فهرست مطالب

زمین شناسی محیط زیست - پیاپی 20 (پاییز 1391)

نشریه زمین شناسی محیط زیست
پیاپی 20 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد نخعی، حمیدرضا ناصری، وهاب امیری صفحه 1
    امروزه آلودگی ناشی از محله ای دفن زباله به عنوان یکی از تهدیدهای جدی محیط زیست و از جمله منابع آب زیرزمینی تلقی میشود. در مطالعه حاضر، محل دفن زباله های رشت به عنوان یکی از منابع ایجاد آلودگی در مناطق شمالی کشور مورد ارزیابی قرار گرفته است. این منطقه تنها محل دفن پسماندهای شهر رشت واقع در منطقه سراوان می باشد که در فاصله 20کیلومتری جنوب شهر رشت و در ارتفاع 200متری واقع شده است. به منظور تعیین خصوصیات ساختاری منطقه مورد مطالعه از نقشه های زمین شناسی موجود و اطلاعات بدست آمده از 4سونداژ ژئوالکتریکی صورت گرفته در اطراف محل دفن زباله ها استفاده شد. بررسی رسوب شناسی منطقه مورد مطالعه نیز با بهره گیری از 4نمونه رسوب برداشت شده از محل هر سونداژ و تحلیل دانه بندی آنها صورت گرفت. نتایج نشان میدهد که ضخامت رسوبات سطحی و عمق سنگ کف بسیار کم است. در این مطالعه از نرم افزار Visual HELPبرای تعیین نرخ تولید شیرابه استفاده شد. تحلیل عملکرد هیدرولوژیکی محل دفن زباله های رشت در دو بازه زمانی 15و 50ساله و با توجه به اطلاعات جوی ایستگاه رشت به عنوان نزدیکترین ایستگاه سینوپتیکی به محل دفن زباله ها و خصوصیات ساختاری این محل دنبال شد. بر اساس ملاحظات اعمال شده، میزان تولید شیرابه از کف محل دفن زباله ها و نشت از آن معادل 0/69متر بر سال تعیین شد.
    کلیدواژگان: رشت، سونداژ ژئوالکتریکی، تحلیل هیدرولوژیکی، نرخ تولید شیرابه
  • محمد پوستی، محمد یزدی، شازدی صفری صفحه 17
    تولید سیمان در کشور روز به روز در حال افزایش می باشد. ضرورت کنترل سیمان های تولیدی به جهت استاندارد بودن، بر کسی پوشیده نیست. در حال حاضر از ترکیب ماسه های سیلیسی وارداتی از کشور آلمان و سیمان تولیدی، بتن تهیه شده و آزمایش های مقاومت فشاری و خمشی روی آن انجام و با مقاومت استاندارد بتن مقایسه و مورد قبول و یا رد قرار می گیرد. با توجه به و جود اندیس های سیلیس در چند ناحیه استان هرمزگان (منطقه حاجی آباد) نمونه های لازم (5نمونه) از رخنمونهای مختلف سیلیس تهیه شده است. نمونه های مذکور مورد تجزیه شیمیایی قرار گرفته و میزان سیلیس و عناصر دیگر تعیین گردید. هم چنین به منظور شناسایی کانی ها و تعیین میزان شکستگی و...، از نمونه های اولیه مقاطع نازک تهیه و مورد مطالعه میکروسکپی قرار گرفت. سپس نمونه مناسب با توجه به مطالعات اولیه انتخاب شد. این نمونه ها خرد شده و سپس دانه بندی گردید. از سه نمونه ماسه سیلیسی داخلی و نیز ماسه استاندارد آلمانی قالب گیری شده و بر اساس دستورالعمل استاندارد انتخابی، مقاومت فشاری و خمشی بتن های تهیه شده، اندازه گیری شد. براساس مقایسه میزان مقاومت فشاری و خمشی بتن های تهیه شده با سیلیس های داخلی با میزان مقاومت فشاری و خمشی بتن تهیه شده با ماسه استاندارد (آلمانی) و نیزمقایسه با دیگر مشخصات ظاهری و فیزیکی نمونه استاندارد، نمونه مناسب تر انتخاب و پیشنهاد گردید.
    کلیدواژگان: ماسه سیلیسی استاندارد آلمانی، حاجی آباد
  • وحید خسروی، سیده فلور مظهر، مهسا صدیقی صفحه 27
    در این مطالعه به بررسی فرآیند جذب یون های Cuو Mnموجود در پساب معدن مس سرچشمه با استفاده از گونه مخمری ساکارومایسس در سیستم فلاسک غوطه ور (ناپیوسته) پرداخته شد. با تغییر شرایط و عوامل موثر در جذب از قبیل pHپساب، مدت زمان تماس جاذب و پساب، مقدار جاذب و دما، بهینه سازی انجام گردیده و بهترین مقادیر این عوامل برای رسیدن به میزان جذب حداکثر به دست آمد. بر این اساس pH=6به عنوان بهترین pHتعیین گردید. پس از 120دقیقه از آغاز عملیات سیستم به حالت تعادل رسیده و دیگر جذبی صورت نگرفت. داده های جذبی برای Cuو Mnبرازش نسبتا خوبی با ایزوترم جذبی فرندلیش داشت در حالی که برازش آن ها با مدل جذبی لانگمور خوب نبود. همچنین با افزایش دما میزان جذب افزایش یافت که این موضوع بر گرماگیر بودن واکنش دلالت می کرد.
    کلیدواژگان: جذب بیولوژیک، مخمر، ساکارومایسس، یون های مس و منگنز
  • آرش ابراهیم آبادی صفحه 37
    ماشین های بازویی حفر تونل (رود هدرها) از آن دسته از ماشین هایی می باشند که قابلیت و انعطاف پذیری بی نظیری در حفاری مکانیکی تشکیلات سنگی نرم تا مقاومت متوسط را دارا می باشند، از این رو به طور گسترده در معدن کاری زیرزمینی و تونل سازی مورد استفاده قرار می گیرند. ارزیابی و پیش بینی عملکرد رود هدرها عاملی بسیار مهم در کاربرد موفقیت آمیز آنها محسوب می شود. هدف اصلی این تحقیق، ارائه مدلی برای پیش بینی عملکرد ماشین های رودهدر بر اساس انرژی ویژه (کار انجام شده برای حفاری واحد حجم سنگ) و زاویه آلفا (زاویه بین امتداد تونل و صفحات ناپیوستگی ها) می باشد. برای این منظور طی ارزیابی دقیق عملکرد رود هدرها و برداشت های میدانی و عملیاتی مستمر در تونل های اصلی و گالری های دسترسی معدن زغالسنگ پروده طبس، یک بانک اطلاعاتی جامع با قابلیت اعتماد بالا از عملکرد رود هدرها و خصوصیات ژئومکانیکی تشکیلات سنگی مورد حفاری تهیه شد و مورد تحلیل و بررسی دقیق قرار گرفت. نتایج تحلیل ها نهایتا منجر به ارائه مدل های پیش بینی عملکرد رودهدرها بر اساس انرژی ویژه (SE) و زاویه آلفا (∝) گردید. نتایج نشان داد که ارتباط بسیار خوبی بین نرخ حفاری آنی رودهدر (ICR) و (SE) با ضریب تعیین (R2=0.91) وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل ها نشان داد که رابطه خوبی نیز بین نرخ حفاری آنی رود هدر (ICR) و زاویه آلفا (∝) با ضریب تعیین (R2=0.96) وجود دارد. نتایج حاصله از تحقیق نشان داد که این سری جدید معادلات را می توان به طور موفقیت آمیزی برای پیش بینی عملکرد رودهدرها در معادن زغالسنگ به کار برد.
    کلیدواژگان: عملکرد، انرژی ویژه، زاویه آلفا، معدن زغال سنگ طبس
  • علیرضا حداد پور، راضیه محمدی، هادی گلزار صفحه 49
    کانسار سرب هزارآباد در 5کیلومتری جنوب خاوری شهرستان آشتیان در استان مرکزی قرارگرفته است و از نظرتقسیمات زمین ساختی ایران، در کمربند ماگمایی ارومیه- دختر قرارگرفته است. واحدهای سنگی موجود در منطقه شامل آهک پلاژیک لیتیک توف سبز، لیتیک توف خاکستری روشن تا متمایل به سبز همراه سنگ آهک ماسهای، مارن قرمز تا سبز کم رنگ، کنگلومرا سنگ آهک، کریستال لیتیک توف خاکستری تیره، گدازه های آندزیتی و مارن سبز، گلسنگ، شیل و سنگ آهک میباشد. سنگ میزبان کانی سازی توف ها و آندزیت های ائوسن هستند. مشاهدات صحرائی و سنگ نگاری و کانه شناسی نشانه داد که کانه زایی در منطقه غالبا از نوع پرکننده شکستگی ها وفضاهای خالی است. علاوه بر آن، کانه زایی گاهی به صورت برش و افشان در متن سنگ نیز دیده می شود که گسترش کمتری دارند. کانه زایی در محدوده کانسار در امتداد گسل ها صورت گرفته است به طوری که چهار رگه کانه دار با روند خاوری- باختری را می توان مشخص کرد. گسل های کنترل کننده کانه زایی خود به وسیله گسل هایی با روند شمال شرقی- جنوب غربی که در امتداد آبراهه ها وجود دارند جابجا شده اند. به لحاظ کانی شناسی، کانه اصلی منطقه گالن، سروزیت و اسفالریت است که در محل گسل ها با باریت قابل مشاهده است. در این پژوهش علاوه بر مطالعات صحرائی، پتروگرافی، به منظور مطالعات ژئوشیمیائی 40نمونه سنگی از محل رگه ها، ترانشه ها و تونل حفاری و سنگ میزبان برداشت شد. این نمونه ها به روش ICP-MSبرای عناصری مثل Pb، Zn، Ag، As، Cd، Co، Cr، Cu،Mo، Niتجزیه شدند. پردازش داده های ژئوشیمیائی آنومالی قوی برای Pb، Znو آنومالی قابل توجه برای عناصر Cu،Ag، As، Moنشان می دهد. براساس نتایج تجزیه ها متوسط غلظت Pbحدود ppm 34525متوسط غلظت Znحدود ppm 6108می باشد. مقادیر ناهنجاری Moنیز در بعضی از نمونه ها بالا است و بیشینه مقدار آن در یکی از نمونه ها تا 1182گرم در تن است. نمودارهای همبستگی نشان می دهد که بین عناصر Pbو Agو عناصر Agو Asهمبستگی قوی وجود دارد که نشان دهنده آن است که گالن کانی میزبان این عناصر می باشد.
    کلیدواژگان: ژئوشیمی، کانی سازی، سرب و روی، آشتیان، ایران مرکزی
  • مریم پیروی، محمدرضا کمالی، حسین رحیم پور بناب صفحه 65
    سازند کنگان به سن تریاس زیرین، مهمترین سنگ مخزن هیدروکربنی در جنوب باختری ایران و خلیج فارس بوده که در گروه دهرم جای دارد. مطالعات پتروگرافی مغزه و خرده های حاصل از حفاری این سازند در میدان کیش واقع در خلیج فارس حاکی از آن است که سازند کنگان از چهارده رخساره میکروسکوپی تشکیل شده که در کمربندهای رخسارهای پهنه کشندی، تالاب پشت سد و سد االیتی نهشته شده اند. مجموعه رخساره ها و کمربندهای رخسارهای نشاندهنده رسوب گذاری در بخش داخلی یک پلاتفرم کربناته از نوع رمپ هوموکلینال است. تغییرات عمودی رخساره ها و بررسی لاگ های ژئوفیزیکی به ویژه لاگ گاما نشان دهنده سه سکانس رسوبی رده سوم است. مرز بین سکانس ها ناپیوستگی نوع دو است. هر سکانس از دسته رخسارهای (TSTدر برگیرنده رخساره های تالاب پشت سد و پهنه کشندی) و (HSTدربردارنده رخساره های سدی) ساخته شده است.
    کلیدواژگان: سازندکنگان، پهنه کشندی، تالاب پشت سد، سد، رمپ کم شیب
  • مجید الطافی دادگر، حسین محمدزاده، روح الامین بهرامی صفحه 75
    ارزیابی صحیح متغیرهای هیدرولیکی آبخوان (T،K) جهت مدیریت منابع آبهای زیرزمینی و ارائه راه کارهای مدیریتی مناسب امری ضروری است. رایج ترین و مفید ترین روش در تعیین پارامترهای هیدرولیکی آبخوان، انجام آزمایش پمپاژ بر روی چاه های آب است. اما این روش نه تنها نیازمند شرایط لازم است بلکه دارای محدودیتهایی نظیر صرف وقت و هزینه های نسبتا بالا است. تلفیق نتایج حاصل از داده های ژئوالکتریکی با نتایج حاصل از تفسیر داده های صحرایی اندازه گیری شده، اندکی از هزینه ها را کاهش می دهد. در این تحقیق تعداد 66سونداژ قائم الکتریکی به روش مقاومت ویژه با آرایه شلومبرژه در دشت بجنورد برداشت شده است که از این تعداد، 26سونداژ جهت تعیین پارامترهای هیدرولیکی آبخوان انتخاب شده است. داده های صحرایی به کمک نرم افزار، IPIپردازش و تصحیح و با در نظر گرفتن ستون چینه شناسی چاه ها، مقاومت واقعی و ضخامت لایه های زیر سطحی تعیین گردید. با استفاده از اطلاعات سونداژهایی که در مجاورت چاه های آزمایش پمپاژ قرار داشتند و مقاومت آب اندازه گیری شده در این چاه ها، مقاومت عرضی اصلاح شد و سپس قابلیت انتقال محاسبه گردیده (T =0 /503 × R''T -143/6) که با قابلیت انتقال حاصل از آزمایش پمپاژ انطباق قابل قبولی دارد. همچنین با محاسبه فاکتور سازند از روی کیفیت آبها، مقدار متغیر هدایت هیدرولیکی (K=0/02×F3/292) برای سایر نقاط دشت تعیین و نقشه هم هدایت هیدرولیکی و نقشه هم قابلیت انتقال دشت بجنورد با استفاده از ArcGISترسیم شده است.
    کلیدواژگان: متغیرهای هیدرولیکی، تخمین، سونداژ الکتریکی، فاکتور سازند
  • فرزانه قدرتی، محمد منشوری، مجتبی صیادی، محمود سالاری صفحه 87
    در چند ماه اخیر افت شدیدی در دبی چاه های آب شرب تعدادی از روستاهای شهرستان دماوند رخ داده که سبب تغییرات شدید کمی و کیفی در منابع آب شرب این چاه ها شده است. این پژوهش سعی بر آن دارد به بررسی تغییرات کیفی احتمالی در این منابع بپردازد و علاوه بر آن نقش متقابل وضعیت کیفی را در این تقلیل کمی مورد ارزیابی قرار دهد. طبق مطالعات انجام یافته، کاهش کمی چاه های آب روستاهای منطقه را میتوان به دو عامل نسبت داد: -1عامل تکتونیکی و زمین شناسی منطقه و -2عامل شیمیایی. با توجه به مطالعات زمین شناسی و تکتونیکی، مشخص شد عامل تکتونیکی در کاهش دبی آب و کیفیت آن بی تاثیر بوده، زیرا تکتونیک پدیده ای است که به صورت خطی عمل میکند در صورتیکه این اتفاق به صورت نقطه ای رخ داده است. بنابراین احتمال ارتباط تغییرات کیفی آب با عوامل و شرایط شیمیایی بیشتر است. در نهایت، براساس بررسی های فیزیکی و شیمیایی نمونه های آب و رسوب و محاسبه اندیس های لانژلیه و ریزنار از یک سو و بررسی سازندهای زمین شناسی به ویژه توالی های رسوبی در شمال منطقه، به ترتیب با فراوانی رخسارهای شیلی، رسی، کربناته و دولومیت از سویی دیگر، میتوان گفت، آب چاه های مطالعاتی در زمره رسوبگذار جای دارند. لذا پیشنهاد می شود ضمن توجه به شرایط هیدروشیمیایی آب های زیرزمینی پهنه مطالعاتی و پایش دائمی آب زیرزمینی و انجام ویدئومتری چاه ها، دبی سنجی دائمی نسبت به شناسایی رسوبات لوله جدار، انجام شود. همچنین، به کارگیری روش هایی چون واترجت، اولتراسوند، اسیدشویی و ایرشوک مغناطیسی موجب انحلال رسوبات تشکیل شده در اطراف لوله جدار چاه ها می شود.
    کلیدواژگان: دماوند، تغییرات کیفی، رسوبگذاری، اندیس های لانژلیه و ریزنار
|
  • Mohammad Nakhaei, Hamid Reza Nassery, Vahab Amiri Page 1
    Nowadays, the pollution generated from municipal waste disposal sites is considered as one of the serious threats for environment and underground water resources. In the present study, Rasht Landfill is assessed as one of the contamination sources in the northern part of Iran. Located in Saravan region, the Landfill is the only land disposal site located in 20 kilometers south of Rasht and is situated at altitude of 200 meters from sea level. In order to determine the structural characteristics, the geological maps of the study area and data from 4 geo electrical sounding around the landfill site been used. Using 4 samples of sediments from places where the geo electrical sounding was implemented, the sedimentological analysis was carried out by graining these samples. The results indicate that the sediment thickness and depth of bed rock surface is very low. In this study, Visual HELP software was used to determine the leachate generation rate. The hydrological evaluation of Rasht Landfill performance followed for two periods of 15 and 50 years, regarding the climate information of Rasht station as the nearest synoptic station to waste disposal site and structural features of this site. Based on the considerations, the amount of leachate generation and leaking from the Landfill determined equal to 0.6 m per year.
    Keywords: Rasht, Geoelectrical sounding, Hydrological evaluation, Rate of leachate production
  • Mohammad Poosti, Mohammad Yazdi, Shazdi Safari Page 17
    Cement production in our country is increasing day by day. Cements control of production to be standard, not hidden from anyone. Now the combination of silica sand imported from Germany and cement production, concrete preparatio and compressive strength and flexural tests conducted on concrete compared with the standard resistance and will be acceptance or rejection. Due to the existing index of silica has been prepared in several region of Hormozgan (region Hajiabad) necessary samples (5 samples) of various outcrops of silica. The sample is placed on chemical analysis of silica and other elements were determined. Also, in order to identify minerals and to determine fracture and …, initial sample preparation and thin sections were studied microscopically. The sample was selected according to preliminary studies. These samples were crushed and then grain classification. Three samples of silica sand inside and The German standard sand molded and the standard procedure of choice, Compressive and flexural strength of concrete produced, was measured. Comparison of the concrete compressive strength and flexural provided with The silica interventions The amount of compressive strength and Made of concrete flexural With standard sand (German) and Nyzmqays.h other profile appearance and Standard of physical, the sample More appropriate was selected and suggested.
    Keywords: Silica sand German Standards, Haji Abad
  • Vahid Khosravi, Seyyedeh Felor Mazhar, Mahsa Seddighi Page 27
    In this study, biosorption of Cu and Mn ions from Sarcheshme copper mine wastewater by locally available yeast, Saccharomyces Sp., was investigated in batch mode. Optimum amounts for various parameters such as contact time, pH, initial ion concentration, biosorbent dosage and temperature were determined. Optimum pH was determined to be 6. Equilibrium was achieved after 120 minutes and no uptake occurred after that. The experimental sorption data was fitted well to the Freundlich adsorption model but there was not acceptable fitness between Langmuir model and experimental data. Also metal ion uptake was increased as the temperature increased showing that this experiment was an endothermic process
    Keywords: Biosorptoin, yeast, Saccharomyces sp., Cu, Mn ions
  • Arash Ebrahimabadi Page 37
    Road headers offer a unique capability and flexibility for the excavation of soft to medium strength rock formations, hence; are extensively used in underground mining and tunneling operations. A critical issue in successful road header application is the ability to evaluate and predict the machine performance. The main objective of this research study is to investigate the cutting performance of road headers in coal measure rocks by paying special attention to the influence of discontinuity orientation (alpha angle) and the specific energy. With this respect, a database was established from detailed field data including the measured instantaneous cutting rates (ICR) and geomechanical parameters of the coal measure rocks for each cutting condition through the tunnels in Tabas coal mine project. The database was then analyzed by utilizing the statistical method in order to yield new predictive models. The influence of alpha angle (the angle between tunnel axis and the planes of weakness) on road header performance was investigated and the correlation between them was found to be good (R²=0.96). The analysis of the specific energy also showed that there is a relatively good relation (R²=0.91) between this parameter and ICR. Finally, the new predictive models for ICR (with respect to alpha angle and specific energy) showed to have highly correlated relationships within the limits of measured values and hence may successfully be used to evaluate the performance of medium-duty road headers in coal measure rocks.
    Keywords: Specific energy, Alpha angle, Tabas coal mine
  • Alireza Haddadpour, Raziyeh Mohammadi, Haddi Golzar Page 49
    Hezarabad area is located 5 km at south east of Ashtian, Markazi Province. Structurally, the area is located in the Urmia-Dokhtar magmatic belt of Iran. The basement rocks of the area are pelagic limestone, lithic tuffs, and limestone to sandy limestone, marl, conglomerate, andesite lava and shale. Andesitic and tuff are the main host rock of mineralization. The mineralization mostly is vein types in four trends which follow NE-SW trend of local faults. The mineralization can be seen also as disseminated, breccia to fills fractures and pore-spaces types. The most important ore minerals are galena, cerosite and sphalerite. The galena is associated mostly barite in local faults. The second important mineral is sphalerite which can be seen mostly intunnels. 40 samples were analyzed by Inductive Coupled Plasma Mass Spectrometry (ICP-MS) for Pb, Zn, Ag, As, Cd, Co, Cr, Cu, Mo, Ni. The data processing indicates high anomaly for Zn and Pb and relatively anomaly for Cu, Ag, As, Mo. The average value of Pb is 34525 ppm and average value of Zn is 6108 ppm. The Mo content is reach up to 1182 ppm. According to correlation diagrams, there is a high correlation between Pb and Ag and also Ag and As. It shows that the galena is the main host of these elements.
    Keywords: Geochemistry, Mineralization, Pb, Zn, Ashtian, Central Iran
  • Maryam Peyravi, Mohammad Reza Kamali, Hossain Rahimpour, Bonab Page 65
    The Kangan Formation (Lower Triassic) is one of the most important petroleum reservoirs in SW Iran and Persian Gulf that belong to the Dehram Group. Facies analysis from core and cuttings of this formation in theKish Field led to the recognition of 14 facies, indicating deposition in tidal flat, lagoon and oolithic barrier facies belts. Facies types and their facies belts reveal deposition in the inner part of a homoclinal ramp platform. Vertical variations of microfacies and well log analysis especially Gamma Ray log demonstrate that the Kangan Formation consists of three third order depositional sequences. Each sequences consisting of transgressive systems tract (lagoonal and tidal flat facies) and highstand systems tracts (barrier/ shoal facies) which are bounded by a type 2 unconformity.
  • Majid Altafi Dadgar, Hossein Mohammadzade, Rouh Al Amin Bahrami Page 75
    Assessment of aquifer hydraulic parameters (K, T) is very important in groundwater resource management and appropriate decision making. Analysis of pumping test data is the most common and useful method to evaluate aquifer hydraulic parameters. However, this method requires specific condition to do and it is a time consuming process with relatively high costs. Combination of geo electrical data with hydrogeological measurements will decrease the costs somehow. In this study, 66 vertical electrical soundings (VES) withSchlumberger array were performed in Bojnourd plain and 26 of them were selected to determine the aquifer hydraulic parameters. The real resistance and the thickness of subsurface layers were determined by processing the field data using IPI software and with respect to well logs. Using sounding data, which were performed inthe vicinity of pumping test wells, and measured water resistivity data for these wells, the corrected transverse resistance and then transmissivites were calculated, which has acceptable correlation with obtained transmissivites from pumping test analysis(T = 0.503 × R_T^′ − 143.6). In addition, the hydraulic conductivities were determined using formation factor obtained from water quality data (K = 0.02 × F^3.292). Finaly, both iso K and iso-T maps for Bojnourd plain were illustrated using ArcGIS.
    Keywords: Hydraulic parameters, Estimation, Electrical sounding, Formation factor
  • Farzaneh Ghodrati, Mohammad Manshouri, Mojtaba Syyadi, Mahmoud Salari Page 87
    An intensive decrease has been occurred in discharge of drinking waters in some of villages of Damavand city which caused dramatical changes in quality and quantity drinking water of these wells. This research tries to study probable qualitative changes in these resources, as well as evaluating role of qualitative condition of water in reduction of its quantity. According to the conducted studies, reduction in quantity of wells of the villages can be attributed to two reasons: 1. Tectonic factors and geology of the region; 2. Chemical factor. Geological and tectonic studies revealed that tectonic factors had no effect on reduced discharge and quality, because tectonic functions linearly, while this was a point event. Therefore, it is more likely that there is arelation between changes in quality and chemical factors and conditions. Finally, based on physical and chemical analysis of water samples and calculation of Langelier’s index and Rayzanar’s index on one hand, and study of geological formations, especially sequences of sediments in north of the region, with most frequent facies being chile followed by carbonated, dolomite facies, on the other hand. it can be said that water of studied wells make sediments. Therefore, study of hydrochemical conditions of groundwater of the studied zone, persistent monitoring of ground water, videometery of wells, persistent discharge measurement, and identification of sediment of pipe wall are recommended. Also, application of proper methods such as waterjet, ultrasound, acid pickling, and magnetic air shock (separately, or in hybrid manner) results in dissolution of sediments formed on the wall of well.
    Keywords: Damavand, qualitative changes, sedimentation, Langelier's index, Rayzanar's index