فهرست مطالب

مجله پژوهش در علوم توانبخشی
سال دهم شماره 8 (1393)

  • وی ژه نامه توانبخشی
  • تاریخ انتشار: 1393/12/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محسن رفیع خواه*، محمد مهاجرانی صفحات 917-927
    مقدمه
    کارکردهای اجرایی از قبیل بازداری و حافظه فعال برای بسیاری از رفتارهای انسان اهمیت دارند. از اینرو بر مداخلاتی که منجر به بهبود کارکردهای اجرایی می شوند تاکید شده است. هدف این پژوهش بررسی تاثیر تمرین بازداری شناختی بر عملکرد انعطاف پذیری ذهنی دانش آموزان با ناتوانی یادگیری بود.
    مواد و روش ها
    طرح این پژوهش از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. 30 دانش آموز به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند (15 نفر در گروه آزمایش و 15 نفر در گروه گواه) و گروه آزمایش به مدت 10 جلسه تحت مداخله تمرین بازداری شناختی قرار گرفت. همه شرکت کنندگان در مرحله پیش آزمون و پس آزمون توسط آزمون مرتب کردن کارت ویسکانسین مورد سنجش قرار گرفتند. نتایج به دست آمده با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیره در نرم افزار SPSS نسخه 19 (version 19، SPSS Inc.، Chicago، IL) مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که بین گروه آزمایش و کنترل در تعداد طبقات تفاوت معنادار وجود دارد (001/0= P) همچنین بین گروه آزمایش و کنترل تفاوت معناداری در خطای درجاماندگی وجود داشت (05/0= P).
    نتیجه گیری
    مطابق با نتایج به دست آمده، تمرین بازداری شناختی بر عملکرد انعطاف پذیری ذهنی تاثیر مثبت دارد.
    کلیدواژگان: کارکردهای اجرایی، بازداری شناختی، انعطاف پذیری ذهنی، ناتوانی یادگیری
  • عباسعلی پورمومنی*، سحر اسدی صفحات 928-938
    آسیب سیستم عصبی عضلانی نیمه صورت منجربه عدم قرینگی، تغییر حالت چهره (Expression) و تغییر در عملکرد عضلات وحرکات صورت می شود. ازاینرو تاثیر درفعالیتهای روزانه (مانند خوردن آشامیدن وصحبت کردن) و روحی- روانی خواهد داشت وحتی اعتماد بیمار را کاهش می دهد.هدف این مقاله ارائه فیزیوتراپی مناسب برای آندسته ازضایعات محیطی عصب فاشیال است که بهبودی خودیخودی ندارند.دراین مطالعه از مقالات انگلیسی زبان منتشر شده طی شصت سال گذشته استفاده شده است
  • ابراهیم صادقی، فرشته سالاری مقدم*، طهمورث طهماسبی صفحات 939-947
    افراد سالمند به دلیل کاهش در توانایی های حسی و حرکتی دچار کاهش تعادل نیز می شوند. مشکلات تعادل در این افراد می تواند منتج به زمین خوردن و به دنبال آن آسیب ها جدی تر و شاید مرگ نیز شود. زمین خوردن به دلیل عواقب وخیم باعث افزایش هزینه های درمانی در سیستم بهداشت و درمان می گردد. کفش و کفی به عنوان یک واسط بین کف پا و سطح زمین می تواند بر کیفیت بازخوردهای حسی و تعادل افراد تاثیر گذار باشد. از این منظر بررسی نقش انواع کفی ها و کفش ها بر تعادل افراد سالمند می تواند در پیشگیری از زمین خوردن این افراد مورد توجه قرار گیرد. هدف از این مرور متون بررسی تحقیقات انجام شده در حیطه مداخلات مختلف کفی و کفش بر تعادل افراد سالمند بوده است.
    در این مطالعه مروری، جستجوی نظام مندی درپایگاه های الکترونیکی مختلف انجام شد. مقالات مرتبط از طریق جستجوی واژگان کلیدی (شامل ترکیبات و مترادفات مختلف از جمله سالمندی، تعادل، کفی و کفش) استخراج شد. پس از غربالگری، نتایج ارایه شده مقالات منتخب از نظر موضوع مورد بررسی قرار گرفتند.
    به طور کلی مداخله کفی و کفش از سه طریق می تواند بر تعادل این افراد تاثیر بگذارد: اول، توسط تقویت بازخورد حسی کف پا (مانند کفی های لرزاننده و یا دارای برجستگی)، دوم بوسیله تغییر در فشار کف پایی (مانند کفی های ساپورت قوس) و سوم توسط تغییر در راستای مچ پا (مانند تغییر ارتفاع پاشنه). نتایج این بررسی نشان داد که کاهش عوامل حسی به دلیل پدیده کهنسالی در افراد سالمند منجر به شرایط خطرساز مانند کاهش تعادل و زمین خوردن شود. همچنین بر اساس شواهد به نظر می رسد که بتوان به وسیله مداخلات مناسب و مختلف کفی و کفش، در کاهش بی ثباتی و عوارض آن در این دوره از زندگی موثر بود.
    کلیدواژگان: کفی، کفش، سالمندی، تعادل
  • مرضیه امیری، مرضیه کردونی، مهسا بخیت* صفحات 948-963
    مقدمه
    نروپلاستی سیتی توانایی سیستم عصبی در ایجاد تغییر و ترمیم پس از وقوع آسیب است. وقتی یکی از مدالیته های حسی حذف می شود در رفتار سایر مدالیته ها و عملکرد کورتیکال آن ها تغییراتی ایجاد می شود، به گونه ای که پردازش این مدالیته ها علاوه بر کورتکس اختصاصی مربوط به پردازش آن، به سایر مناطق مغز که ورودی حس خود را دریافت نمی کنند نیز گسترش می یابد و برای آن منطقه از مغز که از ورودی حسی خود محروم شده است فرآیندی جبرانی صورت می پذیرد. به این پدیده پلاستی سیتی کراس مدال گفته میشود. این پژوهش به بررسی جوانب مختلف پلاستی سیتی کراس مدال بین سیستم های شنوایی و بینایی و آخرین یافته های علمی در این زمینه میپردازد.
    مواد و روش ها
    مقالات موجود در پایگاه های استنادی Pubmed، Google Scholar، Science Direct، با استفاده از کلیدواژه های Neuro- plasticity and Auditory، Neuro-plasticity and Visual، Neuro-plasticity در فواصل سالهای 1980 تا 2013 مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    پس از بررسی چکیده و محتوای مقالات، از مجموع 95 مقاله به دست آمده، تعداد 70 مقاله با محتوای مورد نظر به دست آمده و به طور کامل بررسی شد.
    نتیجه گیری
    درجات پلاستی سیتی کرال مدال به سن وقوع محرومیت در آن حس خاص وابسته است. در افراد نابینا حواس شنوایی و سوماتوسنسوری به اشغال فضاهای اکسی پیتال می پردازند و موجب تقویت فعالیت هایی نظیر شنیدن، بازیابی اطلاعات از حافظه، مکان یابی های فضایی، درک موسیقی و درک خط بریل میشوند. در افراد ناشنوا نیز حواس بینایی و سوماتوسنسوری بخش هایی از لوب تمپورال را به خود اختصاص داده و و فعالیت هایی نظیر لوکالیزاسیون بینایی، پردازش محرکات بینایی محیطی، تقویت حس لامسه و پردازش حرکت را تقویت میکنند.
    کلیدواژگان: پلاستی سیتی نرونال، پلاستی سیتی کراس مدال، بینایی، شنوایی
  • آیلین طلیم خانی، ایرج عبداللهی*، بهنام اخباری، فاطمه احسانی، ام البنین عباس پور صفحات 964-978
    مقدمه
    هدف از انجام مطالعه ی حاضر مرور نظام مند بر مطالعات گذشته ای است که به بررسی یادگیری حرکتی در بیماران سکته ی مغزی یک طرفه پرداخته اند.
    مواد و روش ها
    جست جوی مطالعات انجام شده در فاصله زمانی 1995 تا2012 در منابع اطلاعاتی Elsevier، Science Direct، ProQuest، google scholar، PubMed انجام شد کلید واژه های های hemiplegia، stroke، learning، motor learning، recovery، functional recovery بعنوان کلید واژه ها مورد استفاده قرار گرفتند.
    یافته ها
    در کل 10 مقاله که دارای معیارهای ورود بودند انتخاب شدند. تفاوت هایی میان مقالات از نظر متدولوژی، شدت و محل ضایعه، تعداد نمونه، روش کار مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    بررسی مرور مطالعات نشان داد توانایی یادگیری حرکتی تلویحی بیماران سکته ی مغزی یک طرفه در صورتی که وظایف حرکتی مربوطه، نوع فیدبک و آموزش های صریح به بیمار طوری باشد که نیاز حافظه ی حرکتی را بالا نبرد و یا شدت سکته ی مغزی پایین باشد، همچنان حفظ می شود.
    کلیدواژگان: سکته ی مغزی یک طرفه، یادگیری حرکتی، بهبود عملکرد
  • بهنام سلیمانی، مصطفی کمالی، علی طهماسبی، طهمورث طهماسبی* صفحات 979-990
    پیش زمینه و هدف
    استئوآرتریت زانو یکی از مشکلات اسکلتی-عضلانی شایع در بالغین است که باعث ایجاد درد، بیحرکتی و ناتوانی در افراد مبتلا می گردد و شیوع آن در زنان بیشتر از مردان است. در استئوآرتریت زانو درگیری کمپارتمان داخلی زانو تقریبا 10 برابر بیشتر از کمپارتمان خارجی است و در نتیجه اغلب باعث ایجاد دفورمیتی واروس در افراد مبتلا می شود. درمان استئوآرتریت زانو بیشتر با هدف کاهش درد، بهبود عملکرد فیزیکی و کاهش روند پیشرفت بیماری از طریق اصلاح راستای زانو وکاهش گشتاور وروس انجام می پذیرد، که بر همین اساس درمان ها به طور کلی در دو دسته قرار می گیرند که شامل: استفاده از روش های جراحی و درمان های غیر جراحی و نگهدارنده (مانند ارتوزهای زانو و کفی طبی با لبه خارجی، استفاده از تکنیک های فیزیوتراپی، ورزش و کاهش وزن در افراد چاق و آموزش اصول مراقبت از مفصل) می باشد. هدف از این مقاله مروری بررسی تاثیر انواع روش های درمانی نگهدارنده در بیماران دارای استئوآرتریت کمپارتمان داخلی زانو است.
    مواد و روش کار
    پس از جستجو در پایگاه های اطلاعاتی Science Direct، PubMed وGoogle scholar، مقالات مرتبط با موضوع از سال 1973 الی 2012 گردآوری شد. کیفیت مقالات با استفاده از ابزار Black and Down مورد ارزیابی قرار گرفت.کلمات کلیدی زیر برای جستجو استفاده گردید: OAknee، Knee orthosis، Valgus brace،Weight Loss، Gait، Joint loading، Obesity، Rehabilitation، Physical Therapy،.Lat wedge insole
    یافته ها
    بر اساس کلمات کلیدی استفاده شده،60 مقاله مرتبط گردآوری شد و از بین آنها 24 مقاله با توجه به معیارهای انتخاب برای آنالیز نهایی پذیرفته شدند. ارزیابی کیفی مقالات با استفاده از پرسشنامه Downs and Black tool انجام شد و نمره ی 4 معیار این پرسشنامه یعنی گزارش دهی، روایی خارجی، روایی داخلی (بایاس) و روایی داخلی(کانفوندینگ) به ترتیب 9تا2، 1 تا 3، 2 تا 5 و 2 تا 5 بود.
    نتیجه گیری
    پس از گردآوری مقالات و انجام بررسی های نهایی و جمع بندی کلی مباحث، در بین روش های درمانی غیر دارویی و غیر جراحی نگهدارنده ای که ذکر شد، به نظر می رسد که همگی این روش ها نتایج مطلوبی بر کاهش گشتاور و درد و ناتوانی داشته باشند ولی با توجه به اینکه حجم مقالات قابل ملاحظه نیست برای ارائه یک نتیجه ی کلی با قطعیت کامل نیاز به پژوهش های بیشتر می باشد.
    کلیدواژگان: استئوآرتریت زانو، بریس های ایجاد کننده نیروی ولگوسی، کاهش وزن، کفی با لبه
  • فاطمه ابناوی*، لیلا قسیسین صفحات 991-1003
    مقدمه
    آفازی بروکا یکی از انواع آفازی های ناروان است و تولید غیر دقیق صداهای گفتاری از ویژگی های اصلی آن میباشد. بررسی های مختلف نشان داده است که بیماران مبتلا به آفازی برو کا نقایصی دارند که ساختار صدا ها را در خروجی گفتار آن ها تحت تاثیر قرار می دهد اما کمتر مشخص شده است که ماهیت این خطاها یک اختلال در انتخاب و برنامه ریزی است یا اختلال در اجرای تولیدی. تعیین ماهیت خطاهای گفتار در این بیماران در تشخیص مکانیسم های اساسی مختل و موثر در ایجاد این خطاها بسیار ضروری و مهم می باشد. هدف این مطالعه، مروری بر مطالعاتی است که ماهیت خطاها در بیماران آفازی بروکا را به شیوه آکوستیک بررسی نموده اند.
    مواد و روش ها
    درمطالعه مروری- روایتی حاضر، با استفاده از کلید واژه های «پارامترهای آکوستیک، ماهیت خطاها، آفازی بروکا، کنترل حرکتی گفتار، خطاهای گفتاری» پایگاه های اطلاعاتی sience direct، pubmed، web of knowledge، google scholar را جستجو نمودیم.
    یافته ها
    نقایصی در زمینه کنترل حرکتی گفتار در افراد مبتلا به آفازی بروکا وجود دارد که این نقایص شامل مشکلات در زمانبندی، هماهنگی حرکات تولیدی و کنترل حنجره ای می باشد و نتیجه نقص در هماهنگی و یکپارچه سازی حرکات تولیدی و اجرای تولیدی مورد نیاز برای تولید سگمنت هدف می باشد.
    نتیجه گیری
    پژوهش های اخیر از طریق بررسی آکوستیک الگوهای تولید گفتار نشان داده است ویژگی اصلی آسیب گفتاری در افراد مبتلا به آفازی بروکا یک اختلال آوایی شدید مربوط به اجرای تولیدی قطعات گفتاری انتخاب شده و برنامه ریزی شده می باشد.
    کلیدواژگان: آفازی بروکا، کنترل حرکتی گفتار، خطاهای گفتاری، پارامتر های آکوستیک
  • حمید دالوند*، مهدی رصافیانی، سیدعلی حسینی صفحات 1004-1008
    ویژه یاری، مراقبت ویژه و خاصی است در حیطه کاره های روزمره زندگی کودک فلج مغزی، که توسط مراقب که عمدتا مادر است صورت می گیرد. ناآگاهی متقابلی از طرف مادران و درمانگران، نسبت به ویژه یاری وجود دارد. یعنی نه تنها مادران، آگاهی لازم نسبت به ویژه یاری را ندارد بلکه عملا هم تجربه ای در این زمینه ندارد و ویژه یاری بعنوان حلقه نادید هندلینگ، موجب سختی، تنیدگی و افزایش بار مراقبتی در مراقبان گردیده است. بنظر می رسد از رهگذر برنامه های آموزشی مراقبتی به والدین و درمانگران، برگزاری کارگاه های آموزشی و آشنایی عملی و علمی با نحوه ی مراقبت از کودک فلج مغزی می توان به افزایش سطح آگاهی و ارتقا تجربه آنها در مورد ویژه یاری همت گماشت.
|
  • Mohsen Rafikhah, Mohammad Mohajerani Pages 917-927
    Introduction
    Executive functions, including inhibition and Flexibility are important for many of human behavior. Hence, emphasis has led to interventions to improved executive function. The aim of this study was examination of Impact of cognitive inhibition training on Flexibility performance of student with learning disability.
    Materials And Methods
    The design of this study was a pretest-posttest with control group. The 30 students with learning disability were selected by means of convenience sampling (15 students in experimental group and 15 students in control group). The experimental group underwent a 10 session''s cognitive inhibition training. All the participants were assessed through Wisconsin Card Sorting Test. The obtained data were statistically analyzed by MANCOVA using SPSS software (version 19, SPSS Inc., Chicago, IL).
    Result
    Results showed a significant difference between experimental and control groups in Number of Categories (P= 0/001) also significant difference between experimental and control groups in Perseverative Errors (p= 0/05).
    Conclusion
    According to these results, cognitive inhibition training have a positive effect on flexibility performance.
    Keywords: executive functions, cognitive inhibition, mental flexibility, learning disability
  • Abasali Pourmomeny, Sahar Asadi Pages 928-938
    Damage to musculoskeletal system of half of face cause loose symmetry of face، change in facial expression and effects on daily activities such as speaking، eating، drinking and cause social problems. The aim of this paper is to investigate rehabilitation treatment، which published in English language during last 60 decades and choose a suitable intervention for patients with facial nerve palsy without spontaneous recovery and need physical therapy.
  • Ebrahim Sadeghi, Fereshteh Salari Moghadam, Tahmoureth Tahmasebi Pages 939-947
    Older people enconter a reduced balance performance as they have lower sensory and motor abilities. Balance problem pomote the risk of falling and subsequent disabling injuries and even death among older people. These problems can impose an extensive chargers on healthcare systems. Insole and footwear are an interface between plantar surface and the ground and can regulate the sensory inputs from the foot. In the light of the given background، the role of footwear and insole can be given more attention to prevent falling problem in older people. This study was to review the effects of different types of shoes and insoles and their roles on balance in older people. A systematic search was carried out within electronic data-bases. Key words included all different synonyms of aging، balance، shoe، insoles and their combinations. There are three possible ways in which can affect balance using shoe and insole: First، by increasing sensory feedbacks as (e. g. vibrating insoles or textured insoles). Second، by making changes in plantar pressure (e. g. Arch support insoles). Third، by applying changes in alignment of ankle joint (e. g. different heel height in shoe). The finding of this review implied that reduction of sensory inputs from the foot in older people can cause a higher risk of balance instability and falling. Based on the research evidnces، using appropriate footwear and insole can effectively control the risk of balance instability and its complications in elder people.
    Keywords: insole, footwear, older people, balance
  • Marzieh Amiri, Marzieh Kardouni, Mahsa Bakhit Pages 948-963
    Introduction
    Neuro-plasticity is the neuronal system ability to modify and recover itself after the occurrence of impairment and injuries. Following the abolition of a sensory modality، modifications will be applied to other modalities and their cortical function in a way that the processing of these modalities not only will happen in their own specific cortical area، but also in those areas that have developed injuries. Therefore a compensatory process will happen in the regions، which are deprived of their own sensory inputs. This phenomenon is known as cross-modal plasticity. This paper investigates various aspects of cross- modal plasticitycity between auditory and visual systems، and the latest scientific findings in this field are explored.
    Material And Methods
    Scientific articles published in Pubmed، Google Scholar، Science Direct websites using key words Cross-modal plasticity and Auditory، Neuronal plasticity and Visual، Neuronal plasticity between 1980 and 2013 were investigated.
    Results
    Ninety five articles were found using the mentioned methods. All titles and abstracts were studied thoroughly، and 70 articles with the desired concept were selected eventually.
    Conclusion
    The extent of cross-modal plasticity is related to the age at which the deprivation of a certain sense occurs. In blind people، Auditory and Somatosensory senses take up the occipital space، and result in the augmentation of hearing، recalling memories، spatial localization، musical understanding and reading Braille. In deaf people on the other hand، visual and somatosensory occupy parts of the temporal lobe and result in improvement of peripheral visual signals processing، and enhancement of tactile sense، and active movements.
    Keywords: Neuronal plasticity, Auditory, Visual, Cross, modal plasticity
  • A.Talimkhani, Iraj Abdollahi, Behnam Akhbari, Fatemeh Ehsani, Omolbanin Abaspour Pages 964-978
    Introduction
    The purpose of the present study is to review the previously published studies concerning effective of motor learning after unilateral stroke.
    Materials And Methods
    A literature search for the period of 1995-2013 was performed using ProQuest، ،Elsevier and science direct، google scholar، PubMed databases. Cerebral vascular accident، hemiplegia، stroke، learning، motor learning، recovery، functional recovery were used as keywords.
    Results
    Ten articles were selected according to the inclusion criteria of the study. There was a wide variation among studies in terms of methodology، severity of stroke، locus of brain damage، sample size، procedure.
    Conclusion
    The results demonstrated that there is adequate evidence to support that motor learning capability of individuals with unilateral stroke has preserved when type of task and feedback، explicit information do not increase demand of working memory or severity of stroke be mild.
    Keywords: unilateral stroke, motor learning, functional recovery
  • Behnam Soleymani, Tahmoores Tahmasebi, Mostafa Kamali Ardakani Pages 979-990
    Introduction
    knee joint osteoarthritis is one of the most prevalent musculoskeletal problems in adult population، which cause pain and functional limitations. Involvement of medial compartment is almost 10 times more common than lateral compartment، which results in varus deformity among patients with medial compartment osteoarthritis of knee joint. Main objectives in the treatment of knee joint osteoarthritis are reducing pain، improving physical functions and reducing the progress of the disease. Treatments of knee joint osteoarthritis are classified in two categories: operative treatment and conservative treatment. The aim of this study is to investigate the effect of different therapies in the treatment of patients with medial compartment osteoarthritis of knee joint. Methods & Materials: An extensive electronic search was carried out through internationally published scholarly articles in ScienceDirect، Pubmed and Google Scholar from 1973 to 2014. Methodological quality of papers was assessed using Down and Black checklist.
    Results
    With the literature search، we identified 60 papers. 24 articles were acquired in full text on the basis of inclusion criteria for further evaluation. The scores of reporting، external validity، internal validity (bias) and internal validity (confounding) were 2 to 9، 1 to 3، 2 to 5 and 2 to 5 respectively.
    Conclusion
    Among different non-surgical therapies in the treatment of patients with medial compartment osteoarthritis of knee joint، all therapies had reported satisfactory results in reducing pain and disability، but with regard to low number of available literature، more randomized clinical trials are needed so that one can achieve determinable results in this regard.
    Keywords: Knee joint osteoarthritis, Physiotherapy, Weight loss, knee brace, Lateral wedge insole
  • Leila Ghasisin, Fatemeh Abnavi Pages 991-1003
    Introduction
    Broca’s aphasia is one of the types of non-fluent aphasia that its main feature is imprecise speech sound productions. Different surveys have shown that patients with Broca’s aphasia have defects which can affect sound structure in their speech output، but it is less clear that the nature of these errors is an impairment in the selection and planning or articulatory implementation. Determination of the nature of speech errors in these patients is very important and necessary in order to recognize the basic mechanisms which are effective in creating these errors. The purpose of this descriptive study is to a review of studies which have investigated the nature of errors in acoustic ways in these patients.
    Materials And Method
    This descriptive study has been conducted by searching for the following keywords: “acoustic parameters، nature of errors، Broca’s aphasia، speech motor control and Speech errors. The following databases have also been used to conduct searches: web of knowledge، science direct، Google scholar and PubMed.
    Results
    Individuals with Broca’s aphasia possess defects including difficulties in timing، articulatory coordination، and laryngeal control in the field of speech motor control which are as a result of defects in the coordination، Timing of movements and articulatory implementation to produce the target segment
    Conclusion
    Recent researches based on Acoustic parameters of the speech production patterns suggest that the main feature of speech impairment of people with Broca’s aphasic is a severe phonetic disorder relating to the articulator implementation of the selected and planned segments of speech.
    Keywords: Broca's aphasia, Speech motor control, Speech errors, acoustic parameters