فهرست مطالب

مجله تنشهای محیطی در علوم زراعی
سال چهارم شماره 1 (نیمه اول 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/05/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شمیده شعبان زاده، محمد گلوی * صفحه 1

    کاربرد عناصر ریزمغذی سبب بهبود رشد، بازدهی و افزایش عملکرد گیاهان در شرایط تنش می گردد. به منظور بررسی تاثیر محلول-پاشی ریز مغذی ها و دور آبیاری در سیاه دانه، آزمایشی در سال زراعی 1388 در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی بجنورد، بصورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار انجام شد. دور آبیاری با فواصل 7، 14 و 21 روز به عنوان عامل اصلی و محلول پاشی عناصر ریزمغذی شامل: شاهد (عدم محلول پاشی)، بر، روی و آهن بترتیب با غلظت 2، 3 و 4 درهزار و مخلوط سه عنصر مزبور به عنوان عامل فرعی اجرا شدند. نتایج نشان داد که تاثیر دور آبیاری بر ارتفاع بوته، تعداد شاخه، تعداد کپسول در بوته، تعداد دانه در بوته و کپسول، وزن هزار دانه، عملکرد دانه و بیولوژیک و شاخص برداشت معنی دار بود و با افزایش فواصل آبیاری ویژگی های مورد بررسی کاهش نشان دادند. بیشترین عملکرد دانه از دور آبیاری 7 روز بدست آمد. ارتفاع بوته، تعداد کپسول در بوته، تعداد دانه در بوته و کپسول، عملکرد دانه و بیولوژیک و شاخص برداشت تحت تاثیر محلول پاشی عناصر ریزمغذی معنی دار شدند. اختلاف بین تیمارهای محلول پاشی عناصر ریزمغذی با عدم محلول پاشی (شاهد) در تمام ویژگی های مذکور معنی دار بودند. بیشترین عملکرد دانه به تیمار محلول پاشی مخلوط عناصر ریز مغذی تعلق داشت.

    کلیدواژگان: ارتفاع بوته، تنش خشکی، شاخه، کپسول، عملکرد بیولوژیک
  • منصور فاضلی رستم پور، محمد جواد ثقه الاسلامی، سید غلامرضا موسوی صفحه 11
    تنش خشکی یکی از مهم ترین مشکلات تولید گیاهان زراعی در مناطق خشک و نیمه خشک جهان می باشد. کاربرد برخی مواد، نظیر پلیمرهای سوپرجاذب در خاک، باعث افزایش ماندگاری آب در خاک و در نتیجه کاهش مصرف آب و آب شویی کودها می گردد. این مواد می توانند اثرات تنش کم آبی بر گیاه را کاهش داده و منجر به افزایش عملکرد در مناطق خشک و نیمه خشک گردند. به منظور بررسی تاثیر سوپرجاذب در شرایط تنش آبی بر روی عملکرد، اجزای عملکرد و بعضی ویژگی های فیزیولوژیک ذرت، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در مزرعه تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی، واحد بیرجند انجام گردید. تیمار رژیم آبیاری با سه سطح (100، 70 و 40 درصد تامین نیاز آبی گیاه) به عنوان کرت اصلی و مقادیر سوپرجاذب با چهار سطح (شاهد، 35، 75 و 105 کیلوگرم در هکتار) به عنوان کرت فرعی در نظر گرفته شد. نتایج این آزمایش نشان داد که تنش آبی و سوپرجاذب تاثیر معنی داری بر عملکرد دانه و کارآیی مصرف آب داشت. بیشترین عملکرد دانه و کارآیی مصرف آب مربوط به تیمار تامین 100 درصد نیاز آبی و 105 کیلوگرم سوپرجاذب در هکتار و کمترین عملکرد دانه و کارآیی مصرف آب مربوط به تیمار تامین 40 درصد نیاز آبی به همراه عدم استفاده از سوپرجاذب بود. به نظر می رسد، سوپرجاذب با کاهش اثرات منفی تنش آبی بر گیاه، باعث افزایش عملکرد دانه شده باشد. بنابراین هر عاملی که باعث افزایش عملکرد دانه شود، بر کارآیی مصرف آب نیز تاثیر مستقیم دارد.
    کلیدواژگان: پلیمر سوپرجاذب Superab A200، دوام سطح برگ، سرعت رشد محصول، شاخص سطح برگ
  • سمیه حاجی نیا، محمد جواد زارع، ابراهیم محمدی گل تپه، فرهاد رجالی صفحه 21
    شوری آب و خاک یکی از مشکلات جدی و رو به توسعه در سطح جهان است، که سطح وسیعی از اراضی کشور نیز با این مشکل مواجه هستند. کاربرد میکروارگانیسم های اندوفیت که از مهمترین میکروارگانیسم های خاک محسوب می شوند، در کاهش تنش های محیطی مانند شوری، به یک راهکار جهانی تبدیل شده است. بنابراین به منظور بررسی اثرات تلقیح قارچ اندوفیت Piriformospora indica و ریزوباکتری های افزاینده رشد گیاه. Azospirillum sp بر رشد و خصوصیات فیزیولوژیکی گیاه گندم تحت تنش شوری، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در پاییز سال 1389 در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه ایلام اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل کاربرد پنج سطح میکروارگانیسم های اندوفیت (قارچ پیریفورموسپورا ایندیکا، باکتری آزوسپیریلوم سویه های سازگار به مناطق شور و غیر شور، تلقیح توام قارچ و باکتری و شاهد) و چهار سطح شوری آب آبیاری (2/0، 4، 8 و 12 دسی زیمنس بر متر) بود. نتایج نشان داد که قارچ پیریفورموسپورا ایندیکا تاثیر مثبت و معنی داری بر رشد، میزان زیتوده تر و خشک اندام های هوایی، کلروفیل و محلول های اسمولیت در گیاهان گندم تلقیح شده تحت شرایط شور و غیر شور داشت، به طوری که کاربرد قارچ منجر به کاهش اثرات سوء شوری و بهبود رشد گیاه گندم گردید. گیاهان گندم تلقیح شده با باکتری های آزوسپیریلوم از میزان زیتوده، تجمع اسمولیت ها و کلروفیل بیشتری برخوردار بودند. تلقیح با باکتری آزوسپیریلوم سویه سازگار به شوری تاثیر مطلوب تری بر کلروفیل و میزان زیتوده داشت. نتایج این تحقیق نشان داد که تحت شرایط شوری می توان از میکروارگانیسم های اندوفیت در جهت افزایش رشد و عملکرد گیاه گندم استفاده نمود.
    کلیدواژگان: آب شور، تنش های محیطی، صفات فیزیولوژیکی، گندم، میکروارگانیسم های افزاینده رشد گیاه
  • الهه مرادی مرجانه، مرتضی گلدانی صفحه 33
    کمبود آب از جمله عوامل محدودکننده رشد می باشد و تنش اکسیداتیو به عنوان یک تنش ثانویه در نتیجه تنش خشکی و کم آبی بوجود می آید. به منظور بررسی سطوح مختلف سالیسیک اسید در کاهش اثرات کم آبی بر تعدادی شاخص های رشد گیاه دارویی همیشه بهار آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در سال 90-1389 در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل سالیسیلیک اسید در سه سطح 0، 100 و 200 میلی مولار و کم آبیاری در سه سطح 25، 50 و 100 درصد ظرفیت زراعی بودند. نتایج نشان داد که سطوح مختلف سالیسیلیک اسید تاثیر معنی داری بر سطح و تعداد برگ، وزن تر و خشک بوته، تعداد ساقه فرعی و تعداد گل در بوته، شاخص کلروفیل، عملکرد کوانتومی، وزن خشک بذر و تعداد بذر در بوته داشت و با کاهش آب آبیاری سطح و تعداد برگ، تعداد ساقه فرعی و طول آن، وزن تر و خشک بوته، وزن خشک گل در بوته، شاخص کلروفیل، هدایت روزنهای و عملکرد کوانتومی به طور معنی داری کاهش یافت. نتایج اثرات متقابل سالیسیلیک اسید و کم آبیاری حاکی از آن بود که تیمار 100 میلی مولار سالیسیلیک اسید، اثرات تیمار کم آبیاری 50 درصد ظرفیت زراعی را کاهش داد، بطوری که سطح برگ، تعداد گل در بوته، وزن خشک بذر و تعداد بذر در بوته را به طور معنی داری افزایش داد. به نظر می رسد سالیسیلیک اسید با تولید آنتی اکسیدان ها در زمان تنش، موجب مقاومت گیاه در مقابل تنش شد و نیز تا حدودی باعث بهبود رشد و تولید ماده خشک در گیاه همیشه بهار در شرایط آزمایش گردید.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، سالسیلیک اسید، تنش، گیاه دارویی، عملکرد
  • فرزاد حسین پناهی، محمد کافی، مهدی پارسا، مهدی نصیری محلاتی، محمد بنایان صفحه 47
    مطالعه روابط بین اجزای عملکرد کمک شایانی به درک اساس فیزیولوژیک عملکرد گیاهان زراعی می نماید. به منظور ارزیابی عملکرد و اجزای عملکرد ارقام متحمل و حساس به خشکی گندم تحت شرایط تنش خشکی، آزمایشی در قالب طرح کرت های خرد شده با 5 تیمار آبیاری (کرت اصلی)، 2 رقم (کرت فرعی) و 3 تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا گردید. تیمارهای آبیاری شامل آبیاری به میزان نیاز کامل آب گیاه (شاهد اول)، بدون آبیاری در فصل بهار (شاهد دوم)، آبیاری به میزان 75 درصد نیاز آبی گیاه (75%)، آبیاری به میزان 50 درصد نیاز آبی گیاه (50%) و آبیاری به میزان 25 درصد نیاز آبی گیاه (25%) در نظر گرفته شد و کرت های فرعی شامل ارقام متحمل (پیشگام، رقم ریشک دار) و حساس (گاسکوژن، بدون ریشک) به خشکی گندم بودند. نتایج نشان داد که اختلاف بین تیمارهای آبیاری و ارقام مورد مطالعه از نظر اجزای عملکرد و عملکردهای اقتصادی و بیولوژیک معنی دار بود. با کاهش فراهمی آب تعداد سنبله در متر مربع و تعداد دانه در سنبله کاهش یافت اما وزن هزار دانه زیاد شد. افزایش وزن هزار دانه قادر به جبران کاهش تعداد سنبله و تعداد دانه در سنبله نبود و در نتیجه عملکرد اقتصادی و بیولوژیک نیز با کاهش فراهمی آب کاهش یافت. شاخص برداشت نیز در پاسخ به کاهش فراهمی آب دچار کاهش شد. در مجموع رقم متحمل از نظر عملکرد اقتصادی، عملکرد بیولوژیک و بهره وری مصرف آب برتر از رقم حساس بود اما شاخص برداشت کمتری نسبت به آن داشت. به طور کلی نتایج آزمایش نشان داد که حفظ تعداد سنبله بیشتر در واحد سطح و تولید تعداد بالاتر دانه در سنبله جزء مهم ترین عوامل برتری رقم متحمل نسبت به رقم حساس بودند. همچنین سودمندی روش پنمن-مونتیث فائو در ارزیابی نیاز آبی گندم مثبت ارزیابی شد.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، گاسکوژن، پیشگام، بهره وری مصرف آب
  • معصومه صالحی، محمد کافی، حمیدرضا صادقی پور صفحه 65
    یکی از راهکارهای افزایش تولید با منابع موجود استفاده از کشاورزی شورزیست می باشد. در بین شورزیست ها، کوشیا مورد توجه محققان قرار گرفته است. کوشیا گیاهی چهار کربنه، نیمه شورزیست است که سازگاری خوبی به انواع خاک ها دارد. به منظور بررسی تاثیر تنش شوری بر میزان تجمع یون ها و عکس العمل کوشیا برای تحمل شوری، آزمایشی در هفت سطح شوری (5/1، 7، 14، 21، 28، 35 و 42 دسی زیمنس بر متر) با استفاده از آب زهکش با سه تکرار در طرح بلوک های کامل تصادفی در سال 1388 در اراضی شمال استان گلستان انجام شد. نتایج نشان داد که شوری موجب کاهش معنی دار در میزان زیست توده شد و تحمل به تنش شوری در گیاه در مراحل گلدهی (شاخص تحمل 32) و رسیدگی (شاخص تحمل 34) بیشتر از مرحله رویشی (شاخص تحمل 24) بود. تاثیر تنش شوری بر تجمع سدیم، پتاسیم و کلر در گیاه معنی دار بود و بیشترین میزان یون ها در برگ تجمع یافت. سیستم ریشه ای این گیاه در جذب و انتقال سدیم به اندام هوایی انتخابی عمل کرد. به علاوه با افزایش میزان سدیم در محیط توسعه ریشه گیاه، جذب انتخابی برای پتاسیم افزایش یافته و توانست نسبت سدیم به پتاسیم را حفظ کند. همچنین کوشیا تحمل بالایی نسبت به تجمع کلر در برگ ها داشت. نتایج این تحقیق نشان داد که کوشیا در واقع یک گیاه خارج کننده نمک می باشد.
    کلیدواژگان: انتقال انتخابی، زیست توده، شوری، شورزیست، جذب انتخابی
  • علی گزانچیان صفحه 77
    در اصلاح و احیاء مراتع توجه به مرحله جوانه زنی و استقرارگراس های پایا که حساس به تنشهای محیطی می باشد ضروری به نظر می رسد. بدین منظور تکنیک پرایمینگ بذر جهت بهبود سرعت جوانه زنی و بنیه گیاهچه پنج گراس چند ساله فصل سرد مرتعی شامل Bromus confinis، Elymus elongatum، Agropyron pectiniform، Festuca ovina و Festuca arundinaceae با استفاده از ماده اسمتیک پلی اتیلن گلایکول (PEG 8000) در غلظتهای 0، 5/0، 1، 5/1، 2 و 5/2 مگاپاسکال (MP) برای دوره های نگهداری صفر، 2، 4، 6 و 8 روز (D) مورد ارزیابی قرار گرفت. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در 4 تکرار اجرا شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تفاوت بین تمامی عوامل مورد مطالعه و اثرات متقابل آنها برای سرعت جوانه زنی و اجزاء گیاهچه بسیار معنی داربود (P<0.01). تاثیر پرایمینگ بذر بر افزایش سرعت جوانه زنی نسبت به شاهد (بذر پرایم نشده) مثبت بود و به طور خاص برای گونه های B. confinis، pectiniforme. A و E. elongatum (2 روز نگهداری و 2 مگاپاسکال) به ترتیب 9/127، 8/77 و 5/66 درصد افزایش و برای گونه F. arundinaceae (6 روز و 5/1 مگاپاسکال) 5/96 % افزایش را سبب شد و کمترین تاثیر در گونه F. ovina (4 روز و 5/2 مگاپاسکال) با 15 % افزایش نسبت به شاهد مشاهده شد. روابط رگرسیونی نشان داد که با افزایش غلظت PEG وزن خشک ریشه چه و ساقه چه برای تمامی گونه ها به جز F. arundinaceae و F. ovinaکاهش یافت. همچنین بیشترین کاهش وزن خشک ریشه چه و ساقه چه را دو گونه دانه درشت E. elongatum و B. confines با افزایش دوره نگهداری بذر (بیشتر از دو روز) و کاهش غلظت PEG نشان دادند. به طورکلی نتایج این تحقیق نشان داد که افزایش غلظت PEG تا حدود 2 و 5/2 مگاپاسکال و کاهش مدت نگهداری بذر تا 2 روز می تواند در موفقیت تکنیک پرایمینگ بذر گراس ها نقش موثرتری ایفا کند و شاید گونه های دانه ریز پاسخ بهتری به پرایمینگ بذر جهت بهبود جوانه زنی و استقرار نسبت به دانه درشت نشان دهند.
    کلیدواژگان: جوانه زنی و استقرار، گراس فصل سرد، پلی اتیلن گلایکول8000 PEG، وزن خشک ریشه چه و ساقه چه
  • گزارش علمی کوتاه
  • احمد رضا کوچکی، اشکبوس امینی، محمدشریف الحسینی، حمیدرضا کمیلی صفحه 87
    دستیابی به ارقام جو که با حداقل آبیاری در بهار بتوانند عملکرد دانه قابل قبولی تولیدکرده و دارای عملکرد بالا و پایدار در محیط های متفاوت باشند از جایگاه ویژه ای در برنامه های به نژادی برخورداراست. به منظور تعیین مناسب ترین شاخص های تحمل به تنش خشکی و شناسائی ژنوتیپ های مقاوم به خشکی، تعداد 171 ژنوتیب بین المللی جو دریافتی از ایکاردا به همراه شاهد ریحان03 در دو شرایط تنش خشکی (قطع آبیاری از مرحله گلدهی) و بدون تنش در سال زراعی 1385-1384 درایستگاه های تحقیقاتی کرج و مشهد کشت و ارزیابی ژنوتیپ ها از نظر تحمل به خشکی با استفاده از شاخص های تحمل به تنش (STI)، حساسیت به تنش (SSI)، تحمل (TOL)، میانگین بهره وری (MP) و میانگین هندسی (GMP) انجام گردید. بطور کلی براساس نتایج ایستگاه های کرج و مشهد و درنظر گرفتن تمام شاخص های حساسیت و تحمل به خشکی و همچنین عملکرد در دو شرایط نرمال وخشکی لاین-های شماره 159، 160، 162، 116، 104 و 106 به عنوان لاین های برتر و متحمل به تنش خشکی و ژنوتیپ های 131، 64، 24، 26، 130، 63، 30 و 118 به عنوان ژنوتیپ های حساس به خشکی شناسایی و جهت استفاده در برنامه های به نژادی جو و آزمایشات مقایسه عملکرد یکنواخت سراسری در نظر گرفته شدند. برای تعیین روابط بین عملکرد دانه و شاخص ها از ضریب همبستگی پیرسون استفاده گردید و مشخص شد که شاخص های STI، GMP و MP در هر دو شرایط دارای همبستگی مثبت و معنی داری با عملکرد دانه می باشند و می توانند جهت شناسایی ژنوتیپ های متحمل به خشکی و پر محصول در هر دو شرایط محیطی بکار روند.
    کلیدواژگان: جو، عملکرد دانه، شاخص حساسیت به تنش، تحمل به خشکی
|
  • Shabanzadeh, Sh, M. Galavi Page 1

    The application of micronutrients can improve the growth and yield of crops under stress conditions. In order to investigate the effect of micronutrient foliar application and irrigation regimes on black cumin, a field experiment carried out in Agricultural Research Center of Bojnord, Iran, in 2009. The experiment was conducted as split plots in a randomized complete block design with three replications. Irrigation intervals of7, 14 and 21 days were considered as main factors and five micronutrient foliar application steps including: control, B, Zn and Fe in 2, 3 and 4 PPT, respectively as well as a mixture of three above mentioned elements were considered as sub plots. Results showed that the irrigation regimes significantly affected plant height, subsidiary branches, capsule number per plant, number of seeds per plant and capsule, 1000 grain weight, grain and biological yield and harvest index, so that increasing the irrigation period decreased all of the above mentioned traits. The maximum grain yield obtained by seven-day irrigation regime. Moreover, foliar application of micronutrients significantly affected plant height, capsule number per plant, number of seeds per plant and capsule, grain and biological yield and harvest index. The differences amongst micronutrients spraying treatments and the control were significant for all above mentioned traits. Foliar application with the mixture of three micronutrients resulted in the greatest grain yield.

    Keywords: Plant height, Drought stress, Branches, Capsules, Biological yield
  • Fazeli Rostampoorm., M.J. Seghatoleslami, S.Gh.R. Moosavi Page 11
    Drought stress is one of the most important problems of crop production in arid and semiarid regions of the world. The application of materials like superabsorbent polymers in soil could increase water retention in soil which results in reducing water use and fertilizer leaching. Such materials might decrease the impact of water deficiency on plants and improve the yield in the arid and semiarid regions. In order to study the effect of superabsorbent under drought stress conditions on yield, yield components and some physiological characteristic of corn (Zea mays L.), a split plot experiment based on RCBD was conducted with three replications at Research Farm of Birjand Islamic Azad University. Irrigation treatments with three levels (I1=100, I2=70 and I3=40 percents of plant water requirement) were considered as the main plot and the superabsorbent with four levels (S1=0, S2=35, S3=70 and S4=105 kg per hectare) were chosen as subplot. Results showed that the drought stress and superabsorbent had a significant effect on the yield and water use efficiency. The highest seed yield was recorded at optimum irrigation treatment (100 percent plant water requirement) and 105 kg superabsorbent per hectare and the lowest seed yield was observed at the most severe stress treatment (40 percent plant water requirement) and the control treatment (lack of superabsorbent). It seems that superabsorbent causes yield increase through decreasing the negative effects of drought stress on plant. So any factor that increases the seed yield, might directly affect the water use efficiency.
    Keywords: Superab A200 polymer, Leaf area duration (LAD), Crop growth rate (CGR), Leaf area index (LAI)
  • Hajinias., M.J. Zarea, E. Mohammadi Goltapeh, F. Rejali Page 21
    Soil and water salinity are amongst the severe and progressive problems worldwide which affects most cropland areas of Iran. Using endophytic microorganisms (which are amongst the most important soil microorganisms) to alleviate the detrimental effect of environmental stresses such as salinity is recently globally considered. In order to test the effects of Azospirillum strains and fungus Piriformospora indica on wheat growth and physiological characteristics under salinity stress, a factorial experiment based on RCBD was conducted with three replications in the greenhouse of the College of Agriculture of Ilam University in 2011. Treatments included five bioinoculants (P. indica, salt adapted and non-adapted Azospirillum strains, dual inoculation of the both microorganisms and non-inoculated control) as well as four salinity levels (0.2, 4, 8 and 12 dSm-1). Results showed that P. indica had a significant positive effect on wheat growth, aboveground fresh and dry biomass, chlorophyll content and osmolite solutes of inoculated wheat plants under saline and non-saline conditions; so that fungus inoculation reduced the detrimental effects of salinity stress and caused an improved plant growth. Infested plants by Azospirillum strains resulted in higher biomass, higher osmolite solute as well as higher chlorophyll content. Biomass and chlorophyll content in plant infested by salt-adapted Azospirillum strains were higher than that of those inoculated with non-salt-adapted Azospirillum strains. Results obtained from the present study indicated that endophytic microorganisms might be used to increase the growth and yield of wheat plants under saline conditions.
    Keywords: Environmental stresses, Physiological traits, Plant growth, promoting microorganisms, Saline water, Wheat
  • Moradi Marjanee., M. Goldani Page 33
    Water deficit is amongst the crop growth limiting factors and oxidative stress as a secondary stress occurs as a result of drought and water deficit. In order to study the effect of different salicylic acid levels in reducing water deficit impact on some growth characteristics of pot marigold plant, a factorial experiment was conducted based on CRD with three replications in Research Greenhouse of Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad during 2010-11. Experimental factors were salicylic acid concentration (0, 100 and 200 mM) and water deficit (100, 50 and 25 percent of soil field capacity). Results showed that different salicylic acid levels had a significant effect on leaf area and number, fresh and dry weight of plant, the number of lateral branches and flower number per plant, chlorophyll index, quantum yield, seed dry weight and seed number per plant. Leaf area and leaf number, the number and length of lateral branches, fresh and dry weight of plant, dry weight of flowers per plant, chlorophyll index, stomatal conductance, quantum yield were significantly reduced by a reduction in irrigation water. The interaction effects showed that 100 Mm of SA significantly reduced the impact of deficit irrigation at 50% FC, so that leaf area, the number of flowers per plant, seed dry weight and seed number per plant were significantly increased. It seems that SA increases plant stress tolerance through antioxidant production under stress condition and to some extent improves plant growth and dry weight of pot marigold under the conditions of this experiment.
    Keywords: Antioxidant, Salicylic acid, Stress, Medicinal plant, Yield
  • Hosseinpanahi, F. M. Kafi, M. Parsa, M. Nassiri Mahalati, M. Banayyan Page 47
    Studying the relationships between yield components gives an outstanding aid to understand the physiological basis of crop yield. A Field experiment was conducted to evaluate the yield and yield components of drought-tolerant and susceptible cultivars of wheat under drought stress, at the Ferdowsi University of Mashhad Research Field. Experiment was set up as a split plot design with 5 irrigation treatments (as main plots), 2 cultivars (as sub plots) with 3 replications. Irrigation treatments included irrigation at the rate of full crop water requirement (FI, first control), without irrigation during spring (NI, second control), irrigation at the rate of 75% crop water requirement (75%FI), irrigation at the rate of 50% crop water requirement (50%FI) and irrigation at the rate of 25% crop water requirement (25%FI), and cultivars also included Pishgam (drought-tolerant) and Gascogne (drought-susceptible). Results showed that the differences among irrigation treatments and varieties were significant for yield components, economical and biological yields. The number of ear.m-2 and number of grain.ear-1 were decreased by reducing water supply, while 1000-grain weight was increased. Raise of 1000-grain weight could not compensate for the reduction of ear and grain number; therefore, economical and biological yield was decreased by reducing water supply. Harvest index was also decreased by reducing water supply. Overall, the tolerant cultivar showed a better performance in terms of economical yield, biological yield and water use efficiency comparing with the susceptible one, but it had lower harvest index than susceptible cultivar. Results showed that retention of greater ear number per unit area and greater grain production per ear were the most important prominence factors of tolerant cultivar comparing with the susceptible one. The efficacy of FAO Penman-Monteith method in evaluation of wheat water requirement was also assessed reliable.
    Keywords: Drought stress, Gascogne, Pishgam, Water productivity
  • Salehi, M. M. Kafi, H.R. Sadeghipour Page 65
    Biosaline agriculture is one of the approaches to increase crop production under the existing situation of resources. Amongst halophytes, Kochia scoparia has been taken into consideration by researchers. Kochia is a mesohalophytes, C4 plant which has a good adaptability to different soil types. In order to evaluate the salinity effect on ion accumulation of kochia plant and its mechanism for salinity tolerance, a RCBD experiment was conducted with seven levels of saline water (1.5, 7, 14, 21, 28, 35 and 42 dSm-1) using drainage water with three replications in the northern region of Golestan province during 2009. Results showed that salinity significantly decreased biomass production. Salt tolerance of kochia at reproductive (salt tolerance index of 34) and flowering stage (salt tolerance index of 32) was greater than the vegetative growth stage (salt tolerance index of 24). Salinity had a significant effect on the accumulation of Na+, K+ and Cl- and the highest amount of ions were accumulated in leaves. Kochia’s root system played a selective role for absorption and transportation of Na+. Moreover, selective absorption of K+ was increased by accumulating Na+ in root media and maintained the Na/K ratio in plants. Kochia showed high tolerance to accumulation of Cl- in leaves. Results of this study showed that Kochia is a salt excluder halophyte.
    Keywords: Selective transportation, Shoot biomass, Salinity, Halophyte, Selective absorption
  • Gazanchian, A Page 77
    Success of seed germination and seedling establishment of perennial grasses, which are sensitive to environmental stresses, is of great importance in the renovation and amendment of pastures. To achieve this, seed priming technique was evaluated in improving germination rate and seedling vigor of five perennial cool season grasses including Bromus confinis, Elymus elongatum, Agropyron pectiniforme، Festuca ovina، Festuca arundinaceae using Polyethylene Glycol 8000 for 0, 0. 5, 1, 1. 5, 2, and 2. 5 MPa concentrations and 0, 2, 4, 6, and 8 days duration (D). The study was conducted as a factorial experiment based on CRD with four replications. ANOVA results showed that there were significant differences between all studied traits and their interactions for germination rate and seedling components (P<0. 01). Seed priming significantly increased germination rate comparing with the control (non primed), so that there were 127. 9, 77. 8, and 66. 5% increase in germination rate comparing with the control (2 days in 2 MPa) for B. confinis, A. pectiniforme and E. elongatum, respectively, and 96. 5% increase for F. arundinaceae (6 days in 1. 5 MPa) whereas the lowest increase in germination rate (15%) was observed for F. ovina (4 days in 2. 5 MPa). The regression analysis revealed that increasing PEG concentration decreased shoot and root dry weight for all species except F. arundinaceae and F. ovina. The greatest seedling growth reduction was detected for large seeded species B. confinis, and E. elongatum when treated for long duration (more than 2 days) and low concentrations of PEG. Overall, The results of this study suggested that seed priming with higher concentrations of PEG about 2 and 2. 5 MPa and 2 days seed storage duration plays an important role in the success of grasses seed priming technique and also it revealed that small seeded species might show a better response to priming in improving seed germination and seedling establishment than that of large seeded ones.
    Keywords: Germination, Seedling establishment, Seed priming, Perennial cool season grasses, Polyethylene glycol 8000, Root, shoot dry weight
  • Koocheki, A.R., A. Amini Sefidab, M. Sharifalhoseiniand, H.R. Komaili Page 87
    Development of new cultivars which produce an acceptable grain yield with minimum irrigation in spring and provide high sustainable yield in different environments is of great importance in expansion of breeding programs. Field experiments were conducted with 171 International barley genotypes that had been received from ICARDA (SPII07 Nursery) including CVs Reyhan03 as a check using systematic design under both normal irrigation and late season limited water conditions at Karadj and Mashhad agricultural research stations in 2005-06cropping season. Tolerance and susceptibility of the genotypes to drought stress were calculated using STI, SSI, TOL, MP and GMP indices. Based on results in Mashhad and Karadj stations and considering the grain yield under both normal and stressed conditions as well as drought tolerance and susceptibility indices, genotypes no 159, 160, 162, 116, 104 and 106 were determined as the most tolerant genotypes and genotypes no 131, 64, 24, 26, 130, 63, 30 and 118 as the most susceptible genotypes. Pearson correlation coefficients were used to determine the relationships between the grain yield and studied indices. These coefficients showed that MP, GMP and STI indices had a positive significant correlation with grain yield under both normal and stressed conditions which indicates these indices can be considered as the most appropriate indices for the selection of tolerant genotypes.
    Keywords: Barley, Grain yield, Drought tolerance, Stress susceptibility index