فهرست مطالب

زمین شناسی محیط زیست - پیاپی 42 (بهار 1397)

نشریه زمین شناسی محیط زیست
پیاپی 42 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عارفه علی محمدی* ، علیرضا ایل درمی، میرمهرداد میرسنجری صفحات 1-10
    یکی از اساسی ترین مسائلی که باعث فرسایش خاک در ایران شده است مشکلات مدیریت و کنترل فرسایش و رسوب حوضه های آبخیز کشور، فقدان داده های آماری جهت برآورد دقیق میزان فرسایش و رسوب است. بدین منظور ضروری است از روش های تجربی استفاده شود. به همین دلیل این تحقیق با هدف برآورد میزان شدت فرسایش و رسوب تولیدی در حوضه قمرود- الیگودرز با استفاده از مدل تجربی EPM و سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) است تا به توان، فرسایش خاک را کنترل کرد و یا آن را به حداقل برساند. ابتدا در این تحقیق داده های مورد نیاز از طریق منابع کتابخانه ای و میدانی، نقشه های موجود، آمار ایستگاه های هواشناسی تامین شد. بعد از وارد کردن نقشه ها در محیط نرم افزاری ARCGIS سپس لایه های مورد نیاز رقومی شدند و با استفاده از جداول استاندارد ارائه شده در مدل EPM، امتیازات متناسب با حوضه آبخیز استخراج و با تلفیق لایه های مذکور با توجه به روابط ارائه شده در مدل EPM، نقشه پهنه بندی شدت فرسایش در خوضه آبخیز قمرود- الیگودرز محاسبه شد. نتایج نشان داد با روش EPM میزان فرسایش ویژه 24/529 متر مکعب در کیلومتر در سال و میزان فرسایش کل حوضه نیز m3/yea65 /9257 برآورد شده است و از نظر شدت فرسایش حوضه مورد مطالعه با توجه با روش EPM در کلاس فرسایش خیلی شدید (V) قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: فرسایش، مدل EPM، حوضه آبخیز، GIS، تولید رسوب
  • زکیه غیور* ، مرتضی رزم آرا صفحات 11-20
    دفن مواد زاید جامد، آخرین گزینه در مدیریت مواد زاید جامد محسوب می شود. در این راستا هدف اصلی، دفع مطمئن و طولانی مدت مواد زاید جامد با در نظرگرفتن نقطه نظرات زیست محیطی و سلامتی است. در مکانیابی بایستی متغیرهای مختلفی را در نظر گرفت. بنابراین شناسایی راه های رسیدن به این هدف ضروری و لازم می باشد. تحقیق حاضر جهت نیل به هدف مکانیابی زیست محیطی محل دفن زباله های شهری، شهر قوچان با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و مدل فازی، سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) و با استفاده از نرم افزار Expert Choice انجام گرفت. در این تحقیق ابتدا لایه های لازم جهت مکانیابی که شامل 12 لایه از جمله: نقشه های زمین شناسی، خاک شناسی، کاربری اراضی، شیب منطقه، توپوگرافی، موقعیت روستاها، حریم شهری، آب های سطحی و زیرزمینی، جهت باد غالب، جاده ها و گسل ها، جمع آوری و سپس بر اساس معیارهای مکانیابی دفن مواد زاید، لایه ها امتیازدهی و وزن دهی شدند. نقشه های موردنظر پس از وزن دهی نهایی که از فرآیند سلسله مراتبی حاصل شده است، با یکدیگر تلفیق شدند و نقشه نهایی استخراج شد. بر اساس نقشه نهایی بدست آمده از مدل منطق فازی و تحلیل سلسله مراتبی، 46% جزء مناطق ممنوعه، 8% دارای شرایط نامناسب، 24% دارای شرایط متوسط، 14% دارای شرایط مناسب و 8% دارای شرایط بسیار مناسب می باشد که دو ناحیه آن مناسب و بسیار مناسب می باشد و در قسمت جنوب غرب واقع شده است. در این نواحی سطح آب زیرزمینی پایین و لیتولوژی منطقه از نوع توف داسیتی و لاتیت می باشد.
    کلیدواژگان: تحلیل سلسله مراتبی، قوچان، مکانیابی، دفن مواد زاید
  • هژیر کریمی *، صدری صیفی، سعید نوری صفحات 22-32
    تعیین مکان مناسب جهت دفن زباله موضوعی است که نیاز به معیارهای مختلفی در گروه های مختلف زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی دارد. در این تحقیق سامانه اطلاعات جغرافیایی و آنالیز تصمیم گیری چند معیاره برای مکانیابی دفن زباله در شهر جوانرود به کار گرفته شد. بدین منظور فاکتورهای مختلف در دو گروه معیارهای زیست محیطی و معیارهای اقتصادی اجتماعی شامل فاصله از منابع آب زیر زمینی، فاصله از منابع آب سطحی، فاصله از مناطق مسکونی، فاصله از گسل، وضعیت زمین شناسی منطقه، فاصله از مناطق حفاظت شده، کاربری اراضی، جهت غالب باد و فاصله از جاده به عنوان معیارهای تاثیر گذار در مکان یابی دفن زباله در نظر گرفته شدند. بعد از تعیین معیارها، نقشه هر کدام از این معیارها در محیط GIS تهیه شد. به دلیل اینکه نقشه هر کدام از معیارها دارای مقیاس متفاوتی هستند، با روش فازی کلیه نقشه ها استاندارد سازی شدند و با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی وزن دهی بین معیارها صورت گرفت. در نهایت نقشه های استاندارد سازی شده با در نظر گرفتن وزن و اهمیت آنها روی هم گذاری شدند و نقشه نهایی تناسب اراضی تهیه گردید. نقشه نهایی در 5 کلاس شامل طبقه نامناسب، تناسب ضعیف، تناسب کم، تناسب متوسط، تناسب زیاد، تناسب خیلی زیاد طبقه بندی شد. نتایج نشان داد از کل منطقه مورد مطالعه تنها 15 درصد توان متوسط به بالایی برای دفن زباله دارد. پس از بازدید میدانی در نهایت دو محدوده به عنوان مناطق نهایی، جهت دفن بهداشتی زباله به شهرداری پیشنهاد داده شدند.
    کلیدواژگان: مکان یابی، دفن زباله، GIS، WLC، شهرستان جوانرود
  • فاطمه میلان، مجید نعمتی * صفحات 33-45
    استان کرمان یکی از مناطق لرزه خیز ایران است که گسل های زیادی با روندهای متفاوت در آن به چشم می خورد. از این رو پرداختن به بحث زمین ساخت و لرزه خیزی در این استان می تواند در زمینه های مختلف مانند مدیریت بحران مفید باشد. در این راستا ، به بررسی زمین ساخت جنبا در حوضه های لوت و جازموریان و پیوند آن با لرزه خیزی این مناطق پرداختیم. در این پژوهش از نقشه های توپوگرافی، نقشه های زمین شناسی، عکس های هوایی، تصاویر ماهواره ای وکاتالوگ لرزه ای موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران بهره جستیم. از شاخص های ژئومورفیک مانند شاخص گرادیان طولی رودخانه (SL) ، شاخص عدم تقارن حوضه زهکش (AF) ، شاخص عامل تقارن توپوگرافی (T) و شاخص نسبت شکل حوضه (BS) ، برای پی بردن به وضعیت زمین ساختی حوضه ها استفاده شده است. هم چنین برای نشان دادن زمین ساخت جنبا در استان کرمان با استفاده از شاخص های کمی ژئومورفیک بهره برده شده است. اگرچه، با به کارگیری شاخص ارزیابی نسبی فعالیت تکتونیکی (lat) ، زمین ساخت در هر حوضه از دیدگاه جنبا بودن یا نبودن، مشخص شد که هر دو حوضه نام برده دارای زمین ساختی فعال هستند، اندازه جنبایی آنها یکسان نیست. حاشیه غربی حوضه شهداد فعالیت زیاد تا متوسط وحوضه جازموریان فعالیت کمی داشته است. ارزیابی این فعالیت ها که به کمک ژئومورفولوژی انجام شده است، با زمین ساخت جنبا و لرزه خیزی این گستره ها هم خوانی خوبی دارد.
    کلیدواژگان: استان کرمان، زمین ساخت جنبا، شاخص های ژئومورفیک، لرزه خیز
  • محمد ابراهیم فاضل ولی پور، بنفشه فاضل ولی پور *، رحیم دبیری صفحات 45-60
    محدوده رباط سفید واقع در مسیر جاده مشهد به تربت حیدریه توسط رخنمون های افیولیتی به شدت سرپنتینیتی شده احاطه شده است که می توانند به عنوان منشا زمین زاد آلودگی منابع خاک منطقه به فلزات سنگین در نظر گرفته شود. با توجه به اهمیت موضوع در مقاله حاضر به بررسی و ارزیابی فلزات سنگین در منابع خاک منطقه رباط سفید پرداخته شده است. به همین دلیل غلظت فلزات سنگین در 11 نمونه خاک بررسی و تفسیر شده است. برای این هدف از روش های آماری چند متغیره و شاخص زمین انباشت، ضریب غنی شدگی و فاکتور آلودگی و فاکتور آلودگی اصلاح شده استفاده گردیده است. با استفاده از روش های آماری چند متغیره (ضریب پیرسون، تحلیل مولفه های اصلی و آنالیز خوشه ای) همبستگی بین عناصر مورد ارزیابی قرار گرفت. بر اساس ارزیابی های صورت گرفته سنگ های افیولیتی (سرپنتینیت، گابرو، دونیت و هارزبورژیت) به عنوان منشا لیتوژنیک عناصر منطقه در نظر گرفته شده است. بر اساس اندازه گیری شاخص زمین انباشت برای خاک، نیکل دارای بالاترین میزان آلودگی در منطقه است. محاسبه فاکتور آلودگی نشان می دهد که نیکل و کروم دارای آلودگی بسیار زیاد، و کبالت دارای آلودگی زیاد در منطقه می باشد. همچنین با اندازه گیری فاکتور غنی شدگی، نیکل غنی شدگی شدید در منطقه نشان می دهد ولی منشا ورود این فلزات سنگین ساختارهای زمین شناسی منطقه و هوازدگی سنگ های افیولیتی است و منشا لیتوژنیک دارد.
    کلیدواژگان: رباط سفید، فلزات سنگین، ضریب پیرسون، فاکتور آلودگی، فاکتور غنی شدگی
  • بهمن خدابنده لو، محمدعلی عباسی، آزیتا زند* صفحات 61-70
    کاربری زمین یکی ازمهم ترین عواملی است که انسان ازطریق آن محیط زیس را تحت تاثیر قرارمی دهد. تغییرات پوشش و کاربری زمین آثار مستقیمی در تغییرات اقلیمی دارند و همچنین بین تغییر اقلیم و تغییر پوشش زمین ارتباط متقابل و پیچیده ای وجود دارد. لذا پایش تغییرات کاربری اراضی جهت مدیریت و ارائه چشم اندازها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. امروزه کاربرد سنجش ازدور و سامانه اطلاعات جغرافیایی،به ویژه در برخورد باچندین داده جغرافیایی و تفسیر منطقه گسترده سطح زمینبه طور وسیعی رایج شده است. به این ترتیب داده های سنجش ازدور می توانندبه عنوان جایگزینی مناسب برای داده های ثبت نشده ومربوط به گذشته مانند داده های کاربری اراضی و تغییرات آن دردوره های زمانی مختلف مورداستفاده قرارگیرد وبه عنوان اطلاعات پایه برای دیگر مطالعات به کار رود. هدف از این مطالعه بررسی تغییرات کاربری اراضی کشاورزی در محدوده آبریز تالاب پریشان از سال 1990 تا 2015 با استفاده از تکنیک سنجش ازدور و بررسی ارتباط بین این تغییرات با سطح آب زیرزمینی و بارش است. نتایج مطالعات نشان داد که سطح اراضی کشاورزی از سال 1990 تا 2015 به میزان 1371 هکتار افزایش داشته است و در همین حال سطح آب های زیرزمینی 72/14 متر پایین رفته است. همچنین نتایج این مطالعه نشان داد که تغییرات مساحت اراضی کشاورزی با سطح آب های زیرزمینی رابطه معکوس و معناداری دارند و افزایش مساحت زمین های کشاورزی منجر به تخلیه بیشتر آب های زیرزمینی و پایین رفتن سطح آب های زیرزمینی شده است.
    کلیدواژگان: پریشان، سنجش ازدور، تغییرات کاربری اراضی، تصاویر ماهواره ای
  • علی مهماندوس، امیرحسام حسنی *، همایون احمدپناهی، رضا پوررجب صفحات 71-85
    مسئله خورندگی و رسوب گذاری در بحث کنترل کیفیت شیمیایی منابع تامین آب آشامیدنی از نقطه نظر اثر بر شبکه انتقال و توزیع آب آشامیدنی، چه از جنبه های اقتصادی و چه از جنبه های بهداشتی می تواند حائز اهمیت بسزایی باشد. در این تحقیق، تعیین پتانسیل خورندگی و رسوب گذاری آب شرب شهرستان ورامین توسط اندیس اشباع لانژلیه (LSI) و اندیس پایداری رایزنر (RSI) برای 10 حلقه چاه اصلی شهرستان ورامین در تابستان 1394 و 1395 انجام شد و اطلاعات به دست آمده در سامانه اطلاعات جغرافیایی GIS، پهنه بندی گردید. جهت محاسبه اندیس های فوق و همچنین ریشه یابی علل بروز شرایط حاکم، متغیرهای کیفی آب نظیر: قلیائیت، سختی کل، هدایت الکتریکی، کل جامدات محلول، منیزیم، کلسیم، سدیم، پتاسیم، کلراید، سولفات، فلوراید، بیکربنات و pH مطابق استاندارد متد اندازه گیری شدند. نتایج آنالیزهای شیمیایی و محاسبات شاخص های خورندگی نشان داد که میانگین LSI چاه های منطقه در سال 1394 برابر 0169/0- و در سال 1395 برابر 3038/0- که تعادل متمایل به خورندگی را با روند افزایشی نشان می دهد. میانگین RSI در این منطقه در سال 1394 برابر با 2428/7 و در سال 1395 برابر 0097/8 بود که صحت شاخص LSI را با روند منطقی تایید می نماید. نظر به اینکه در شرایط فعلی وضعیت پایداری رو به تغییر به وضعیت خورندگی است بنابراین به منظور حفظ و ارتقاء بهداشت شهروندان و همچنین افزایش عمر مفید تجهیزات لوله کشی باید عملیات تثبیت آب صورت پذیرد تا خاصیت خورندگی آن کاهش یابد و در حد مطلوب حفظ گردد.
    کلیدواژگان: خوردگی، رسوب گذاری، اندیس خورندگی و رسوبگذاری، آب شرب، GIS
|
  • Arefe AliMohamadi*, Alireza Iildermi, Mirmehrdad Mirsanjari Pages 1-10
    One of the most important issues that causes soil erosion in Iran is the problems of management and control of the erosion of the watersheds of the country, the lack of statistical data to accurately estimate the extent of erosion. Therefore, this research is aimed at estimating the rate of erosion and sediment production in Ghomrood-Aligudarz Basin using experimental model EPM (GIS) to control soil erosion. Initially, in this research, data was obtained through library and field resources, existing maps, and weather stations statistics. After importing maps in the ARCGIS software environment using the standard tables provided in the EPM model, the concessions are proportional to the catchment area and, by combining the layers with respect to the relationships presented in the EPM model, the zoning map of the severity of erosion in the watershed of Qomrood - Oligodarz was calculated. The results showed that with EPM method, the specific erosion rate of 24.529 m 3 / km / year and total erosion of the basin were estimated at 9257 m3 / m3 / m3 and, according to the erosion intensity of the studied basin, according to to the EPM method in the erosion class Extreme (V).
    Keywords: Erosion, EPM model, Basin, GIS, Sediment production
  • Zakieh Ghauor* , Morteza Razmara Pages 11-20
    Solid waste burying is the last option in solid waste management. In this regard, the main objective is the safe and long-term disposal of solid waste with consideration of environmental and health aspects. Various variables should be considered in the location. Therefore, identification of ways to achieve this goal is necessary and necessary. The present research was carried out to determine the environmental location of urban waste landfills in Quchan city using Analytical Hierarchy Process (AHP) and fuzzy model, GIS (Geographical Information System (GIS)) using Expert Choice software. . In this research, the layers necessary for the location of 12 layers including geological maps, soil study, land use, slope of the area, topography, the location of villages, urban areas, surface water and underground waters, direction The dominant winds, roads and faults were collected and then, based on landfill landfill criteria, the layers were scored and weighed. The maps after the final weighting obtained from the hierarchical process were combined and the final map was extracted. Based on the final map of the fuzzy logic model and hierarchical analysis, 46% are in prohibited areas, 8% have inappropriate conditions, 24% have moderate conditions, 14% have good conditions, and 8% have very good conditions. Two Its area is suitable and very suitable and is located in the southwest. In these areas, the groundwater level is low and the lithology of the area is tuff dacity and latite.
    Keywords: Analytical Hierarchy, Quchan, Location, Waste Landfill
  • hazhir karimi*, Sadri Seifi, Saeed Nouri Pages 22-32
    Determining the location of landfill sites is a difficult and complex process because it is necessary to consider different factors and criteria in the landfill sitting process. In this study, in order to consider all parameters, a combination of Geographic Information System (GIS) and the Multi Criteria Evaluation (MCE) was used for landfill site selection in Javanrood County. For the purpose of making decisions in landfill site selection different parameters have been identified, including distance to groundwater, distance to surface water, land cover, distance to urban and rural areas, land uses, distance to roads, slope, distance to faults and geology type. Each criterion was evaluated with the aid of AHP and mapped by GIS. Then, the layer was standardized and the relative importance of criteria to each other was determined by an analytic hierarchy process (AHP). Weighted Linear Combination (WLC) method was applied to evaluate the land suitability. Data were assorted into four suitability classes within the study area, i.e., high, moderate, low and very low suitability areas. Based on the results, 15% was determined to be suitable for a landfill site. Finally, two candidate sites were determined after field investigation
    Keywords: Site Selection, Landfill, GIS, WLC, Javanrood
  • Fatemeh Milan, Majid Nemati* Pages 33-45
    Kerman Province is one of the seismic regions of Iran, which has many faults with different trends. Therefore, addressing the issue of tectonic and seismicity in this province can be useful in various fields such as crisis management. In this research, we used topographic maps, geological maps, aerial photos, satellite imagery and seismic catalogs of the Institute of Geophysics of the University of Tehran. In this way, the active tectonics of Kerman province in the Lut and Jazmurian basins and their relations with the seismicity of this province were examined. From geomorphic indicators such as longitudinal river gradient (SL), drainage asymmetry index (AF), topographic symmetry factor (T) and index and basin shape ratio (BS) has been used to determine the tectonic condition of the basins. Although, using the Relative Ratio Index tectonic activity (lat) in the tectonic of each basin was determined that both basins are active, but their tectonic activity is not the same. Shahdad basin has high to moderate activity and Jazmurian basin has a low activity. Also, in order to investigation of active tectonic of the province, geomorphic quantitative indicators were also used.
    Keywords: Kerman province, active tectonics, geomorphic indicators, seismicity
  • Mohammad Ebrahim Fazel Valipour, Banafshe Fazelvalipoor* , Rahim Dabiri Pages 45-60
    Robat sefid region located in mashhad to torbat road and surrounded with ophiolite outcrop serpentine formation that could be mentioned as source of Lithogenic contamination. Considering importance of this matter, in this paper heavy metal studying and evaluation have been done in soil sources of robat sefid region. So heavy metal density in 11 soil samples have been studied and interoperated. For this aim multivariate statistical methods and index of geoaccumulation, enrichment factor, contamination factor and modified degree of contamination have been used. Correlations between elements have been evaluated with multivariate statistical methods (Pearson Correlation, Cluster Analysis and principle component analysis). Based on evaluations, ophiolite rocks (Serpentine، Gabbro، Dunite and Harzburgite) has been considered as Lithogenic source of elements in region. Based on index of geoaccumulation measurement for soil, Nicole has the highest rate of contamination in this region. Enrichment factor calculation shows that Nicole and Chromo have very high contamination and Cobalt has high contamination in this region. Also contamination factor measurement shows severe enrichment of Nicole in this region but region geology structures and ophiolite rocks weathering are the entrance source of these heavy metals and have Lithogenic source.
    Keywords: Robat sefid, Heavy metals, Pearson correlation, contamination factor, index of geoaccumulation
  • Bahman Khodabandehlo, Mohammadali Abasi, Azita Zand* Pages 61-70
    Land use is one of the most important factors that Man influences the environment through it. Changes in land cover and land use have direct effects on climate change, and there is a reciprocal and complex relationship between climate change and land cover change. Therefore, it is important to monitor land use changes for management and Presentation of management plans. Today, remote sensing and geographic information systems are widely used, especially in dealing with multiple geographic data and interpreting the vast area of the earth's surface. In this way, remote sensing data can be used as a suitable substitute for unregistered and past data, such as land use data and its changes over time periods, and serve as basic information for other studies. The purpose of this study was to investigate land use changes in the Perishan wetland area from 1990 to 2015 using a remote sensing technique and investigate the relationship between these changes with groundwater levels and precipitation. The results of this study showed that the farmland area increased by 1,371 hectares from 1990 to 2015, while the groundwater level decreased by 14.72 m. Also, the results of this study showed that the changes in land area of agriculture are inversely related to groundwater level and increasing the area of agricultural land leads to more groundwater discharge and lower groundwater level.
    Keywords: Parish wetland, remote sensing, land use change, satellite images
  • Ali Mehmandost, Amirhesam Hasani* , Homauon Ahmadpanahi, Reza Poorrajab Pages 71-85
    The problem of corrosion and Scaling in the discussion of chemical quality control of drinking water supply sources can be important due to the point of view that its effect on the network of drinking water transmission and distribution, both from the economic and health aspects. In this study, determining the potential of corrosion and scaling of Varamin city drinking water using Langelier saturation Index (LSI) and stability index Ryznar (RSI) for 10 main wells of Varamin City in the summer of 1394 and 1395 was done and the obtained data has been zoned on the Geographical information system (GIS). In order to calculate the above index as well as rooting the causes of the situation, water quality parameters such as: alkalinity, hardness, conductivity, total dissolved solids, magnesium, calcium, sodium, potassium, chloride, sulfate, fluoride, bicarbonate and pH was measured according to the book of “ Standard Method”. The results of chemical analysis and calculation of corrosive indices showed that the average LSI of the wells in the area in 1394 was equal to -0.01699 and in 1395 was equal to -0.3038, which shows a corrosive balance with increasing trend. The average RSI in this area in the year 1394 was 7.2428 and in 1395 was 8.0097 that confirmed the validity of the LSI index with a rational trend. Regarding that in the present situation, the stability situation is changing to corrosive state, Therefore in order to maintain and improve the health of citizens and also to increase the useful life of the plumbing equipment, the operation of water stabilization should be done in order to decrease its corrosive properties and maintain on its desired level.
    Keywords: Corrosion_Scaling_Corrosion & Scaling index_Drinking water_GIS