فهرست مطالب

زمین شناسی محیط زیست - پیاپی 40 (پاییز 1396)

نشریه زمین شناسی محیط زیست
پیاپی 40 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/08/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فرزین صیاد قربانی شیرین*، صفورا علیدوست ندامانی صفحات 1-10
    منابع آبهای سطحی به ویژه رودخانه ها از دیرباز جهت کشاورزی و زراعت مورد استفاده انسان قرار داشتند.امروزه به دلیل مکانیزه شدن فرآیند کشت و زراعت ، گسترش مراکر کشت و صنعت،استفاده بی رویه از سموم و آفت کش ها به همراه گسترش مراکز صنعتی و واحد های تولیدی پیرامون حریم رودخانه ها میزان آلودگی و بارمیکروبی آنها گسترش چشمگیری داشته است.محدودیت منابع آبی زیر زمینی و نیاز روزافزون به منابع آبی به ویژه منابع سطحی آب ، نیاز به پایش و سیستم های کنترلی به روز شده به همراه انجام دوره ای نمونه برداری و آنالیز جهت بررسی تغییرات فیزیکی ، شیمیایی و بیولوژیکی منابع آبی و کنترل بار میکروبی متمرکز و حامل را در رودخانه ها بیش از پیش کرده است.در این تحقیق اقدام به بررسی میزان تمرکز دو باکتری اشرشیاکلی و کلیفرم که شاخص های آلودگی آب به فاضلاب های انسانی می باشند در رودخانه ناورود که یکی از بزرگترین و پرآب ترین رودخانه های حوضه جنوب غربی دریای خزر می باشد و از میان شهر اسالم می گذرد کرده ایم.بدین منظور تعداد 6 ایستگاه نمونه برداری، ((از هر 3 بخش شهرستان تعداد 2 ایستگاه)) به طول کلی 15 کیلومتر در فواصل روستای ورگه دره ،خرجگیل و بخش اسالم انتخاب و نمونه برداری از آنها در دو فصل بهار و تابستان سال 1396 بصورت یک نمونه در هر ماه صورت پذیرفت.یافته ها حاکی از فزونی بار میکروبی رودخانه در فصل بهار و کاهش آن در فصل تابستان می باشد.همچنین با مقایسه نتایج آنالیز با استانداردهای جهانی مشخص شد آب رودخانه ناورود دارای بار میکروبی کمتر از حد استاندارد جهانی بوده و جهت استفاده در مواردی غیر از شرب مستقیم و تصفیه نشده بلامانع می باشد.
    کلیدواژگان: ناورود، شاخص زیستی، باکتری E، Coli، باکتری Coliform، آلودگی آب
  • سلمان سوری*، سیامک بهاروند، وهاب امیری صفحات 11-26
    آب زیرزمینی یکی از منابع مهم تامین آب شیرین مورد نیاز انسان است. از آنجا که منابع آب سطحی در بسیاری از مناطق کشور محدود است، آب های زیرزمینی به عنوان مناسب ترین منبع در دسترس، جهت تامین آب مورد نیاز این مناطق به حساب می آید. امروزه استفاده از سنجش از دور (RS) و سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) تبدیل به یکی از ابزارهای قدرتمند و مقرون به صرفه جهت شناسایی و اکتشاف منابع آب زیرزمینی قابل دسترس شده است. این تحقیق با هدف مشخص کردن مناطق با پتانسیل بالای آب زیرزمینی در دشت رومشگان با استفاده از روش سلسله مراتبی فازی، سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی انجام گردیده است. بدین منظور با توجه به اطلاعات و داده های زمین شناسی، هیدرولوژی، ساختاری، توپوگرافی، تصاویر ماهواره ای ETM+ و بازدید میدانی، نقشه های لیتولوژی، ضخامت آبرفت، کاربری اراضی، طبقات ارتفاعی، شیب، تراکم آبراهه، تراکم گسل، دما و بارندگی در محیط نرم افزار سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) به روش فازی تهیه شده است. این نقشه ها با استفاده از مقایسه زوجی به روش سلسله مراتبی وزن دهی گردید. با اعمال وزن محاسبه شده هر معیار، نقشه عوامل با توجه به اهمیت آن در پتانسیل یابی آب زیرزمینی تهیه و سپس نقشه نهایی پتانسیل آب زیرزمینی با همپوشانی به روش سلسله مراتبی فازی تهیه گردیده است. نتایج به دست آمده از پتانسیل یابی منابع آب زیرزمینی نشان می دهد به ترتیب 37/7، 12/10، 25/22، 46/20 و 79/39 درصد از مساحت منطقه در پهنه های با پتانسیل خیلی کم، کم، متوسط، زیاد و خیلی زیاد قرار دارد.
    کلیدواژگان: دشت رومشگان، آب زیرزمینی، سنجش از دور، سیستم اطلاعات جغرافیایی، سلسله مراتبی فازی
  • بهنوش خوش منش*، فاطمه رضویان صفحات 27-37
    تولید روزافزون زباله و چگونگی دفع مناسب آن از چالش های زیست محیطی عمده جوامع انسانی می باشد و همچنان دفن پسماند از متداولترین روش های موجود در این مسیر بوده است. محل های دفن زباله های شهری را می توان در زمره پروژه های عمرانی محسوب نمود که دارای اثرات متعدد زیست محیطی می باشند. .کاربرد ارزیابی اثرات زیست محیطی و ارزشیابی محل های دفع کنونی می تواند به عنوان یکی از ابزارهای مدیریت محیط زیست محسوب شود . هدف مطالعه حاضر به کارگیری این ابزار جهت شناسایی اثرات منفی محل دفن گندک واقع در شهرستان دماوند و ارائه راهکار و گزینه مناسب می باشد. بدین منظور در کنار بررسی اثرات پروژه فعلی (گندک) که دارای 15 سال سابقه فعالیت می باشد گزینه های مناسب دیگری نیز بررسی گردید. جهت انتخاب گزینه های مناسب دیگر برای احداث محل دفن پسماند و تاسیسات وابسته، با استفاده ازاستانداردهای موجود، معیارهایی جهت مکان یابی تعریف، و توسط نرم افزار GIS رویهم اندازی گردیدند. با رویهم اندازی لایه های مختلف، پهنه های مناسب برای مراکز دفن مشخص گردید و درنهایت گزینه مناسب دیگری (گزینه 2) از میان آنها انتخاب شد.سپس جهت ارزیابی گزینه های منتخب، ماتریسی متشکل از فاکتورهای محیط زیستی و ریز فعالیت های پروژه تهیه گردید تا تاثیر هر یک از ریز فعالیت ها به تفکیک مرحله ساخت و بهره برداری بر70 متغیر زیست محیطی منطقه بررسی شود. با توجه به نتایج حاصل از تکمیل ماتریس ارزیابی در دو فاز ساختمانی و بهره برداری مشاهده شد که گزینه 1 (گندک) نسبت به گزینه 2 از شرایط مناسب تری برخوردار می باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی، ماتریس، دفع، GIS، پسماند، شیرابه
  • بهنام عباسی*، رامین ملکی، حسین پیرخراطی صفحات 39-48
    در این مطالعه، نشت فلزات سنگین آرسنیک و جیوه ناشی از معدن کاری، حمل و نقل کانسنگ، استحصال و پالایش طلا که منجر به ورود آلودگی به آب های زیرزمینی و سطحی در منطقه زرشوران تکاب (جنوب آذربایجان غربی) شده مورد مطالعه قرار گرفت. محل های نمونه برداری (به تعداد 16 عدد) در اطراف سه کارخانه فراوری و همچنین خارج از محدوده فراوری واستحصال انتخاب شد. نمونه های آب از چاه ها، رودخانه ها و چشمه ها در ظرف های پلی اتیلنی یک لیتری بر اساس روش مرجع نمونه برداری، در چهار فصل از سال (1394) جمع آوری شد. به نمونه های جیوه پنج میلی لیتر اسید نیتریک و به نمونه های آرسنیک پنج میلی لیتر اسید کلریدریک اضافه گردید و در دمای چهار درجه سانتی گراد به آزمایشگاه منتقل شدند. آرسنیک و جیوه در نمونه های آب به ترتیب به روش اسپکتروفتومتری جذب اتمی مجهز به سیسیتم تولید هیدرید و اسپکتروفتومتری جذب اتمی مجهز به سیستم بخار سرد اندازه گیری شد.مطالعات صورت گرفته بر روی کانسارهای طلا در منطقه زرشوران تکاب نشان دهنده وجود آرسنیک و جیوه در کانسارهای منطقه است. نتایج بدست آمده نشان داد که مقدار آرسنیک در منطقه مورد مطالعه بیشتر از مقدار استاندارد سازمان بهداشت جهانی است که این مسئله در ارتباط با ترکیبات شیمیایی خاک منطقه مورد مطالعه می باشد. همچنین توجه به این مطلب ضروری است که، تجمع جیوه در آب سطحی با فاصله گرفتن از کارخانه های فراوری کاهش می یابد که نشانگر تاثیر مثبت فراوری طلا در حلالیت فلزات سنگین و سمی است.
    کلیدواژگان: معدنکاری، استخراج طلا، آلودگی آب، تکاب
  • نوشین معصومی بوسجین، رضا ارجمندی*، مجتبی صیادی صفحات 49-62
    ازآنجائیکه تامین آب شرب سالم و بهداشتی از ابعاد کمی و کیفی یکی از مهمترین رسالت های دستگاه های حاکمیتی در کشور می باشد،لذا با توجه به موقعیت اقلیمی کشور ما درپهنه نیمه خشک با بارش کمتر از250 میلیمتر و برداشتهای بی رویه از سفره های آبهای زیرزمینی و کاهش نزولات جوی و بهره برداری بی رویه از منابع آب در سنوات گذشته در بخشهای مختلف(صنعت،خدمات،کشاورزی و...)سبب شده است که تامین آب شیرین برای شرب با چالش مواجه شود.در این رهگذر تهدیدهای دائمی زیست محیطی و کیفی همین منابع محدود کمی سبب شده است که سلامت و بهداشت مردم و بهره برداران در معرض مخاطره قرار گیرد.لذا دراینجا ضمن شناسایی هر یک از چالش های زیست محیطی از حیث منشا و عامل بوجود آوردنده و اثربخشی آن بر سلامت و بهداشت مردم در روستاهای هدف شهرستان رباط کریم نسبت به دسته بندی آنها درقالب نقشه های GISاقدام نموده و در نهایت با ارائه راهکارهای مدیریتی در جهت ساماندهی این چالشها و کاهش اثرات مخرب آنها در آینده اقدامات لازم صورت پذیرد.و در این رهگذر فرصتی برای توسعه پایدار در روستاهای هدف شهرستان فراهم گردد.
    کلیدواژگان: چاه، سفره آب زیرزمینی، آلایندگی، GIS (سیستم اطلاعات جغرافیایی)، مدیریت زیست محیط
  • محسن نجفی*، سید جمال شیخ ذکریایی، ناصر اخلاقی اولقی صفحات 63-80
    در این مقاله مدلسازی صحیح مکانیسم تغییر ترشوندگی در فرآیند تزریق آب با شوری کم با استفاده از شبیه ساز اکلیپس بررسی شد. بیشتر مخازن در دوره های انتهایی تولید خود هستند و هنوز درصد بالایی از نفت در مخازن موجود است؛ از این رو لزوم یافتن راهی که بتوان تولید نفت را از این مخازن افزایش دادبیش از پیش حس می شود. از این رو باید از روش های ازدیاد برداشت استفاده نمود. یکی از روش های ازدیاد برداشت ثالثیه می تواند تزریق آب با شوری کم باشد. در این پروژه روش تزریق آب با شوری کم با هدف افزایش بازیافت نفت بررسی می شود. برای نیل به این هدف از شبیه ساز اکلیپس استفاده میشود. مدل سیال نفت سنگین برای مخزن نفتی مدلسازی شده ؛ سپس تزریق آب با شوری های متفاوت (شوری کم) شبیه سازی میشود. شوری های مد نظر شوری بالا با غلظت PPM 45000 و شوری های کم به ترتیب با غلظت های PPM24000 ، 8000 و می باشند. تزریق آب با شوری های متفاوت موجب افزایش ضریب بازیافت نفت می شود.نتایج نشان می دهد که تزریق آب با شوری PPM 8000 می باشد که ضریب بازیافت نفت از مخزن از 38 درصد به 50 درصد افزایش یابد.
    کلیدواژگان: شوری کم، ازدیاد برداشت نفت، اکلیپس، شبیه سازی، تزریق آب
  • مجید طارمی*، مجید اسدنبی زاده صفحات 83-95
    در این مقاله به بررسی هیدروژئولوژی و زمین شناسی مسیر تونل سبزکوه و گستره اطراف آن به منظور پیش بینی تغییرات رژیم طبیعی جریان آب زیرزمینی و تاثیرات آن در منابع آبی چشمه ها پس از حفر تونل با رویکرد مدیریت محیط زیست پرداخته شده است. در این راستا، سازندهای مختلف مسیر تونل، گسل ها و دامنه پتانسیل تراوایی آن ها شناسایی و طبقه بندی شد و از سوی دیگر منابع آبی و چشمه های مسیر تونل، شناسایی و مرز هیدروژئولوژیکی مسیر تونل به منظور بررسی اثرات متقابل حفاری تونل و منابع آب زیرزمینی تعیین شد. بدین ترتیب، با توجه به این داده ها مسیر تونل به دو ناحیه (1) با خطرپذیری بالا (بخش چغاخور) و (2) با خطر پذیری پایین (بخش سبزکوه) تقسیم بندی شد. پس از آغاز حفاری مکانیزه تونل، تغییر یکباره شرایط زمین و پیچیدگی زمین شناسی منطقه مورد مطالعه و هجوم یکباره گل و لای همراه با آب فراوان به داخل تونل باعث شد که علی رغم کلیه اقدامات تزریق و بهسازی انجام شده در ناحیه ریزشی و قابلیت های ماشین حفار مکانیزه، حفاری تونل متوقف شود. در ادامه به دلیل برخورد به ناحیه گسلی مظهر چشمه ساکی آباد (آلوقره)، این چشمه در کمتر از یک هفته خشک شد. خشک شدن چشمه ساکی آباد، تاثیرات منفی اجتماعی، زیست محیطی و اقتصادی روی منطقه داشت. نهایتا با بررسی این عوامل و لحاظ کردن کلیه پارامترهای آن، ادامه حفاری تونل متوقف شد. با بازبینی مطالعات و امکان سنجی کلیه بخش های متاثر با رویکرد مدیریت محیط زیست، ترکیبی از تونل در بخش سبزکوه و کانال سطحی انتقال آب در بخش چغاخور و همچنین تغییر در پروفیل مسیر به منظور کاهش اثرات زیست محیطی منطقه به طور نسبی امکان سنجی شد.
    کلیدواژگان: زمین شناسی، منابع آبی، حفاری تونل، مدیریت محیط زیست، منطقه سبزکوه
|
  • Farzin Sayyad Ghorbani Shirin*, Safoura Alidoost Nedamani Pages 1-10
    Surface water resources, especially rivers, have long been used for agriculture and agriculture. Today, due to the mechanization of the cultivation process, the expansion of agronomy of cultivation and industry, the unnecessary use of pesticides and pesticides, as well as the expansion of industrial centers and production units around rivers, the pollution and their microbial contamination have increased dramatically. Limitation of underground water resources and the increasing need for water resources, especially water resources, monitoring needs and updated control systems along with periodic sampling and analysis to assess the physical, chemical and biological changes of water resources and microbial load control Concentrated and carriers in the rivers. In this research, the concentration of two bacteria of Escherichia coli and Kelifram, which are indicators of water pollution to human wastewater, is investigated in the Nervod River, one of the largest and most rivers in the southwestern basin of the Caspian Sea, passing through the city of Asalem Weve been. For this purpose, six sampling stations ((from each of the 3 districts of the city, 2 stations), with a total length of 15 km, were selected in the districts of Varje valley, Khordgol and Isalem, and sampling them in two seasons of spring and summer 1396 One sample per month. The findings indicate an increase in the river's microbial load in the spring and its decrease in summer. Also, by comparing the results of the analysis with global standards, the water of the Nawarud River has a microbial load below the global standard and for use in non-drinking Direct and unpolluted.
    Keywords: Nerveved, Bio-index, E. coli, Coliform bacteria, Water contamination
  • Salman Soori *, Siamak Baharvand, Vahab Amiri Pages 11-26
    Groundwater is one of the most important of water sources for human life. Because of limitation of surface water sources of several regions of Iran, groundwater can be considered as the most appropriate sources for supplying these regions. Currently, Remote Sensing and GIS are considered as one of the most powerful and affordable tools for exploration of groundwater. Talents of this study are identification of high potential regions of the Romeshgan plain using by AHPFuzzy, Remote Sensing techniques and GIS. Based The lithological, thick alluvium, landuse, elevation, slope, drainage density, fault density, temperature and rainfall layers were prepared using Fuzzy method in GIS environment and based on geological, hydrological, structural, topographical data, satellite images ETM and field visit. These maps were weighted using pair comparison in AHP method. The maps of mentioned factors were prepared by applying weights to each criterion and according to their importance in delineation of groundwater potential. Finally, the final maps were provided using the AHP-Fuzzy overlapping approach. Results indicate that about 7.37, 10.12, 22.25, 20.46 and 39.79 percent of study area fall in the areas with very low, low, medium, high, very high for Delineation of groundwater potential.
    Keywords: Romeshgan plain, Groundwater, Remote sensing, GIS, AHP?Fuzzy
  • Behnosh Khoshmanesh *, Fatemeh Razavian Pages 27-37
    The increasing daily production of waste and its proper disposal is one of the major environmental challenges of human societies, and burying waste is one of the most commonly used methods in this direction. Urban landfills can be considered as civil projects that have multiple environmental impacts. The use of environmental impact assessment and assessment of current disposal sites can be considered as one of the tools for environmental management. The purpose of this study was to use this tool to identify the negative effects of Gandak landfills in Damavand city and provide appropriate solution and option. To this end, along with examining the effects of the current project (Gandak) with 15 years of experience, other appropriate options were also considered. In order to select other suitable alternatives for the construction of landfill and associated facilities, using the existing standards, some criteria were defined for locating, and were overlapped by GIS software. By overlapping different layers, the zones suitable for burial centers were identified, and finally a different appropriate option (Option 2) was selected from among them.Then, in order to evaluate the selected options, a matrix of environmental factors and micro-activities of the project were prepared to examine the impact of each micro-activity by the construction and operation phase on 70 environmental parameters of the region. Regarding the results of the completion of the assessment matrix in two phases of construction and operation, it was found that Option 1 (Gandak) is more appropriate than Option 2.
    Keywords: Assessment, Matrix, Disposal, GIS, Waste, Leachate
  • Behnam Abbasi *, Ramin Maleki, Hosein Pirkharrati Pages 39-48
    In this study, seepage of heavy metals, As and Hg due to activities such as mining, ore transportation, gold refining that lead enter into ground and surface waters in Zarshoran area of Takab (south of west Azerbaijan province in Iran) were investigated. The sampling sites (n=16) selected around three different gold extraction factories and also out of industrial areas. Water samples were collected from wells, rivers and springs in polyethylene bottles according to standard methods in the mid of every season (2015). Samples of Hg acidified with 5ml Nitric acid and As samples acidified with 5ml Hcl and kept at 40c and transferred to laboratory. As and Hg analysis respectively determined by using atomic absorption spectrophotometer at hydride generation mode and cold vapor analyzer. Studies on gold ore deposits in Zarshoran area of Takab indicate that As and Hg exist in minerals of studied area. The obtained results show that the concentration of As in the studied area is higher than the standard level allowed for drinking water by world health organization and it is related to the geochemical composition of the soil in studied area. Also it was found that, the concentrations of Hg in surface waters decreases with distance from the industrial area so it means that, the gold ore processing had positive effect on solubility of the toxic heavy metals.
    Keywords: Mining, Gold extraction, Water contamination, Takab
  • Nooshin Masoomi Bousjin, Reza Arjmandi *, Mojtaba Sayadi Pages 49-62
    As providing the quantitative and qualitative supply of safe and healthy drinking water is one of the most important responsibilities of all governmental organizations.There fors,according to the climatic conditions of our country,which is located in the semi-arid geographical part of the world,with rainfall les them 250mm and improper utilization and consumption of underground resources of water supplies in different fields in cluding agriculture,industry and social services,has brought about dramatical challenges to provide the country with healthy dirinking water.so constant bio- environmental and qualitative threats of this limited quantitative sources of water have endangered the safety and health of the people and other exploiters. so here in addition to identifying either of any environmental challenges in terms of their sources and causative organisms and its effectiveness on the health and safety of the in habitants of the villags and towns of RobotKarim , we have classified them in the forms of maps,GIS actions, ultimately providing institutional solutions to organize the challenges to minimize the deleterious effects in the future.This way we hope to provide the chances of permenant development of the target villages
    Keywords: Well, Groundwater resource, Pollution, Geographical Information, System(GIS), Environmental Mangemen
  • Mohsen Najafi *, Seyed Jamal Sheykh Zakariyaee, Naser Akhlaghi Olghi Pages 63-80
    In this paper, the proper modeling of the wettability modification mechanism in the process of water injection with low salinity was investigated using the eclyps simulator. Most reservoirs are in their late stages of production, and still a high percentage of oil is available in reservoirs; hence the need to find a way to increase oil production from these reservoirs is more and more felt. Hence, the methods of harvesting should be used. One of the ways of treating withdrawal can be low intake of water with salinity. In this project, the method of water injection with low salinity is investigated with the aim of increasing the recycling of oil. To achieve this goal, the Ellips simulator is used. The heavy oil fluid model is modeled for oil reservoir; then water injection is simulated with different salinity (low salinity). Salines are considered to be high salinity with a concentration of 45000 PPM and low salinity, with concentrations of 24000 PPM, 8000, respectively. Water injection with different salinity increases the recovery rate of oil. The results show that water injection with salinity of PPM is 8000, with an oil recovery rate of 38% to 50%.
    Keywords: low salinity, oil extraction, eclypes, simulation, water injection
  • Majid Taromi *, Majid Asadnabizadeh Pages 83-95
    In this paper, hydrogeology and geology of Sabzkuh tunnel path and its environment has been reviewed, so as to anticipation of changes in the natural regime of underground waters and its impacts in springs resources after tunnel excavation with environmental management approach has been determined. For this purpose, different formation of tunnel path, faults and their permeability and potential amplitudes were recognized and categorized. From another perspective, water resources and springs of tunnel path were identified and hydrogeological boundary of tunnel path was determined to investigate interactions among tunnel excavation and underground water resources. According to these data, the tunnel path had been divided into two section: 1. High risk areas (Choghakhor region) 2. Low risk areas (Sabzkuh region). After tunnel mechanized excavation, changes of ground and geological complexity of studied zone and influx of mud along with abundance of water into tunnel caused cancelation of tunnel excavation despite all measures carried out for injection and reinforcement in risky area and capabilities of mechanized excavation machine. Following that, due to interaction to fault area of Sakiabad (Aloghareh), this fault had been dried in less than one week. Drying of Sakiabad spring had brought negative effects in terms of social, environmental and economical in the zone. Scrutiny of this factors and considering all parameters, the tunnel excavation had ceased. Reviewing studies and feasibility of all effected sections and with environmental management approach, combination of tunnel in Sabzkuh and water canal in Choghakhor section and change in the profile of path in order to reduce regional environmental impacts have been relatively considered.
    Keywords: Geology, Water Resources, Tunnel Excavation, Environmental Management, Sabzkuh Tunnel