فهرست مطالب

مجله پژوهش در علوم توانبخشی
سال دهم شماره 3 (1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/08/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله پژوهشی اصیل
  • فرشته حبیبی تیرتاشی، منصور اسلامی صفحات 359-371
    مقدمه
    کفی های کفش به طور گسترده برای جلوگیری از صدمات مرتبط با دویدن توصیه می شوند. با این وجود، اثرات آن ها بر فرکانس نیروی عکس العمل زمین (GRF) هنوز مبهم است. هدف این مطالعه بررسی مقدماتی اثر 4 کفی کفش بر فرکانس GRF در فاز اتکاء دویدن بود.
    مواد و روش ها
    15 دانشجوی دختر (میانگین سن 1/85± 22سال، قد 4/71±162 سانتیمتر و وزن 5/59±56 کیلوگرم) انتخاب شدند. از آزمودنی ها خواسته شد تحت شرایط کنترل (فقط کفش) و کفی (معمولی، نرم، نیمه سخت، سخت) روی صفحه ی نیروسنج بدوند. GRF عمودی و قدامی-خلفی در تابع فرکانس با استفاده از تبدیل فوریر محاسبه شد. برای آزمون فرضیات از تحلیل واریانس (آنوا) یک عامله با اندازه گیری مکرر استفاده شد (0/05≥p).
    یافته ها
    نتایج آماری نشان داد اختلاف معنی داری بین کفی ها در فرکانس با توان 99/5% GRF عمودی (p=0/001) و قدامی-خلفی (P=0/049) و میانه فرکانس GRF قدامی- خلفی (p=0/012) وجود داشت.
    نتیجه گیری
    افزایش سختی کفی ها، میزان تواتر با توان 5/99% GRF عمودی و قدامی- خلفی و میانه تواتر GRF قدامی- خلفی را کاهش داد. بر این اساس، فرکانس با توان 99/5% GRF عمودی و قدامی-خلفی و میانه فرکانس GRF قدامی-خلفی می توانند نشان دهنده اثرات کفی های کفش بر پا در طی دویدن باشند.
    کلیدواژگان: کفی، فرکانس، طیف توان، نیروی عکس العمل زمین، دویدن
  • حمیدرضا آزادی، علی طهماسبی * صفحات 372-381
    مقدمه
    فعالیت های خود مراقبتی به بخشی از فعالیتها اطلاق می شود که فرد به منظور حفظ خویشتن و کسب استقلال در زندگی روزمره اش انجام می دهد. یکی از آزمون های جامع در زمینه ارزیابی فعالیت های خود مراقبتی آزمون ارزیابی عملکردی مهارت های خود مراقبتی است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی روایی آزمون ارزیابی عملکردی مهارت های خود مراقبتی، در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس است.
    مواد و روش ها
    تحقیق حاضر یک مطالعه غیر تجربی از نوع روش شناختی است، که طی آن آزمون ارزیابی عملکردی مهارت های خود مراقبتی به زبان فارسی ترجمه و معادل سازی شد. در این پژوهش روایی صوری و روایی محتوا بررسی گردید. جهت بررسی همگن بودن نظرات کارشناسان در روایی محتوا از آزمون کروسکال والیس استفاده گردید. در روایی صوری جهت تهیه نسخه نهایی 30 نفر از افراد بزرگسال مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس مشارکت نمودند.
    یافته ها
    میانگین نمرات کارشناسان و درصد روایی در زمینه فعالیت های روزمره زندگی در بعد استقلال 3/93 و روایی 98 درصد، در بعد ایمنی 3/80 و روایی 95 درصد و در بعد نتیجه 3/93 و روایی 98 درصد می با شد. درصد روایی در زمینه استفاده ابزار در فعالیت های روزمره زندگی در بعد استقلال 3/77 و روایی 94 درصد، در بعد ایمنی 3/70 و روایی 92 درصد و در بعد نتیجه 3/84 و روایی 96 درصد می با شد. این درصد در زمینه تحرک عملکردی در بعد استقلال 3/40 و روایی 85 درصد، در بعد ایمنی 3/40 و روایی 85 درصد و در بعد نتیجه 3/36 و روایی 84 درصد می باشد. و در نهایت، درصد روایی در زمینه خود مراقبتی (کل آزمون) در بعد استقلال 27/3 و روایی 93 درصد، در بعد ایمنی3/65 و روایی 91 درصد و در بعد نتیجه 3/75 و روایی 94 درصد می باشد.
    نتیجه گیری
    این یافته ها نشان داد که آزمون ارزیابی عملکردی مهارت های خود مراقبتی، در هر سه بعد استقلال، ایمنی و نتیجه دارای روایی بسیار بالایی است و می توان آن را به عنوان ابزاری روا به منظور بررسی خود مراقبتی بیماران مولتیپل اسکلروزیس بزرگسال به کار برد.
    کلیدواژگان: روایی، آزمون ارزیابی عملکردی مهارت های خود مراقبتی، فعالیتهای خود مراقبتی، مولتیپل اسکلروزیس
  • فرزانه یزدانی، محسن رازقی، سمانه ابراهیمی، شهره تقی زاده صفحات 382-392
    مقدمه
    در بررسی عوامل تاثیر گذار بر بیومکانیک مفصل زانو، مشکلات پا به دلیل برهم زدن راستای نیروها بسیار مورد توجه هستند. از این رو هدف این مطالعه تعیین ارتباط بین پروناسیون بیش از حد در مفصل ساب تالار و میزان زاویه Q در زانو و تعیین تاثیر Taping قوس داخلی پا بر تغییرات آنها است.
    مواد و روش ها
    مطالعه بر روی افراد داوطلب مراجعه کننده به کلینیک فیزیوتراپی دانشکده علوم توانبخشی شهر شیراز و در محدوده سنی 40- 20 سال انجام گرفت. افراد تحت مطالعه در دوگروه جای داده شدند: گروه اول (PSK = Pronated Symptomatic Knee): شامل 38فرد دارای پروناسیون بیش از حد در مفصل ساب تالار و علائم درد در مفصل زانو بود.
    گروه دوم (PASK = Pronated Asymptomatic Knee): شامل 38 فرد دارای پروناسیون بیش از حد در مفصل ساب تالار که در مفصل زانو بدون علائم درد بودند. در این دو گروه زوایای Q و ساب تالار قبل و بعد از انجام Taping قوس داخلی پا بوسیله گونیامتر اندازه گیری شد. برای تجزیه و تحلیل آماری از آزمون های آماری پیرسون،اسپیرمن، تی زوجی و ویلکاکسون استفاده شد.
    یافته ها
    بین پروناسیون بیش از حد در مفصل ساب تالار و میزان زاویه Q در هر دو گروه PSK، PASK قبل از انجام Taping، همبستگی معنی داری وجود داشت.(در زنان گروه PSK و PASK به ترتیب: (P=0.002) و (P= 0.0010) و در مردان PSK و PASK به ترتیب: (P=0.001) و (P =0.001) روش Taping در گروه های PSK و PASK، بر کاهش میزان زاویه ساب تالار و میزان زاویه Q تاثیر گذار بود.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد در افراد دارای پروناسیون بیش از حد، به کار بردن روش Taping قوس داخلی پا باعث کاهش زاویه Q و در نتیجه بهبود بیومکانیک مفصل زانو می گردد.
    کلیدواژگان: صافی کف پا، پرونیشن ساب تالار، زاویه Q، چسب زدن
  • سید محمدرضا دست غیبی، محمد کمالی*، مهدی دادگو، علی چابک صفحات 393-407
    مقدمه

    آموزش بالینی بخش جدایی ناپذیر آموزش فیزیوتراپی بوده و از جایگاه ویژه ای برخوردار است. طی این دوره، دانشجویان به تدریج کسب تجربه نموده و ذهنشان را برای حل مشکل بیمار آماده می سازند. آموزش بالینی مانند تمام برنامه ها از فرایندها و عناصری تشکیل شده که برخی عوامل بیرونی نیز بر آنها اثر می گذارند. این پژوهش توجه خود را به عناصر درونی و عوامل بیرونی موثر بر آموزش بالینی بر مبنای تجربیات دانشجویان معطوف کرده است.

    روش ها

    در این مطالعه کیفی از روش تحلیل محتوا استفاده شد. جامعه پژوهشی شامل دانشجویان سال آخر کارشناسی فیزیوتراپی بوده که تعداد 21 نفر به صورت هدفمند انتخاب گردیدند. از بحث گروهی متمرکز جهت گردآوری داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    پس از تجزیه و تحلیل داده ها و ترکیب کدها، 11 زیرمضمون، چهار مضمون ظهور یافتند. مضمون های عناصر «انسانی» و «فیزیکی» حیطه عناصر درونی و مضمون های «سیاست های دانشگاه» و «رویکردها و رویه ها» حیطه عوامل بیرونی را تشکیل می دهند. عدم همسویی برخی سیاست ها و رویکردهای موجود با اهداف دوره آموزش بالینی، موجب عدم غنای تجربه بالینی می گردد.

    نتیجه گیری

    با توجه به کدهای به دست آمده، عناصر انسانی جایگاه برجسته تری در مقایسه با عناصر فیزیکی داشتند. هرچند مداخله در برخی عناصر مانند ویژگی های بیمار و ویژگی های شخصیتی استاد و کارآموز در توان گروه های آموزشی نیست اما شناسایی آنها به عنوان عناصر اثرگذار می تواند تجربه ای متفاوت را برای کارآموزان رقم بزند. همچنین به نظر می رسد مواردی چون نظارت دقیق نظام آموزشی دانشگاه بر عملکرد استادان و دانشجویان، تعدیل سطح پذیرش دانشجویان و نسبت های جنسیتی و نیز افزایش سقف واحدها می تواند راهگشا باشد.

    کلیدواژگان: آموزش بالینی، دانشجویان فیزیوتراپی
  • سحر قنبری، سیده فرزانه جعفری، حمیده ابافت، ناهید باقری، سمانه نعمت اللهی صفحات 408-419
    مقدمه
    دانشجویان با عوامل استرس زای بسیاری در دوران تحصیل مواجه هستند. استرس می تواند منجر به بروز بیماری های جسمی و روانی، اختلال در عملکرد و پایین آمدن کیفیت زندگی دانشجویان گردد. یکی از مداخلات بر مبنای طبیعت، استفاده از فعالیت هدفمند باغبانی می باشد. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر استفاده از فعالیت هدفمند باغبانی روی کیفیت زندگی دانشجویان با درجه افسردگی متوسط تا عمیق ساکن در خوابگاه دختران علوم پزشکی جندی شاپور اهواز انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی گواه دار تصادفی بود و در سال تحصیلی 91-1390 انجام شد. نمونه مورد مطالعه 50 نفر از دانشجویان افسرده ساکن در خوابگاه دختران گلستان علوم پزشکی جندی شاپور اهواز بود. دانشجویان افسرده به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش وگواه قرار گرفتند. دو گروه در پیش آزمون کیفیت زندگی BREF WHOQOL- شرکت کردند. سپس جلسات باغبانی به مدت 3 جلسه در هفته به مدت 2 ماه در محیط حیاط خوابگاه گلستان برای گروه آزمایش انجام گرفت. دو گروه پس از پایان مداخله مجددا با همان آزمون مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج به کمک نرم افزار SPSS18 مورد بررسی آماری قرار گرفت.
    نتایج
    بررسی آماری به کمک آزمونهای لوین، انکوا و مانکوا نشان داد که کیفیت زندگی کلی در گروه آزمایش پس از مداخله درمانی افزایش یافته است. همچنین در حیطه های کیفیت زندگی در زمینه سلامت جسمانی وسلامت محیط در گروه آزمایش بهبود وجود داشته است و در حیطه های کیفیت زندگی در زمینه سلامت روانی و سلامت روابط اجتماعی در گروه آزمایش تغییر معناداری وجود نداشته است.
    بحث: کیفیت زندگی به دنبال استفاده از فعالیت هدفمند باغبانی در دانشجویان افسرده ساکن در خوابگاه دختران افزایش می یابد. تغییر در حیطه های مختلف زیرمجموعه کیفیت زندگی به دنبال استفاده از فعالیت هدفمند باغبانی در دانشجویان افسرده نیازمند بررسی های بیشتر می باشد.
    کلیدواژگان: کاردرمانی، افسردگی، کیفیت زندگی، باغبانی
  • الهام شهاب پور، امیر لطافت کار، مریم مزیدی، علی هاشمی صفحات 420-431
    مقدمه
    دوره ریکاوری، دوره جدایی ناپذیر پس از ورزش است که در این دوره میزان متابولیسم بالاتر از سطوح استراحتی است. درک چگونگی پویایی اکسیژن مصرفی در دوره ریکاوری با استفاده از شاخصه های آن، پس از فعالیت ورزشی می تواند به مربیان، ورزشکاران و بیماران با درجات مختلف نارسایی های قلبی در طراحی برنامه تمرینی کمک کند. بر همین اساس هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر حداکثر اکسیژن مصرفی بر شاخص های پویایی اکسیژن دوره ریکاوری پس از فعالیت بیشینه پیوسته در زنان بسکتبالیست می باشد.
    مواد و روش ها
    برای انجام این مطالعه، 7 زن بسکتبالیست نخبه با میانگین سنی 1/5 ±21 سال، وزن 60.71±5.7 کیلوگرم، قد 168.3±5.6 سانتی متر، شاخص توده بدنی 21.7±1.7 و حداکثر اکسیژن مصرفی 41.4±3.4 میلی لیتر بر کیلوگرم در دقیقه به صورت نمونه گیری هدفمند و در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده های شاخص های پویایی اکسیژن دوره ریکاوری از دستگاه سنجش گازهای تنفسی (GAS ANALYZER) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون Paired t در سطح معنی داری 0/005= P استفاده گردید.
    نتایج
    پس از فعالیت بیشینه پیوسته، در نصف زمان ریکاوری اکسیژن (0/005= P) و نصف زمان ریکاوری نبض اکسیژن (0/001= P) تفاوت معنی داری مشاهده شد.
    بحث: آزمودنی هایی که حداکثر اکسیژن مصرفی بالاتری دارند، پویایی اکسیژن سریع تر و نصف زمان ریکاوری کوتاه تری داشته و بازگشت به حالت اولیه در آنان سریع تر است.
    کلیدواژگان: پویایی اکسیژن دوره ریکاوری، حداکثر اکسیژن مصرفی، فعالیت بیشینه پیوسته
  • سیده ثمین رضوی، علی اصغر نورسته، مریم بان پروری صفحات 432-443
    مقدمه
    اسکی، ورزشی با سرعت بالا است که خطر سقوط و افتادن در آن رایج است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی ارتباط قدرت ناحیه مرکزی بدن اسنوبردبازان با تعادل ایستا و پویا بوده است.
    مواد و روش ها
    نمونه آماری تحقیق حاضر شامل 40 نفر از ورزشکاران مرد (میانگین سن 26.85±3.30 سال، قد 180.45±6.08 سانتی متر، وزن 79.86±6.14 کیلوگرم و سابقه ورزشی12.70±4.53 فصل) با حداقل 6 فصل سابقه ی فعالیت در اسکی اسنوبرد بودند. آزمودنی ها به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. در این پژوهش، قدرت مرکزی بدن شامل آزمون های قدرت ایزومتریک ابداکشن هیپ و قدرت ایزومتریک چرخش خارجی هیپ بوده است که به وسیله ابزار دینامومتر دستی نیکولاس اندازه گیری شد. برای ارزیابی تعادل ایستا و پویا نیز به ترتیب از آزمون های عملکردی لک لک و ستاره استفاده شده است. از نرم افزار 18SPSS تحت ویندوز ویستا برای تجزیه و تحلیل اطلاعات استفاده شده است. داده ها پس از بررسی اطلاعات شاخص های مرکزی و پراکندگی، با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند (P˂0.05).
    یافته ها
    یافته ها نشان دادند که بین قدرت مرکزی بدن با تعادل ایستا (P= 0.001) و تعادل پویا (P= 0.001) در اسنوبردبازان ارتباط معنی داری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به ارتباط معنی دار میان قدرت مرکزی بدن و تعادل ایستا و پویای ورزشکاران اسکی اسنوبرد در این تحقیق و اهمیت حفظ تعادل در این رشته ورزشی، تقویت عضلات مرکزی برای بهبود تعادل اسنوبردبازان جهت پیشگیری از وقوع آسیب های ناشی از ضعف تعادل و در نتیجه بهبود عملکرد این ورزشکاران در کنار دیگر برنامه های تمرینی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: قدرت ایزومتریک هیپ، تعادل ایستا، تعادل پویا، اسنوبردبازان
  • سینا ساری اصلانی، محمودرضا آذغانی*، بینا افتخارسادات صفحات 444-458
    مقدمه

    از بین رفتن غلاف میلین در بیماران مولتیپل اسکلروزیس (MS) باعث بروز مشکل در انتقال پیام های عصبی می شود و در نتیجه موجب اختلال در سیستم عصبی-عضلانی ازجمله اختلال در حفظ تعادل شخص بیمار می گردد. اندازه گیری و ارزیابی نوسانات مرکز ثقل بدن در طی فعالیت های گوناگون روش کارآمدی جهت بررسی سیستم عصبی-عضلانی و حفظ تعادل شخص می باشد چرا که تغییرات پیچیدگی نشانه ای از تولید اطلاعات از نوسانات وضعی است. این امر با کمک معیار انتروپی امکان پذیر می باشد و می توان با استفاده از آن میزان پیچیدگی سینماتیک بدن را بررسی کرد.

    مواد و روش ها

    در این بررسی سیگنال تغییرات مرکز ثقل بدن، از 20 شخص مبتلا به بیماری ام.اس، پیش از 24 جلسه تمرینات حفظ تعادل و پس از آن ثبت شد. این تغییرات با دو روش تحلیل انتروپی مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    پس از 12 هفته انجام تمرینات، نتایج هر دو روش تحلیل، افزایش معنادار میزان انتروپی محاسبه شده از نوسانات مرکز ثقل بیماران را نشان داد (افزایش پیچیدگی در سیگنال ثبت شده). این افزایش برای حفظ تعادل در صفحه داخلی-خارجی (فرونتال) بیشتر از صفحه قدامی-خلفی (ساژیتال) بود (به ترتیب با t=-2/910، Pvalue= 0/009، و 2/331-=t، 0/031= Pvalue)

    نتیجه گیری

    افزایش مقدار انتروپی بدست آمده، نشان دهنده تاثیر تمرینات بر روی بهبود تعادل در بیماران می باشد. در نتیجه، این نوع تمرینات به عنوان یک روش مداخله تاثیرگذار برای بهبود تعادل بیماران ام.اس پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: سمپل انتروپی، مولتیپل اسکلروزیس، تمرینات حفظ تعادل، مکان هندسی مرکز ثقل بدن
  • کتایون رضایی، شهره تقی زاده صفحات 459-466
    مقدمه
    اختلاف طول اندام تحتانی و ضعف عضله مربع کمری می توانند از عوامل مرتبط با کمر درد محسوب شوند که در بسیاری از موارد در طی معاینات بالینی نادیده گرفته می شوند.هدف از این پژوهش مقایسه اختلاف طول اندام تحتانی و ضعف عضله مربع کمری در گروه زنان مبتلا به کمردرد مزمن و زنان سالم بوده است.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه مورد- شاهد، چهل و نه زن بیمار مبتلا به کمردرد مزمن با چهل و نه زن سالم مقایسه شدند. برای بررسی اختلاف طول اندام تحتانی از دو روش اندازه گیری اختلاف طول ظاهری و طول حقیقی استفاده شد. برای محاسبه استقامت عضله مربع کمری از آزمون side bridge استفاده گردید. بررسی آماری توسط نرم افزار SPSS ویرایش 15 با استفاده از آزمون تی- تست انجام شد(0/05=P).
    یافته ها
    از نظر اختلاف طول اندام تحتانی در هر دو روش اختلاف معنی داری در دو گروه مشاهده نشد(0/828=p) و(0/356=p). از نظر استقامت عضله مربع کمری اختلاف معنی داری بین دو گروه دیده شد. استقامت عضلات مربع کمری سمت راست و چپ بین دو گروه اختلاف معنی داری را نشان داد (به ترتیب p=0.001، p=0.002).
    نتیجه گیری
    در این تحقیق مشخص گردید که نمی توان رابطه ای بین اختلاف طول اندام تحتانی و کمردرد در نظر گرفت، که ممکن است به دلیل تطابق فرد با اختلاف طول اندام باشد. همچنین در بیماران مبتلا به کمردرد مزمن کاهش استقامت عضله مربع کمری دیده شدکه این مسئله نشان دهنده نقش موثر این عضله در ایجاد ثبات و حمایت از مهره های کمر می باشد. هرچند که در این زمینه نیاز به مطالعات بیشتری است.
    کلیدواژگان: کمردرد مزمن، استقامت عضله مربع کمری، اختلاف طول اندام تحتانی
  • مقاله مروری
  • مهسا بخیت، مهدی اکبری، مریم دلفی صفحات 467-479
    مقدمه
    سرگیجه، عدم تعادل و زمین خوردن ناشی از آن در سالمندان، یکی از اصلی ترین چالش های پیش روی بیمار و متخصصین بوده و موارد متعددی، شناسایی و درمان سرگیجه در سالمندان را در مقایسه با سایر گروه های بزرگسالان با دشواری رو به رو می سازد. بی توجهی به علل سرگیجه های سالمندی نه تنها تهدیدی بر زندگی و سلامت بیمار و عامل آسیبهای جسمی-روحی متعدد است، بلکه میتواند منجر به انزوای فرد از محیط های اجتماعی شود. در این مطالعه مروری قصد داریم به بررسی نکات کلیدی در سرگیجه سالمندان بپردازیم.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش مروری، پایگاه های استنادی Pubmed، Google Scholar، Cochrane، و Science Direct با کلید واژه های Geriatrics، Elderly، Older people، Imbalance، Disequilibrium، Vertigo در فاصله سالهای 1975 تا 2013 مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    در برسی ها تعداد 218 مقاله پژوهشی و سی مقاله مروری به دست آمد. پس از بررسی عنوان، مقدمه و بحث در این مقالات، تعداد 45 مقاله با محتوای مورد نظر به طور کامل بررسی شد.
    نتیجه گیری
    رشد اخیر جمعیت سالمند همراه با افزایش ناتوانی های جسمی، شیوع سرگیجه و اختلالات تعادلی در این گروه سنی را افزایش داده است. گیجی به اولین عامل مراجعه سالمندان 75 ساله به مراکز درمانی تشخیص داده شده و 80% از سالمندان بالای 75 سال، از سرگیجه و عدم تعادل شکایت دارند. بسیاری از اختلالات مرکزی و عروقی شایع در سالمندان تظاهراتی مشابه با سرگیجه های خوشخیم محیطی دارند که میتواند روند تشخیص را با دشواری روبرو سازد. بعلاوه درمانهای توانبخشی در این گروه سنی به دلیل همراه بودن آسیب های عصب شناختی و ضعف عضلانی با تاخیر همراه است. تظاهرات بالینی و ویژگی های نیستاگموس های تولیدی در بیمار سالمند از کلیدی ترین یافته ها جهت افتراق سرگیجه های محیطی و مرکزی هستند.
    کلیدواژگان: سالمندان، سرگیجه، افتادن، هیستوپاتولوژی، محیطی، مرکزی
|
  • Fereshteh Habibi Tirtashi, Mansour Eslami Pages 359-371
    Introduction
    Foot insoles are widely recommended to prevent running related to injuries. However, their effects on the frequency of Ground Reaction Force(GRF) is still unclear. The purpose of this study was to elemental test the effect of four shoe insoles on frequency of GRF during stance phase of running.
    Materials And Methods
    15 female Students (mean age22±1/85 year, height162±4/71cm and weight56±5/59kg) were selected. Subjects were asked to run over a force plate, in a control and insole (normal, soft, semi rigid, rigid) conditions. Vertical and anterior-posterior (AP) of GRF were evaluated in frequency domain using fast furrier transformation. One factor repeated measures ANOVA was used to test the hypothesis.
    Results
    The statistical results showed that there was a significant difference between insoles in 99.5% frequency of vertical (p=0/001), AP GRF (P=0/049), and median frequency of AP GRF (p=0/012).
    Conclusions
    Increasing hardness of insoles reduces the 99/5% frequency power of GRF and median frequency of AP GRF. Accordingly, the 99/5% frequency power of GRF and median frequency of AP GRF can be an indicator of shoes insoles effects on the foot during running.
    Keywords: Insole, Frequency, Power spectrum, Ground reaction force, Running
  • Hamidreza Azadi, Ali Tahmasebi Pages 372-381
    Introduction
    Self-care skills are considered to be activities that a person performs for self-maintenance and achieving independence in daily living. PASS (Performance Assessment of Self-care Skills) is one of the comprehensive tests in evaluating the patient self-care skills. The purpose of the present study was to assess the validity of PASS in evaluating the self-care skills of patient suffering from multiple sclerosis.
    Materials And Methods
    The present study is a non-experimental methodological study. In this study we translated PASS to Persian language and investigated face validity and content validity of before mentioned test. Kruskal-Wallis test was performed in content validity to investigate the homogeneity of experts’ opinions. 30 adults suffering from multiple sclerosis underwent face validity investigation using Persian PASS.
    Results
    The mean score and percent of validity regarding ADL was 3.93 for independence and 98 percent for validity. These values were 3.80 and 95 percent regarding safety, for outcome, mean score and validity percent was 3.93 and 98, respectively. In other categories same scores and percents are listed regarding independence, safety and outcome respectively: IADL: 3.77 and 94, 3.70 and 92, 3.84 and 96. Mobility: 3.40 and 85, 3.40 and 85, 3.36 and 84. Whole PASS in general: 3.72 and 93, 3.65 and 91, 3.75 and 94
    Discussion
    These results are indicative of very high validity of PASS in all 3 aspects of independence, safety, and outcome in evaluating self-care skills of MS patients. PASS is a psychometrically adequate measure that can be utilized in evaluation of self-care skills in MS patients.
    Keywords: Multiple Sclerosis, Reliability, PASS, Self, care Skills
  • Farzaneh Yazdani, Mohsen Razeghi, Samaneh Ebrahimi, Shohreh Taghi Zadeh Pages 382-392
    Introduction
    In assessing the factors affecting the knee joint biomechanics foot malalingments are more important due to ability to change the applied force direction, so the main goal of this study was to investigate the relationship between the excessive subtalar pronation and changes of Q-angle and whether taping of the Medial Longitudinal Arch (MLA) could accordingly change these variables.
    Materials And Methods
    76 volunteers (aged 20-40 years) were recruited from physical therapy clinic of shiraz school of rehabilitation and were divided to 2 groups. 1) Pronated Symptomatic Knees (PSK) included 38 subjects having excessive subtalar pronation and knee symptoms. 2) Pronated Asymptomatic Knees (PASK), included 38 subjects having excessive subtalar pronation without knee symptoms. Subtalar and Q-angles were measured before and after medial longitudinal arch Taping by employing a goniometer in both PSK and PASK groups. Pearson Correlation coefficient Test, Paired sample T-Test and Wilcoxon test were used to fulfill the statistical analysis.
    Results
    A strong correlation was found between subtalar and Q-angles before taping in both PSK & PASK groups. In females (P=0.002) and (P= 0.0010) for PSK and PASK, respectively and in males (P=0.001) and (P =0.001) for PSK and PASK, respectively. There was a significant difference between subtalar angle and Q-angles before and after applying taping method in both PSK & PASK.
    Conclusion
    It seems that in the hyper pronated foot subjects applying the MLA taping method may result in decreasing the Q- angle which, in turn, may eventually improve knee joint biomechanics.
    Keywords: Flat foot, subtalar pronation, Q angle, Taping
  • Seyed Mohammad Reza Dastgheibi, Mohammad Kamali, Mahdi Dadgoo, Ali Chabok Pages 393-407
    Introduction

    Clinical education is an integral part of physiotherapy education and has a special status. During this course, the students gradually acquire experience and prepare their minds to solve patient’s problems. Like all programs, clinical education has formed by processes and elements on which some external factors are effective. This study has focused on the internal elements and external factors affecting clinical education based on students’ experiences.

    Material and Methods

    This qualitative study has conducted through content analysis method. Research population included senior students of physiotherapy among whom 21 students selected purposefully. Focus Group Discussion was used to collect data.

    Findings

    After analyzing the data and codes synthesis, 11 sub-themes and 4 themes emerged. Themes of “Human” and “Physical” elements form area of the “internal elements” and themes of “university policies” and “approaches and practices” form the external factors. Inconsistency of some existing policies and approaches with objectives of the clinical education course can cause lack of richness in clinical experience.

    Conclusion

    Considering the obtained codes, the human elements had a more prominent position than the physical elements. Although the educational departments cannot intervene in some elements such as characteristics of patient and personality characteristics of educators and students, their identification as influential elements can provide a different experience for the students. It seems that some issues such as accurate monitoring on the teachers and students’ performance by the university’s educational system, students admission quantity adjustment, sex ratios and increase of the educational units can be helpful.

    Keywords: Clinical education, Physiotherapy students
  • Sahar Ghanbari, Farzaneh Jafari, Hamideh Abafat, Nahid Bagheri, Samaneh Nematollahi Pages 408-419
    Introduction
    Students encounter many stressful factors during their educational time. Stress can result in different physical and mental disorders, dysfunction and decreasing quality of life. One of the nature based intervention is using purposeful activity of gardening. The goal of this research is Studying of the effect of using purposeful activity (gardening) on quality of life in students with moderate to profound depression of Golestan dormitory in Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    This study was a randomized controlled trial and accomplished in 90-91 educational years of university. Sample was 50 depressed female students of Golestan dormitory in Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences. Student's settled in experimental and controlled groups randomly. Both groups were taken WHOQOL-BREF (Quality of life test). Then gardening sessions carried on in dormitory yard for 3 days per week through 2 months. Both groups were assessed with the same quality of life questionnaire again after intervention. Results were analyzed by SPSS18 for windows.
    Results
    Using statistical tests showed that general quality of life increased in experimental group. Analysis of subsections after intervention revealed that quality of life increased in the bases of physical and environmental health but not in the bases of mental and social relational health in experimental group.
    Conclusion
    General quality of life increases after using purposeful activity of gardening in depressed female students who are resident of dormitory but changes in subsections of quality of life after intervention (gardening) need more studies.
    Keywords: occupational therapy, depression, quality of life, gardening
  • Elham Shahabpoor, Amir Letafatkar, Maryam Mazidi, Ali Hashemi Pages 420-431
    Introduction
    Recovery period is an integral part after exercise which in this metabolic rate is higher than resting levels. Understanding the dynamics of oxygen during recovery period with use of its characteristics, after exercise help the coaches, athletes and patients with different rates of heart failure to design a training program. Accordingly, this article is investigating the effects of maximal oxygen consumption on oxygen dynamics of recovery period after maximum continuous activity in female basketball players.
    Materials And Methods
    For this study, seven elite female basketball players with mean age 21±1.5 years, weight 60.71±5.7 kg, height 168.3±5.6 cm, Body mass index 21.7±1.7 and VO2 max 41.4±3.4 ml/kg/min were selected. For analyzing the respiration gases, the Gas Analyzer machine was used. To analyze the data, it was used from Paired t-test in the level of α = 0.05.
    Results
    After maximum continuous activity, in half time oxygen recovery (P= 0.005) and in half time of the recovery of oxygen pulse (P= 0.001), significant difference was observed.
    Conclusion
    People who have higher VO2 peak, have faster dynamic of oxygen and shorter recovery time in half and return in their reset is faster.
    Keywords: oxygen dynamics of recovery period, Peak oxygen consumption, Maximum continuous activity
  • Seyedeh Samin Razavi, Ali Asghar Norasteh, Maryam Banparvari Pages 432-443
    Introduction
    Ski is a fast sport with a high risk of falling. The purpose of this study is to investigate the relationship of core strength with static and dynamic balance in snowboarders.
    Materials And Methods
    forty male athletes participated in this study with a history activity of at least 6 seasons in snowboard skiing sport (mean age 26.85±3.30yr, height 180.45±6.08cm, weight 79.86±6.14kg and athletic experience 12.70±4.53season). Subjects were selected by available sampling. Core strength has been measure by Nicholas hand held dynamometer. also static and dynamic balance has been measure by stork and star excursion balance tests. Windows Vista SPSS18 software was used for data analysis. Data were analyzed using by Pearson correlation test (P˂0.05).
    Results
    Results indicated that there was significant relationship between core strength with static balance (P= 0.001) and dynamic balance (P= 0.001).
    Conclusion
    Considering the present study’s results significant relationship between core strength with static and dynamic balance in snowboard skiing athletes and also importance balance in this sport, researcher find out strengthening core musculature training program can positively affect balance and prevent injuries in snowboarders.
    Keywords: Hip Isometric Strength, Static Balance, Dynamic Balance, Snowboarders
  • Sina Sari Aslany, Mahmood Reza Azghani, Bina Eftekharsadat Pages 444-458
    Introduction

    Destroy of myelin in multiple sclerosis (MS) Patients, causes problems in the transmission of nerve impulses which result in some impairments in neuromuscular system, including patients balance disorders. As changes in complexity of a time series data represent latent information among them, measuring and analysis of body center of pressure during various activities is an efficient method to study the neuromuscular system and maintaining of balance. This would be possible with the help of Entropy measurement as useful method to study about complexity of the body kinematics.Methods and materials: Center of Pressure (COP) fluctuations signals were recorded from 20 MS patients before and after 24 sessions of balance exercises and then analyzed them with two methods of Entropy Measuring.

    Results

    Results of both methods showed a significant increase in Entropy Measure of patients COP fluctuations after 12 weeks of exercises. Increasing entropy of COP’s fluctuations in frontal plane were more than sagittal ones. It was identifiable in both methods.

    Conclusion

    Increasing the amount of entropy measure indicated beneficial influence of exercises on recovery of balance system in MS patients. So these kinds of exercises could be used as an efficiently clinical Intervention for MS Patients.

    Keywords: Sample Entropy, Multiple Sclerosis, Balance Exercises, Locus of Body Center of Pressure
  • Katayon Rezaei, Shohreh Taghizadeh Pages 459-466
    Introduction
    Leg Length Discrepancy and Quadratus Lumborum weakness can be related to low back pain. During physical examination in many cases these two factors are omitted by clinicians. The aim of this study was comparison between Leg Length Discrepancy and Quadratus Lumborum endurance between female with chronic low back pain and healthy subjects.
    Materials and Methods
    In this case-control study, forty nine chronic low back pain female patients as case group compared with forty nine healthy females as control group. Leg Length Discrepancy was investigated by two methods included real and apparent Leg Length Discrepancy measurement. The Quadratus Lumborum endurance was evaluated by side bridge test. Statistical analysis was done by T-test and SPSS software,version 15 was used for this purpose.
    Results
    There were no significant differences between real and apparent Leg Length Discrepancy between case and control groups (p=0.828, p=0.336). The Quadratus Lumborum endurance demonstrated significant differences in right and left side between two groups (p=0.001, p=0.002).
    Conclusion
    This study showed there was no relationship between Leg Length Discrepancy and low back pain, may be due to body adaptation to Leg Length Discrepancy. Also significant decreases of Quadratus Lumborum endurance was seen in chronic low back pain patients, that shows the importance of this muscle for providing stability and support of spinal column. Although more studies will be needed.
    Keywords: Chronic Low Back Pain, Quadratus Lumborum endurance, Leg Length Discrepancy
  • Mahsa Bakhit, Mehdi Akbari, Maryam Delphi Pages 467-479
    Introduction
    Vertigo, disequilibrium and the consecutive falls in geriatrics have always been one of the major challenges that both patients and medical staffs encounter, and in comparison to the rest of adult age groups, in the elderly, numerous factors make the diagnosis and treatment processes rather difficult. Once left unattended, the underlying etiologies of geriatrics vertigo not only can pose a threat to the patient's safety, and lead to physical impairments, but also might result in psychological consequences like isolation from society. In this review article we intend to investigate the key points regarding the geriatrics vertigo.
    Materials And Methods
    The online databases including Pubmed, Google Scholar, Cochrane and Science Direct were searched using the key words: Geriatrics, Elderly, Older people, Imbalance, Disequilibrium, Vertigo and all the papers between 1972 and 2013 were selected.
    Results
    A total number of 218 original articles and 30 review articles were found. The titles, abstracts and conclusions were studied. Eventually, 45 articles with the intended context were selected.
    Conclusion
    The recent increases in the elderly population and their physical impairments have resulted in a soar in vertigo and disequilibrium among these patients. By the age of 75, dizziness is the first reason for which elderly pay visits to medical centers and 80% of patients older than 75 years old complain of vertigo and dizziness. Plenty of central and arterial lesions in the elderly have clinical manifestations which resemble symptoms of benign peripheral vestibular dysfunctions, and result in difficulty in diagnosis of the disease. Furthermore, rehabilitative treatments in this age group might be delayed due to concomitant neural and muscular impairments. In the elderly, the clinical presentations and nystagmus characteristics are the most critical findings that can play a significant role in differentiating peripheral and central vertigoes.
    Keywords: Geriatrics, Vertigo, Falls, Histopathology, Central, Peripheral