an experiment was conducted based on randomized complete blocks as a split plot design with 4 replicates during 2006-2007 at the experimental farm of Agricultural and Natural Resources Research Center of Yazd. The main plots consisted of four irrigation treatments (8, 10, 12 and 14 days) and the sub-plots consisted of one line and three bread wheat cultivars (Backcross Roshan, Sistan, WS-82-9 and Pishtaz). The results indicated that the irrigation treatments had significant effects on grain yield, yield components and harvest index and there were significant differences between cultivars in terms of grain yield and yield components. Moreover, the interaction effect of irrigation interval x cultivar on grain yield and harvest index was significant (P<0.01). The maximum yield components and harvest index were obtained in 8 and 10 days intervals. 8 days interval showed the highest mean grain yield, while the lowest mean yield components, grain yield and harvest index were observed in 14 days interval. Comparison of the cultivars showed that Sistan and WS- 82-9 had the maximum number of grains per spike and thousand kernel weight, respectively.Pishtaz and Backcross Roshan had the maximum number of spikes per square meter. Also,Sistan and Backcross Roshan had the highest grain yield while the maximum harvest indexbelonged to Sistan, Backcross Roshan and WS-82-9. Based on the study results, 8 daysinterval was recognized as a favourable irrigation period for achieving the greatesteconomical yield in the region, while WS-82-9 showed the greatest drought tolerance andSistan was the most productive cultivar under well-watered conditions.
  • B.E. Moosavifar, M.A. Behdani, M. Jami Alahmadi Hosaini Bojd Page 105
    In order to evaluate the effect of limited irrigation on some morphological characteristics and biological yield of spring safflower cultivars, an experiment was conducted in a spilt plot arrangement based on randomized complete block design with four replications at Research Farm of Faculty of Agriculture, University of Birjand during 2008. Irrigation levels (whole season irrigation, and irrigation till grain filling, flowering, and heading-bud stages) and cultivars (Mahali Isfahan (a local variety), Isfahan28 and IL111) were arranged as main- and subplots, respectively. Results showed that reduction in plant height, the height of first branch from soil surface, number of nodes in main stem and number of primary and secondary branches were observed only in irrigation until heading-bud treatment, but primary and secondary heads diameter and biological yield decreased in all of the irrigation cessation treatments. Safflower cultivar also significantly influenced these traits. The highest plant height, the height of first branch from soil surface, number of nodes in main stem and number of primary and secondary branches and biological yield were obtained at Mahali Isfahan cultivar, indicating its promising production potential in arid and semi-arid regions. In addition, reduction of morphological characteristics and biological yield in all three cultivars were observed in irrigation until heading-bud treatment. It seems that this growth stage is the most susceptible period to water shortage and irrigating at this stage under such a condition can significantly enhance the biological yield.
  • M. Jabbari Orange, A. Ebadi Page 115
    To evaluate the effect of supplemental irrigation on nutrient uptake, water relations and drought tolerance of safflower, an experiment with four levels of irrigation (no irrigation, irrigation at the heading, flowering and both heading and flowering stages) and three safflower cultivars (Gila, Isfahan local and PI-537636) was conducted as a split plot based on randomized complete block design with three replications at Ardebil Agricultural Research Station during 2008. Irrigation showed significant impact on leaf potassium content, relative water content, leaf water potential and membrane stability. There were significant differences amongst cultivars in terms of sodium, potassium, and calcium content, leaf water potential as well as membrane stability and a significant interaction was also observed between irrigation and cultivar on leaf water potential and membrane stability. The highest water potential (0.57 MPa) and membrane stability (95.3%) was obtained by Gila cultivar when irrigated at heading and flowering stages. PI-537636 genotype showed superiority based on stress susceptibility (SSI) and tolerance (TOL), while Isfahan local variety was superior in terms of the stress tolerance index (STI) and geometric mean productivity (GMP). However, given the fact that the best cultivars are those producing high yields under normal conditions with the minimum yield reduction under drought stress, Isfahan local variety was the preferable cultivar under drought stress conditions.
  • M. Movahhedi Dehnavi, M. Ranjbar, A.R. Yadavi, B. Kavusi Page 129
    To evaluate the effect of plant growth regulator (cycocel) on proline, total soluble sugars, protein, oil and fatty acids profile under drought stress, a factorial pot experiment was conducted based on completely randomized design with four replications at Research Laboratory of Yasouj University in the spring of 2009. Treatments were three levels of drought stress including without, mild and severe stress and six concentration levels of cycocel including four foliar sprays 0, 500, 1000 and 1500 ppm during the rapid growth of plant and two seed soaking levels 10-5 and 10-6 mM for 24 hours before planting. Results showed that all levels of cycocel foliar spray increased proline and soluble sugars compared to the control under non-stressed conditions. Stress could significantly increase grain protein, and the 10-6 mM seed soaking treatment increased seed protein (20%) under stress conditions. Increased concentrations of foliar sprayed cycocel reduced oil percentage from 39.2% to 35.7% and stress also decreased this trait. In non-stressed treatment, the level of 10-6 mM cycocel seed soaking showed a positive significant effect on the amount of linolenic acid; while this amount was reduced (15%) by increasing the cycocel spraying concentration. Moreover, drought stress increased the content of saturated fatty acids Oleic, palmatic and stearic. Overall, cycocel could compensate the damages caused by drought stress to some extent.
  • S.Z. Saderi, F. Zarinkamar Page 139
    In recent decades, increased human industrial activities and enormous fertilizer application in agriculture section has promoted heavy metal release into the environment. Pb is one of the most prominent heavy metal contaminant in the ecosystem. In spite of its global importance, there is little knowledge regards mechanisms of lead toxicity in plants. Regarding industrial and medicinal importance of Matricaria chamomilla, the response of this species to lead toxicity was investigated at rosette, shooting and flowering stages. To examine this, plants were transplanted to hydroponic culture at rosette stage and were exposed to different Pb nitrate treatments including 0, 60, 120, 180, 240 μM. Plants were harvested after completing each developmental stages for analysis and studying. The results revealed that the root Pb concentration was greater than that of above ground parts at all studied stages. Examining leaf, stem and root cross sections showed that increased Pb absorption caused similar changes in leaf and stem anatomy at all investigated stages. However, Pb influence on root anatomy was dissimilar at different developmental stages, so that Pb pollution increased the diameter of xylem and vascular tissues at rosette stage but it reduced these traits at shooting stage.
  • A. Momeni, D. Afiuni, L. Safaei, G. Najafian, Gh. R. Zareii Page 151
    In order to evaluate stem reserves and mobilization efficiency of bread wheat lines underdrought stress at late growing season, an experiment was conducted on 16 advanced bread wheat lines (WS-87 series) using a randomized complete block design with 3 replications during 2009-2010 in Kabootarabad Agricultural Research Station, Isfahan. Drought stress was induced through irrigation cessation after heading. Length and weight of stem components including length and weight of peduncle, length and weight of penultimate internode and weight of remained internodes were measured in 5 steps at 10-day intervals from anthesis to physiological maturity. Mobilized dry matter and mobilization efficiency were calculated for each part of stem and their correlations with grain yield were estimated. Results showed that mobilized dry matter from peduncle varied from 13- 122 mg (lines 9 and 1, respectively), from penultimate internode varied from 75- 122 mg (lines 6 and 1, respectively) and from remained internodes varied from 51- 206 mg (lines 14 and 10, respectively). Total mobilized dry matter from stem varied from 186- 506 mg observed in lines no. 16 and 1, respectively. Mobilization efficiency for peduncle varied from 3. 4- 26. 8% (lines 9 and 3, respectively), for penultimate internode varied from 25. 9- 48. 6% (lines 6 and 8, respectively) and for remained internodes varied from 13. 3- 42. 8% (lines 14 and 10, respectively). Among three parts of stem, penultimate internode had the most important role in mobilized dry matter and mobilization efficiency. Grain yield positively correlated with peduncle length (r= 0. 50٭) and penultimate internode length (r= 0. 53٭).
  • M.B. Amiri, P. Rezvani Moghaddam, H.R. Ehyai, J. Fallahi, M. Aghhavani Shajari Page 165
    In order to study the effects of osmotic and salinity stresses on germination and seedlinggrowth indices of Artichoke and Purple coneflower, four separate laboratory experimentswere conducted as completely randomized design with four replications at Crop PhysiologyLaboratory of Ferdowsi University of Mashhad during 2009. Treatments were eight levels of osmotic stress (0, -2, -4, -6, -8, -10, -12 and -14 bar) using PEG 6000 for first and second experiments and six levels of salinity stress using NaCl (0, -1, -3, -5, -7 and -9 bar) for third and fourth experiments. Results showed that Artichoke was more resistant than Purple coneflower to osmotic and salinity stresses. Germination percentages of Artichoke and Purple coneflower were 72 and 5% in -10 bar osmotic stress, respectively; while germination percentages of Artichoke and Purple coneflower were 75 and 8% in -5 bar salinity stress, respectively. Increasing osmotic stress severity increased mean germination time of Artichoke, while the effect of different osmotic stress levels was not significant on mean germination time of Purple coneflower. Radicle / plumule length ratio was increased by increasing osmotic and salinity levels in Artichoke, while this ratio was not varied by osmotic stress and was decreased by salinity stress in Purple Coneflower. Moreover, seedling dry weight was decreased by increasing osmotic and salinity stress in both medicinal plants. Overall, it seems that germination indices and seedling growth in Artichoke were superior to Purple coneflower under stress conditions.
  • A. Nezami, K. Hajmohammadnia Ghalibaf, A. Kamandi Page 177
    In order to determine the freezing tolerance of sugar beet (Beta vulgaris L.) cultivars under controlled environment, a factorial experiment was conducted based on completelyrandomized design with three replications at College of Agriculture, Ferdowsi University ofMashhad. In this research, eight cultivars including Rasoul, Shirin, IC, 7233 (nationalcultivars), Afshari, Paolina, Rhizofort and Laetitia (foreign cultivars), were exposed to eightfreezing temperatures (0, -2, -4, -6, -8, -10, -12 and -16 °C). Plants were grown under natural environment until 4- to 5- leaf stage and were transferred to thermo-gradient freezer to apply freezing temperatures at early spring. Survival percentage, dry weight, SPAD reading, 50% lethal temperature (LT50) and the temperature for 50% dry matter reduction (RDMT50) of the samples were determined at the end of recovery period (3 weeks after applying freezing temperatures). Results showed that freezing temperature and cultivar significantly influenced the survival percentage, dry weight and SPAD reading (p≤0.01). Decreasing temperature below -8 °C significantly decreased the mean survival percentage of cultivars, while significant reductions of dry weight and SPAD reading comparing with the control (0 °C) were started at temperatures -2°C downward. Moreover, LT50 and RDMT50 of examined cultivars were significantly different (p≤0.01), so that Paolina, Laetitia and Shirin cultivars with LT50 of -11.5 °C and Afshari with LT50 of -9.1 °C had the highest and lowest freezing tolerance, respectively. Afshari showed the highest amount of RDMT50 (= -7.7 °C) amongst beet cultivars. It seems that according to good correlation between RDMT50 and LT50 (r=0.83**), may indicate that using this index might be used for evaluation of freezing tolerance among sugar beet cultivars.