فهرست مطالب

نشریه اقتصاد و تجارت نوین
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 28، زمستان 1390 و بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/17
  • تعداد عناوین: 10
|
  • جهانگیر یداللهی فارسی، زهرا کلاتهایی صفحات 1-22
    تجاری سازی رساندن تحقیق و فناوری در قالب محصول به دست مشتری است. یکی از مهمترین مراحل این فرآیند انتخاب شیوه مناسب بهره برداری از تحقیق و فناوری تولیدی است که از آن با عنوان راهبرد تجاری سازی یاد می شود. در این پژوهش، با استفاده از روش ترکیبی کیفی کمی، ابتدا عوامل بومی موثر بر انتخاب راهبرد تجاری سازی خاص ایران در جامعه 41 تایی شرکتهای فعال در حوزه زیست فناوری استان تهران از طریق انجام مصاحبه کیفی، شناسایی و سپس با ترکیب این عوامل و نیز عوامل استخراج شده از ادبیات موجود، پرسشنامه ای آماده و به منظور کسب جامعیت و اعتبار به نمونه ای بزرگتر ارائه شد. در نهایت، پس از تحلیل پرسشنامه ها، میزان اهمیت و رتبه بندی عوامل موثر بر انتخاب هر یک از راهبردهای تجاری سازی، تعیین و عوامل مرتبط با منابع شامل قابلیتهای مستقیم، غیرمستقیم و هم افزایی، به عنوان تاثیرگذارترین عوامل در انتخاب راهبرد تجاری سازی کشور شناسایی شد.
    کلیدواژگان: راهبرد تجاری سازی، عوامل موثر بر انتخاب راهبرد، روش ترکیبی، زیست فناوری
  • علی محقر، علیرضا شریفی سلیم، علی زارع میرک آباد صفحات 23-43
    در این مقاله مدل سیستم پویایی ارائه شده که سیاستهای مختلف صنعت نفت را ارزیابی می کند. همچنین صادارت نفت و گاز و تزریق مازاد گاز به مخازن نفتی در این مدل برای ایجاد تعادل بین عرضه و تقاضا در نظر گرفته شده است. در نتیجه، اثر گزینه های مختلف سیاستهای نفتی و گازی در بخشهای مختلف اقتصادی ایران، همراه با اثر متقابل مصرف انرژی و درآمد نفتی آزموده شده است. با توجه به اجرای طرح هدفمندسازی یارانه ها سه گزینه افزایش قیمت گاز مصرفی، افزایش تزریق گاز به مخازن نفتی و افزایش همزمان سهمیه اوپک و تزریق گاز به مخازن نفتی برای بررسی روندهای آتی متغیرهای اصلی همچون میزان مصرف گاز بخش خانگی، تجاری و عمومی و میزان مصرف کلی گاز مورد ملاحظه قرار گرفته است. نتایج بیان می کند، افزایش قیمت گاز باعث کاهش مصرف کلی گاز در کشور می شود و نیز زمانی تزریق گاز به میادین نفتی برای کشور ایجاد ارزش می کند که سهم ایران در اوپک افزایش یابد.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری، تحلیل سیستمی، هدفمندی یارانه ها، صنعت نفت و گاز
  • محمد مهدوی مزده، مهدی حیدری، شهرزاد آقایی صفحات 45-65
    این مقاله با توجه به اهمیت ویژه ای که لبنیات در سبد مصرفی خانوار ایفا می نماید، انگیزه ها و معیارهای موثر در تصمیم خرید مصرف کنندگان فرآورده های لبنی در مناطق شمال و مرکز تهران را بررسی کرده است. آمار و اطلاعات این تحقیق از طریق پرسشنامه جمع آوری و از آزمون فریدمن برای رتبه بندی عوامل موثر استفاده شده است. بر اساس نتایج به دست آمده از این تحقیق کیفیت محصول، سابقه علامت تجاری، بسته بندی، جدید بودن محصول، نحوه چیدمان، دسترس آسان، عادت و توصیه و معرفی دیگران، عوامل مشترک موثر بر انتخاب و تصمیم خرید مصرف کنندگان فرآورده های لبنی در دو منطقه شمال و مرکز تهران هستند. در بین این عوامل متغیرهای کیفیت، سابقه علامت تجاری و دسترس آسان در هر دو منطقه بیشترین تاثیر را در انتخاب فرآورده های لبنی داشته اند.
    کلیدواژگان: مصرف کننده، فرآورده های لبنی، رفتار مصرف کننده، تصمیم خرید
  • فرخ قوچانی، محمد یزدانی زیارت صفحات 67-86
    محیط سازمان و کارآفرینی سازمانی دو مقوله مهم هستند که امروزه در نظریه های مدیریت از جایگاه ویژه ای برخوردارند. با توجه به اهمیت این دو مقوله، در این تحقیق تلاش می شود، ارتباط این دو مفهوم با یکدیگر در سازمان مدیریت منابع آب ایران، بررسی شود. جامعه آماری این تحقیق شامل تمامی کارکنان سازمان مدیریت منابع آب ایران هستند. برای اجرای این تحقیق تعداد 77 نفر از کارکنان، مدیران، معاونان و کارشناسان سازمان مدیریت منابع آب ایران به صورت نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده اند. برای بررسی‎ ‎کارآفرینی سازمانی از پرسشنامه و نیز آمار برای پردازش اطلاعات استفاده می شود. نتایج تحقیق نشان می دهد که ادراکات محیطی بر کارآفرینی سازمانی موثر هستند. ریسک سیاسی و پیچیدگی محیطی بر کارآفرینی سازمانی تاثیر منفی و بخشندگی و پویایی محیطی بر کارآفرینی سازمانی تاثیر مثبت دارند.
    کلیدواژگان: بخش دولتی، کارآفرینی، کارآفرینی سازمانی، ادراکات محیطی
  • صالح قویدل، عسل نارنجی ششکلانی صفحات 87-109
    این مطالعه با استناد به نظریه های اشتغال با هدف پاسخ به یک پرسش اساسی با عنوان اینکه چرا سهم اشتغال بخش خدمات در طول زمان در حال افزایش است؟ به بررسی اثر درآمد سرانه بر سهم اشتغال بخش خدمات که به اثر انگل معروف است، می پردازد. برای این منظور با استفاده از ادبیات عوامل موثر بر سهم اشتغال بخش خدمات و داده های سری زمانی سالهای 1365- 1385 نشان داده شد که اثر درآمد سرانه (اثر انگل) بر سهم اشتغال بخش خدمات در ایران منفی است اما این اثر در سطوح بالاتر درآمدی، می تواند مثبت شود. به بیان دیگر، اثر درآمد سرانه بر سهم اشتغال بخش خدمات در ایران غیرخطی است.
    کلیدواژگان: بخش خدمات، سهم اشتغال بخش خدمات، درآمد سرانه، شکاف رشد بهره وری
  • علی رنجبرکی صفحات 111-132
    در این مطالعه نقش و کارکرد ابزارهای تجارت الکترونیکی در افزایش بهره وری و قدرت رقابت پذیری صنایع نساجی و تولید پوشاک ایران تبیین شده است. اجرای برنامه های نوسازی ماشین آلات کارخانجات نساجی کشور در اوایل دهه 1380 با هدف بهبود بهره وری و افزایش قدرت رقابت پذیری آنها به شکست منجر گردید و یکی از دلایل آن استفاده نکردن از ابزارهای تجارت الکترونیکی به عنوان یک فناوری نرم مکمل در فرآیند نوسازی صنایع نساجی کشور بوده است. در این تحقیق رابطه میان میزان هزینه ها و سرمایه گذاری های صنایع نساجی و تولید پوشاک ایران در زمینه تجارت الکترونیکی و بهره وری آنها طی دوره 1375-1386 با استفاده از آزمون همجمعی داده های تابلویی و آزمون علیت گرنجر برآورد شده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد رابطه ای میان سرمایه گذاری و هزینه در ابزارهای تجارت الکترونیکی در بخش نساجی و تولید پوشاک و بهره وری کل این صنایع وجود ندارد.
    کلیدواژگان: تجارت الکترونیکی، رقابت پذیری، صنایع نساجی و تولید پوشاک ایران، داده های تابلویی
  • محمدرضا عباسی، محمد محمودی میمند، محمدتقی امینی، حسین رحیمی کلور صفحات 133-152
    هدف مقاله حاضر مدل یابی معادلات ساختاری رقابت مندی در سطح واحدهای ستادی شرکتهای بیمه است. در این مطالعه عوامل موثر بر رقابت مندی با استناد به دیدگاه های نظری از طریق تحلیل عاملی شناسایی، در سه شاخص اصلی عوامل محیطی، عوامل درون سازمانی و ایجاد ارزش ادراکی طبقه بندی، و در گام بعدی به کمک مدلسازی معادلات ساختاری نحوه ارتباط سازه جدید و شاخصهای اثرگذار بر رقابت مندی بررسی شده است تا ضمن تبیین مدل مفهومی، به ارائه مدل بومی رقابت مندی پرداخته شود. داده های تحقیق حاضر از جامعه شرکتهای بیمه مستقر در شهر تهران و از یک نمونه 138 نفره از خبرگان بیمه گردآوری و از نرم ا فزار لیزرل برای تحلیل استفاده شده است. نتایج مدلسازی نشان می دهد مدل اصلاح شده تحقیق، عامل ایجاد ارزش ادراکی را در مرتبه اول اهمیت قرار می دهد و عوامل درون سازمانی و محیطی را در مراتب بعدی اولویت نشان می دهد.
    کلیدواژگان: رقابت مندی، تحلیل عاملی تاییدی، مدلسازی معادلات ساختاری، بیمه
  • زهرا آراستی، فریناز فتحی، آرین قلی پور صفحات 153-173
    باور کارآفرینان اجتماعی به ارزشهای نهایی چون عدالت اجتماعی، تساوی حقوق، پایداری و حل مشکلات اجتماعی نشان می دهد که ویژگی های شخصیتی در رفتار و عملکرد آنان نقشی مهم دارد. این مطالعه با استفاده از روش تحقیق کمی از نوع معادلات ساختاری در جامعه آماری کارآفرینان برتر ملی به شناسایی تاثیر چهار ویژگی شخصیتی «برونگرایی»، «وظیفه گرایی»، «تجربه گرایی» و «نبود ثبات عاطفی» بر قصد کارآفرینانه اجتماعی پرداخته است. نتایج مدل معادلات ساختاری با نرم افزار PLS نشان می دهد که «وظیفه گرایی» دارای تاثیر مثبت و «نبود ثبات عاطفی» دارای تاثیر منفی بر قصد کارآفرینانه اجتماعی است.
    کلیدواژگان: قصد کارآفرینانه اجتماعی، ویژگیهای شخصیتی
  • زهرا عباسی، خدیجه رضایی حقیقت صفحات 175-199
    شناسایی رویه های مجوزدهی ملی واردات و بررسی مطابقت آنها با موافقت نامه های مرتبط در سازمان تجارت جهانی از جمله الزامات الحاق ایران به این نهاد بین المللی است. در این مطالعه 39 رویه مجوزدهی ملی واردات در 15 نهاد دولتی کشور شناسایی شدند. پس از پاسخگویی به سوالات پرسشنامه مجوزهای ورود و ترسیم نمودار فرآیند مجوزدهی در هر یک از آنها و نقد و تحلیل این رویه ها با موافقت نامه های مرتبط در سازمان تجارت جهانی انجام شده است. از آنجا که رویه های مجوزدهی شناسایی شده از نوع بهداشتی، فنی، امنیتی یا فرهنگی هستند، موافقت نامه های مربوط به آنها در سازمان تجارت جهانی، موافقت نامه رویه های صدور مجوز ورود، موافقت نامه اقدامات بهداشتی و بهداشت گیاهی، موافقت نامه موانع فنی فرا راه تجارت و استثنائات عمومی مطرح شده در موافقت نامه عمومی تعرفه و تجارت هستند. بر اساس نتایج مطالعه در اکثر موارد وارد کننده تنها به یک رکن اداری مراجعه می نماید غیر از مواردی که به دلیل برخورداری کالا از ویژگی های چندبعدی، یک نهاد برای تایید صلاحیت آن کافی نیست. همچنین برای تایید کالاهای فنی و بهداشتی در برخی موارد از استانداردهای بین المللی و در برخی موارد از استاندارهای ملی استفاده شده است.
    کلیدواژگان: رویه های صدور مجوز، موانع غیرتعرفه ای، موانع فنی، اقدامات بهداشتی
  • فاطمه ابویی، سید محمد میردهقان اشکذری، میثم شفیعی رودپشتی صفحات 201-218
    هدف این مقاله ارزیابی کارایی شرکتهای بیمه در ایران است. در این پژوهش با استفاده از روش های تحلیل آماری و آزمون دوجمله ای شاخصهای ورودی و خروجی موثر بر عملکرد شرکتهای بیمه شناسایی، و در مرحله بعد با استفاده از رویکرد تحلیل پوششی داده ها کارایی نسبی شرکتها مشخص شده است. با توجه به اینکه تعداد زیادی از شرکتهای بیمه در این مرحله در مرز کارایی قرار گرفتند، با استفاده از روش اندرسون پیترسون کاراترین شرکتها مشخص شده اند. نتایج موید این است که از بین 19 شرکت بیمه 6 شرکت بیمه دارای کارایی 100 درصد است و همچنین 5 شرکت از 6 شرکت کارا دارای رتبه یکسان در کارایی هستند.
    کلیدواژگان: کارایی، شرکتهای بیمه در ایران، تکنیک تحلیل پوششی داده ها
|
  • Jahangir Yadollahi Farsi, Zahra Kalatehaei Pages 1-22
    New technologies are considered as a vital strategic resource for economic development. To increase the new technologies effectiveness، they should be commercialized. There are different Commercialization strategies. Each strategy indicates different ways of exploitation. Commercialization strategy selection depends on situational factors. Selecting an appropriate commercialization strategy due to its importance is a strategic selection. Therefore، identification of these determinant factors is very important. In this study، firstly، we identified the local factors affecting the selection of commercialization strategy in 41 young biotechnology companies in Tehran province using interview and secondly we designed a questionnaire in a larger sample to assess the importance of these factors in commercialization strategy selection. The results of this paper show that resources including direct and indirect capabilities and synergy are the most important factors in commercialization strategy selection in biotechnology industry.
    Keywords: Commercialization Strategy, Local Determinants, Mixed Method, Biotechnology
  • Ali Mohaghar, Alireza Sharifi Salim, Ali Zare Mirakabad Pages 23-43
    This study develops a dynamic model to evaluate various distinctive policies in the oil and gas industries of Iran. This model takes into account some key variables including oil and gas exports as well as the injection of additional gas into the oil reservoirs. These variables are particularly essential in determining the equilibrium quantities and prices in the supply and demand functions. Therefore، the impacts of various oil and gas policy initiatives are evaluated on the performance of various sectors of the Iranian economy. Furthermore، the impact of energy consumption on oil revenues and vice versa is thoroughly examined. In order to determine the future trends of major relevant variables، such as the rate of gas consumption in the household، commercial، and public sectors and total gas consumption rate، three scenarios are developed. According to the energy subsidy reform plan، these scenarios are as following: gas price hike، an increase in the gas injection into the oil reservoirs and concurrent increase of OPEC’s share and gas injection into the oil reservoirs. The results indicate that gas price hike will likely lead to a decline in the total gas consumption in the country and that the gas injection into the oil reservoirs will create more value for the country when the share of country in the OPEC goes up.
    Keywords: Policy Making, System Analysis, Energy Reform, Oil, Gas Industry
  • Mohammad Mahdavi Mazdeh, Mehdi Heydari, Shahrzad Aghaie Pages 45-65
    Considering the significant proportion of dairy products in household consumption basket، this paper examines the most influential motives and criteria in decision-making of customers in the northern and central areas of Tehran، Iran. The research data are collected through questionnaire and then Friedman test is used to rank the determinant factors. According to the results of this study، the common influential factors in product selection of customers are quality، brand، packaging، the disposition of the products in the store، ease of access، past habit and external recommendations، respectively. Among these factors، there are three factors which have the most decisive influence. They comprise quality، brand and ease of access.
    Keywords: Consumer, Dairy Products, Consumer Behavior, Buying Decision
  • Farokh Ghochani, Mohammad Yazdani Ziarat Pages 67-86
    Nowadays، organizational environment and corporate entrepreneurship are two important issues which have gained a considerable debate and particular state in the field of management. Given the importance of these two issues، this paper aims to study the environmental perceptions impact on corporate entrepreneurship in the Iran’s water sources management organization. Statistical population of this study includes all personnel who work in the Iran’s water resources management organization. To this end، a sample of 77 people is randomly selected. This sample includes employees، managers، assistants and experts of the organization. Data obtained from questionnaire are examined using statistical tests such as Kolmogorov-Smirnov test (K–S test) and Friedman test. Moreover، linear regression is specified and estimated. The findings of this paper show that the environmental perceptions have statistically significant effect on corporate entrepreneurship. Political risk and environmental complexity have a negative impact on corporate entrepreneurship while environmental munificence and dynamism have a positive impact on corporate entrepreneurship.
    Keywords: Public Sector, Entrepreneurship, Corporate Entrepreneurship, Environmental Perceptions
  • Salleh Ghavidel, Asal Narenji Sheshkalany Pages 87-109
    The main question this paper addresses is why service sector employment share has steadily increased in Iran over the last decades? For this purpose، we test two effects including Engel and Baumol effects. The time series data are employed to estimate the specified model using the data over the period 1987-2006. The results confirm that the effect of per capita income (Engel effect) on service sector employment share is nonlinear. When the per capita income is lower، the effect is negative، while the per capita income is higher، the effect is positive. Moreover، this paper confirm that the Baumol effect in Iran.
    Keywords: Service Sector, Employment, Per Capita Income, Productivity
  • Ali Ranjbaraki Pages 111-132
    Implementation of rehabilitation programs of the textile machinery of Iran in the beginning of 2000s is not led to increase the competitiveness of those industries. e-Commerce as a new technology has a significant role in increasing the aforementioned competitiveness in different industrial sectors. This paper aims to estimate the relationship between investment in e-Commerce development and total factor productivity in the textile and garment industries in Iran over the period 1996-2006. Panel data co integration as well as Granger causality test are employed to examine this relationship. The results of this paper indicate that there is no statistically significant relationship between investment in e-Commerce and total factor productivity in the textile and garment industries in Iran
    Keywords: e, Commerce, Competitiveness, Productivity, Iran's Textile, Apparel Industries, Panel Data
  • Mohammad Reza Abbasi, Mohammad Mahmoudi Meymand, Mohammad Taghi Amini, Hossein Rahimi Koloor Pages 133-152
    This article aims to use structural equations modeling of competitiveness at headquarters of insurance companies in Tehran. Based on the findings of literature review، the major factors affecting on competitiveness are identified. They are classified into environmental، intra-organizational and perceptive factors. The relationship between new structure and major factors affecting on competitiveness are examined using structural equation modeling. A questionnaire is designed in order to collect the required data from insurance companies located in Tehran. The total of 138 experts of insurance companies are randomly selected to fill up the questionnaire. LISREL software has been applied for statistical analysis. The findings of this article confirm that the three important factors which effect competitiveness are respectively ranked as follows: the perceptive، intra-organizational and environmental factors
    Keywords: Competitiveness, Confirmatory Factor Analysis, SEM, Insurance
  • Zahra Arasti, Farinaz Fathi, Arian Gholipor Pages 153-173
    Social entrepreneurs’ belief and values such as social justice، equality of rights and solving social problems show that personality traits play a significant role on their behavior and performance. This paper aims to identify the effect of personality traits including extroversion، conscientiousness، openness to experience and neuroticism on social entrepreneurial intention. A quantitative approach is conducted on a sample of national elite entrepreneurs in order to examine the effects of those factors on social entrepreneurial intention. The results of structure modeling estimates indicate that conscientiousness has statistically significant and positive effect on social entrepreneurial intention while neuroticism has statistically significant and negative effect on social entrepreneurial intention
    Keywords: Social Entrepreneurial Intention, Personality Traits
  • Zahra Abbasi, Khadijeh Rezaei Haghighat Pages 175-199
    Identification of National imports Licensing procedures and examination of their conformity with WTO relevant agreements are absolute requirements of Iran''s accession to this international organization. In this study، 39 national import licensing procedures have been identified in 15 public institutions. After collecting information through questionnaires، import licensing and licensing procedure diagrams have been analyzed and the findings of this analysis are compared with WTO relevant agreements. Since the identified licensing procedures are sanitary، technical، safety/cultural ones; the relevant and suitable agreements in WTO comprise import license issuance procedures agreement، sanitary and phytosanitary measures agreement، technical barriers to trade agreement، and general exceptions in GATT. According to the results of the study، in the most cases the importer refers only to one administrative pillar. But there are some exceptional cases that due to multi dimensional attributes and specifications of products، the confirmation of the qualification of products by an institution is not sufficient. In addition، in some cases، in order to confirm the sanitary and technical goods، the international standards and sometimes national standards have been considered.
    Keywords: Import, licensing, Restrictions, Non, tariff barriers, Agreement
  • Fatemeh Abooie, Seyyed Mohammad Mirdehghan Ashkezari, Maysam Shafiee Rood Poshti Pages 201-218
    The purpose of this research is to evaluate the performance of insurance companies in Iran. In this study، effective input and output criteria have been identified by statistical analysis and binomial test and then the relative performance of the companies is identified by using data envelopment analysis approach. Since a large number of insurance companies stand at efficiency frontier، the Anderson Peterson method is employed to identify the most efficient company. Results of this study show that six out of 19 insurance companies are experienced 100 percent efficiency. Moreover، five out of six companies have experienced the same efficiency
    Keywords: Iran Insurance Company, Binomial Distribution Test, DEA Technique