فهرست مطالب

نشریه اقتصاد و تجارت نوین
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 20، زمستان 1388و بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1388/11/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سیدکمیل طیبی، مرتضی سامتی، لیلا ترکی صفحه 1
    موج اخیر آزادسازی مالی از اواسط دهه 90، باعث هجوم قابل توجه جریان های سرمایه بین کشورهای در حال توسعه شده است. استقلال بیشتر بانک مرکزی، کاهش سرکوب مالی با کاهش کنترل بر نرخ های بهره و نوآوری های مالی، کاهش اعتبارات تخصیصی و آزادسازی جریان های سرمایه به اشکال مختلف از ابعاد مهم پدیده آزادسازی مالی بوده است، بنابراین، چنین استنباط می شود که منافع آزادسازی مالی به ویژه برای کشورهای در حال توسعه که در سرمایه نسبتا ضعیف هستند و رشد درآمد نوسانی تری دارند، باید قابل ملاحظه باشد. در حالی که گسترش جریان های سرمایه همراه با نرخ های رشد بالا در تعدادی از کشورهای در حال توسعه اتفاق افتاده است، برخی از این کشورها نیز از فروپاشی در نرخ های رشد و بحران های مالی رنج برده اند. بحران ها در این کشورها به صورت هزینه های ناشی از نوسان های رشد اقتصادی بوده است. بنابراین، سوالی که این مطالعه در پی پاسخگویی به آن برآمده است، این است که آزادسازی مالی بر نوسان های رشد اقتصادی در این کشورها چه تاثیری دارد؟ این مطالعه ضمن بررسی مبانی نظری رابطه بین آزادسازی مالی و نوسان رشد اقتصادی، اثر فرایند آزادسازی مالی را بر رشد اقتصادی 43 کشور در حال توسعه منتخب طی دوره 1996-2005 مورد تحلیل قرار می دهد. نتایج مقاله نشان می دهند که آزادسازی مالی باعث کاهش نوسان رشد اقتصادی در کشورهای منتخب در حال توسعه می-شود. به طوری که تاکید این مطالعه بر یک راه حل منطقی، همکاری های همه جانبه کشورهای در حال توسعه در بازار مشترک مالی و اتخاذ سیاست های پولی و مالی همگن تر در راستای تقویت نهادهای مالی است.
    کلیدواژگان: آزادسازی مالی، نوسان رشد اقتصادی، داده های تابلویی، کنترل سرمایه
  • حمید سپهردوست، حسین خدایی صفحه 17
    از نیمه دوم قرن بیستم، فناوری اطلاعات و ارتباطات با حذف مشاغل سنتی و گسترش مشاغل جدید، زمینه را برای رشد سرمایه فکری و تخصصی شدن کسب وکار فراهم آورد. اما مسئله مهم این است که آیا نفوذ این فناوری توانسته است روی سطح اشتغال تاثیر مثبت گذارد؟ هدف از انجام مطالعه پاسخگویی به این سوال اساسی در منتخبی از کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی به تفکیک کشورهای نفتی و غیرنفتی طی سال های 2000- 2009 است. برای این منظور از تابع تولید با کشش جانشینی ثابت در قالب مدل اقتصادسنجی داده های تلفیقی برای تخمین مدل اندازه گیری رابطه بین فناوری اطلاعات و ارتباطات و اشتغال استفاده شد. نتایج بیانگر اثر مثبت و معنادار فناوری اطلاعات و ارتباطات بر اشتغال در کشورهای منتخب سازمان طی دوره مورد مطالعه می باشد. البته میزان تاثیرگذاری فناوری اطلاعات و ارتباطات بر اشتغال در گروه کشورهای نفتی بیشتر از گروه کشورهای غیرنفتی عضو این سازمان بوده است.
    کلیدواژگان: اشتغال، داده های تلفیقی، فناوری اطلاعات و ارتباطات، کشورهای سازمان همکاری اسلامی
  • ابوالفضل شاه آبادی، بهزاد امیری صفحه 37
    افزایش تولید از طریق افزایش بهره وری از جمله برنامه های مهم کشورها برای رسیدن به رشد اقتصادی مطلوب به شمار می رود. مطالعات زیادی در رابطه با تعیین عوامل موثر بر بهره وری صورت گرفته است و عوامل مختلفی نیز شناسایی شده است. یکی از این عوامل دانش است که بحث های زیادی را به خود اختصاص داده است. هدف این مقاله برآورد تاثیر مولفه های مختلف دانش بر بهره وری کل عوامل تولید در کشورهای منتخب عضو سازمان همکاری اسلامی طی دوره 1996-2009 است. در این راستا از روش داده های تلفیقی نامتوازن استفاده می شود. نتایج نشان می دهد دو مولفه آموزش و منابع انسانی و رژیم های نهادی و اقتصادی تاثیر مثبت و معناداری بر بهره وری کل عوامل دارد. همچنین تاثیر دو مولفه زیرساخت های اطلاعاتی و سیستم ابداعات بر بهره وری کل عوامل از نظر آماری معنادار نیست.
    کلیدواژگان: مولفه های دانش، بهره وری کل عوامل، کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی
  • مهران رضوانی، سید حمیدخداداد حسینی، محمدتقی طغرایی صفحه 61
    موفقیت در بازارهای پرچالش آینده، مستلزم آمادگی لازم برای واکنش آگاهانه و سریع است. شرکت هایی از این آمادگی برخوردارند که بتوانند در چنین محیط رقابتی، عملکرد موفقیت آمیزی داشته باشند. در این فرایند نقش سرمایه اجتماعی می تواند حائز اهمیت باشد. هدف مطالعه حاضر، تبیین جایگاه نگاشتی سرمایه اجتماعی در راهبرد های به کارگرفته شده در شرکت های کوچک و متوسط با استفاده از روش شناسی نگاشت مفهومی به مثابه ترکیبی از روش های استقرایی و قیاسی است. در فرایند اجرای پژوهش از روش نمونه گیری هدفمند ملاکی و مصاحبه های نیمه ساختار یافته عمیق از 12 نفر از خبرگان موضوع تا مرحله اشباع، استفاده شده است. نتایج مطالعه گویای جایگاه برجسته و نمایان سرمایه اجتماعی و ابعاد آن در اجرای راهبرد های به کار گرفته شده در کسب وکارهای کوچک و متوسط است. به طوری که سرمایه اجتماعی در اجرای هر چهار راهبرد (نفوذ در بازار، توسعه محصول، توسعه بازار و تنوع سازی) نقش آفرینی دارد. نتایج به دست آمده همچنین نشان داد که بیشترین نقش آفرینی سرمایه اجتماعی در اجرای راهبرد توسعه محصول است.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، راهبرد محصول، بازار، کسب وکارهای کوچک و متوسط، نگاشت مفهومی
  • کامبیز طالبی، مهدی سلیمی ترکمانی، هادی زارع صفحه 83
    شناسایی عوامل اساسی موفقیت در توسعه محصول جدید در قالب راهبردهای کسب وکار محققان را بر آن داشته است تا در این زمینه تحقیقات گسترده ای را انجام دهند، علی رغم این موضوع، مطالعات کمی درباره توسعه محصول جدید صورت گرفته است. هدف این پژوهش پرکردن شکاف موجود در این زمینه می باشد. روش تحقیق در این پژوهش، آمیخته بوده است بدین صورت که در مرحله کیفی از مصاحبه های نیمه ساختاریافته و مصاحبه باز و بررسی اسناد و مدارک مرتبط و در مرحله کمی از ابزار پرسشنامه، جهت گردآوری داده ها استفاده شده است. جهت پردازش تحلیل داده ها از تحلیل عاملی استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که عوامل اساسی موفقیت در توسعه محصول جدید در کسب وکارهای کوچک و متوسط مستقر در پارک های علم و فناوری سطح شهر تهران در قالب 4 موضوع مدیریتی، تجاری، بازاریابی و فنی طبقه بندی می شوند.
    کلیدواژگان: توسعه محصول جدید، نوآوری، کسب وکارهای کوچک و متوسط، پارک های علم و فناوری
  • شهریار عزیزی، محمد مقدسی صفحه 101
    در تحقیق حاضر، تاثیر شدت تبلیغات بر عملکرد تجاری نظام بانکی ارزیابی می شود. اطلاعات سالانه 11 بانک دولتی طی سال های 1381-1388 جمع آوری و با استفاده از مدل داده های تابلویی تاثیر شدت تبلیغات بر رشد حساب قرض الحسنه جاری و قرض الحسنه پس انداز، سپرده های کوتاه مدت و بازده حقوق صاحبان سهام در بانک های دولتی و خصوصی به تفکیک ارزیابی شد. نتایج نشان می دهد شدت تبلیغات در کل نظام بانکی کشور بر رشد حساب قرض الحسنه جاری تاثیر معناداری ندارد. همچنین نتایج مدل تفکیک شده بانک های دولتی و خصوصی حاکی از عدم وجود اثر معنادار شدت تبلیغات بر رشد حساب قرض الحسنه جاری است اما شدت تبلیغات در کل نظام بانکی کشور اثر مثبت و معنادار بر رشد حساب قرض الحسنه جاری دارد.
    کلیدواژگان: شدت تبلیغات، عملکرد، نظام بانکی، داده های تابلویی
  • رضا محمد کاظمی، سیدبابک ابراهیمی، هادی زارع * صفحه 127

    در محیط کسب وکار، ابزارهای جدیدی برای درک نیازهای بازار به وجود آمده اند که از جمله می توان به روش های قیمت گذاری پویا اشاره کرد. اما در روش های قیمت گذاری پویا اغلب ترجیحات انسانی در انجام یک معامله نادیده گرفته شده و ابزارهای خودکار بدون توجه به این امر که غالبا در معاملات، یک طرف معامله ترجیحات انسانی است، به کار گرفته می شوند. هدف این پژوهش شبیه-سازی مدل ها و روش های موجود برای قیمت گذاری پویا در کسب وکارهای نوپای کارآفرینانه اینترنتی با در نظر گرفتن تاثیر عامل انسانی بر عملیات خرید می باشد. روش تحقیق برای دستیابی به این هدف ترکیبی است. در مرحله اول با توجه به نتایج به دست آمده از تحقیقات میدانی، مدل جدیدی که در آن، عامل تمایل مشتری نیز به عملیات خرید اضافه شده طراحی می شود و در مرحله بعد به شبیه سازی روش های قیمت گذاری پویا با در نظر گرفتن مدل جدید پرداخته می شود. نتایج شبیه سازی های حاصل می تواند در شرایطی که کسب وکارهای نوپا، ترجیحات نیروی انسانی را در عملیات فروش موثر بدانند به کار برده شود و به انتخاب روش مناسب تر برای قیمت گذاری کمک نماید.

    کلیدواژگان: قیمت گذاری پویا، تمایل مشتری، شبیه سازی، نظریه بازی ها
  • علی دینی ترکمانی صفحه 153
    رابطه میان سیاست ارزی و توسعه صادرات، موضوع مورد مناقشه در متون اقتصادی است. درحالی که رویکرد متعارف نئوکلاسیکی به اثربخشی قابل توجه کاهش ارزش پول ملی بر صادرات معتقد است، رویکرد دگراندیش نهادی ساختاری، میزان این اثرگذاری را تابعی از عامل زیرساختی ظرفیت جذب می داند. هدف این مقاله، بررسی تجربی میزان کفایت تبیین این دو رویکرد است. در این خصوص، مقاله ضمن بیان رابطه میان نرخ ارز و صادرات و تحلیل رویکرد نظری نئوکلاسیکی از این رابطه، پیش شرط های اثرگذاری سیاست کاهش ارزش پول ملی بر کسری حساب جاری را با استفاده از مفهوم ظرفیت جذب به بحث می گذارد. در ادامه، با مقایسه تطبیقی داده های دو اقتصاد چین و ایران که در دو دوره زمانی 15 ساله از سیاست پولی یکسان کاهش ارزش پول ملی استفاده شده، نتایج متفاوتی در زمینه صادرات داشته است. این مقاله قدرت توضیح دهندگی دو فرضیه رقیب مذکور را آزمون می کند. نتایج به دست آمده، قوی تر بودن رویکرد نهادی ساختاری در توضیح علل موفقیت چین در توسعه صادرات کالاهای کارخانه ای معطوف به فناوری سطح بالا را تایید می نماید.
    کلیدواژگان: ظرفیت جذب، سیاست صنعتی، مدیریت تحولات فناورانه، رقابت مندی، نرخ ارز
  • عبدالحسین شیروی، مهدی نظرنژاد صفحه 177
    کشاورزی بخش عمده ای از صادرات را در روابط تجاری بین المللی به خود اختصاص می دهد. اکثر کشورها جهت حمایت از بخش کشاورزی و توسعه صادرات کشاورزی، اعطای یارانه های داخلی و صادراتی را در سیاست های اقتصادی خود قرار داده اند. اعطای یارانه معمولا توسط دولت ها و اشخاص عمومی صورت می گیرد که موجب ورود خسارت به بخش کشاورزی سایر کشورها می گردد و روند تجارت آزاد را مختل می نماید. سازمان تجارت جهانی که بر آزادی تجاری و رقابت منصفانه استوار است، در موافقت نامه کشاورزی طی مقرراتی حمایت ها و یارانه های کشاورزی را تحت کنترل قرار داده است. در این مقاله ابتدا الزامات سازمان تجارت جهانی در خصوص یارانه های کشاورزی بحث می شود. سپس تاثیر الحاق جمهوری اسلامی ایران به سازمان تجارت جهانی بر قوانین و مقررات داخلی ناظر بر اعطای یارانه های کشاورزی بررسی می گردد.
    کلیدواژگان: سازمان تجارت جهانی، موافقت نامه کشاورزی، یارانه های صادراتی، یارانه های کشاورزی
  • سعید صحت، زهره دهدشتی شاهرخ، سیده سوگل شهرستانی صفحه 199
    این مقاله به تحلیل عوامل مرتبط با رضایت مشتریان از مراکز تماس و فروش تلفنی بیمه اتومبیل در نمایندگی خدمات بیمه ایران خودرو میپردازد. از چارچوب مفهومی فینبرگ (2006)، برای بررسی رابطه متوسط سرعت پاسخ دهی، زمان انتظار در صف، درصد موفقیت در تماس اول، نرخ قطع، متوسط زمان مکالمه، رعایت برنامه زمانی پاسخ گویی، متوسط زمان لازم برای کارهای صدور بیمه نامه، نرخ جابه جایی نمایندگان فروش و سطح خدمت با رضایت مشتریان استفاده شده است. روش نمونه گیری، تصادفی ساده و نمونه پژوهش شامل 384 نفر از مشتریان مرکز فروش تلفنی بیمه اتومبیل در نمایندگی خدمات بیمه ایران خودرو می باشد. با توجه به نتایج تحلیل رگرسیونی، متغیرهای «نرخ جابه جایی نمایندگان فروش»، «درصد موفقیت در تماس اول» و «زمان انتظار در صف» بر رضایت مشتریان تاثیرگذار هستند.
    کلیدواژگان: فروش، فروش تلفنی، مراکز تماس، رضایت مشتری
|
  • Seyed Komail Tayebi, Morteza Sameti, Leila Torki Page 1
    Since the middle of the 1990s, a new wave of financial liberalization has been considerably emerged in a number of developing countries. More independence of central banks and reduction in financial repression through the promotion of capital mobility are some well-known aspects of the financial liberalization. It thus seems that benefits of financial liberalization in such countries have been quite pronounced, especially among countries that have suffered from the shortage of capital and from economic growth volatilities. While there are many advantages in this regards, some countries have experienced a growth collapse accompanied by financial crises. In order to estimate a panel growth regression, we have used data for 43 developing countries worldwide over the period 1996-2005. The empirical results indicate that financial liberalization has affected significantly and negatively economic growth volatility over the period of the study.
    Keywords: Financial Liberalization, Economic Growth Volatility, Panel Data, Capital Control
  • Hamid Sepehrdoust, Hossein Khodaee Page 17
    From the second half of 21st century onwards, with the emerging of computers, a great revolution is occurred in the information and communication field. While technology is responsible for creating jobs, it also eliminates many more. The main question of this paper is whether it may have a positive effect on the level of total employment? The objective of the paper is to examine the relationship between ICT expenditures and employment in selected countries of the Organization of the Islamic Cooperation (OIC). For this purpose, an empirical econometric model is specified and estimated using panel data approach. The data used in this paper cover the period from 2000 to 2009. The results of this paper confirm that ICT has positive and statistically significant effect on employment. However, the magnitude of the estimated coefficients for ICT is not the same in oil-and non-oil economies in the OIC member countries.
    Keywords: ICT, Employment, Information, Communication Technology, OIC
  • Abolfazl Shahabadi, Behzad Amiri Page 37
    Nowadays, increasing production through productivity is one the main objectives of countries to achieve the higher level of economic growth. Many studies have aimed to find out the main determinants of productivity. One ofthose factors is knowledge. This paper aims to estimate the effect of various components of knowledge on the total factor productivity in selected member countries of the organization of the Islamic cooperation during the period 1996-2009. To end this, the unbalanced panel approach is employed. Theresults of this paper show that education and human resources as well as institutional and economic regimes have statistically significant and positive effect on total factor productivity. However, the effect of information infrastructure and system's innovations on the total factor productivity is not statistically significant.
    Keywords: Components of Knowledge, Total Factor Productivity, Organization of the Islamic Conference
  • Mehran Rezvani, Seyed Hamid Khodadad Hoseini, Mohammad Taghi Toghrayee Page 61
    Achieving success in challenging markets of the future requires reaching a state of readiness to provoke a conscious and quick reaction. Firms with such capability will be successful in this competing environment. This paper aims to clarify and map the social capital for the strategies adopted in small and medium-sized enterprises (SMEs) using the concept mapping methodology as an integrated combination of the inductive and deductive methods. We use purposive sampling method and in-depth semi structured interview with 12 experts to achieve a saturation level. The results of the study show that the dominant and outstanding position of social capital and its dimensions in strategies is adopted in SMEs. The study revealed that social capital plays an effective role in all four strategies comprising market penetration, product development, market development and diversification. Moreover, social capital appeared to be the most influential for product development.
    Keywords: Social Capital, Product, Market Strategy, Small, Medium Enterprise, Concept Mapping
  • Kambiez Talebi, Mehdi Salimi Torkamani, Hadi Zarea Page 83
    Identifying critical success factors in new product development in the form of business strategies have prompted researchers to conduct researches in this field. Despite this fact, few studies have used new product development methods in existing markets of small and medium enterprises (SMEs). This research aims to fill the gap in this area. Mixed research method employed in this paper. In the qualitative method, semi-structured and open-ended interviews are perfomed and relevant documents are reviewed. In the quantitative method, questionnaire is used to gather the reguired data. The results of this study indicate that fundamental factors in the success of new product development in SMEs located in science and technology parks are classified into four categories. They comprise managerial, commercial, technical and marketing. The proposed framework classifies the critical success factors into eight major factors. The proposed factors could be helpful for managers in SMEs to save the time and reduce the costs.
    Keywords: New Product Development, Innovation, Small, Medium Enterprise, Science, Technology Parks
  • Shahriar Azizi , Mohammad Moghaddasi Page 101
    This article aims to evaluate the impact of advertising intensity (ad to sales ratio) on the performance of the Iranian banking system using panel data for the 11 Iranian banks over the period 2002-2009. Unbalanced panel data approach is employed to evaluate the impact of advertising intensity oncurrent account growth, gharz-al-hasaneh deposit, term deposit and return on equity (ROE). The estimation results show that advertising intensity has no statistically significant effects on the current account growth in the banking system while it has positive and statistically significant effect on gharz-alhasaneh deposit and term deposit growth. When a dummy variable included in the models, the results are slightly changed. However, advertising intensity has positive effect on ROE only for private sector but negative in public banks.
    Keywords: Advertising Intensity, Business Performance, Banking System, Panel Data
  • Reza Mohammad Kazemi, Seyed Babak Ebrahimi, Hadi Zarea Page 127

    In 21st century, achieving business success and survival become harder for enterprises. This fact comes from the new trade environment that constant change is its basic element. New situation necessitates reviewing the trading priorities, quality structure, strategic views and new pricing models that has been ever used. In this new environment which most of the trades are beingdone electronically and automatically, new ways is devised to understand the needs of customers and dynamic pricing is one of which. But in these dynamic pricing methods, human factor is ignored and these pricing agents usually act ignoring this fact that one party is human. In this paper, after reviewing pricing models and techniques, we try to analyze the human factorusing field study and then a new model is developed using the findings based on the effect of relevant factors. Finally, different pricing methods are compared using a new model. Considering the effect of the human factors, an imaginary environment is developed and different pricing methods are used to maximize the profit in the imaginary environment. Simulation results can be used in different situations to determine the best pricing method.

    Keywords: Dynamic Pricing, Consumer's Tendency, Game Theory Simulation
  • Ali Dini Page 153
    The relationship between exchange rate and export promotion is a controversial debate in the professional economics literature. While mainstream neoclassical approach believes that devaluation of national currency decreases current account deficit, heterodox institutional-structural approach believes that the effectiveness of exchange rate policy dependents on the infrastructural factors of absorptive capacity. This paper aims to evaluate empirically the validity of these two approaches using a comparative analysis. To end this, the relationship between absorptive capacity and infrastructural factors is examined along with the technological catching up and export promotion using time series data of China and Iran. The findings of this paper show that the implementation of the same exchange rate policy could have different outcomes depending on the absorptive capacity of these two economies. More specifically, the effectiveness of the exchange rate policy depends on the various factors in the economies such as human capital, management skills, organizational coordination, and regional and international scientific and economic cooperation.
    Keywords: Absorptive Capacity, Management of Technological Development, Competitiveness, Exchange Rate Policy
  • Abdolhossein Shiravi, Mahdi Nazarnejad Page 177
    Agricultural sector constitutes a major part of the exports in international trade. Most countries have adopted the policy of supporting and subsidizing the agriculture sector. Such subsidies are usually provided by the governments or their public institutions which may cause damages to the agriculture industry of the other countries and disturb the normal course of free trade. The World Trade Organization (WTO) which is based on the free and fair trade regulates the agriculture subsidies through "Agreement on Agriculture". In this paper, we first review the requirements of WTO regarding agriculture subsidies. Then, we discuss the impacts of Iran’s accession to the WTO on the laws and regulations of Iran concerning agriculture subsidies and supports.
    Keywords: WTO, Agreement on Agriculture, Export Subsidies, Agriculture Subsidies
  • Saeed Sehhat, Zohre Dehdashti Shahrokh, Seyyede Sogol Shahrestani Page 199
    The objective of this article is to examine the factors affecting customer satisfaction at the call and sales centers of motor insurance of the Iran Khodro Insurance Services agency. Based on the literature review, customer satisfaction is affected by average speed of answer, waiting time in queue, satisfaction on the first contact, abandonment rate, average talk time, adherence to schedule, average work time, telephone service representative turn over and service level. Random sampling technique is used to determine the appropriate sample size. Based on this technique, 384 customers is chosen from motor insurance call center of Iran Khodro insurance services agency. Regression estimates show that telephone service representative turn over, satisfaction on the first contact and waiting time in queue are the main determinants of customer satisfaction.
    Keywords: Sale, Telephone Sales, Call Center, Customer Satisfaction