فهرست مطالب

نشریه اقتصاد و تجارت نوین
سال ششم شماره 1 (پیاپی 22، تابستان و پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/08/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • شیرمراد مرزبان، سید محمد مقیمی، ابوالقاسم عربیون صفحه 1
    اکثر صاحب نظران معتقدند که میزانی از خلاقیت و نوآوری به طور بالقوه در همه افراد وجود دارد، اما به فعلیت رساندن این توانایی مستلزم برنامه ریزی صحیح از طرف مدیران است. مبحث کارآفرینی در حوزه آموزش عالی یکی از مباحث بسیار مهم در مدیریت دانشگاهی است، در دانشگاه کارآفرین، جو کارآفرینی سازمانی و رفتار کارآفرینانه مدیران دانشگاه شرط لازم برای موفقیت دانشگاه در به فعلیت رساندن این قابلیت ها محسوب می شود. در این راستا از دانشگاه تهران که نماد آموزش عالی در ایران و الگو برای دیگر سازمان ها است انتظار می رود که در این حوزه نیز پیشگامی خود را حفظ نماید. لذا این پژوهش تاثیر جو کارآفرینی سازمانی بر رفتارهای کارآفرینانه مدیران میانی دانشگاه تهران را مورد ارزیابی قرار می دهد تا از این رهگذر نحوه استقرار جو کارآفرینی سازمانی برای سازمان هایی که قصد ورود به رهیافت کارآفرینی را دارند، الگوسازی شود. نتایج تحقیق حاکی از آن است که بین ابعاد جو کارآفرینی سازمانی و رفتار کارآفرینانه مدیران میانی دانشگاه رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی سازمانی، مدیران میانی، جو کارآفرینی سازمانی، دانشگاه تهران
  • قنبر محمدی الیاسی، احسان چیت ساز، عباس گرامی صفحه 27
    با وجود اینکه امروزه نقش شرکت های نوپا در اقتصاد کشورها و مناطق از ابعاد مختلف اشتغال آفرینی، نوآوری و رقابت مندی آشکار شده است؛ اما نرخ شکست این گونه شرکت ها در سال های اولیه حیات بالاست. پژوهش های موجود بیشتر به نقش عوامل خارجی در شکست این گونه شرکت ها توجه ویژه ای نشان می دهند و به همان اندازه به عوامل داخلی کمتر توجه نموده اند. هدف اصلی این مقاله شناسایی عوامل داخلی موثر بر عملکرد شرکت های نوپا است. به این منظور چهار متغیر منابع مالی، ظرفیت جذب در سطح فردی، ظرفیت جذب در سطح سازمانی و قابلیت های بازاریابی به عنوان متغیرهای مستقل و متغیر عملکرد با سه بعد عملکرد مالی، عملکرد بازار و عملکرد مشتری به عنوان متغیر وابسته مورد بررسی قرار گرفته اند. در این پژوهش نقش متغیرهای مذکور بر عملکرد 308 شرکت نوپایی که در سال های 1386 و 1387 در شهر تهران ایجاد شده و به صورت نمونه گیری تصادفی انتخاب شده اند با روش پیمایشی و با استفاده از پرسشنامه آزمون گردید. نتایج پژوهش نشان می دهد متغیرهای چهارگانه فوق، عملکرد شرکت های نوپا را پیش بینی کرده و نشان می دهند که از بین عوامل داخلی، ظرفیت جذب در سطح فردی با ابعاد سرمایه انسانی و شبکه اجتماعی کارآفرینان و کارکنان بیشترین تاثیرگذاری را بر عملکرد شرکت های نوپا دارد.
    کلیدواژگان: عملکرد، شرکت نوپا، عوامل داخلی، ظرفیت جذب، منابع محور، گرایش کارآفرینانه، قابلیت های پویا، بازارگرایی
  • ابوالفضل شاه آبادی، هانی دهقانی احمدآباد صفحه 49
    بهبود رشد اقتصادی و بررسی عوامل موثر بر رشد اقتصادی یکی از دغدغه های اصلی اقتصاددانان در هر برهه زمانی، به ویژه در دهه های اخیر بوده است. امروزه بهبود روابط بین انسان ها و کاهش احتمال بروز اختلافات در روابط انسانی مورد توجه اقتصاددانان نهاد گرا قرار گرفته است. نهادها با ایجاد یک ساختار باثبات در روابط انسان ها منجر به کاهش نااطمینانی بازار، کاهش هزینه های مبادلات و معاملات تجاری و افزایش رقابت در بازار می شوند. تحقیق حاضر در قالب مدل های رشد درونزا و با تاکید بر نقش عوامل نهادی بر رشد صورت می گیرد. بر اساس نتایج تخمین طی دوره زمانی 1995-2009 برای کشورهای عضو گروه 8D می توان بیان داشت که این کشورها از سازو کار درونزای فعالیت های تحقیق و توسعه داخلی برخوردار نیستند. سرریز تحقیق و توسعه خارجی تاثیر مثبت و معناداری بر رشد اقتصادی کشورهای مورد مطالعه دارد. اثرات متقابل عوامل نهادی نظیر بهبود محیط کسب وکار، بهبود کیفیت آموزش و رعایت حق ثبت اختراع با سرریز تحقیق و توسعه خارجی بر رشد اقتصادی کشورهای عضو گروه 8D تاثیر مثبت و معناداری دارد.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، عوامل نهادی، تحقیق و توسعه داخلی، سرریز تحقیق و توسعه شرکای تجاری، سرمایه انسانی
  • امیرمحمد گلابی*، روزا مهرابی، مهران رضوانی صفحه 77

    مطالعه حاضر با درک نقش و اهمیت کسب وکارهای دانش بنیان در اقتصاد رقابتی امروز و با توجه به کمبود مطالعات پیشین در بازاریابی در این قبیل بنگاه ها به مفهوم پردازی فرایند مدیریت بازاریابی در کسب وکارهای دانش بنیان مستقر در پارک علم و فناوری شهرستان اراک می پردازد. بدین منظور از رویکرد کیفی و به طور مشخص راهبرد مطالعه موردی مرکب و طرح سوال های باز با ده نفر از کارآفرینان و مالکان کسب وکارهای دانش بنیان، در قالب مصاحبه های عمیق و نیمه ساختاریافته به شیوه نمونه گیری هدفمند استفاده شده است. جهت تحلیل داده ها از روش تحلیل محتوای کیفی بهره گرفته شد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که فرایند مدیریت بازاریابی در کسب وکارهای مورد بررسی طی هفت مرحله متوالی صورت می گیرد که متشکل از مرحله اول؛ شناسایی و درک نیازهای مشتریان، مرحله دوم؛ توسعه محصولات، خدمات و فرایندها جهت برآوردن نیازهای مشتریان، مرحله سوم؛ قیمت گذاری نفوذی محصولات و خدمات به شیوه ای موثر، مرحله چهارم؛ شناسایی رقبا، مرحله پنجم؛ مکان یابی و ایجاد زمینه ای جهت دسترسی آسان و موثر مشتریان به محصولات و خدمات، مرحله ششم؛ حصول اطمینان از رضایت مشتریان در حین و بعد از فرایند مبادله و مرحله هفتم؛ برقراری ارتباطات بلندمدت با مشتریان است.

    کلیدواژگان: کسب وکار دانش بنیان، فرایند مدیریت بازاریابی، پارک علم و فناوری
  • فاطمه وفایی، سید محمد مقیمی صفحه 99
    امروزه در جهت رشد و ایجاد مزیت رقابتی سازمان ها به فعالیت های کارآفرینانه به طور فزاینده ای توجه شده است و یکی از دغدغه های مدیران، سرمایه گذاری و استفاده کارآمد از سامانه های اطلاعاتی است. در این پژوهش سعی شده است دو سازه کارآمدی سامانه های اطلاعاتی و کارآفرینی درون سازمانی را با استفاده از پرسشنامه و با به کارگیری روش های آمار توصیفی و استنباطی در دانشگاه تهران مورد بررسی قرار گیرد. یافته های پژوهش نشان می دهد میزان کیفیت سامانه، کیفیت اطلاعات، خدمات، کاربرد و رضایت کاربران و کارآمدی سامانه الکترونیکی فرایندهای اداری رو به بهبود قرار دارد و رابطه معناداری بین این عوامل و کارآفرینی درون سازمانی در دانشگاه وجود دارد. همچنین از ابعاد کارآفرینی درون سازمانی دانشگاه تهران، عوامل «ریسک پذیری» و «نوآوری» از عامل پیشگامی ضعیف تر است.
    کلیدواژگان: کارآمدی سامانه اطلاعاتی، کارآفرینی سازمانی، نوآوری، پیشگامی، ریسک پذیری
  • هاشم آقازاده، الهه بخشی زاده * صفحه 123

    این پژوهش اثربخشی تبلیغ الکترونیکی از جمله تبلیغات از طریق پیام کوتاه، تبلیغات بر روی وب و تبلیغات با پست الکترونیکی را در صنعت پوشاک مورد ارزیابی قرار می دهد. مدل مفهومی این پژوهش دربرگیرنده سه مرحله شناختی، احساسی و رفتاری و شش گام آگاهی، دانش، تمایل، ترجیح، مجاب شدن و خرید است که با استفاده از ابزار پرسشنامه با پایایی 906/0 در یک پژوهش توصیفی پیمایشی در بین نمونه آماری 90 نفری از دانشجویان دانشگاه تهران پردیس قم مورد بررسی قرار گرفته است. برای آزمون فرضیه های تحقیق، با توجه به غیرنرمال بودن توزیع داده ها از آزمون دوجمله ای و برای رتبه بندی انواع تبلیغات بر اساس گام های مدل از آزمون فریدمن استفاده شده است. یافته های این پژوهش حاکی از این است که هیچ یک از انواع تبلیغات الکترونیکی مذکور در صنعت پوشاک اثربخشی لازم را نداشته و جز گام آگاهی سایر گام های مدل مفهومی را طی نمی کنند. نتایج برگرفته از آزمون فریدمن، رتبه بندی تبلیغات الکترونیکی در گام آگاهی را به ترتیب تبلیغات با پست الکترونیکی، تبلیغات از طریق پیام کوتاه و تبلیغات بر روی وب گاه بیان می کند.

    کلیدواژگان: بازاریابی الکترونیکی، تبلیغات الکترونیکی، اثربخشی تبلیغات، مدل سلسله مراتب اثرات
  • سعید کریمی پتانلار، سامان قادری، بهرام سنگین آبادی صفحه 145
    هدف مطالعه حاضر بررسی اثر جهانی شدن اقتصاد بر اندازه دولت است. در این راستا، از درجه باز بودن تجاری و جریان سرمایه گذاری مستقیم خارجی به ترتیب به عنوان شاخص های جهانی شدن تجارت و جهانی شدن مالی استفاده می شود. همچنین از میان سایر متغیرهای کنترلی موثر بر اندازه دولت؛ رشد اقتصادی، صنعتی شدن و رشد شهرنشینی در نظر گرفته می شود. بدین منظور از داده های ایران طی دوره زمانی 1352-1386 و با به کارگیری روش آزمون کرانه ها و خودرگرسیونی با وقفه های توزیعی (ARDL) استفاده می شود. نتایج حاکی از آن است که جهانی شدن تجاری بر اندازه دولت تاثیر مثبت دارد. به عبارت دیگر، با گسترش جهانی شدن تجاری، بر حجم فعالیت های اقتصادی دولت افزوده می شود. از طرف دیگر نتایج تخمین ها حاکی از آن است که جهانی شدن مالی از نظر آماری تاثیر معنادار بر اندازه دولت ندارد.
    کلیدواژگان: جهانی شدن تجاری، جهانی شدن مالی، اندازه دولت، آزمون کرانه ها، ARDL، ایران
  • فریبرز رحیم نیا، ژاله فرزانه حسن زاده صفحه 165
    هدف این مقاله، بررسی تاثیر اطلاعات و طرح وب گاه بر ابعاد سه گانه اعتماد الکترونیکی (توانایی، صداقت و قابلیت پیش بینی) است. بدین منظور تحقیق پیمایشی در یک نمونه 100 نفری متشکل از مدیران و کارکنان بخش بازاریابی و فروش خارجی شرکت های بازرگانی زعفران در استان خراسان و با استفاده از ابزار پرسشنامه مورد آزمون قرار می گیرد. یافته های حاصل از این پژوهش نشان می-دهد اطلاعات وب گاه بر هر سه بعد اعتماد الکترونیکی یعنی توانایی، صداقت و قابلیت پیش بینی تاثیر دارد اما طرح وب گاه تنها بر دو بعد توانایی و قابلیت پیش بینی موثر است.
    کلیدواژگان: اطلاعات وب گاه، طرح وب گاه، اعتماد الکترونیکی
  • هادی زارع، جهانگیر یداللهی فارسی، سید رضاحجازی صفحه 183
    در عصر حاضر ایجاد و تجاری سازی دارایی های فکری به اهداف نهادی بسیاری از سیستم های دانشگاهی تبدیل شده است. در واقع دانشگاه ها به طور مشترک در حال رسیدن به نوعی شکل کارآفرینانه ای هستند. تجاری سازی تحقیقات دانشگاهی می تواند با ایجاد شغل، ثروت و درآمدزایی نقش مثبتی در خودکفایی کشور داشته باشد. هدف مقاله حاضر ارزیابی کارایی و رتبه بندی دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی کشور در زمینه تجاری سازی تحقیقات دانشگاهی و وضعیت استفاده بهینه از منابع دردسترس برای تجاری نمودن یافته های تحقیقاتی در دانشگاه های کشور با استفاده از مدل تحلیل پوششی داده ها است. نتایج نشان می دهد دانشگاه های تهران، تربیت مدرس، صنعتی شیراز، علوم پایه زنجان و هنر اصفهان در سال های 1382-1386، در تجاری سازی تحقیقات دانشگاهی وضعیت کارایی داشته اند و می توانند به عنوان الگو توسط دانشگاه هایی که کارایی بالایی ندارند، مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: ارزیابی کارایی، مدل تحلیل پوششی داده، تجاری سازی تحقیقات دانشگاهی، دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی کشور
  • شمس الدین ناظمی، داوود خانی صفحه 203
    یک بنگاه صادراتی پس از بازاریابی، تولید و آماده سازی محصول، در فرایند خروج کالا از کشور (تجارت خارجی) با عملکرد دستگاه های مختلف دولتی و خصوصی مواجه می شود که در این پژوهش، به شناسایی مهم ترین فعالیت های بازدارنده این بخش از فرایند صادرات پرداخته شده و اثر تغییر «تجربه صادراتی» و «اندازه سازمان»، بر بازدارندگی فعالیت های اداری خدماتی صادرات مورد تحلیل قرار گرفته است. جامعه آماری این پژوهش، تمامی بنگاه های صادراتی مستقر در استان های خراسان رضوی و خراسان شمالی است. با توجه به حجم جامعه آماری (350 بنگاه صادراتی)، تعداد 54 نمونه به شیوه تصادفی اخذ گردید. ابزارهای مختلف آمار توصیفی، آمار استنباطی (پارامتریک و ناپارامتریک) به منظور تحلیل داده های آماری حاصل در این بخش استفاده شد. در بخش دوم با هدف بررسی بیشتر نتایج، از تعداد 20 نفر از آزمودنی ها که تجربه بیشتری در انجام فعالیت های اداری خدماتی صادرات داشتند، مصاحبه هایی به صورت نامنظم حضوری و تلفنی صورت گرفت. نتایج نشان می دهد دو فعالیت «انتقال ارز به کمک بانک»، «حل وفصل دعاوی» و سازمان های متولی «انتقال ارز» و «مراجع حل اختلاف» بیشترین موانع اداری خدماتی صادرات را ایجاد می کنند. در مصاحبه های انجام شده، «اعمال تحریم های بانکی»، «عدم شفافیت در قوانین» و «ضعف سیستم قضایی در کشورهای مقصد» به عنوان مهم ترین دلایل بازدارندگی ها عنوان شده اند.
    کلیدواژگان: صادرات غیرنفتی، موانع داخلی و موانع بین المللی
|
  • Shirmorad Marzban, Seyed Mohammad Moghimi, Abolqasem Ara Page 1
    The socio-economic and cultural conditions of Iran in recent years has made a situation in which specific attention is given to the subject of entrepreneurship in the third, fourth and fifth development plan of the country, in particular in research and educational dimensions. Most scholars believe there is potentially some rate of creativity and innovation in all individuals but to put this potential into effect demands proper planning by managers. The middle managers have a basic role in organizations that can easily transfer their innovative views to the upper level mangers and provide an opportunity to assess strategic views and priorities. Therefore, they play an effective role in creating an environment which paves way for entrepreneurial and innovative activities. The topic of entrepreneurship in higher education is one of the very important and almost new issues in academic management. In an entrepreneurial university, the organizational entrepreneurship climate and manager's entrepreneurial behavior of the university is considered a necessary condition for the success of university in putting these potentials into effect. In line with these ideals, the University of Tehran as a symbol of the Iranian higher education and a model for other organizations is expected to maintain its pioneer stand in this area. Therefore, this research studies the effect of organizational entrepreneurship climate on the middle manager's entrepreneurial behaviors at the University of Tehran. This will present a model of the establishment of entrepreneurial climate for the organization which intends to use entrepreneurial approach. The results of the paper indicate that there is a positive and statistically meaningful relation between the dimensions of the organizational entrepreneurship climate and the middle manager's entrepreneurial behaviors at the university.
    Keywords: Organizational Entrepreneurship, Middle Managers, Organizational Entrepreneurship Climate, University of Tehran
  • Ghanbar Mohammadi Elyasi, Ehsan Chitsaz, Abbas Gerami Page 27
    Nowadays, although the role of new firms in creating jobs, innovation and competition has been known during the first years of their establishment, their failure rate is higher. Researches often focus on the external factors causing the failure, while internal factors have been less considered. This article aims to identify the internal factors affecting new firm's performance. To this end, an initial framework is developed to define objectives and design policies in the new firm's performance. Independent variables are classified into four main groups. They include financial resource, absorptive capacity at individual level, absorptive capacity at organizational level and marketing abilities. Financial performance, market performance and customer performance have been taken into account as dependent variables. The role of the mentioned independent variables is examined on the performance of 308 firms in the city of Tehran. Questionnaire is used to collect the data over the period 2007-2008. The findings show that the explanatory variables significantly predict the performance of the new firms. Among internal factors, absorptive capacity at individual level considering some aspects of human capital as well as social network of employees and entrepreneurs have the major determinants of the firm's performance.
    Keywords: Performance, New Firms, Internal Factors, Resource, Based, Dynamic Capabilities, Market Orientation
  • Abolfazl Shahabadi, Hani Dehghani Ahmad Abad Page 49
    There are several factors affecting economic growth. Identifying the main factors that influence the rate of economic growth is a controversial issue. In this respect, the institutional economists have considered the relationship between people and conflicts in human relations. Institutions by establishing a stable structure for human relations lead to reduce uncertainty in markets which reduce commercial transactions costs and increase competitiveness. This paper aims to examine the role of institutional factors on economic growth using endogenous growth models. The data employed to estimate empirical models cover the period from 2009 to 1995. According to the results of estimates, D8 countries do not have endogenous mechanisms for the internal research and development activities. External research and development spillovers have statistically significant and positive effect on economic growth. The interaction between spillovers external research and development and institutional factors such as the improvement of doing business and the quality of education as well as the observance of patent have statistically significant and positive effect on economic growth in D8 countries.
    Keywords: Economic Growth, Institution Factors, R, D, R, D Spillover, Human Capital
  • Amir Mohammad Golabi, Rosa Mehrabi, Mehran Rezvani Page 77

    Research on knowledge-based businesses is proliferating in today's competitive economy. Nowadays, it is extremely obvious that marketing management process is significantly affecting management of knowledge-based businesses. However, there is a lack of academic research in this field and the current relevant literature is quite poor. This paper aims to conceptualize the marketing management process of knowledge-based businesses in the Arāk Science and Technology Park. To this end, the qualitative approach, and particularly, the strategy of mixed case study is adopted. First a purposive (criterion-based) sampling method is selected and then in-depth semi-structured interview is performed through putting open question to ten owner/managers/entrepreneurs in the Arāk Science and Technology Park. Findings of the study show that marketing management process in knowledge-based businesses is implemented in the seven successive phases as follows: identifying and understanding the customer's needs; developing products, services and processes to fulfill customer's needs; effective penetration pricing of products and services; identifying competitors; localizing and facilitating the customer's access to products and services; ensuring customer's satisfaction during and after the exchange process and finally establishing long term relationships with customers.

    Keywords: Knowledge Base Business, Marketing Management Processing, Science, Technology Park
  • Fatemeh Vafaei, Seyed Mohammad Seyed Mohammad Moghimi Page 99
    Nowadays, the entrepreneurial activities are increasingly considered to be important for economic growth and competitive advantage. One of the concerns of managers is investment and the efficient use of information system. In this paper, the efficiency of the information system and organizational entrepreneurship is examined using the data collected through questionnaire from the University of Tehran. A range of techniques is used to test hypotheses and estimate empirical model. The findings of the study indicate that there is a significant relationship between information system indicators in administrative processes and organizational entrepreneurship at the University of Tehran. The information system indicators included in the model comprise the level of system quality, information quality, services, use of system and user satisfaction as well as efficiency of electronic system.
    Keywords: Efficiency of Information Systems, Organizational entrepreneurship, Innovation, Risk Taking, Proactiveness
  • Hashem Aghazadeh, Elaheh Bakhshizadeh Page 123

    The aim of the article is to evaluate the electronic advertising effectiveness in the Garment Industry. The types of electronic advertisements include SMS advertising, web advertising and email advertising. The hierarchy of effects model is used to evaluate advertising effectiveness. This model comprises three stages: cognitive, effective and conductive and six steps: awareness, knowledge, liking, preference, conviction and purchase. We use questionnaire to collect the required data. A sample of 90 persons is randomly selected from the population of Qom Campu's students at the University of Tehran. The findings of this study show that none of the above electronic advertising except awareness has effectiveness in the garment industry. Results from a Friedman test revealed a significant difference among different electronic advertisings. According to the awareness step, the ranks are as follows: e-Mail advertising, SMS advertising and web advertising.

    Keywords: Electronic Marketing, Electronic Advertising, Advertising Effectiveness, Hierarchy of Effects Model
  • Saeed Karimi Petanlar, Saman Ghaderi, Bahram Sanginabadi Page 145
    The purpose of this study is to evaluate the impact of economic globalization on government size in Iran's economy. An Autoregressive Distributed Lag (ARDL) modeling approach is employed to estimate empirical model using the time series data over the period 1973-2007. Trade openness and foreign direct investment are employed as indicators of trade and financial globalization, respectively. Moreover, some control variables are included in the empirical model. They comprise economic growth, industrialization and urbanization growth. The results of the paper confirm that trade openness has positive and statistically significant effect on the government size in Iran. This means an increase in trade openness leads to increase government spending. However, the findings show that the effect of financial globalization on government size is not statistically significant.
    Keywords: Government Size, Trade Openness, Financial Globalization, ARDL, Iran
  • Fariborz Rahimnia, Jaleh Farzaneh Hassanzadeh Page 165
    The aim of this study is to examine information and design of website on e-Trust dimensions. An important factor in organizational success is the ability to attract customers trust through internet, since internet has steadily caused to increase the intensity of competition. The research population consists of sale and marketing managers in the commercial Saffron in Khorasan province. A sample of 100 sale and marketing managers is randomly selected to assign research questionnaire. The findings of this paper support the impact of the website information and its design on e-Trust.
    Keywords: Website Information, Website Design, e, Trust
  • Hadi Zarea, Jahangir Yadollahi Farsi, Seyed Reza He Page 183
    Nowadays, commercializing intellectual properties has become one of the institutional goals of universities in the higher education system. In fact, the universities are generally taking an entrepreneurial framework. Commercialization of university research may have a positive role in the development of economies through job creations and income empowerment. Therefore, performance evaluation of university research commercialization at the higher education institutes is an important subject and it has a key function in the policy making to develop science and technology. The purpose of this paper is to evaluate and rank the efficiency of universities and higher education institutions in research commercialization. The results of this paper confirm that the University of Tehran, Tarbiat Modarres University, Shiraz Technology, Basic Sciences of Zanjan and the Art University of Isfahan have relatively higher efficiently in the research commercialization and can be considered best practices.
    Keywords: Performance Evaluation, DEA, Commercialization of University Research
  • Shamsodin Nazemi, Davoud Khani Page 203
    Since export businesses need to deal with different processes in institutions and organizations to export goods, one particular set of external factors affecting export performance of businesses in international markets may classified under "administrative-service". This study aims to identity the major administrative-services barriers affecting non-oil exports of SMEs in Razavi and North Khorasan provinces. Research population consists of top managers from all firms located in both Razavi and North Khorasan provinces with certain experiences of international business. A sample of 54 firms is randomly selected among a total of 350 manufacturing firms. In order to collect the required data, questionnaire and semi-structured interview are utilized. The findings of this paper show that the "currency transfer" and "settling claims" are identified as the two serious impediments to exporting. Moreover, institutional factors are considered. The results confirm that the institutions which involved in "currency transfer" and "dispute settlement" are identified as the two sever administrative barriers.
    Keywords: International Export Barriers, Administrative–Service process, SMEs