فهرست مطالب

نشریه اقتصاد و تجارت نوین
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 32، زمستان 1391 و بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • اسفندیار جهانگرد، موسی خوشکلام خسروشاهی صفحات 1-24
    با عنایت به توجه خاص اقتصاددانان طی دو دهه اخیر به فناوری اطلاعات و ارتباطات به عنوان یکی از عوامل رشد کارایی و بهره وری، در مقاله حاضر رابطه فناوری اطلاعات و ارتباطات با کارایی فنی با استفاده از روش داده های تابلویی برای 11 کشور منطقه خاورمیانه و شمال افریقا و 15 کشور سازمان همکاری های اقتصادی و توسعه در دوره زمانی 2000-2008 بررسی می شود. نتایج این مقاله نشان می دهد سرمایه گذاری در فناوری اطلاعات و ارتباطات اثر مثبت و معناداری بر کارایی فنی هم در گروه کشورهای خاورمیانه و شمال افریقا و هم در گروه کشورهای سازمان همکاری های اقتصادی و توسعه دارد. البته تاثیر فناوری اطلاعات و ارتباطات بر کارایی فنی در گروه کشورهای سازمان همکاری های اقتصادی و توسعه بیشتر از گروه کشورهای خاورمیانه و شمال افریقاست.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، کارایی فنی، تابع تولید مرزی تصادفی، داده های تابلویی
  • اثر فناوری اطلاعات و ارتباطات بر رقابت مندی صنایع ایران
    محمدرضا شریف آزاده، علی رنجبرکی صفحات 25-47
    این تحقیق به بررسی و برآورد میزان اثرگذاری ICT بر رقابت مندی بخشهای صنعتی طبقه بندی شده بر اساس کدهای سه رقمی ISIC در ایران طی دوره 1379-1385 می پردازد. میزان رقابت مندی بخشهای صنعتی با استفاده از تغییرات بهره وری کل که با استفاده از شاخص مالم کوئیست سنجیده گردیده، محاسبه شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد در صورتی که شاخص سنجش فناوری اطلاعات و ارتباطات سهم هزینه های مخابرات و ارتباطات از کل پرداختی به خدمات باشد، ICT تنها در صنایع دارای فناوری برتر (6 بخش صنعتی) اثر معنادار و مثبت بر رقابتمندی دارد. این امر نشان می دهد اثرگذاری ICT به نوع هزینه ها و سرمایه گذاری های صورت گرفته در این زمینه بستگی دارد و ابزارهای گوناگون ICT بر عملکرد اقتصادی بخشهای صنعتی مشابه تاثیرگذاری متفاوتی دارند. همچنین نوع ساختار صنعتی سخت افزار بخشهای صنعتی نیز عامل مهمی در اثرگذاری ICT است. بررسی های این تحقیق همچنین نشان می دهد که میزان اندازه هزینه و سرمایه گذاری در ICT بر اثربخشی آن بر رقابت مندی بخشهای صنعتی بی تاثیر است و صرف افزایش کمی میزان هزینه ها و سرمایه گذاری در ICT نمی تواند به افزایش رقابت مندی بخشهای صنعتی منجر شود.
    کلیدواژگان: اثرگذاری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT)، رقابت مندی بخشهای صنعتی ایران، مدل داده های تابلویی، بهره وری کل، شاخص مالم کوئیست
  • محمد محمودی میمند، علی رجب زاده قطری، رحیم معین صفحات 49-72
    هدف این پژوهش ارائه مولفه های موثر در زنجیره تقاضاست تا با شناسایی این مولفه ها و تعیین میزان اهمیت آنها، سازمان را در کسب سطوح بالای عملکردی یاری رساند. ایده اصلی این مقاله بر آن است که موثرترین مولفه ها در زنجیره تقاضا چیست و چگونه بر عملکرد سازمان تاثیرگذارند؟ در این پژوهش از مولفه های بازاریابی استفاده شد. تحلیلها با استفاده از آمار استنباطی و تاپسیس انجام گرفته است. نتایج حاکی از آن است که دو مولفه قیمت و فرآیند در چرخه زنجیره تقاضا تاثیرگذار هستند و نشان دهنده این است که مباحث پیش بینی تقاضا و تشخیص نیازها و خواسته-های مصرف کنندگان و در نظر گرفتن وضعیت جمعیتی مشتریان و همچنین در نظر گرفتن جلب رضایت مشتریان و مباحث قیمت محصولات و قیمتهای رقبای بازار و ارائه قیمتهای فصلی و دوره-ای و تخفیفات ویژه به مشتریان از موارد تاثیرگذار بر روند عملکرد زنجیره تقاضای سازمانها می تواند باشد.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین، زنجیره تقاضا، مدیریت زنجیره تقاضا، بهینه سازی زنجیره تقاضا
  • نعمت فلیحی، علی عسکری، معصومه پورجعفری مقدم صفحات 73-92
    در این مقاله، فرضیه همگرایی درآمد سرانه بین کشورهای ثروتمند و فقیر آزمون شده است. بدین منظور به بررسی همگرایی تولید ناخالص داخلی (GDP) سرانه پانزده کشور منتخب منطقه خاورمیانه و شمال افریقا (منا) در سه مقطع زمانی و در دو مرحله: همگرایی به صورت بین کشوری و نیز بررسی همگرایی پراکندگی GDPسرانه، با استفاده از الگوی رشد سولو سوان بررسی می شود. نتایج حاصل به استثنای دوره 2000-2008، وجود همگرایی در GDP سرانه بین کشورها را تایید کرده است. همچنین بر پایه آزمون فرضیه همگرایی سیگما، یک سیر نزولی در پراکندگی GDP سرانه در 15 کشور منتخب طی دوره 1980-1999 و 1980-2008 مشاهده شد. نتایج حاصل از رهیافت سیستم دینامیکی نیز نشان می دهد یک ارتباط دوسویه بین سطح درآمد سرانه و همگرایی وجود دارد.
    کلیدواژگان: همگرایی، منطقه منا، شکست ساختاری، داده های تابلویی
  • ابوالفضل شاه آبادی، عبدالله پورجوان صفحات 93-121
    تفاوتهای عمیق درآمد واقعی بین کشورها و فقدان توضیح بنیادی از سازوکار رشد، نهادها را به عنوان یک عامل اساسی رشد اقتصادی در کانون توجه اقتصاددانان قرار داده است. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر نهادها و سرمایه انسانی بر رشد اقتصادی 63 کشور برگزیده در قالب دو گروه دارای نهادهای قوی و ضعیف طی دوره زمانی 1996-2009 با استفاده از روش داده های تابلویی است. یافته های اقتصادسنجی مطالعه، ارتباط مثبت و معنادار شاخصهای نهادی و دیگر متغیرهای استاندارد همچون انباشت سرمایه تحقیق و توسعه، سرمایه انسانی و شدت سرمایه (مورد اخیر بجز در گروه دارای شاخصهای نهادی ضعیف) بر رشد اقتصادی را تایید می کند. در واقع، پیشرفت در هر یک از ابعاد نهادی (از طریق مشارکت مردم و ثبات سیاسی، اثربخشی دولت و سیاستگذاری مبتنی بر شناخت، حمایت از حقوق مالکیت مادی و فکری و کنترل فساد) بر رشد اقتصادی و تخصیص بهینه منابع از نظر آماری اثر مثبت و معناداری دارد.
    کلیدواژگان: نهادها، مقررات تنظیمی، تامین قضایی، رشد اقتصادی، داده های تابلویی
  • محسن نظری، منا ولی نتاج بهنمیری صفحات 123-143
    تلفن همراه در سال 1373- 1374 برای اولین بار به ایران وارد شده، امروزه یکی از اصلی ترین ابزار ارتباطات در کشور به شمار می روند. هدف اصلی این مقاله تخمین و ارزیابی روند آینده و تحلیل الگو و نرخ پذیرفتن تلفن همراه در ایران است. در این مقاله از مدل پیشرفت منحنی S شکل برای نشان دادن منحنی انتشار تلفن همراه در ایران استفاده شده است. برای نشان دادن منحنی انتشار تلفن همراه از دو مدل لاجیستیک و گمپرتز استفاده شده و به مقایسه این دو مدل پرداخته است، سپس مدل بهینه استخراج می شود. نتایج نشان می دهد ضریب نفوذ تلفن همراه در ایران از 93/47 درصد در سال 1388-1389 به 71/80 درصد در سال 1392- 1393 و 48/117 درصد در سال 1400- 1401 افزایش خواهد یافت.
    کلیدواژگان: الگوی انتشار تلفن همراه، اثرهای خارجی شبکه، ضریب نفوذ تلفن همراه، منحنی S شکل
  • محمد میران بیگی، بهزاد مشیری صفحات 145-163
    در این مقاله، لجستیک(پشتیبانی) یک زنجیره تامین شامل واحدهای تولید، انبار، توزیع و خرده فروشی با روش کنترل کننده پیش بین مبتنی بر مدل به صورت متمرکز و سپس به روش پیش بینی غیرمتمرکز تحت تغییرات تقاضا، بهینه سازی و با پیش بینی متمرکز در عملکرد مقایسه شده است. کنترل پیش بینی مبتنی بر مدل به عنوان یک ابزار کنترلی پیشرفته شامل دو بخش شناسایی مدل و بهینه سازی تابع هزینه در هر زمان نمونه برداری است. ساختار برخط کنترل پیش بینی، بهینه سازی موثر را در جهت حفظ موجودی ایمنی با کمترین هزینه عملیاتی ممکن می سازد. در نتیجه معیار رضایت مندی مشتری به خوبی برآورده می شود. مدل مورد استفاده در این مقاله، یک مدل تفاضلی یک طرفه از سمت تولید کننده به سمت خرده فروشی و دارای تاخیرهای انتقال است. با توجه به اینکه متغیرهای حالت سیستم همیشه در دسترس نیستند و سیستم دارای نامعینی است، از یک فیلتر کالمن نیز به عنوان تخمین زننده حالت استفاده شده است. در نهایت، کارایی روش های به کارگرفته شده به کمک شبیه سازی ها تحلیل می شود. در این شبیه سازی ها، نگاه روبه جلو در ساختار برخط نیز بررسی می شود.
    کلیدواژگان: پشتیبانی زنجیره تامین، کنترل پیش بینی، تقاضا، رضایت مندی مشتری
  • محمد شریفی، رضا زعفریان، جهانگیر یدالهی فارسی، مریم مجتهدی صفحات 165-192
    این مطالعه به بررسی وضعیت موجود عوامل تاثیرگذار (بازدارنده و پیش برنده) در رشد کسب وکارهای صنعت رنگ خودرو می پردازد. جامعه آماری این تحقیق شامل مدیران شرکتهای فعال در زمینه رنگ و پوشش خودروست. یافته های تحقیق نشان می دهد، در داخل سازمان وضعیت موجود نیروی انسانی، مالی و سازمانی در زمره عوامل پیش برنده فرآیند رشد قرار می گیرند. در بیرون سازمان هم ضعف در فناوری، مشکلات سیاسی و اقتصادی، کاستی های قوانین و مقررات و محدودیتهای بازار به عنوان مانع عمل نموده و فرآیند رشد را کند می نمایند. در حالی که وضعیت موجود زنجیره تامین در خارج سازمان به عنوان عامل پیش برنده ضعیف در رشد معرفی شده است.
    کلیدواژگان: کسب وکارهای کوچک و متوسط، رشد، عوامل باز دارنده و پیش برنده
  • حسین شریفی رنانی، حسن ملااسمعیلی دهشیری صفحات 193-215
    امروزه تجارت و سیاستهای توسعه صادرات به دلیل سرعت بالای تولید علم و فناوری اهمیت بسیار و نقش بی بدیلی در توسعه اقتصادی دارند. در نظریه های جدید تجارت بین الملل، صادرات تابعی از متغیرهای قیمتی و غیرقیمتی است. از متغیرهای غیرقیمتی که اخیرا مورد توجه اقتصاددانان نهادگرا قرار گرفته است، می توان به متغیرهای نهادی اشاره کرد. هدف این مقاله بررسی آثار نهادها از قبیل کارایی و اثربخشی نهادهای دولتی، بار مالی قوانین و مقررات، حاکمیت قانون و کنترل فساد بر صادرات غیرنفتی کشورهای منتخب اوپک است. در همین باره تاثیر نهادها بر صادرات غیرنفتی با استفاده از مدل رگرسیون مبتنی بر داده های تابلویی برای 10 کشور اوپک برای سالهای 2001 تا 2010 مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد شاخصهای اثربخشی دولت و حاکمیت قانون اثر منفی و شاخصهای کیفیت قوانین و کنترل فساد اثر مثبت و معنادار بر صادرات غیرنفتی کشورهای منتخب دارند.
    کلیدواژگان: صادرات غیرنفتی، نهاد، داده های تابلویی، کشورهای عضو اوپک
  • علی ربیعی، زهرا نظریان صفحات 217-247
    امروزه اصلاحات اقتصادی از نوع خصوصی سازی در بسیاری از کشورها بویژه کشورهای درحال توسعه به عنوان رویکرد راهبردی محسوب می شود و لزوم تغییر نقش دولت، توانمندسازی بخش خصوصی، رقابت پذیری اقتصاد و تعامل با قواعد جهانی سازی و سیاستگذاری های مبتنی بر آزادسازی اقتصادی را ضرورت می بخشد. در ایران اجرای سیاستهای کلی اصل 44 قانون اساسی با هدف کاهش تصدی گری دولت، همواره با مشکلاتی روبه رو بوده و اجرای آن در دوره های مختلف با موفقیت توام نشده است و اهداف یاد شده تحقق نیافته اند. در این مطالعه تلاش می شود با یک دید توسعه ای و به روش تطبیقی فرآیند اجرای خصوصی سازی در هفت سازمان ایرانی به عنوان نمونه مورد بررسی و از یافته ها و نتایج این تحقیق مهمترین چالشها و عوامل بازدارنده خصوصی سازی در کشور شناسایی و مشخص گردد. نتایج تحقیق حاضر نشان می دهد در سازمان هایی که در جهت اجرای خصوصی سازی اقداماتی را انجام داده اند؛ عواملی چون انحصار دولتی و نبود فضای رقابتی مناسب و فقدان شفافیت و مقاومت مدیران و نبود ثبات اقتصادی از مهمترین مسائل بوده است.
    کلیدواژگان: خصوصی سازی، موانع و عوامل بازدارنده، مدل توسعه، ایران
|
  • Esfandiar Jahangard, Musa Khoshkalam Khosroshahi Pages 1-24
    Considering the special attention of economists over the past two decades to information and communication technology (ICT) as one of the factors of efficiency and productivity growth، this paper investigates the relationship between ICT and technical efficiency using a panel data and fixed-effects estimation methods for 11 middle east and north Africa (MENA) countries and 15 members of organizations for economic cooperation and development (OECD) countries sing the dat over the period 2000-2008. The required data are collected from world development indicators (WDI) and world information technology and services alliance (WITSA). The results show that ICT investment has positive and statistically significant effect on technical efficiency in MENA countries group as well as OECD countries group. Nevertheless، the ICT impact on technical efficiency is higher in OECD countries group than that in MENA countries group.
    Keywords: ICT, Technical Efficiency, Stochastic Frontier Production Function, Panel Data
  • The Impact of Information and Communication Technology (ICT) on Competitiveness of the Iranian Manufacturing Industry
    Mohammad Reza Sharif Azadeh, Ali Ranjbaraki Pages 25-47
    This study aims to assess the impact of ICT on the competitiveness of Iranian manufacturing industry based on the classification of the ISIC three-digit code. Panel data approach is employed to estimate imperial model using the data over the period 2000-2006. The results show ICT have a significant and positive impact on the competitiveness of high-tech manufacturing industry (6 sectors) if only the index of measuring ICT is included in the model as defined the share of the telecommunications and communications services in total costs paid for the services. Furthermore، the findings show that the impact of ICT depends on the type of costs and investments in the economic performance of same manufacturing industry. The industrial structure of the hardware industry is also an important factor in the evaluation of the impact of ICT. This study also indicates that the amount of cost and investment in ICT has no effect on the effectiveness of the competitiveness of industrial sectors and only quantitative increase in ICT spending and investment cannot lead to increase the competitiveness of manufacturing industry.
    Keywords: ICT, Competitiveness, Iranian Manufacturing Industry, Panel Data Model
  • Mohammad Mahmoudi Maymand, Ali Rajabzadeh Ghatari, Rahim Moein Pages 49-72
    Objective of this article is to identify the most effective components in demand chain and examine their affects on the performance of the organization. TOPSIS method is used to obtain final ranking. The results of this article demonstrate that two components of price and process play significant role in demand chain cycle which shows issues including demand prediction and determining customers'' needs and requests. Considering the demographic status of customers as well as their satisfaction، products'' prices and those of the competitors in the market، offering seasonal and periodical prices and special discounts to customers are among the factors that affect operation process of demand chain in organizations.
    Keywords: Supply Chain, Demand Chain, Demand Chain Management, Demand Chain Optimization
  • Nemat Falihi, Ali Askari, Masoumeh Pourjafari Moghadam Pages 73-92
    Study of convergence and gain more benefits for less developed and developing countries including countries of the MENA region are important. Many studies focus on convergence of different countries and regions but a few of them have studied MENA courtiers. In this study، we use the Solow-Swan growth model to examine convergence in GDP per capita of fifteen selected members of MENA countries over the period 1980-2008. The article tests convergence based on the hypothesis of convergence in per capita among all economic regions by the inclusion of the population growth rate، saving rate and depreciation rate. Except the period of the 2000-2008، the results of the article confirm that convergence of GDP per capita among countries. Moreover، based on hypothesis of sigma convergence، dispersion of GDP per capita declined for 15 selected countries during the period 1980-2008.
    Keywords: Convergence, Sigma Convergence, MENA Region, Panel Data
  • Abolfazl Shahabadi, Abdollah Pourjavan Pages 93-121
    The objective of this study is to examine the role of governance on economic growth in 63 selected countries. Countries in the sample are classified into two groups: good governance and weak governance. Panel data approach is employed to estimate specified models using the data during the period 1996– 2009. The results of this article confirm that the governance indicators have positive and statistically significant effect on economic growth. The governance indicators included in the empirical model are political stability، government effectiveness، protection intellectual property rights and corruption. Moreover، some control variables such as R& D expenditures، public expenditures on education are included in the empirical model. The results of estimates show that these variables have also positive and statistically significant effect on economic growth in both groups.
    Keywords: Governance Indicators, Economic Growth, Panel Data
  • Mohsen Nazari, Mona Valinataj Bahnamiri Pages 123-143
    Mobile phones were introduced in 1992-1993 for the first time in Iran. It becomes the dominant means of accessing communications. At the end of 2007-2008، the number of mobile subscribers in Iran was about 35 millions while there were 25 million subscribers for fixed line in the same year. Since the introduction of mobiles in the country، the increase in the number of mobile phones was remarkable in comparison with fixed line. The main goal of this paper is to assess future trends and analyze the pattern and rate of adoption of mobile phones in Iran. In this paper، it is assumed that the increase in mobile-density over time in Iran follows S-shaped curve. Based on this finding، the S-shaped models are used to model and forecast the development of mobile-density in Iran. This paper uses Logistic and Gompertz models in order to model mobile diffusion in Iran and then compares these two models and finally chooses the best one. The results show that mobile-density in Iran will increase from 48. 93 percent in 2009-2010 to 80. 71 and 117. 48 percent in 2013-2014 and 2021-2022، respectively.
    Keywords: The Diffusion of Mobile Phones, Network Externality Effects, Mobile, Density, S, Shaped Curve
  • Mohammad Miranbeigi, Behzad Moshiri Pages 145-163
    The aim of the article to optimize firstly the logistics of supply chain including manufacturing plants، warehouses، distributors and retailers by model-based predictive controller as centralized and secondly as decentralized under demand changes and thirdly the performance of which is compared. Model-based predictive control as a tool for advanced control consists of two parts: model identification at the time of sampling and optimization of the cost function. By online predictive control structure optimization on inputs in order to maintain safety inventory with the lowest possible operating cost is effectively feasible. Consequently، a measure of customer satisfaction is met. The considered model is an overhand differential model of the retailer to the manufacturer and with transmission delays. Given that the system state variables are not always available and it is uncertain system، a Kalman filter is used as observer. Finally، performance of methods is tested by simulations. Moreover، look ahead theory is examined in these simulations.
    Keywords: Logistics, Predictive Control, Demand, Customer Satisfaction, Safety Inventory
  • Mohammad Sharifi, Reza Zaefarian, Jahangir Yadollahi Farsi, Maryam Mojtahedi Pages 165-192
    The objective of this study is to examine the present state of effective growth factors (barriers and drivers) in the automotive paint industry in Iran. The study population covers managers of firms in the field of automotive paints and coatings. The results show that، within the organization، the situation of human resources، financial and institutional development work as driving factors in the growth process while the weakness of the technology، economic and political problems، the shortcomings of market laws and regulations and their limitations are barriers to the growth process.
    Keywords: SME, Growth, Effective Factors, Drivers, Barriers
  • Hossein I. Sharifi-Renan, Hassan Mollaesmaeili-Dehshiri Pages 193-215
    Nowadays، due to high speed of science and technology production، trade and export promotion policies have a great importance and play a significant role in economic development. Based on the recent theory of international trade، Exports are the function of price and non-price variables. Institutional variables are non-price variables that have been recently considered by institutional economists. The main purpose of this paper is to investigate the effects of institutional factors such as efficiency and governmental effectiveness، financial burden of regulations، rule of law and control of corruption on the non-oil exports in oil exporting countries. For this purpose، the impact of institutional factors is studied for the eleven selected oil exporting countries over the period 2001-2010. Panel data approach is employed to estimate empirical models. The results indicate that the indicators of efficiency and governmental effectiveness، financial burden of regulations and rule of law have statistically negative effect while the control of corruption index have statistically positive effect on non-oil exports in selected oil exporting countries.
    Keywords: Good Governance, Non, Oil Exports, Trade, Panel Data
  • Ali Rabiee, Zahra Nazarian Pages 217-247
    Privatization of the economy is regarded as a strategic approach in many countries particularly developing countries. It necessitates the requirement of governments’ role to change. Privatization enriches private sector and improve competitiveness of the economy. In Iran، the privatization of the economy based on the general policies of 44th constitution'' principle which aims to decrease government''s tenure always has been confronted with some major problems. In this study، meta-analysis method is used to examine the execution process of privatization in seven Iranian organizations. The results of this article show that in organizations، which have not taken actions along the execution of privatization، factors like state monopoly and lack of proper competition space، loss of transparency and executives'' resistance and absence of economic stability have been the most significant problems. Moreover، based on findings of the study، a conceptual model is designed to eliminate the existing of obstacles in order to achieve the optimal position in the Iranian organizations.
    Keywords: Model, Privatization, Deterrent Factors, Obstacles, Iran