فهرست مطالب

مجله تنشهای محیطی در علوم زراعی
سال پنجم شماره 2 (نیمه دوم 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بهنام فیروزی، امیدسفالیان*، مجید شکرپور، علی رسول زاده، فاطمه احمدپور صفحه 99
    تنش خشکی یکی از مهم ترین تنش های غیر زنده محیطی است که باعث کاهش عملکرد گیاهان زراعی به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک دنیا می شود. یکی از راهبردهای مفید در زمینه اصلاح گیاهان برای مقاومت به خشکی، حفظ و بهره گیری از تنوع موجود در بین ارقام است. به منظور شناسائی منابع مقاومت به خشکی و ارزیابی شاخص های تحمل، تعداد 39 ژنوتیپ گندم بهاره در قالب طرح کرت های خرد شده با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی کشت شدند. سطوح تنش شامل شاهد (آبیاری کامل)، سطح تنش دو سوم نیاز آبیاری و سطح تنش یک سوم نیاز آبیاری بود. سطوح تنش به عنوان کرت های اصلی در نظر گرفته شده و ژنوتیپ ها نیز به عنوان کرت های فرعی داخل کرت های اصلی به صورت تصادفی کشت شدند.در تنش دو سوم آبیاری از نظر شاخص های STI، GMP و HARM، ژنوتیپ های سپاهان کرج3، بهار و یاواروس بهترین ژنوتیپ ها شناخته شدند. در شرایط تنش یک سوم آبیاری از نظر شاخص های فوق ژنوتیپ های هیرمند، بهار، یاواروس و مرودشت بهترین بودند. بالاترین ضریب همبستگی عملکرد دانه در شرایط بدون تنش به ترتیب با شاخص های GMP، STI و HARM و در شرایط تنش دو سوم آبیاری به ترتیب با HARM، GMP و STI حاصل گردید. همچنین طبق نمودار بای پلات حاصل از تجزیه به مولفه های اصلی در سطح تنش دو سوم آبیاری ژنوتیپ های مغان1، گلستان، کویر، مارون، کرخه، چناب، بهار، سپاهان، قرمزک و تجن و در سطح تنش یک سوم آبیاری شامل ژنوتیپ های گلستان، نیک نژاد، مارون، داراب، فلات، آرتا، مرودشت، بهار، هیرمند و قرمزک جزو ژنوتیپ های متحمل به خشکی بودند.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، تنوع، عملکرد دانه
  • آزیتا نخعی*، الیاس آرزمجو، محمدرضا عباسی صفحه 115
    به منظور مقایسه واکنش 13 اکسشن ارزن مربوط به کلکسیون بانک ژن نسبت به تنش خشکی انتهای فصل در جهت تکمیل بانک اطلاعاتی ذخایر توارثی گیاهان و ارزیابی تخصصی و یافتن بهترین شاخص های تحمل به تنش، دو آزمایش مجزا در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی خراسان جنوبی از سال زراعی 84-1383 به مدت دو سال اجرا گردید. آزمایش اول در شرایط آبیاری نرمال و آزمایش دوم در شرایط تنش خشکی (قطع آبیاری در مرحله 10% ظهور پانیکول) انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل 13 اکسشن ارزن بودند. نتایج نشان داد که اکسشن های 143-15 (خراسان جنوبی) و 24-15 (یزد) دارای بیشترین میانگین دو ساله عملکرد دانه و علوفه خشک و اکسشن 132-15 (همدان) دارای کمترین عملکرد دانه در بین اکسشن های مورد بررسی بودند. ارزیابی اکسشن ها از نظر تحمل به خشکی با استفاده از شاخص های MP، TOL، SSI، GMP، STI و HARM انجام شد. با توجه به میزان همبستگی این شاخص ها با عملکردهای دانه و علوفه خشک در دو شرایط تنش و غیر تنش، شاخص های HARM، GMP و STI، بهترین شاخص ها در تفکیک اکسشن های متحمل به خشکی بودند. با استفاده از روش ترسیمی سه بعدی و وضع قرار گرفتن اکسشن ها در آن، اکسشن های 143-15 (خراسان جنوبی)، 131-15 (خراسان جنوبی) و 24-15 (یزد) به عنوان اکسشن های پرمحصول و متحمل به تنش شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: اکسشن، ارزن، قطع آبیاری، شاخص های تحمل و حساسیت به تنش
  • مینا معراجی پور، محسن موحدی دهنوی*، اشکبوس دهداری، هوشنگ فرجی، میترا معراجی پور صفحه 125
    معرفی شاخص های فیزیولوژیک مرتبط با تحمل ارقام گلرنگ به خشکی نقش مهمی در انتخاب ارقام متحمل دارد. به منظور بررسی تاثیر تنش خشکی بر برخی خصوصیات فیزیولوژیکی گلرنگ بهاره، در سال 1389 آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزری دانشگاه یاسوج، به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. عامل اصلی آبیاری پس از 70، 140 و 210 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A و عامل فرعی چهار رقم گلرنگ بهاره، اصفهان 14، محلی اصفهان، گلدشت و سینا 411 بودند. نتایج نشان دادند که برهمکنش تیمار آبیاری و رقم و اثرات ساده تیمارهای آزمایشی بر حداکثر کارایی فتوشیمیایی فتوسیستم II معنی دار نبود. برهمکنش رقم و تیمار آبیاری بر صفات محتوای نسبی آب، پرولین و قندهای محلول برگ معنی دار شد. بیشترین میزان محتوای نسبی آب در شرایط آبیاری پس از 70 میلی متر تبخیر (83/83 درصد)، 140 میلی متر (62/82 درصد) و 210 میلی متر (22/83 درصد) مربوط به رقم گلدشت بود. در شرایط آبیاری پس از 140 میلی متر تبخیر بیشترین میزان پرولین (87/167 میکرو مول بر گرم وزن تر برگ) مربوط به رقم اصفهان 14 بود. بیشترین میزان قندهای محلول کل در شرایط آبیاری پس از 70 میلی متر تبخیر (81/632 میلی گرم بر گرم وزن تر برگ)، 140 میلی متر (56/677 میلی گرم بر گرم بافت تر برگ) و 210 میلی متر (71/678 میلی گرم بر گرم بافت تر برگ) مربوط به رقم سینا 411 بود. می توان گفت که کم آبی موجب افزایش پرولین در رقم اصفهان 14 و افزایش محتوای قند محلول برگ در رقم سینا 411 شد.
    کلیدواژگان: فلورسانس کلروفیل، پرولین، مالون دی آلدهید، پروتئین محلول برگ
  • سید غلامرضا موسوی *، محمد جواد ثقه الاسلامی، سید مهدی موسوی صفحه 135
    به منظور بررسی تاثیر تنش خشکی در مراحل مختلف دوره رشد زایشی و مقادیر نیتروژن بر عملکرد و راندمان مصرف آب رازیانه، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 89-1388 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بیرجند اجرا گردید. سه سطح آبیاری (آبیاری کامل، قطع آبیاری در مرحله گلدهی و مرحله پر شدن دانه) به عنوان فاکتور اصلی و مقادیر نیتروژن در چهار سطح (0، 60، 120 و 180 کیلوگرم نیتروژن در هکتار) به عنوان فاکتور فرعی مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد با اعمال تنش خشکی در مرحله گلدهی و پر شدن دانه نسبت به تیمار آبیاری مطلوب، تعداد چتر در بوته به ترتیب 2/48 و 8/28 درصد، تعداد دانه در چتر به ترتیب 4/39 و 4/22 درصد، عملکرد دانه به ترتیب 7/69 و 6/52 درصد، شاخص برداشت به ترتیب 4/5 و5/21 درصد و راندمان مصرف آب برای تولید دانه به ترتیب 6/65 و 9/65 درصد کاهش یافت. همچنین با افزایش مصرف نیتروژن از صفر به 120 کیلوگرم نیتروژن در هکتار، تعداد چتر در بوته، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و راندمان مصرف آب برای تولید دانه و بیومس به ترتیب 1/22، 3/24، 8/21، 5/34 و 4/20 درصد افزایش یافت. اثر متقابل آبیاری و نیتروژن نیز تنها بر تعداد چتر در بوته و عملکرد دانه رازیانه معنی دار بود. بر اساس نتایج این تحقیق می توان تیمار آبیاری مطلوب و کاربرد 60 کیلوگرم نیتروژن در هکتار را به علت رعایت مسائل زیست محیطی و داشتن عملکرد و راندمان مصرف آب مطلوب برای زراعت رازیانه در منطقه توصیه نمود.
    کلیدواژگان: بیومس، کم آبیاری، تعداد چتر، اجزای عملکرد
  • سیف الله فلاح*، منیر نظری صفحه 147
    تنش خشکی یکی از مهم ترین عوامل محدودکننده است که تولید محصولات زراعی در مناطق نیمه خشک را تحت تاثیر قرار می دهد. از این رو، به منظور بررسی تاثیر کاربرد جداگانه و تلفیقی ازتوباکتر، میکوریزا و سولفات روی بر رشد و عملکرد شنبلیله، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شهرکرد در سال زراعی 1391 اجرا شد. دو سطح آبیاری (شامل آبیاری نرمال به عنوان بدون تنش و قطع آبیاری در اوایل گل دهی به مدت 12 روز به عنوان تنش خشکی) در کرت های اصلی و تیمارهای کودی شامل سولفات روی، ازتوباکتر، میکوریزا، سولفات روی+ ازتوباکتر، سولفات روی+ میکوریزا، سولفات روی+ میکوریزا+ ازتوباکتر و شاهد (NPK)، در کرت های فرعی مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که در شرایط آبیاری مطلوب، بیشترین شاخص سطح برگ شنبلیله با کاربرد سولفات روی و یا تیمارهای دارای میکوریزا بدست آمد. همچنین بیشترین تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف و وزن هزار دانه به ترتیب با تیمارهای سولفات روی+ ازتوباکتر، سولفات روی و سولفات روی+ میکوریزا حاصل شد. اگرچه در شرایط آبیاری مطلوب، تیمار سولفات روی+ میکوریزا دارای بیشترین عملکرد دانه (2245 کیلوگرم در هکتار) بود، ولی در شرایط تنش خشکی، اختلاف معنی داری بین تیمارهای کودی مشاهده نشد. به طور کلی کاربرد تلفیقی سولفات روی با میکوریزا به منظور بهبود عملکرد دانه شنبلیله در شرایط آبیاری نرمال و همچنین حفظ تولید مطلوب در شرایط تنش خشکی مهم می باشد.
    کلیدواژگان: ازتوباکتر، سولفات روی، قطع آبیاری، میکوریزا
  • الناز حسین زاده ثابتی، سید احمد سادات نوری، نیراعظم خوش خلق سیما*، حسینعلی رامشینی، محمد علی انصاری صفحه 161
    تنش شوری می تواند مرحله گیاهچه ای برنج را تحت تاثیر شدید قرار دهد. به منظور بررسی تاثیر اشعه لیزر بر صفات مرتبط با تحمل به شوری در مرحله گیاهچه ای برنج، پژوهشی به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه عامل شامل لیزر در دو سطح (استفاده و عدم استفاده)، ارقام شامل حساس (رقم IR29) و متحمل (رقم FL478) و شوری در چهار سطح صفر، 30، 60 و 90 میلی مولار کلرید سدیم خالص در سه تکرار به صورت هیدروپونیک در سال 1390 در گلخانه دانشگاه تهران انجام شد. نتایج نشان داد استفاده از تیمار لیزر در هر دو رقم مورد مطالعه منجر به افزایش معنی دار صفات ارتفاع گیاه، وزن خشک اندام هوایی، محتوای نسبی آب برگ، طول ریشه، حجم ریشه، وزن خشک ریشه، و کاهش معنی دار میزان قرائت SPAD و نشت الکترولیتی غشای سلول گردید. همچنین در تیمارهای لیزر خورده میزان افزایش وزن خشک اندام هوایی و کاهش عدد SPAD در کلیه سطوح شوری در رقم IR29 بالاتر از رقم FL478 بود، درحالی که محتوای نسبی آب در رقم متحمل FL478 بالاتر بود که احتمالا می تواند به دلیل پایداری بیشتر غشا در نگهداری آب باشد. از نتایج این آزمایش این گونه به نظر می رسد که پرتو لیزر باعث القای تحریکات زیستی در گیاه شده که ممکن است در تحمل گیاه به شوری موثر باشد.
    کلیدواژگان: صفات تحمل به شوری، اشعه لیزر، برنج
  • محمد کافی، جعفر نباتی، محمد زارع مهرجردی، مرتضی گلدانی، سعید خانی نژاد، احسان کشمیری، علی نوروزیان صفحه 181
    نیاز به تولید گیاهان متحمل به شوری به دلیل کمبود میزان آب های شیرین در مناطق خشک و نیمه خشک افزایش یافته است. کوشیا یک گونه بسیار متحمل به شوری است که منبع ارزشمندی برای تامین علوفه با آبیاری با آب شور فراهم می کند. به منظور بررسی کاربرد کلسیم و پتاسیم بر کاهش اثر شوری بر برخی خصوصیات فیزیولوژیک کوشیا، آزمایشی با دو سطح شوری شامل 20 و 40 دسی-زیمنس بر متر و تیمار شاهد (بدون شوری) و سه سطح کاربرد کلرید کلسیم (mM 10)، کلرید پتاسیم (mM 10) و کار برد توام کلرید کلسیم و کلرید پتاسیم (mM 5) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی به صورت کرت های خرد شده با شش تکرار در گلخانه و شرایط هیدروپونیک اجرا شد. نتایج نشان داد که افزایش تنش شوری موجب کاهش معنی دار محتوای نسبی کلروفیل، فلورسانس متغیر (F''v)، بیشینه ی پتانسیل کارایی فتوشیمیایی فتوسیستم II (F''v/F''m)، رنگدانه های فتوسنتزی، فنول، محتوای نسبی آب برگ، شاخص پایداری غشاء، مهار فعالیت رادیکال DDPH و در نهایت ماده خشک کل شد. کاربرد کلیسم به تنهایی موجب بهبود میزان فتوسنتز، کلروفیل a و b، شاخص پایداری غشاء و مهار فعالیت رادیکال DDPH تحت تنش شوری شد و کاربرد پتاسیم به تنهایی موجب بهبود محتوای نسبی آب برگ تحت تنش شوری گردید. کاربرد کلسیم همراه با پتاسیم موجب کاهش اثر تنش شوری بر بازتاب فلورسانسی از برگ خو گرفته به نور بسیار کم (F''o)، بیشینه فلورسانس برگ خو گرفته به نور (F''m)، F''v، F''v/F''m، فنول و ماده خشک کل شد. بررسی ضرایب همبستگی نشان داد که تمام صفات، بجز فتوسنتز، نسبت کلروفیل a به b و مهار فعالیت رادیکال DDPH، سایر صفات همبستگی مثبت معنی داری با ماده خشک تولیدی داشتند. به طور کلی بر اساس این نتایج کاربرد کلسیم همراه با پتاسیم موجب کاهش اثر تنش شوری و بهبود میزان تولید ماده خشک کوشیا در این شرایط می شود.
    کلیدواژگان: فتوسنتر، کلروفیل a، کلروفیل b، شاخص پایداری غشاء، مهار فعالیت رادیکال DDPH
  • گزارش علمی کوتاه
  • ابراهیم عباسی سیه جانی*، فرهاد فرح وش، حمدالله کاظمی اربط، محمد باقر خورشیدی بنام صفحه 193
    به منظور ارزیابی سطوح مختلف تنش خشکی بر روی خصوصیات مورفولوژیک و زراعی آفتابگردان (هیبرید روغنی آلستار) آزمایشی در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز اجرا شد. تیمار دور آبیاری در پنج سطح (50، 100، 150، 200 و 250 میلی متر از تشتک تبخیر کلاس A) اعمال شد. نتایج حاصل نشان داد که افزایش شدت تنش آب باعث کاهش معنی دار قطر طبق، تعداد دانه در طبق، وزن صد دانه، درصد روغن، شاخص برداشت، شاخص سطح برگ و عملکرد دانه گردید. میانگین عملکرد دانه از 4460 کیلوگرم در هکتار در تیمار شاهد به 3460، 3200، 2210 و 1810 کیلوگرم در هکتار به ترتیب در چهار سطح تنش اعمال شده کاهش یافت.حساس ترین صفت مورفولوژیکی حساس به تنش آب شاخص سطح برگ است که با اقزایش در تنش کاهش معنی دار یافت. هر گونه تاخیر در آبیاری منجر به کاهش عملکرد از طریق کاهش مرحله زایشی، تولید تعداد کمتر بذر و عدم امکان انتقال آسمیلات ها برای پر شدن دانه ها شد.
    کلیدواژگان: درصد روغن، شاخص برداشت، قطر طبق، وزن صد دانه
|
  • Firoozib., O. Sofalian, M. Shokrpour, A. Rasoulzadeh, F. Ahmadpoor Page 99
    Drought stress is one of the most important environmental abiotic stresses that reduces crop yield especially in arid and semi-arid regions of the world. One of the useful strategies in regard to plant breeding for drought resistance is maintaining and exploiting the diversity that exists amongst different varieties. In order to identify the sources of resistance and drought tolerance indices، 39 varieties of spring wheat were cultivated in a split plot design with 3 replications in the Research Field of Faculty of Agricultur، Mohaghegh Ardabili University، Iran. Stress levels، which were arranged as the main plots، included control (full irrigation)، 2/3 of irrigation requirement and 1/3 of irrigation requirement. Varieties were considered as sub plots. Under 2/3 irrigation، Sepahan، karaj3، Bahar and Yavaroos were the best varieties in terms of the Stress Tolerance Index (STI)، Geometric Mean Productivity (GMP) and Harmonic Mean Productivity (HARM) indices; whereas under 1/3 irrigation، Hirmand، Bahar، Yavaroos and Marvdasht were the best ones based on the mentioned indices. Under non- stressed (control) conditions، the greatest grain yield correlation coefficient was obtained with STI، GMP and HARM، respectively، while under 2/3 irrigation، the greatest grain yield correlation coefficient was obtained with HARM، GMP and STI indices، respectively. Moreover، based on the biplot graph resulted from principle component analysis، in 2/3 irrigation، Moghan1، Golestan، Kavir، Maroon، Karkheh، Chanaab، Germezak، Tajan، Bahar and Sepahan; and in 1/3 irrigation، Golestan، Germezak، Niknejad، Maroon، Darab، Falat، Arta، Marvdasht، Bahar and Hirmand were the most tolerant genotypes.
    Keywords: Drought stress, Grain yield, Diversity
  • Nakhaeia., E. Arazmjo, M.R. Abbasi Page 115
    In order to compare the reaction of 13 millet accessions from gen bank collection to late season drought stress and with the aim of completion of gen bank information، specific assessments and determination of the best indices for drought tolerance، two separate experiments based on randomized complete block design with three replications were conducted at the Agricultural Research Center of Southern Khorasan during 2005 and 2006. The first experiment was conducted under normal irrigation and the second experiment was taken place under drought stress conditions (irrigation up to the 10% of panicle emergence). Experiment treatments included 13 millet accessions. Results showed that accessions number 15-143 (Southern Khorasan) and 15-24 (Yazd) had the highest two years average for grain and dry forage yields and number 15-132 (Hamadan) had the lowest grain yield among all accessions. Evaluation of accessions in terms of drought tolerance was made using MP، TOL، SSI، GMP، STI and HARM indices. HARM، GMP and STI were recognized as the best indices for severance of drought tolerant accessions according to the high correlation of these indices with grain and dry forage yields under stressed and non-stressed conditions. Based on using three dimensional graphics and accessions positioning on it، numbers 15-143 (Southern Khorasan)، 15-131 (Southern Khorasan) and 15-24 (Yazd) were identified as the most yielding and tolerant accessions to drought stress.
    Keywords: Accession, Millet, Stopping Irrigation, Susceptible, tolerant stress indices
  • Meerajipourm., M. Movahhedi Dehnavi, A. Dehdari, H. Farajee, M. Meerajipour Page 125
    Introduction of physiological indices in relation to safflower drought tolerance has important role in selection of tolerant varieties. To study the effect of drought stress on some physiological characteristics of spring safflower، a field experiment was carried out in 2010 as a split-plot based on randomized complete block design with three replications at Research Farm Faculty of Agriculture of Yasouj University. Main factor included of irrigation after 70، 140 and 210 mm evaporation from class A evaporation basin and sub-factor included of four spring safflower varieties (Esfahan 14، Local variety of Esfahan، Goldasht and Sina 411). Results showed that interaction of varieties and drought stress and simple effect of experimental treatments was not statistically significant for chlorophyll fluorescence. Interaction of varieties and stress was statistically significant for relative water content، leaf proline content، leaf soluble sugar content. Maximum leaf relative water content in irrigation after 70 (83. 83 percent)، 140 (82. 62 percent) and 210 (83. 22 percent) mm evaporation was belonged to Goldasht. Maximum proline content (167. 87 µmol g-1 leaf fresh weight) in irrigation after 140 mm evaporation was belonged to Esfahan 14. Maximum leaf soluble sugar content in irrigation after 70 (632. 81 mg g-1 leaf fresh weight)، 140 (677. 56 mg g-1 leaf fresh weight) and 210 (678. 71 mg g-1 leaf fresh weight) mm evaporation was belonged to Sina 411. We can say low level of water result in increase in proline amount in Esfahan 14 and increase in soluble sugar content in Sina 411.
    Keywords: Chlorophyll Fluorescence, Proline, Malon de Aldehid, Leaf Soluble Protein
  • Moosavi, S.G.R., M.J. Seghatoleslami, S.M. Moosavi Page 135
    In order to study the effect of drought stress at different reproductive growth stages and N rates on yield and water use efficiency (WUE) of fennel، a research was conducted as a split-plot experiment based on a RCBD with three replications، at Research Field of Islamic Azad University of Birjand in 2010. The main plot was irrigation at three levels (irrigation cease at flowering and seed-filling stages as well as optimum irrigation) and the sub-plot was N fertilizer at four rates (0، 60، 120 and 180 kg N. ha-1). Results showed that applying drought stress at flowering and seed-filling stages compared to optimum irrigation decreased umbel number per plant by 48. 2 and 28. 8%، seed number per umbel by 39. 4 and 22. 4%، seed yield by 69. 7 and 52. 6% and WUE for seed production by 65. 6 and 65. 9%، respectively. Moreover، increasing the nitrogen rate from 0 to 120 kg N. ha-1 increased the umbel number per plant، seed yield، biological yield and WUE for seed and biomass production by 22. 1، 24. 3، 21. 8، 34. 5 and 20. 4%، respectively. The interaction effect of irrigation x nitrogen was only significant in umbel number per plant and seed yield of fennel. In general، according to results of the current study، application of optimum irrigation with 60 kg N. ha-1 can be recommended for fennel cultivation in the region due to preventing environmental problems as well as providing desirable yield and WUE of fennel.
    Keywords: Biomass, Low irrigation, Umbel number, Yield components
  • Fallahs., M. Nazari Page 147
    Drought stress is one of the most important factors that limit plant production in the semi-arid areas. Thus، in order to investigate the effects of Azotobacter bacteria، mycorrhiza fungus and zinc sulfate on the growth and yield of fenugreek، a field experiment was conducted at the Agricultural Research Farm of Shahrekord University during the growing season of 2011-2012. Two levels of irrigation (including complete irrigation as no stress and deficit irrigation at early flowering for 12 days as drought stress) were combined as main plots factor and seven fertilizer treatments consisted of control (NPK)، zinc sulfate، Azetobacter، mycorrhizae، zinc sulfate + Azetobacter، zinc sulfate + mycorrhizae، zinc sulfate + mycorrhizae + Azetobacter as subplot factor in a split-plot experiment design with three replications. The results showed that under complete irrigation conditions، the highest leaf area index was recorded in zinc sulfate and mycorrhizae treated plant. Also، the greatest of pods/plant، seeds/pod، and 1000 seed weights were associated in zinc sulfate + Azetobacter، zinc sulfate، and zinc sulfate + mycorrhizae treatments، respectively. The highest grain yield (2245 kg/ha) was observed in zinc sulfate + mycorrhizae treatment (P≤0. 05) under complete irrigation conditions. But، there were no significant differences among fertilizer treatments under drought stress conditions. In conclusion، under complete irrigation it is important the combined application of chemical fertilizer and under drought stress conditions، as well as mycorrhizae for improving in grain yield of fenugreek and sustaining optimum crop production.
    Keywords: Azetobacter, Mycorrhizae, Zinc sulfate, Deficit irrigation
  • Hosseinzadeh Sabetie., S.A. Sadat Noori, N.A. Khosh, Kholgh Sima, H.A. Ramshini, M.A. Ansari Page 161
    Salinity stress can severely affect rice plants at seedling stage. In order to study the laser irradiations effect on characteristics associated with the salt tolerance of rice at seedling stage، a nutrient solution experiment was conducted as a factorial arrangement based on completely randomized design with three factors including four salinity levels (0، 30، 60، and 90 mM sodium chloride)، two laser levels (Irradiated and non-irradiated seeds as the control) and two cultivar levels (susceptible- IR29 and tolerant- FL478) with three replications in the greenhouse of Tehran University. Results indicated that using laser treatment in both cultivars significantly increased plant height، shoot dry weight، leaf relative water content، root length، root volume، root dry weight، while significantly decreased SPAD value and cell membrane electrolyte leakage percentage. Moreover، in laser- irradiated treatments shoot dry weight enhancement and SPAD values reduction، were higher in cultivar IR29 comparing to cultivar FL478 at all salinity levels. While FL478 showed greater relative water content، this could be possibly due to the greater stability of the membrane in holding water. According to the results of these experiments، it appears that laser rays induce bio-stimulations in plants which can be effective in salinity tolerance.
    Keywords: Salinity tolerance characteristics, Laser, Rice
  • Kafim., J. Nabati*, M. Zare Mehrjerdi, M. Goldani, S. Khaninejad, E. Keshmiri, A. Norooziyan Page 181
    Increased need for salinity tolerant plants continues due to increased use of saline water for irrigation in arid and semiarid regions. Kochia، a halophyte، which may be provided a good source of forage for livestock by using saline water. In order to investigate the salinity effect on some physiological characteristics of kochia، an experiment was conducted with supply of K+ and Ca+2 in green house and hydroponic condition. Two salinity levels including 20 dS m-1 and 40 dS m-1 and control (non saline water) and KCl (10mM)، CaCl2 (10mM) and KCl with CaCl2 (5 mM) using split plot design، based on RCBD allocated in main and sub plot with six replications respectively. The results showed that increasing salinity significantly decreased spad value، F''v، F''v/F''m، photosynthetic pigments، total phenol، relative water content، membrane stability index، DPPH - radical scavenging activities and total dry matter production. Calcium applied enhanced rates of photosynthesis، chlorophyll a، chlorophyll b، MSI، DPPH - radical scavenging activities and potassium applied enhanced RWC in salinity stress. Application of calcium with potassium reduces the effect of salinity on F''o، F''m، F''v، F''v/F''m، total phenol and total dry matter production. Correlation coefficients showed significant correlation between dry matter production and all traits except photosynthesis، chlorophyll a to b ratio and DPPH - radical scavenging activities. Generally based on this it is appear that results application of K+ with Ca+2 alleviated effect of salinity and improved dry matter production of kochia.
    Keywords: Photosynthesis, Chlorophyll a, Chlorophyll b, MSI, DPPH, radical scavenging activities
  • Abbasi Seyahjanie., F. Farhvash, H. Kazemi Arbat, M.B. Khorshidi Benam Page 193
    To investigate the effect of water stress on morphological and agronomical characteristics of sunflower (oilseed hybrid Allestar)، an experiment based on randomized complete block design was conducted with three replications at the Experimental Station of Islamic Azad University، Tabriz branch. Water stress was applied as irrigation after five evaporation levels (50، 100، 150، 200 and 250 mm) from evaporation pan class A. Results showed that، increasing water stress significantly decreased head diameter، number of seeds per head، 100- seed weight، oil percent، harvest index، leaf area index and seed yield. Mean seed yield decreased from 4460، kg ha-1 in control (50 mm) to 3460، 3200، 2210، and 1810 kg ha-1 for 100، 150، 200، 250 mm evaporation، respectively. It was also revealed that leaf area index was the most sensitive morphological trait to water deficit and was declined significantly by increased drought stresses. Any delayed irrigation resulted in reduced crop yields through shortened reproduction period، reduced number of seeds produced and inability of assimilate transportation for seed filling.
    Keywords: Oil content, Harvest index, Head diameter, 100, seed weight