فهرست مطالب

مجله پژوهش در علوم توانبخشی
سال سیزدهم شماره 6 (بهمن و اسفند 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/11/03
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سمیرا معینی راد، بهروز عبدلی، علیرضا فارسی، نصور احمدی صفحات 303-308
    مقدمه
    یکی از زیر شاخه های مطالعاتی در مورد خبرگی، بررسی مهارت های بینایی درگیر در عملکرد خبرگی است. محققان زیادی سعی نموده اند تا با مقایسه این مهارت ها در بین ورزشکاران خبره و مبتدی، راه حل های متفاوتی را به منظور ارتقای عملکرد خبرگی ارایه دهند. هدف پژوهش حاضر نیز مقایسه رفتارهای جستجوی بینایی بازیکنان ماهر و نیمه ماهر بسکتبال در شوت جفت بسکتبال بود.
    مواد و روش ها
    آزمودنی های تحقیق شامل بازیکنان بسکتبال بودند که بر اساس سال های تجربه و بازی در سطوح متفاوت رقابت (تیم ملی، لیگ برتر و دسته
    3-1 کشور) به گروه ماهر و نیمه ماهر تقسیم شدند. برای ثبت و جمع آوری داده های تحقیق، از دستگاه ردیاب چشمی (Eye tracking glasses) مدل Sensomotoric instruments (SMI) با قابلیت تصویربرداری 60 هرتز استفاده شد. به طور کلی، تمام شرکت کننده ها (ماهر و نیمه ماهر) تعدادی شوت به سمت حلقه بسکتبال اجرا می کردند و اطلاعات مرتبط با خیرگی آن ها شامل تعداد تثبیت ها و مدت تثبیت ها ثبت می شد و در نهایت، به منظور مقایسه رفتارهای خیرگی شرکت کنندگان از آزمون Independent t استفاده شد.
    یافته ها
    بین تعداد تثبیت ها در افراد ماهر و نیمه ماهر، تفاوت معنی داری وجود داشت (040/0 = P). با این حال، در مدت تثبیت ها در افراد ماهر و نیمه ماهر، تفاوت معنی داری دیده نشد. نتیجه‎گیری: بر اساس نتایج تحقیق حاضر، می توان به طور کلی نتیجه گیری کرد که رفتار خیرگی، می تواند یکی از عوامل متمایز کننده در سطوح مهارتی مختلف باشد که تمرکز بر آن، می تواند در بهبود عملکرد خبرگی در ورزش از طریق روشن تر شدن عوامل مهم در تمرین و آموزش موثرتر کمک کند.
    کلیدواژگان: تثبیت چشم، خیرگی، بسکتبال
  • ندا عصری، نادر فرهپور، لیلا غزاله * صفحات 309-317
    مقدمه

    تمرینات مبتنی بر راه رفتن به عقب، جهت بهبود عملکرد عضلات اندام تحتانی بیماران دارای آسیب مفصلی توصیه شده است. هدف از انجام پژوهش حاضر، مقایسه فعالیت و هم انقباضی عضلات زانو و مچ پا در راه رفتن به جلو و عقب در افراد سالم بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه بر روی 10 مرد سالم 18 تا 28 ساله انجام شد. فعالیت و هم انقباضی عضلات منتخب (راست رانی، پهن خارجی، پهن داخلی، نیم وتری، دو سررانی، دو قلوی داخلی، دو قلوی خارجی و ساقی قدامی) طی مراحل استقرار و نوسان در راه رفتن به جلو و عقب با استفاده از دستگاه الکترومایوگرافی ثبت گردید. به منظور تشخیص شروع و پایان حرکت، هم زمان با ثبت فعالیت الکترومیوگرافی، از چهار دوربین آنالیز حرکت استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون Repeated measures ANOVA در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل گرفت.

    یافته ها

    دو عضله ساقی قدامی (001/0 > P) و دو قلوی خارجی (020/0 = P) به ترتیب بیشترین فعالیت را حین راه رفتن به عقب نسبت به راه رفتن به جلو در مراحل استقرار و نوسان داشتند. در زانو، هم انقباضی عضلات پهن خارجی و پهن داخلی در فاز نوسان حین راه رفتن به جلو کمتر از راه رفتن به عقب بود (020/0 = P). در مچ پا، هم انقباضی عضلات دورسی فلکسور و پلانتار فلکسور در فاز استقرار راه رفتن به عقب نسبت به راه ‎ رفتن به جلو افزایش یافت (001/0 > P). در فاز نوسان، هم انقباضی عضلات دورسی فلکسور و پلانتار فلکسور حین راه رفتن به عقب کمتر از راه‎ رفتن به جلو بود (040/0 = P).
    نتیجه‎گیری: به طور کلی، فعالیت عضلات اندام تحتانی حین راه رفتن به عقب بیشتر از راه رفتن به جلو بود. نتایج مربوط به هم انقباضی عضلات نیز نشان داد که هم انقباضی عضلات اندام تحتانی حین راه رفتن به عقب نسبت به راه رفتن به جلو می تواند اثرات زیانباری بر مفصل زانو بگذارد، اما تاثیرات مفیدی بر مفصل مچ پا دارد.

    کلیدواژگان: راه رفتن، الکترومایوگرافی، انقباض عضلانی
  • مصطفی ضیایی، وحید ذوالاکتاف صفحات 318-325
    مقدمه
    آزمون حرکات عملکردی (Functional Movement Screen یا FMS) مجموعه ای متشکل از هفت آزمون می باشد که جهت شناسایی افراد در معرض آسیب معرفی شده است. گاهی محدودیت در منابع یا زمان، امکان انجام کامل این آزمون را نمی دهد. تحقیق حاضر با هدف تعیین روایی کاربرد آزمون دیپ اسکات (Deep Squat یا DS) به جای FMS انجام شد.
    مواد و روش ها
    جامعه آماری این مطالعه شامل تمامی 524 آتش نشان شاغل در شهر اصفهان بود. ابتدا از نمونه ها آزمون های DS و FMS به عمل آمد و سپس از تحلیل منحنی مشخصه عملکرد (Receiver Operating Characteristic یا ROC) برای تعیین نقطه برش آزمون DS و از آزمون Logistic regression برای تعیین احتمال درستی پیش بینی استفاده گردید.
    یافته ها
    بر اساس تحلیل ROC، میزان حساسیت (تشخیص صحیح) و یک منهای ویژگی (تشخیص غلط) در بهینه ترین نقطه برش آزمون DS، به ترتیب 92/0 و 55/0 به دست آمد. تحلیل Logistic regression نشان داد، افرادی که نمرات صفر و 1 را در آزمون DS کسب کردند، 9 برابر بیشتر از دارندگان نمرات 2 و 3 شانس دارند که در FMS نمره کمتر از 14 بگیرند. نتیجه‎گیری: در صورت کمبود وقت و منابع به خصوص هنگام غربالگری جمعیت های بزرگ، می توان از آزمون DS به جای FMS استفاده نمود. با توجه به وجود 55/0 تشخیص غلط افراد در معرض نمره کمتر از 14 در FMS، هنوز نیاز است که برای تشخیص دقیق تر، آزمون FMS را برای آن ها اجرا کرد. با اجرای چنین روندی، حدود 30 تا 40 درصد در وقت و منابع صرفه جویی می شود.
    کلیدواژگان: دیپ اسکات، محدودیت حرکتی، آسیب، پیش بینی، بررسی میزان خطر
  • آتنا رضایی، گلبهار آخوندزاده، حمید حجتی صفحات 326-333
    مقدمه
    توسعه مهارت های اجتماعی، یکی از دستاوردهای دوران کودکی محسوب می شود که پیش بینی کننده رفتارهای اجتماعی و موفقیت های تحصیلی و شغلی آینده دانش آموزان می باشد. مطالعه حاضر با هدف تاثیر آموزش مهارت های اجتماعی بر رشد مهارت اجتماعی کودکان پیش دبستانی شهر شاهرود در سال 1396 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع تجربی کلاسیک با دو گروه آزمون و شاهد بود که بر روی 60 نفر از کودکان پیش دبستانی به صورت تصادفی انجام گردید. محتوای آموزش مهارت های اجتماعی برای گروه آزمون طی 12 جلسه 90-60 دقیقه ای در قالب گروه های 8-7 نفره اجرا شد. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه مهارت های اجتماعی Matson بود که به روش خودگزارش دهی از سوی والدینی و مربیان تکمیل گردید. داده ها با استفاده از آمار توصیفی (جداول، میانگین و انحراف معیار) و استباطی (آزمون های Paired t، Independent t و ANCOVA) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    قبل از انجام مداخله، اختلاف معنی داری بین مهارت اجتماعی از دیدگاه مربی و والدین وجود نداشت. اما پس از مداخله، بین دو گروه از نظر والدین (02/0 = P) و مربی (04/0 = P) تفاوت معنی داری مشاهده شد و میزان مهارت اجتماعی در گروه آزمون بیشتر از گروه شاهد بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به اثربخشی آموزش مهارت های اجتماعی، می توان گفت که بهبود و توسعه مهارت های اجتماعی در سنین پیش دبستانی، می تواند زمینه ساز موفقیت های تحصیلی، شغلی و رفتاری کودک در آینده باشد. بنابراین، با توجه به اهمیت فرصت های آموزشی در سنین کودکی، لازم است مسوولان و دست اندرکاران بهداشتی به این مساله توجه بیشتری داشته باشند.
    کلیدواژگان: آموزش، مهارت اجتماعی، رشد، کودک، پیش دبستانی
  • معصومه علی اصغری تویه، فرهاد قدیری، سعید ارشم، رسول یاعلی صفحات 334-340
    مقدمه
    مهارت های ادراکی- شناختی برای اجرای موفق بسیاری از تکالیف مهم هستند. مطالعه حاضر با هدف مقایسه اثر تمرینات چشم ساکن و پیش بینی بر عملکرد دروازه بانان هاکی انجام گردید.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه نیمه تجربی، 10 دروازه بان هاکی با کسب شرایط ورود، به روش هدفمند انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه تمرینات چشم ساکن (5 نفر) و تمرینات پیش بینی (5 نفر) قرار گرفتند. تحقیق شامل مراحل پیش آزمون، مداخله، پس آزمون و انتقال بود. مشارکت کنندگان در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و انتقال (موقعیت تحت فشار) اقدام به دریافت 25 ضربه هاکی از فاصله 9 متری نمودند. مداخله در سه روز متوالی (9 بلوک 40 کوششی که در مجموع 360 کوشش بود) انجام شد و شرکت کنندگان دستورالعمل های مبتنی بر تمرینات خود را دریافت کردند. داده ها با استفاده از آزمون های Independent t و Paired t در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    تمرینات پیش بینی (010/0 = P) و تمرینات چشم ساکن (001/0 > P) تاثیر معنی داری بر عملکرد دروازه بانان هاکی داشت. بر اساس یافته ها، دروازه بانان گروه چشم ساکن در مقایسه با دروازه بانان گروه پیش بینی، هم در شرایط عادی (010/0 = P) و هم در شرایط تحت فشار (010/0 = P) ، عملکرد بهتری را نشان دادند.
    نتیجه گیری
    تمرینات چشم ساکن باعث عملکرد بهتر در مقایسه با تمرینات پیش بینی در شرایط عادی و تحت فشار می شود.
    کلیدواژگان: نخبه، عملکرد، هاکی
  • اکبر طاهریان، معصومه شجاعی، افخم دانشفر، مریم شریف دوست صفحات 341-349
    مقدمه
    مرکز جرم، یکی از ویژگی های مهم ساختار جسمانی افراد است که کاربردهای فراوانی در زمینه بررسی تکالیف تعادلی، غربالگری به منظور مطالعه مشکلات پیکری، استعداد یابی و طراحی وسایل ایمنی و کمک آموزشی دارد. هدف از انجام پژوهش حاضر، تعیین مرکز جرم و بررسی تغییرات آن در نوجوانان و در نهایت، ارایه مدل مناسب بنیادی و کاربردی بر مبنای مهم ترین عوامل جسمانی تاثیرگذار بر آن بود.
    مواد و روش ها
    از میان همه 161134 دانش آموز نوجوان 12 تا 18 ساله شهر اصفهان، 384 نوجوان به روش خوشه ایانتخاب شدند. اطلاعات قد در حالت های خوابیده، ایستاده و نشسته با استفاده از متر استاندارد و جرم آزمودنی ها نیز با کمک ترازو و همچنین، مرکز جرم با دستگاه اندازه گیری مرکز جرم مبتنی بر اصول گشتاورها تعیین گردید. با رعایت پیش فرض های لازم، مهم ترین عوامل موثر بر مرکز جرم با استفاده از روش گام به گام در رگرسیون چند متغیره شناسایی شد.
    یافته ها
    مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر مرکز جرم در نوجوانان، نسبت قد نشسته به قامت ایستاده، قامت ایستاده و قد نشسته بود (001/0 > P). میانگین ارتفاع مرکز جرم نسبت به قامت برای نوجوانان، 41/55 درصد به دست آمد. نتیجه‎گیری: مدلی در قالب فرمول برای تخمین مرکز جرم نوجوانان ارایه گردید که جایگزین بسیار مناسبی برای تخمین مرکز جرم به جای استفاده از روش های سخت، وقت گیر و پرهزینه ی جاری می باشد.
    کلیدواژگان: قامت، دانش آموزان، گشتاور، مدل رگرسیون
  • مقاله مروری
  • سیمین اسدی، حسین سورتیجی صفحات 350-356
    مقدمه
    اختلال اتیسم، از شایع ترین اختلالات رشدی در میان کودکان است که در سال های اولیه کودکی به شکل تخریب کیفی در تعامل اجتماعی و الگوهای تکراری و کلیشه ای در رفتار و علایق و فعالیت ها ظهور می کند. الگوهای کلیشه ای و تکراری در رفتار، اختلال در توجه و تمرکز، رشد شناختی و همچنین، آسیب هایی در عملکرد اجتماعی و مهارت های ارتباطی را در این کودکان به دنبال دارد که در فعالیت های روزمره از بازی گرفته تا فعالیتهای تحصیلی کودک، مداخله می کند. این نشان می دهد که رفتارهای کلیشه ای به هر نحو ممکن باید کاهش یابد. از طرفی، برخی محققین دلیل این الگوهای کلیشه ای در این کودکان را نوعی نارسایی حسی در برابر محرکات حسی در نظر می گیرند. بنابراین، مقاله حاضر با هدف مرور منابع به منظور بررسی تاثیر درمان های مبتنی بر پردازش و یکپارچگی حسی بر الگوهای کلیشه ای کودکان مبتلا به اتیسم تدوین شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک پژوهش مروری بود. برای یافتن مطالعات مرتبط با هدف پژوهش، جستجو در پایگاه های انگلیسی Ot seeker، Google scholar، Scopus و PubMed با استفاده از کلمات کلیدی انگلیسی Sensory processing، Sensory integration autism، Stereotypic behavior و پایگاه فارسی Scientific Information Database (SID) با واژگان کلیدی فارسی اتیسم، یکپارچگی حسی، پردازش حسی و رفتار کلیشه ای انجام گرفت و در نهایت 12 مطالعه مرتبط بر اساس معیارهای ورود انتخاب شد.
    یافته ها
    مرور منابع نشان داد که رویکرد یکپارچگی حسی در بهبودی تعامل و کاهش حرکات کلیشه ای اتیستیک در کودکان مبتلا به اختلال اتیسم، اثرات مثبت داشته است. نتیجه‎گیری: به نظر می رسد که این نوع درمان، می تواند در ترکیب با مداخله رفتاری، در کاهش رفتارهای کلیشه ای کودکان مبتلا به اختلال اتیسم موثر باشد.
    کلیدواژگان: اتیسم، یکپارچگی حسی، پردازش حسی، رفتار کلیشه ای
  • نامه به سردبیر
  • ابراهیم صادقی دمنه، سعید فرقانی صفحات 357-360
|
  • Samira Moeinirad, Behrouz Abdoli, Alireza Farsi, Nasoor Ahmadi Pages 303-308
    Introduction
    One of the subcategories of studies about expertise is the study of visual skills involved in the performance of the expertise. Many researchers have tried to offer different solutions by comparing these skills among expert and near-expert players. The current study aimed to compare visual search behavior in skilled and near-skilled players at basketball jump shot.
    Materials and Methods
    The participants were basketball players who were divided to skilled and near-skilled ones based on the years of playing and the league they play in. To record and collect research data, sensomotoric instruments (SMI) eye tracking glasses with 60 Hz sample rate were used. All participants performed some jump shot and data related with gaze behavior (number of fixations and fixation duration) were collected and compared using independent t test.
    Results
    There was a significant different in number of fixations (P = 0.040) and no significant different in fixation duration between skilled and near-skilled participants.
    Conclusion
    Based on the results of this study, it concluded that gaze behavior can be one of the distinguishing factors of different skill levels, which focus on it can help to improve the expertise performance in sport by identifying more important and effective factors in training
    Keywords: Ocular fixation, Eye gaze, Basketball
  • Neda Asri, Nader Farahpour, Leila Ghazaleh Pages 309-317
    Introduction

    Backward walking trainings are recommended to improve lower limb muscle performance in patients with joint injuries. The purpose of this study was to investigate muscles activity and co-contraction in ankle and knee joints during forward walking (FW) and backward walking (BW) in healthy individuals.

    Materials and Methods

    Ten healthy men aged between 18-28 years participated in this study. The activity and co-contraction of selected muscles (rectus femoris, vastus lateralis, vastus medialis, semitendinosus, biceps femoris, gastrocnemius medialis, gastrocnemius lateralis, and tibialis anterior) were detected using electromyography (EMG) during stance and swing phases of FW and BW. To identify beginning and end of movement, 4 cameras of motion analysis system were synchronously used with EMG. The data statistical analysis was done using repeated measures ANOVA test via SPSS software.

    Results

    The activity of tibialis anterior (P < 0.001) and gastrocnemius lateralis (P = 0.02) increased respectively at stance and swing phases of BW in comparison to FW. In knee joint, co-contraction of vastus lateralis and vastus medialis at swing phase of BW increased in comparison to FW (P = 0.02). In the ankle joint, co-contraction of dorsiflexor and plantar flexor muscles at stance phase of BW increased in comparison to FW (P < 0.001). At swing phase, co-contraction of dorsiflexor and plantar flexor muscles decreased during BW in comparison to FW (P = 0.04).

    Conclusion

    The results of the current study suggest that activity of the lower limb muscles increased during BW in comparison to FW. In addition, co-contraction of lower limb muscles can have mal-effect on knee joint, but useful effect on ankle joint during BW in comparison to FW.

    Keywords: Walking, Electromyography, Muscular contraction
  • Mustafa Ziaei, Vahid Zolaktaf Pages 318-325
    Introduction
    Functional movement screen (FMS), a seven-test battery, has been introduced to identify individuals at risk of injury. It is sometimes impossible to use the whole FMS battery, due to the limitations of time or resources. In this study, we studied how much it was valid to use deep squat (DS) test as an alternative for FMS.
    Materials and Methods
    Target population included all 524 firefighters operating in Isfahan City, Iran. They accomplished DS and FMS tests. The cut-point of DS was determined using receiver operating characteristic (ROC) curve, and its predictive accuracy was determined via logistic regression analysis (LRA).
    Results
    ROC curve revealed that based on the best DS cut-point, the value of sensitivity (true positive) was 0.92, and the value of "1 - specificity" (false positive) was 0.55. LRA showed that, compared to holders of 2 and 3 DS scores, holders of 0 and 1 scores were nine times more likely to obtain score less than 14 in FMS.
    Conclusion
    Findings of this study supports the alteration of FMS by DS in case of limitation of time and resources, especially when examining big populations. Due to false positive rate of 0.55 for subjects scoring 14 or less in FMS, it is still necessary to execute the FMS for them for accurate verification. Such an approach will save about 30 to 40 percent of time and resources
    Keywords: Mobility limitation, Injury, Prediction, Risk assessment
  • Atena Rezaei, Golbahar Akhoundzadeh, Hamid Hojjati Pages 326-333
    Introduction
    Development of social skills is one of the achievements of childhood that predicts students’ social behaviors, future academic achievement, and future career prospects. This study was conducted to evaluate the effect of social skills training on social skills development in preschool children in Shahroud City, Iran in 2017.
    Materials and Methods
    This experimental study was conducted on 60 preschool children in two groups of experimental and control. In the experimental group, twelve 60-90-minute sessions of social skills training were performed in groups of 7-8 students. Data gathering tool was Matson social skills questionnaire, which data were collected via self-report by parents and educators. Data were analyzed using descriptive statistics (tables, mean, and standard deviation), and inferential tests (paired t, independent t, and ANCOVA tests).
    Results
    Before the intervention, there was not any significant difference in social skills between the groups from educators’ and parents’ points of view. However, after the intervention, there was significant differences between the groups from educators’ (P = 0.04) and parents (P = 0.02) points of view, and social skills was significantly better among experimental group.
    Conclusion
    Considering the effectiveness of social skills training, it can be said that improving and developing social skills at preschool age can be the basis for children’s future educational, occupational, and behavioral achievements. Therefore, given the importance of educational opportunities at early childhood, health officials and health professionals need to pay more attention to this issue.
    Keywords: Education, Social skills, Development, Child, Preschool
  • Masoumeh Aliasghari, Toyeh, Farhad Ghadiri, Saeed Arsham, Rasoul Yaali Pages 334-340
    Introduction
    Cognitive-perceptual skills are important for successful performance in many tasks. The aim of this study was to compare the effects of quiet eye training and anticipation training on performance of hockey goalkeepers.
    Materials and Methods
    In this semi-experimental study, 10 hockey goalkeepers were selected via purposeful sampling method, and randomly assigned to two equal groups of quiet eye training and anticipation training. The study included pretest, intervention, posttest, and transference stages. Participants in pretest, posttest, and transfer (under-pressure position) stages received 25 hockey strokes at a distance of 9 meters. Intervention was done for three consecutive days (9 blocks of 40 trials, a total of 360 trials), and participants received their training instructions. Data were analyzed using independent t and dependent t tests via SPSS software.
    Results
    Both anticipation training (P = 0.010) and quiet eye training (P < 0.001) had significant effect on the performance of hockey goalkeepers. Moreover, quiet eye training group had better performance compared to anticipation training group in both normal (P = 0.010) and under-pressure (P = 0.010) conditions.
    Conclusion
    Quiet eye training in contrast to anticipation training results in better performance in normal and under-pressure conditions
    Keywords: Talent, Sports performance, Hockey
  • Akbar Taherian, Masoumeh Shojaei, Afkham Daneshfar, Maryam Sharifdoust Pages 341-349
    Introduction
    The center of mass is one of the most important features of the physical structure of the people, which is used in the balance tasks, screening in order to study the physical illnesses, talent acquisition, and designing safety and training devices. The aim of this study was to determine the center of mass, and investigating its changes in adolescents, to ultimately provide a fundamental, applied, and appropriate model based on the most important physical factors affecting it.
    Materials and Methods
    Among 161134 adolescent students aged 12 to 18 years in Isfahan City, Iran, 384 adolescents were selected through cluster sampling. Height information in lying, standing, and sitting positions, was measured using standard meter, and mass of subjects was determined with a scale, as well as the center of mass with a measurement device based on the torque principles. The most important factors affecting the center of mass were identified using stepwise multivariate regression method, according to the necessary assumptions.
    Results
    Sitting height to stature ratio, stature height, and sitting height were the most important factors predicting the center of mass in adolescents (P < 0.001). The average ratio of height of the center of mass to stature was calculated as 55.41% for adolescents.
    Conclusion
    A model in the form of a formula was presented to estimate the center of mass of adolescents. This is a very good alternative to estimate the center of mass, rather than using hard, time-consuming, and expensive methods.
    Keywords: Body height, Students, Torque, Regression analysis
  • Simin Asadi, Hossein Sourtiji Pages 350-356
    Introduction
    Autism disorder is one of the most commonly occurring developmental disorders among children, which appears in early childhood in the form of degradation in the quality of social interaction, and repetitive and stereotypic patterns of behavior, interests, and activities. The stereotypical and repetitive patterns of behavior, make disturbance in attention and concentration, and cognitive development, and also damage to social performance and communication skills in these children, which interfere in daily activities from play to child's educational activities; this suggests that stereotypical behaviors should be minimized in any way. Whereas some scholars consider this stereotypic patterns in this children as a sensory failure to sensory stimulant. The purpose of this article was to review the effect of interventions based on sensory processing and sensory integration on the stereotypical patterns of children with autism.
    Materials and Methods
    This was a narrative review. To find the studies related to purpose of research, using the keywords autism, sensory integration, sensory processing, and stereotypic behavior electronic, databases including Google Scholar, Scopus, PubMed, Ot seeker, and Scientific Information Database (SID) were searched. Finally, 12 articles were selected based on the inclusion criteria.
    Results
    Review of the literature demonstrated that sensory integration approach had positive effect on interaction, and reduced autistic mannerism in children with autism disorder.
    Conclusion
    It seems that intervention based on sensory integration in combination with behavioural intervention can be effective in reduction of stereotypic behaviours in children with autism disorder
    Keywords: Autism, Sensory integration, Sensory processing, Stereotypic behaviour
  • Saeed Forghani* Pages 357-360
    The authors, based on the experience of working with the World Health Organization in developing international standards for providing rehabilitation services, have developed a conceptual model for institutionalization, deployment, and access to quality rehabilitation services. This model focuses on four essential elements of service delivery (including policies, provision, products, and personnel) to develop quantitative and qualitative rehabilitation services in the Iranian community. The authors believe that scientific studies and researches in this conceptual model can provide a coherent backing for needs assessment, planning, action, and supervision in rehabilitation services. It can also provide the convergence and complementarity of academics and experts in institutions related to disability issues and rehabilitation, and provide the fulfillment of the highest goals in distributing services to the people with disability.
    Keywords: Rehabilitation, Health policy, Conceptual model, Iran