فهرست مطالب

تنشهای محیطی در علوم زراعی - سال دوم شماره 2 (نیمه دوم 1388)

مجله تنشهای محیطی در علوم زراعی
سال دوم شماره 2 (نیمه دوم 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/08/19
  • تعداد عناوین: 9
|
  • خداداد مصطفوی، رضا میرزایی، محمدرضا بی همتا، مهدی چنگیزی، تقی بابایی صفحه 99
    به منظور مطالعه ژنتیکی تحمل به خشکی در گندم نان از بای پلات داده های دای آلل استفاده گردید. والدین شامل ارقام الوند، بزوستایا، نوید، روشن، گاسپارد، سرداری و شهریار و دورگ های اصلی حاصل از تلاقی آنها در سال زراعی 1387-1386 با استفاده از طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار تحت دو شرایط نرمال و تنش خشکی ارزیابی شدند. تجزیه واریانس تنوع معنی داری بین ژنوتیپ ها برای تمامی صفات مورد بررسی نشان داد. جهت ارزیابی پتانسیل ارقام از روش گرافیکی GGE bi-plot و روش AMMI استفاده گردید. صفات مورد بررسی عبارت بودند از وزن هزار دانه، وزن دانه در بوته، وزن سنبله، طول سنبله، ارتفاع بوته، طول ریشک، طول پدانکل و تعداد دانه در سنبله. برای وزن هزاردانه در هر دو شرایط نرمال و تنش خشکی رقم بک کراس روشن بهترین ترکیب شونده عمومی بود. همچنین ارقام نوید و شهریار بهترین ترکیب شونده های خصوصی برای این صفت بودند به طوری که هیبرید نوید × شهریار بهترین هیبرید شناخته شد، برای سایر صفات هیبرید الوند × سرداری بهترین هیبرید بود. این نتایج بر اساس روش گرافیکی AMMI نیز تایید گردید. همچنین رقم الوند برای وزن هزار دانه بهترین تستر تشخیص داده شد. برای صفت وزن دانه در بوته رقم بک کراس روشن، برای وزن سنبله، طول سنبله، ارتفاع بوته و تعداد دانه در بوته رقم گاسپارد و برای صفات طول ریشک و طول پدانکل ارقام سرداری و الوند دارای بیشترین ترکیب پذیری عمومی بودند.
    کلیدواژگان: گندم نان، تنش خشکی، دای آلل، ترکیب پذیری، بای پلات
  • زهرا اصلانی، عباس حسنی*، میرحسن رسولی صدقیانی، فاطمه سفیدکن، محسن برین، سیدعلی غیبی صفحه 109

    به منظور بررسی ثیر همزیستی با قارچ های مایکوریزا تحت شرایط تنش خشکی بر برخی پارامترهای فیزیولوژیک (دمای برگ، میزان کلروفیل، و انباشت متابولیت های سازگار) در گیاه ریحان، یک آزمایش گلدانی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و در چهار تکرار اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل سه رژیم مختلف آبیاری (4، 8 و 12 روز یک بار) و همچنین کاربرد دو گونه قارچ مایکوریزا (Glomus mosseae، Glomus intraradices) و عدم کاربرد قارچ بودند. نتایج نشان داد که تنش خشکی ثیر معنی داری بر تمامی پارامترهای اندازه گیری شده داشت، به طوری که با کاهش میزان رطوبت خاک، شاخص کلروفیل کاهش و میزان انباشت پرولین، قندهای محلول و دمای برگ افزایش یافت. همچنین تاثیر قارچ های مایکوریزا بر همه پارامترهای اندازه گیری شده به غیر از پرولین معنی دار بود. بیشترین و کمترین میزان قندهای محلول و کلروفیل برگ به ترتیب در گیاهان همزیست با قارچ (G. mosseae) و تیمار عدم کاربرد قارچ مشاهده گردید.

    کلیدواژگان: ریحان، مایکوریزا، پرولین، قندهای محلول
  • مژگان ثابت تیموری، حمیدرضا خزاعی، مهدی نصیری محلاتی، احمد نظامی صفحه 119
    به منظور بررسی اثر سطوح مختلف شوری بر عملکرد و اجزای عملکرد، خصوصیات مورفولوژیک و تغییرات عدد کلروفیل متر برگ گیاه کنجد، تحقیقی در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد به صورت آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار به اجرا درآمد. تیمارهای آزمایش شامل ترکیبی از پنج سطح مختلف شوری(4/2، 4/4، 4/6، 4/8 و 4/10دسی زیمنس برمتر) و چهار ژنوتیپ کنجد(جیرفت، دزفول، مغان و برازجان) بود. نتایج نشان داد که شوری اثر معنی داری بر خصوصیات مرفولوژیک و محتوی کلروفیل برگ داشت. خصوصیات مرفولوژیک همچنین تفاوت معنی داری را در بین ژنوتیپ های کنجد نشان دادند. تنش شوری باعث کاهش معنی داری در میزان دانه و اجزای عملکرد تک بوته، وزن کل، ارتفاع، نسبت وزن خشک ریشه به اندام هوائی گیاه گردید. کمترین مقدار دانه در بوته در سطح شوری 4/10 دسی زیمنس بر متر مشاهده شد. عدد کلروفیل متر نیز متاثر ازتنش شوری بوده و با افزایش شوری تا سطح 4/6 دسی زیمنس برمتر، افزایش عدد کلروفیل مترمشاهده گردید، البته با افزایش سن، ازمقدارکلروفیل برگ و درنتیجه عدد کلروفیل متر قرائت شده کاسته شد. نتایج نشان داد که در غلظت های بالای نمک، نسبت وزن خشک ریشه به اندام هوائی در ژنوتیپ مغان از سایر ژنوتیپ ها بالاتر بود. با افزایش شوری، میزان افزایش عددکلروفیل متر ژنوتیپ مغان بسیار بیشتر از سایر ژنوتیپ ها بوده و افزایش مقدار شوری در این ژنوتیپ کمترین تغییرات در وزن دانه تک بوته و اجزای عملکرد را نشان داد. بنابراین به نظرمی رسد که در میان ژنوتیپ های مورد بررسی، ژنوتیپ مغان می تواند به عنوان ژنوتیپ مقاوم به شوری مورد بررسی میدانی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تنش شوری، وزن خشک کل گیاه، کنجد، نسبت ریشه به اندام هوائی
  • احمد اخیانی، حامد رضایی، محمود فرومدی صفحه 131
    به منظور بررسی تحمل به شوری ارقام کلزا به تنش شوری و اثرات آن بر برخی ویژگی های تغذیه ای، آزمایشی به صورت کرتهای خرد شده در قالب بلوک کامل تصادفی در استان سمنان انجام شد. در این تحقیق7 رقم کلزا در شوری های متفاوت (9/1، 7 و 12 دسی زیمنس بر متر) در 3 تکرار مورد بررسی قرار گرفت، شوری بعنوان فاکتور اصلی و رقم بعنوان فاکنور فرعی انتخاب گردید. بر اساس اندازه گیری اجزاء عملکرد، عملکرد دانه، مطالعه الگوی جذب عناصر غذایی و توان گزینش انتخابی پتاسیم در برابر سدیم(K/Na) رقم یا ارقام متحمل به شوری پس از تجزیه داده ها معرفی گردید. نتایج تجریه آماری نشان داد تنش شوری بر تمام خصوصیات اندازه گیری شده اثرات معنی داری را داشته اما اثرات متقابل شوری و رقم تنها بر عملکرد نسبی موثر بود(p<0.01). افزایش شوری باعث کاهش ماده خشک، عملکرد دانه، ارتفاع بوته، مقدار جذب پتاسیم و نسبت K/Na و افزایش سدیم در گیاه گردید. ارقام بر اساس تحمل آنها به تنش شوری گروه بندی گردیدند. ارقام SLM046 و Modena متحمل، ارقام Okapi، Reg&Cob حساس و ارقام Talayeh، Licord و Opera در گروه نیمه متحمل قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: ارقام کلزا، تنش شوری، توان گزینش انتخابی پتاسیم در برابر سدیم(K، Na)
  • سید وحید اسلامی، مصطفی شافع صفحه 139
    موقعیت مکانی بذر بر روی گیاه مادری می تواند اندازه، رنگ و جوانه زنی بذر را در بسیاری از گونه های گیاهی تحت تاثیر قرار دهد. به منظور مطالعه اثر مکان بذر در سنبله بر مقاومت به شوری گیاه جو، آزمایش فاکتوریلی در قالب طرح کاملا تصادفی با دو فاکتور مکان بذر (با سه سطح بالا، وسط و پایین سنبله) و شوری (با غلظت های صفر،10، 20، 40، 80، 160، 320 و 640 میلی مولار کلرید سدیم) اجرا گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که اثر متقابل مکان بذر در شوری بر درصد جوانه زنی در سطح 5 درصد معنی دار بود و بالاترین درصد جوانه زنی در همه سطوح شوری در بذور وسط سنبله که اندازه بزرگتری نسبت به بذور پایینی و بالایی سنبله داشتند مشاهده شد. برآورد مدل لجستیک سه پارامتری نیز نشان داد که بذور وسط سنبله نسبت به سایر بذور مقاومت بیشتری به شوری داشتند. افزایش شوری به طور معنی داری جوانه زنی بذور را به تاخیر انداخته و رشد ریشه چه و ساقه چه را کاهش داد، اما اثر موقعیت بذر در سنبله بر این پارامترها غیرمعنی دار بود. نتایج این تحقیق نشان داد با توجه به درصد بالاتر جوانه زنی بذور واقع در وسط سنبله (بذور درشت) در شرایط تنش شوری، می توان از این بذور برای افزایش درصد بذور سبز شده در خاک های شور استفاده کرد.
    کلیدواژگان: اندازه بذر، جو، شوری، جوانه زنی، گیاه مادری
  • سید مصطفی صادقی، فاطمه جاوید صفحه 149
    به منظور مطالعه روابط بین عملکرد برگ خشک و برخی از صفات مهم زراعی توتون در دو شرایط تنش خشکی و بدون تنش خشکی، 15 هیبرید توتون، شامل 10 هیبرید ایرانی و 5 هیبرید معرفی شده از مراکز تحقیقاتی سایر کشورها، در دو آزمایش جداگانه (تنش خشکی و بدون تنش خشکی) در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی و در سه تکرار، در مرکز تحقیقات توتون رشت در سال زراعی 88-87 کشت گردیدند. نتایج بدست آمده از برآورد ضرایب همبستگی در شرایط بدون تنش نشان داد که بین عملکرد برگ خشک با روز تا شروع گلدهی، مدت دوره گلدهی، قطر ساقه و شاخص سطح برگ همبستگی مثبت و معنی دار و با ارتفاع ساقه همبستگی منفی و معنی دار وجود دارد در حالیکه در شرایط تنش خشکی بین عملکرد برگ خشک با روز تا شروع گلدهی، عرض برگ و شاخص سطح برگ همبستگی مثبت و معنی دار مشاهده و هیچ همبستگی منفی و معنی داری بین عملکرد برگ خشک و سایر صفات مشاهده نگردید. انجام تجزیه علیت روی همبستگی بین عملکرد برگ خشک به عنوان متغیر وابسته و سایر صفات به عنوان متغیرهای مستقل نشان داد که در شرایط بدون تنش، صفات روز تا شروع گلدهی، قطر ساقه و طول برگ دارای اثر مستقیم و بالا روی عملکرد برگ خشک بوده در حالیکه در شرایط تنش خشکی، صفات تعداد برگ، عرض برگ و روز تا شروع گلدهی بیشترین اثر مستقیم و مثبت را نشان دادند. تجزیه علیت هم چنین نشان داد که در شرایط تنش خشکی، بخش عمده همبستگی روز تا شروع گلدهی با عملکرد برگ خشک مربوط به اثر غیر مستقیم تعداد برگ در بوته می باشد. بطور کلی نتایج نشان می دهد که برای اصلاح عملکرد برگ خشک در شرایط بدون تنش می توان گزینش های غیرمستقیمی را از طریق روز تا شروع گلدهی، قطر ساقه و طول برگ انجام داد در حالیکه در شرایط تنش خشکی بایستی گزینش غیر مستقیم از طریق تعداد برگ در هر بوته و عرض برگ برای عملکرد برگ خشک انجام گیرد.
    کلیدواژگان: توتون، تجزیه علیت، همبستگی، تنش خشکی
  • محمود شور، علی تهرانی فر، سید حسین نعمتی، یحیی سلاح ورزی، علی مختاریان صفحه 159
    به منظور مطالعه اثرات سرمازدگی و یخبندان طولانی مدت در سال 1386 بر روی مهمترین ارقام انگور در شمال خراسان، دو آزمایش تحقیقی انجام گرفت. در آزمایش اول و با توجه به اینکه ارقام کلاهداری و کج انگور از عمده ترین و مرغوبترین ارقام منطقه جهت فرآوری، تازه خوری و صادرات می باشند، اثر سرمای طبیعی بر شاخه های یک، دو و چندساله این ارقام در دو شرایط اقلیمی مشهد و بجنورد و در آزمایش دوم، شاخه های یک، دو و چند ساله رقم کشمشی در سه شرایط آب و هوایی در مناطق گلمکان، قوچان و مشهد ارزیابی و به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با 5 تکرار به اجرا در آمد. صفات اندازه گیری شده عبارت بودند از: تشریح آناتومیک شاخه، رشد مجدد، نشت الکترولیت و میزان پرولین. نتایج آزمایش اول نشان داد که صفت نشت الکترولیت از سلول های گیاهی، اثرات اصلی و متقابل ژنوتیپ های مورد استفاده و سن شاخه های نمونه برداری شده در سطح 1% معنی دار بود. در بررسی اثر متقابل برای صفت فوق مشخص گردید که شاخه های یک و دو ساله رقم کلاهداری و شاخه های دو ساله رقم کج انگور دارای بالاترین میزان نشت الکترولیتی به ترتیب با مقادیر 8/90، 4/89 و 6/85 بودند. نتایج آزمایش دوم نیز نشان داد که اثر اصلی و متقابل سن شاخه ها و مکان نمونه برداری بر مقادیر صفت نشت الکترولیتی معنی دار میباشند. شاخه های چند ساله نمونه برداری شده از شهرستان مشهد با میانگین 6/65 کمترین نشت الکترولیتی را دارا بودند. همچنین این نتایج نشان داد که بین مکان های نمونه برداری و سن شاخه های مورد آزمایش و همچنین اثر متقابل آنها در هیچ یک از سطوح معنی داری اختلافی وجود ندارد، اما اثر مکان و سن شاخه ها بر مقادیر صفت محتوای پرولین معنی دار گردید.
    کلیدواژگان: انگور، پرولین، رشد مجدد، نشت الکترولیت و نمود ظاهری شاخه
  • مجتبی میرآخوری، فرزاد پاکنژاد، محمدرضا اردکانی، علیرضا پازکی، پریسا ناظری، محمد اسماعیل پور جهرمی صفحه 171
    به منظور بررسی اثر خشکی و متانول بر عملکرد دانه و مقدار پروتین و روغن دانه، سرعت، مدت و روند پر شدن دانه در سویا، آزمایشی بصورت فاکتوریل و درقالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در 3 تکرار در سال زراعی 1387 در مزرعه پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی کرج اجرا شد. فاکتور اول 6 سطح که یک تیمار شاهدM0 (بدون مصرف متانول) وتیمارهای M1، M2، M3، M4، M5 به ترتیب محلولهای 35،28،21،14،7 درصد حجمی و با 3 بار در فصل رشد با فواصل 12 روز یکبار بر روی قسمتهایی هوایی بوته های سویا محلول پاشی شدند. تنش کم آبی در 2 سطح 70% و40% تخلیه رطوبت قابل دسترس اعمال گردید. صفاتی نظیر عملکرد دانه، وزن هزار دانه، درصد روغن و پروتئین دانه و روند پر شدن مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بین اثر رژیمهای مختلف آبیاری بر، وزن هزار دانه، و عملکرد پروتئین در سطح احتمال 5% و بر عملکرد دانه، عملکرد روغن و درصد روغن و پروتئین تفاوت معنی داری در سطح احتمال 1% وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد که بین اثر محلول های مختلف بر عملکرد دانه، وزن هزار دانه، درصد و عملکرد پروتئین دانه و مدت پر شدن دانه تفاوت معنی داری در سطح 5% وجود دارد. مقایسه میانگین خصوصیات مورد بررسی نشان داد که سطوح M2، M3 بیشترین مقادیر این صفات را به دست دادند. نتایج همبستگی نشان داد که عملکرد دانه با در صد روغن و عملکرد پروتئین و روغن و وزن هزار دانه همبستگی مثبت و با سرعت پر شدن دانه همبستگی منفی دارد. اثر متقابل متانول و رژیم آبیاری معنی دار نشد.
    کلیدواژگان: تنش، متانول، پرشدن دانه، سرعت و مدت پر شدن دانه، پروتئین، روغن
  • احمد قانع، مصطفی صیاد رحیم صفحه 185
    هدف از این تحقیق بررسی تغییرات جمعیتی و گروه های شاخص فون بنتیک و نیز طبقه بندی کیفی آب رودخانه سبزکوه می باشد که تحت تاثیر مستقیم فعالیت چندین سایت پرورش قزل آلای رنگین کمان و تخلیه پساب های حاصله در مسیر مورد مطالعه بوده است. این بررسی به مدت یک سال از آغاز دوره پرورشی کارگاه ها در تیر ماه 1385، با انتخاب 7 ایستگاه که 4 مجتمع پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان را پوشش دادند، در یک مسافت 35 کیلومتری رودخانه سبزکوه واقع در استان چهارمحال و بختیاری انجام گردید. درشت بی مهره گان کفزی رودخانه به کمک یک دستگاه نمونه بردار سوربر به مساحت 1600 سانتیمتر مربع (40×40 سانتیمتر) جمع آوری و بررسی شد. در مدت بررسی کلا 34 گروه (خانواده و جنس) از درشت بی-مهره گان کفزی شناسایی شدند که لارو حشرات آبزی بیش از 70 درصد از آنها را تشکیل می دادند. مقادیر شاخص زیستی هیلسنهوف در ایستگاه های مطالعاتی بین 9/3 (ایستگاه 1) و 5/5 (ایستگاه های 4 و6) متغیر بوده است که بر اساس طبقه-بندی هیلسنهوف نشانگر کیفیت آبی به ترتیب «خیلی خوب» و «نسبتا خوب» می باشد. بر اساس ساختار جمعیت کفزیان و شاخص زیستی هیلسنهوف، کیفیت آب در ایستگاه های پایین دست خروجی مزارع نسبت به ایستگاه های بالادست و ورودی کیفیت پایین تری داشته اند.
    کلیدواژگان: سبزکوه، پساب، قزل آلا، درشت بی مهره گان کفزی، هیلسنهوف
|
  • K. Mostafavi, R. Mirzaei, M.R. Bihamta, M. Changizi, T. Babaei Page 99
    To study the genetics of drought tolerance in bread wheat, the bi-plot of diallel data was used. Parents (Alvand, Bezostaya, Navid, Roushan, Gaspard, Sardary and Shahriar) and their crosses (without reciprocal crosses) were studied in 2007 using a Randomized Complete Block (RCB) design with three replications under normal and stress conditions. Analysis of variances indicated significant differences among genotypes for all traits. The GGE bi-plot graphical as well as AMMI methods were used for evaluation of cultivar potential. Investigated traits were 1000 kernel weight, kernel weight per plant, spike weight, spike length, plant height, awn length, peduncle length and kernel number per spike. For 1000 kernel weight, Roushan cultivar was the best general combinator. Moreover, Navid and Shahriar cultivars were the best specific combinatory, so that Navid × Shahriar cross was the best hybrid and for all other traits, the Alvand × Sardary was the best hybrid. These results were confirmed by AMMI method. Alvand cultivar was the best tester for 1000 kernel weight. For kernel weight per plant, Roushan cultivar, for spike weight, spike length, plant height and kernel number per plant Gaspard cultivar and for awn length and peduncle length Sardary and Alvands cultivars had the highest general combining ability.
  • Z. Aslani, A. Hassani, M.H. Rasooli Sadagiyani, F. Sefidkon, M. Barin, S.A.Gheibi Page 109

    In order to study the effect of arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) under drought stress on some physiological characteristics (leaf temperature, chlorophyll index, compatible solute accumulation) of basil (Osmium basilicum L.), a pot experiment was conducted as a factorial trial based on randomized complete block design with four replications. Treatments included application of two mycorrhizal fungi (Glomus mosseae and Glomus intraradices) plus a control check (non-application) and three irrigation regimes (4, 8 and 12 days intervals). Results showed that drought stress had a significant effect on all evaluated parameters, so that reducing soil water content decreased chlorophyll index while increased accumulation of proline and total soluble sugars in leaves as well as leaf temperature. Moreover mycorrhiza colonization had significant effects on all evaluated parameters except proline. The highest and the lowest amount of leaf chlorophyll index and total soluble sugars in leaves were observed in inoculated plants with G. mosseae and control (non-application of mycorrhizal) treatments, respectively.

  • M. Sabet Teimouri, H.R. Khazaie, M. Nassiri Mahallati, A. Nezami Page 119
    To study the effect of salinity on seed yield and yield components, morphological characteristics and leaf chlorophyll content of sesame, a factorial experiment based on completely randomized design with three replications was conducted at research greenhouse of the Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad. Treatments comprised five salinity levels (2.4, 4.4, 6.4, 8.4 and 10.4 dSm-1) and four sesame genotypes, including Giroft, Dezful, Moghan and Borazjan. Results showed that salinity had a significant effect on morphological characteristics and leaf chlorophyll content. The morphological characteristics also showed significant differences between sesame genotypes. The effect of salinity stress on plant height, total dry weight, root dry weight, root dry weight to shoot dry weight ratio and yield components was significant and decreased with increasing salinity levels. The lowest seed yield per plant was observed at salinity level of 10.4 dSm-1. ¬¬Chlorophyll content was increased with increasing salinity levels up to 6.4 dSm-1 and decreased at the highest salinity level. Nevertheless, the leaf chlorophyll content and its corresponding chlorophyll meter number were reduced by increasing plant age. Results showed that at high salt concentrations, root/shoot dry weight ratio of Moghan was higher than other genotypes. The rate of increase in chlorophyll meter number of Moghan was much higher than in other genotypes at high salinity levels and this genotype showed the lowest variation in seed weight per plant and yield components by increasing salinity. So, It seems that amongst studied genotypes, Moghan can be evaluated as a resistant one in the field experiments.
  • A. Akhyani, H. Rezaie, M. Froumadi Page 131
    In a field experiment, the growth responses of 7 winter rapeseed varieties to three levels of salinity induced by 1.9, 7 and 12 dS m-1 were investigated using a split plot experiment based on a randomized complete block design with three replications. Salinity was the main plot and varieties were sub plots. The tolerant cultivar(s) was introduced after data analysis based on seed yield and yield components measurement, studying the nutrient uptake pattern and the selective choosing ability of potassium against sodium (K/Na). The results of data analysis indicated that the effect of salt stress on all studied traits were significant (p<0.01) in all varieties, but the interaction between salinity and variety was just significant in relative yield (p<0.05). Increasing salinity reduced total dry matter, seed yield, K uptake, K/Na ratio and plant height, while it increased Na concentration. The varieties were accordingly ranked into different groups. The varieties SLM046 and Modena were classified as saline tolerant group, and okapi and Reg&cob as saline sensitive group, and Talaye, Licord and opera as moderately tolerant.
  • Seyed, V. Eslami, M. Shaafe Page 139
    Seed position on mother plant can affect seed size, color and its germination in several plant species. In order to study the effect of seed position in spike on salinity resistance of barley, a factorial experiment based on RCBD was conducted with two factors including seed position (top, middle and bottom of the spike) and salinity (0, 10, 20, 40, 80, 160, 320 and 640 mM NaCl). Results showed that the interaction between seed position and salinity effects on germination percentage was significant and seeds of the middle of the spike, which were larger than others, had the highest germination at all salinity levels. The estimations of the three-parameter logistic model also showed that the middle seeds had greater salinity tolerance compared to the seeds from the top and bottom of the spike. Increasing salinity significantly delayed seed germination and reduced root and shoot growth, while seed position did not affect these parameters. Concerning to the higher germination percentage of seeds in the middle of the spike (large seeds) under salinity stress, they can be employed for increasing emergence percentage in saline soils.
  • S.M.Sadeghi, F. Javid Page 149
    In order to study the relationship between dry leaf yield and some important characteristics of tobacco under drought stress and optimal conditions, 15 hybrid of tobacco, including 10 Iranian hybrids and 5 introduced hybrids from other countries were evaluated in two separate experiments (drought stress and normal) in a randomized complete block design with three replications, at the Research Center of Rasht, Iran, during 2008-2009. Results showed that under normal condition, there was positive and significant correlation between dry leaf yield and days to start flowering, flowering period, stem diameter and leaf area index, but dry leaf yield had negative and significant correlation with stem height. Under drought conditions, there was positive and significant correlation between green leaf yield and days to start flowering, leaf width and leaf area index, while there was no significant correlation between dry leaf yield and other traits. Path analysis of the correlation between dry leaf yield (as dependent variable) and other traits (as independent variables) showed that under non-stress conditions, days to start flowering, leaf length and stem diameter had direct effects on dry leaf yield, while under drought conditions, number of leaf, leaf width and days to start flowering had direct and positive effects. On drought stress conditions, the correlation between days to start flowering and green leaf yield was resulted from indirect effect of number of leaves per plant. To select for tobacco high quality leaves, we can select the best plants indirectly by using of days to start flowering, stem diameter and leaf length under normal water conditions and the number of leaves and leaf width under drought stress conditions.
  • M. Shoor, A. Tehranifar, S.H. Nematy, Y. Salahvarzy, A. Mokhtarian, M. Rahmaty Page 159
    To study the long-term effect of chilling and freezing on most important grape cultivars in north of Khorasan, two analytical experiments were carried out during 2008. In the first experiment, as Kolahdari and Kaje-Angoor were the most important and qualitative cultivars in the region for processing, fresh consuming and export, effect of natural frost on one- year, two- year and perennial branches of these cultivars in two climate conditions of Mashhad and Bojnord were evaluated. In the second experiment, one-year, two-year and perennial branches of Keshmeshi cultivar in three climate conditions of Golmakan, Qochan and Mashhad were evaluated. Factorial experiments based on completely randomized design with five replicates were used for both experiments. The traits that measured were: anatomical description of branch, re-growth, electrolyte leakage and proline content. Results from the first experiment showed that the main effect and interaction effects of genotypes and age of branches on electrolyte leakage from plant cells were significant (P≤1%). One-year and two-year branches of Kolahdari cultivar and two-year branches of Kaje-Angoor cultivar had the highest electrolyte leakage with 90.8, 89.4 and 85.6 respectively. Results of the second experiment also showed that, the main and interaction effects of branches age and sampling area on electrolyte leakage were significant. The Perennial branches from Mashhad area with mean of 65.6 had the lowest electrolyte leakage. These results also showed that there are no significant difference at all significant levels between sampling areas and branches age and interaction effects of these factors. However the effect of area and branches age on proline content was significant.
  • M. Mirakhori, F. Paknejad, M.R. Ardakani, A.Pazoki, P.Nazeri Page 171
    In order to evaluate effects of and methanol application on grain yield, oil and protein contents, rate and length of grain filling process of soybean under drought stress, a factorial experiment was done at Research Field of Faculty of Agriculture and Natural Resources, Islamic Azad University-Karaj Branch, Karaj, Iran, during 2008, based on a randomized complete block design with three replications. The first factor was consisted of different levels of methanol equal to 0 (control), 7, 14, 21, 28 and 35 volumetric percentage (v/v), which were used as foliar applications at three times during growth season of soybean, with 15 days intervals. The second factor was water stress conditions in two levels, based on depletion of 40 and 70% of available soil moisture. Some traits such as grain yield, 1000 grains weight, grain protein and oil contents and time of filling process were measured. Results show that there was a significant difference in grain yield, 1000 grains weight, seed yield and protein and oil content among different irrigation regimes in 5% probabilities level. There was a different effect (p>0.05) of applying methanol solutions on grain yield, 100 grains weight, seed yield, protein content and length of grain filling, with the highest values were obtained with applying 14% and 21% methanol solutions. The grain yield had positive correlations with oil and protein yields and 1000 grains weight, and a negative correlation the rate of grain filling. Interactions of methanol and irrigation regime on traits were not significant.
  • A. Ghane, M. Sayyadrahim Page 185
    The aim of this research was to investigate changes in communities and the indicator groups of benthic macroinvertebrates as well as classification of water quality of Sabz-kuh River, Charmahal province, which had been impacted by a few rainbow trout farm effluents in the studied area. The study was carried out from the start of the 2005 cultivation period in July and took one year. Along a 35 kilometers distance 7 sampling site were selected covering the inlet and outlet of the four large existing rainbow trout farms. Macroinvertebrates were monthly collected using a 1600cm2 (40×40 cm) Surber sampler at each station. During the study 34 Benthc macroinvertebrates taxa were identified of which the aquatic insect's larvae constitute more than 70%. Hilsenhoff family level biotic index in the studied stations varied from 3.9 (station 1, most upstream) and 5.5 (in station 4 and 6, receiving either the farms and urban effluents) suggesting "Very Good" and "Fair" water quality, respectively, according to Hilsenhoff water quality classification. Based on macroinvertebrates community structures and Hilsenhoff biotic index, the water quality in the stations downstream the effluents had lower water quality than the upstream ones.