فهرست مطالب

مهندسی و مدیریت آبخیز - سال هشتم شماره 3 (پاییز 1395)

مجله مهندسی و مدیریت آبخیز
سال هشتم شماره 3 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حسام قدوسی، سمیرا سادات مرسلی صفحات 248-255
    الگوی کشت نقش به سزایی در مصرف بهینه از منابع آب و خاک و به تبع آن در مدیریت واحدهای زراعی دارد. پژوهش حاضر به منظور دستیابی به الگوی کشت بهینه در اراضی حوزه آبخیز اهرچای واقع در پایاب سد ستارخان انجام گرفته است. اراضی مورد مطالعه واقع در شهرستان اهر با وسعت تقریبی 3000 هکتار می باشند و در حال حاضر آبیاری در منطقه مورد مطالعه به صورت سنتی بوده و راندمان پایین این نوع آبیاری و کمبود آب از جمله مشکلات کشاورزی در این منطقه می باشد. به منظور تعیین الگوی کشت بهینه و ارایه راه کاری مناسب جهت افزایش سود خالص و بهره وری آب، مدل برنامه ریزی خطی در دو حالت، شامل شرایط موجود و شرایط بهبود سیستم آبیاری در محیط نرم افزار Mathematica و با در نظر گرفتن محدودیت های طراحی، شبیه سازی شد. پس از انجام شبیه سازی ها مقادیر سطح زیرکشت هر محصول در دو حالت مختلف شبیه سازی به منظور حداکثرسازی سود تعیین شد. نتایج نشان داد که در صورت توسعه زمین های کشاورزی با روش های مدرن آبیاری، سود حاصل از درآمد کشاورزی نسبت به حالت موجود یا سنتی از 98 میلیارد ریال به 128 میلیارد ریال یعنی معادل 30 درصد افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: الگوی کشت، تحقیق در عملیات، سد ستارخان، دشت اهر، نرم افزار Mathematica
  • صمد شادفر صفحات 256-263
    یکی از انواع فرسایش آبی که باعث ایجاد فرسایش و رسوب در حوزه های آبخیز می شود و خسارت های زیادی به اراضی کشاورزی، مرتعی و تاسیسات زیر بنایی وارد می نماید، فرسایش خندقی می باشد. در این تحقیق بررسی فرسایش خندقی با هدف تعیین پتانسیل آن با استفاده از روش شبکه عصبی مصنوعی انجام شده است. جهت تعیین پتانسیل فرسایش خندقی از ساختار پرسپترون چندلایه و الگوریتم لونبرگ مارگوت با به کارگیری متغیرهای خاک، سنگ شناسی، کاربری اراضی، فاصله از گسل، شیب، جهت شیب، فاصله از جاده، فاصله از شبکه آبراهه ها و طبقات ارتفاعی استفاده شد. نتایج نشان داد، ساختار 1-13-9 با تابع فعال سیگموئید در لایه پنهان برای بررسی پتانسیل فرسایش خندقی مناسب تر است. نتایج پهنه بندی فرسایش خندقی نشان داد که 70.26 درصد از حوزه آبخیز در طبقه خیلی کم، 1.71 درصد در طبقه کم، 2.45 درصد در طبقه متوسط، 2.65 درصد در طبقه زیاد و 22.93 درصد در طبقه خیلی زیاد قرار گرفته است. از سوی دیگر نتایج نشان داد که شیب کمتر از 10 درصد، فاصله از آبراهه تا 50 متری، واحدهای سنگ شناسی EM و M2 و کاربری مرتع بیشترین تاثیر را در رخداد فرسایش خندقی دارند.
    کلیدواژگان: پرسپترون چند لایه، خندق، سیگموئید، لایه پنهان، لونبرگ مارگوت، مرتع
  • محمدرضا فاضل پور عقدایی، حسین ملکی نژاد، محمدرضا اختصاصی، جلال برخورداری صفحات 264-274
    از اهداف اصلی اجرای پروژه های پخش سیلاب، نفوذ آب به داخل خاک و تغذیه آبخوان ها است. بدین منظور، تغییرات نفوذپذیری خاک سطحی در عرصه های پخش سیلاب در استان یزد شامل پخش سیلاب سی ریزی بافق، هرات و میانکوه مهریز به عنوان نماینده مناطق خشک و نیمه خشک بررسی شد. در این پژوهش، در هر عرصه پخش سیلاب 12 آزمایش نفوذپذیری (نوارهای اول تا چهارم و در هر نوار سه آزمایش) به روش استوانه های مضاعف انجام شد. با استفاده از داده های حاصل از اندازه گیری نفوذ، کارایی مدل های نفوذ کوستیاکوف، کوستیاکوف-لوییس، هورتن، SCS و فیلیپ در برآورد نفوذ تجمعی در عرصه های پخش سیلاب مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد، میانگین نفوذپذیری برای عرصه های پخش سیلاب سی ریزی بافق، هرات و میانکوه مهریز به ترتیب 1.06، 1.52 و 2.94 سانتی متر در ساعت است. همچنین، معادله مناسب برآورد نفوذ تجمعی برای عرصه پخش سیلاب بافق، معادله هورتن با RMSE برابر 0.097 و ضریب ناش و ساتکلیف برابر 0.992 بوده و برای عرصه های پخش سیلاب مهریز و هرات معادله کوستیاکوف- لوئیس با ضرایب RMSE و ناش و ساتکلیف به ترتیب برابر 0.358، 0.994 و 0.081، 0.991 از کارایی بیشتری در برآورد نفوذ تجمعی برخوردار است.
    کلیدواژگان: آب زیرزمینی، آبخوان، استوانه های مضاعف، سرعت نفوذ، نفوذ تجمعی
  • تعیین میزان سهم رسوبدهی اراضی مارنی در حوزه آبخیز حبله رود با مقیاس شبیه ساز باران
    علیرضا حبیبی، امیر صفاری، امیر کرم صفحات 275-289
    فرایند فرسایش یکی از مهم ترین فرایند تخریب سنگ ها در طبیعت به ویژه در اقلیم نیمه خشک می باشد. اولویت بندی پتانسیل رسوب زایی آن ها از مسائل پر اهمیت برای مدیران و برنامه ریزان حوزه های آبخیز است. این مطالعه در حوضه حبله رود و شمال شهر گرمسار با هدف بررسی و مقایسه سهم رسوبدهی سازندهای مارنی و غیرمارنی انجام شده است. برای این منظور نقشه واحدهای لیتولوژیکی به عنوان واحد کاری در سامانه اطلاعات جغرافیایی تهیه شد. سپس، پتانسیل مقدار رسوب بر اساس رسوب جمع آوری شده از دستگاه شبیه ساز باران کامفورست با شدت چهار میلی متر در دقیقه و تداوم 10 دقیقه در دو گروه لیتولوژی مارنی و غیرمارنی انجام شده است. نتایج نشان داد، در حوضه حبله رود سهم رسوبدهی، اراضی مارنی و غیرمارنی به ترتیب 40.6 و 59.4 درصد بوده است. در حالی که از لحاظ وسعت اراضی مارنی و غیر مارنی به ترتیب 21.4 و 78.6 درصد است. رسوب ویژه اراضی مارنی در کل حوضه 2.38 تن در هکتار بوده که دو برابر رسوب اراضی غیرمارنی است. تحقیق حاضر نشان داد که استفاده از دستگاه شبیه ساز باران به منظور رتبه بندی سهم رسوبدهی حاصل از سازندها، برای پژوهشگران حوزه های آبخیز روشی مناسب، جهت برآوردی صحیح از میزان فرسایش می باشد.
    کلیدواژگان: سازندهای مارنی و غیرمارنی، شبیه ساز باران، سهم پتانسیل رسوب، اقلیم نیمه خشک
  • ابوالقاسم دادرسی سبزوار، علی گزنچیان، محمد نمکی صفحات 290-302
    ارزیابی اقتصادی و اجتماعی طرح های آبخیزداری، معیار مهمی برای ارزش گذاری آن ها محسوب می شود. تحقیق پیش رو با هدف بررسی، شناخت و تحلیل اثرات اجتماعی-اقتصادی عملیات آبخیزداری اجرا شده، از دید روستائیان انجام شد. روش تحقیق برای بررسی ابعاد تئوریک موضوع به روش اسنادی و برای تکمیل پرسشنامه های مورد نیاز، به روش پیمایشی بود. جامعه آماری منتخب، 152 خانوار روستای گوش، واقع در 60 کیلومتری شمال شهر مشهد از استان خراسان رضوی بودند که 38 نفر از آنان، به طور تصادفی و به روش محاسبه با فرمول کوکران، انتخاب شدند. ابزار سنجش، پرسشنامه بود که پس از تهیه، آزمون اعتبار و تائید پایایی (0.745=α)، به صورت حضوری در محل تکمیل شد. به روش تحلیل عاملی و با کمک آمار توصیفی، مبتنی بر نظرخواهی از مردم و نتایج حاصل از استخراج اطلاعات پرسشنامه ها، میزان اثرگذاری اجتماعی-اقتصادی طرح های آبخیزداری اجرا شده، مشخص شد. در تحقیق، از مقیاس لیکرت، برای آنالیز و سنجش اثرات استفاده شد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل عاملی نشان داد که متغیر های تاثیرگذار اقتصادی و اجتماعی، در چهار عامل اصلی شامل: افزایش سطح اراضی باغی و کشاورزی، افزایش آبدهی قنوات، افزایش اراضی مرتعی و جلوگیری از سیل و خسارات ناشی از آن به اراضی، بروز نمود. این چهار عامل در مجموع، بیش از 60 درصد از کل واریانس را تبیین نمودند. نتایج نهایی تحقیق نشان داد که اجرای عملیات آبخیزداری توانسته است با کنترل سیل و تغذیه آبرفت، آبدهی قنوات را بهبود و سطح اراضی کشاورزی و باغی را افزایش دهد. همچنین، اجرای عملیات حفاظتی در مراتع، موجب بهتر شدن تراکم پوشش گیاهی و افزایش سطح مراتع شده است.
    کلیدواژگان: اثر گذاری، ارزش اراضی، کنترل سیل، پوشش گیاهی، تغذیه سفره
  • رضا سکوتی اسکویی، محمدحسین مهدیان صفحات 303-309
    سیلاب ها حاوی مواد رسوبی بوده که پس از نهشته گذاری در حاصلخیزی مخروط افکنه ها و دشت های سیلابی متشکل از رسوبات دانه درشت از طریق افزایش عناصر غذایی، موثر هستند. در این پژوهش، اثرات پخش سیلاب بر بازیافت عناصر غذایی اصلی خاک در عرصه پخش سیلاب بر آبخوان پلدشت واقع در استان آذربایجان غربی طی 10 سال مورد ارزیابی قرار گرفت. در این رابطه، در حد فاصل نهرهای گسترش سیلاب و سه نوار اول پخش سیلاب که سیل گیری شده اند، به تعداد سه نمونه مرکب حاصل از اختلاط چهار نقطه در هر نوار و از عمق 20-0 سانتی متری خاک به همراه لایه رسوب، نمونه برداری و عوامل درصد ازت کل و کربن آلی، فسفر و پتاسیم قابل جذب خاک اندازه گیری شد. برای مقایسه میانگین ها، چنانچه داده ها دارای توزیع نرمال بود، از آزمون آماری t و در غیر این صورت از آزمون های ناپارامتری استفاده شد. بر اساس نتایج به دست آمده، مقدار کربن آلی و ازت کل خاک در طول سال های اجرای طرح به طور محسوسی به ترتیب از 0.23 به 0.33 و از 0.027 به 0.039 درصد افزایش یافته است. مقدار فسفر تبادلی هم در طول سال های اجرای طرح از 2.69 به 5.32 و پتاسیم قابل تبادل از 145.93 به 206.52 قسمت در میلیون به طور معنی داری افزایش یافته است. از سوی دیگر، اختلاف مقادیر برخی از عناصر در نوارهای پخش در سطح پنج درصد معنی دار است، به طوری که مقادیر فسفر، کربن آلی و ازت خاک در طول نوارهای پخش بالا دست به طور معنی داری تا دو برابر بیشتر از نوارهای پایینی است، ولی میزان پتاسیم تغییر معنی داری نداشته است. این نتایج نشان داد که پخش سیلاب موجب افزایش عناصر غذایی اصلی خاک شده که به تبع آن امکان کاهش کاربرد کود به وجود آمده است.
    کلیدواژگان: رسوب، کربن آلی خاک، فسفر قابل جذب، مواد مغذی خاک
  • ارزیابی تغییرات اقلیم دیرینه به کمک ردیاب شیمیایی کلر در رسوبات منطقه غیر اشباع دشت اردبیل
    حسین سعادتی صفحات 310-321
    در این تحقیق با روش ردیاب شیمیایی، ارتباط فرایندهای بارش، نفوذ و هیدروژئولوژی در دوره های مختلف گذشته به منظور تعیین دوره های اقلیمی دیرینه، در دشت اردبیل ارزیابی شده است. وقوع خشک و ترسالی های متوالی در دوره های گذشته، در این روش با ارزیابی پروفیل های کلراید در شش پروفیل حفرشده در دشت اردبیل، مشخص شد. برای معین شدن زمان وقوع خشک و ترسالی ها در اعماق پروفیل ها، سن آب های قرارگرفته در اعماق خاک به وسیله معادله و منحنی های مربوط، محاسبه شده که سن برآورد شده املاح رسوبات دشت اردبیل در روش رابطه ادموند-آلیسون از 737 سال در پروفیل ایمیچه تا 4511 سال در پروفیل قره لر متغیر بود. در 1100 سال اخیر، دو ترسالی و دو خشکسالی عمده ثبت شد. آخرین خشکسالی در 116 سال پیش با 202 میلی متر بارش و دومین خشکسالی در 473 سال پیش با 83 میلی متر بارش برآورد شد. در همین دوره آخرین ترسالی در 210 سال پیش با 451 میلی متر بارش و دومین ترسالی در 735 سال پیش با 703 میلی متر بارش ثبت شد که این ترسالی بیشترین مقدار بارش برآورد شده در کل دوره 3600 به دست آمده بوده است. دشت اردبیل از 1100 تا 2900 سال پیش به مدت 1800 سال یک خشکسالی متوسط را تجربه کرده که نشان دهنده طولانی بودن دوره های خشکسالی ها در این دشت است. در دوره 2900 تا 3550 سال پیش دوره ترسالی با نوساناتی اتفاق افتاده است. با توجه به این موضوع منطقه اردبیل یک روند به سوی خشک سالی در پیش دارد. البته در این روند خشکسالی، دوره های تر و خشکسالی با تغییرات اقلیمی کمتر، می تواند اتفاق بیافتد.
    کلیدواژگان: اقلیم دیرینه، ترسالی، دشت اردبیل، خشکسالی، ردیاب شیمیایی کلر، سن آب
  • عطا امینی، رنگین حیدری، مجید حسینی، نادر جلالی صفحات 322-331
    شناخت قابلیت های مختلف اراضی از آن جا اهمیت می یابد که کاربری نامتناسب زمین می تواند منابع خاک و آب یک منطقه را به خطر اندازد و کیفیت و کمیت آن را برای نسل های آینده کاهش دهد. ضمن این که توسعه اراضی بر مبنای قابلیت های آن نیز همیشه با محدودیت هایی همراه است. این پژوهش با نگرشی پایدار به منظور مدیریت صحیح منابع آب و استعدادیابی اراضی در راستای استفاده بهینه از منابع محدود آب و خاک در حوزه های آبخیز انجام شده است. به این منظور اطلاعات مورد نیاز برای تهیه مدل توسعه منطقه بر مبنای پتانسیل موجود اراضی، جمع آوری شد. نقشه های لازم شامل شیب، ارتفاع از سطح دریا، جهات جغرافیایی، واحد شکل زمین، هیدروگرافی، خاک و پوشش گیاهی و تراکم آن، با استفاده از نرم افزار ArcGIS، تهیه شد. با ترکیب لایه های اطلاعاتی، توان محیطی منطقه به صورت 107 یگان زیست-محیطی استخراج و داده های هواشناسی، هیدرومتری و منابع آب به منظور ارزیابی منابع و مصارف حوضه، جمع آوری و آنالیز شد. نتایج نشان داد که 88.3 درصد کاربری فعلی این حوضه کشاورزی و باغات و 11.7 درصد مرتع است. در حالی که پتانسیل حوضه در این بخش ها به ترتیب 78.9 و 19.1 درصد است. از طرفی عدم توجه به پتانسیل منابع آب منطقه که بیشتر به صورت زیرزمینی است، باعث افت سطح آب زیرزمینی در حد 0.85 متر در سال و به تبع آن به خطر افتادن منابع خاک و آب منطقه شده است. نتایج این پژوهش بیانگر اهمیت مدیریت یکپارچه منابع آب و توجه به پتانسیل های طبیعی در توسعه پایدار اراضی در حوزه های آبخیز می باشد.
    کلیدواژگان: توسعه کشاورزی، حوزه آبخیز، کاربری اراضی، مدیریت آب، ArcGIS
  • نفیسه مقدسی، واحدبردی شیخ، علی نجفی نژاد، ایمان کریمی راد صفحات 332-338
    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی و بررسی اثرات اقدامات مکانیکی آبخیزداری اجرا شده بر کاهش دبی اوج سیلاب در حوزه آبخیز سد بوستان انجام شده است. بدین منظور از سامانه مدل سازی حوزه آبخیز برای مقایسه دوره قبل و بعد از اجرای اقدامات استفاده شد. اقدامات مکانیکی مورد نظر در این مطالعه بین سال های 1379 تا 1386 انجام گرفته است. عمده اقدامات حفاظت خاک و آب در حوزه آبخیز سد بوستان در قالب عملیات مکانیکی انجام گرفته و عملیات بیولوژیک در سطح محدود اجرا شده است. برای تعیین تاثیر این اقدامات، این حوزه آبخیز در محیط سامانه مدل سازی آبخیز (WMS) مدل سازی شد. برای واسنجی و اعتباریابی مدل پنج واقعه سیلاب مشاهداتی در بازه زمانی قبل از انجام اقدامات و برای بررسی اثر اقدامات حفاظت خاک و آب، سه واقعه سیلاب مشاهداتی در ایستگاه تمر برای زمان بعد از تکمیل آن ها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در اثر انجام اقدامات مکانیکی، با وجود این که مخازن آن پر از رسوب می باشند، دبی اوج به طور متوسط 1.79 درصد نسبت به عدم انجام این اقدامات کاهش یافته که در صورت تخریب نشدن برخی از سازه ها، میزان این کاهش به 5.95 درصد می رسید. لازم به ذکر است، در صورتی که مخازن سازه ها رسوب نگرفته بودند، دبی اوج به طور متوسط 3.25 درصد نسبت به وضعیت موجود و 7.64 درصد نسبت به عدم وجود سازه ها افزایش پیدا می نمود.
    کلیدواژگان: تحلیل حساسیت مدل، حوزه آبخیز گرگان رود، سد اصلاحی، شماره منحنی
  • جهانگیر پرهمت صفحات 339-349
    هدف از این پژوهش ارزیابی مدل های منطقه ای در برآورد دبی جریان سالانه در سطوح مختلف احتمال می باشد. بدین منظور حوضه های کرخه، کارون و دز در جنوب غرب ایران انتخاب شد. سپس در این منطقه، آمار مشاهده ای دبی در 108 ایستگاه هیدرومتری و بارندگی در 208 ایستگاه بارا ن سنجی مورد استفاده قرار گرفت. همچنین، پارامترهای مورد استفاده در تحلیل منطقه ای شامل مساحت، طول مستطیل معادل، شیب، ضریب گراویلیوس، بارندگی، طول آبراهه اصلی، شیب آبراهه اصلی، ارتفاع متوسط حوضه، تراکم زهکشی و محیط حوضه می باشد. در بررسی و تحلیل همگنی حوضه های هیدرولوژیک از روش آنالیز خوشه ایو تابع تشخیص استفاده شد. برای ارزیابی مدل های به دست آمده از هر منطقه همگن، داده های مشاهده ای یک حوضه که در واسنجی این مدل ها استفاده نشده بودند، به کار گرفته شد. نتایج تحلیل مدل های همبستگی چند متغیره نشان داد که دبی جریان در سطوح مختلف احتمال دارای ضریب همبستگی بالایی با 10 عامل منتخب بوده، ولی رابطه دبی با چهار عامل اول مستقیم و با شش عامل بعدی معکوس می باشد. نتایج پژوهش نیز نشان داد که شدت جریان با بارندگی رابطه معکوس داشته ولی عمق جریان دارای رابطه مستفیم است. بعلاوه، روابط یک متغیره و دو متغیره دبی با مساحت و دبی با مساحت و بارندگی همبستگی بالایی با ضریب بین 0.52 تا 0.8 را نشان داد.
    کلیدواژگان: تحلیل خوشه ای، روابط آبدهی، مناطق همگن، منطقه بندی هیدرولوژیکی، همبستگی هیدرولوژیکی
|
  • Hesam Ghodousi*, Samira Sadaat Morsali Pages 248-255
    Crop pattern has significant effect on optimum use of water resources and agricultural ýmanagement. Present research accomplished to achieve optimum crop pattern in Aharchai Basin ýlocated in the downstream of Sattarkhan Dam. The study area is about 3000 ha using ýtraditional irrigation method, wherein low irrigation efficiency and water shortage are the most ýimportant problems. In order to determine optimum crop pattern and to provide a suitable way ýto increase agricultural benefit and productivity, a linear programming model in both cases of ýthe current and improved irrigation system conditions was simulated in the Mathematica ýsoftware. After simulation, in order to maximize benefits, the area of each product was ýdetermined through two different simulation states. Results showed that if agricultural lands ýemploy modern irrigation methods, the benefit of agricultural activities would increase by 30%, ýi.e. it would rise from 98 to 128 billion Riyals in a year.ý
    Keywords: Ahar Plain, Crop Pattern, Mathematica Model, Operation Research, Satarkhan Dam
  • Samad Shadfar Pages 256-263
    Gully erosion is a type of water erosion that causes significant sedimentation in watersheds and ýdamages in agricultural lands, rangelands, and infrastructures. This study was conducted to ýdetermine the potential of gully erosion by artificial neural network. The Levenberg-Marquardt ýý(LM) algorithm and Multi-Layer Perceptron were used employing soil, geology, land use, ýdistance to fault, slope, aspect, distance from roads, distance from drainage, and elevation data ýas its variables. Results showed that the structure of 1-13-9 with sigmoid activation function in ýthe hidden layer is more suitable for gully erosion potential assessment. Zonation of gully ýerosion revealed that the watershed area was divided into different classes of different extent, ýincluding 65.94% in very low, 4.07% in low, 3.78% in medium, 4.75% in high, and 21.94% in ývery high potential class. Furthermore, results indicated that slope less than 10%, 50 m distance ýfrom the stream, rangeland area, and lithological units of EM and M2 had the greatest impact ýon the occurrence of gully erosion.
    Keywords: Gully, Hidden layer, Levenberg, Marquardt (LM), Multi layer perceptron, Rangeland, ýSigmoid
  • Mohammadreza Fazel Pouraghdaei, Hossein Malekinezhad, Mohammadreza Ekhtesasi, Jalal Barkhordari Pages 264-274
    The main objective of water spreading projects is recharging aquifersþ.þ In this study, changes of soil surface permeability in Yazd water spreading projects, including Sirizi in Bafgh, Herat ýand Miankouh in Mehriz were investigated. Using a double ring, 12 Permeability tests (in first ýand fourth strips and three tests for each strip) were performed. Using measured data the ýperformance of permeability equations such as Kostiakov, Kostiakov-Lewis, Horton, SCS, ýand Philip were compared in estimating cumulative infiltration and infiltration rate in the ýstudy areas. Results showed that average permeability for Bafgh, Herat and Mehriz water ýspreading projects were about 1.06, 1.52 and 2.94 cmhr-1, respectively. The best equation for ýestimating cumulative infiltration in Bafgh was the Horton equation with RMSE and Nash ýSutcliffe coefficients of 0.097 and 0.992, respectively, while in Herat and Mehriz the best ýequation was the Kostiakov-Lewis equation with Nash-Sutcliffe coefficient and RMSE of ý0.385, 0.994, 0.081 and 0.991 respectively.
    Keywords: Aquifer, Ground Water, Cumulative Infiltration, Infiltration Rate
  • Determine the amount of Sediment yield Marl lands in watershed ‎basin in rainfall simulator scale
    Alireza Habibi, Amir Safari, Amir Karam Pages 275-289
    Process erosion is one of the most important degradation process, particularly in semi-arid climate. Identify the sediment of the issues is important for watershed managers and planners. The main purpose of evaluating and comparing the potential contribution of this research has been deposition of marl formations. This study was conducted in hablerood basin and in the northern city of garmsar. for this reason, constructive map lithological was prepared as a unit in geographic information systems.then, the potential value erosion on sediment collected simulators rain comfort's with intensity4mm and continuing 10 minutes in the category marl and none marl has been determined. the results showed that in hablerood basins contribution marl and none marl land respectively59.4 and 40.6 percent. While in terms of lands area. marl and none marl land respectively 21.4 and78.6 percent.particularly sedimentation marl lands was 2.38 ton in hectares, that twice none marl land.this study showed that the use of simulators rain in order to determine the contribution of sediment formations suitable method for watershed planners, to estimate the erosion rate is correct.
    Keywords: Climate Semiarid, Rainfall Simulator, Potential Marl, None Marl, Watershed ýManagementsý
  • Abolghasem Dadrasi Sabzevar, Ali Ghazanchian, Mohammad Namaki Pages 290-302
    Social and economical evaluation of watershed management activities, is an important criterion for its validation. The main objective of present study was, identification and analysis of socio-economic impacts of watershed management operations implimented in Gosh village wich is located in 60 km north of Mashhad. The sample data of this study was consisted of 38 extension workers were randomly selected from the study area based on Cochran’s sampling methodology. The research instrument consisted of three parts in Likert scale. The validity of the questionnaire was analyzed and reliability coefficient was calculated for the questionnaire using Cronbach's alpha ratio of 0.745. These amounts showed that questionnaire has an acceptable ability for data gathering. Factor analysis was the major statistical method. The results offactor analysis indicated that socio-economic effective parameters are increasing garden and farm area, increasing qanats water discharge, increasing rangeland area, and preventing lands flood damages. These four factors, in general, had more than 60 percent of the total variance. Final results indicated that watershed management activities have improved qanats water discharge by flood control and aquifer rechrge and increased the area of Agricultural and garden lands. Also, conseving activities in rangelands caused improving of vegetation cover density and the area of rangelands.
    Keywords: Impact, land values, flood control, vegetation cover, artificial feeding
  • Reza Sokouti, Mohammadhossein Mahdian Pages 303-309
    Floods water contain sediments that affect the fertility of coarse grain alluvial fan and flood plains after deposition, through increasing their nutrients. In this study, the effects of flood spreading were investigated on the recovery of soil nutrients at the Poldasht flood spreading station of west Azerbaijan during 10 years., The first three bands that have been flooded, were selected at the flood spreading channels. In each strip, six soil samples of of 0-20 cm depths, were taken and total nitrogen, phosphorus, potassium, and soil organic carbon were measured. For statistical analysis, t-test non-parametric tests were used where the data had normall distribution or not, respectively; . According to the results, the amount of soil organic carbon and total nitrogen increased from 0.23 to 0.33 and 0.027 to 0.039 percent, respectively during the implementation years. Exchangeable phosphorus and potassium were significantly increased from 2.69 to 5.32 and 145.93 to 206.52 parts per million, respectively. On the other hand, there was a significant difference for some factors of the spreading bands at 5% probability. Amounts of phosphorus, soil organic carbon and nitrogen in the upper strips were significantly more than lower bands. However, there was no significant change on the amount of potassium. The results showed that the flood spreading increased soil nutrients which reduce the fertilizers application.
    Keywords: Sediment, Soil organic carbon, Available phosphorus, Soil nutrients
  • Estimation of paleoclimate status by chloride geochemical tracers in ‎Ardabil Plain vadose zone
    Hossein Saadati Pages 310-321
    In this study, rainfall, percolation and hydrogeological processes relationship were evaluated ýusing geochemical tracers to determinate paleoclimate in the Ardabil Plain. The occurrence of ýdry and wet periods was also determined with the help of tracer used in six profiles. The Dry ýand wet periods were then evaluated by the Edmund-Allison equations based on interpretation ýof soil water chloride concentrations and long–term precipitation measured in different periods. ýApplying the chloride mass balance technique to soil water chloride profiles improved the ýboundary conditions associated with wetter and drier climate in last times. The estimated ages ýthrough sediment cores chemistry varied from 737 years in Imijah core to 4511 years in ýGharahlar core with two recorded dry and wet periods. Precipitation of recently drier climate ýwas estimated around 202 mm in 116 last years and second drier climate was estimated around ýý83 mm in 473 last years. Precipitation of recently wetter climate was also estimated around 451 ýmm in 210 last years and second wetter climate was estimated around 703 mm in 735 last ýyears. The second wetter had the highest amount of precipitation in 3600 years period. The ýArdabil plain had a moderate drier climate since 1100 to 2900 years ago. In addition, the results ýshowed that the wetter climate happened during last 2900 to 3550 years. According to this ýresults, the present climate moves towards drier climate. A comparative analysis of data from ýsix profile sites indicated that there were short term oscillations of wetter and drier climate.
    Keywords: Chloride Geochemical Tracer, Dry, Wet Periods, Paleoclimate, Water Age Ardabil, ýIran
  • Ata Amini, Rangin Haydari, Majid Hosseini, Nader Jalali Pages 322-331
    The land use programming is vital since inappropriate land use can endanger soil and water resources in a region and reduce their quality and quantity for future generations. While land development based on its ability are always facing limitations. This research is conducted with a sustainable approach to manage water resources and land programming in line with make optimal use of limited land, soil and water in the watershed. For this purpose, the required information to prepare a development model based on the land potential, were collected. Using the ArcGIS software, essential maps including map of slope, altitude, driving directions, land form, hydrographic, soil and vegetation, and density, were derived. By combining layers of information, the lands abilities were extracted in term of 107 ecological units. The meteorological data, hydrometer and the sources and consumptions of water resources of the watershed were collected and analyzed. The results showed that 88.2 percent and 11.6 percent are currently the area of agriculture and orchards. While the watershed potential for these practices are as 78.9 and 19.1, respectively. However, lack of attention to the potential water resources of the region, which is mostly as groundwater, caused a drop in groundwater level about 0.85 m per year and consequently the risk of soil and water resources in the region. The results indicate the importance of integrated water resources management and natural potentials in sustainable development in the watershed.
    Keywords: Agricultural development, ArcGIS, Land use, Water management, Watershed
  • Nafiseh Moghaddasi, Vahedberdi Sheikh, Ali Najafinejad, Iman Karimirad Pages 332-338
    The aim of this study was to evaluate the effects of mechanical watershed management ýmeasures implemented across the Boostan Dam Watershed on reduction of flood peak. To this ýend, the Watershed Modeling System (WMS) was used to compare peak flow before and after ýof implementation of the measures. The mechanical measures have been implemented during ýý2000–2007. The major soil and water conservation measures in the Boostan Dam Watershed ýwere mechanical and biological measures implemented in a limited area. To determine the ýeffect of these measures, the watershed has been modeled in WMS environment. Five flood ýevents occurred before implementation of the measures were used for calibration and validation ýof the model. Three other flood events occurred after completion of the measures were then ýused for the evaluation. The results showed that the mechanical measures, despite the fact that ýtheir reservoirs are full of sediment, decrease the average peak flow 1.79 % compared to the ýabsence of these measures and if some structures would not be destructed, the reduction would ýreach 5.95 percent. It should be noted that if the structures were out of sediment, the average ýpeak flow rate would decrease 3.25 % in comparison with current situation and 7.64 % when ýcompared to absence of structuresý.
    Keywords: Curve number, Dams, Gorganroud Watershed, Sensitivity analysis
  • Jahangir Porhemmat Pages 339-349
    The study aimed to evaluate the regional models in estimation of probable annual water yield in hydrologic units of Karkheh, Dez and Karun watersheds, located in south-west of Iran. Afterward, observational data of discharge and precipitation were used from 108 hydrometeric stations and 208 rain gauges. Area, equivalent rectangle length, slope, Gravilios coefficient, precipitation, main stream length, main stream slope, mean watershed elevation, drainage density and perimeter were accounted in regional analysis. The cluster analysis and discriminate function was used in homogeneity analysis of hydrologic units. The results of multiple regression showed a high correlation between observed and computed data (0.98 and 0.99). It was also found out that annual discharge had a direct correlation with the first four above variables, and an inverse correlation with the other factors. The results showed that the annual yield can be precisely predicted by the area. Finally, the results showed that the annual depth of runoff yield over watershed had a high correlation with area and precipitation in a bi-variable regression model with regression coefficients of 0.52 to 0.8.
    Keywords: Cluster analysis, Homogeny region, Hydrologic Regression, Hydrologic zoning, Water ýyield equations